Forum » Sedem umetnosti » Westworld (Tv serija 2016- )
Westworld (Tv serija 2016- )
VaeVictis ::
Mogoče bi bila boljša primerjava, da je Arnold Steve Wozniak, Ford pa Steve Jobs.
Arnold se je verjetno bolj zadrževal v ozadju, Ford je bil pa obraz družbe in zato večina ljudi verjetno sploh nikoli sploh ni videla Arnolda.
Je pa seveda tudi možnost, da je veliko ljudi androidov, morda tudi Ford.
Glede Williama in Logana, morda je potrebno pogledati drugače...
Williama se bo omožil v Loganovo družino.
Sedaj mu Logan (njegov prijatelj in nadrejeni v razmerju in podjetju) ponudi eno izmed najboljših fantovščin ever (40k USD na dan fantovščino).
Logan se zaveda, da je vse fikcija in si misli, da se bo William na tej fantazijski fantovščini parkrat dal dol, pobil par kavbojcev, vmes bosta še mal pila in se pogovarjala o poslu in poslovnih priložnostih v podjetju od Loganove družine (ki je verjetno Delos Corp.).
Prideta v park, William pobija kavbojce se daje dol, pije, itd. vse po planu, medtem se pa William zaljubi v "androidno prostitutko Dolores" (gledano iz stališča Logana) in pozabi na njegovo sestro.
Mislim, da je kar logično, da bo Logan slabe volje in ga poizkušal spraviti k sebi, saj vidi svojega prijatelja kot človeka, ki ne vidi več realnosti in fikcije.
(Marsikdo od nas ima verjetno kakega kolega/prijatelja/znanca, ki je oz. še vedno prebije ogromno časa v MMORPG ali kaj podobnega in zanemarja ali celo zamenja "resnični svet" za "virtualnega", in ga je poizkušal vabiti na zabave, pijačo, karkoli, pa je ta kolega raje prebival v "virtualnem svetu"...)
Ves ta čas, je Logan good guy, ki pozna pravila parka, William pa boječnež, ki se je zaljubil v androida, ki ne dela pravilno.
Logan hoče svojega bodočega svaka spraviti k sebi s tem, da pokaže, da je Dolores samo stroj oz. igrača za njegovo zadovoljstvo...
Nasledni dan se pa Logan zbudi in William psihotično ubije vse igrače z nožem na zelo oseben način in prvič v življenju dobi pogum, da postane Loganu ne samo enakovreden v njunem razmerju ampak celo nadrejen (na nek način na novo rojen).
Verjetno je pa tudi opazil, da s svojim push-over obnašanjem ne bo prišel nikamor, ampak da more postati človek, ki gleda na svojo korist, torej oseba z velikim egom.
Sestra od Logana se je pa verjetno zaljubila v Williama, ki je bil ponižen, spoštljiv, dober človek,... a po parku se je ta oseba spremenila in postala hladna, povzpetna, ki gre čez vsa trupla, sčasoma je sestra od Logana to spoznala in se, kakor pravi MiB, zaradi tega tudi ubila.
Vprašane je samo ali je ta William (povzpeten, hladen, preračunljiv,... ) vedno obstajal in je v parku samo samega sebe resnično spoznal in se pokazal ali ga je park res spremenil v takega?
Arnold se je verjetno bolj zadrževal v ozadju, Ford je bil pa obraz družbe in zato večina ljudi verjetno sploh nikoli sploh ni videla Arnolda.
Je pa seveda tudi možnost, da je veliko ljudi androidov, morda tudi Ford.
Glede Williama in Logana, morda je potrebno pogledati drugače...
Williama se bo omožil v Loganovo družino.
Sedaj mu Logan (njegov prijatelj in nadrejeni v razmerju in podjetju) ponudi eno izmed najboljših fantovščin ever (40k USD na dan fantovščino).
Logan se zaveda, da je vse fikcija in si misli, da se bo William na tej fantazijski fantovščini parkrat dal dol, pobil par kavbojcev, vmes bosta še mal pila in se pogovarjala o poslu in poslovnih priložnostih v podjetju od Loganove družine (ki je verjetno Delos Corp.).
Prideta v park, William pobija kavbojce se daje dol, pije, itd. vse po planu, medtem se pa William zaljubi v "androidno prostitutko Dolores" (gledano iz stališča Logana) in pozabi na njegovo sestro.
Mislim, da je kar logično, da bo Logan slabe volje in ga poizkušal spraviti k sebi, saj vidi svojega prijatelja kot človeka, ki ne vidi več realnosti in fikcije.
(Marsikdo od nas ima verjetno kakega kolega/prijatelja/znanca, ki je oz. še vedno prebije ogromno časa v MMORPG ali kaj podobnega in zanemarja ali celo zamenja "resnični svet" za "virtualnega", in ga je poizkušal vabiti na zabave, pijačo, karkoli, pa je ta kolega raje prebival v "virtualnem svetu"...)
Ves ta čas, je Logan good guy, ki pozna pravila parka, William pa boječnež, ki se je zaljubil v androida, ki ne dela pravilno.
Logan hoče svojega bodočega svaka spraviti k sebi s tem, da pokaže, da je Dolores samo stroj oz. igrača za njegovo zadovoljstvo...
Nasledni dan se pa Logan zbudi in William psihotično ubije vse igrače z nožem na zelo oseben način in prvič v življenju dobi pogum, da postane Loganu ne samo enakovreden v njunem razmerju ampak celo nadrejen (na nek način na novo rojen).
