» »

Kaj kupiti za domače učenje in ustvarjanje (mrežna oprema)

Kaj kupiti za domače učenje in ustvarjanje (mrežna oprema)

gregor245 ::

Živjo, zanimajo me omrežja, pa me zanima kaj se splača kupit če bi rad doma testiral in ustvarjal. Sam sem imel v mislih Cisco router, switch in firewall. Glede na to, da imam že nekaj znanja + v šoli se učimo/smo se (smo imeli tud vaje na cisco opremi + virtualno smo nastavljal ip-je itd.). Zdej me zanima količinsko koliko vsega rabiš da lahko malo bolj realno narediš.

popster ::

js bi nabavil kak router druge roke z opensource Tomato ali Ddwrt, je pa res da ce ste se ucili drugo potem bos verjetno tudi to nabavil.

NoName ::

če bi rad na ciscotih delal, pol ti priporočam, da obiščeš ebay pa poiščeš "cisco lab kit"... to maš ponavadi not kak router ali dva s kakim e1/t1 linki, catalyst switch... cene pa so.. kaj pa vem.. od 200€ naprej.
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

gregor245 ::

u hvala za odgovore ... sem mal pogledov tele home kite, pa sm ugotovu, da si bom to kr tukej kupu po kosih pa je ...

x.sci ::

Pomoje se sploh ne splaca veliko investirat v hardware. Razloga sta 2;

1.) razni packet tracerji, ki jih dobis na netu, in pa dynamips, ki ti emulira ciscov router na tvojem racunalniku (lahko vec njih, ki jih povezes med sabo) - to uporabljajo vsi, tudi ljudje, ki gredo delat ccie

2.) veliko routerckov za domaco uporabo je postavljenih na linuxu, kar pomeni, da imas na voljo veliko mrezne funkcionalnosti, za katero najdes tudi dokumentacijo. Ce imas doma kak star racunalnik, daj gor nek linux/bsd in se zacni igrat (ce ne, pac lahko se vedno naredis virtualko).

Verjento imas doma vsaj kake 2-3 racunalnike. Priporocam, da zanje najprej postavis lasten dhcp, nato se kak dns. Potem se lotis se routinga (domace racunalnike das v razlicna omrezja ipd.). V koncni fazi bos sicer prisel do tega, da bos z nule postavil router tipa tomato, ampak je veliko bolj poucno, kot ce klikas po nekem web vmesniku.

Edino, kar bi ti mogoce prislo prav je kak pameten switch (tj. managed). Pa se tu je vprasanje; stari ciscoti, ki so poceni, so povecini 10/100, glasni, in torej precej neuporabni za "domaco produkcijo" - vsaj za moj okus. Ostalo je pa drago kot pes. Mogoce se bolj splaca nabavit kak gigabitni (web) managed switch ranga 100eur, pa bos imel se kaj vec od njega.

Ce si bolj poceni sorte, pa lahko namesto tega uporabis tudi kak star linux z vec mreznimi karticami (razni pentiumi so cisto ok za ucenje) - na tem nivoju ima vec kot dovolj funkcionalnosti.

gregor245 ::

ja to vem da obstajajo packet tracerji in smo tudi delal na njih(Cisco Packet Tracer), ampak a se ne naučiš nič bolje na opremi? Ker meni se zdi da je vseeno mal drugače in da točno veš kam kabl utaknt, ko je treba, ne da bi samo teoretično vedel?

tony1 ::

Sam sem "gor zrasel" na pravi, fizični Cisco opremi in bi to priporočal tudi tebi.

Dajva najprej pogledati zadevo za CCNA izpit, ki se ga najprej loti, da boš videl, če je to področje zate.

a) CCNA je izpit s področja Cisco routerjev (daleč najpomembnejše) in šele nekje daleč zadaj Cisco switchev

b) Cisco firewalli (naprave Cisco PIX in ASA) imajo svoj OS (PIX OS) in ne tistega kot routerji (ki imajo IOS), PIX OSa pa v CCNA ni, tako da z nakupom firewalla še malo počakaj.

c) Za CCNA bi priporočal en CCNA komplet iz Ebayja (2 kosa 2500 routerjev z WAN simulacijskim kablom (takšnim, ki na eni strani simulira DCE, na drugi pa DTE napravo), kar bi te koštalo nekje 100 EUR max. Cisco je na izpitih še vedno mahnjen na (pri nas že hudo zastarele) serijske povezave in nič ne bo narobe, če jih pobliže spoznaš.

d) Za switch pa bi potreboval Cisco layer 2 stikalo (recimo serijo 2950, tudi 8 portno stikalo bo OK), vendar boš v skrajni sili tudi brez njega preživel.

gregor245 ::

kakšna pa je razlika med routerji 2500 in 2600 oz. nasploh kakšne so razlike med modeli routerjev ali pa switchev in a je to res pomembno ker model bi kupil

tony1 ::

Vse to so end of life modeli, zate je najbolj važno, kakšne vmesnike imajo (2500 ni modularen in ima še serijske vmesnike). 2500 je najcenejši model in za CCNA za silo še povsem OK.

Več o modelih routerjev imaš na Cisco strani, glej pod Products->Routers-> end of sale models.

masterpsi ::

pomoje je bolj uporabno simuliranje routerjev na PCju s GNS3. Se ti ni treba zajebavat s kabli, glasnostjo, prostorom in ceno. Edin switchev ne zna simulirat. Alternativa pa je, da si kupiš 1 ali routerja in svojo domačo mrežo priklopiš gor in jih imaš za priklop na internet. Tako da lahko "manipuliraš" svoj pravi promet za dostop do interneta. Star PC ti ne pomaga prav dosti, če se hočeš učit za cisco izpit.

