» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
161 / 259
»»

jabe ::

Najcenejsi je nlb za 2,9€/mesec. Kot sp potem prenašas prosto denar na ostale racune, kjer imas pa cenejše/zastonj transakcije. Na te racune dobis denar s flikanjem (slo trr) ali top-upanjem (revolut).

estons ::

Unicredit ponuja "2-v-1" in dobiš poslovni+osebni račun za ceno osebnega in je poslovni zastonj. (Kljub imenu sta 2 ločena računa, torej nič ni združeno.) Če slučajno že imaš kaj pri Unicredit, se ful splača. Če imaš osebni račun že kje drugje, preveri ponudbo, če ti se slučajno splača prestavit osebnega.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: estons ()

GhostMB ::

estons je izjavil:

Unicredit ponuja "2-v-1" in dobiš poslovni+osebni račun za ceno osebnega in je poslovni zastonj. (Kljub imenu sta 2 ločena računa, torej nič ni združeno.) Če slučajno že imaš kaj pri Unicredit, se ful splača. Če imaš osebni račun že kje drugje, preveri ponudbo, če ti se slučajno splača prestavit osebnega.

Sliši idealno in tudi najcenejše kar sem zasledil, bom preveril.

Hvala.

Ribicija ::

velikBrokoli je izjavil:

Čim manj znakov delovnega razmerja, pa je problem rešen. Če pa več kot očitno normiranca furaš samo za optimizacijo davkov (delaš v njihovi pisarni, na njihovi opremi, v njihovem delovnem času, imaš neuradno plačan dopust, itd) bi te pa FURS lahko obiskal.

Kolikokrat pa FURS dejansko kaj takšnega naredi in izvaja inšpekcijo... je pa verjetno zanemarljivo.

Dejansko bodo preverjali ko se bo moral registrirati v sistem DDV in takrat ga bodo pobarali za pogodbo o poslovnem sodelovanju in vse izdane račune.

@leeon v sistem DDV se registriraš takrat ko boš na meji 50k EUR prihodkov v zadnjih 12 mesecih (ne koledarsko leto). Če se torej odločiš za to delo, boš letos izdajal vse svoje račune v znesku 6.250 EUR in DDV ne obračunaš, saj ne boš zavezanec za DDV. Ob predpostavki, da boš izdajal samo ta račun boš mejo presegel v 8 mesecu poslovanja in takrat moraš oddati vlogo za registracijo v sistem DDV. Zelo verjetno boš pozvan k predložitvi pogodbe o poslovnem sodelovanju. Če bodo na podlagi predloženega in pregledanega ocenili, da gre za elemente redne zaposlitve, potem sledi si v resnih težavah.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ribicija ()

Zako ::

Ce pa odpre SP in takoj pristopis k DDV, pa se tega izognes...vsaj jaz sem takoj uspel urediti. Sem pa imel pogodbe z vec podjetjami v tujini takrat in ni nic komplicirali.
Zako je zakon!!!

Tidule ::

Zako je izjavil:

Ce pa odpre SP in takoj pristopis k DDV, pa se tega izognes...vsaj jaz sem takoj uspel urediti. Sem pa imel pogodbe z vec podjetjami v tujini takrat in ni nic komplicirali.

ponavadi v takem primeru povprašajo po pogodbah oziroma pojasnilu kako hitro in kako boš dosegel 50k.

nejc96 ::

Zako je izjavil:

Furs trenutno veliko časa posveča registracijam za DDV (kdo bo in kdo ne bo zazevazenc). Prav tako jim poslovanje s tujino ni nevem koliko relavantno in tudi sam ne priporocam, da se registriras v sistem DDV na podlagi pogodb sklenjenih s tujci (saj te bodo le če bo možno registrirali kot atipičnega davčnega zavezanca).

theanswer3 ::

Mogoce neumno vprasanje. A je vazno s katerega bancnega racuna placam prispevke? Moj osebni racun pri NovaKBM ne vzame nobenega nadomestila, medtem ko poslovni racun pri isti banki za vsak prispevek vzame nadomestilo. Moja ideja je bila da si potem raje kar znesek prenesem na osebni racun in prispevke placam tam in "prisparam" cca 4€ mesecno.

velikBrokoli ::

Ne, ni pomembno.