Verjetno je pa tudi opazil, da s svojim push-over obnašanjem ne bo prišel nikamor, ampak da more postati človek, ki gleda na svojo korist, torej oseba z velikim egom.
Sestra od Logana se je pa verjetno zaljubila v Williama, ki je bil ponižen, spoštljiv, dober človek,... a po parku se je ta oseba spremenila in postala hladna, povzpetna, ki gre čez vsa trupla, sčasoma je sestra od Logana to spoznala in se, kakor pravi MiB, zaradi tega tudi ubila.
Vprašane je samo ali je ta William (povzpeten, hladen, preračunljiv,... ) vedno obstajal in je v parku samo samega sebe resnično spoznal in se pokazal ali ga je park res spremenil v takega?
Izi ::
Njegova žena je umrla v kopalni banji v sumljivih okoliščinah. Uradnega poročila o smrti ne poznamo.
MiB trdi, da je bila nesreča. Njegova hčerka pa trdi, da je bil samomor za katerega je kriv MiB. Od takrat sta MiB in njegova hčerka na smrt skregana.
Ja, MiB ima hčerko, ki ga sovraži. Snov za prihodnje sezone
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Izi ()
Jst ::
Kdo je tale na sliki pogled Forda?
Desno naj bi bil še Bernard ampak na tej sliki manjka.
To sem že takrat napisal: To je od Forda oče; videli smo ga v tisti hiši, kjer ima Ford svojo familijo.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|
leiito ::
Meni pa ravno to ni všeč, da če hočeš res uživati v seriji, poslušati 1h+ podcast, brati reddit in gledati razne najdbe pixel hunterjev.
Niti ni izražene neke zgodbe (ideje, svarila, ideologije,...), ki bi imela kakšen poseben pomen. Vse se vrti samo o povezovanju storytelling-a, ki nam ga servirajo v multiple timelines.
Recimo Game of Thrones ima lepo poučno zgodbo: nasilje, povzroči še več nasilja, ena vojna sproži drugo in cikla ni nikoli konec. Point: Nasilje, vojna ne obrodi sadov, ampak so vsi na slabšem.
Kaj nas uči Westworld?
---
Sure, glasba je zakon, ko sem slišal House of the rising sun, sem moral takoj potem poslušati album. Scenografija je TOP. Režija malo niha, ampak je vseeno dobra. CGI pa tudi ne razočara.
Jaz mislim, da bom serijo po zadnjem delu te sezone nehal gledati in potem kupil BluRay 4K (upam, da bo 4K) po koncu serije. Pa verjetno si bom po vsaki sezoni pogledal vse dele v kakšnem podaljšanem vikendu.
Kaj nas uči Westworld?
Zakaj bi pa moral karkoli učiti, zakaj bi moral entertainment imeti moralni nauk? Poleg tega, če ti vidiš v Game of Thrones protivojno sporočilo, to še ne pomeni, da ga vidijo vsi, "nauk" je lahko tudi, da je vojna permanentno stanje človeštva in da je treba biti previden pri izbiri zaveznikov. In vojne, btw, niso nujno slabše za vse, premešajo se karte, pojavijo se izjemne priložnosti zaslužka in politične promocije, do vpliva in moči pridejo ljudje, ki v normalnih razmerah ne bi.
Če pa že Westworld karkoli "uči", se zdi, da podobno kot večina Nolanovih filmov in serij JJ Abramsa, sugerira vprašanje, koliko je realnost dejansko realna.
Machete ::
Mogoče sem spregledal do sedaj, ker spremljam preveč cinično, ampak na kaj hudiča delajo tile roboti?
Sej vse kul in ok, če Billy vzame Dolores k sebi domov, ne vem kam v predmestje Los Angelesa, ampak kje jo bo pa filal? (energetsko) :D
Sej vse kul in ok, če Billy vzame Dolores k sebi domov, ne vem kam v predmestje Los Angelesa, ampak kje jo bo pa filal? (energetsko) :D
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
sheeshkar ::
Meni pa ravno to ni všeč, da če hočeš res uživati v seriji, poslušati 1h+ podcast, brati reddit in gledati razne najdbe pixel hunterjev.
Meni uspe zelo uživati tudi brez tega. Tole je edina tema, ki jo občasno preletim in to ponavadi takrat, ko sem zadnji del že sam dovolj sprocesiral ter si ustvaril lastne teorije. Poleg tega pa reševanje skrivnosti še zdaleč ni edina stvar zaradi katere v tej seriji tako uživam. Ena stvar so naprimer tudi odlični igralci, še posebej Anthony Hopkins. V tej seriji je fenomenalen. Nekaj stvari si omenil tudi sam.
Niti ni izražene neke zgodbe (ideje, svarila, ideologije,...), ki bi imela kakšen poseben pomen. Vse se vrti samo o povezovanju storytelling-a, ki nam ga servirajo v multiple timelines.
Recimo Game of Thrones ima lepo poučno zgodbo: nasilje, povzroči še več nasilja, ena vojna sproži drugo in cikla ni nikoli konec. Point: Nasilje, vojna ne obrodi sadov, ampak so vsi na slabšem.
Kaj nas uči Westworld?
