» »

Kateri rač. monitor kupiti, ki ima temne pisave in barve

Kateri rač. monitor kupiti, ki ima temne pisave in barve

Starodavni ::

Pozdravljeni,

bom kar začel, najprej sem imel prenosnik sony vaio vpceb1m1e, glossy monitor 15,4 ali 15.6inch, native resolucija 1387x786, pač za prenosnik, ki je imel po zadnjem formatu presvetel zaslon, a sem ga s kolegom, ki je to urejal znižal svetilnost iz 100% na 85% preko ATI catalyst control centra.

pisava tam ni bila vklopljena pod cleartypetext funkcijo, tudi gamme ali kake posebnosti nisem nastavljal, ker je bilo v redu. Edino svetilnost sem imel fiksirano na 100%, tudi če sem izklopil napajanje ni šlo na 90%, temveč je ostalo pri 100% plus zbito na 85% preko ati control centra, da je nastala nekakšna prijetna temna prevleka :)

preko tega sem imel barve prijetne, črna pisava je bila črna, za brskalnik zgoraj sem imel modrikasto ozadje. Verjetno zaradi glossy monitorja ali kdo bi vedel. Edino črna barva je bila v nekaterih filmih težje razločljiva, ampak me ni preveč motilo, ker celokupno je bilo delo s tem prenosnikom učinkovito. Glavobolov nisem imel, bolečih očes tudi ne, edino včasih sem dobil kakšen glavobol ampak je bil bolj zaradi vratu kot pa zaradi buljenja.
----------------------------------------------

No pred parimi meseci sem moral zaradi težav s tem prenosnikom kupiti nov računalnik in sem ga naročil pri drugemu znancu, da mi je vse zrihtal, za monitor tega računalnika sem vzel tole:
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist... in mi ga je tudi znanec priporočil. Šele kasneje sem videl, da je tudi s tem monitorjem na slo-techu en imel konkretne težave. Kar kaže da nekaj ni v redu s to skupino monitorjev.

A ko je bilo usposobljeno me je takoj zbodlo vse na njem - tovarniške nastavitve so bile res očitno bedne. Nekako mi je uspelo usposobiti za silo, da je postalo berljivo.
Pa igral sem se s cleartypetext, nastavljanjem gamme preko callibrate color. Svetilnost sem imel na 76%, igral sem se tudi z nvidia centrom, da bi dobil ustrezne barve in tako dalje.

a ni pomagalo nič, glavobole sem imel že po pol ure ogleda v ta monitor. Dolgo so rabili, da so mi izginili. Predvidevam, da je keč v tem: http://hubpages.com/technology/led-back... - da če zbiješ svetilnost vedno bolj niže, bolj preklapljanje niha namesto prijetnega cik-cakanja kot je bil pri lcd monitorjih. Zgleda da sem jaz od teh ljudi, ki sem občutljiv na to stvar. Čeprav ne znam pojasniti zakaj na LED monitorju od sony vaio nisem imel takih velikih težav. Pomnite, 100% svetilnost, ki je bila zbita preko ati CC na 85% da je nastala temna prevleka.

Pole pa sem se še malo igral in priključil hdmi kabel namesto na matično na grafično kartico nvidio geforce in je stvar delala, pa dvignil sem svetilnost iz 76% na 80% - kar na lepem pa me glava ni začela več boleti čeprav je bilo vse bolj svetlo. Ni mi pa uspelo dobiti temnejših barv, vedno je prišel nekakšen zmazek, kar mi ni jasno.

Recimo črno na monitorju prenosnika sem imel čisto črno, pravo, temno črno. Na tem AOC monitorju pa je črna bolj svetla-siva črna barva in je ful moteče, pa ni samo to. Tudi druge barve so občutno preveč svetle, kot bi mi ustrezalo. Tudi povsod imam občutek, da je vse preveč sivkastih barv, ni pa temnejših, lepih barv.

Ker je ta monitor dolgoročno neusrezna rešitev me zanima, kakšen monitor naj kupim, seveda imam namen ga predhodno preizkusiti z obiskom big bang, kjer imajo veliko monitorjev in lahko pogledam kakšne barve prikazujejo in če so temne.

Razmišljal sem o Samsungu ali LG, vendar nisem prepričan na kaj moram gledat, pa mogoče bi razmišljal o tem da bi kupil monitor pod 22 inčev, ker 23 ali 24 inčev je malo prevelik za mene.

Kakšni bi bili vaši predlogi za nakup, proračun za nov monitor razmišljam da bi dal največ do 150 EUR pa tudi glede tipa monitorja se priporočim, če je kdo imel od vas kakšne take probleme. Poleg tega pa sem opazil da monitorjev pod 22 inčev na big bangu ni veliko, da preprosto izginjajo, pa prav tako, da postajajo monitorji preveč svetli in čudni. Kaj se dogaja zdaj s tem trgom monitorjev za potrošnike.

Sam se osebno bojim, da bi z naslednjim monitorjem se zafrknil in šele po več dneh izvedel, da mi ne ustreza. Eno pa mi je jasno AOC je neustrezen in ga ne mislim več počohati za nakupe v zdajšnji in daljni prihodnosti.

Najlepša hvala vam za odgovore in nasvete. Če želite, da kaj dodatnega povem v zvezi z mojimi problemi z monitorjem, kar povejte in bom manjkajoče podatke dodal.

bambam20 ::

Po mojih izkušnjah imajo AOC-evi monitroji premočno svetilnost, da fašeš migreno.

Mogoče bi ti kdo od forumašev povedal, če se splača kupit katerega od spodnjih modelov. Sicer nista nova a to naj ne bi bila ovira, saj imajo kvalitetni monitorji daljšo življensko dobo.



http://www.bbt.si/24-hp-zr2440w

http://www.bbt.si/24-dell-ultrasharp-u2...


Sam imam oz. sem imel probleme z nakupom monitorja, dokler leta 2009 nisem kupil NEC 2170 NX ( PSA matrika za recimo ugodnih 150EUR ) in vsi problemi so izginili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bambam20 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Monitor za obdelavo fotografij (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5215463 (11600) schurda
»

Monitor za fotografijo

Oddelek: Zvok in slika
191370 (1095) mulc007
»

Rabljen monitor

Oddelek: Kaj kupiti
81242 (1062) bambam20
»

Nakup računalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
295358 (5027) Brias
»

Kater monitor kupit do 150 Eur

Oddelek: Kaj kupiti
6712 (572) medenko

Več podobnih tem