» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
163 / 259
»»

velikBrokoli ::

Čim prej opravi samoprijavo in popravi zadeve, kazni za takšne stvari so lahko zelo visoke.

Če boš ti naredil pravočasno, potem kazni verjetno ne boš dobil, ali pa bo nižja.

smajhel ::

velikBrokoli hvala za odgovor. Sem že oddal vlogo prek eDavkov, a je to dovolj?

Ne vem, tega še nisem počel. Predlagam, da se obrnešna koga z več znanja.

delavec44 ::

black ice je izjavil:

Osnova za obračun obveznega solidarnostnega prispevka je vsota bruto dohodkov fizične osebe, ki se v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, vštevajo v letno davčno osnovo za leto 2023 oziroma 2024, zmanjšanih za davčno priznane stroške. Razen dohodka, ki je oproščen plačila dohodnine oz. se ne všteva v davčno osnovo, vendar z izjemo plačila za poslovno uspešnost. Osnova za obračun obveznega solidarnostnega prispevka za pravne osebe je davčna osnova po zakonu, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb, pred zmanjšanjem za pokrivanje izgub in za olajšave za leto 2023 oziroma 2024 oziroma za davčno obdobje, ki se začne v letu 2023 oziroma 2024.

Obvezni solidarnostni prispevek se plačuje od osnove za fizične osebe po stopnji 0,3 %, medtem, ko se obvezni solidarnostni prispevek od osnove za pravne osebe plačuje po stopnji 0,8 %.

https://data.si/blog/solidarnostni-pris...

SP je fizična oseba, po tej logiki 0,3%. Računovodja zatrjuje, da je 0,8%. To bo še veselo.

Je pa SP hkrati tudi delodajalec, tako da kdo plača potem ta del?

Okapi ::

delavec44 je izjavil:

Je pa SP hkrati tudi delodajalec, tako da kdo plača potem ta del?

Ta del je jasen - vse plača s.p. Tako kot pri socialnih prispevkih.

Mato989 ::

Jap meni je tudi jasno oboje placa sp, saj ce imas doo verjetno je tudi jasno da placas sam 0.3 od place hkrati pa firma od dobicka
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Kanban ::

s.p. ni pravna oseba, tako da 0.8% odpade. Prav tako pa so s tem zakonskim skropucalom uspeli normirance izključiti obdavčitve: https://www.finance.si/kopica-zmesnjav-...

Če zakon oziroma njegov 102. člen beremo natančno, normirancem ni treba plačati solidarnostnega prispevka. Zakaj? Zakon določa, da se solidarnostni prispevek plača na dohodke, zmanjšane za davčno priznane stroške, ki se vštevajo v letno davčno osnovo. Dohodki normirancev se, podobno kot denimo kapitalski dobički in najemnine, ne vštevajo v letno davčno osnovo.

Da bi vlada to "izjemo" popravila, je v šestem odstavku 102. člena sicer zapisala, da so osnova za obračun prispevkov tudi dohodki fizične osebe, ki se ne vštevajo v letno davčno osnovo, zmanjšani za davčno priznane stroške (torej denimo kapitalski dobički), razen dohodkov iz dejavnosti. Kar pomeni, da je vlada sama iz zakona izločila normirance. Če dikcije 'razen iz dejavnosti" v zakonu ne bi bilo, bi bili s prispevkom jasno obremenjeni tudi normiranci.

kikach ::

Ima kdo kakšnega dobrega davčnega svetovalca iz štajerske regije? Lahko v zs, hvala.

vofra ::

kikach je izjavil:

Ima kdo kakšnega dobrega davčnega svetovalca iz štajerske regije? Lahko v zs, hvala.

Mira Roppa https://roppa.eu/

miqro ::

Pozdravljeni,

Mene pa samo zanima, a se bo v 2024 kaj spremenilo za normirane spje? Z januarjem bom najverjetneje sel iz redne pogodbe na normiran sp, in me samo zanima ce je izracun se vedno enak, tudi za naslednje leto?

Nekaj takega sem si racunal za naslednje leto:

Zgleda to tako od oka pravilno?

V 2024 nas lahko pričaka dodatni solidarnosti prispevek, ki bo znašal 0.8% dohodnine ali zavarovalne osnove, itak nihče točno ne ve, ker je zakon popolnoma dvoumno spisan. Prav tako še vedno obstaja dvom, ali bomo normiranci ta prispevek sploh plačevali, ker v zakonu piše, da ne velja za tiste, ki opravljajo dejavnost. Moja napoved je sicer taka, da bodo zakon prilagodili, ker je v trenutni obliki popolno skropucalo. Prilagojen zakon bo pa najbrž veljal tudi za normirance.