Tole sem želel napisati že pri komentiranju prejšnjega citata glede uživanja v seriji, ampak bo tukaj bolj primerno - Westworld je poleg svojega načina pripovedovanja zgodbe, ki te spodbuja k reševanju uganke ter ostalih prej omenjenih nadpovprečnih elementov, hkrati izredno zanimiv ravno zaradi tematik, ki jih raziskuje. Meni osebno so najbolj zanimive naprimer evolucija in kako se ljudje v WW igrajo boga, determinizem proti svobodni volji, kaj je to zavest in ali jo ti WW roboti imajo ter moralnost ubijanja teh robotov, raziskovanje človeške narave v fantazijskem svetu brez omejitev in ali se tam pokaže tvoja resnična osebnost in pa kot je nekdo že omenil, tudi realnost sveta okoli tebe.
(dobre) Serije ali filmi gledalca nič ne učijo, temveč raziskujejo različne teme, ideje, ideologije itd. Če misliš, da ti bo serija kot je WW na pladnju dala odgovor na ta vprašanja oziroma ti jih kar vsilila, potem boš zelo razočaran. Tega ne počne nobena dobra serija, še posebej pa ne Game of Thrones. Nauk, ki si ga ti odnesel od GoT, je tvoj. Nekdo drug je morda odnesel nekaj drugega.
Game of Thrones (in to pravim kot velik oboževalec te serije) je glede raziskovanja različnih tematik bolj skop kot Westworld (ali pa bolje rečeno, manj globok). Ima pa seveda svoje prednosti, zaradi katerih je vsaj zaenkrat (dokler ne vidimo še kakšne sezone WW) boljši kot Westworld.
Jst ::
OK. Namesto "kaj nas uči Westworld," bi moral vprašati "kakšno sporočilno vrednost ima."
Sci-Fi je bila vedno idelana zvrst, za raznorazne ideje, kritike sistema, raziskovanje komunizma (the good one) v Star Trek in demoniziranje kapitalizma pri Ferengih (ali kako se imenujejo). Ko se je Star trek začel vrteti, je bil revolucija. Vsi ljudje so bili enakovredni,...
---
No, in jaz sem mnenja, da dober SciFi, poleg osnovne zgodbe, ima idealno možnost izražanja in raziskovanja neke ideje, ideologije, filozofiranja,...
Sci-Fi je bila vedno idelana zvrst, za raznorazne ideje, kritike sistema, raziskovanje komunizma (the good one) v Star Trek in demoniziranje kapitalizma pri Ferengih (ali kako se imenujejo). Ko se je Star trek začel vrteti, je bil revolucija. Vsi ljudje so bili enakovredni,...
---
No, in jaz sem mnenja, da dober SciFi, poleg osnovne zgodbe, ima idealno možnost izražanja in raziskovanja neke ideje, ideologije, filozofiranja,...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
OK. Namesto "kaj nas uči Westworld," bi moral vprašati "kakšno sporočilno vrednost ima."
---
To ni dovolj?
Meni osebno so najbolj zanimive naprimer evolucija in kako se ljudje v WW igrajo boga, determinizem proti svobodni volji, kaj je to zavest in ali jo ti WW roboti imajo ter moralnost ubijanja teh robotov, raziskovanje človeške narave v fantazijskem svetu brez omejitev in ali se tam pokaže tvoja resnična osebnost in pa kot je nekdo že omenil, tudi realnost sveta okoli tebe.
Razumem, če ti raziskovanje teh tematik ni všeč, s tem ni čisto nič narobe in vsak ima svoj okus. Vendar tvoje trditve, da WW "nič ne uči" oziroma "nima sporočilne vrednosti", so napačne. Če pa meniš, da mora vsak Sci-fi raziskovati družbeni sistem ali ideologijo tistega sveta (po tvojem mnenju komunizem/kapitalizem v Star Trek), se pa s tem preprosto ne strinjam, niti ne razumem, kako potem kot primer podajaš Game of Thrones (in da ne bo kakšne pomote, bom še enkrat ponovil - GoT mi je vsaj zaenkrat boljša serija kot WW).
Kako so pa Anthony Hopkinsa pomladil za tiste scene? Ker če znajo zdej to delat, potem se kariera igralk ne bo več končevala pri 30-ih.
bambam20 ::
Nikec3 ::
Nikoli nisem razumel večnega debatiranja kritikov o tem "kaj film sporoča" in "kaki moralni nauk ima" in kakšne "moderne dileme sveta obravnava".
Danes na festivalih itak zmagujejo samo filmi, ki so nujno tudi neka kritika družbe, meni pa gre to precej na živce. Film je film (serija), v osnovi namenjen zabavi. Če kdo v njem najde kaj več super, če ne pa tudi ok. Meni je umetna inteligenca zelo zanimiva tematika in rad gledam takšne stvari, vseeno pa od serije ne pričakujem, oziroma niti nočem, da mi vsiljuje katerokoli ideologijo. Mnenje si lahko ustvarim sam.
Danes na festivalih itak zmagujejo samo filmi, ki so nujno tudi neka kritika družbe, meni pa gre to precej na živce. Film je film (serija), v osnovi namenjen zabavi. Če kdo v njem najde kaj več super, če ne pa tudi ok. Meni je umetna inteligenca zelo zanimiva tematika in rad gledam takšne stvari, vseeno pa od serije ne pričakujem, oziroma niti nočem, da mi vsiljuje katerokoli ideologijo. Mnenje si lahko ustvarim sam.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"
Nikoli nisem razumel večnega debatiranja kritikov o tem "kaj film sporoča" in "kaki moralni nauk ima" in kakšne "moderne dileme sveta obravnava".
