» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
212 / 305
»»

konzola ::

eEdbM je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Seveda, samo verjetno sta zaradi moževega višjega prihodka bolje živela 40 let... Ker če bi mož mel učiteljsko plačo sploh od začetka bi jebala ježa, tako pa je mož verjetno imel 2x...

Je pa tako če je mož res plačeval 40 let ne more imeti 600 penzije... ker je minimalna penzija za 40 polnih let delovne dobe nekaj čez 700

To in vprašanje, za katero dejavnost je šlo v teh 40 letih, koliko je bilo možno utajiti in kolikšna je akumulacija premoženja do takrat, ker tudi za Pahorja je menda bil strašen šok priti na 3k€ plače.

Also, vsaj pri normirancu je tako, da se ti minimnalni PIZ znesek zvisuje glede na prihodke v prejsnjem letu.

Sumim da je ta moz imel ali normiranca z relativno malo prihodki ali pa je imel normalni s.p. in je nabijal stroske.

eEdbM ::

konzola je izjavil:

Also, vsaj pri normirancu je tako, da se ti minimnalni PIZ znesek zvisuje glede na prihodke v prejsnjem letu.

Sumim da je ta moz imel ali normiranca z relativno malo prihodki ali pa je imel normalni s.p. in je nabijal stroske.

Normiranca najbrž ni mogel imeti 40 let, ta reč obstaja kakšne 10 let, očitno je imel stroškovni s.p. in je denar prejemal na roko (vsaj 30 let pred normiranim), da je izkazoval minimalne prihodke. Tudi razni gradbeni/keramičarski/kleparski mojstri včasih izdajo račun številka #7 sredi junija za drobiž glede na potrebe.

Pat_MaGroin ::

Za polnih 40 let 600 eur penzija ne obstaja.

Pat_MaGroin je izjavil:

Za polnih 40 let 600 eur penzija ne obstaja.

Kako ne in btw, piše "zadnjih 30 let" ampak spet ne normiran...

tony1 je izjavil:

...dec je bil zadnjih 30 let s.p., plačeval je minimalne prispevke (on temu pravi: "plačal sem točno toliko kot so mi rekli!"), penzije ima 600 EUR. In seveda jamra, da se od tega ne da niti crkniti. Še dobro, da sta dva na kupu, drugače bi bil že socialni problem za v Tednik.

tony1 ::

Gre seveda za nenormirani s.p. In ni bil point 600 ali 700 EUR (eno in drugo je šok, ker si prej navajen drugačnih številk), pač pa v tem, da se dajte vsi na s.p.ju zavedati, da so "predpisani" prispevki analogni prispevkom za minimalno plačo.

Tega ogromna večina s.p.jev NE VE, večina preostalih pa težko ozavesti kaj bo to pomenilo, ko bodo enkrat šli v penzijo.

To ponavljam na tem forumu že ene petič, in trenutni odzivi so skoraj civilizirani. Skoraj. Prvič se je polovici foruma mešalo, druga pa je umrla od infarkta.

To, kar ogromna večina s.p.jev ve ali NE VE, je verjetno samo špekulacija in tudi na osnovi znanca ni možno sklepati na ostale, povečini normirane, v tej temi. Poleg tega, eno je drama na tv, drugo pa je komedija na računu, v garaži, na obali ali v marini.

Jaz osebno sicer ne spremljam osmrtnic, tudi statistika psihiatričnih oskrbovancev mi ni znana.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: eEdbM ()

Mato989 ::

tony1 je izjavil:

Gre seveda za nenormirani s.p. In ni bil point 600 ali 700 EUR (eno in drugo je šok, ker si prej navajen drugačnih številk), pač pa v tem, da se dajte vsi na s.p.ju zavedati, da so "predpisani" prispevki analogni prispevkom za minimalno plačo.

Tega ogromna večina s.p.jev NE VE, večina preostalih pa težko ozavesti kaj bo to pomenilo, ko bodo enkrat šli v penzijo.