Veron ::

Mogoče kdo ve, kako odstranit svoj email iz "bizi" oz. ostalih javno dostopnih registrov.
Prejemam absurdno število reklam, ki se sklicujejo na
Vaš e-poštni naslov info@**** se je znašel na seznamu prejemnikov tega sporočila na osnovi prijave na prejemanje novic, izpolnjene ankete ali iz javno dostopnih baz podatkov.

Ales ::

Veron je izjavil:

Mogoče kdo ve, kako odstranit svoj email iz "bizi" oz. ostalih javno dostopnih registrov. ...

Iz vseh? Jah, če si normiran s.p. dvakrat hitro in enkrat počasi klikneš tretji magični gumb z desne in ves spam preneha, vsi zapisi e-maila pa hipoma zginejo. Za navadne s.p.-je je pa malo drugačen postopek, ampak to je že off topic...

matic492 ::

Greš na spot portal in obkljukaš email kot skrit (obrazec "Sprememba samostojnega podjetnika"), verjetno ga na začetku nisi skril oz. spregledal kaj.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

srus ::

Veron je izjavil:

Mogoče kdo ve, kako odstranit svoj email iz "bizi" oz. ostalih javno dostopnih registrov.
Prejemam absurdno število reklam, ki se sklicujejo na
Vaš e-poštni naslov info@**** se je znašel na seznamu prejemnikov tega sporočila na osnovi prijave na prejemanje novic, izpolnjene ankete ali iz javno dostopnih baz podatkov.

Zobna pasta je iztisnjena iz tube, je ne boš spravil nazaj. S tvojim emailom se že trguje med spamerji, izbris email naslova ne bo pomagal.

Kar lahko narediš sedaj, je nastavitev spam filtrov pri svojem ponudniku poštnega strežnika. Oziroma izbira poštnega strežnika pri ponodniku, ki obvlada svoj posel, tvoj trenutni ga očitno ne.

Veron ::

Hvala, opravljeno.

Mi je jasno, da bo še prihajalo.. ampak malo manj. Hope so.

PaUBs ::

theanswer3 je izjavil:

M4EUR mesecno.

to si poglej, plačaš z enim e-računom prispevke za ves mesec, vključno z akontacijo

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PaUBs ()

BorutF ::

Kateri dokument v edavkih je potrdilo o zavarovalni osnovi za specificno leto moje SP-ja?

BorutF je izjavil:

Kateri dokument v edavkih je potrdilo o zavarovalni osnovi za specificno leto moje SP-ja?

Odpri vložen dokument za plačilo prispevkov (Obračun prispevkov za socialno varnost - PODO_OPSVZ), tam boš videl pod B. OSNOVE ZA OBRAČUN PRISPEVKOV tvojo zavarovalno osnovo. Za prejšnje leto izbereš dokument iz prejšnjega leta, če to želiš.

ziki ::

Zdravo, imam eno malenkost zapleteno situacijo, pa me zanima, če je bil mogoče že v podobnem položaju in mi lahko svetuje.

Februarja sem izdal račun dvema strankama, podjetju A in B, vsakemu v vrednosti 5000€. Na podlagi tega sem tudi oddal obrazca DDV-O in RP-O, kjer sem navedel, da so prihodki januarja znašali 10000€. Podjetje B je zašlo v težave, pri čemer so jim blokirali bančni račun, tako, da svojega dolga nikoli niso poravnali. Po propadu podjetja B, je eden izmed solastnikov odprl podjetje C in nam ponudil nove pogodbe, pri čemer je obljubil tudi, da bo do konca leta poravnal vse dolgove podjetja B do bivših zaposlenih.

