» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
72 / 259
»»

kikach ::

Obstaja še veto državnega sveta itd. Če bodo delali nekaj na silo se zna slabo končat. Lažje bodo vse to spravili skozi v "mega" paketu kompletnega zakona.
Bodo pa predvsem fi, ki so zaslužli od 70k+ v velikem deležu zapustili Slovenijo in bo pobran davek na koncu 0.

giovani33 ::

Pri trenutnem delodajalcu imam možnost prekiniti redno zaposlitev in iti na normiran s.p.

Zaenkrat nimam možnosti delat še za koga drugega. Bom imel probleme s fursom? Zdi se mi, da bo izgledalo zelo sumljivo: odpoved -> normiran s.p -> izstavljanje računov samo enemu (istemu) podjetju. Kako naj to zapeljem, da ne bom imel problemov?¸

EDIT: gre za slovenskega delodajalca.

Zgodovina sprememb…

ales85 ::

giovani33 je izjavil:

Pri trenutnem delodajalcu imam možnost prekiniti redno zaposlitev in iti na normiran s.p.

Zaenkrat nimam možnosti delat še za koga drugega. Bom imel probleme s fursom? Zdi se mi, da bo izgledalo zelo sumljivo: odpoved -> normiran s.p -> izstavljanje računov samo enemu (istemu) podjetju. Kako naj to zapeljem, da ne bom imel problemov?

Me mores izvesti tako, da ne bo sumljivo, ce bo vse pisano nate. Je pa tako, da kjer ni toznika praviloma ni gresnika. Izredno malo verjetno je, da bo Furs nekaj taksnega iskal samoiniciativno. Se posebej, ce ne bos zavezanec za DDV. V praksi je to namenjeno bolj zasciti delavcev. Torej, ce je tebi to v interesu, najbrz ne bos sel prijavljati delodajalca...

Ps: vseeno na lastno odgovornost :D

matic492 ::

Samo normirancev je tako malo, da če se 10 inšpektorjev loti, nas vse v sloveniji pregledajo v 2 tednih.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

bastadu ::

55k ni ravno tako malo ...

matic492 ::

Samo lepo v excel exportajo pa pogledajo kdo je zadnjih 6 mesecev dobil vsak mesec isto vrednost nakazil +/- 100€ pa je :D
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

pingme ::

matic492 je izjavil:

Samo normirancev je tako malo, da če se 10 inšpektorjev loti, nas vse v sloveniji pregledajo v 2 tednih.

Normirancev je 55k, tako da ... deset inšpektorjev jih v dveh letih ne opravi pregleda vseh :D

Mike_Rotch ::

giovani33 je izjavil:

Zaenkrat nimam možnosti delat še za koga drugega. Bom imel probleme s fursom? Zdi se mi, da bo izgledalo zelo sumljivo: odpoved -> normiran s.p -> izstavljanje računov samo enemu (istemu) podjetju. Kako naj to zapeljem, da ne bom imel problemov?¸

EDIT: gre za slovenskega delodajalca.

Podpišeš svetovalno pogodbo, kjer niso omenjeni elementi delovnega razmerja. Delaš na svojem računalniku iz svojih prostorov. To je to.

Zraven si najdeš še en remote job za tujo firmo, pa imaš pokrit še ta aspekt in dodatno plačo na računu vsak mesec.

To, da daš odpoved in z istim podjetjem še naprej sodeluješ v drugačni obliki je v resnici precej pogosto.

Olajuwon ::

kikach je izjavil:

Letos se pomojem z normiranci ne bo zgodilo nič. Ker, če ne druga bo vsaj NSI zaustavila tak zakon z referendumom. Pa tudi znotraj koalicije, je kar nekaj normirancev.

Boštjančič obljublja višjo obdavčitev normirancev že letos.

Se pa strinjam, da so verjetno malo preveč optimisti. Ker ko se bo začelo dvigovati nezadovoljstvo med rajo, kar ob trenutni inflaciji in morebitni recesiji konec leta, bo verjetno treba malo bremzati apetite po višjih davkih.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Olajuwon ()

poweroff ::

Ha, ha, spet nabijate kako boste protestirali zaradi obdavčitve normirancev. Ne boste - lepo boste tiho, edino po gostilnah in forumih boste jamrali.

Mimogrede, na FURSu niso neumni in znajo preglede precej avtomatizirati. Podatke imajo praktično vse, ki jih rabijo, novo vodstvo je sposobno in razume informatiko, nekoga dobiti, da naredi aplikacijo, ki malo poveže baze podatkov in pretrese normirance pa tudi ni težko.

