» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
79 / 259
»»

user4683 ::

Z veseljem podpisem, lahko tudi vec. Ce se hkrati s poenostavitvijo znebimo tudi lepega stevila fikusov, ki bdijo nad trenutno kompleksnimi in kaoticnimi predpisi, ki bi jih taksna radikalna poenostavitev lahko odpravila. Not gonna happen :)

Pat_MaGroin ::

Fantje, uživajte življenje in ne sanjajte o nižjih davkih in vitkem javnem sektorju. Davki bodo vedno višji, folka v bullshit government jobs pa vedno več.

Kdor misli, da se kdaj obeta kak preobrat, je preprosto nor :).

Zivimo ze krepko v 21. stoletju, ko je svet precej manjsi in bolj dostopen kor je bil. Nasi politiko pa mislijo, da smo se vedno v srednjem veku, ko lahko zabo poljubno dolgo kuhas, pa ne bo sla nikamor. Perspektivni, inovativni ljudje z visoko dodano vrednostjo se ne pustijo kuhati ampak odhajajo, drzava pa izgublja davke, ki jih nato zapravlja za fikuse in spodbujanje podjetij z nizko dodano vrednostjo. Double win /s

Sej bi ti napisal, da uživaj življenje, ampak vem, da si že glasoval z denarnico :).

Izbral sem bolj chill kraje, pa se nizke davke imajo kot bonus :)) Kljub temu pa mi ni vseeno kaj se doma dogaja. Konec koncev se morda kdaj vrnem.

Evo, finance nadaljujejo z vojno proti normirancem.

Matr, se k niso preboleli FURS racije, ker so imeli vse novinarje na s.p.

https://www.finance.si/9002777/Kako-do-...

https://www.finance.si/9002807/Normiran...

Noro, 2 članka na dan samo o tem.

Zgodovina sprememb…

velikBrokoli ::

Nizko so padli, kvaliteta njihovih člankov je vedno slabša in praktično 2x na teden iste zadeve objavijo :))

matic492 ::

Tanja si pa tut še ni prišla gor da zaposlitev != normiranc, in da ni dovoljeno bit zaposlen "preko normiranca", tako da že v osnovi izhaja iz nelegalne predpostavke.

Kaj bo jutri napisala, kako pride do cenejšega vrtca preprodajalec droge, ker FURSu ne prijavlja dohodkov od prodaje kokaina?
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Ko bi le pisali o tem, da je nafta - 50% od vrha, cene na pumpi pa se kr rekordne :).

poweroff ::

velikBrokoli je izjavil:

Nizko so padli, kvaliteta njihovih člankov je vedno slabša in praktično 2x na teden iste zadeve objavijo :))

Finance so bile že praktično od vedno rumen cajteng. In to tak, z agendo.

Porazen je njihov slog pisanja, pa tudi njihovo znanje financ in ekonomije ni ravno bleščeče.
sudo poweroff

Pa imamo v Sloveniji kakšno boljšo alternativo? Za kakšne bolj poglobljene finančne teme (doo in spji) ne najdem drugje dovolj natančnih informacij.

Nazadnje je imel Zurnal 100x boljsi članek na to temo, potem ves, kak podn so finance.

Recordman ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Nazadnje je imel Zurnal 100x boljsi članek na to temo, potem ves, kak podn so finance.

Res je: klik
Lahko kdo prilepi vsebino clanka "normiranci v grafih" iz financ?

Zgodovina sprememb…

Geho ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Evo, finance nadaljujejo z vojno proti normirancem.

Matr, se k niso preboleli FURS racije, ker so imeli vse novinarje na s.p.

https://www.finance.si/9002777/Kako-do-...

https://www.finance.si/9002807/Normiran...

Noro, 2 članka na dan samo o tem.

To je vse plačljivo... nebi plačeval za 2 članka prebrat. Se lahko naredi kak screenshot ali export v pdf?

Dejavnosti						Število normirancev	Prihodki (v mio EUR)	Davek (v mio EUR)
Strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti		20.371			666			29,7
Informacijske in komunikacijske dejavnosti		6.510			227,2			11,3
Kulturne, razvedrilne in rekreacijske dejavnosti	6.116			118,9			4,9
Gostinstvo						5.187			87,7			3,6
Predelovalne dejavnosti					4.990			116			5,2

