» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
279 / 280
»»

matic492 ::

Ni vloge. Napišeš v word dokument da bi rad zmanjšal akontacije zaradi XY razloga. Ne spomnem se več pod kaj oddaš, ker sem nazadnje in edinokrat to delal 2019.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

delavec44 ::

matic492 je izjavil:

Ni vloge. Napišeš v word dokument da bi rad zmanjšal akontacije zaradi XY razloga. Ne spomnem se več pod kaj oddaš, ker sem nazadnje in edinokrat to delal 2019.

Kaj ni to?
DD-SprAkt Vloga za medletno spremembo višine akontacij

Ah, to je pa potem nekaj novega :D

EDIT: Sem pogledal v edavke, jaz sem oddal NF-LD Lastni dokument, mi je pa to povedala na FURSu, tako da verjetno so od takrat naredili posebno vlogo za samo to, my bad :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

MikeRotch ::

Jaz sem to delal letos maja. Isto kot Matic. Word dokument, v edavkih oddal v tisti rubriki "lastni dokumenti" oz. kakorkoli se ji že reče. 31.5. sem očitno oddal vlogo, 5.6. sem dobil odločbo o znižanju akontacije.

Če je na voljo vloga oddaš tisto.

Misliš lani maja ;)

Kaya123 ::

Hmm torej ce bodo prohodki 2025 priblizno enaki ali le malo manjsi kot 2024 se lahko niza prispevke za 20% ali ne? Leta 2026 tako ali tako zaprem SP

Če nimaš že sedaj minimalnih prispevkov, po moje ja. Ta primer sem našel:

2.7.3 Primer 3
Samozaposlena oseba se v novembru 2015 namerava upokojiti/odjaviti dejavnost.

Tudi v teh primerih zavezanec sme uveljaviti znižanja zavarovalne osnove za največ 20 %, saj ni zakonske podlage, ki bi v teh primerih prepovedala znižanje zavarovalne osnove, četudi bi bilo znano, da se zavarovanec namerava upokojiti oziroma prenehati opravljati dejavnost.

Glede na to, da je 20 % povečanje zavarovalne osnove vezano s prihodnjim obdobjem, ni mogoče povečati zavarovalne osnove za 20 %, če se ugotovi, da v letu upokojitve/prenehanja opravljanja dejavnosti in uveljavljanja znižanja zavarovalne osnove v predhodnem letu, zavarovalna osnova tekočega leta preseže znižano zavarovalno osnovo predhodnega leta za več kot 20 %.

Samo prispevki so bili kot 2000 na mesec v 2024 in bi v letu 2025 bili se vec. Rada bi cimvec znizala v 2025 ker itak bom morala v 2026 zapret SP. Zanima me ce tudi ostali ki boste zapirali SP v 2026 boste nizali prispevke v 2025

bm1973 ::

Jaz sem postal popoldanec.

Sem si izračunal, da me procentualno manj pride kot če sem samozaposlen... Plačal bi 3k prispevkov na mesec... Kljub temu, da si sam dajem plačo pri fiktivni zaposlitvi...

Razlike tam 25k na leto.

Ja ampak za postat popoldanec moras bit nekje drugje se zaposlen za polni urnik....

logik ::

Kaj pa če si v letu 2025 znižam zavarovalno osnovo za 20% in v sem v letu 2026 popoldanec? Mi kazensko zvišajo prispevke iz 100 na 120 eur? Še vedno precej bolje...

Kaya123 je izjavil:

Ja ampak za postat popoldanec moras bit nekje drugje se zaposlen za polni urnik....

Saj sem. Pri kolegu... :)

logik je izjavil:

Kaj pa če si v letu 2025 znižam zavarovalno osnovo za 20% in v sem v letu 2026 popoldanec? Mi kazensko zvišajo prispevke iz 100 na 120 eur? Še vedno precej bolje...

Nič ne bodo zvišali... Nisem še slišal za to... Niti ne bi vdel za osnovo v zakonu...

Popoldanc ima fiksne prispevke...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

velikBrokoli ::

Izjemno zabavno, ko nekdo brez premisleka napiše na forum, da je fiktivno zaposlen pri kolegu, pa da to dela zaradi davčne utaje... :))

A res mislite, da vas ne morejo izslediti, če bi na njihovem radarju pristali?