V 2025 bomo pa najbrž morali plačevati še dodatni 2% prispevek za dolgotrajno oskrbo.

Zgodovina sprememb…

5ygmq ::

miqro je izjavil:

Zgleda to tako od oka pravilno?

Navedena znesek in tekst neto plače verjetno ne pomeni standardne računovodske kategorije? Poišči online izračun plače in vnesi podatke.

barakus ::

Oddal sem določeno opremo in podjetju zaračunal kavcijo, ki jo bom vrnil od vrnitvi opreme. Ali kdo ve, če moram kavcijo prikazati na računu in se šteje med prihodke normiranca?

mike1 ::

Kakšne so pa vaše izkušnje s preverjanjem identitete. Namreč naročnik iz ZDA sedaj hoče KYC preverbo preden nakaže sredstva, tako da mu pošljem kopijo passporta. A je to standard pri SP ali ga lahko usmerim v neko evidenčno bazo, kjer se lahko prepriča da res delujem kot "sole trader" in je stvar legit. Sicer naročniku zaupam, ker gre za preverjeno firmo ampak vseeno nočem kar tako pošiljat teh osebnih podatkov, ker tehnično gledano tudi ne nakazuje fizični osebi ampak sp-jevcu.

Ales ::

Jim podatki iz AJPES niso dovolj, iz ePRS z angleškim vmesnikom?

No, čisto možno, da bi poleg podatkov iz registra želeli še osebni dokument, da se prepričajo, ali si ti res ti...

Poleg tega, če kaj pomaga... s.p. je fizična oseba, natančneje fizična oseba z dejavnostjo.

tony1 ::

Praktičnih izkušenj sicer nimam, po drugi strani pa lahko spomnim, da podobno zahtevajo ponudniki storitev kot so Bitstamp ali IBKR; včasih niti fotka dokumenta ni dovolj in bi radi še tvoj 3D video v njihvi aplikaciji...

Lahko pa se poskušaš izmazati s fotko osebne.

tomazic89 ::

velikBrokoli je izjavil:

deco16 je izjavil:

Pa pozabi na kredite, nove če maš od prej je ok....

To je odvisno od prihodkov. Banke sedaj tudi upoštevajo bilanco stanja, ki jo lahko kot normiranec naknadno izdelaš, kar pomeni, da ti upoštevajo dejansko prihodke in odhodke, ne pa normirane stroške in podobne zadeve.

Glede na novo obdavcitev normirancev krediti brez bilance ne bodo vec tak hud problem, ce si vsaj na 70k+.
Al se motim?

To je res, ampak to bodo lahko upoštevali šele takrat, ko boš oddal DDD-DDD za leto 2023. Kar pa pomeni, da ti bodo še vedno gledali DDD iz leta 2021 in 2022. Večina bank gleda povprečje dveh let, zato bo še kar nekaj časa trajalo, preden bodo višji davki in nižji stroški aktualni.

https://n1info.si/novice/slovenija/kaj-...

Vlada se je odločila, da ukine obvezni solidarnostni prispevek, ki bi bremenil vse delodajalce in zaposlene, ne glede na njihov položaj in prizadetost v poplavah, je po seji vlade povedal minister za finance Klemen Boštjančič. "Namesto tega bomo z dodatnim odstotkom obremenili tista podjetja, ki ustvarijo več. Govorim o davku od dohodkov pravnih oseb, ki ga bomo opredelili v zakonu o obnovi," je še pojasnil Boštjančič.

Zmaga za redno zaposlene in s.p.jevce, d.o.o.ji pa ponovno zgubili :)

tecton ::

Ta financni minister Bostajncic je da ne bom rekel kaj, najmanj hinavec.
Poglejte njegovo firmo d.o.o., cca miljon prometa in skoraj nic dobicka, ocitno ima veliko stroskov :)
Kaj nas perejo, mi pa lajamo v prazno...

tecton ::

Bostjancic zadnja leta ko se je podal v politko je hitro zmanjsal prihodke, primer v eni izmed njegovih firm Brio d.o.o.
https://www.companywall.si/podjetje/bri...

Leta 2020 samo slabih 100 tisoc dobicka od 600 tisoc, kar pomeni da je imel 80% stroskov, skoraj kot normiranec, samo bolje 8-)
Bi placal da bi videl kaj so ti dejanski stroski pri njegovih podjetjih...

