» »

Plesen na stenah

Plesen na stenah

1 2
3
4

predi ::

jedateruk je izjavil:

Prej sem narobe napisal. Topla vlaga gre ven, ker je hladen zrak magnet za toplo vlago. Tisto, da se 99% vlažnost iz hladnega zraka preide v 40% vlažnost pri toplem zraku, po mojem pomeni, da gre 59% vlage v bolj hladen zrak, če je na voljo. Če bi balon napolnil s hladnim zrakom in ga dal v hišo, da se segreje, vlaga še vedno ostane v balonu, razlika je, da se vlaga v toplem zraku v balonu predela v vodo.


Tole z balonom ne bo držalo ali pa si uporabil ponesrečeno analogijo. Če hočeš narediti eksperiment z vidnimi rezultati, bi moral v balon dati topel zrak z dovolj visoko vsebnostjo vode (visoka relativna vlažnost), nato pa ta zrak ohladiti. Samo v tem primeru bi dobil viden rezultat - vodo na stenah balona namreč. Če narediš obratno, ne boš videl rezultatov - razen če v balon sam predhodno dodaš določeno količino vode, ki bo nato izginila.

Enako kot pri jutranji rosi. Čez noč se zunanji zrak ohladi. Ker hladnejši zrak ne more vsebovati toliko vode, kot toplejši (dnevni), mora voda ven iz njega, torej kondenzira v obliki rose. Tekom dneva se zrak segreje in voda izpari vanj, ker je tam zdaj "prostor" zanjo. Nato pa se vse skupaj ponovi. No, določen del vlage gre tudi v višave, s čimer dobimo kroženje zraka in padavine.

Zelo podobno je pri kuhi in mokrem pokrovu. Ali pa tvojem dihu na zrcalu. In seveda dihanju/prhanju/sušenju/kuhanju in hladnih stenah v stanovanju.

Tisto, ko topel zrak pobegne pred hladnim, pa se dogaja zaradi gostote - hladen zrak je gostejši, torej izpodriva redkejši topel zrak (hladno v noge, toplo pri glavi). To je tudi razlog, da gre tisti del vlage zgoraj v višave.

mare_ ::

obujam temo - help!

Stanovanje v 10 let starem bloku. Kuha se vedno z napo, tušira ob ventilatorju, perila se ne suši notri, zračim 3x na dan... Skratka, upoštevani so bolj ali manj vsi nasveti na to temo. Ampak vseeno so zdaj, ko je zunaj mraz, vsako jutro okna mokra. In danes vidim pikice plesni v spalnici ;( Ne vem, kaj naj še naredim? Ravno sredi noči ne bi vstajal, da bi še takrat zračil... :)

matobeli ::

Razvlaževalec.

Podnevi razvlažuješ spalne prostore, ponoči ostale.

Če spalni prostor ni prav velik (po volumnu) bo vlaga še vedno ker so živa bitja, in načeloma nižja temperatura prostora, v njem vzrok za povišano vlažnost.

Zračiš pravilno? Če ne narediš prepiha čez stanovanje moraš imet kar precej časa na stežaj odprto okno da se luft sploh zamenja.
Kadar je zunaj megla je itak brez veze zračit.

Predvsem si najprej zrihtaj kakšen merilnik ki ti bo meril in shranjeval podatke, da boš vedel če sploh kaj delaš v smeri zniževanja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

mare_ ::

Zracim tako, da so vsa okna do konca odprta in je prepih, ja.

Bi se v vlogi razvlazevalca obnesla tudi klima?

Merilnik si bom pa omislil, ja.

Sej iz te plesni in vlage sem diplomiral ze v prejsnjem stanovanju, ki je bilo v starem, napol izoliranem bloku z zamenjanimi okni in sosedi, ki niso kurili. Sem mislil, da sem se z novim blokom tega resil, ampak guess not... *frustrated

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mare_ ()

greatdrakon ::

Tudi sam imam z vlago (in občasno plesen) probleme v najemniškem stanovaju...

Klima je slabša kot razvlažilec (pa imam solidno micko)...
Razvlažilec je prav tako glasen in je bolj primeren za uporabo, ko te ni doma oz si v drugem prostoru...
Ko si doma moraš pač zračit bolj pogosto... npr. po 10 minut, polni prepih, vsa okna...
Radiatorje daj pri oknih oz. tam kjer je vlaga na polno...