Seveda ne, saj delam za njega...

Po potrebi, ko mi da delovne naloge...

To ni davčna utaja...

bm1973 je izjavil:

Jaz sem postal popoldanec.

Kljub temu, da si sam dajem plačo pri fiktivni zaposlitvi...

... ok

Mato989 ::

Kako je lahko biti zaposlen davčna utaja... lahko kdo pokaže en precedens na sodišču??? Mislim noben ZAKON ne zahteva da delaš 40 ur če si za 40 ur zaposlen... če ti delodajalec da 0 zadolžitev in plačo to ni nobena utaja...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Če je sam trdil, da gre za fiktivno zaposlitev :)) pa saj pri fursu niso neumni, več kot očitno je postal popoldanec zato, da lahko preko fiktivne zaposlitve plačuje minimalne prispevke, namesto 3000e+, ki jih imaš pri normirancu pri visokih prihodkih.

Zgodovina sprememb…

velikBrokoli je izjavil:

Če je sam trdil, da gre za fiktivno zaposlitev :)) pa saj pri fursu niso neumni, več kot očitno je postal popoldanec zato, da lahko preko fiktivne zaposlitve plačuje minimalne prispevke...

Super če je, ampak kako boš to efektivno dokazal... btw forumski post ne šteje ker tu lahko napišem tudi jaz da sem umoril 17 ljudi pa te zaradi tega ne morjo obtožit.

Na koncu bo breme dokazovanja na tebi, če bo FURS kaj posumil.

Saj ne pravim, da je to zelo verjetno, ampak a je res treba v detajle iti na javnem forumu? Vsaj malo bodite pazljivi no...

Dejansko ti nič ne morejo za "fiktivno" zaposlitev... ker je tvoj denar in ti lahko nekoga zaposliš zato, da dela nič, plačaš davke in prispevke in je to-to. Problem fiktivnih zaposlitev je samo, če ni tvoj denar - torej če si minister iz Levice in zaposliš svoje kolege.

Sicer se pa strinjam, da ni pametno vse pisat na forumu, to itak.

Zgodovina sprememb…

Lahko povem iz izkušenj drugih, da tega nikoli ne preverjajo.

Poznam kar nekaj folka, razlog za zaposlitev se pa lahko vedno najde...

Dokler odavki in prispevki plačani, se nihče ne sekira...

A si predstavlja kdo da bi mel sp odprt 0 prometa in bi si plačeval delovno dobo in bi prišel FURS in se spravil na tebe ker si "fiktivno zaposlen" in bi moral bit na socialni in na zavodu in MRŠ ti zaprl sp te kaznoval in dal na socialo?

Pure Comedy gold... :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

delavec44 je izjavil:

Če nimaš že sedaj minimalnih prispevkov, po moje ja. Ta primer sem našel:

2.7.3 Primer 3
Samozaposlena oseba se v novembru 2015 namerava upokojiti/odjaviti dejavnost.

Tudi v teh primerih zavezanec sme uveljaviti znižanja zavarovalne osnove za največ 20 %, saj ni zakonske podlage, ki bi v teh primerih prepovedala znižanje zavarovalne osnove, četudi bi bilo znano, da se zavarovanec namerava upokojiti oziroma prenehati opravljati dejavnost.

Glede na to, da je 20 % povečanje zavarovalne osnove vezano s prihodnjim obdobjem, ni mogoče povečati zavarovalne osnove za 20 %, če se ugotovi, da v letu upokojitve/prenehanja opravljanja dejavnosti in uveljavljanja znižanja zavarovalne osnove v predhodnem letu, zavarovalna osnova tekočega leta preseže znižano zavarovalno osnovo predhodnega leta za več kot 20 %.

Torej bi moglo bit ok si znizat za 20% v 2025...

srus ::

Bravo Nosonja, bravo Lunatik, vajino mesarjenje po normirancih že kaže rezultate - manjšanje prispevkov, manjšanje akontacije, pa niti še nismo prišli do slamnatih podjetij v Belizeju.

Grem še v temo o nepremičninskem davku pogledat, kaj so najnovejši nasveti o možnih eskivacijah temu davku.

foofighter ::

Živjo, a je za normiran SP potrebno imeti ločen bančni račun, ali se lahko uporablja osebnega? Trenutno sem pri NLB pa me zanima ali pustijo uporabo osebnega?