Ribicija ::

barakus je izjavil:

Oddal sem določeno opremo in podjetju zaračunal kavcijo, ki jo bom vrnil od vrnitvi opreme. Ali kdo ve, če moram kavcijo prikazati na računu in se šteje med prihodke normiranca?

Kavcija je varščina in to ni tvoj prihodek. Knjiži se med prejete varščine odvisno od trajanja oddajanja opreme. Ko ti vrnejo opremo jo vrneš najemniku, če ti je ne vrnejo v dovolj kvalitetnem stanju in boš varščino zadržal postane po moje izredni prihodek. Ampak šele takrat ko je konec oddajanja opreme.

barakus ::

Hvala.

Wajsmiler ::

Živjo, vprašanje.
Vsake toliko odprem popoldanski s.p. za en mesec, da izdam račune (obratovanje spletnih portalov). V poštev pride samo normiranstvo, ker imam minimalne stroške.
Lani decembra sem odprl tak normirani popoldanski s.p. in ga v enem mesecu zaprl. Do tu vse ok.
Junija sem spet odprl s.p., a so me s FURS-a opozorili, da ne morem biti normiranec, ker je od zadnjega takega s.p.ja minilo manj kot 6 mesecev.

Ko se prijavljaš za normiranca, moraš itak tole izpolniti. In jaz vedno prvi kvadratek obkljukam.
A. Na podlagi osmega odstavka 48. člena ZDoh-2 razkrivam:
□ da nisem v 18 mesecih pred priglasitvijo ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov:
• ponovno začel opravljati dejavnost potem, ko sem v obdobju šestih mesecih pred tem prenehal z opravljanjem dejavnosti;
□ da sem 18. mesecih pred priglasitvijo ugotavljanja davčne osnove na podlagi
dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov:
• ponovno začel opravljati dejavnost, ki sem jo v roku šestih mesecev pred tem prenehal opravljati;

Junijski espe sem zaprl 22. 6., nisem želel izdati nobenega računa, zgubil sem 80 evrov.
Vprašanja:
- Kdaj lahko naslednjič odprem sp, da bom lahko spet normiranec? Ali je 6 mesecev od 22. junija dejansko kar 22. december ali pa se morda štejejo kakšni dnevi?
- Kaj bi se zgodilo, če bi obkljukal drugi kvadratek?
- Ali lahko hkrati napoveš odprtje in zaprtje espeja?

Upam, da nisem preveč zakompliciral vsega skupaj. Za tistih par računov se mi ne splača imeti odprt sp celo leto, nimam pa nikakršnega problema s plačevanjem 4% davka.

Res hvala za kakršnokoli pojasnilo.

Pa saj so ti povedali, da naj bo vsaj 6 mesecev med odprtjem/zaprtjem. Tvoj primer deluje fursu sumljivo, ker izdaš račune in zapreš s.p. To je no go, tipično izogibanje davkov z njihovega vidika.

Wajsmiler ::

V bistvu sem bil na vezi z referentko, a mi ni znala povedati, kdaj lahko naslednjič odprem espe. Davkom se res ne izogibam, izogibam se mesečnemu PIZ in ZZ plačevanju, davke pa plačam.
Ker bi rad še letos izstavil račune, mi je kar pomembno, da sem 100%, kaj pomeni 6 mesecev od zaprtja.

Wajsmiler je izjavil:

V bistvu sem bil na vezi z referentko, a mi ni znala povedati, kdaj lahko naslednjič odprem espe. Davkom se res ne izogibam, izogibam se mesečnemu PIZ in ZZ plačevanju, davke pa plačam.
Ker bi rad še letos izstavil račune, mi je kar pomembno, da sem 100%, kaj pomeni 6 mesecev od zaprtja.

ZZ in PIZ so neke vrste davka btw, samo da ne boš pametoval kako se ne izogibaš davku =)

Lol, tudi jaz bi najraje preskočil mesečnih 2500e, ki jih namenim za prispevke :)) I tata bi, sine.

Potem najbolje, da kar vsi normiranca odpremo 1x letno decembra, izdamo račune za zadnjih 12 mesecev in zapremo s.p. 8-) Pa plačamo tistih 4-20% dohodnine in 1 mesec minimalnih prispevkov.

Zgodovina sprememb…

CrniPanter ::

Evo še moje vprašanje / zagata.

