» »

Termalna pasta

Termalna pasta

Toxic ::

Lp! Jaz bi se sam to pozanimal če moram bit na kaj pozoren pri menjavi termalne paste (pri odstranjevanju stare paste in kolko se da nove paste gor)?

Hvala!

Machete ::

Pobriši s sekret papirjem daj za zrno graha v sredino in gasa. Jaz sicer raje razmažem s prepognjenim papirčkom. Eni hladilniki imajo v navodilih dabrazmažeš po obeh ploskvah. Lahko tudi tako, samo moraš zelo natanko. Vsi nadaljnji nasveti o alkoholu, posebnih krpicah, nano obleki, ko to delaš itd.. so balast. [=
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

golf3 ::

Jaz sem še vedno obrisal z robčkom in dal čimbolj na sredino malo termalne paste. Aja pa zrno graha je veliko preveč, čeprav ne vem kak grah imate vi :D.

Toxic ::

Okej hvala! =)

Seagram ::

Jaz sem sledil navodilom tega videa.



Potrebuješ alkohol, papirnate brisače in palčke za ušesa.

Sprva generalno pobrišeš glavnino paste s papirnato brisačo, nato rahlo namočiš palčko za ušesa v alkohol (čisto narahlo) ter pobrišeš preostanek paste. Na koncu še enkrat pobrišeš s papirnato brisačo, in to je to.

Kar se tiče samega nanosa, je v večini guidov omenjen nanos količine v velikosti malega graha na sredino procesorja.

737 ::

Termoprevodna pasta je namenjena izboljšanju toplotne prevodnosti stika dveh površin, kjer zapolni mikroskopske vrzeli, nastale zaradi neravnosti in hrapavosti le-teh. Pri stiku dveh popolnoma ravnih in spoliranih povšin je ne potrebujemo.

Sloj paste mora biti torej čim tanjši, vendar konsistenten po celotni površini stika. Takšen sloj dosežemo z naslednjim postopkom: Dobro očistitmo obe površini. Na eno površino nanesemo za pšenično zrno paste in jo s čistim prstom dobro razmažemo. S kreditno kartico ali podobnom predmetom z ravnim robom potegnemo po površini in odstranimo višek paste. Ostati mora kot las tanek, enakomeren sloj. Ta del postopka je zahtevnejši in ga po potrebi ponovimo. Med postopkom pazimo, da sloja paste ne kontaminiramo s prahom, ki bo kasneje deloval kot distančnik. Površini združimo, segrejemo na ali čez delovno temperaturo ter še enkrat stisnemo spoj, da pasta zleze v vrzeli. Pazimo, da ne zvijamo tiskanega vezja.

Pri sodobnih procesorjih, kjer se na približno treh kvadratnih centimetrih prenaša komaj nekaj deset vatov toplotne moči, doseganje čimtanjšega sloja paste ni zelo pomembno. Pri montaži močnostnega IGBT ali MOS tranzistorja, kjer se pri enaki stični površini v konicah prenašajo za razred ali dva večje moči, pa vsaka dodatna desetinka milimetra paste pomeni slabšanje termalne prevodnosti in s tem povišanje temperature polprevodniškega kristala reda nekaj stopinj.

golf3 ::

Preveč komplicirate neko čisto preprosto opravilo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Termalna pasta (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
11824698 (4458) Valvoline
»

Pregrevanje laptopa po novem nanosu paste

Oddelek: Pomoč in nasveti
352909 (1934) MrStein
»

S čim očistiti termalno pasto s procesorja?

Oddelek: Pomoč in nasveti
474962 (3874) opeter
»

Termalna pasta koliko?

Oddelek: Pomoč in nasveti
386312 (5309) Pentium
»

A moram na novo nanest termalno pasto, če snamem hladilnik in cpu in ju prenesem na d

Oddelek: Pomoč in nasveti
397681 (7143) amigo_no1

Več podobnih tem