» »

Smrt v družini - dokumentacija

Smrt v družini - dokumentacija

scipascapa ::

Je že kdo imel primer, ko je zahteval vso zdravstveno dokumentacijo v primeru smrti znotraj družine? Kako bi se obrazec, ki ga moram spisati glasil?

Zahteva za vročilo zdravstvene dokumentacije pokojnega itd?

Hvala :(

Keth Selhan ::

Da se navežem na to temo, mene zanima, če se da po kakih pravnih poteh prositi/izvedeti ali zahtevati od splošne bolnice v enem kraju, kako je pokojni (v mojem primeru oče) umrl in kaj se je dogajalo tam z njim? Sama nič ne vem.

Vikking ::

Poglej si: 42. člen ZPacP in 45. člen ZPacP (Zakon o pacientovih pravicah)

Roka do kdaj lahko zahtevaš dokumentacijo ni. Odvisna je le od hrambe podatkov.

St235 ::

Povztek:

Seznanitev z zdravstveno dokumentacijo po pacientovi smrti
Po pacientovi smrti imajo pravico do seznanitve z njegovo zdravstveno dokumentacijo osebe, ki so za obdelavo podatkov pooblaščene z zakonom, in osebe, za katere je pacient predhodno dal izrecno privolitev v pisni obliki.
Po pacientovi smrti imajo pravico do seznanitve z njegovo zdravstveno dokumentacijo pacientov zakonec, zunajzakonski partner, partner iz istospolne skupnosti, otroci in posvojenci, kadar teh oseb ni, pa pacientovi starši. Osebam iz prejšnjega stavka se omogoči le dostop do tistih podatkov, ki so potrebni za dosego zakonitega namena seznanitve. Osebe iz prvega stavka, ki se želijo seznaniti z zdravstveno dokumentacijo, ki je nastala v času, ko umrli pacient ni bil sposoben odločanja o sebi in se je to stanje brez prekinitev nadaljevalo do njegove smrti, morajo za seznanitev izkazati pravni interes. Z zdravstveno dokumentacijo umrlega pacienta se lahko seznanijo tudi druge osebe, ki za to izkažejo pravni interes z ustrezno listino, pri čemer se jim omogoči le dostop do tistih podatkov, ki so potrebni za uveljavljanje njihovega pravnega interesa.
Zahteva za seznanitev oseb iz prejšnjega odstavka se delno ali v celoti zavrne, če tako določa zakon ali če je pacient seznanitev pred smrtjo pisno ali ustno v navzočnosti dveh prič izrecno prepovedal.
Ne glede na izrecno prepoved umrlega pacienta imajo pravico do seznanitve z zdravstveno dokumentacijo v delu, ki se nanaša na razloge, ki utegnejo bistveno vplivati na njihovo zdravje, pacientovi starši, pacientovi potomci do katerega koli kolena, pacientov zakonec, zunajzakonski partner ali partner iz istospolne skupnosti, bratje in sestre ali druge osebe, ki so bile z umrlim pacientom v posebnem razmerju in to z gotovostjo izkažejo. Seznanitev se izvede prek pacientovega izbranega osebnega zdravnika ali zdravnika, ki je bil kako drugače udeležen v postopku zdravljenja, če tega ni, pa zdravnika določi izvajalec zdravstvenih storitev, ki razpolaga s pacientovo zdravstveno dokumentacijo.
O zahtevi za seznanitev bomo v bolnišnici odločili v 15 dneh od prejema obrazložene zahteve. Če je zahteva delno ali v celoti zavrnjena, imajo osebe, navedene v prvem, drugem in četrtem odstavku pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu.
Pacient ima pravico določiti osebe, ki se po njegovi smrti lahko seznanijo z njegovo zdravstveno dokumentacijo, in osebe, katerim seznanitev z njegovo zdravstveno dokumentacijo prepoveduje. Pravica iz tega odstavka se uresničuje na način in pod pogoji, ki jih določa 45. člen Zakona o pacientovih pravicah. Prepoved oziroma določitev oseb se lahko evidentira tudi v centralni evidenci zdravstvene dokumentacije.
Prepoved oziroma dovolitev seznanitve z zdravstveno dokumentacijo po smrti pacienta
Za postopek zapisa in dostopa do podatkov o prepovedi oziroma dovolitvi seznanitve z zdravstveno dokumentacijo za čas po smrti pacienta v skladu z 42. členom Zakona o pacientovih pravicah se smiselno uporabljajo določbe 2. do 7. člena Pravilnika o načinu določitve pacientovega zdravstvenega pooblaščenca in o izjavi vnaprej izražene volje (Ur.l.RS št. 77/2008).
Na pisni izjavi, s katero pacient prepove oziroma dovoli seznanitev z zdravstveno dokumentacijo za čas po njegovi smrti, overitev podpisa pacienta ni potrebna ("Prepoved oziroma dovolitev razkrivanja zdravstvene dokumentacije in sporočanja informacij o zdravstvenem stanju" - Priloga 8). V sistemu CZZD se zapiše bistvena vsebina izjave.
Izjava iz prejšnjega odstavka se lahko hrani tudi pri posameznih izvajalcih zdravstvenih storitev.


http://www.bolnisnica-go.si/node/196

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

scipascapa ::

Hvala.

scipascapa ::

Dr. Živago: tebi oče? Meni pa očim. Sožalje.

Naj bo obema lahka zemlja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spletna trgovina Proteini.si razkrila svoje stranke (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7923764 (14805) BlaY0
»

Skrbno skrivanje seznama zdravil (terapij) v domu upokojencev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8917592 (14811) NonPlusUltra
»

Diskriminacija

Oddelek: Loža
4510413 (9244) fosil
»

Mobilna aplikacija, s katero dostopate do svojih zdravniških podatkov!

Oddelek: Mobilne tehnologije
456372 (4977) dejanslo
»

Odklonitev zdravstvene pomoči (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7412602 (10758) Looooooka

Več podobnih tem