Forum » Elektrotehnika in elektronika » Multiplekser in demultiplekser
Multiplekser in demultiplekser
menjalnik ::
Mi lahko kdo po domače razloži kaj je to, zakaj se uporablja in kakšna je glavna razlika?
ajfon ::
MULTIPLEKSER (MUX): Iz naprimer 16 Vhodov na mikrokrmilniku, narediš enega.
DEMULTIPLEKSER (DEMUX): Iz enega vhoda/izhoda narediš 16.
V bistvu gre za kompresiranje signalov v enega oz. obratno.
Velikokrat sem te izraze srečal tudi pri raznoraznemu programiranju, SCADA itd.
DEMULTIPLEKSER (DEMUX): Iz enega vhoda/izhoda narediš 16.
V bistvu gre za kompresiranje signalov v enega oz. obratno.
Velikokrat sem te izraze srečal tudi pri raznoraznemu programiranju, SCADA itd.
mikojan ::
Uporablja se v računalniških šolah. Drugje ga ne potrebuješ. Rajši se uči naprimer html al drupal al wordpress kot ta jajca. Never ever boš v lajfu srečal mux. Napiflat in čimprej zbrisat z možganov.
ajfon ::
Kaj ti govoriš.. Če se v tvoji stroki ne uporablja, ne pomeni , da se sploh ne uporablja..
V digitalni tehniki se MUX in DEMUX uporabljata ogromno.. Pa ni nujno da kot fizična čipa, ampak se veliko uporablja kot block v raznoraznih programih naprimer. LabView
V digitalni tehniki se MUX in DEMUX uporabljata ogromno.. Pa ni nujno da kot fizična čipa, ampak se veliko uporablja kot block v raznoraznih programih naprimer. LabView
čuhalev ::
Dva zelo džabe multipleksa sta časovni in frekvenčni.
Prvega srečaš v budilki na nočni omarici, kjer bi rad prikazoval uro, vendar vsaka črtica na prikazovalniku potrebuje svojo krmilno linijo. Ker veš, da boš prikazoval samo številke lahko število linij drastično zmanjšaš, saj veš, da lahko s samo štirimi linijami A določiš 16 različnih stanj, torej zagotovo števila od 0 do 9. Nadalje potrebuješ še dve liniji B s katerimi poveš, kje se to število nahaja.
Toliko o shemi vezave, sedaj pa časovni del. Najprej nastaviš liniji B tako da kažeta na prvi prikazovalnik (desetice ure) ter na A pošleš cifro, katero bi rad tam imel. Sedaj popraviš B, da kaže enice ure ter, ter pošleš cifro po linijah A. Ponoviš še dvakrat za desetice in enice minut. To je en cikel, ki ga ponavljaš neprestano.
Seveda prikazovalniki utripajo, ker v nekem trenutko vedno izbereš samo enega od štirih prikazovalnikov, vendar, če to ponavljaš dovolj hitro, utripanja ne opaziš.
Morda sem falil vprašanje ...
Prvega srečaš v budilki na nočni omarici, kjer bi rad prikazoval uro, vendar vsaka črtica na prikazovalniku potrebuje svojo krmilno linijo. Ker veš, da boš prikazoval samo številke lahko število linij drastično zmanjšaš, saj veš, da lahko s samo štirimi linijami A določiš 16 različnih stanj, torej zagotovo števila od 0 do 9. Nadalje potrebuješ še dve liniji B s katerimi poveš, kje se to število nahaja.
Toliko o shemi vezave, sedaj pa časovni del. Najprej nastaviš liniji B tako da kažeta na prvi prikazovalnik (desetice ure) ter na A pošleš cifro, katero bi rad tam imel. Sedaj popraviš B, da kaže enice ure ter, ter pošleš cifro po linijah A. Ponoviš še dvakrat za desetice in enice minut. To je en cikel, ki ga ponavljaš neprestano.
Seveda prikazovalniki utripajo, ker v nekem trenutko vedno izbereš samo enega od štirih prikazovalnikov, vendar, če to ponavljaš dovolj hitro, utripanja ne opaziš.
Morda sem falil vprašanje ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: čuhalev ()
mujek ::
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Povezana na Wifi in Ethernet istočasnoOddelek: Omrežja in internet | 1012 (803) | ameba |
» | 7 segmentni LCD prikazovalnik...Oddelek: Šola | 5421 (4601) | mte |
» | DS18B20, meritve v mraziščih (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 8714 (7229) | TESKAn |
» | Katero elektronko naj uporabimOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2242 (1753) | neoto |
» | Audio v divx in xvid ipd. filmihOddelek: Zvok in slika | 1739 (1555) | Wu-MaSTeR |