Jaz Levico vsekakor podpiram, upam da uredijo tudi področje kriptovalut in nepremičnin. >:D
sudo poweroff

mat xxl ::

Mimogrede, sem se smejal, danes, je nekdo lepo povedal, ja naj dvignejo obdavčitve na normirancih IN ..... IN BO SPET VEČ DELA NA ČRNO ....... pa država še tega ne bo imela, kar sedaj ima.......

delavec44 ::

poweroff je izjavil:

Ha, ha, spet nabijate kako boste protestirali zaradi obdavčitve normirancev. Ne boste - lepo boste tiho, edino po gostilnah in forumih boste jamrali.

Mimogrede, na FURSu niso neumni in znajo preglede precej avtomatizirati. Podatke imajo praktično vse, ki jih rabijo, novo vodstvo je sposobno in razume informatiko, nekoga dobiti, da naredi aplikacijo, ki malo poveže baze podatkov in pretrese normirance pa tudi ni težko.

Jaz Levico vsekakor podpiram, upam da uredijo tudi področje kriptovalut in nepremičnin. >:D

Kaj pa pri vseh tistih, ki imajo tuj TRR? Sedaj že dobijo vse podatke avtomatsko ali samo stanje 1x letno? Težko primerjati kdo ti plačuje, če tega nimajo.

alkor ::

LP, a

Pat_MaGroin ::

Tako, placevat je treba max prispevke, v penzijo gremo pa pri 70+ čez xy let :).

Stikalo ::

V Sloveniji bomo vsi eni veliki siromaki. Tukaj gledam upokojene sosee. Ženske stare manj kot 50 let, so šle na čakanje za nekaj let in potem cca 50 let stare v PENZIJO. Torej, sam sem star 35 let, in bi šel že čez 15 let v penzijo. Pa to je noro, še začel nisem delati, bi bil že v penziji HAHAHAHA. Bo po novem bom šel v penzijo z 70 leti ali kaj? Pa saj so vsi nori. Deli naj bi 45 let in umrli na delovnem mestu.

To je noro, ljudje bodo umirali na delovnih mestih.

Te normirance bodo pa itak ukinili. Pa dodatno zaposlili še 10k ljudi v javnem sektorju :D

c3p0 ::

endelin je izjavil:

user4683 je izjavil:

Normirano "anomalijo" bodo očitno poizkusili "popraviti" že letos:
https://siol.net/novice/slovenija/minis...

Bo treba jih kolesarit kaj? Z vilami in sekirami bo še hitrejši učinek. Drugače vas bodo obrali do golega;) stranka Levica bo uničila Slovenijo z njihovo davčno reformo. 4% ljudi drži v šahu vso Slovenijo. Vlada = stranka Levica

Kolesarijo socialci in razni JS teami (volivci Levice), ker majo čas za stran metat.

Kaj bodo normiranci? Predvsem se je verjetno povečal obisk raznih offshore company providerjev. Delaware je kar poceni. Do zdaj 4%, kmalu ne 10% (ali kolikor jim njihovi "modeli" svetujejo), ampak nič. To je pri tistih z več dohodki, ki imajo druge opcije. Obrali bodo (spet) tiste, ki že zdaj životarijo.

Jaz ne razumem zakaj se 1x ne odločijo in rečejo mi pa bomo probali črno ekonomijo čisto izkoreninit in davke znizat na mininum. Samo sej vem, od teh papekov Singapurja ti še na zemljevidu ne najdejo in potem res strogo sankcionirat, ce je 1€ utajen.

Zgodilo se bo, kot je rekel Lahovnik. Od teh 55k jih bo kakih 10-15% ostalo, ostali pa boso začeli spet mutit in bo končni izplen z višjimi davki 0.

AtaŠtumf ::

poweroff je izjavil:

Seveda podpiraš, glede na to, da dobivaš denar od teh obdavčitev.

Drugače bi že verigo oljil!

Bo pa redna zaposlitev tako ugodna, da se normiranec ne bo vec splacal :))).

Pat_MaGroin je izjavil:

:))

baltso ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Aha, kar naormirance se gremo lotit. Trgovski in še marsikater sektor pa dela za manj od minimalca, in jim celo drzava doplačuje?! Tole sramoto najprej počistit, pa ravno tam je dnar, in zaradi pohlepa se delajo norca iz zaposlenih...

baltso je izjavil:

Trgovski in še marsikater sektor pa dela za manj od minimalca, in jim celo drzava doplačuje?!

