Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
matic492 ::
Če imaš contractor pogodbo pač greš tja in razložiš kako in kaj, pokažeš plačilne liste za lansko leto, ker predvidevam, da si imel že takrat visoko plačo in pač probaš, izgubit nimaš kaj.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
trinitron1 ::
nevem folk ima po 50k+ prometa, pa več let s.p., pa jim ne dajo. Dvomim da brez nekaj let odprto sploh dobiš
Odvisno od banke (predebatiranio že parkrat v tej temi), jaz sem dobil kredit na DH, ampak je res da sem imel promet od prej, ker je bil SP kot popoldanc. ~400€ na mesec za avto, gotovinski kredit.
Mato989 ::
Meni je bilo rečeno da pač prvo leto ni šans kredit na banki ko maš s.p.
Drugo leto oz. po letu in 3 mesece pa se da pogovarjat.
Kolega mi je na DH (tam dela) rekel da če imam 50.000 EUR prometa, mi on lahko zrihta (ne vem al je to VIP al ne) da se upošteva 50.000 EUR - prispevki in davki in potem na pol(malo več še odbiješ kot pol, rekel je tam 55-56%) in to vse skupaj deliš na 12 delov in potem načeloma POLOVICA od te razdelitve na 12 delov je anuiteta mesečna max.
Torej če tako na oko izračunam je ene 6k prispevkov in 2k davka, torej pridemo na 42k to daš na pol in je 20k (zaokrožim na slabše) in če to deliš na 12 je cca 1.600 EUR in potem je rekel nekje pol od tega ali malo manj, torej rečva 650-750EUR EUR anuitete na mesec maš lahko kredita...
Če imaš kredit od prej se ti tole odbije od tega.
Drugo leto oz. po letu in 3 mesece pa se da pogovarjat.
Kolega mi je na DH (tam dela) rekel da če imam 50.000 EUR prometa, mi on lahko zrihta (ne vem al je to VIP al ne) da se upošteva 50.000 EUR - prispevki in davki in potem na pol(malo več še odbiješ kot pol, rekel je tam 55-56%) in to vse skupaj deliš na 12 delov in potem načeloma POLOVICA od te razdelitve na 12 delov je anuiteta mesečna max.
Torej če tako na oko izračunam je ene 6k prispevkov in 2k davka, torej pridemo na 42k to daš na pol in je 20k (zaokrožim na slabše) in če to deliš na 12 je cca 1.600 EUR in potem je rekel nekje pol od tega ali malo manj, torej rečva 650-750EUR EUR anuitete na mesec maš lahko kredita...
Če imaš kredit od prej se ti tole odbije od tega.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Ja, DH ima obrazec za samostojne podjetnike in vejo kaj je to normiranc. Napišeš koliko imaš prispevkov, koliko imaš strank in kakšne dohodke imaš in to vse upoštevajo. Jaz sem tudi dodal kopijo pogodbe, ki sem jo takrat imel kot contractor. DOdal sem tudi najemne pogodbe mojih najemnikov. Pač na banki ti na koncu odobri kredit in da kredit še vedno le neka oseba in čeprav mora naredit to po nekih smernicah je tam zato da tebi pomaga, saj je to njihov zaslužek.
Je pa to bolj case-by-case kot je pri zaposlitvah za nedoločen čas, tisto vzamejo kot manj riskantno.
Definitivno pomaga tudi credit history (sisbon), jaz sem imel kredite in kreditne kartice že prej nekaj let in nisem še niti 1x v življenju zamudil s plačilom kjerkoli niti centa.
Off topic FYI: Moja teta je šla po kredit, in so ji težili zato, ker je T2 prijavil neplačilo položnice, ker je pred par mesci založila nekaj oziroma ene položnice pač ni plačala, znesek nekih 50EUR in to oni vse vidijo v sistemu.
Je pa to bolj case-by-case kot je pri zaposlitvah za nedoločen čas, tisto vzamejo kot manj riskantno.
Definitivno pomaga tudi credit history (sisbon), jaz sem imel kredite in kreditne kartice že prej nekaj let in nisem še niti 1x v življenju zamudil s plačilom kjerkoli niti centa.
