» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
158 / 260
»»

kriptobog ::

user4683 je izjavil:

Cestitam, ti si itak fenomen. Lepo da ti doma ni bilo dolgcas. S tremi jurji si brez problema zapolnis cas... in si na koncu financno na istem, kot ce bi ostal v Sloveniji in delal 1/3 manj.

Njemu itak ni nikoli dolgcas, ker ima dovolj dela z žicanjem folka za keš.

happiness4me ::

Hvala vsem za odgovore in mnenja.

Za 30k se ne bom selil.
Želel bi si ustvariti še več dodane vrednosti, vendar bom zaenkrat ohranjal prihodke pod 150k, ker se glede na razmerje vloženega dela in prihodkov daleč najbolj izplača.
Sem prepričan da se bo zakonodaja v naslednjih 3 letih spremenila (najbrš na manj ugodno :)).

Mogoče kasneje pa razširim firmo (spremenim v d.o.o) in koga zaposlim.

Moe_Lester ::

V teoriji imaš lahko poleg normiranca še d.o.o., ki seveda dela povsem druge, ločene stvari (npr. na s.p. delaš storitve svetovanja podjetjem d.o.o. pa prodaja SaaS drugim firmam, ima svojo spletno stran s pricing plani in vsem).

Teoretično je možno tudi, da ti svetuješ preko s.p. tujemu podjetju za 150k na leto, žena pa ima svoj s.p. z drugo dejavnostjo in dela malo drugačne stvari za povsem druge stranke. Je pač pri tebi videla kako super je remote delo za tuje firme.

Vse to je seveda popolnoma teoretično, vsaka podobnost z realnostjo je zgolj naključna.

velikBrokoli ::

happiness4me je izjavil:

Za 30k se ne bom selil.
Želel bi si ustvariti še več dodane vrednosti, vendar bom zaenkrat ohranjal prihodke pod 150k, ker se glede na razmerje vloženega dela in prihodkov daleč najbolj izplača.
Sem prepričan da se bo zakonodaja v naslednjih 3 letih spremenila (najbrš na manj ugodno :)).

Meja 300k na 2 leti bi se morala usklajevati s povprečno plačo, tako kot višina "socialne kapice" za prispevke normirancev. Ampak glede na trenutno vlado, bo ravno obratno, bodo najbrž ruknil mejo na 50k :))

delavec44 ::

velikBrokoli je izjavil:

happiness4me je izjavil:

Za 30k se ne bom selil.

Meja 300k na 2 leti bi se morala usklajevati s povprečno plačo, tako kot višina "socialne kapice" za prispevke normirancev. Ampak glede na trenutno vlado, bo ravno obratno, bodo najbrž ruknil mejo na 50k :))

Tudi meja 50k€ za DDV je že rahlo zastarela.

novak-t ::

1.5.2022 sem odprl s.p., sedaj z 1.7.2023 sem šel na polnega - prej sem bil popoldanski. Ali sem še upravičen do zmanjšanih prispevkov? mi je jasno, da tistih za prvo leto ne morem več uveljavljat. kaj pa tistih za drugo leto odprtja?

Mislim, da si upravičen do zmanjšanih prispevkov, tudi za prvo leto. Če prav pomnim, do tega nisi več upravičen, če zapreš s.p.

Jaz pa nisem tako prepričan. Do zmanjšanih prispevkov si upravičen ob prvem odpiranju sp.

Mato989 ::

Ja to je mene orenk razpizdilo... ker če odpreš (kar sem) popoldanski sp) in zapreš potem več NIKOLI po SLO logiki nisi upravičen do zmanjšanih prispevkov za normalni sp ali normirani, ker si 1x že vpisan v register bil... kera glupost, medtem ko popoldanc sploh ni mogel uveljavljat zmanjšanja...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

delavec44 je izjavil:

Jaz pa nisem tako prepričan. Do zmanjšanih prispevkov si upravičen ob prvem odpiranju sp.

Pa saj ga ne bo zaprl. Spremenil bo popoldanski s.p. v polnega. Sem skoraj 100% prepričan, da bo še vedno lahko uveljavljal popust pri prispevkih.

happiness4me ::

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da popust pri prispevkih ostane pri spremembi iz popoldanca v polni s.p.

Pazi samo, da se ne zajebes tako kot sem se sam ko sem po 6 mesecih zapru s.p. in se redno zaposlil, ker mi je zmanjkal posla.
Po enem letu sem spet odpru s.p. in sem moral placevati polne prispevke brez popusta.

srus ::

Sem normiran s.p. in atipični zavezanec za DDV. IT področje seveda, poslovanje samo s podjetji v tujini, nič s podjetji v Sloveniji.

Začel bom z kompletno obnovo vikenda v moji lasti, ali se mi pri tem izplača kakorkoli uporabiti moj s.p. status pri angažiranju obrtnikov? Vikenda zaenkrat ne nameravam oddajati, v prihodnje morda.