To ponavljam na tem forumu že ene petič, in trenutni odzivi so skoraj civilizirani. Skoraj. Prvič se je polovici foruma mešalo, druga pa je umrla od infarkta.

Nima veze kakšna je oblika, bistveno je da NIHČE za polnih 40 let delovne dobe (priznane) nima manj kot nekje 730 EUR (ali tu nekje) penzije... vsekakor pa ne 600 EUR... to je vse.

Vsi pa se tega zavedamo da so to minimalni prispevki.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

tony1 je izjavil:

Pa sej je jasno. Če plačuješ minimalno, bo pač minimalna penzija (trenutno 700+). Če razliko plemenitiš, super, če imaš pa avto lizing za jurja, bo pa pač veselo na stara leta :).

Jaz imam s.p. 15+ let. Vedno plačal minimalne prispevke. Z razliko sem nabavil že 2 stanovanji. Imam še 25 let do penzije.

Zgodovina sprememb…

Vanquish ::

pred casom mi je en racunovodja rekel, za 1000€ manj na mesec dobis 200€ vec penzije :D

za teh 1000€ na mesec jaz raje investiram v nepremicnino in cez xy let zacnem uzivat sadove investicije in tudi ce me pobere vsaj nekaj zapustim.

Vanquish je izjavil:

pred casom mi je en racunovodja rekel, za 1000€ manj na mesec dobis 200€ vec penzije :D

za teh 1000€ na mesec jaz raje investiram v nepremicnino in cez xy let zacnem uzivat sadove investicije in tudi ce me pobere vsaj nekaj zapustim.

Ja, pa tudi minimalni prispevki ali pa recimo 300 eur več = ista penzija.

Jaz sem nekje zračunal da če imaš povprečje 24 let minimalec ali pa povprečje nekje 1.500 NETO je penzija tam tam... ker koliko vem je odmerni odstotek nekje 5X% kajne... od povprečja 24 let od neto vendar za 40 let ne more bit manj kot 740€

Torej dejansko če ne morš met povprečja vsaj 1.500 neto imaš dejansko enako penzijo kot nekdo z 40 let minimalcem

Absurd Slovenije

Da smo si na jasnem, namen tony1 je načeloma dober za normirane in stroškovne s.p.-je, le malo se je zakompliciralo s tistim znancem čez zadnji vikend glede penzije 600€ mesečno v letu 2024, ničesar pa ni navedenega o bolj zanimivem - akumulaciji premoženja skozi teh 30 ali koliko že pač let na osnovi domnevnih prejemkov na roko.

Mato989 je izjavil:

Jaz sem nekje zračunal da če imaš povprečje 24 let minimalec ali pa povprečje nekje 1.500 NETO je penzija tam tam... ker koliko vem je odmerni odstotek nekje 5X% kajne... od povprečja 24 let od neto vendar za 40 let ne more bit manj kot 740€

Torej dejansko če ne morš met povprečja vsaj 1.500 neto imaš dejansko enako penzijo kot nekdo z 40 let minimalcem

Absurd Slovenije

Teh 24 let bo šlo na 40 let povprečja, tako da bo še slabše na koncu.

Ah, kje so časi, ko so upoštevali najboljših 10 let. Ampak boomerji niso nič pokradli! :D

eEdbM je izjavil:

Da smo si na jasnem, namen tony1 je načeloma dober za normirane in stroškovne s.p.-je, le malo se je zakompliciralo s tistim znancem čez zadnji vikend glede penzije 600€ mesečno v letu 2024, ničesar pa ni navedenega o bolj zanimivem - akumulaciji premoženja skozi teh 30 ali koliko že pač let na osnovi domnevnih prejemkov na roko.

Čisto možno, da je tistega "jurja" na mesec viška spičkal za lifestyle :).

Zgodovina sprememb…

V takem primeru MOČNO dvomim, da ni za spljačkanje kriva vsaj 60% žena...