"Družbeno "angažirana" umetnost je že desetletja del širšega trenda kulturnega marksizma, (fiskalno) konzervativni blok pa ni uspel artikulirati konkurenčne "ideologije". Ali kot je rekel Ricky Gervais, če hočeš oskarja ipd., izberi film o holokaustu.
run2 ::
Ampak glavni problem je, da tu ni neke čustvene navezave na like. So pač roboti, who cares, vsak "umre" in se znova "rodi". Za Williama smo od začetka vedeli, kako se njegova zgodba konča, ker smo gledali MiB-ja, za Forda se pa sploh ne ve, kaj je sploh njegov cilj oz. smisel.
Čustvena navezanost je lahko problem, ampak ne zaradi razloga ki si ga ti naštel. Če je nekdo v seriji robot, še ne pomeni da se ne moreš navezati na njega, je pa tukaj pomembno, da imaš karakterje tako narejene, da se občinstvo naveže na njih. In pomojem je rahel problem Westworda ravno to, da ni nekih očitnih likov na katere bi se navezal. Ampak Game of Thrones ima tukaj enak "problem" pa vseeno deluje.
Maš prav, ja. Lahko bi se navezali tudi na nekatere te like, če bi šla zgodba tako, kot se je zdelo. Prve scene so dale vtis, da bo šlo morda za zgodbo Dolores, ki se začne nečesa zavedati, pri intervjujih pa ne pove vsega, kar ve. Ampak z več timelini so pravzaprav uničili to napetost, saj je postalo jasno, da je Dolores ista prej in sedaj.
Pa še nekaj, o čemer se malo govori. Kak je zunanji svet? Težko je verjeti, da podoben današnjemu. Namreč, skoraj nemogoče si je predstavljati, da bi danes nek bogataš šel v tak velik park na strelski pohod ali seksualni izlet. Videli smo, da za varnost ni ravno dobro poskrblejno in gotovo bi se taki posnetki hitro znašli na spletu. Vemo, da hoče biti danes vsak na internetu čim bolj neopazen in neizsledljiv, ta park je pa ravno nasprotje tega. Kak je torej svet izven parka? Zato me še najbolj od vsega zanima, do kje bo prišla Maeve pri svojem izhodu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: run2 ()
Posebne mašine majo na izhodu, ki uničijo vse posnetke iz parka, če niso že prej kšni jammerji.
Kako gre pa folk v Hedonism II pa ni obremenjujočih posnetkov, sej se da tudi tam Go Pro kam skrit.
O zunanjem svetu Westworlda se bolj malo govori, ker tudi v showu nihče ne govori o tem, vse bi bila ugibanja, po moje vleče na blade runnerja.
Kako gre pa folk v Hedonism II pa ni obremenjujočih posnetkov, sej se da tudi tam Go Pro kam skrit.
O zunanjem svetu Westworlda se bolj malo govori, ker tudi v showu nihče ne govori o tem, vse bi bila ugibanja, po moje vleče na blade runnerja.
IL_DIAVOLO ::
Kar se mene tice, film mora prikazati neko sporocilo gledalcu, na koncu filma mora bit neka poanta, nek nauk. Na serijo pa gledam drugace, ker je to cist drug format. Serija se z razlogom imenuje "show". Pri serijah je bistveno razvijanje karakterjev, kar je v filmu v 2 urah nemogoce napram 50 uram ene serije.
jest10 ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Kar se mene tice, film mora prikazati neko sporocilo gledalcu, na koncu filma mora bit neka poanta, nek nauk. Na serijo pa gledam drugace, ker je to cist drug format. Serija se z razlogom imenuje "show". Pri serijah je bistveno razvijanje karakterjev, kar je v filmu v 2 urah nemogoce napram 50 uram ene serije.
Zakaj "mora" biti nek nauk? S čim utemeljuješ to zahtevo? A ni dovolj, da npr. komedija zabava, akcijski film ponuja eskapizem...?
Po moje so te ideje posledica preveč slovenske literature in filma, tam so vedno neke socialne teme in katarze.
Vsi filmi , ki imajo na koncu nekakšen nauk so po včeini zelo dobri in kvalitetni. Pa tukaj ne bomo mešali lahkotnih filmov kot so komedije, akcije, katere pogledaš in zavržeš iz spomina.
IL_DIAVOLO ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Zakaj "mora" biti nek nauk? S čim utemeljuješ to zahtevo? A ni dovolj, da npr. komedija zabava, akcijski film ponuja eskapizem...?
Po moje so te ideje posledica preveč slovenske literature in filma, tam so vedno neke socialne teme in katarze.
Seveda je dovolj.
Jaz govorim o filmih, ki se mi vtisnejo v spomin.
Obstaja tudi tema o filmih za razmisljanje...o tem govorim
Moja poanta je tako in tako bila primerjava top serije s top filmom oz. kaksni so standardi.
Phantomeye je izjavil:
celo hbo si znane igralce lahko privosci samo za eno sezono.
Še vedno je možnost, da je umrl samo host (hint "3d tiskalnik" v kleti) ali pa da bo živel kot host (melodija) še naprej...
Phantomeye ::
Phantomeye je izjavil:
Še vedno je možnost, da je umrl samo host (hint "3d tiskalnik" v kleti) ali pa da bo živel kot host (melodija) še naprej...
Ja čisto možno.
