Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
velikBrokoli ::
Postaneš atipični davčni zavezanec in je to to, dodaš reverse charge na račun.
Zavezanec za DDV ti ni potrebno postati.
Na SPOT točkah velikokrat zamešajo različne številke. Sicer žalostno, ker vsak dan to delajo..
Zavezanec za DDV ti ni potrebno postati.
Na SPOT točkah velikokrat zamešajo različne številke. Sicer žalostno, ker vsak dan to delajo..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
LapD ::
Prav si naredil zaenkrat, ampak ne gleda se koledarsko leto. Ko boš presegel 50k v zadnjih 12 mesecih (to bo verjetno prej kot pa konec naslednjega leta), boš moral postati zavezanec za DDV. V praksi se prijavi v sistem DDV preden izdaš račun s katerim boš presegel 50k.
web&motion designer
matic492 ::
V tem primeru ne bo nikoli navaden zavezanec, ker izdaja račune v Nemčijo. Da ne bojo ljudje še bolj zmedeni :)
Ne morem verjet da ti niso tega razložili na spot točki....
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Prav si naredil zaenkrat, ampak ne gleda se koledarsko leto. Ko boš presegel 50k v zadnjih 12 mesecih (to bo verjetno prej kot pa konec naslednjega leta), boš moral postati zavezanec za DDV. V praksi se prijavi v sistem DDV preden izdaš račun s katerim boš presegel 50k.
Ne, to ne drži. Njegova edina stranka bo v Nemčiji, napisal je, da bo imel 0 prometa v Sloveniji.
Dajte no, lepo vas prosim. 500x isto razlagamo.
To je res, ampak če bo izdal kakšen račun v Slo ali fizični osebi v EU in na to pozabil, bo problem. Pri izdaji pravnim osebam iz EU pa ni sprememb, in še naprej velja načelo obrnjene davčne obveznosti.
web&motion designer
theanswer3 ::
Ja mene je tudi malo presenetilo. Ce ne bi bral slotecha bi mislil da je tako normalno Tudi niso omenili, da v dveh zaporednih letih ne smem preseci 300k, da ostanem normiranec. Sej jih ne bom dosegel, samo pac lahko bi omenili. No samo, da je za enkrat vse ok.
theanswer3 je izjavil:
Ja mene je tudi malo presenetilo. Ce ne bi bral slotecha bi mislil da je tako normalno Tudi niso omenili, da v dveh zaporednih letih ne smem preseci 300k, da ostanem normiranec. Sej jih ne bom dosegel, samo pac lahko bi omenili. No samo, da je za enkrat vse ok.
No, saj ko bi dal vlogo na FURS, bi te verjetno tam zavrnili, ko bi rekel da izdajaš samo v tujino, ker preverijo.
V tem primeru ne bo nikoli navaden zavezanec, ker izdaja račune v Nemčijo. Da ne bojo ljudje še bolj zmedeni :)
Seveda postaneš navadni zavezanec v Sloveniji. Če delaš še naprej samo z Nemčijo ni panike, morebitni novi slovenski stranki pa moraš dodati DDV.
web&motion designer
Seveda postaneš navadni zavezanec v Sloveniji. Če delaš še naprej samo z Nemčijo ni panike, morebitni novi slovenski stranki pa moraš dodati DDV.
Zakaj? Dokler v Sloveniji ne preseže 50k, ni potrebe, da postane DDV zavezanec.
Promet v Sloveniji in znotraj EU se ne sešteva:
V kolikor s.p. v preteklih 12 mesecih preseže prag 50.000 evrov obdavčljivega prometa znotraj Slovenije, mora vstopiti v sistem DDV. Gre za določbo 1. odstavka 94. člena Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1):
(1) Davčni zavezanec je oproščen obračunavanja DDV, če v obdobju zadnjih 12 mesecev ni presegel oziroma ni verjetno, da bo presegel znesek 50.000 eurov obdavčljivega prometa.
Pomemben izraz je tukaj obdavčljivi promet. V primeru, da se izda Slovenskemu podjetju račun, gre za obdavčljiv promet. Če pa račun izdamo podjetju znotraj EU, se na račun zapiše, da se uporabi obrnjena davčna obveznost (glej 1. odstavek 25. člena ZDDV-1). To pomeni, da prejemnik računa (podjetje) sam plača DDV. To pomeni, da takšen račun NE uvrstimo v obdavčljiv promet, ker mi (torej normiran s.p.) ne plačamo DDV. Torej pri tovrstnem delu prag 50.000 ni pomemben in vstop v sistem DDV ni obvezen, ampak moramo zgolj postati atipični davčni zavezanec.
