» »

Modem -> Router, statičen IP

Modem -> Router, statičen IP

bosmla ::

Telekomov Trio (TV, tel. in internet)

Do sedaj je bila povezava na splet narejena takole:
Telekomov modem ZyXEL P-2601HN-F3, DHCP off, vzpostavil je svojo sejo PPPoE (da je TV oz. BOX dobil podatke).
Potem pa dooooolg utp kabel do routerja Linksys E4200, ki je tudi vzpostavil je svojo sejo PPPoE in zagotavljal naprej zicno in brezzicno povezavo v splet...

Sedaj pa problem: zaradi dolocenih servisov se je zahteval staticen IP... sedaj pa seveda ne gre vec, da bi obe napravi (ZyXEL in Linksys) vzpostavili svojo sejo PPPoE! Rad bi, da se naprej Linksys vzpostavi svojo sejo PPPoE vendar tako nastane problem ker je BOX (TV) brez internete (podatkov o odajah itd.). Tam kjer je modedem in TV se internet ne potrebuje razen za potrebe podatkov na TV. Bolj taksna resitev je sicer, da za potrebe informacij na TV uporabim Linksys-ov WIFI, ki pa je pri BOX-u zaradi velike oddaljenosti ze precej slab...

Torej stanje je nekako tako:



Mi lahko kdo svetuje kaksna bi bila najboljsa konfiguracija za ZyXEL in Linksys?

Hvala

Lonsarg ::

Jah, če bi hotel da je Linksys "ruter" bi rabil dva kabla med Lanksys in Telekom škatlo.
Torej preostane ti da je Telekomova škatla ruter, medtem ko naj bo Linksys samo acces point.

Skratka v Linksys DHCP in PPPoE na off, v Telekomovi škatli pa oboje na on to je to.

Z PPPoE na off v primeru Linksysa seveda mislim da NE uporabiš sploh WAN porta, ampak vse povežeš preko LAN portov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Daniel ::

1. To kar je zapisal Azgard.
2. Uporabi WIFI repeater, če je signal slab
3. Kolikor sem testiral svoj BOX, brez internetne povezave deluje TV spored in ogled nazaj. Ne delujejo pa aplikacije, ki rabijo zunanji dostop do interneta (Youtube, Deezer...). Če ne rabiš lahko box deluje tudi brez dostopa do interneta.

Mimogrede, kako narišeš tako shemo omrežja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

bosmla ::

Hvala obema... tako kot je zapisal Azgard je sedaj narejeno pa ne odgovarja, ker bi moral biti Lanksys "ta glavni" sem pa upal, da se da t.i. telekomovo skatlo nekako nastavit, da dostavi internet do TV ostalo pa pusti Lanksys-u...

@Daniel ce izklopim DHCP na ZyXEL-u ne delajo informacije o odajah ipd. No v resnici niti ne vem kako pravilno nastavit ta ZyXEL P-2601HN-F3 da bi bil samo "modem" (torej za TV in tel.) ostalo pa bi naprej opravil Lanksys.

Shema pa je res skoraj "mimogrede" narejena ce delas v grafiki, sploh taka bolj povrsna... slikce mas na netu (ali na disku) pol pa uporabis program ki zna risat se crte :).

Daniel ::

Ne vem no, sam imam Innbox in izklopljen DHCP strežnik na njem, pa mi BOX vse prikazuje, je pa seveda z WIFI povezan na hišni router. Vseeno predvidevam, da se podatki o tem kaj se predvaja dostavljajo po notranjem (TV) omrežju in ne preko interneta.

Ko ZyXEL nima vzpostaljene PPPoE seje bi se načeloma moral obnašati zgolj kot modem oziroma bolj natančno prehod za internet, TV in telefon pa sta tako v drugem VLANU, za katerega ni važno če je vzpostavljena PPPoE seja (Razen pri Innboxu, če je port nastavljen na TRUNK, kjer BOX dobi po enem kablu internet in TV).

Hvala za nasvet o shemi. Sicer nisem ravno domač v grafiki :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

kihc ::

Jaz imam podoben problem. Nekaj sem že tukaj bral, ker imam na samem ruterju premalo portov sem poskušal zadevo rešit s dvemi kabli (modem[DATA] - ruter WAN, modem[DATA] - ruter LAN).

Ampak se modem obesi kao da je loop, takoj ko vključim drugi kabel, čeprav sta WAN in LAN porta ločena med seboj. Ima kdo kakšno idejo kako to rešit?
x

Daniel ::

Imaš na routerju nastavljen DHCP? Zakaj rabiš tako vezavo?

kihc ::

Rad bi da moj ruter vzpostavi PPPoE da lahko z njim forwardiram porte in služi kot AP. Če želim da ima Box dostop do interneta, mora dobiti IP od mojega ruterja in ne od modema.