Imam odprt popoldanski normirani s.p.

Placujem cca. 550e dohodnine.

Z dalec najvecjo stranko sem koncal sodelovanje kar pomeni, da bodo moji prihodki / prilivi z naslova s.p.-ja šli na nivo kjer bom komaj pokrival teh 550e ki jih moram placevati za dohodnino.

Naslednji vecji projekt / stranko bom dobil najprej šele marca / aprila.

Kako lahko zniznam dohodnino ki jo placujem? Ker ce ni opcije, da se zniza, bom prisiljen zapret s.p. in preko neke mučke izdajat racune iz ženinega s.p.-ja ali kaj podobnega za ostale projekte ki so max. 600e na mesec... kar pa nocem ce ni nujno ampak ne morem pa dajat vseh prihodkov da dohodnino placujem...

CrniPanter je izjavil:

Z dalec najvecjo stranko sem koncal sodelovanje kar pomeni, da bodo moji prihodki / prilivi z naslova s.p.-ja šli na nivo kjer bom komaj pokrival teh 550e ki jih moram placevati za dohodnino.

Kako lahko zniznam dohodnino ki jo placujem? Ker ce ni opcije, da se zniza, bom prisiljen zapret s.p. in preko neke mučke izdajat racune iz ženinega s.p.-ja ali kaj podobnega za ostale projekte ki so max. 600e na mesec... kar pa nocem ce ni nujno ampak ne morem pa dajat vseh prihodkov da dohodnino placujem...

A si nisi nardil nekaj jurijev zaloge ko si sodeloval s tako veliko stranko dalj časa?

To je namreč strošek podjetja... kaj si iz danes na jutri zletel dol s prihodkov si imel slabo pogodbo za sodelovanje podpisano.

Mislim, da lahko pošlješ dopis na FURS, da se zniža zadeva.

Postopek za znižanje akontacije davčnih obveznosti

Davčni zavezanec sestavi zahtevo za znižanje akontacije davčne obveznosti v obliki dopisa, v katerem navede pričakovano višino prihodkov oziroma davčne osnove, kar pa mora jasno nakazovati na nujno potrebno znižanje davčne obveznosti že med letom. Takšen dopis je potrebno (priporočeno s povratnico) poslati na pritojni urad FURSa.

Dopisu je potrebno priložiti:
davčni obračun za tekoče davčno obdobje pred vložitvijo vloge, v katerem davčni zavezanec navede dejanske podatke za tekoče davčno leto do dneva vložitve zahteve za znižanje akontacije;
bilanco stanja za tekoče davčno obdobje,
izkaz poslovnega izida za tekoče davčno obdobje,
oceno davčne osnove za tekoče davčno leto,
oceno izkaza poslovnega izida za tekoče davčno leto,
podatke, ki dokazujejo spremembo davčne osnove oziroma dokazujejo obrazložitev razlogov.

Vir: https://mladipodjetnik.si/novice-in-dog...

Sicer boš pa ta denar dobil nazaj po letnem obračunu dohodnine.

CrniPanter ::

Hvala obema.

Sicer ja, seveda imam zalogo da placujem 550e tudi v letu 2024 ampak v kolikor ni potrebno, bi se temu rad izognil oz. znizal akontacijo na bolj "realno" vrednost / višino.

Gre za popoldanski s.p. tako da v vsakem primeru prispevki ne igrajo nobene resne vloge, za dohodnino pa mi pri tej višini ni vseeno. Raje dam denar kam drugam kot da kreditiram državo. Tudi ona mene ne.

Eja, eh če je popoldanski pa tako ni panike... jaz bom tako rekel, če dobiš res marca/aprila novo stranko se jaz ne bi jebal... ampak ti pa se daj z zapiranjem pa odpiranjem...

Tidule ::

CrniPanter je izjavil:

Akotancijo dogodnine tako ali tako dobis nazaj, ce gre za preplacilo, tako da jokat da bos moral zpart sp zaradi 6 mesecev akontacij je precej bustasto.

Drugace pa seveda lahko zaprosis za znizanje, muslim da je obrasec DD-SprAkt v eDavkih in kot razlog pax navedes da si zgubil kljucno stranko.

Podatski od brokolija so zastareli, ker so med korono poenostavili postopek. Mislim da ni potreben davcni obracun za ostalo pa nisem 100%.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

GhostMB ::

Zdravo.

Kdaj po odprtju s.p. se lahko najkasneje odpre poslovni račun?