Merilci so obvezni.

Če je konstrukcijska napaka, nimaš kaj drugega naredit kot sanacija (obvesti lastnika)

Če so pa nova plastična okna, da preveč dihtajo pa rekuperacija...

Zgodovina sprememb…

mare_ ::

Radiatorji niso do konca, ampak če jih še bolj odprem, lahko glih samo še nag po stanovanju skačem :)
Okna so nova, glede na to, da je cela zgradba relativno nova.
Luftam 3x na dan - zjutraj, popoldne po kuhanju in zvečer. Bi moral še bolj pogosto?

Skratka, ja, merilnik bom pa kupil.

Aja, rekuperacija - to so te zadeve: http://www.lunos.si/domov.html ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mare_ ()

greatdrakon ::

Nova okna so lahko velik problem, ker preveč tesnijo. ko so bila lesena okna, teh problemov ni bilo oz. jih je bilo manj, ker je zrak prihajal skozi ....

Če imaš dovolj toplo v stanovaju, ne sušiš perilo v stanovanju in če zračiš res dovolj dolgo v stanovanju (10 minut pod prepihom), vsaj 3x na dan...
Potem je zelo možno, da je napaka v konstrukciji.. Zadeva na linku bojda zelo dobro deluje , vendar je cena kar visoka...

Če imaš probleme samo v spalnici in če je ta majhna, potem ti razvlažilec ne bo pomagal ker čez noč spustiš veliko vlage v zrak... Problem so lahko tudi cunje v omari, če jo imaš, ker se v njih nabira vlaga...

Je pa res, da imaš mogoče nabrano vlago v cunjah in v stenah in bi z razvlažilcem mogoče normaliziral stanje (bi ga npr. laufal parkrat po deset ur in več v spalnici).

Probaj spat pri odprtih vratih, da bo zrak čimbolj krožil. Pa imej mičkeno odprto okno skoz (ne na kip, ampak bistveno manj), lih tolk da malo zraka pride notri...

Magic1 ::

Dve možnosti so zakaj se to dogaja. Ali nekje zamaka in se s sušenjem le tega konstantno močno vlaži celo stanovanje. Ali pa je izolativnost stene res nikakva in je potem tako hladna stena na notranji strani, da bo vedno kondenziralo na njej. Nabavi si nekaj za merit vlago v zraku. Lahko si tudi nabaviš merilec vlage v stenah/lesu, da ugotoviš, kateri deli stene so problematične.
Rešitev v prvem primeru je odprava zamakanja, v drugem pa lahko le izoliraš problematične dele z okrasnim stiroporom od znotraj (če nimaš vpliva na fasado):
https://www.merkur.si/gradnja/suha-grad...

Zdaj pozimi sploh ne bi smel imeti probleme, ker je zunanji zrak zelo suh. Razvlaževalc ne bo bolj efektiven, kot če dvakrat na dan prezračiš!
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

greatdrakon ::

Tako ja. Problemi z plesnijo in vlago so ponavadi ob prehodnih obdobjih, ko je več dežja in zmerne temperature. Pozimi jih z zračenjem ne bi smelo biti toliko.

matobeli ::

Tale naša zima je to leto eno veliko prehodno obdobje. Odlična stvar za plesen. Pol časa itak luftanje ni imelo haska ker je zunaj tako visoka vlažnost da se lahko malo šlepamo samo na razliko v temperaturah. Je pa treba izkoristiti tiste dneve ko je zunaj fino mrzlo in po možnosti sonce ter takrat konkretno izsušit omare, stene, jogi...

Precej pomagajo tudi razni fungicidni preparati za v barvo.

In pa seveda razkuževanje na širši površini kot pa samo tam kjer so se pojavile pikice.

Rekuperator bi verjetno rešil zadevo, ampak zadeva stane.

P.S ne pozabit na spodnjo stran jogija, meni je malo splesnel kjer je bil v stiku z letvicami.

Okapi ::

Nikoli mi ni bilo čisto jasno, kako lahko naredijo tak blok (in to nov), da je problem vlaga. Ker v bloku s centralno kurjavo bi smel biti pozimi problem kvečjemu s preveč suhim zrakom (in imaš potem vlažilnike na radiatorjih, recimo). Pri meni trenutno kaže zunaj 80% vlaga, notri pa 30%.

