Forum » Loža » Kje kupiti inflacijsko zaščitene državne obveznice?
Kje kupiti inflacijsko zaščitene državne obveznice?
pirx ::
Pozdravljeni,
pred kratkim sem prebral tale članek: http://www.siol.net/novice/gospodarstvo...
Zanima me, če ve kdo mogoče, kje v SLO (ali v tujini - AUT npr.) kupiti inflacijsko zaščitene državne obveznice? Zdi se mi super ideja za "ohranjanje" vrednosti denarja, hkrati pa je tudi varna naložba. Neki visoki donosi mi trenutno niso ravno pomembni.
Hvala.
pred kratkim sem prebral tale članek: http://www.siol.net/novice/gospodarstvo...
Zanima me, če ve kdo mogoče, kje v SLO (ali v tujini - AUT npr.) kupiti inflacijsko zaščitene državne obveznice? Zdi se mi super ideja za "ohranjanje" vrednosti denarja, hkrati pa je tudi varna naložba. Neki visoki donosi mi trenutno niso ravno pomembni.
Hvala.
kipling ::
Trentuno v Evropi ni toliko problem inflacija kot deflacija. Bodi pozoren, kako se upošteva ta dodatek za inflacijo v primeru, če je ta negativna, da ne boš imel znižano obrestno mero za stopnjo deflacije.
Hvala za namig. Zanimivo bi bilo videti drobni tisk pri teh zadevah. Nisem pa še nikjer našel nič o tem, kje jih kupiti. V članku piše, da je enostavno priti do njih. :) Mogoče bo najboljše, da pošljem povpraševanje direktno k bankam.
mitja73 ::
Ce imas resen denar potem itak dobis na svoji banki osebnega bancnika in ti to ureja on, brez extra stroskov.
Dovolj je ze 10+k€
Dovolj je ze 10+k€
Sem pri eni od hranilnic in trenutno imam rento varčevanje, sklenjeno leta 2012, denar pa se obrestuje po 4,80 % obrestni meri (obrestna mera v času varčevanja ostaja enaka, vendar če bi danes sklenil varčevanje, bi se denar obrestoval po samo 2,10 %).
Takrat je veljalo, da ko se varčevanje konča, bodo denar izplačevali po trenutno veljavni obrestni meri za rentna varčevanja oz. ne manj, kot 3,00 % (če se odločiš za rentno izplačevanje). S tem bi še bil zadovoljen in bi verjetno izbral 20 letno obdobje za izplačevanje, vendar so pravila vmes spremenili in sedaj izplačujejo po trenutno veljavni obrestni meri (2,10 %). Ne vem, koliko bo prostora za pogajanje, ko bo varčevanje končano (l. 2017), vendar če bom denar prisiljen pobrati v enkratnem znesku, moram najti neko začasno možnost za varčevanje, dokler ne najdem kaj boljšega. Znesek je drugače šestmesten (ni podedovano, ni shady business, ampak rezultat hard-core dela na tujem trgu).
Osebnega bančnika pa kljub temu nimam. :)
Takrat je veljalo, da ko se varčevanje konča, bodo denar izplačevali po trenutno veljavni obrestni meri za rentna varčevanja oz. ne manj, kot 3,00 % (če se odločiš za rentno izplačevanje). S tem bi še bil zadovoljen in bi verjetno izbral 20 letno obdobje za izplačevanje, vendar so pravila vmes spremenili in sedaj izplačujejo po trenutno veljavni obrestni meri (2,10 %). Ne vem, koliko bo prostora za pogajanje, ko bo varčevanje končano (l. 2017), vendar če bom denar prisiljen pobrati v enkratnem znesku, moram najti neko začasno možnost za varčevanje, dokler ne najdem kaj boljšega. Znesek je drugače šestmesten (ni podedovano, ni shady business, ampak rezultat hard-core dela na tujem trgu).