Ful mi je zanimivo, da se je stalno namigovalo, da je maeve samozavedna... potem se je pa dejansko zgodilo, da se je 'prebudila' (njen tragični backstory). Izhod iz vlaka je očitno proti njenemu programju.
manniac ::
Phantomeye je izjavil:
Phantomeye je izjavil:
Ja čisto možno.
Ful mi je zanimivo, da se je stalno namigovalo, da je maeve samozavedna... potem se je pa dejansko zgodilo, da se je 'prebudila' (njen tragični backstory). Izhod iz vlaka je očitno proti njenemu programju.
Am, bernard je tm brau njeno kodo in se neki zacudu. Zgleda ravno temu, ker je v kodi pisalo, da se bo obrnila???
In ni samo westworld... Očitno imamo še ogromno drugih svetov. Samo upam, da nas v naslednji sezoni ne doleti srednjeveška Japonska, ker tega pa ne bom gledal.
Očitno, je program spisan, kot je Bernard ji povedal, a tega ni želela sprejeti in se slepi, da je postala "svobodna" .
PO drugi strani pa s tem znova ne bomo videli zunanjega sveta, kar znova nakazuje, da mogoče ne obstaja več.
Smo pa spoznali, da je ta kompleks Devosa izjemno velik z ogromno nadstropji.
Am, bernard je tm brau njeno kodo in se neki zacudu. Zgleda ravno temu, ker je v kodi pisalo, da se bo obrnila???
Očitno, je program spisan, kot je Bernard ji povedal, a tega ni želela sprejeti in se slepi, da je postala "svobodna" .
PO drugi strani pa s tem znova ne bomo videli zunanjega sveta, kar znova nakazuje, da mogoče ne obstaja več.
Smo pa spoznali, da je ta kompleks Devosa izjemno velik z ogromno nadstropji.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bambam20 ()
Zunanji svet vsekakor obstaja. Od kje pa naj bi prihajali gostje, da financirajo park? Brez pravih živih obiskovalcev bi park bankrotiral.
Se pa vse skupaj dogaja precej v prihodnosti. Ni točno določeno kdaj, ampak Ford je omenil, da smo ljudje zunaj že davno iztrebili prav vsa živa bitja. Tudi zato so vse živali v parku robotske.
Na Zemlji torej živijo samo še ljudje in mogoče še rastline. V parku uporabljajo tehnologijo, ki jo trenutno še nismo izumili... verjetno 22. stoletje ali pa še kasneje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Izi ()
Zunanji svet vsekakor obstaja. Od kje pa naj bi prihajali gostje, da financirajo park?
Kot si videl, je Devos orjaški kompleks. me prav zanima koliko nadstropij ima?
Glede, da se do Devosa vozijo s podzemnimi vlaki sklepam,da ljudje živijo zgolj v orjaških kopleksih.
Čisto možno je, da Westworld sploh ni na Zemlji. Se mi zdi to kar dober teaser, da nikoli ne pokažejo zunanjega sveta. Meni je bila epizoda nekaj srednjega. V bistvu brez kakšnih večjih šokov, razen tega na koncu. Glede Dolores, Wyata... smo itak že uganili.
Eno vprašanje. Kaj točno se je zgodilo z Loganom? Konj je šel izven parka in eksplodiral? (zaščita pred pobegom)
Sicer pa jaz nekako razumem zgodbo tako, da je Ford "moral umreti", da bodo lahko sedaj hosti postali svobodni. Ford ne sovraži hostov, Ford sovraži ljudi, v tem nekako nadaljuje Arnoldovo poslanstvo. 35 let jih je pripravljal na ta trenutek.
Moti me, da ne vemo kaj se je zgodilo z Leslie in Stubbsom.
Eno vprašanje. Kaj točno se je zgodilo z Loganom? Konj je šel izven parka in eksplodiral? (zaščita pred pobegom)
Sicer pa jaz nekako razumem zgodbo tako, da je Ford "moral umreti", da bodo lahko sedaj hosti postali svobodni. Ford ne sovraži hostov, Ford sovraži ljudi, v tem nekako nadaljuje Arnoldovo poslanstvo. 35 let jih je pripravljal na ta trenutek.
Čisto možno je, da Westworld sploh ni na Zemlji. Se mi zdi to kar dober teaser, da nikoli ne pokažejo zunanjega sveta. Meni je bila epizoda nekaj srednjega. V bistvu brez kakšnih večjih šokov, razen tega na koncu. Glede Dolores, Wyata... smo itak že uganili.
Mene veseli, da so dobili vsi tisti skeptiki, ki so skoz gagali, da William ni MIB porcijo v obraz.
Zakaj bi pa konj eksplodiral? In izven parka hosti ne zmorejo stopit, če ni izvršen ukaz za to. To si videl pri sceni z dvigalom, ko tip ni eksplodiral pač pa se je enostavno zaustavil.
Kaj se jima je zgodilo? Njo je umoril bernard, drugega pa indijanci.
Kaj se jima je zgodilo? Njo je umoril bernard, drugega pa indijanci.
Meh. Pri Elsie so si namenoma pomojem pustili odprto, ker je bilo jasno pokazano da je Bernard davil Elsie, niso pa pokazali, da bi jo umoril.
Zakaj bi pa konj eksplodiral? In izven parka hosti ne zmorejo stopit, če ni izvršen ukaz za to.
Torej, kaj se je zgodilo z Loganom? Tam zraven smo videli veliko mrtvih konjev.