OD		DO		Število zavezancev
-   EUR		10.000,00 EUR	11.161
10.000,00 EUR	20.000,00 EUR	9.814
20.000,00 EUR	30.000,00 EUR	8.309
30.000,00 EUR	40.000,00 EUR	6.302
40.000,00 EUR	50.000,00 EUR	7.757
50.000,00 EUR	60.000,00 EUR	1.881
60.000,00 EUR	70.000,00 EUR	1.282
70.000,00 EUR	80.000,00 EUR	933
80.000,00 EUR	90.000,00 EUR	824
90.000,00 EUR	100.000,00 EUR	990
100.000,00 EUR+			1.410
Vsi				50.663

1410 vas je zaslužilo več kot 100k 8-)

Od tega jih je 1400 na slo techu :)

Zgodovina sprememb…

Glede na to, da imamo v Sloveniji 912.606 delovno aktivnih, nas je 1410 normirancev s 100k+ ~0.15%. Zanimivo :))

Všeč mi je tale primerjava:

Informacijske in komunikacijske dejavnosti 6.510 227,2 11,3
Kulturne, razvedrilne in rekreacijske dejavnosti 6.116 118,9 4,9

Približno isto nas je v kulturi in IT, ampak v IT vplačamo 2x več davkov :D

Za katero leto je to? (se mi zdi samo 6500 ITjevcev zlo malo :D Nas mora bit res 50% od tega na slo-techu lol)

S tem da lahko ima normiran SP zudi navadne zaposlene ali sub-contractorje, ni nujno da je vse eni osebi. Vem za enega designerja tu, ki laufa projekte, pa ima seveda tudi izdatke več programerjem preko projektov (nekaterim keš na roke). Pa tile gostinci, kulturniki in podobni imajo sigurno več stroškov kot mi informatiki.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

matic492 je izjavil:

Za katero leto je to?

S tem da lahko ima normiran SP zudi navadne zaposlene ali sub-contractorje, ni nujno da je vse eni osebi. Vem za enega designerja tu, ki laufa projekte, pa ima seveda tudi izdatke več programerjem preko projektov (nekaterim keš na roke). Pa tile gostinci, kulturniki in podobni imajo sigurno več stroškov kot mi informatiki.

Bi bilo čudno in neslovensko, če ne bi bil keš na roke :D

Saj sem jaz tudi delal tako, ko sem bil študent :D Ko ti kdo reče 10€ na uro keš na roke, ti pa živiš od 300€ štipendije je to bogatija :))

matic492 je izjavil:

Saj sem jaz tudi delal tako, ko sem bil študent :D Ko ti kdo reče 10€ na uro keš na roke, ti pa živiš od 300€ štipendije je to bogatija :))

Vidiš, jaz sem pa babicam penzijo plačeval že med študijem, no, imam pa sedaj vsaj nekaj dodatnih let pokojninske dobe, ker sem to počel 8-)

hbgqzR ::

ales85 ::

hbgqzR je izjavil:

Prvih pet dejavnosti, kjer je največ normirancev

Bi morali še razčleniti koliko je kje "popoldancev".

Gregor P ::

poweroff je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Finance so bile že praktično od vedno rumen cajteng. In to tak, z agendo.

Porazen je njihov slog pisanja, pa tudi njihovo znanje financ in ekonomije ni ravno bleščeče.
Dejansko iz njihovih člankov nisi praktično dobil nobene dobre oz. prave informacije - vedno je nek zavajajoč pompozen naslov in povzetek, ki ti da le misliti, da boš pa potem v članku končno dobil relevantno informacijo:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Okapi ::

Pač upajo, da bodo normiranci plačevali za ogled, iz radovednost, kaj se jim obeta.

Imajo 'Podari članek', meni osebno je bolj primeren enotedenski posnetek, je bolj priročno. Ampak kot vidim, sem edin, ki se mu ljubi to početi, čeprav so finance.si veliko razočaranje :-)

Mi pa je butasto to veš čas delati samo za slavo.

c3p0 ::

velikBrokoli je izjavil:

Pa vsako leto nek komik kliče, če se bi naročil. Ne razume, da nočem rumenega tiska plačevat.

5erson ::

hbgqzR je izjavil:

enotedenski posnetek

To je funkcija ali?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 5erson ()

AtaŠtumf ::

Ali imaš lahko normalni normirani s.p. in zraven še popoldanski s.p.?

Pa še kolega sprašuje, ima eno majhno podedovano garsonjero v Kopru in popoldanca in ga zanima, če sploh lahko oddaja garsonerjo preko popoldanca in kaj mora narediti, ali mora prijaviti kako dejavnost ali kaj drugega?
#SlovenijaPrva #SLOVEenianLivesMatter #SlavaGasilcem

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: AtaŠtumf ()

AtaŠtumf je izjavil:

Ali imaš lahko normalni normirani s.p. in zraven še popoldanski s.p.?