Ha? Kaj si zdaj naumil?

c3p0 ::

Pa saj to je od nekdaj m.o. levih: porezat špice, ki štrlijo ven in dat svoji volilni bazi.

rejven ::

Osebno se mi zdi to kar ok varjanta (zame sicer ne, ker mam še pop), je pa dejansko tako, da večina ne bo mogla it na "črno", ker če imaš stroške v materjalu (ne vem vodovodarja, malarji, ...itd) se ti je že sedaj splačalo bit zavezanec, bo pa udarilo "svetovanja" in druge oblike (zunanje pravno kadrovske zadeve, kaka manjša računovodstva,..), kjer ni vhodnih stroškov, ker večini firm paše imet stroške in ne bodo vlekl masovno denarja vn, da bi te zunanje izvajalce plačali s kuvertami.. Pa razne, ki so flate oddaji preko normirancev, kar tud ni slabo. Dejstvo je, da je sedaj noro ugodno napram drugim oblikam dela in jih postavlja v dokaj nekunkurencen položal na trgu.

Masayoshi ::

Očitno nisi poznal s.p.je pred normiranstvom. So pisali noro kilometrino vsak mesec, pa vse živo v stroške. Jih poznam kar nekaj, praktično brez vhodnih stroškov, ki so vsa leta plačali davek 0. Pa malo večji bodo šli masovno odpirat firme v tujino. Snežič bo imel posla ;). Najebali pa bodo mali, to pa ja. Tako kot vedno.

baltso je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Aha, kar naormirance se gremo lotit. Trgovski in še marsikater sektor pa dela za manj od minimalca, in jim celo drzava doplačuje?! Tole sramoto najprej počistit, pa ravno tam je dnar, in zaradi pohlepa se delajo norca iz zaposlenih...

Bravo! Samo tega folk ne razume, da država štipendira te firme, da folk sploh dela. Normiranci plačajo davke vsak mesec, kar je prihodek, ti pa denar cuzajo, kar je odhodek. Teh delovnih mest mislim, da je okoli 40k

rejven ::

Masayoshi je izjavil:

Očitno nisi poznal s.p.je pred normiranstvom. So pisali noro kilometrino vsak mesec, pa vse živo v stroške. Jih poznam kar nekaj, praktično brez vhodnih stroškov, ki so vsa leta plačali davek 0. Pa malo večji bodo šli masovno odpirat firme v tujino. Snežič bo imel posla ;). Najebali pa bodo mali, to pa ja. Tako kot vedno.

Priznam, da nisem noro študiral davčne za normaln s.p. samo kolikor je meni jasno so kilometrino in ostale stroške, kar dobro oklestili.

rejven je izjavil:

Priznam, da nisem noro študiral davčne za normaln s.p. samo kolikor je meni jasno so kilometrino in ostale stroške, kar dobro oklestili.

Kar lahko upravičiš ti ne morejo oklestiti.

D3m ::

A to velja tudi za popoldanski s.p. + normiran????
|HP EliteBook|R5 6650U|

Seveda

Torej bodo ukinili popoldanski s.p.? :/

To ni ok.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Ne, samo popoldanski normiran s.p.

Hmmmmmm.

Kako pa to izgleda?
|HP EliteBook|R5 6650U|

??, kolk pa si star? To smo že imeli...

Bo zopet posla za računovodje. Prej je imel praktično vsaj s.p., tudi popoldanski, svojega.

Zgodovina sprememb…

baltso ::

Točno tako, vrnilo se bo na stara pota. Dnevne poti Kp-Mb, stroski vsega moznega na koncu bo bilanca 0. Se manj za drzavo.

jabe ::

Hja, dejansko placam davka zdaj vec, kot sem ga, preden sem sla na normiranstvo. Je bilo pa kar nekaj dela s tem in najprej 6% in zdaj 4% se mi ni zdelo vredno se s tem zajebavat. Se bom pa spet seveda, ce bo treba.

sentiš ::

Ja kaj si bodo pa vsi tile "svetovalni" s.p.ji pisali, ki delajo od doma in praktično nimajo stroškov?

Masayoshi je izjavil:

??, kolk pa si star? To smo že imeli...

Bo zopet posla za računovodje. Prej je imel praktično vsaj s.p., tudi popoldanski, svojega.

Sem komaj dobro začel s tem. :D
|HP EliteBook|R5 6650U|

AtaŠtumf je izjavil:

Seveda se motiš.

Jaz sem svoj s.p. prejšnji mesec zaprl, ta mesec se pa selim v tujino.

Tako da boste morali kar sami oljiti verige.

Je pa tako, da ukinitev normirancev ni nujno slaba, pod pogojem seveda, da se bo v paketu uredilo ostale stvari. Recimo, če se zniža obdavčitev dela in hkrati začne urejat nepremičninski trg, je to lahko čisto OK poteza.

Predvsem je pa koristno, da se boste zavedli, da se je za pravice treba boriti. Levičarji so v zadnjih letih le zlezli iz svojih kavčev in poduhali malo solzivca, zelo koristno bi bilo, če bi se malo aktivirali tudi desničarji. Ampak kot sem rekel - večina zna lajati preko tipkovnice, kakšne bolj konstruktivne državljanske akcije (pa to sploh ni vihtenje motorke pred parlamentom), pa ni sposobna.
sudo poweroff

Simple.