Sedaj so me kontaktirali, da bi mi radi plačali, kar so mi dolžni, pa me zanima, kakšen je najboljši način, da se to izvede, glede na to, da gre za "drugo" podjetje, kateremu računa za storitve v januarju nisem izdal in niti ni takrat še obstajalo.

Če povečam urno postavko / število ur in ta dolg zaračunam v naslednjem mesecu, pomeni, da bom na teh 5000€ plačal dajatve državi dvakrat (ker sem jih že februarja).

Bi bilo v tem primeru pravilno, da se vloži kak popravek takratnih DDV-O in RP-O obrazcev? Ali enostavno FURS ne zanima, če si ti kadarkoli dobil ta sredstva nakazana ali ne in se pričakuje, da ta denar ta mesec ponovno prištejem zraven?

Hvala vsem za pomoč :)

ziki je izjavil:

Zdravo, imam eno malenkost zapleteno situacijo, pa me zanima, če je bil mogoče že v podobnem položaju in mi lahko svetuje.

Februarja sem izdal račun dvema strankama, podjetju A in B, vsakemu v vrednosti 5000€. Na podlagi tega sem tudi oddal obrazca DDV-O in RP-O, kjer sem navedel, da so prihodki januarja znašali 10000€. Podjetje B je zašlo v težave, pri čemer so jim blokirali bančni račun, tako, da svojega dolga nikoli niso poravnali. Po propadu podjetja B, je eden izmed solastnikov odprl podjetje C in nam ponudil nove pogodbe, pri čemer je obljubil tudi, da bo do konca leta poravnal vse dolgove podjetja B do bivših zaposlenih.

Sedaj so me kontaktirali, da bi mi radi plačali, kar so mi dolžni, pa me zanima, kakšen je najboljši način, da se to izvede, glede na to, da gre za "drugo" podjetje, kateremu računa za storitve v januarju nisem izdal in niti ni takrat še obstajalo.

Če povečam urno postavko / število ur in ta dolg zaračunam v naslednjem mesecu, pomeni, da bom na teh 5000€ plačal dajatve državi dvakrat (ker sem jih že februarja).

Bi bilo v tem primeru pravilno, da se vloži kak popravek takratnih DDV-O in RP-O obrazcev? Ali enostavno FURS ne zanima, če si ti kadarkoli dobil ta sredstva nakazana ali ne in se pričakuje, da ta denar ta mesec ponovno prištejem zraven?

Hvala vsem za pomoč :)

Ne morem več editirati posta, pa bom dodal še tole:

Ni vprašanje kako nategniti državo, temveč, kako vse skupaj najbolj pravilno izpeljati iz računovodskega vidika.
Interno označim, da januarski račun ni bil plačan, dodam teh 5000€ na račun tega meseca, plačam dajatve od tega zneska še enkrat in imam mir? Ker predvidevam, da FURS ne boli glava, če si ti izdal računov za 100.000€, od strank pa prejel samo 95.000€. Verjetno bi imel težave, če bi bila situacija obratna, torej več prejetih sredstev, kot izdanih računov. Ali se motim?

FURS briga za dejansko plačilo računa, izdaj nov račun in požri tiste višje davke in prispevke za dodatnih 5k, imo še najlažje.

Fury ::

Poklici na furs pa vprasaj. Ali pa raconovodjo. Pomoje najbolj safe.

delavec44 ::

Kaj DDV tudi požre in ga dvakrat plača? Jaz ne bi.

5ygmq ::

jaz s tem nimam težav, ker sem redno zaposlen pa še to čisto v drugi dejavnosti...

me pa malo favšljiv firbec, kaj vi i/t maherji naredite, če prestopite višji normiranski prag, pogodba pa vam velja do konca leta in tudi podaljšanje ni izključeno?

5ygmq je izjavil:

jaz s tem nimam težav, ker sem redno zaposlen pa še to čisto v drugi dejavnosti...

me pa malo favšljiv firbec, kaj vi i/t maherji naredite, če prestopite višji normiranski prag, pogodba pa vam velja do konca leta in tudi podaljšanje ni izključeno?