Off topic FYI: Moja teta je šla po kredit, in so ji težili zato, ker je T2 prijavil neplačilo položnice, ker je pred par mesci založila nekaj oziroma ene položnice pač ni plačala, znesek nekih 50EUR in to oni vse vidijo v sistemu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Ja, DH ima obrazec za samostojne podjetnike in vejo kaj je to normiranc. Napišeš koliko imaš prispevkov, koliko imaš strank in kakšne dohodke imaš in to vse upoštevajo. Jaz sem tudi dodal kopijo pogodbe, ki sem jo takrat imel kot contractor. DOdal sem tudi najemne pogodbe mojih najemnikov. Pač na banki ti na koncu odobri kredit in da kredit še vedno le neka oseba in čeprav mora naredit to po nekih smernicah je tam zato da tebi pomaga, saj je to njihov zaslužek.
to je pa dobra informacija. Samo js ne rabim kredita, če ga bom pa kdaj rabil pa očitno DH for the win
Jap, ni sicer samo DH, je še par bank, samo jaz sem pri DH in nisem niti šel povprašat kam drugam, ker so mi dali vedno ok ponudbo. Obresti so mi kar sami znižali pri stanovanjskem.
Kripto mesi ::
trinitron1 je izjavil:
Ce sem jaz letos zacel delo preko normiranca, je kaksna moznost da bi pri kateri banki dobil kredit? Ne bo vec kot za 250-350 na mesec (4-5 let).
nemogoče. niti leasing ne dobiš trenutno.
Shintaro prosim ne nabijaj.
Miha 333 ::
Poskusi Unicredit. Po mojih izkušnjah so zelo fleksibilni in vsak primer obravnavajo individualno.
srus ::
NKBM/SKB/OTP smrdi glede odnosa do normiranih sp-jevcev. Nekaj sem o tem pisal pred časom, ko so prevzeli Abanko, pri kateri sem včasih imel poslovni račun.
Sicer ne gre za odobritev kredita, ampak za povišanje mesečnega limita na kreditni kartici. Znesek limita je že več let enak, počasi ga spodjeda inflacija, ko pa ga hočem povišati je to misija nemogoče - briga jih za prihodke, odhodke, stanje na računu, DDD obrazec, premium paket. Njihova formula za mesečni limit je (0.2 * letni prihodek)/12. Imam pa kreditno kartico pri njih še iz prejšnjega tisočletja.
Ko sem bil še redno zaposlen je bila formula za mesečni limit (2 * neto mesečna plača). Toliko o tem, draga ministra Lunatik in Kolobarnik o izenačevanju sp in redne zaposlitve.
Če bi Unicredit, kjer imam sedaj poslovni in osebni račun, ponujal kreditno kartico z možnostjo dostopa do letalskih salonov, bi se NKBMjeve takoj znebil.
Sicer ne gre za odobritev kredita, ampak za povišanje mesečnega limita na kreditni kartici. Znesek limita je že več let enak, počasi ga spodjeda inflacija, ko pa ga hočem povišati je to misija nemogoče - briga jih za prihodke, odhodke, stanje na računu, DDD obrazec, premium paket. Njihova formula za mesečni limit je (0.2 * letni prihodek)/12. Imam pa kreditno kartico pri njih še iz prejšnjega tisočletja.
Ko sem bil še redno zaposlen je bila formula za mesečni limit (2 * neto mesečna plača). Toliko o tem, draga ministra Lunatik in Kolobarnik o izenačevanju sp in redne zaposlitve.
Če bi Unicredit, kjer imam sedaj poslovni in osebni račun, ponujal kreditno kartico z možnostjo dostopa do letalskih salonov, bi se NKBMjeve takoj znebil.
NKBM/SKB/OTP smrdi glede odnosa do normiranih sp-jevcev. Nekaj sem o tem pisal pred časom, ko so prevzeli Abanko, pri kateri sem včasih imel poslovni račun.
Lol, po tej formuli bi ti dali 2500EUR limita pri 150k na leto.
Jaz imam 3k limita od časov, ko sem bil še redno zaposlen, pa so mi rekli, da lahko zaprosim za dvig na 4500EUR če hočem
Zgodovina sprememb…
delavec44 ::
Aha, ok, hvala!
Ampak še vedno mi ni jasno, kaj pomenita ti dve postavki (Pris.za soc.var. in akontcija), od katerih dveh nimam nič ali pa celo še dodatno delo in stroške?