Mato989 je izjavil:

"Dej ti si sp, js pa samo uboga učiteljica, plačaj tole križarjenje" :D

Pat_MaGroin je izjavil:

Mato989 je izjavil:

"Dej ti si sp, js pa samo uboga učiteljica, plačaj tole križarjenje" :D

Tako ja, pol pa dalj živi pa dalj časa jemlje penzijo ki je višja...

tony1 ::

eEdbM je izjavil:

Mislim, da se je denar pač zapravil in ga ni več. Ostala je bajta, penzija in star avto. Kot velja za večino ljudi.

"Jaz imam s.p. 15+ let. Vedno plačal minimalne prispevke. Z razliko sem nabavil že 2 stanovanji. Imam še 25 let do penzije."

Zelo modro, bravo! :)

Jaz nimam namena kupovat dodatnih nepremičnin... cilj mi je main nepremičnina + 1 stanovanje za oddajo za mali boost + razpršitev...

Ostalo gre v crypto/ETF/dividend delnice...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

tony1 je izjavil:

eEdbM je izjavil:

Mislim, da se je denar pač zapravil in ga ni več. Ostala je bajta, penzija in star avto. Kot velja za večino ljudi.

"Jaz imam s.p. 15+ let. Vedno plačal minimalne prispevke. Z razliko sem nabavil že 2 stanovanji. Imam še 25 let do penzije."

Zelo modro, bravo! :)

Se mi pa zdi, da so "mladi" se bolj pametni od nas, tako da me ne skrbi njihova prihodnost. Sploh ker vidijo, da penzija ne bo tako razkošna kot je bila pri njihovih starših ali starih starših.

Mato989 je izjavil:

Jaz nimam namena kupovat dodatnih nepremičnin... cilj mi je main nepremičnina + 1 stanovanje za oddajo za mali boost + razpršitev...

to je precej - make it break it.

Fajn je, da imas vseeno malo razprseno in ne vse v tvegane nalozbe.

Vanquish je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Saj zato imam 1 dodatno nepremičnino to je tisti "fix" ko upam da bo dodalo like 50-60% minimalne penzije v obliki najemnine...

Potem pa je cilj tam nekje 150k v delnicah ki dajejo dividende letno nekje 5-6% da pade še dodatnih 7,5k letno (600 na mesec oz dodatno ene 50-70% penzije) (trenutni izračuni) sicer je večji riziko

Potem pa še nekje 100k crypta... za full risk. To pa če bo, bo, če ne pa jebiga.

Kako bi pa ti razpršil... trenutno mam 0 delnic, 1 nepremičnino ki jo bom prodal in položil za kredit za drugo večjo in upam da boljšo, pa trenutno kjer živim stanovanje za oddajo v mestu na lepi lokaciji...

Jebe me še to ker moram še pridobit to main nepremičnino in še ne morem it hard v delnice vlagat.

Zgodovina sprememb…

konzola ::

Ena zanimivost, visina penzije je capped, med tem ko visina PIZ prispevka (vsaj pri redni zaposlitvi) ni. Za s.p. je capped ce se ne motim?

Se pravi, ce imas place vec kot ~5k bruto, ze placujes overflow PIZ prispevkov, ki jih nikoli ne bos videl. Yay!

@Mato989 - pri nepremicnini za oddajo pac glej da je taka da lahko oddajas za vec kot pa je minimalna penzija, da tudi ce gre vse drugo v kurac nisi revez na stara leta.

Vanquish je izjavil:

@Mato989 - pri nepremicnini za oddajo pac glej da je taka da lahko oddajas za vec kot pa je minimalna penzija, da tudi ce gre vse drugo v kurac nisi revez na stara leta.

Na Ptuju je to dokaj težko... minimalna penzija je nekje 730 EUR danes... ne vidim variante da bi katerakoli posamična nepremičnina izvzemši nekaj elitnih bila vredna 730 EUR najemnine po odbitem 25% davku kaj šele čez 30 let ko bom šel v penzijo.