Zgodovina sprememb…

1. tvoje vprašanje nima veze z normiranstvom
2. ja, ampak banke tega ponavadi nočejo, ker so poslovni računi dražji (več ti računajo za iste storitve na osebnem)

jest10 ::

foofighter je izjavil:

Živjo, a je za normiran SP potrebno imeti ločen bančni račun, ali se lahko uporablja osebnega? Trenutno sem pri NLB pa me zanima ali pustijo uporabo osebnega?

Pri NLB imaš lahko. Sam do njih moraš, da ti dodajo cahn za poslovno rabo.

devdems ::

velikBrokoli je izjavil:

Izjemno zabavno, ko nekdo brez premisleka napiše na forum, da je fiktivno zaposlen pri kolegu, pa da to dela zaradi davčne utaje... :))

A res mislite, da vas ne morejo izslediti, če bi na njihovem radarju pristali?

Eni ste res bogi tukaj gor. Vedno eno in isto. A si sploh upate zaspat brez, da bi pomislili na neko institucijo za katero obstaja x razlogov, da vas preganja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: devdems ()

kikach ::

Je kdo delal kalkulacijo izplena za 100k, če si popoldanski s.p.?

foofighter je izjavil:

A res ne gre 10 EUR/mesec za ločen račun?

Meni pa ustreza ločen... Pa še bolje je, ker ti CSD pri otroškem dodatku ne gleda račun s.p.

kikach je izjavil:

Na grobo, 80k izplena. Pač računaš 20% davka na vse. Da ne bomo drobili sitno...

Zgodovina sprememb…

Uff, 10€ je že? V tujini ga dobiš zastonj. Itak pa vsake 3 strani iste zadeve premlevamo.

borut_p ::

kikach je izjavil:

seveda ... bistveno je izračunati pravo davčno osnovo - tako da nekaj pavšalnega tu pisat nima smisla ... imaš redno plačo manj vse kar pripada da prideš do davčne osnove (najbolje pogledati lanski izračun FURS) in pa potem na SP ... odbit max stroške od prihodkov in imaš osnovo.
Obračun potem po lestvici kot je bilo pri plači.

V glavnem ... boli :)

bm1973 je izjavil:

Meni pa ustreza ločen... Pa še bolje je, ker ti CSD pri otroškem dodatku ne gleda račun s.p.

Ti dobiš otroški dodatek? Meni prihodke upoštevajo in itak padem v max razred, kjer je 0 otroškega dodatka in max vrtec (77% plačila).

Klemenn ::

Pri DDD-DDD, glede na navodilo tu (mladipodjetnik) mi pri:

7. korak: Pri “Vrsta obveznega socialnega zavarovanja” označite, na kateri način ste v preteklem letu plačevali svoje prispevke za socialno varnost. Če ste oddali vse obrazce o prispevkih in skozi celotno leto niste menjali statusa iz popoldanskega s.p. v redni s.p. ali obratno, bo znesek že avtomatično izpolnjen.

zneska ne izpolne samodejno (kljub temu da nisem nič menjal ali karkoli...).

Kaj naj bi bil ta znesek? Iz edavkov 'Prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje' , 'Prispevki za zdravstveno varstvo' ali oboje skupaj?

Pa si OPSVZ za december že oddal?

theanswer3 ::

bm1973 je izjavil:

foofighter je izjavil:

A res ne gre 10 EUR/mesec za ločen račun?

kikach je izjavil:

Na grobo, 80k izplena. Pač računaš 20% davka na vse. Da ne bomo drobili sitno...

Lahko poves kaj vec o CSD. Ali si ne prenakazes na osebni racun itak denarja?

velikBrokoli je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Ti dobiš otroški dodatek? Meni prihodke upoštevajo in itak padem v max razred, kjer je 0 otroškega dodatka in max vrtec (77% plačila).

Ja, leto 2023 je bilo bolj švoh, majhen dobiček, pa sem ga dobil...

Sem bil sam presenečen, sicer nisem niti 40k zaslužil, sploh ne bom povedal koliko, ker je sistem bizaren...