In izven parka hosti ne zmorejo stopit, če ni izvršen ukaz za to. To si videl pri sceni z dvigalom, ko tip ni eksplodiral pač pa se je enostavno zaustavil.
Mislim da je tukaj imela Meave nadzor na njim. Še rekla mu je, da ga ne pusti ven.
Kot si videl, je Devos orjaški kompleks. me prav zanima koliko nadstropij ima?
Glede, da se do Devosa vozijo s podzemnimi vlaki sklepam,da ljudje živijo zgolj v orjaških kopleksih.
Korporacija se imenuje Delos in ne Devos
Stavba, ki jo ima korporacija sredi parka, pa je orjaški nebotičnik, ki je obrnjen na glavo in gre v globino namesto v višino.
Število nadstropij smo videli v dvigalu, ko so se peljali v klet, praktično do dna, kjer so shranjeni pokvarjeni roboti. Tam je v dvigalu kazalo 83 nadstropje globoko.
karafeka ::
Eh, malo filozofskega mambočamboja, konec pa docela pričakovan - roboti se uprejo. MiB je pa še celo vesel bil ;)
Na trenutke me je spominjalo na jurski park 1.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: karafeka ()
Eh, malo filozofskega mambočamboja, konec pa docela pričakovan - roboti se uprejo. MiB je pa še celo vesel bil ;)
A ti si gledal isto serijo? Roboti se niso čisto nič uprli. MIB je bil vesel, ker je mislil da so se roboti uprli, v resnici pa je bistvo da je bil Ford vse do svoje smrti njihov bog. Mogoče bo še po smrti.
Je pa pogled MIB-ja res zabaven, ko je v zadnjih sekundah dočakal bistvo svojega iskanja. Čeprav je bilo zrežirano.
globoko grlo ::
Kako veš, da je blo zrežiran?
Črviček "svobodne volje" se zdej prosto širi.
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB
MiB (Billy) je vesel, ker ima sedaj točno to, kar je ves čas iskal.
Končno ima konkurenčne nasprotnike, ki ga lahko poškodujejo.
Morda pa globoko v sebi celo upa, da bo spet dobil svojo "resnično" Dolores, v katero se je kot mladi mož zaljubil.
Sam ga še ne bi odpisal, morda mu je celo Ford s tem, da ga je Clementine zadela samo v roko in ne ubila, namignil na to in mu dal možnost pobega oz. boja nazaj.
IMHO nimajo še vsi hosti "svobodno voljo", Dolores je ena izmed prvih, če ne celo edina.
Ford je kreator, ampak najbolj pomembno je, da sedaj Dolorers ne sliši več glasu v sebi od svojega "boga/kreatorja Forda oz. Arnolda" ampak svoj lastni glas, ki ji ukazaje kaj naj naredi oz. kako se obnaša.
Arnold ji je ukazal, da ga mora ubiti, Ford ji je dal pa možnost.
Ona bo verjetno ta mesija, ki bo vse hoste spravila na pot osamozaveščenja in na pot upora proti ljudem.
Maave pa zadnjega testa ni naredila, ker je še vedno sprogramirana, da verjame, da ima hčerko in še vedno dela po ukazih...
V primeru, da bi Maave šla z vlakom iz parka bi pokazala oz. dokazala, da se je resnično osamosvojila in da posluša svoj glas.
ps: Seveda pa je še vedno možnost, da je vse to samo nova Fordova zgodbica in sam še vedno vse niti vleče!
Končno ima konkurenčne nasprotnike, ki ga lahko poškodujejo.
Morda pa globoko v sebi celo upa, da bo spet dobil svojo "resnično" Dolores, v katero se je kot mladi mož zaljubil.
Sam ga še ne bi odpisal, morda mu je celo Ford s tem, da ga je Clementine zadela samo v roko in ne ubila, namignil na to in mu dal možnost pobega oz. boja nazaj.
IMHO nimajo še vsi hosti "svobodno voljo", Dolores je ena izmed prvih, če ne celo edina.
Ford je kreator, ampak najbolj pomembno je, da sedaj Dolorers ne sliši več glasu v sebi od svojega "boga/kreatorja Forda oz. Arnolda" ampak svoj lastni glas, ki ji ukazaje kaj naj naredi oz. kako se obnaša.
Ona bo verjetno ta mesija, ki bo vse hoste spravila na pot osamozaveščenja in na pot upora proti ljudem.
Maave pa zadnjega testa ni naredila, ker je še vedno sprogramirana, da verjame, da ima hčerko in še vedno dela po ukazih...
V primeru, da bi Maave šla z vlakom iz parka bi pokazala oz. dokazala, da se je resnično osamosvojila in da posluša svoj glas.
ps: Seveda pa je še vedno možnost, da je vse to samo nova Fordova zgodbica in sam še vedno vse niti vleče!
karafeka ::
A ti si gledal isto serijo? Roboti se niso čisto nič uprli.
Kako pa ti praviš temu, da začne Dolores streljat po nedolžnih, neoboroženih ljudeh, iz gozda pa pride cela horda do zob oboroženih robotov, če ne upor? Obletnica mature?
Mislim, da sta oba Ford (zagotovo) in MiB zaključila svojo zgodbo.