Realno je 50% penzije... Mojo nepremičnino bi recimo danes komot oddal za nekje 550 EUR na mesec... - 25% pa si na dobrih 400 EUR "čistega" pa če še od tega odbiješ sklad si pa glih nekje na 55-60% današje zajamčene penzije.

Pol bi moral imeti 2 nepremičnini za oddajo, da bi prišel do minimalne penzije.

Zgodovina sprememb…

D3m ::

8-O

Da fuq?
|HP EliteBook|R7 8840U|

no sej jaz ne morem bit pameten za tebe, bos sam najbolje vedel kako in kaj.

Na Ptuju mogoce res ne dobis za eno stanovanje toliko, so pa cene nizje kot pa kje drugje in pac imas dva ali kaj podobnega.

Moj nasvet je samo bil, da je fajn imeti neko rezervo s katero lahko normalno zivis.

kikach ::

Fantje moja izračunana bruto plača za prispevke je 2970€ kar je nad slovenskim povprečjem. Plačujemo normiranci kar vredu cifre, ki so tudi nad povprečno plačo.

matic492 ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Se mi pa zdi, da so "mladi" se bolj pametni od nas, tako da me ne skrbi njihova prihodnost. Sploh ker vidijo, da penzija ne bo tako razkošna kot je bila pri njihovih starših ali starih starših.

Moj dedi ma takšno penzijo, da bi se večina redno zaposlenih programrejev lahko zamislila nad sabo lol.

Ker so gledali tisto najboljših 10 let al koliko, je pa bil proti koncu kariere kar na visokem položaju v firmi.

Mislim pa da zdaj dobiva več v evrih penzije, kot je kadarkoli imel plače.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Ja na račun danes zaposlenih...

Točno tako. Sicer zdej so domi za ostarele tako dragi, da itak gre večina tja, samo mojim staršem ni treba doplačevat.

estons ::

Gledam obračun prispevkov za socialno varnost v eDavkih. Kaj pomeni stolpec "Obračunani znesek" vs "Znesek za plačilo"? In zakaj je meni "obračunani znesek" ful nižji kot "znesek za plačilo"? A ne bi moralo biti enako?

CoreySteel ::

Mato989 je izjavil:

Vanquish je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Saj zato imam 1 dodatno nepremičnino to je tisti "fix" ko upam da bo dodalo like 50-60% minimalne penzije v obliki najemnine...

Potem pa je cilj tam nekje 150k v delnicah ki dajejo dividende letno nekje 5-6% da pade še dodatnih 7,5k letno (600 na mesec oz dodatno ene 50-70% penzije) (trenutni izračuni) sicer je večji riziko

Potem pa še nekje 100k crypta... za full risk. To pa če bo, bo, če ne pa jebiga.

Kako bi pa ti razpršil... trenutno mam 0 delnic, 1 nepremičnino ki jo bom prodal in položil za kredit za drugo večjo in upam da boljšo, pa trenutno kjer živim stanovanje za oddajo v mestu na lepi lokaciji...

Jebe me še to ker moram še pridobit to main nepremičnino in še ne morem it hard v delnice vlagat.

Vse te delnice, (oz vsaj velika večina), ki bi jih ti verjetno kupoval za dividende, so itak že v akumulacijskih ETF-jih in ti jih reinvestirajo brez davka, zato nima nobenega smisla, da jih posebej kupuješ in plačuješ davek na dividende. Praviš 7,5k letno, 25% daš za davek se pravi 1500€-2000€, plus če upoštevamo še obrestno-obrestni račun govorimo o na desettisoče izgubljenih evrov. Verjetno 50.000€.
Twitter: @CoreySteel_

Kanban ::

https://www.rtvslo.si/slovenija/vladno-...

Poleg tega bi zvišali zavarovalne osnove za samostojne podjetnike iz sedanjih 75 % dohodkov na 86 % dohodkov. Odstranili bi zgornjo mejo prispevne osnove pri samozaposlenih, družbenikih in kmetih.

Mogoče se bodo sedaj spomnili, da ni potrebe po ukinitvi normirancev z (pre)visokimi prihodki. Jim bodo rajši navili prispevke.