MadMax ::

Suh zrak je problem zgolj pri kampanjskem ogrevanju. Pri tem je hkrati več možnosti za plesen.
24/7 konstantno ogrevanje pač večini še ni doumljivo, vključno raznim "strokovnjakom" iz področja energetike.
"Šparat je treba, pa naj stane kar hoče!" ;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Okapi ::

MadMax je izjavil:

Suh zrak je problem zgolj pri kampanjskem ogrevanju. Pri tem je hkrati več možnosti za plesen.

A lahko to malo razložiš?

mare_ ::

U, omara. V spalnici je velika omara, od oka tretjina volumna cele spalnice. Na to pa sploh nisem pomislil in pri luftanju je omara ostala zaprta. Ok, za poskusit je.

Magic1 ::

Dokler ne veš kakšna je vlažnost zraka čez dan v sobi, je vse bolj kot ne ugibanje. Samo pazi pri merilcih vlage, imajo lahko tolerance tudi 20% in ti potem bolj švoh informacijo pokaže (sam tega sploh ne boš vedel).
Magic

MadMax ::

Okapi je izjavil:

MadMax je izjavil:

Suh zrak je problem zgolj pri kampanjskem ogrevanju. Pri tem je hkrati več možnosti za plesen.

A lahko to malo razložiš?

Saj je simpl, ako vsaj malce povežeš fizikalna dejstva, ki so na več načinov bila že predstavljena tudi v tej temi.

Prideš domov na mrzlo (hladno, hladnejše, malce pod željeno, kakorkoli...), začneš ogrevat.
Zrak se ogreje, torej RH pade, jamrati zaćneš o suhem zraku, na radiator zabrišeš morko brisačo.
Kul, zdej je ok, ane?
Nehaš ogrevat in greš spat, temp. zraka pada, RH raste, presežek se mora nekje izločat. Kje? Na mrzlih stenah, jasno...
Zjutraj se zbudiš na mrzlo, te skoraj zebe, pa vse je zatohlo... Ampak ok, itak greš na šiht, v šolo, kamorkoli pač.
Še vedno kul. Ja, ako vidiš zgolj šparanje...

Ako pa imaš konstantno temp, pa se tudi vlaga ustali, minimalno zaniha zgolj zaradi tebe ki oddajaš vlago.
Ni potrebe po mokrih brisačah/vlažilcih (zdaj je menda že jasno, da se vsa ta voda iz vlažilcev obnaša zgolj kot presežek, ki kondenzira na stenah?), ne zebe v noge, ni mrzel vsak predmet ki se ga dotakneš...
Ampak ja, gre pa nekaj več za ogrevanje.
Četudi so v takem primeru tudi stene toplejše (torej manj možnosti kondenzacije/plesni), večina vidi zgolj večjo porabo za ogrevanje.
Komfort (nihanje temperature, suh/vlažen zrak, problemi s plesnijo, ...) očitno nekaterim niso vredni nič, saj kot napisano, šparat je treba, pa naj košta kolikor je treba...

(morebitno pretiravanje, ki bi ga nekateri znali videt v tem sestavku, je z namenom boljše predstavitve dogajanja. Itak je vsak objekt pojem zase, vključno s prebivalci v njem)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Okapi ::

Se mi zdi, da si tole malo preveč poenostavil, da ne rečem napačno zastavil. Suh zrak je pri centralnem ogrevanju pogosto problem, tudi ko je ves čas toplo. Zrak v primerno prezračenem stanovanju ves čas kroži, in sicer tako, da gre topel zrak (skupaj z vlago) ven, mrzel pa prihaja noter. Mrzel zrak ima vedno zelo malo vode, tudi če je relativna vlažnost velika, in če v stanovanju ni dovolj virov vlage (ljudi, mokrega perila, kuhanja, rastlin ...), imaš problem s suhim zrakom.

mare_ ::

Magic1 je izjavil:

Dokler ne veš kakšna je vlažnost zraka čez dan v sobi, je vse bolj kot ne ugibanje. Samo pazi pri merilcih vlage, imajo lahko tolerance tudi 20% in ti potem bolj švoh informacijo pokaže (sam tega sploh ne boš vedel).

Kakšen predlog potem, katerega vzeti?