Zapreš normiranca, odpreš doo.

5ygmq ::

pa je vredno in ni skoda te normiranske enostavnosti in fleksibilnosti, ki vam jo mnogi gorece zavidamo?

Pri višjih zneskih je, jaz sem računal, da je doo bolje odpreti pri 200k+, če imaš 150-200k prihodkov je bolje manj delati in omejiti prihodke na normirancu na 150k.

Dobrodošel v Slovenijo, kjer se podpira podpovprečnost. Namesto, da bi se razbremenilo dooje in podpiralo višje prihodke, raje podpiramo, da ljudje manj zaslužijo. Davkov se pa manj pobere.

Geho ::

velikBrokoli je izjavil:

Pri višjih zneskih je, jaz sem računal, da je doo bolje odpreti pri 200k+, če imaš 150-200k prihodkov je bolje manj delati in omejiti prihodke na normirancu na 150k.

Dobrodošel v Slovenijo, kjer se podpira podpovprečnost. Namesto, da bi se razbremenilo dooje in podpiralo višje prihodke, raje podpiramo, da ljudje manj zaslužijo. Davkov se pa manj pobere.

Ja pa tak lažje zadovoljiš plebejce, na minimalcu, da smo vsi enako ničvredni...

Plače so pa v Sloveniji z minimalcem totalno razvrednotili, minimalec je trenutno 1200 bruto. Pa dodas se malico, prevoz, regres.. in je minimalni mesečni neto okoli 1000-1200 eur... delodajalec pa zate plača vsaj 20k letno. Počasi bo povprečna plača enaka minimalcu. Vsi enaki, vsi revni :))

Na zadnji post glede DDV obrazca bi samo napisal, da je to javen forum in ni ravno pametno preveč detajlov pisat.

Drugače se pa RP-O/DDV-O obrazci dajo za nazaj popravljat in je to edini pravilen način. Če ti računa niso plačali pač narediš reverz (ne vem če je to pravilen izraz) in potem narediš popravek za nazaj.

Kako/kaj detajlno ne vem, vem pa da je moja računovodkinja to delala pri meni, ker je enkrat napačno napisala zneske in sva šele 2 mesca kasneje ugotovila (zmotila se je za par sto evrov en mesec), pa je pač naredila popravek za nazaj.

Mato989 ::

velikBrokoli je izjavil:

Plače so pa v Sloveniji z minimalcem totalno razvrednotili, minimalec je trenutno 1200 bruto. Pa dodas se malico, prevoz, regres.. in je minimalni mesečni neto okoli 1000-1200 eur... delodajalec pa zate plača vsaj 20k letno. Počasi bo povprečna plača enaka minimalcu. Vsi enaki, vsi revni :))

Neto minimalec z 120 malice je 980EUR 1.200 lahko dobiš samo z orenk prevozom
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Upošteval sem še regres.

Mato989 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Ampak on se ni zmotil - podjetje je šlo v stečaj.

Zgodovina sprememb…

Ja, samo on je napisal npr XY vsoto na RP-O/DDV-O, zdaj bo pa naredil popravek in napisal da je znesek samo YX (to lahko narediš za več kot 1 mesec nazaj)
Račun pa lahko izniči tako da jim izda dobropis (v e-računih imaš to z enim gumbom), če ve da ne bo dobil plačila od tega računa in ne bo šel v tožbo/stečajno maso, potem naj naredi dobropis da ne bo plačeval DDVja.

Konec leta se bo vse zglihalo/poračunalo za nazaj s popravki.

EDIT: Sorry, sem imel v glavi DDV, verjetno ne plačuje DDV, torej mislim samo, da bo DDV-O obrazec oddan pravilno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Ja, lahko bi napisal ali je zavezanec ali atipični za DDV. Iz katere države so stranke.

delavec44 je izjavil:

Ja, lahko bi napisal ali je zavezanec ali atipični za DDV. Iz katere države so stranke.

Pardon, atipični zavezanec seveda. Vse stranke iz območja EU.