Osebnega bančnika pa kljub temu nimam. :)
Spajky ::
Poglej si temo tu nekje na ST-ju (Denar ali zlato) ... jest sem tudi operiral s takimi velikimi ciframi pred slabim letom in me je skrbelo za ohranjanje vrednosti. Ko se je začelo nekaj šušljati o Quantitative Easing (štampanje para-dobim "ošpice"), sem šel takoj v akcijo nabave zlatih ploščic; lani je bil še idealen čas za to (še precej bolje bi bilo l.2009), razliko pa v švicarce ...
Namreč inflacija bo začela naraščat (vrednost € drastično in pada, plače iste dalje, ur.statistika pa bo še naprej bluzila, da je inflacija nizka, kot vedno v zgodovini LOL .
Torej bo inflacija realno prehitevala tudi obresti za vezane vloge, oz. je to prikriti davek (razvrednotenje glavnice). Da o davkih na obresti ne govorimo, enako na provizije pri vrednostnih papirjih in davke na nominalno razliko pri prodaji vrednostnih papirjev (obveznice, bilokakšne!) ... Zdej pa si misli, kaj ti je naredit! ...
Namreč inflacija bo začela naraščat (vrednost € drastično in pada, plače iste dalje, ur.statistika pa bo še naprej bluzila, da je inflacija nizka, kot vedno v zgodovini LOL .
Torej bo inflacija realno prehitevala tudi obresti za vezane vloge, oz. je to prikriti davek (razvrednotenje glavnice). Da o davkih na obresti ne govorimo, enako na provizije pri vrednostnih papirjih in davke na nominalno razliko pri prodaji vrednostnih papirjev (obveznice, bilokakšne!) ... Zdej pa si misli, kaj ti je naredit! ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...
Tilen ::
Ciljna inflacija QE je pri 2%. Da ne bi po nepotrebnem delali panike.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Japade, ti kar slepo verjami bruseljskim birokratom ... in tudi padec vrednosti € proti $ ne bo podražil banan ...
Loocas ::
vidim, da si hud strokovnjak.. uradna statistika je že od koga? Od levih al desnih??
Te zgodbice o grozni inflaciji poslušamo že od začetka krize l. 2009 in posledica tega so samo napihnjene cene žlahtnih kovin. De facto se pa nahajamo v deflaciji. Ko bo konec te paranoje, bodo šle cene zlata in podobno nazaj, globoko izpod 1000USD.
Matev - najslabši troll vseh časov
Japade, ti kar slepo verjami bruseljskim birokratom ... in tudi padec vrednosti EUR proti $ ne bo podražil banan ...
Saj jim verjamem, sem v delnicah. Tudi v ZDA so šli skozi QE, celo večkrat, le v EU imamo prvič. Skratka, nič posebnega. Konec 2016 se QE v EU predvidoma zaključi (60 milijard EUR iz nič/mesec) in EUR bo spet pridobil na vrednosti, na enak način, kot je USD, ko so lani ustavili easing (90 milijard USD iz nič / mesec). Američani in njihova ekonomija je še vedno tu in nič ne kaže, da bi kaj hitro šli v pogubo. Prav tako ni govora o kakšni hiperinflaciji v ZDA, tako da predlagam, da se teoretiki zarot oborožite s kakšnimi boljšimi argumenti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
... in ko bo napihnjen balon (spet) počil, se bo financarjem spet smejalo (bili še bogatejši), ostali pa v jok ... ker se nič ni spremenilo v bistvu v finčnem svetu (samo kozm.popravki!) ... iz kje je že g.Draghi prišel? ...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Spajky ()
O tem pokanju balona poslušam že ves čas.
Kako si ti razlagaš tole sliko?
300 let stara teorija zarote?
Kako si ti razlagaš tole sliko?
Poka, poka
vir: Wikipedia300 let stara teorija zarote?
Zgodovina sprememb…
hamez66 ::
Ja na tem grafu se vidi, da je v zadnjih 15 letih 2x ornk počil. Ni ravno graf za argumentiranje nepokanja balonov.