Na modemu sem DHCP izklopil, na ruterja pa je ja seveda, vklopljen.
x

Daniel ::

Če ima BOX wifi se z WIFIjem poveži na omrežje, ki ga oddaja router.

Modem spraviš v zanko ker 2x ne moreš imeti LAN-LAN povezave (WAN je še zmeraj toliko del LAN-a, da sesuje modem). Dela pa ta varianta, če želiš spraviti IPTV v hišno omrežje. Ampak za to moraš na modemu spremeniti namembnost porta, ki bi ga rad priklopil v LAN del routerja iz DATA ali Trunk v VIDEO. Takrat ti tudi ne bo modema vrglo v zanko in tako imam nastavljeno tudi sam, da mi dela Sagem preko WDS-a na oddaljeni lokaciji.

kihc ::

Imam Box S, ki nima wlan-a.
x

Daniel ::

Če imaš premalo portov na routerju kupi stikalo. Po možnosti tako z IGMP snoopingom (dražje). Potem priklopi kabel iz VIDEO porta na modemu v stikalo in še en kabel iz LAN porta na modemu v stikalo. Sicer ne garantiram, da bo tole delalo, ker ni ravno vezava po pravilih in je možno, da bodo težave. Sagem v taki konfiguraciji lepo dela a on ne rabi povezave z internetom in na routerju imam blokirano dodeljevanje IP naslova za njegov MAC, kar pa ti ne moreš imeti, če želiš, da ti deluje internet. Možno je tudi, da bodo TV, Youtube ter ostale stvari delale, ne bo pa delal EPG in časovni zamik. (To je za SIOL).

In še nekaj me zanima: Če si na Siolu imaš tako ali tako 2 PPPoE seji in lahko povezavo vzpostavlja modem in obenem tudi router. BOX priklopiš na modem, port na TRUNK pa je problem rešen... razen če rabiš mediacenter in dostop do računalnikov v mreži.

kihc ::

Imam statičen IP. Beri tukaj ("Druga varianta") kaj želim.

Ja, če kupim managed switch bi z VLANi to verjetno rešil, samo če je opcija bi to rešil brez nove opreme.
x

Daniel ::

Nerodna reč. Poskusi tako kot sem omenil, v Router priklopi VIDEO kabel iz modema in potem zraven še BOX. Če nimaš dovolj portov kupi stikalo. Če ne boš poskusil ne boš vedel katera kombinacija deluje. Če imaš več naprav v omrežju pazi, kar ima SIOL omejitev na mislim da 12 MAC naslovov (sem imel sam tako težavo, ker imam veliko omrežje in mi potem dejansko sploh ni dodelilo IP naslova BOX-u in dolgo nisem vedel kaj je sploh narobe. Rešil sem tako, da sem omrežje ločil na dva dela in v enem imam samo opremo potrebno za WDS povezavo na oddaljeno lokacijo, TV in router tam, drugi del omrežja pa so dostopne točke in računalniki).

crniangeo ::

od kdaj pa mora siol modem imet vzpostavljeno adsl povezavo, da lahko dela televizija na njemu ?
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.

kihc ::

crniangeo je izjavil:

od kdaj pa mora siol modem imet vzpostavljeno adsl povezavo, da lahko dela televizija na njemu ?


Televizija dela, ne dela multimedia al'a youtube ipd ...

LP
Miha
x

Daniel ::

Načeloma brez *DSL povezave ne dela nič. Pogovarjata se o PPPoE povezavi.

AC_DC ::

Modem se poveže na dslam, kar se vidi, ko se povežeš nanj in pogledaš parametere vzpostavljene povezave -> dovolj za iptv. Za gledanje youtube & co mora biti vzpostaveljna še povezava** in tv ustrezno povezana.

PPPoE/dhcp povezavo** lahko dela router.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AC_DC ()

crniangeo ::

AC_DC je izjavil:

Modem se poveže na dslam, kar se vidi, ko se povežeš nanj in pogledaš parametere vzpostavljene povezave -> dovolj za iptv. Za gledanje youtube & co mora biti vzpostaveljna še povezava** in tv ustrezno povezana.

PPPoE/dhcp povezavo** lahko dela router.

no to sem mislil..
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova škatla, novi problemi

Oddelek: Omrežja in internet
198238 (4131) kihc
»

Router na router

Oddelek: Pomoč in nasveti
252441 (1780) dela
»

Težava Amis

Oddelek: Omrežja in internet
133348 (3234) Hayabusa
»

Internet pade dol, ko vključim svoj router

Oddelek: Omrežja in internet
193501 (3214) WhiteAngel
»

ganymede 822+ povezava z linksys WRT54G

Oddelek: Pomoč in nasveti
51995 (1958) misek

Več podobnih tem