Glede drugega stebra je v izhodiščih zapisano, da bi bilo smiselno razpravljati o samodejni vključitvi v drugi steber vseh zaposlenih, ki so že zavarovani v prvem. Predlagana je postopna izenačitev prostovoljnega prispevka zaposlenega s prispevkom delodajalca. Kar pomeni, da bi imel vsak zaposleni pravico v drugi steber vplačati del bruto plače, delodajalec pa bi to plačilo izenačil.

Uveljavili bi načelo vsako delo šteje, kar bi pomenilo, da prednostni zavarovalni red za zavarovance, ki izpolnjujejo pogoje za vključitev v zavarovanje iz naslova dveh ali več različnih podlag, ne bi bil več potreben. To bi pomenilo, da bi zavarovanci, ki opravljajo kakršno koli delo, zaposlitev ali dejavnost, iz vsakega dohodka plačevali tudi polne prispevke.

Kaj to pomeni, da bojo še popoldanci plačevali polne prispevke? :D

Vsak nov predlog zakona smo bližje:

Silver ::

matic492 je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Moj dedi ma takšno penzijo, da bi se večina redno zaposlenih programrejev lahko zamislila nad sabo lol.
Ker so gledali tisto najboljših 10 let al koliko, je pa bil proti koncu kariere kar na visokem položaju v firmi.
Mislim pa da zdaj dobiva več v evrih penzije, kot je kadarkoli imel plače.

Pa tudi tole se glede na omenjen članek spreminja ↓
Obdobje za izračun pokojnine bi se s 24 let podaljšalo na 40 najboljših let z izločitvijo katerih koli, ne nujno zaporednih, najslabših petih let (oziroma osmine).

Jaz sem do zdaj od mladega večinoma delal kot s.p. in kasneje kot normiranec ter nekako računal, da bi si zdaj, ko imam možnost dobiti dobro plačo, šel na redno obliko zaposlitve. Pa še normirane stroške bi radi porezali na 60k letno ... from bad to worse! :8)

velikBrokoli ::

Je kdo pričakoval, da bo pri pokojninski reformi kdo na boljšem, razen penzičev? :)

Jaz sem mentalno nad normirancem že kar obupal, ta vlada ga bo tako močno omejila in davčno obremenila, da se itak ne bo več splačal, če zaslužiš karkoli konkretnega.

Bomo pa vsi na doojih na minimalcu, izjemna zmaga za davčno blagajno :)

Sej tole je edina matematična in logična rešitev glede pokojnin ja, zaradi starostne piramide. Jaz se ne čudim. Tole be sprejeto ne glede na proteste.

Kdor si še ne špara, in ima še več kot 10 let do pokojnine, naj začne sam šparat za pokojnino

velikBrokoli je izjavil:

Je kdo pričakoval, da bo pri pokojninski reformi kdo na boljšem, razen penzičev? :)

Jaz sem mentalno nad normirancem že kar obupal, ta vlada ga bo tako močno omejila in davčno obremenila, da se itak ne bo več splačal, če zaslužiš karkoli konkretnega.

Bomo pa vsi na doojih na minimalcu, izjemna zmaga za davčno blagajno :)

Ja, nad nekje 100k se bo DOO splačal tudi če nas ne vržejo iz sistema normiranstva. Vsaj kar sem jaz delal računice. Ker prideš z 40% obdavčitve že na nivo ~2k bruto plača + izplačitev preostalega kot čisti dobiček z 22% + 25%.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

velikBrokoli ::

Jaz sem za to, da se tudi vsem obstoječim penzičem preračuna pokojnina glede na predlaganih 40 let :)

pingme ::

Pri spremembi pokojninske reforme obstoječi upokojenci sicer ne bodo na boljšem (se jim bo pa ohranilo to kar imajo, sicer bi zmanjkalo denarja). Zapakirajo pa seveda zraven tudi bonbonček, da se bo povečal odmerni koeficient, v zameno za kasnejšo upokojitev, višje prispevke in izračun povprečja za več let, torej nižje povprečje. Še najvišje pokojnine porežejo in bo pokojnina postala socialni prispevek.

velikBrokoli je izjavil:

Jaz sem za to, da se tudi vsem obstoječim penzičem preračuna pokojnina glede na predlaganih 40 let :)

Točno to bi morali storiti ja... ker to je zdaj brezveze... delamo razlike, ob spremembi izračunov bi se moralo poračunat retroaktivno.