Unknown_001 ::

Največji kretenizem in napaka ki jo opažam pri ljudeh je poskušat škrtarit pri ogrevanju.

Cmarjenje drv, kurjenje nekurjenje, dihtat okna, nič zračit... to je vse recept za katastrofalno počutje v hiši in vse probleme z vlago/plesnijo/boleznimi. Bolje da sploh peči nimaš kot pa da enkrat kuriš drugič nič. Kuriš zato da se dobro počutiš v stanovanju in ti je toplo. Sam s tem "šparanjem" lahko le zmrzuješ in še zboliš zapovrh.

Hiša mora biti zagreta, da stene lahko zagrejejo tudi če zrak prevetriš s hladnim suhim, kar je dobro za zdravje plus ceneje je ogreveti svež osušen zrak ki nosi manj vode v sebi. Obenem ni problema s plesnijo.

Tiste bedarije z mokro brisačo pa res ni treba prakticirat. Bolje da se greš stuširat pa vrsta od kopalnice odpreš. Za uravnavane vlage je pa odličen mavec. Gios strop, kakšna umetno doštukana gips stena za zračenje zidu...

Velja si zapomnit. Višja kot je temperatura zraka, več vlage lahko nosi.


Še enkrat ljudje. Luftat ali pa vsaj lesena okna montirat. PVC tudi ni večen. Pa ne škrtart pri ogrevanju, ker se stanovanje hitreje suši če je primerno zagreto. Tudi vaše zdravje trpi zaradi tega. Ne profitiraš čisto nič. Bolje potem na klimo ogrevat, ki je v bistvu mini toplotna črpalka. Ps. če kaj pečete v hiši, uporabljate ror, sesate... vse to tudi posredno pomaga pri ogrevanju. Tako da luftat res ni problem.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

Okapi je izjavil:

Se mi zdi, da si tole malo preveč poenostavil, da ne rečem napačno zastavil. Suh zrak je pri centralnem ogrevanju pogosto problem, tudi ko je ves čas toplo. Zrak v primerno prezračenem stanovanju ves čas kroži, in sicer tako, da gre topel zrak (skupaj z vlago) ven, mrzel pa prihaja noter. Mrzel zrak ima vedno zelo malo vode, tudi če je relativna vlažnost velika, in če v stanovanju ni dovolj virov vlage (ljudi, mokrega perila, kuhanja, rastlin ...), imaš problem s suhim zrakom.

Morda, ampak sem iz prve roke potrjeno s tem resil problema suhega zraka in plesni, da komforta ne omenjam ponovno.

Verjamem pa, da v kaki ekstremni situaciji razlika ne bo opazna.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Okapi ::

To je pa druga stvar, ki mi ni jasna - kako imaš lahko istočasno problem s suhim zrakom in plesnijo? Ne gre skupaj.

Invictus ::

Dostikrat je za vlago tudi krivo pohištvo, ki onemogoča kroženje zraka. Zato je dostikrat zid za kako omaro plesniv.

Seveda je v osnovi problem, da je preveč vlage v stanovanju.

Ampak vse ima opraviti s točko rosenja. Če se ta točka pojavi na notranji strani zidu, si oplel. Tam se bo kondenzirala blaga, pa če narediš karkoli. V blokih te zadeve ponavadi izginejo, ko dajo na blok novo fasado z izolacijo. Takrat se točka rosenja preseli nekam med zunanji in in izolacijo.

Drugi problem je kapilarna vlaga. Ko vlago iz mrzlega prostora potegne v toplejši prostor. Niti ni nujno da je lastnik stanovanja kriv zato, lahko je kriv kak sosed, ki ne kupi dovolj.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

MadMax ::

Okapi je izjavil:

To je pa druga stvar, ki mi ni jasna - kako imaš lahko istočasno problem s suhim zrakom in plesnijo? Ne gre skupaj.

Suh zrak ti dela probleme recimo slabih 6h/dan (v času ko ogrevaš), preostali čas pa plesen.
Sem pa prepričan, da boš -če se vsaj malo potrudiš razumet- tudi ti dojel zakaj je temu tako ;)

(edit: še vedno govorim o kampanjskem ogrevanju, ne o primerih ko je vlage iz bilokaterega razloga zares preveč in/ali popolnoma neizolirane stene)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

Okapi ::

Does not compute. Vlaga v stanovanju ne niha tako hitro oziroma močno. Če je toliko vlage, da imaš probleme s plesnijo, ne moreš imeti 6 ur na dan problemov s suhim zrakom, ker ti tista vlaga (vlažne stene, pohištvo, preproge ...) lepo vlaži zrak v času, ko ogrevaš. Iz 80-90% prideš na 50-60%, mogoče na 40%, manj sigurno ne. Problem s suhim zrakom se začne pri 30%, in še to le, če dlje traja (ker ti suši sluznice).