Verjetno bi moral tisti mesec prijaviti "090 Zadržanost od dela - odsotnost od dela po predpisih o starševskem varstvu s pravico do nadomestila" v obrazcu (PODO-OPSVZ), zaradi očetovskega dopusta, kajne?
Bom jaz, ker noče noben drug :D
Da, na OPSVZ moraš izpolniti zadržanost in imaš potem tam manjše prispevke, ki jih moraš plačati za tisti mesec.
Na temu kar si dobil je pa že odvzeto. Prispevki se pač nujno plačajo in so jih že oni odvedli, akontacija je pa dohodnina in se ti potem dokončno izračuna v dohodninski napovedi. Ker ostalih prihodkov iz dela verjetno nimaš, ta del potem cel dobiš nazaj drugo leto.
Govorim seveda, če si normiranec kot je naslov te teme. Nenormirancu gre vse v dohodnino.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
unicredit in DH. Kaj gledajo par let prihodkov al samo najnovejši obračun ? Odločajo se na bazi zadnjega ?
velikBrokoli ::
Večina bank zahteva vsaj dva obračuna, če imaš dokaj visoke prihodke, je dovolj tudi samo en obračun. Potem pa pogledajo povprečje obeh let ali samo zadnjega leta.
deco16 ::
1 polno leto in še mal.
Dva DDD moraš dat tudi če je prvi samo par mesecev, tako so mi rekli.
Dva DDD moraš dat tudi če je prvi samo par mesecev, tako so mi rekli.
David4747 ::
Ni popolnoma on-topic, a vseeno - preko svojega s.p.-ja lahko oddajam kombi, katerega sem lastnik kot fizična oseba brez večjih posebnosti? Ali bi ga vseeno moral prepisati na s.p.? Nisem zavezanec za DDV in oddaja ni primarna dejavnost, sem pa že dodal na s.p. SKD za oddajo vozil.
Jaz bi se bolj sekiral za zavarovanje kombija, ker če se kaj zgodi in zavarovalnica izve, da si kombi oddajal, imaš pa navadno zavarovanje, si lahko zajebal.
nOrO ::
Aha, ok, hvala!
Ampak še vedno mi ni jasno, kaj pomenita ti dve postavki (Pris.za soc.var. in akontcija), od katerih dveh nimam nič ali pa celo še dodatno delo in stroške?
Verjetno bi moral tisti mesec prijaviti "090 Zadržanost od dela - odsotnost od dela po predpisih o starševskem varstvu s pravico do nadomestila" v obrazcu (PODO-OPSVZ), zaradi očetovskega dopusta, kajne?
Bom jaz, ker noče noben drug :D
Da, na OPSVZ moraš izpolniti zadržanost in imaš potem tam manjše prispevke, ki jih moraš plačati za tisti mesec.
Na temu kar si dobil je pa že odvzeto. Prispevki se pač nujno plačajo in so jih že oni odvedli, akontacija je pa dohodnina in se ti potem dokončno izračuna v dohodninski napovedi. Ker ostalih prihodkov iz dela verjetno nimaš, ta del potem cel dobiš nazaj drugo leto.
Govorim seveda, če si normiranec kot je naslov te teme. Nenormirancu gre vse v dohodnino.
Kul, hvala ti!
Ja, normiranec sem. Ostalih prihodkov nimam, da.
Sem pa šele po nekaj mesecih ugotovil, da bi moral izpolniti zadržanost 🤦♂️ . Bom poizkušal popraviti obrazec... pa da vidim, kaj bo referentka iz DURSa/FURSa pojamrala. :)
tony1 ::
ZveeZ ::
Mi zna kdo objasniti kako je z delom preko popoldanca pri podjetju, ki je v isti panogi kot podjetje pri kateremu je delavec zaposlen za polni delovni cas?
A mora tak delavec dobiti "dovoljenje" delodajalca ali to zgolj velja, ce ima tak člen v pogodbi?
A mora tak delavec dobiti "dovoljenje" delodajalca ali to zgolj velja, ce ima tak člen v pogodbi?
Nič ne morejo, razen če spada pod NDA oziroma delaš z isto stranko ali kaj takega.
Tidule ::
Rabis soglasje ce predstavljas konkurenco. Pogooglaj konkurencna prepoved.