Najbolj zanimivo razkritje finala te sezone je v bistvo to, da način pripovedovanja zgodbe z več časovnicami ni bil uporabljen samo kot sredstvo za plot twiste ter ustvarjanje teorij okoli tega v stilu Losta in podobnih serij, temveč je v resnici nas gledalce vsaj deloma postavil v čevlje robotov (najbolj seveda Dolores, ki je tudi glavna zvezda vseh časovnic), ki so odkrivali svet okoli sebe ter bili na poti samozavedanja (mi pa smo preko tega bili, vsaj med drugim, na poti odkrivanja skrivnosti ter ozadij dogodkov v seriji).
Sedaj smo ugotovili, da je Ford po smrti Arnolda spremenil svoje mišljenje ter v resnici vsa ta leta samo skušal uresničiti Arnoldovo vizijo, v kateri bi roboti preko The Maze prišli do lastne zavesti. Vsa krutost ter nasilje, ki so ga znova in znova izkušali, pa so samo prepreke, ki jih morajo pri tem premagati oziroma ponotranjiti, da dobijo svoj glas (torej tisto, kar smo gledalci mislili, da je glas Arnolda, ki naj bi jih na skrivaj upravljal). Ko ugotovijo, da je ta glas v resnici njihov, potem postanejo popolnoma samozavedni in to je sedaj uspelo Dolores (z razkritjem teh skrivnosti pa istočasno tudi nam, gledalcem - vse teorije pa so bile samo naše reveries, kot temu pravijo v seriji). Ostali roboti so šele na poti do popolnega samozavedanja oziroma do svobodne volje.
Toda - ali ima Dolores sedaj res svobodno voljo? Do samozavedanja je prišla preko vnaprej določenih nastavitev v njeni programski opremi, torej, ali je njena volja v tem popolnem samozavedanju res svobodna? Ali to pomeni, da tudi človek nima svobodne volje, glede na to, da so tudi naše odločitve posledica naše preteklosti ter zunanjih vplivov (programiranja)?
Za koga bomo v tej seriji sedaj sploh navijali? Za robote, ki bodo za svobodo verjetno morali iztrebiti večino človeške rase, ali za ljudi, ki želijo ta bitja z lastno zavestjo (predvidevamo, da bo do tega prišel še kakšen robot poleg Dolores) odstraniti (fizično ali preko programiranja)? Meni osebno je všeč, da v tej seriji že od začetka nimam favoritov oziroma se na noben lik nisem navezal na enak način, kot to ponavadi počnemo v ostalih serijah. Všeč mi je zato, ker je to nekaj novega, nekaj drugačnega in nekaj, kar lahko uspe samo takšni seriji.
Ali je moralno ubijati bitja, ki se zavedajo samih sebe? Je Westworld le zelo draga promocija vegetarijanstva?
Kdo od vas misli, da bi v Westworldu bil zmožen ubijanja robotov brez slabe vesti? Je seks s takšnim robotom varanje svojega partnerja? William je bil na začetku beli klobuk, ki se je počutil krivega že, ko ga je pobožala prostitutka Clementine. Na koncu je postal najbolj krut obiskovalec, ki ni samo varal žene, temveč je brutalno posiljeval vsaj Dolores, če ne tudi ostalih.
Sedaj smo ugotovili, da je Ford po smrti Arnolda spremenil svoje mišljenje ter v resnici vsa ta leta samo skušal uresničiti Arnoldovo vizijo, v kateri bi roboti preko The Maze prišli do lastne zavesti. Vsa krutost ter nasilje, ki so ga znova in znova izkušali, pa so samo prepreke, ki jih morajo pri tem premagati oziroma ponotranjiti, da dobijo svoj glas (torej tisto, kar smo gledalci mislili, da je glas Arnolda, ki naj bi jih na skrivaj upravljal). Ko ugotovijo, da je ta glas v resnici njihov, potem postanejo popolnoma samozavedni in to je sedaj uspelo Dolores (z razkritjem teh skrivnosti pa istočasno tudi nam, gledalcem - vse teorije pa so bile samo naše reveries, kot temu pravijo v seriji). Ostali roboti so šele na poti do popolnega samozavedanja oziroma do svobodne volje.
Toda - ali ima Dolores sedaj res svobodno voljo? Do samozavedanja je prišla preko vnaprej določenih nastavitev v njeni programski opremi, torej, ali je njena volja v tem popolnem samozavedanju res svobodna? Ali to pomeni, da tudi človek nima svobodne volje, glede na to, da so tudi naše odločitve posledica naše preteklosti ter zunanjih vplivov (programiranja)?
Za koga bomo v tej seriji sedaj sploh navijali? Za robote, ki bodo za svobodo verjetno morali iztrebiti večino človeške rase, ali za ljudi, ki želijo ta bitja z lastno zavestjo (predvidevamo, da bo do tega prišel še kakšen robot poleg Dolores) odstraniti (fizično ali preko programiranja)? Meni osebno je všeč, da v tej seriji že od začetka nimam favoritov oziroma se na noben lik nisem navezal na enak način, kot to ponavadi počnemo v ostalih serijah. Všeč mi je zato, ker je to nekaj novega, nekaj drugačnega in nekaj, kar lahko uspe samo takšni seriji.
Ali je moralno ubijati bitja, ki se zavedajo samih sebe? Je Westworld le zelo draga promocija vegetarijanstva?
Kdo od vas misli, da bi v Westworldu bil zmožen ubijanja robotov brez slabe vesti? Je seks s takšnim robotom varanje svojega partnerja? William je bil na začetku beli klobuk, ki se je počutil krivega že, ko ga je pobožala prostitutka Clementine. Na koncu je postal najbolj krut obiskovalec, ki ni samo varal žene, temveč je brutalno posiljeval vsaj Dolores, če ne tudi ostalih.