Delo za stranke v tretjih državah (ki niso v EU) tudi ne spada pod obdavčljivi promet, prav tako v takšnih primerih niti ni potrebno postati atipični davčni zavezanec. V takšnem primeru se je potrebno samo držati omejitev normiranega s.p.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
Očitno imam napačne vire, bom preveril še enkrat.
Odvisno je od tipa storitve, IT storitve spadajo v kategorijo, kjer se šteje lokacija obdavčitve pri naročniku.
Če zavezanec opravi elektronsko storitev davčnemu zavezancu iz EU ali tretje države, je kraj obdavčitve v državi prejemnika storitve. Zavezanec obveznost obračuna in plačila DDV prevali na prejemnika storitve (25/1 člen ZDDV-1).
https://www.findinfo.si/medijsko-sredis...
EDIT: Mislim da sem izbral slab vir, ampak velja isto za "svetovalne storitve" oz. programiranje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Seveda je odvisno tudi od tega, če so tvoje končne stranke fizični kupci ali podjetja. Nekaj razlik je, ampak za večino svetovalcev/programerjev, ki poslujejo zgolj s tujimi podjetji, bo držalo, kar sem prej omenil.
Tidule ::
To avtomaticno velja samo ce je njegova stranka zavezanec za ddv v svoji drzavi in je zato v uporabi mehanizem obrnjenene davcne obveznosti.(25/1. člen ZDDV-1)
Mato989 ::
Kakšna je zdaj veljavna obdavčitev za popoldanski sp? Je 12k max za 4% potem pa več ali?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
ZveeZ ::
tecton ::
Zivjo, vem da se je nekaj ze debatiralo na temo normiranega sp-ja z polovicnim delovnim casom. Me lahko kdo opomni kaksna so (nova) pravila?
Trenutni normiran sp bi imel odprt se tolikor casa kolikor je mozno, ce preklopim na 4 ure, ker bi potem drugo leto tako ali tako sel na doo.
Trenutni normiran sp bi imel odprt se tolikor casa kolikor je mozno, ce preklopim na 4 ure, ker bi potem drugo leto tako ali tako sel na doo.
Ales ::
theanswer3 je izjavil:
... da do konca leta dobim 30k, naslednje leto pa 49k in so me dali na atipicnega. In da pac se mora spremeniti ko dobim 50k (sklepam da to velja 50k v koledarskem letu) ...
Pazi, ne velja 50k v koledarskem letu. Gleda se zadnjih 12 tekočih mesecev.
Se pravi, komot imaš 30k v zadnjih 6 mesecih starega leta in potem 19.999 EUR v prvih štirih mesecih novega leta, pa bi bil tam, da se bi moral registrirati za DDV nekje v aprilu...
Ti boš zaenkrat verjetno kar ostal atipični s strankami iz Nemčije, a če kdaj ornk prešaltaš na stranke pri nas in prideš proti 50k domačega prometa, si to velja zapomniti...
Ne, če veš da boš dosegel 50k (obdavčljivega domačega prometa) je celo boljše za tebe, da 100% veš da imaš plačan DDV in te ne bodo kaj terjali slučajno za nazaj, če kaj zajebeš. Pa še DDV si lahko na drugi strani potem odbijaš že na začetku.
Če pa 50k ne presežeš, moraš potem nujno ostati DDV zavezanec naslednjih 5 let. Če imaš fizične stranke, je to lahko pomembno, ker imaš potem višjo ceno.
Če posluješ samo s podjetji, je načeloma itak vseeno.
Če posluješ samo s podjetji, je načeloma itak vseeno.
kanelon9 ::
hello sem že poslal email računovodkinji ampak je vikend.
Jaz sem ven iz DDV sistema, na prihodke ne plačujem nben ddv. (izjema tip prihodka) niti na investicije.
