» »

Cisco router - posodobitev

Cisco router - posodobitev

He-Man ::

Pozdravljeni,

gre za Cisco 1812 Integrated Services Router, ki sem ga dobil na posojo za učenje (sem namreč začetnik).

Ko vpišem ukaz SHOW VERSION mi javi tele zadeve (razvidno je, da ima router star firmware):

ROM: System Bootstrap, Version 12.3(8r)YH8, RELEASE SOFTWARE (fc2)
Cisco IOS Software, C181X Software (C181X-ADVIPSERVICESK9-M), Version 12.4(15)T14, RELEASE SOFTWARE (fc2)
System image file is "flash:c181x-advipservicesk9-mz.124-15.T14.bin"

Nimam nobene licence, samo hardware (torej router škatlo) in zanima me kaj lahko posodobim? ROM (FW?), IOS, še kaj drugega, vse, nič?

Če sem napisal/vprašal kakšno neumnost me prosim popravite. Hvala.

rokp ::

Za ucenje osnov bo tudi to dovolj dobro, razen, ce bi se rad ucil, kako se ga posodablja. ;) (Pa se v tem primeru lahko image skopiras dol in nazaj gor...) Sicer pa lahko posodobis IOS (sedaj imas 12.4.15T14, ki zahteva 128 MB RAMa in 32 flasha, zadnji v tej verziji je trenutno 12.4.15T17, naslednji (12.4.20T) pa zahteva ze 256 MB in 64 MB flasha. Skratka, jaz bi ostal kar na tem, ki ga imas... ;)

V bistvu bi se rad naučil tudi posodabljanja.

Router ima 32 MB Flash kartico, torej lahko uporabim update, ki je narejen za 32 MB. A lahko posodobim IOS brez licence? Se moram kje registrirati ali kako? Firmware (ROM?) se posodobi posebej?

Hvala!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: He-Man ()

rokp ::

IOS moras nekje dobiti (za vajo posodabljanja ga ze imas na flash kartici, pa si ga najprej skopiraj na tftp streznik in potem nazaj). Drugega razen IOSa ti ni potrebno posodabljati (no, kakor sem ze prej rekel, je moje mnenje, da ti tudi IOSa ni treba...)

OK, hvala.

user-pass ::

IOS image-e dobis na raznih torrent sajtih. Omejeno uporabno, ce imas na voljo samo en kos hardware-a. Lahko pa si vse skupaj virtualiziras v VMware-u v kombinaciji z GNS3, kamor lahko nalagas IOS image-e - potem je omejitev tvoja domisljija :) Naslednji korak npr, potem ko osvojis router.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poceni managed switch in router za učenje

Oddelek: Omrežja in internet
222931 (2189) He-Man
»

Kaj kupiti za domače učenje in ustvarjanje (mrežna oprema)

201957 (1288) maxipin
»

Cisco SOHO91-konfiguracija

222160 (1768) ponky
»

Cisco router import konfiguracije.

Oddelek: Strojna oprema
81713 (1638) Mr.B
»

CISCO 1601