MadMax ::

Ni moj namen prepričevat prepričane...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Scorpia ::

Unknown_001 je izjavil:

Največji kretenizem in napaka ki jo opažam pri ljudeh je poskušat škrtarit pri ogrevanju.

Cmarjenje drv, kurjenje nekurjenje, dihtat okna, nič zračit... to je vse recept za katastrofalno počutje v hiši in vse probleme z vlago/plesnijo/boleznimi. Bolje da sploh peči nimaš kot pa da enkrat kuriš drugič nič. Kuriš zato da se dobro počutiš v stanovanju in ti je toplo. Sam s tem "šparanjem" lahko le zmrzuješ in še zboliš zapovrh.

Hiša mora biti zagreta, da stene lahko zagrejejo tudi če zrak prevetriš s hladnim suhim, kar je dobro za zdravje plus ceneje je ogreveti svež osušen zrak ki nosi manj vode v sebi. Obenem ni problema s plesnijo.

Tiste bedarije z mokro brisačo pa res ni treba prakticirat. Bolje da se greš stuširat pa vrsta od kopalnice odpreš. Za uravnavane vlage je pa odličen mavec. Gios strop, kakšna umetno doštukana gips stena za zračenje zidu...

Velja si zapomnit. Višja kot je temperatura zraka, več vlage lahko nosi.


Še enkrat ljudje. Luftat ali pa vsaj lesena okna montirat. PVC tudi ni večen. Pa ne škrtart pri ogrevanju, ker se stanovanje hitreje suši če je primerno zagreto. Tudi vaše zdravje trpi zaradi tega. Ne profitiraš čisto nič. Bolje potem na klimo ogrevat, ki je v bistvu mini toplotna črpalka. Ps. če kaj pečete v hiši, uporabljate ror, sesate... vse to tudi posredno pomaga pri ogrevanju. Tako da luftat res ni problem.


Jaz sem zadnji dve leti, imel ogromne težave s plesnijo in vlažnostjo v stanovanju, čeprav sem 3x in zadnje čase večkrat na dan luftal, vlage v zraku (imam 3 merilca) merili 50-60%, vseeno so okna bila zarošena sploh čez noč. Pred prihodom otroka, smo bili bolj ali manj po 17-18 uri doma in ni bilo nekih težav, zdaj ko smo skoz doma pa je bil problem, luftanje ni več pomagalo. Ogrevam se s klimo na 21-23 stopinj, pa nič ni pomagalo, da nebi bilo manj vlage. Na koncu sem zamenjal ventilator v kopalnici, z močnejšim, timer na 30 min, čez noč časovnik, ki ga na uro in pol vklopi. V spalnici in dnevni sem dal rekuperatorja (nastavljena na 60% vlaznost), pa je v sobi zdaj 45-50% vlage in že več kot mesec dni po ugradnji ni sledu, o vlagi na oknih (okna so pvc). Vrata spalnice in dnevne imamo odprta, tako da v dnevni rekuperator nastavim na višjo hitrost, v spalnici pa izklopim. Tko da če mene vprašate, po vsej tej vojni, samo ventilacija pomaga...
////

IL_DIAVOLO ::

Ce vsaki dan odpres okna za 15 minut, je cisto dovolj z izjemo kopalnice. Tam pa res moras imet vrata ves cas odprta. Ce pa se ti kljub temu pojavi plesen, ni druge, kot da posmirglas, pospricas s cloxom in si dobis malarja, da ti pokita in pobarva.

MasterTade ::

ma raje ne brusit, samo z varikino

Scorpia ::

MasterTade je izjavil:

ma raje ne brusit, samo z varikino

Varikina pomaga površinsko, če se je plesen vžrla v izravnalno maso, se bo sčasom spet razcvetela, varikina tja ne doseže. Jaz sem saniral tako, da sem povsod kjer je bila plesen odstranil izravnalno maso in na novo dal, ter pobarval. Je še najbolj ziher.
////

matobeli ::

Ampak eventuelno se bo plesen spet pojavila če ni bil odstranjen vzrok previsoke vlažnosti.