Odvisno kako pogledaš. Meni se zdi kozarec na pol poln in ne na pol prazen. Kdor je zadnjih 15, 30, 60, 100 let v delnicah, je kljub vsem pokom v plusu in pobira zavidljive dividende.
Zgodovina sprememb…
hamez66 ::
Ja, 225 let graf se da gledati na veliko biased načinov, samo se pa na grafu lepo vidi, da je pokanje balončkov realnost. Niso pač vsi svetovni gospodarski indeksi top 500 podjetij najmočnejše vojaške in ekonomske sile na svetu, obstajajo tudi razne evropske zgodbe, da o raznih Zimbabwejih, Jugoslavijah in podobnih ne govorimo.
Tudi 500 podjetij, ki nastopajo v tem indeksu, se menja. Niso to več podjetja iz leta 1789. Drugače je trenutno indeks S&P še precej višje, kot je prikazano na grafu. Na grafu je max okoli 1500, danes je vrednost okoli 2080.
Mene ta graf ne prepriča, da ne bo več pokalo (ker bo, vprašanje je samo, kje je vrh). Da so QE v Ameriki izpeljali dobro in da imajo gold-bugi neko svojo ideologijo, ki z realnostjo nima veliko povezave, pa vem že od prej.
Tudi 500 podjetij, ki nastopajo v tem indeksu, se menja. Niso to več podjetja iz leta 1789. Drugače je trenutno indeks S&P še precej višje, kot je prikazano na grafu. Na grafu je max okoli 1500, danes je vrednost okoli 2080.
Mene ta graf ne prepriča, da ne bo več pokalo (ker bo, vprašanje je samo, kje je vrh). Da so QE v Ameriki izpeljali dobro in da imajo gold-bugi neko svojo ideologijo, ki z realnostjo nima veliko povezave, pa vem že od prej.
Isotropic ::
problem je, k so v usa v teh par letih ful izčrpali middle class...
high class se je pa enormno povečal
high class se je pa enormno povečal
@Tilen: Z delnicami tudi ni vse tako lepo - s tem se kar resno ukvarjal med 2004 in 2012, tudi z NLB sem sodeloval. Nihče ne kupuje na dnu in prodaja na vrhu. Ponavadi ljudje kupijo na sredini trenda (ko že traja nekaj let), prodajo pa šele, ko se majhna korekcija spremeni v veliko in so na koncu mogoče malo na boljšem, kot sicer - nato pa še plačajo hud davek na "dobiček". Začetek zadnje krize (2007 v ZDA, 2009 v SLO) je pokosil praktično vse ljudi, ki jih poznam, ki so se ukvarjali z delnicami.
Trenutno je najslabši možen čas za nakup delnic - pozitivni trend traja že zadnjih 5 let in mogoče bo še šlo kakšno leto ali dve, nato pa bo spet večja korekcija (ne glede na karkoli - če že ne bo ekonomskih razlogov, bo pa prišlo "out of the blue", kot presenečenje za vse). Takrat bo čas za nakupe. Kupiš, držiš 5-6 let in prodaš, ne glede na karkoli. To je edini način, da zares profitiraš v delnicah (100+%).
Btw, še vedno ne vem, kje priti do inflacijsko zaščitenih obveznic. :) Na spletu se res nič ne najde o tem. Ahhh...
Trenutno je najslabši možen čas za nakup delnic - pozitivni trend traja že zadnjih 5 let in mogoče bo še šlo kakšno leto ali dve, nato pa bo spet večja korekcija (ne glede na karkoli - če že ne bo ekonomskih razlogov, bo pa prišlo "out of the blue", kot presenečenje za vse). Takrat bo čas za nakupe. Kupiš, držiš 5-6 let in prodaš, ne glede na karkoli. To je edini način, da zares profitiraš v delnicah (100+%).
Btw, še vedno ne vem, kje priti do inflacijsko zaščitenih obveznic. :) Na spletu se res nič ne najde o tem. Ahhh...
thramos ::
vidim, da si hud strokovnjak.. uradna statistika je že od koga? Od levih al desnih??