Na banki moram čakati najmanj en teden, da lahko pridem na vrsto.

Hvala.

LP

ZveeZ ::

GhostMB je izjavil:

Zdravo.

Kdaj po odprtju s.p. se lahko najkasneje odpre poslovni račun?

Na banki moram čakati najmanj en teden, da lahko pridem na vrsto.

Hvala.

LP

NKBM?;)

Jaz sem se jim zahvalil za odzivnost in poklical na Delavsko Hranilnico.
Niso najcenejsi, sem pa imel TRR odprt naslednji dan.

Zaradi tega te ne bo nihče preganjal, popolnoma človeško je, da ga odpreš dan ali dva po odprtju s.p.ja. Važno je, da ga sploh odpreš in poskrbiš da je tipa T (ali, če ni, javiš št. osebnega TRRja na FURS).

No, banke že dlje časa precej nerade odpirajo osebne račune za s.p.je...

Gre se za UniCredit banko. Na vrsti bom 9 dni po odprtju s.p.. Torej nimam kaj skrbeti?

Če bi res kak zagret davčni kontrolor to pregledoval, te bodo najprej poklicali. V takem primeru poveš, da žal drži, da si v prekršku, ampak da si naročen za odprtje posl. računa pri banki tej in tej, takrat in takrat. Načeloma so razumni ljudje...

matic492 ::

Ne razumem, zakaj si "na vrsti čez 9 dni"? Greš v banko in odpreš račun, vsega skupaj traja postopek what, 5-10 minut?
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

matic492 je izjavil:

Ne razumem, zakaj si "na vrsti čez 9 dni"? Greš v banko in odpreš račun, vsega skupaj traja postopek what, 5-10 minut?

Šel na banko in mi povedali da nimajo prostega termina. Sem pa dobil datum kdaj naj pridem.

deco16 ::

Pejd na drugo banko, teli pač niso resni, če je že tolk pomembno, da maš osebni odnos z ljudmi za šalterji.

Si predstavljaš, da bi rad dvignil gotovino in bi ti rekli čez 9 dni maš termin :D

Prijavi svoj osebni račun pri Unicreditu, te bodo po hitrem postopku pozvali, da odpreš poslovnega :)

matic492 ::

GhostMB je izjavil:

matic492 je izjavil:

Šel na banko in mi povedali da nimajo prostega termina. Sem pa dobil datum kdaj naj pridem.

Ne vem kaj kadijo na Unicreditu, nisem še slišal kaj podobnega. Jaz sem šel na banko in odprl račun, na prostega svetovalca pač počakaš tam.

Pa tudi 3 kredite sem že jemal in vedno nenapovedano prišel v sveotvalnico, tudi med covidom z maskami. Če že kaj bi bolj to razumel, da morajo termin rezervirat za kredit vzet, ne pa jeben račun odpret :D
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Očitno imajo v oemnjeni poslovalnici zajebanega šefa. Zdaj ali zaj. napram strankam ali napram zaposlenim, je pa druga stvar...

estons ::

Jaz sem pri Unicreditu dan-dva moral počakat na termin, ker je to delala samo ena ženska v tisti poslovalnici kamor sem želel. Mogoče je v tvojem primeru ta nekdo, ki edini to zna naredit, na dopustu, saj so šolske počitnice naslednji teden. Lahko sprobaš srečo v še kakšni drugi poslovalnici.

Pat_MaGroin ::

Unicredit ma guzvo, ker folk odpira depozite.

M-XXXX ::

Sp in korona, sedaj ni več da dobiš od države karkoli nazaj (razen če letno število bolniških dni presežeš) ali se motim?

hakis11 ::

Zdravo.

Vprasanje za vse, ki imate izkusnje z delom z non-EU podjetji. Imam normiran s.p., atipicni davcni zavezanec, do zdaj sem sodeloval s podjetjem, k ima entiteto znotraj EU, pri cemer sem vsak mesec izdal:
- Racun s postavkami v EUR, obrnjena davcna obveznost
- Obrazec DDV-O
- Obrazec VIES-KP (RP-O)

Kaj se spremeni, ce zacnem sodelovati s podjetjem izven EU, predvsem UK/US? Izdajam racune v drugi valuti, na racun dam menjalni tecaj na datum izdaje racuna? Se oddajajo kaksni drugi dokumenti na mesecni ravni?

Hvala vsem!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hakis11 ()

Nic dodatnega ni potrebno, samo dodas tečaj valute na račun, kot si omenil.
««
163 / 259
»»