Če ne drugega je sčasoma posledica vlage luščenje barve, kita...

Skratka, če je toliko vlage da je mokro, je treba to preprečit, drugače so težave neizogibne.

Kar se tiče plesni je sicer popolnoma dobra rešitev da se pred zimo razkuži prizadeta mesta, pa potem še enkrat sredi zime in če je treba še vmes. Važno da ne raste.

Pohištvo ob prizadetih stenah je tudi no-go. Malo plesni ob oknu je relativno neškodljivo, ampak par kvadratov za omarami pa zna bit problem.

Scorpia: kakšen rekuperator/zračnik imaš?

Magic1 ::

Pohištvo ob prizadetih stenah je tudi no-go.
Če nimaš izolacije, to zelo velja! S tem, da so prizadete takorekoč vse zunanje stene.
Kot sem rekel, če ima nekje ekstra toplotno prepustne stene, ne bo skoraj nič pomagalo, razen če notranjo stran stene prelima s stiroporjem in tako prepreči dotok zraka.
Lahko imaš ti 40% relativno vlažnost v 25°C topli sobi, samo če ima stena 12°C se bo rosilo po njej.



Glede merilca sem jaz nazadnje pri analognem tako tehniko uporabil: v trgovini kjer so imeli 3-4 različne modele, sem statistično ocenil katera je pravilna vrednost in nato enega vzel, ki je toliko kazal. In je doma kazal primerljivo ostalim mojim, za katere sem že ocenil, kako točno kažejo.
Magic

korenje3 ::

Plesen se bo pojavila tam kjer so toplotni mostovi in pa kjer so higienski pogoji slabi. Nekdo ki živi kot prašič recimo bo hitro dobil plesen po stenah. Je pa pomembno da se toplotne mostove odpravi ali pa nasploh dobro izolira hišo.
Če se že pojavi plesen se jo lahko odpravi s klorom oz. čistili z vsebnostjo klora.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Magic1 ::

Jah to je vsem tukaj jasno, da je izolacija fasade najboljša rešitev, samo v najamniškem stanovanju, ali v bloku z kupom različnih ljudi, te opcije ponavadi nimaš.
Magic

Scorpia ::

matobeli je izjavil:

Scorpia: kakšen rekuperator/zračnik imaš?


Blauberg vento expert.
////

noraguta ::

korenje3 je izjavil:

Plesen se bo pojavila tam kjer so toplotni mostovi in pa kjer so higienski pogoji slabi. Nekdo ki živi kot prašič recimo bo hitro dobil plesen po stenah. Je pa pomembno da se toplotne mostove odpravi ali pa nasploh dobro izolira hišo.
Če se že pojavi plesen se jo lahko odpravi s klorom oz. čistili z vsebnostjo klora.

Bravo. Genij da ga ne najdeš daleč okrig s halogebko pri belem dnevu. Toplotni mostovi in plesen niso na daleč povezani. Je orej jupol kriv kot slaba izolacija.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Scorpia ::

noraguta je izjavil:

korenje3 je izjavil:

Plesen se bo pojavila tam kjer so toplotni mostovi in pa kjer so higienski pogoji slabi. Nekdo ki živi kot prašič recimo bo hitro dobil plesen po stenah. Je pa pomembno da se toplotne mostove odpravi ali pa nasploh dobro izolira hišo.
Če se že pojavi plesen se jo lahko odpravi s klorom oz. čistili z vsebnostjo klora.

Bravo. Genij da ga ne najdeš daleč okrig s halogebko pri belem dnevu. Toplotni mostovi in plesen niso na daleč povezani. Je orej jupol kriv kot slaba izolacija.


Toplotni mostovi niso najbolj krivi, ce ne odpravis vzroka, so kot magneti, da pokaze, da imas problem z vlago. Ce nebi bilo toplotnih mostov, bi pa imel drugje plesen, kjer jo je do zdaj bilo malo ali nic.
////

c3p0 ::

Unknown_001 je izjavil:


Še enkrat ljudje. Luftat ali pa vsaj lesena okna montirat. PVC tudi ni večen.


