» »

Atari 8-bit News

Atari 8-bit News

Gury ::

V februarju 2015 je bil narejen remake igre Chimera za 8-bitni Atari z imenom Chimera+, precej izboljšana in hitrejša verzija igre. Avtor nove verzije je redni obiskovalec portala AtariAge s psevdonimom Tezz.


Njegovo originalno sporočilo na forumu se glasi:
This is my new remake of Shahid Ahmad's classic game Chimera for the Atari XL XE.

Chimera+ is a complete rewrite of the game from the ground up to create an enhanced version with the goal of optimising performance for faster gameplay, changing the controls and, adding the features missing in the original Atari release. The new version works on both PAL and NTSC machines with a minimum of 48k.


Podrobne informacije lahko najdete na forumu AtariAge.

Povezave:
Link 1
Link 2
Link 3
Link 4
Link 5
Link 6
Link 7
Link 8
  • spremenilo: Gury ()

Kurzweil ::

Jaz vse igre, ki sem jih nekoč igral na ATARIju (800XL) igram emulirane preko browserja, ali pa v najslabšem primeru lokalno. Iger za ATARI sem imel malo morje, pa priznam da te igre nikdar nisem poznal. Mimogrede, če ima kdo tu še kakšne kasete za ATARI, bi se priporočal za kakšen deal. Po vseh letih, ko mi je stal na vikendu, se sedaj na vse pretege trudim, da bi si ga spet postavil doma. Priznam pa, da za marsikatero old school arkado nimam več živcev.

Gury ::

Ja, to so bili časi... Na žalost kaset z igrami in programi nimam več, se pa na srečo dobijo vse igre na internetu, tudi v kasetni obliki v posebnem formatu CAS. Disketni programi so večinoma v digitalnem formatu ATR, ki ima glede na uporabljen DOS različne kapacitete, tudi do 16Mb. Vse te formate lahko uporabljate z večino emulatorjev, kot je na primer Altirra, Atari800, Atari800Win Plus, Atari++ itd. Seveda je vse to možno uporabljati direktno na Atariju preko posebnih vmesnikov, kot sta SIO2PC in SIO2USB.

kixs ::

Imam se nekaj kaset. Sicer sem svojega 800XL prodal ze davnega 1991, ko sem presaltal na PC. Pred kaksnimi 6 leti sem dobil drugega s kasetnikom, disketnikom in nekaj delujocih kaset. Seveda kasetnik ni XC12, kot sem ga imel takrat in nima namescenega turbota.

Chimero poznam od takrat... "imel" sem kaksnih 400+ iger. Vecino sem pretvoril v turbo format (rambit, ce se prav spomnim). Sicer pa je nisem igral. Po spominu mi je bila vsec glasba.

Disketnika takrat nisem imel, danes pa tudi ne najdem kaj pametnega za uporabit. Tako da niti ne vem ali deluje. Sem pa pred leti nabavil SIO2SD skatlico in tako imas vse spile in programe na SD kartici. Preko menija v Atariju pa lahko izbiras katero nalozit. Deluje pa dobro in hitro.

Emulatorji so cool, se posebno savestate... tako sem obrnil Zybex-a, ki ga takrat nisem uspel. Ampak prava stvar je le drugacen "experience". Ceprav imam stari Joystick, kot sem ga imel takrat in tudi konverter na USB, da je "experience" tudi na PC-ju cim bolj podoben :D

Gury ::

Ja, super! Na vmesnik SIO2SD sem pa čisto pozabil. Čestitam za Zybex :). Res je, 'experience' je malce drugačen, če igraš preko emulatorja, vendar vseeno dober. Prava mašina me pa vedno premakne v tiste stare dobre čase. Lepo, da si usposobil star joystick za igranje preko emulatorja, saj je igranje res bolj pristno.

Diketnik Atari 1050 imam sedaj tudi sam, ki sem ga kupil preko eBay-a. Škoda, da je bil v tistih časih disketnik dražji od računalnika. Tako smo večina obtičali s kasetnikom in raznoraznimi kasetami, vendar je tudi to lep spomin.

Gury ::

V aprilu je bila objavljena nova številka disketne revije Flop, ki je posvečena 8-bitnim Atarijem. Objavljena je enkrat na leto, vsebuje pa aktualne članke, posvečene strojni in programski opremi, pa tudi o letnih dogodkih je govora. Disk je v obliki datoteke ATR (diskovni format zapisa za Atari), ki ga lahko naložite v kateremkoli emulatorju za Atarijeve računalnike 400/800/XL/XE ali pa prenesete vsebino na pravo disketo. Vsebina je na obeh straneh diskete.

V tokratni, 58.številki Flopa, je tudi nekaj modificiranih, že obstoječih iger, ki podpirajo po novem vmesnik MultiJoy. Ta vmesnik omogoča igranje tudi od 4 do 8 igralcev hkrati.


Tapper Special Edition
Zeppelin M4


Space Arena M4

Povezave:
Link 1
Link 2
Link 3

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Gury ()

Gury ::

Objavljena je bila nova verzija emulatorja Altirra (3.90) za 8-bitne računalnike Atari 400/800/XL/XE/5200. Obstajajo tudi drugi znani emulatorji z dolgo tradicijo, vendar je ta emulator verjetno najbolj dovršen.

Reference:
Domača stran
AtariAge forum

Kurzweil ::

Gury je izjavil:

Objavljena je bila nova verzija emulatorja Altirra (3.90) za 8-bitne računalnike Atari 400/800/XL/XE/5200. Obstajajo tudi drugi znani emulatorji z dolgo tradicijo, vendar je ta emulator verjetno najbolj dovršen.

Reference:
Domača stran
AtariAge forum


Super, bom probal! Veš za kakšen proper database iger?

kixs ::

Isci:

TOSEC Atari 8-Bit ali Atari 800 TOSEC

Vsega je za okoli 400MB.

Gury ::

Kurzweil ::

Hvala obema, imam ta vikend ravno čas... čas je za nostalgijo...

Mimogrede, zadnjič sem gledal nekje na natu (ne najdem več) one classic joysticke od Atarija... pač ročka in on rdeč gumb in sicer na USB, pa da bi imel še mogočo kak gumb več in bil še vseeno classic, bi ga dejansko uporabil še za kaj na PCju :8)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Atari XL/XE - Prince of Persia (WIP)

Oddelek: Programska oprema
111103 (864) Gury
»

Lazarus - Večplatformska, brezplačna alternativa Delphi-ju

Oddelek: Programiranje
214970 (2179) Gury
»

Atari 8-bit News

Oddelek: Programska oprema
91820 (879) Gury
»

Stare igre, ki ste jih igrali (strani: 1 2 )

Oddelek: Igre
7820990 (17343) BorutO

Več podobnih tem