Zdej pa js sm tko mal za hec nredu USB v obliki kreditne kartice, z mojo grafiko in spakirano lepo. Gor je 20 mojih najboljših pesmi. In sem dobil že 100 naročil, jaz pa šele drug teden dobim to in glavni problem, sploh nevem kako to speljat z davčnega vidika? 80% v sloveniji prodano, ostalo pa tujina, Taiwan, Zda , Nemčija , Anglija itd. , mogoče kdo ve kako to speljat?
Recimo dam ceno 18€ +22% ddv, samo how če js ne plačujem ddvja? al tle lahko naredim začasno izjemo. Kaj pa za tujino? Kako pa račun napišem točno, sedež in ime podjeta, plus napisano USB ključek in to je to? Al morem napisat od vsakega posebej naslov?
Jaz sem ven iz DDV sistema, na prihodke ne plačujem nben ddv. (izjema tip prihodka) niti na investicije.
Zdej pa js sm tko mal za hec nredu USB v obliki kreditne kartice, z mojo grafiko in spakirano lepo. Gor je 20 mojih najboljših pesmi. In sem dobil že 100 naročil, jaz pa šele drug teden dobim to in glavni problem, sploh nevem kako to speljat z davčnega vidika? 80% v sloveniji prodano, ostalo pa tujina, Taiwan, Zda , Nemčija , Anglija itd. , mogoče kdo ve kako to speljat?
Recimo dam ceno 18€ +22% ddv, samo how če js ne plačujem ddvja? al tle lahko naredim začasno izjemo. Kaj pa za tujino? Kako pa račun napišem točno, sedež in ime podjeta, plus napisano USB ključek in to je to? Al morem napisat od vsakega posebej naslov?
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: jest10 ()
Ales ::
vedno se neki pacjenti najdejo na forumu, ki hočejo zlobno škodit ... Kaj boljega nimaš za delat kot me lovit?
Vprašanje je zares. Nič si ne izmišljujem. Se pa vidi na kakšnem levelu si, če misliš da si izmišljujem ker sm tolko v blodnjah.
Vprašanje je zares. Nič si ne izmišljujem. Se pa vidi na kakšnem levelu si, če misliš da si izmišljujem ker sm tolko v blodnjah.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: jest10 ()
okej zdej še povezal shopify z spotify in sm dal za test na profil. Kaj če mam shopify sem avtomatsko trgovina?
srus ::
hello sem že poslal email računovodkinji ampak je vikend.
Nisem vedel, da je Damijan Murko prišel na naš forum. Vprašaj vedeževalca Blaža, on bo zanesljivo vedel.
estons ::
Za delovanje kot trgovina si moraš pod minimum registrirat ustrezno dejavnost, poleg tega so še neke fore, če si trgovina (vodenje zaloge ipd, če se prav spomnim). Dej raje počakaj odgovor od računovodstva, da ne boš plačeval kazni FURSu.
theanswer3 ::
Upam da se ni bilo vprasano. Ali morda kdo uporablja cebelco za izdajanje racunov?
Ker bi si rad vnesel prave nastavitve me zanima, ce mi lahko nekdo poslje primer. Hkrati tudi ugotavljam kako lahko tekst prevedem v anglescino.
Ker bi si rad vnesel prave nastavitve me zanima, ce mi lahko nekdo poslje primer. Hkrati tudi ugotavljam kako lahko tekst prevedem v anglescino.
Nič kaj, ker ne oddajaš poročila, tako da ga nimaš niti ti niti kdo drug.
bigruno ::
Pozdravljeni, do nedavnega sem izdajal račune za storitve samo strankam znotraj EU. Sedaj imam stranko izven EU (Švica). Me zanima ali moram na koncu meseca oddati še kaj drugega kot DDV in rekapitulacijsko poročilo? In kam vse moram vključiti te prihodke iz te države. Hvala
leeon ::
zdravo. ponudila se mi je možnost dela s slovenskim podjetjem preko s.p., dobil bi cca 75.000 eur prihodkov letno. razmišljam o odprtju normiranega s.p.
izračunal sem, da bom na teh 75.000 eur prihodkov letno plačal 5.000 eur davka. dodatno bi imel mesečno slabih 800 eur minimalnih prispevkov (https://data.si/blog/normirani-s-p-pris...
dodatno sem zasledil, da bom, ker bom imel več kot 50.000 eur letnega prometa tudi zavezanec za DDV. kako to vpliva na končni izračun?