Lesena, ker "dihajo"? Kako dobro pa dihajo glede na oljno barvo in vsa tesnila? Bull (imam lesena).

noraguta je izjavil:


Bravo. Genij da ga ne najdeš daleč okrig s halogebko pri belem dnevu. Toplotni mostovi in plesen niso na daleč povezani. Je orej jupol kriv kot slaba izolacija.


So precej povezani, plesen bo štartala na najbolj hladni površini. Ker na eni strani bajte nisem imel opcije dat gor 20cm fasade, mi zdaj stena občasno zacveti, varikine, clox in razne barve pomagajo za 2-3 leta, nato se ponovi. Saniramo naslednje leto z notranjo izolacijo, lepljeno po celi površini, mogoče s termo kitom in termo barvo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c3p0 ()

blabla80 ::

V osnovi lahko plesen odstranjuješ s klorom ... in pač vedno znova in znova in znova ko se pojavlja.
Lahko probaš z razvlaževalnikom (takim ko ga pri hoferju al pa kje dobiš za 100-200 eurov), ki bo glasen, pa posodo boš moral vedno prazniti ...

Sam sem imel probleme z plesnijo v stanovanju (oz. najemniki mojega stanovanja). Lani (2017) sem dal vgraditi prezračevalnik z rekuperatorjem znamke LUNOS (z vgradnjo - pri lunos.si).
Sicer zadeva ni lih poceni ... za ta dnar bi verjetno dobil 5 do 10 razvlaževalnikov pri hoferju, ampak tisto je (po moje) jajčkanje. Raje sem investiral v dražjo a udobnejšo rešitev.
Z najemniki sem govoril pred novim letom in so rekli da se plesen več ne pojavlja ...

V tvojem primeru ste v stanovanju 4 osebe, se pravi dihat, švicate, oddajate tekočino - bo treba več luftat ... al pa da gazda investira v kak prezračevalnik ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blabla80 ()

noraguta ::

So precej povezani, plesen bo štartala na najbolj hladni površini. Ker na eni strani bajte nisem imel opcije dat gor 20cm fasade, mi zdaj stena občasno zacveti, varikine, clox in razne barve pomagajo za 2-3 leta, nato se ponovi. Saniramo naslednje leto z notranjo izolacijo, lepljeno po celi površini, mogoče s termo kitom in termo barvo.

Te traparije poslušam 40 let. In niso povezane. Če nimaš sušilnice v prostoru. Vsaka kolikor toliko klasična gradnja v vsaj malo zluftanem prostoru ne vleče plesen nase. Problem pa je če je stvar farbana s palstik barvami. Potem sam materjal spodaj ne absorbira vlage. Sam imam kaj vem cca 110 let stare štenge barejene praktično na skali v stari hiši in tam kondezira. Plesni pa ne. Jupole smo pa postrgali dol jer se tam nabira vlaga.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

noraguta ::

Nima veze plesen z buvanjskimi navadami. Kvasovke so prisotne povsod.
Psihopat tej pa rodil. Očitno je v familiji.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: starboi ()

Unknown_001 ::

noraguta je izjavil:

Nima veze plesen z buvanjskimi navadami. Kvasovke so prisotne povsod.
Psihopat tej pa rodil. Očitno je v familiji.

Drugs are bad Mkay !?
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Okapi ::

Luda kuča:)) En misli, da se zidna plesen hrani z umazanijo, drug misli, da so kvasovke plesen ...

Magic1 ::

Dej smirite se malo PNG-ji. A je treba vsako temo posvinjat?!?
Magic

Unknown_001 ::

Magic1 je izjavil:

Dej smirite se malo PNG-ji. A je treba vsako temo posvinjat?!?


To je poklic.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

windigo ::

mare_ je izjavil:

Stanovanje v 10 let starem bloku. Kuha se vedno z napo, tušira ob ventilatorju, perila se ne suši notri, zračim 3x na dan... Skratka, upoštevani so bolj ali manj vsi nasveti na to temo. Ampak vseeno so zdaj, ko je zunaj mraz, vsako jutro okna mokra. In danes vidim pikice plesni v spalnici ;( Ne vem, kaj naj še naredim? Ravno sredi noči ne bi vstajal, da bi še takrat zračil... :)


V 10 let starem bloku, grajenem po tedaj (in par let prej, ko se je pridobivalo dovoljenja) veljavnih predpisih, teh problemov v principu ne bi smel imeti.