Clen v pogodbi ni potreben ker to definira zakon.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tidule ()
Rabis soglasje ce predstavljas konkurenco. Pogooglaj konkurencna prepoved.
Sem si prebral, hvala:)
Sedaj pa se češnjica na torto. Izkazalo se je, da ima tip pogodbo s tujim (EU) podjetjem (owner slo podjetja), ki se ukvarja s cisto nekim tretjim.
Torej dejansko dela posredno. Ampak verjetno nima veze, ne? Vseeno je breach konkurencne prepovedi.
Pat_MaGroin ::
Vprašanji:
1. Kako znižam akontacijo dohodnine za 2024?
2. Kako si znižam prispevke za 2024?
Ali oba manevra izvedem po oddaji bilance ali prej?
Kaj svetujete, oddam bilanco takoj ali počakam na konec marca? Z vidika prispevkov je verjetno boljše, da zavlačujem do konca marca?
Hvalica!
1. Kako znižam akontacijo dohodnine za 2024?
2. Kako si znižam prispevke za 2024?
Ali oba manevra izvedem po oddaji bilance ali prej?
Kaj svetujete, oddam bilanco takoj ali počakam na konec marca? Z vidika prispevkov je verjetno boljše, da zavlačujem do konca marca?
Hvalica!
Oddaš DDD-DDD enkrat letno (rok do 31. marca), po tem se ti naslednji mesec prilagodi aktonacija in višina prispevkov glede na prihodke v prejšnjem letu.
Če oddajaš prve leto in pričakuješ višje prispevke v letu 2024, potem ja, počakaj do konca. Če imaš pa s.p. odprt že drugo leto, je pa vseeno.
Če oddajaš prve leto in pričakuješ višje prispevke v letu 2024, potem ja, počakaj do konca. Če imaš pa s.p. odprt že drugo leto, je pa vseeno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
velikBrokoli je izjavil:
Oddaš DDD-DDD enkrat letno (rok do 31. marca), po tem se ti naslednji mesec prilagodi aktonacija in višina prispevkov glede na prihodke v prejšnjem letu.
Hvala, ampak nisem to vprašal.
Oddajam že xy let, ampak 2023 normirani davek je bump v prispevkih nehuman (90k+ prihodki), prav tako akontacijo se mi zdi neumno plačevat za 90k+, če letos ne bo toliko (malo si jemljem pavzo).
Pa vem, da se oboje da znižat, ampak raje vprašam, če je kdo že to delal.
Pa vem, da se oboje da znižat, ampak raje vprašam, če je kdo že to delal.
V takem primeru boš oddal obrazec za medletno spremembo višine akontacije dohodnine. Notri se vključi ocena poslovanja s podatki, ki nakazujejo na nižje prihodke.
Prispevke pa lahko znižaš za max 20%.
velikBrokoli je izjavil:
V takem primeru boš oddal obrazec za medletno spremembo višine akontacije dohodnine. Notri se vključi ocena poslovanja s podatki, ki nakazujejo na nižje prihodke.
OK, hvala.
Kater obrazec je za akontacijo?
Kako znižam za 20%?
tecton ::
Pat_MaGroin vem da nisi tega vprasal ampak premisli o doo. Kar je pomoje za tak primer kot je tvoj "jemanje pavze" pomoje boljsa izbira, pac nehas sprejamat nove projekte/delat med tem pa pustis da z minimalno placo, regresom, prevozom itd. pocasi crpas denar ven iz podjetja z minimalnimi prispevki in obdavcitvijo, ker tole je Golob res prevec zasolil na normirancu.
Pat_MaGroin vem da nisi tega vprasal ampak premisli o doo. Kar je pomoje za tak primer kot je tvoj "jemanje pavze" pomoje boljsa izbira, pac nehas sprejamat nove projekte/delat med tem pa pustis da z minimalno placo, regresom, prevozom itd. pocasi crpas denar ven iz podjetja z minimalnimi prispevki in obdavcitvijo, ker tole je Golob res prevec zasolil na normirancu.
Kolikor vem, kot direktor ne morš met minimalca.
Sej tam do nekih 70k je normiranc še kr ok, problem so "špice".
Dobesedno pogooglaj obrazec, ki sem ga omenil:
https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/Ope...