4 komadi bodo najeli pisarno v Gornji Radgoni in se bodo iz LJ furali tja vsak dan.

poweroff je izjavil:

AtaŠtumf je izjavil:

Seveda se motiš.

Jaz sem svoj s.p. prejšnji mesec zaprl, ta mesec se pa selim v tujino.

Tako da boste morali kar sami oljiti verige.

Je pa tako, da ukinitev normirancev ni nujno slaba, pod pogojem seveda, da se bo v paketu uredilo ostale stvari. Recimo, če se zniža obdavčitev dela in hkrati začne urejat nepremičninski trg, je to lahko čisto OK poteza.

Predvsem je pa koristno, da se boste zavedli, da se je za pravice treba boriti. Levičarji so v zadnjih letih le zlezli iz svojih kavčev in poduhali malo solzivca, zelo koristno bi bilo, če bi se malo aktivirali tudi desničarji. Ampak kot sem rekel - večina zna lajati preko tipkovnice, kakšne bolj konstruktivne državljanske akcije (pa to sploh ni vihtenje motorke pred parlamentom), pa ni sposobna.

Katero drzavo si izbral?

Zgodovina sprememb…

sentiš je izjavil:

Ja kaj si bodo pa vsi tile "svetovalni" s.p.ji pisali, ki delajo od doma in praktično nimajo stroškov?

Nikjer ne piše, da delajo od doma in da nimajo stroškov...

user4683 ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Simple.

4 komadi bodo najeli pisarno v Gornji Radgoni in se bodo iz LJ furali tja vsak dan.

Kaj misliš da nimajo dostopa do podatkov DARSa, da bi preverili če si se res vozil vsak dan 100km+? :)

user4683 je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Simple.

Kaj misliš da nimajo dostopa do podatkov DARSa, da bi preverili če si se res vozil vsak dan 100km+? :)

Se je dalo to tudi takrat ko so bile še mitnice, pa da se ne bi sedaj. Furs nima pravice dobiti podatkov kje si se vozil. Sledenje gibanja, človekove pravice in to...

endelin ::

Haha direkt v ritkico :)) morda se pa komu odfuka in naredi kakšno "neumnost", ko bo moral iti na redno delovno razmerje (in ima sedaj obveznosti), da bo dovolj kaviarja iz državne malhe za Niko in 10000 drugih delomrznih kvazi nvo dnevno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Masayoshi je izjavil:

user4683 je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Simple.

Se je dalo to tudi takrat ko so bile še mitnice, pa da se ne bi sedaj. Furs nima pravice dobiti podatkov kje si se vozil. Sledenje gibanja, človekove pravice in to...

Watch them. Samo zakon se sprejme, ali pa odlok, pa bodo vsi ti podatki v interesu preprečevanja kriminala, seveda dostopni ustreznim organom.
sudo poweroff

poweroff je izjavil:

Masayoshi je izjavil:

user4683 je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Simple.

Watch them. Samo zakon se sprejme, ali pa odlok, pa bodo vsi ti podatki v interesu preprečevanja kriminala, seveda dostopni ustreznim organom.

Japajade matajko. Nau šlo tudi iz enostavnega razloga ker so vsi novinarji na s.p. Bi jih žive pojedli. Pri nas pač mediji postavljajo in odstavljajo vlade..m

sentiš ::

ales85 je izjavil:

sentiš je izjavil:

No, jaz in kolegice delamo tako, in predvidevam da je dosti ostalih takih normirancev brez resnih stroškov za delo preko računalnika. Kaj si naj pišem koliko tople vode porabim? A najemnino, hrano in podobne stroške vzdrževanja preživetja lastnega telesa, da lahko potem delam, si lahko pišem?

x3ca ::

Nevem kaj se tok razburjate, 10% davka namesto 4% ne bi smelo IT-jevcem predstavljati nekega resnega financnega zalogaja.

sentiš je izjavil:

ales85 je izjavil:

sentiš je izjavil:

No, jaz in kolegice delamo tako, in predvidevam da je dosti ostalih takih normirancev brez resnih stroškov za delo preko računalnika. Kaj si naj pišem koliko tople vode porabim? A najemnino, hrano in podobne stroške vzdrževanja preživetja lastnega telesa, da lahko potem delam, si lahko pišem?

Jah lažeš, kot so praktično včasih vsi...

user4683 ::

poweroff je izjavil:

Masayoshi je izjavil:

user4683 je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Simple.

Po mojih informacijah že z veseljem uporabljajo te podatke. :) Na kakšni podlagi ne vem, sigurno je že kje v zakonu da jih lahko v inšpekcijskih postopkih.
««
72 / 259
»»