Pa še kolega sprašuje, ima eno majhno podedovano garsonjero v Kopru in popoldanca in ga zanima, če sploh lahko oddaja garsonerjo preko popoldanca in kaj mora narediti, ali mora prijaviti kako dejavnost ali kaj drugega?

1. Ne.
2. Da. Prijavi oddajanje nepremicnin.

2. Čisto na pamet bi še dodal, da mora to garsonjero najbrž najprej tudi ustrezno knjižiti, ne more kar samo oddajati nekaj brez da bi to bilo ustrezno nekje zavedeno. Vsekakor za preveriti.

1. absolutno ne, ker imaš samo eno davčno številko.

2, je siva cona ampak ni treba knjižit. Jaz sem računovodskem servisu glede tega težil in še na FURSu ne znajo točno povedat... zdaj nimam nič knjiženo na SP (stanovanje je pač od mene, fizična oseba).

Razlaga je kao da, ker ima SP isto davčno številko kot jaz, nima smisla da naredim pogodbo ali knjižim nekaj sam z sabo, ker sem ena in ista "davčna". Najemne pogodbe in plačila so pač na SP, za stroške pa to je pa itak vseeno, kot normiranc, tako da je upravnik pa to na fizično osebo, ker si itak ne moreš stroškov knjižit. Se pa zna zakomplicirat ravno če nisi normiranc..

Izdajam pa (poleg najemne pogodbe) vsak mesec pač račun najemnikom + imam dejavnost oddajanje sob (ali nekaj takega, ne vem kaj točno je) dodano na SP.

Seveda pa ne smeš verjet ničemer, kar ti random anonimne osebe napišejo na internetu :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Ne saj kot s.p. itak osebno jamčiš, tako da neka logika je v tem kar pišeš :-)

pingme ::

velikBrokoli je izjavil:

Glede na to, da imamo v Sloveniji 912.606 delovno aktivnih, nas je 1410 normirancev s 100k+ ~0.15%. Zanimivo :))

Glede na tvoje zapise tebe ni v teh 1410, ker je to za leto 2021. Za 2022 boš šele oddal v 2023y

tony1 ::

matic492 je izjavil:

1. absolutno ne, ker imaš samo eno davčno številko.

2, je siva cona ampak ni treba knjižit. Jaz sem računovodskem servisu glede tega težil in še na FURSu ne znajo točno povedat... zdaj nimam nič knjiženo na SP (stanovanje je pač od mene, fizična oseba).

Razlaga je kao da, ker ima SP isto davčno številko kot jaz, nima smisla da naredim pogodbo ali knjižim nekaj sam z sabo, ker sem ena in ista "davčna". Najemne pogodbe in plačila so pač na SP, za stroške pa to je pa itak vseeno, kot normiranc, tako da je upravnik pa to na fizično osebo, ker si itak ne moreš stroškov knjižit. Se pa zna zakomplicirat ravno če nisi normiranc..

Izdajam pa (poleg najemne pogodbe) vsak mesec pač račun najemnikom + imam dejavnost oddajanje sob (ali nekaj takega, ne vem kaj točno je) dodano na SP.

Seveda pa ne smeš verjet ničemer, kar ti random anonimne osebe napišejo na internetu :)

Zanimiva reč je tole. Ok, kje pa je catch v oddaji kot normiranec? Ne plačaš davka od oddaje nepremičnine v najem ampak samo cedularni davek od normiranca (po domače 4% od prometa)?

tony1 je izjavil:

Zanimiva reč je tole. Ok, kje pa je catch v oddaji kot normiranec? Ne plačaš davka od oddaje nepremičnine v najem ampak samo cedularni davek od normiranca (po domače 4% od prometa)?

Seveda, dobiček podjetja pač :)

Če bi oddajal kot fizična oseba z 25% davka se mi ne bi splačalo oz. bi jim moral dvignit najemnino za 20% vsaj.

pingme je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Glede na tvoje zapise tebe ni v teh 1410, ker je to za leto 2021. Za 2022 boš šele oddal v 2023y

Ah, imaš prav. Me zanima kakšna razlika bo za leto 2022, osebno poznam kar veliko znancev, ki so blizu ali nad 100k in so odprli v letu 2021.

Glede na to, da je v tej temi dosti govora o davkih na splosno, ne samo pri normirancih: https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/nems...

Nemci nimajo pojma, bi lahko nase politike vprasali za nasvet. :))

user4683 je izjavil:

Glede na to, da je v tej temi dosti govora o davkih na splosno, ne samo pri normirancih: https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/nems...