Za znižanje prispevkov morš afaik kontaktirat ZPIZ, priznam pa, da tega še nisem počel. Priporočam, da kontaktiraš ZPIZ in jim omeniš vlogo za znižanje prispevkov.
https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/Ope...
Za znižanje prispevkov morš afaik kontaktirat ZPIZ, priznam pa, da tega še nisem počel. Priporočam, da kontaktiraš ZPIZ in jim omeniš vlogo za znižanje prispevkov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
Kolikor jaz vem se to označuje vsak mesec na tistem obrazcu za prispevke, oziroma sem tako razumel računovodkinjo. Ni nekega posebnega obrazca.
Imaš prav, vidim tole na mojem obrazcu:
085 Zavezanec uveljavlja znižanje zavarovalne osnove 0,00
Ampak verjetno moraš še dokazati, da boš imel nižje prihodke.
085 Zavezanec uveljavlja znižanje zavarovalne osnove 0,00
Ampak verjetno moraš še dokazati, da boš imel nižje prihodke.
Mislim da ne, ker nima smisla vnaprej dokazovat. Če konec leta oddaš DDD z višjimi dohodki dobič itak pribitek oz. kazen +20% naslednje leto.
Lahko ja, saj tudi če zapreš SP prav cajt se lahko izogneš 3 mesece prispevkov (odvisno kdaj si lani oddal DDD). Za prispevke kolikor vem te ne lovijo, ker na koncu je to itak tvoja plačna osnova in imaš manjšo osnovo za penzijo. Davek pač moraš v vsakem primeru vedno plačat na dejansko vsoto.
(sicer pa če zapreš SP imaš potem 0EUR dohodkov, tako da nisi kršil ničesar :P )
(sicer pa če zapreš SP imaš potem 0EUR dohodkov, tako da nisi kršil ničesar :P )
Zgodovina sprememb…
CrniPanter ::
Kaj se zgodi ce zaprem popoldanski normiran s.p. in potem spet odprem cez dolocen cas. Po kolikem casu se "resetirajo" prispevki za dohodnino?
Konkretno zacnem z novim projektom šele junija in realno nocem placevati dohodnine 600e na mesec zaradi preteklih visjih dohodkov za obdobje Jan - Jun letos.
Konkretno zacnem z novim projektom šele junija in realno nocem placevati dohodnine 600e na mesec zaradi preteklih visjih dohodkov za obdobje Jan - Jun letos.
Jaz bi zaprl in potem odprl, saj je vseeno, ker boš dobil januarja vrnjeno.
5erson ::
Aha, ok, hvala!
Prispevki so plačani prispevki namesto tega, da bi plačal ti kot s.p. Akontacijo dohodnine pa dobiš v celoti nazaj, če si normiranec in nimaš drugih prihodkov.
Ja to bi moral. Popravi za nazaj. Na FURS kontu ti bodo potem poračunali preplačane prispevke (kar si dobil plačano od MDDSZ) in to dobiš nazaj.
Na isti način se ti splača pokoristiti neplačan del dopusta v času, ko greš na dopust, ker ti za tisti čas plačajo prispevke (od minimalne plače).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 5erson ()
Malce me firbec. Če si fotr na s.p., kaj od dopusta/nadomestil ti pripada? Prevod: ali si kaj znižaš prispevke/država podari kakšno žepnino?
LapD ::
Pripada ti očetovski dopust v trajanju 30 koledarskih dni. To v praksi pomeni, da ti država časti za približno en mesec prispevkov. Moraš pa 15 dni koristiti na začetku, ostalih 15 pa nekje do konca prvega razreda OŠ. Lahko seveda tudi vse naenkrat takoj po rojstvu. Če si edini starš na s.p. pa velja razmisliti tudi o polovičnem delovnem času, plačuješ polovične prispevke, ampak je nižja obdavčitev samo do 12,5k, tako kot pri popoldancih.
web&motion designer
delavec44 ::
Lahko pa polovičen dč koristiš le 3 mesece na leto in imaš standardno obdavčitev.
Pa še to, po novem je 75 dni "očetovskega".
https://data.si/blog/starsevski-dopust-...
Pa še to, po novem je 75 dni "očetovskega".
https://data.si/blog/starsevski-dopust-...