Te zgodbice o grozni inflaciji poslušamo že od začetka krize l. 2009 in posledica tega so samo napihnjene cene žlahtnih kovin. De facto se pa nahajamo v deflaciji. Ko bo konec te paranoje, bodo šle cene zlata in podobno nazaj, globoko izpod 1000USD.
Če vrednost valute pada proti vsem ostalim, gre za zelo podobnen proces kot pri inflaciji (denar izgublja vrednost). Le da skupaj z denarjem pada tudi vrednost tistim dobrinam, ki so izražene v padajoči valuti. Bolj pa se vidi izguba vrednosti pri uvoženih dobrinah.
Da je kljub QE možno dolgotrajno obdobje deflacije (in stagnacije) pa je pokazala že Japonska. Čeprav je zaradi drugih razmer precej težka primerjava z EU.
guess_who ::
Pirx, edini način, da zareš profitiraš v delnicah je, da imaš dostop do dobre strategije. V danem momentu je dobrih strategij veliko, implementacija večine pa zahteva precej znanja in/ali denarja. Za vstop v top hedge sklade je običajno potrebna 7-mestna številka v redkih primerih 6 (ob predpostavki, da sploh vzamejo individualne investitorje). Tudi, če trguješ solo določene strategije zahtevajo precejšen vložek v infrastrukturo (podatkovne baze, kolokacija, itd.). Kupi in drži je slaba (risk-adjusted gledano) strategija. Že z relativno malo znanja in inputa se da doseči boljši Sharpe ratio (Deutsch ratio, če hočete).
Dostop do inflacijsko zaščitenih obveznic pa je mogoč skozi proxyje (npr. ETFje) ali pa prek brokerja (kar se tiče retail brokerjev mislim, da Saxo Bank ponuja precej različnih obveznic), ki ti omogoča kupovanje in prodajo takih papirjev. Mislim, da se da TIPS-e kupiti tudi direktno od US Treasuryja, za EU in Azijo ne vem kako je s tem. Sicer pa je trenutno kar se obveznic tiče interest-rate risk verjetno večja skrb kot inflation risk in proti temu te inflacijsko zaščitene obveznice ne bodo zavarovale. Pa če boš kupoval obveznice denominirane v tuji valuti ne pozabi na FX hedge.
Tilen, ko objavljaš par stoletij dolge grafe S&P500 ne smeš pozabiti na survivorship bias.
Glede QE pa za nek enostaven uvod in boljše razumevanje predlagam tale papir.
Dostop do inflacijsko zaščitenih obveznic pa je mogoč skozi proxyje (npr. ETFje) ali pa prek brokerja (kar se tiče retail brokerjev mislim, da Saxo Bank ponuja precej različnih obveznic), ki ti omogoča kupovanje in prodajo takih papirjev. Mislim, da se da TIPS-e kupiti tudi direktno od US Treasuryja, za EU in Azijo ne vem kako je s tem. Sicer pa je trenutno kar se obveznic tiče interest-rate risk verjetno večja skrb kot inflation risk in proti temu te inflacijsko zaščitene obveznice ne bodo zavarovale. Pa če boš kupoval obveznice denominirane v tuji valuti ne pozabi na FX hedge.
Tilen, ko objavljaš par stoletij dolge grafe S&P500 ne smeš pozabiti na survivorship bias.
Glede QE pa za nek enostaven uvod in boljše razumevanje predlagam tale papir.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: guess_who ()
Galaxy ::
Obudil bi temo in s tem vprašanje OP - kje natančno kupiti inflacijsko zaščitene obveznice (države, družbe ipd.)?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Sef (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14897 (13087) | Smrekar1 |
» | Se splača denar vložiti v zlato ? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 44446 (28910) | mat xxl |
» | Varčevanje v JPY???Oddelek: Loža | 1779 (1304) | Tilen |
» | 10.000€ na 3 leta - varna nalozbaOddelek: Loža | 5464 (3669) | Furbo |
» | Kam nej vlozim denar???Oddelek: Loža | 4036 (2590) | Uporabnik |