Kar pomeni, da ima blok ali velike toplotne mostove (balkoni, preklade, zaradi konstrukcije neizolirani deli, škatle za rolete, ...), ali je zgrajen mimo predpisov, ali pa celo vleče kapilarno vlago kje iz temeljev ob neizvedeni hidroizolaciji (če stanujete v pritličju). Ali pa so tvoje navade takšne (neogrevanje prostora + nezračenje), da imate zadosti pogosto tako visoko vlago v stanovanju, da se lahko razvije plesen.

Daleč najverjetnejši so toplotni mostovi. Pomeri temperaturo zidov na mestih, kjer opaziš plesen z IR termometrom, še najbolje v res hudem mrazu. Temperature okrog 17 so še ok, 14 pa recimo pomeni precejšnje probleme. Prav tako poglej razlike v temperaturi med deli, kjer se ti pojavlja plesen in tam, kjer je ni.

Druga stvar pa je, da verjetno ne zračiš tako pogosto, kot tu pišeš. Okna z Ug=1,1 ti bodo začela pri -5 začela rositi čez 50% r.v., pri alu distančniku verjetno še nekaj prej. Z rednim zračenjem bi moral zrak brez težav držati pod 40% r.v. Ne zapiraj vrat v spalnice.

RatedR ::

Če te skrbijo kemikalije uporabi kis in pojdi s krpo čez plesen parkrat...prostor boš moral potem samo še prezračit pa je to to.

Unknown_001 ::

RatedR je izjavil:

Če te skrbijo kemikalije uporabi kis in pojdi s krpo čez plesen parkrat...prostor boš moral potem samo še prezračit pa je to to.


H2O2

Ni pa treba glih z jezikom probavat. Kemija je kot kuhanje sam žlice ne smeš polizat.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

mare_ ::

No, sem šel po merilec vlage. Prinesel domov, je kazal 60%. Zdajle prezračil kot ponavadi, je padlo na 35%. Ampak je že v slabe pol ure zlezlo nazaj na 50% in čez. Torej... moje zračenje ni tako učinkovito, kot sem mislil, I guess.. :) Zdaj pa ne vem, če zvečer podaljšam čas, ko so okna odprta, me pomoje punca iz kože da. Pa tudi mene ne mika preveč, da bi vsak dan še dlje na prepihu sedel, kot že zdaj. Tako da razmišljam, da bi dejansko z nekim razvlaževalnikom poskusil.
Plus, come on, to stalno odpiranje oken rata ščasoma rahlo tečno... A vi, ki ste odgovarjali v tej temi, to dejansko redno prakticirate?

Daleč najverjetnejši so toplotni mostovi. Pomeri temperaturo zidov na mestih, kjer opaziš plesen z IR termometrom, še najbolje v res hudem mrazu. Temperature okrog 17 so še ok, 14 pa recimo pomeni precejšnje probleme. Prav tako poglej razlike v temperaturi med deli, kjer se ti pojavlja plesen in tam, kjer je ni

Je res, da je ta zid oz. kot, kjer se je pojavila plesen, na otip hladnješi od drugih in je na drugi strani sosedov balkon. IR termometra pa nimam pri roki.

matobeli ::

A je blok nov ali obnovljen? Včasih lepo spustijo izolacijo balkonov da ne poberejo dragocenih centimetrov.

Nabav razvlaževalec, pa še sušit lahko začneš cunje notri da so suhe vsaj v opisno uglednem času.

Okapi ::

Spodobno narejeni bloki imajo centralno prezračevanje. Pri meni je po en zračnik v kopalnici, stranišču in kuhinji, kjer gre zrak ven, svež pa pride skozi prezračevalno režo pri oknu.
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prisilno prezračevanje stanovanja (lokalni prezračevalni sistem)

Oddelek: Loža
3210966 (9686) fosil
»

Sušenje perila v kleti

Oddelek: Loža
4911402 (7293) Jakka
»

Vlaga v stanovanju

Oddelek: Loža
256686 (5753) fujtajksel
»

Vlaga v stanovanju

Oddelek: Loža
4818308 (16828) Pyr0Beast
»

vlaga v stanovanju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5222703 (4262) telexdell

Več podobnih tem