Kakšne ideje, predlogi, izkušnje? Zaenkrat vprašam tu, predno začnem klicati računovodske servise.

Atipični zavezanec si ne odbije ddvja, ker se uporabi obratna davčna obveznost.

Kako boš fursu razložil, da vikend uporabljaš za delo?

En velik ne na tvoje vprašanje..

cl1ck ::

Dober dan!
Kako je z najemom poslovnih prostorov (pisarne) kot normirani s.p.? Torej, če z drugim s.p. podpišem pogodbo za najem za X € na mesec, a moram na FURS vsak mesec pošiljati kakšne obrazce glede najema?
Ali se bolj splača (če je sploh možno), da pogodbo sklenem kot fizična oseba in ne preko s.p.? Kot normirani s.p. verjetno nimam nobenih dodatnih ugodnosti pri najemu prostora, kot bi jih imel, če bi prostor najel mimo s.p. kot fizična oseba?

LP

Zako ::

normiran S.P. nima nobenih stroskov za uveljavljat.
Zako je zakon!!!

Geho ::

Razen če si DDV zavezanec, DDV potem nazaj dobiš, drugače pa nobene razlike kot če najameš kot fizična oseba...

kzzzz ::

Če imam normiran poln s.p., kako je, če sem plačan nekajkrat preko avtorske pogodbe? Moram to kaj posebej prijavljati v oddajanju dohodnine? Se mi to šteje v znesek, ki ga dobim v enem letu in na podlagi katerega se mi kot s.p.-ju odmerja dohodnina/davki? Hvala.

matic492 ::

Zakaj bi imel Normiran SP in zraven delal avtorsko pogodbo? Bedarija :D

Če se boš pa že šel to (absolutno nesmiselno, denar boš stran metal), pa ne, nima veze, ker, po domače povedan, normiran SP nima veze z dohodnino.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Je edini način, kako želi naročnik sodelovati, zato sprašujem. Gre tudi za dejavnost, ki je nimam registrirane pod s.p.-jem. Torej eno z drugim nima nobene veze in si ne rabim beliti glave s tem?

Bedarija, ker je naročniku isti k*** ali mu izdaš račun ali avtorsko. Dejavnost prijaviš na internetu z tremi kliki v dveh minutah.

Sploh mislim da je konkretno bolj preprosto, da mu izdaš račun, kot pa avtorska pogodba.

Dohodnina nima nobene veze z normiranim SPjem. Avtorsko boš plačal ločeno.

Zgodovina sprememb…

tony1 ::

kzzzz je izjavil:

Je edini način, kako želi naročnik sodelovati, zato sprašujem. Gre tudi za dejavnost, ki je nimam registrirane pod s.p.-jem. Torej eno z drugim nima nobene veze in si ne rabim beliti glave s tem?

Naročniku povej, da je butelj in da naj neha živeti 20 let v preteklosti.

Tako nekako.. davka boš plačal tako na hitro izračunano 200€ več na vsakega jurja... jaz bi na tvojem mestu rekel račun ali pa ne bova sodelovala, pa še njemu je lažje.

Ponavadi taki šalabajzerji plačajo na roke gotovino, avtorsko imajo pa le za vsak slučaj :))

Meni je povsem jasno, da se mi bolj splača s.p., in sem naročniku celo ponudil manjši račun, če urejava preko s.p.-ja. Ampak ni želel. Zame je vsota še vedno dobra, tako da bom delal tudi preko avtorske.

Jesus, to more bit pa trmasta oseba :D

Star človek, ki že desetletja tako dela ...

Kaj če bi stari s podjetjem sodeloval, bi tudi od njih hotel avtorsko :D

Reci, da imaš firmo in je.

tony1 ::

kzzzz je izjavil:

Star človek, ki že desetletja tako dela ...

Točno. Že pokojni naročnik, s firmo, ki je bila zavezanec za DDV, mi je nekoč tarnal, da ni kul, ker sam nisem zavezanec za DDV, ker bi bilo zanj ugodneje, če bi bil...

ales85 ::

Imam obcutek, da ima to vec povezave z nepoznavanjem kot pa s starostjo.

Po mojem gre za to, da je sprememba, in starejši, kot so ljudje, težje delajo spremembe v svojem življenju.

Ah, dajte no, zdaj pa iščite izgovore za tega trmastega naročnika. Lahko je star 20 ali pa 80, v vsakem primeru je bedak.

Tidule ::

Bedak ali ne je povsem brezpredmetno. Je naročnik in je postavil pogoje. Noben nikogar ne sili, da jih sprejme. In brezvezno moraliziranje tega ne bo spremenilo.