Evo, sem rekel.

Šli smo iz 10 let, na 24 let, zdaj bo 40 let.

Kdor je danes star 25 let, mora biti nor, da plačuje 1 eur več kot je minimum. Ker čez 40 let bodo penzije samo osnovne, ne glede na vplačano. Razen če odkrijemo nahajališče nafte na Ptuju ali rudnik diamantov. Ali pa da postanemo najbolj produktivna država na svetu.

Drugače bost matematika in rodnost pokazali zobe.

Zgodovina sprememb…

Goolb bo zrihtal da bomo meli 100 000€ dodane vrednosti na zaposlenega :)

* Samo od tega bo šlo 80 000€ davkov k dražvi.

Pat_MaGroin je izjavil:

Evo, sem rekel.

Šli smo iz 10 let, na 24 let, zdaj bo 40 let.

Kdor je danes star 25 let, mora biti nor, da plačuje 1 eur več kot je minimum. Ker čez 40 let bodo penzije samo osnovne, ne glede na vplačano. Razen če odkrijemo nahajališče nafte na Ptuju ali rudnik diamantov. Ali pa da postanemo najbolj produktivna država na svetu.

Drugače bost matematika in rodnost pokazali zobe.

Tako je, naša državljanska dolžnost je da utajamo davke in plačujemo minimum... to je s tem predlogom zdaj moj 100% moto, ne več 80%... >:D

matic492 je izjavil:

Sej tole je edina matematična in logična rešitev glede pokojnin ja, zaradi starostne piramide. Jaz se ne čudim. Tole be sprejeto ne glede na proteste.

to je pri pristopu kot ga nase vlade uporabljajo - ko namesto odpiranja novih delovnih mest obremenjujejo stara.

Mi bi morali privabit nova podjetja, investicije in bi se tudi ta del lahko spremenil - organsko, ne na skodo starih.

pingme ::

Privabljanje novih investicij je dolgoročna strategija, kratkoročno je znižanje davkov in olajšave zgolj minus v proračunu, vsaka vlada pa gleda kako v štirih letih mandata dobiti več v proračun, da lahko več potala "našim". Povečanje proračuna zgolj za nekaj odstotkov je ogromno več prostega denarja (FCF), ker je proračun večinoma obremenjen že s fiksnimi postavkami (plače in stroški širše javne uprave). Lahko pa se kakšen bonbonček potala konec mandata, če ugotovijo, da naslednji mandat ne bodo več pri koritu.
Sprejem evra in pravil glede max zadolževanja je najboljša stvar, ki se je zgodila, sicer bi tiskali tolarje na max in bi inflacija imela še kakšno cifro več levo od decimalke.

se absolutno strinjam - to pa je glavni problem vsega skupaj.

Namrec, ce jaz vsakih par mescev popravljam nekaj, kar bi moral menjat zato, kr v tem trenutku nimam denarja, potem delam vse potrebno, da ga bom imel se manj :D

Ironija ne? :D

kzzzz ::

https://forbes.n1info.si/novice/bruselj...

Da vidimo, če bodo naši poslušali / pravilno zinterpretirali priporočila EU.

Zigerion ::

Na 24ur ravnokar reportaža o Boštjančiču.

24ur kot oddaja an tv? Na strani ni nič

Zigerion ::

Ja, v oddaji. Naj bi šlo za nakazila za izobraževanje pilotov - navodila za nakazilo pa so bila podana s strani Ibis Global. Ti si tole raziskoval, povej ali makes sense:)?
««
212 / 305
»»