Glede reverza, ki ga maticb492 omenja, pa ne vem, če je to smiselno, glede na to, da storitev je bila opravljena, samo, do plačila nikoli ni prišlo.

Verjetno najboljše, da pokličem na FURS, ampak spet odvisno na koga naletiš, ker nekateri nočejo preveč svetovati :)

Ni reverz ampak storno. Kar se tiče stornacije in smiselnosti le-tega: saj ne storniraš storitve, pač pa račun. Računovodsko listino spreminjaš iz ene v drugo.

Vprašanje je, ali gre v tem primeru sploh za storno ali pa samo popravljaš prejemnika računa. Kot bi popravljal tipkarsko napako na njem.

V glavnem, bilo bi narobe, če bi za isto storitev dvakrat izdal račun in bilo bi narobe, če ga sploh ne bi izdal. Da pa iz enega prejemnika spremeniš v drugega prejemnika računa, pa ni nič narobe.

Torej, ali storno starega in izdaja novega računa, ali pa sprememba prejemnika na tem obstoječem računu. Pozanimaj se.

Ales je izjavil:

Ni reverz ampak storno. Kar se tiče stornacije in smiselnosti le-tega: saj ne storniraš storitve, pač pa račun. Računovodsko listino spreminjaš iz ene v drugo.

Vprašanje je, ali gre v tem primeru sploh za storno ali pa samo popravljaš prejemnika računa. Kot bi popravljal tipkarsko napako na njem.

V glavnem, bilo bi narobe, če bi za isto storitev dvakrat izdal račun in bilo bi narobe, če ga sploh ne bi izdal. Da pa iz enega prejemnika spremeniš v drugega prejemnika računa, pa ni nič narobe.

Torej, ali storno starega in izdaja novega računa, ali pa sprememba prejemnika na tem obstoječem računu. Pozanimaj se.

Sprememba prejemnika ne pride v poštev, ker v odbodju nastanka dolga podjetje, ki bo račun poravnalo še ni obstajalo. Ne morem jim izdati računa za obdobje meseca januarja, če je bilo podjetje ustanovljeno šele marca, ker potem tudi njim ne bo računovodsko štimala zadeva.

Niti se mi ne gre toliko za račun, ampak bolj za pravilnost oddanih DDV-O in RP-O obrazcev.

Drugače pa hvala vsem še enkrat :)

Vprašanje glede s.p. in CSD: izguba/prekinitev rednega delovnega razmerja je sprememba, o kateri je treba obvestiti CSD. Ali jim je treba zraven sporočiti odpiranje s.p.-ja? A to avtomatsko pogledajo, ko obdelajo vlogo? (Ni mi namen davčna "optimizacija", samo čudno mi je, da nikjer ne zajamejo tega podatka.)

theanswer3 ::

Kakor je meni bilo receno ne rabis.

Ce odpres S.P. takoj po prekinitvi prejsnjega delovnega razmerja (ker sklepam da si imel odpovedni rok), bos itak placal prispevke.

Zdej, ce pa hoces dobit kak denar za brezposelnost od CSD pa sporoci itak ja.

Pridobitev novega vira dohodkov moraš seveda sporočiti na istem obrazcu.

kzzzz ::

Zdravo, imam dve vprašanji. Sem atipični normiranec.

1. Poslujem s tujino v EU. Poslujem tudi izven EU. Računov izdam za več kot 50.000 skupaj, ampak v EU manj kot 50.000. Ali v tem primeru rabim biti obvezni zavezanec za DDV?

2. Atipični normiranec prejme SI pred davčno številko. Ali se skupaj z SI piše tudi na računih za tujino izven EU ali samo za račune znotraj EU?

Hvala.

1. Ne. 50k meja je samo za obdavčljiv promet znotraj Slovenije.

2. Da, vedno napišeš SI.

kzzzz ::

Glede 2. - torej se SI izpusti samo za račune v Sloveniji?