A ti si gledal isto serijo? Roboti se niso čisto nič uprli.
Kako pa ti praviš temu, da začne Dolores streljat po nedolžnih, neoboroženih ljudeh, iz gozda pa pride cela horda do zob oboroženih robotov, če ne upor? Obletnica mature?
Mislim, da sta oba Ford (zagotovo) in MiB zaključila svojo zgodbo.
Ja pa sej je jasno, da je Ford robote sprogramiral v to. Še njegov govor govori točno o tem. Zaenkrat še roboti ničesar niso naredili zavestno.
globoko grlo je izjavil:
Kako veš, da je blo zrežiran?
Seveda se zdaj širi, ker ni nobenega da bi jih nadzoroval. Poboj vsega človeškega je bil zadnji Fordov ukaz. Osvoboditev zatiranih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Nikec3 ()
Dolores je na koncu naredila točno to, kar je Ford želel.
Fordov govor ni bil naključje, to je bilo njegovo zadnje dejanje. Tudi niti malo ni bil presenečen, ko je videl Bernarda, kar še bolj dokazuje, da je imel vse pod kontrolo. In tudi Charlotte je tako lepo rekel da "se vidita zvečer", navsezadnje je ta njegov nov "narrative" ravno to, da se roboti "uprejo", oziroma da jim on da še zadnji ukaz, od zdaj naprej so pa svobodni.
Ne vem od kje vam ideja, da so roboti karkoli počeli samovoljno. Tudi Dolores ni ničesar naredila samovoljno. To njeno nasilje se je vzbudilo komaj, ko je bila sprožena njena "Wyatt" notranjost, ki je bila sprogramirana. In "The Maze" je zgolj Ford izkoristil v svoje namene. Zakaj pa mislite, da je odkopal Cerkev? Da je dal Dolores možnost, da najde "the Maze". Na koncu je šla čisto vsaka stvar po Fordovih planih, presenetilo ga ni nič.
EDIT: Zdaj po vsem kar sem zgoraj napisal sem odprl Reddit in kaj je stvar z največ glasovi?
Ne vem od kje vam ideja, da so roboti karkoli počeli samovoljno. Tudi Dolores ni ničesar naredila samovoljno. To njeno nasilje se je vzbudilo komaj, ko je bila sprožena njena "Wyatt" notranjost, ki je bila sprogramirana. In "The Maze" je zgolj Ford izkoristil v svoje namene. Zakaj pa mislite, da je odkopal Cerkev? Da je dal Dolores možnost, da najde "the Maze". Na koncu je šla čisto vsaka stvar po Fordovih planih, presenetilo ga ni nič.
EDIT: Zdaj po vsem kar sem zgoraj napisal sem odprl Reddit in kaj je stvar z največ glasovi?
"Assassination of Delos Board by the Genius Robert Ford"
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Nikec3 ()
Kdo od vas misli, da bi v Westworldu bil zmožen ubijanja robotov brez slabe vesti? Je seks s takšnim robotom varanje svojega partnerja?
Seveda, ker niso živa bitja.
Sex z robotom ni varanje, ker ni človek.
Zdaj bi lahko rekla, da kdor se naveže na robote, kot se je William da ima mentalne motnje.
Phantomeye ::
Kdo od vas misli, da bi v Westworldu bil zmožen ubijanja robotov brez slabe vesti? Je seks s takšnim robotom varanje svojega partnerja?
Sex z robotom ni varanje, ker ni človek.
Zdaj bi lahko rekla, da kdor se naveže na robote, kot se je William da ima mentalne motnje.
Prvič - niso roboti, ampak so androidi.
Drugič, ni res. androidi so identični ljudem. sploh zadnja generacija. To, da se človek naveže na tako bitje ni mentalno boln. Pomeni, da se NORMALNO odziva. Kvečjemu je problem, da je nekdo sposoben brez vesti pobijat bitja, ki so navzven navadni ljudje.
Pa wtf. to je podobna logika kot, da se od nekoga partnerica spi z žensko, pa si rečejo "ah, ni panike, saj je ženska".
Varanje pomeni, da neki drugi osebi z emocionalnega in seksualnega vidika daješ nekaj, kar je rezervirano za partnerja. To, da je ta druga oseba (oseba, ne negiben predmet) android je irrelevantno. Važna so čustva, ki jih daješ komu drugemu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Phantomeye ()
joni_fego ::
Kaj pa posilil? Tako, kot je MiB v prvem delu Dolores brutalno odvlekel v skedenj in kdo ve kaj vse počel zatem (predpostavljajmo najhujše)? Res misliš, da bi to storil brez slabe vesti, medtem, ko bi ti android, ki je v vseh pogledih kateri so za človeške čute relevantni (torej ga za androida smatraš izključno zato, ker ti je nekdo drug zatrdil, da to ni človek, ker ga drugače ne bi nikoli ločil), kričal od groze, jokal, se boril in prosil, da mu ne storiš nič žalega?
To so meni zelo zanimiva vprašanja, ki jih ta serija definitivno postavlja ter raziskuje. Meni osebno se vsaj malce in za trenutek zasmili že tale robotek, ko ga brcnejo:
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vikings (TV Series 2013 - ) (strani: 1 2 3 4 … 12 13 14 15 )Oddelek: Sedem umetnosti | 222948 (4716) | oo7 |