Nemci nimajo pojma, bi lahko nase politike vprasali za nasvet. :))

Pri nas pa razveljavljajo točno take ukrepe :))

Zanimivo da v clanku omenjajo 58k kot mejo za najvisji razred, pa je to v bistvu njihov predzadnji razred (42% obdavcitev). Najvisji razred (45%) se jim zacne malo pod 278k. Verjetno se to, da imajo najvisji razred tako visoko, ne slisi prevec dobro. :))

user4683 je izjavil:

Zanimivo da v clanku omenjajo 58k kot mejo za najvisji razred, pa je to v bistvu njihov predzadnji razred (42% obdavcitev). Najvisji razred (45%) se jim zacne malo pod 278k. Verjetno se to, da imajo najvisji razred tako visoko, ne slisi prevec dobro. :))

Pri nas bo pa spet 50% kmalu in pri zelo nižji meji. V Sloveniji res ni interesa, da bi kdo slučajno nadpovprečno zaslužil, hkrati pa politiki v predvolilnih kampanjah govorijo o dodani vrednosti, ki bo 100k na delavca. Samo v Sloveniji…

velikBrokoli je izjavil:

hkrati pa politiki v predvolilnih kampanjah govorijo o dodani vrednosti, ki bo 100k na delavca. Samo v Sloveniji…

Dodana vrednost na 100 let? ;)
sudo poweroff

velikBrokoli je izjavil:

user4683 je izjavil:

Pri nas bo pa spet 50% kmalu in pri zelo nižji meji. V Sloveniji res ni interesa, da bi kdo slučajno nadpovprečno zaslužil, hkrati pa politiki v predvolilnih kampanjah govorijo o dodani vrednosti, ki bo 100k na delavca. Samo v Sloveniji…

Ja dokler bodo Mesečnik in Kordiš in njemu podobni v parlamentu, bo pač tako. Ko se pa teh debilov znebimo, bomo pa mogoče lahko videli, da bodo ljudje lahko služili tudi kaj več. Do takrat pa vse na doo in čirulečarule preko računovodja in davčnih oaz pumpat denar ven...

To je seveda na pamet govorjenje. Lahko bi napisal tudi "dokler bodo Janša in Grims in njemu podobni v parlamentu, bo pač tako. Ko se pa teh debilov znebimo, bomo pa mogoče lahko videli, da bodo ljudje lahko služili tudi kaj več. Do takrat pa vse na doo in čirulečarule preko računovodja in davčnih oaz pumpat denar ven...".

Ker slednja dva gospoda sta v parlamentu že bistveno dlje kot tista dva, ki si ju ti omenjal.
sudo poweroff

delavec44 ::

Lahko bi, saj so vsi isti. Kdaj so pa že poslušali (ali kam nastavili) strokovnjake, ko je njim ustrezalo.

Kot je že par ljud napisalo, Normirance so dejansko ustvarili SDjevci oz levičarji hehe :) In baje imajo to popoldance ljudje v javnih upravah, kaki profesorji in podobno, da si projekte na popoldance izplačujejo.

Tedenski (samo)prispevek - nič posebnega.

Ko tole prebereš, si rečeš, kaj je sploh pesnik hotel povedati.

Kdo s 100k prihodki se prijavlja na neprofitna stanovanja, rofl?

matic492 je izjavil:

Kot je že par ljud napisalo, Normirance so dejansko ustvarili SDjevci oz levičarji hehe :) In baje imajo to popoldance ljudje v javnih upravah, kaki profesorji in podobno, da si projekte na popoldance izplačujejo.

Zato bodo pa prej zajebali polne normirance kot popoldanske, mark my words :).

Nekaj v stilu, da popoldanc ze plačuje polne prispevke, polni normiranec pa ima davčno oazo. Nesto u tom fazonu :).

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin je izjavil:

Ko tole prebereš, si rečeš, kaj je sploh pesnik hotel povedati.

Kdo s 100k prihodki se prijavlja na neprofitna stanovanja, rofl?

matic492 je izjavil:

Zato bodo pa prej zajebali polne normirance kot popoldanske, mark my words :).

Nekaj v stilu, da popoldanc ze plačuje polne prispevke, polni normiranec pa ima davčno oazo. Nesto u tom fazonu :).

Haha, to bo to ja. Javnosektoraši s popoldancem, ki so že tako neto negativni in so njihovi prispevki le računovodska varka, so definicija dodane vrednosti :))

hbgqzR je izjavil:

Tedenski (samo)prispevek - nič posebnega.

Hvala za članek, mi je pomagal pri 2. potrebi, bolje kot Donat.
««
79 / 259
»»