hvala in lp
izračunal sem, da bom na teh 75.000 eur prihodkov letno plačal 5.000 eur davka. dodatno bi imel mesečno slabih 800 eur minimalnih prispevkov (https://data.si/blog/normirani-s-p-pris...
dodatno sem zasledil, da bom, ker bom imel več kot 50.000 eur letnega prometa tudi zavezanec za DDV. kako to vpliva na končni izračun?
hvala in lp
tony1 ::
Biti zavezanec za DDV nič ne vpliva na tvoj končni rezultat, ker si ga prejemnik računa (firma, ki je prav tako zav. za DDV) odšteje, kar bo razumel vsak računovodja. Sam sem imel - bolj za hec - vedno v pogodbi določbo: "DDV se obračuna posebej."
Je pa nekaj dela z rednim oddajanjem dodatnih obrazcov (ki so enostavni, in ko enkrat skapiraš sistem jih b.p. delaš sam), in moraš biti pozoren, da pri tem ne zamujaš, ker pri tem FURS menda nima milosti (nekdo tukaj gor je pred časom tako tarnal, da so mu najprej užgali 1200 EUR kazni, potem so se pa pogovarjali, zakaj).
Go for it. Uživaj, dokler bo šlo.
Je pa nekaj dela z rednim oddajanjem dodatnih obrazcov (ki so enostavni, in ko enkrat skapiraš sistem jih b.p. delaš sam), in moraš biti pozoren, da pri tem ne zamujaš, ker pri tem FURS menda nima milosti (nekdo tukaj gor je pred časom tako tarnal, da so mu najprej užgali 1200 EUR kazni, potem so se pa pogovarjali, zakaj).
Go for it. Uživaj, dokler bo šlo.
hvala za odgovor. jaz sem torej z njimi zmenjen za 75k bruto letno. račune jim izdajam mesečno, to pomeni 6.250 eur mesečno. v resnici bom jaz njim izdal mesečni račun 6.250 + ddv?
ok, še zadnje vprašanje - davek in prispevke, ki jih bom plačal računam od 75k bruto ali od 91.500 (75k * 1.22, torej bruto znesek + ddv, kolikor bom dejansko izdal račune)
srus ::
Ali leeonov načrt pije vodo na FURS? Nisem ravno prepričan, da ga bo davkarija pustila pri miru. Pa ne mislim na obračun/poročanje DDV.
tony1 ::
Ali leeonov načrt pije vodo na FURS? Nisem ravno prepričan, da ga bo davkarija pustila pri miru. Pa ne mislim na obračun/poročanje DDV.
Verjetno imaš v mislih določbe glede izogibanja redni zaposlitvi čeprav tvoje delo ustreza definiciji red. zap.
Glede tega se naj, če želi biti previden, pozanima pri forumašu Žigi Dolharju, ki je pravnik in pozna to področje. Seveda takšno svetovanje ne bo zastonj (pa saj tudi 75k letno ni drobiž), in prav je, da ni.
Čim manj znakov delovnega razmerja, pa je problem rešen. Če pa več kot očitno normiranca furaš samo za optimizacijo davkov (delaš v njihovi pisarni, na njihovi opremi, v njihovem delovnem času, imaš neuradno plačan dopust, itd) bi te pa FURS lahko obiskal.
Kolikokrat pa FURS dejansko kaj takšnega naredi in izvaja inšpekcijo... je pa verjetno zanemarljivo.
Kolikokrat pa FURS dejansko kaj takšnega naredi in izvaja inšpekcijo... je pa verjetno zanemarljivo.
Pat_MaGroin ::
To je itak nacionalni šport, tako da pretirano se ni treba sekirat :).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
GhostMB ::
Zdravo.
Pri kateri banki se trenutno najbolj "izplača" odpreti poslovni račun za s.p. normiranca? DB, NLB?
Če prav razumem ne potrebujem računovodkinje, ker moram samo sešteti mesečno prejete račune in jih oddati na e-Davke?
Hvala.
Lp Dejan
Pri kateri banki se trenutno najbolj "izplača" odpreti poslovni račun za s.p. normiranca? DB, NLB?
Če prav razumem ne potrebujem računovodkinje, ker moram samo sešteti mesečno prejete račune in jih oddati na e-Davke?
Hvala.
Lp Dejan
N26, Revolut for Business ali Revolut Pro, vse to je zastonj. Nobena slovenska banka ni zastonj.