Toliko v info, 60k limita je ful dobra za otroški dodatek :)).

theanswer3 je izjavil:

Lahko poves kaj vec o CSD. Ali si ne prenakazes na osebni racun itak denarja?

Sam toliko kot rabim, očitno takrat, ko so gledali, ni bilo visoko stanje...

Nimam pojma kako gledajo...

Zgodovina sprememb…

Kripto mesi ::

bm1973 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Ja, leto 2023 je bilo bolj švoh, majhen dobiček, pa sem ga dobil...

Potem pa nimaš 3k prispevkov kot pišeš v ostalih komentarjih ;)

Bi bili letos, pa ne bodo ;).

Silver ::

Klemenn je izjavil:

Pri DDD-DDD, glede na navodilo tu (mladipodjetnik) mi pri:

7. korak: Pri “Vrsta obveznega socialnega zavarovanja” označite, na kateri način ste v preteklem letu plačevali svoje prispevke za socialno varnost. Če ste oddali vse obrazce o prispevkih in skozi celotno leto niste menjali statusa iz popoldanskega s.p. v redni s.p. ali obratno, bo znesek že avtomatično izpolnjen.

zneska ne izpolne samodejno (kljub temu da nisem nič menjal ali karkoli...).

Kaj naj bi bil ta znesek? Iz edavkov 'Prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje' , 'Prispevki za zdravstveno varstvo' ali oboje skupaj?

Greš v e-davke in sešteješ vse prispevke, ki si jih plačal, ki niso dohodnina (4x → PIZ, zdravstveno zav., prispevki za starševsko varstvo in za zaposlitev). Torej Vpogledi → eKartica 2024 in sešteješ konte št. 42+43+44+45. Kar vidiš pod konto 40 - akontacija dohodnine pa bo v obrazcu DDD že vpisana.

delavec44 je izjavil:

OPSVZ ni obvezno oddajat vsak mesec ... Preberi https://www.racunovodja.com/clanki.asp?...

Za normiranca je dovolj za DDD-DDD da vpišeš koliko prihodkov si imel.

Prispevke ti vnesejo sami.

Silver je izjavil:

delavec44 je izjavil:

OPSVZ ni obvezno oddajat vsak mesec ... Preberi https://www.racunovodja.com/clanki.asp?...

To je meni vse jasno. Ampak danes smo 9.1. in če bi rad DDD-DDD že oddal, potem verjetno ne bo čakal, da mu čez 2 tedna prispevke za december sami obračunajo.

Ne se mudit z DDD-DDD... kasneje kot oddaš, kasneje ti preračunajo prispevke na višje (če si imel višji promet). Jaz to vedno oddajam čisto zadnji možni mesec.

theanswer3 ::

matic492 je izjavil:

Ne se mudit z DDD-DDD... kasneje kot oddaš, kasneje ti preračunajo prispevke na višje (če si imel višji promet). Jaz to vedno oddajam čisto zadnji možni mesec.

Kaj pa ce si imel nizje? Moj primer. Odprl avgusta 2023 in naredil 38k eur do konca leta. Oni so to raztegnili na celo leto in sem posledicno placeval kar visoke prispevke. Potem sem v 2024 naredil cca 104k kar je po moje manj kot so oni ocenili da bom. Se mi potem splaca takoj oddajat DDD-DDD ali cakat do marca?

Sklepam pa da itak takoj ko izpolnem obrazec vidim koliko bodo prispevki in koliko dohodnina in ce so prispevki nizji kot jih imam zdaj, se mi splaca oddati takoj ane?

Ja, če si boš izračunal nižje prispevke, oddaj takoj...

kzzzz ::

matic492 je izjavil:

Točno tako. Tisti, ki za 2025 znižujemo prihodek na 60k, se splača čim kasneje oddat letos, potem pa 2026 čimprej, da se znižajo prispevki.

ali3n ::

A ne boste počakali, da prispevke za december plačate (+ kak dan da to premeljejo)?
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Spura ::

Se sprasujem, ce se mi bolj splaca 60k pa normiranca al pa 100k pa d.o.o.. Se mi zdi da je le malo razlike v kesu bi bil pa skoraj pol leta fraj.

Če ti ni v interesu iskat načinov, kako porabit ali investirat denar na DOO, potem si lepo vzami fraj, why not :)

Zgodovina sprememb…

««
279 / 280
»»