Kar se pa tiče opjevega vprašanja - povsem normalno lahko delaš preko avtorske pogodbe, to nima nič s s.p. To da imaš s.p. tudi nič ne vpliva na prispevke in davke, ki bodo morali bit plačani na avtorsko pogodbo. Od prihodkov na podlagi avtorske pogodb se plača akontacija dohodnine, prihodke pa se upošteva pri dohodnini.

5erson ::

S tem da, po vsej verjetnosti, akontacijo dohodnine dobiš nazaj zaradi splošne olajšave.

Stranka mi je pomotoma poslala znesek v USD, namesto v EUR. Račun sem jim poslal v EUR.

Se komu sanja kako najlažje to popravimo? Ali naj vrnem denar in izdam dobropis, potem pa še enkrat zahtevam v EUR nakazilo? Cifra na računu je itak napačna, ker je EUR manj vreden kot USD, ali naj samo popravim račun, da bo gor USD in sam zmenjam denar? Pa potem izdam še en račun, ki mi pokrije preostali znesek?

Mato989 ::

Zakaj bi dobropis delal? Ti samo vrni keš oni pa naj pošljejo čimprej v EUR pa je rešeno. Dobropisa po moje ne rabiš razen če ga oni hočejo? (amapk zakaj?)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Sem točno tako rešil zadevo, da sem jim znesek vrnil.

Problem je bil, ker niso imeli USD accounta, ker plačujejo preko nekega posrednika. Ampak sem nakazal USD nazaj na en drug račun od firme in bojo EUR sedaj nakazali.

gaoZjQP ::

velikBrokoli je izjavil:

ker je EUR manj vreden kot USD

1,0 EUR = 1,1 USD, nič ni EUR manj vreden od USD

gaoZjQP je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

ker je EUR manj vreden kot USD

1,0 EUR = 1,1 USD, nič ni EUR manj vreden od USD

Ajajaj, ti se pa pozno vstaneš, da se še nisi čisto zbudil do enih :))

Zgodovina sprememb…

gaoZjQP ::

matic492 je izjavil:

Ajajaj, ti se pa pozno vstaneš, da se še nisi čisto zbudil do enih :))

Je precej ruker danes (in jutri), ker se hkrati nadgrajuje in popravlja še na stari osnovi... Ne morem spremljati vsega in ažurno.. $1,0 = €0,9, tu nekje, ni?

Ja, ampak če lahko z enim evrom kupič več kot 1 dolar to pomeni da je evro več vreden :D

To je res, moja napaka :))

Šele zdaj sem si zrajtal da sem zamešal vajine objave :))

Oh how the turntables.

Saj če bi bil dolar več vreden, bi bil brokoli tiho pa pospravil razliko v žep :D

PumaLino ::

velikBrokoli je izjavil:

odlično, imaš firmo za 100k in sprašuješ take neumnosti kot 'omg firma mi nakazala USD' , vmes pa niti neveš kolko je dolar vreden.

Saul Goodman ::

PumaLino je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

odlično, imaš firmo za 100k in sprašuješ take neumnosti kot 'omg firma mi nakazala USD' , vmes pa niti neveš kolko je dolar vreden.

a ni to fajn? jst tud nimam pojma o določenih osnovnih zadevah včasih, ampak za tisto kar znam me tolk dobr plačajo, da manjke v znanju na drugih področjih potem rešujem s plačevanjem strokovnjakov. :)

life is ez.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: pingme ()

PumaLino je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Vprašanje je na mestu, ker računovodsko ne štima, tudi če bi mu ponesreči nakazli 1 miljon preveč.

PumaLino ::

eno vprašanje, je kakšen problem če položim 2000€ gotovine na poslovni račun? Nekaj sem posodil in mi je vrnil v gotovini.

PumaLino je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Zatipkal sem se, mislil sem ravno obratno. Nič skrbet, dobro vem kakšen je trenuten USD/EUR tečaj, ker vsak mesec manj evrov dobim za isto količino dela :))

Verjamem, da si pa ti nezmotljiv in da vse veš. Zakaj si tako nadrkan in težiš, a ker premalo zaslužiš in boli?

PumaLino je izjavil:

eno vprašanje, je kakšen problem če položim 2000€ gotovine na poslovni račun? Nekaj sem posodil in mi je vrnil v gotovini.

Ne, to lahko brez problema narediš. Pri višjih cifrah pa bi verjetno banka zahtevala, da dokažeš izvor gotovine.

Zgodovina sprememb…

velikBrokoli je izjavil:

Zatipkal sem se, mislil sem ravno obratno. Nič skrbet, dobro vem kakšen je trenuten USD/EUR tečaj, ker vsak mesec manj evrov dobim za isto količino dela :))

Yup iz upworka sem dobil tedensko plačila in je nihalo par deset evrov gor / dol :D

Kripto mesi ::

PumaLino je izjavil:

Spet shintaro nalaga
««
158 / 260
»»