Ma, lahko spustiš, lahko pa ne. Na vse račune napiši, recimo SI 68765550, pa je problem rešen. Jaz ne bi kompliciral.

ali3n ::

Tisti, ki poslujete z ZDA, kako imate v pogodbi dogovorjeno plačilo - v USD ali v EUR? Računi so verjetno v EUR?
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Beli_Zajcek ::

ali3n je izjavil:

Tisti, ki poslujete z ZDA, kako imate v pogodbi dogovorjeno plačilo - v USD ali v EUR? Računi so verjetno v EUR?

Dogovorjeno je v USD in to imamo tudi na računu. Ni noben problem, pač za potrebe izračuna davčne obveznosti na DDD-DDD, boš moral pretvoriti USD v EUR po tečajni listi z dneva izdanega računa.

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

Obrazec predvideva sporočanje sprememb za naslednje kategorije prihodkov:
◦ plače skupaj z regresom
◦ nadomestila plače
◦ pokojnine
◦ nadomestila in drugih dohodkov iz naslova obveznega socialnega zavarovanja:
◦ starševskega dodatka
◦ preživnine
◦ delnega plačila za izgubljeni dohodek
◦ nadomestila za invalidnost
◦ spremembo dohodka zaradi dela za najmanj polovični oziroma polni delovni čas

Kam naj jim napišem "odpiranje sp, pojma nimam kolk bo denarja"? Jaz bi upal, da v letu Gospodovem 2023 to nekje sami vidijo, če grejo ponovno odločati o vlogi...

Moe_Lester ::

Beli_Zajcek je izjavil:

ali3n je izjavil:

Dogovorjeno je v USD in to imamo tudi na računu. Ni noben problem, pač za potrebe izračuna davčne obveznosti na DDD-DDD, boš moral pretvoriti USD v EUR po tečajni listi z dneva izdanega računa.

Enako. Dogovor v USD, račun izdan v USD. V čebelci imaš možnost, da z enim klikom dodaš menjalni tečaj na datum izdaje računa.

Sicer po mojih izkušnjah američani ne komplicirajo z računi, delal sem že s 4 USA firmami, pa nobena ni zahtevala računov. Jaz sploh ne pošljem kopije firmi, izdam račun za lastne potrebe. Bi lahko načeloma izdal direkt v EUR.

estons je izjavil:

delavec44 je izjavil:

◦ nadomestila plače
◦ pokojnine
◦ starševskega dodatka
◦ preživnine

Kam naj jim napišem "odpiranje sp, pojma nimam kolk bo denarja"? Jaz bi upal, da v letu Gospodovem 2023 to nekje sami vidijo, če grejo ponovno odločati o vlogi...

Takole na prvi pogled bi rekel, da pod "spremembo dohodka zaradi dela za najmanj polovični oziroma polni delovni čas", ampak najbolje, da vprašaš kar njih.

Ales je izjavil:

estons je izjavil:

delavec44 je izjavil:

◦ nadomestila plače
◦ pokojnine
◦ starševskega dodatka
◦ preživnine

Takole na prvi pogled bi rekel, da pod "spremembo dohodka zaradi dela za najmanj polovični oziroma polni delovni čas", ampak najbolje, da vprašaš kar njih.

Tudi če bi sami videli, si ti v prekršku, ker nisi sporočil.
V prvem letu ne upoštevajo tvojih prihodkov ampak dajo 75% nekega pavšala, če se prav spomnim. Pri normirancu pride okrog 10k€ letno.

ali3n ::

Hvala obema.:D

LP

Moe_Lester je izjavil:

Beli_Zajcek je izjavil:

ali3n je izjavil:

Enako. Dogovor v USD, račun izdan v USD. V čebelci imaš možnost, da z enim klikom dodaš menjalni tečaj na datum izdaje računa.

Sicer po mojih izkušnjah američani ne komplicirajo z računi, delal sem že s 4 USA firmami, pa nobena ni zahtevala računov. Jaz sploh ne pošljem kopije firmi, izdam račun za lastne potrebe. Bi lahko načeloma izdal direkt v EUR.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."
««
161 / 259
»»