Poldi112 ::

Če te zanima, jaz ti za €150 lahko dam Cisco:

Catalyst 2948G-L3 layer 3 switch
2600 router z dvema ethernet portoma (s sprednjo masko, ki ima poškodovane nogice in ne stoji več sama na ohišju)
Pix 501 firewall

Sem ti kar javno napisal, da ti lahko drugi dajo komentar glede ugodnosti cene in primernosti paketa zate. Osebno sem imel tudi za potrebe učenja (ampak na splošno, nisem nikoli razmišljal o certificiranju).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

jype ::

Tole od poldija se ti kr splača, IMHO, za učit se. Gor še par PCjev priključiš, pa nekje dobiš en nov IOS in se komot špilaš tudi z vsem v zvezi z ipv6.

tony1 ::

masterpsi: simulator je še vedno samo... simulator. Glasnost rešiš tako, da opremo zapreš na podstrešje, na LAN port pa priključiš en AP :-)

x.sci ::

Packet tracer je simulator, dynamips (gns3) pak ne -- stvar poganja pravi ciscov firmware (ki ga moras seveda nekje dobit). Sicer pa tudi na ccna testu nimas prave opreme ampak delas v nekem simulatorju (flash oz. whatever) afaik.

tony1 ::

No, prav. Kar se izpita tiče pa se pri pisanju le-tega na kilometer vidi, da ne delaš na pravi opremi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

x.sci ::

:))

Kot se tebi vidi, da nisi uporabljal dynamipsa. Pa ne vzet tega narobe; se ti splaca kdaj pogledat stvar, ker je uporabna, sploh ko rabis sprobat kako kompleksnejso konfiguracijo na vec ruterjih.

Sicer se strinjam, da je fino vsaj enkrat imet kak kos hardwarea v rokah, ce ne drugega, da ves v katero luknjo gre konzolni kabel. Se pa tam nekje nehajo prednosti, kar se ruterjev tice. Switchi so druga pesem (ce pac gres na ccna).

gregor245 ::

A se da kje prov videt teste za CCNA al pa vsaj vprašanja.. mogoče celo slovenska?

Daedalus ::

Če ti dogaja Cisco, si pač nabavi Cisco opremo. Lahko si pa recimo omisliš kak Mikrotik router - management je drugačen kot pri Cisco zadevah, ni pa point'n'click, tako da moreš vedet, kaj delaš če hočeš stvar pravilno nastavit. Mikrotiki stanejo od 50€ gor in znajo čuda stvari.

Če te zanima linux kot platforma za routing - uporabi virtualizacijo. Isto za razne pfsense in podobne reči. Danes vsak namizni računalnik b.p. poganja 10+ virtualcev, če maš na voljo vsaj 4GB rama. Ker je ram svinjsko poceni, ga nabaviš pač 8GB, pa se zabavaš po mili volji. Virtualbox/Vmware/Kvm so zadeve, ki jih uporabiš, če greš po tej poti.

Glede simuliranja "fizičnega" omrežja pa... en linux box s parimi mrežinimi karticami, ki jih zmečeš v bridge vmesnike in pol na routerju urejaš routing/firewall pravila. Ko to znaš, se pa še VLAN konfiguracije lotiš... pa maš komot simulirano omrežje s par deset serverji, na eni kišti.

Če se ne omejuješ z uporabo fizične opreme in se lotiš uporabe virtualnih routerjev, NIC-ev in bridge vmesnikov, pa si sploh lahko postaviš omrežje poljubne velikosti. Ko maš enkrat nekaj takega postavljeno, veš precej o omrežjih, pa še virtualizaciji poleg:)

IMHO se ne splača več zezat s fizično opremo za striktno študijske namene. Tega se lotiš, ko nekaj znaš. Da ne bo kdaj pol problem uporabit RS232 in command line, ko je treba recoverat router po failname upgrejdu>:D

A se da kje prov videt teste za CCNA al pa vsaj vprašanja.. mogoče celo slovenska?


Če ne obvladaš angleščine, nimaš v tem fahu kaj iskat. Resno.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

tony1 ::

sci: Res je, in zto jih pretirano ne maram. Danes pa niti nimam več potrebe po njih...

Daedalus: Točno tako, in prava prihodnost je v virtualizaciji in vritualnih switchih. Če imaš $$$ je edini pravi način za delanja datacentra ena orenk kišta z blejdi, ki jim samo dodajaš potrebne kapacitete.

Ampak v temi se res pogovorjamo o učenju čistih osnov...

Daedalus ::

Ampak v temi se res pogovorjamo o učenju čistih osnov...


Ja, to je res... samo meni osebno se pač zdi nesmiselno nabavljat kup stare šare ob kupu drugih opcij, ki so na voljo. V principu se pa o network osnovah naučiš isto, če delaš na stari opremi, ali pa si vzpostaviš virtualno mini okolje z lastnih DHCP-jem, firewallom, lokalnim DNS strežnikom... Plus, ni zezanja s prostorom, hrupom, kablovjem... plus fleksibilnosti je precej več. Zna pa to biti za totalnega začetnika precej naporno.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

maxipin ::

Mogoče malo offtopic, ampak mene zanima kje se najbolj splača (cena) kupovati Ciscotovo opremo z računom.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cisco CCNA in CCNP oprema za home lab

Oddelek: Omrežja in internet
5721 (553) Zimavc
»

Tečaji mrežnih tehnologij

Oddelek: Omrežja in internet
6800 (691) Poldi112
»

Poceni managed switch in router za učenje

Oddelek: Omrežja in internet
222760 (2018) He-Man
»

Certifikati CCNA in CompaTIA A+

Oddelek: Pomoč in nasveti
216029 (5551) FS8384

Več podobnih tem