» »

Videoigre in seksizem

Videoigre in seksizem

Temo vidijo: vsi

Buggy ::

Obstaja pa tudi možnost, da dejansko problema ni in imamo opravka s histerično manjšino...

tole...pa v tej temi so eni, ki to tezo mocno potrjujejo s svojimi izpadi ;((

Napajalc ::

Več igralcev (M/Ž) je bolje za multiplayer igralce in proizvajalce iger, zdej če analizirajo kakšna naj bi bila populacija z določeno igro in sta 2 ženska lika manj v igri, pač naj bo to diskriminacija.
Okoli teme pa: Iste ribe skupaj plavajo, če se igra igra dlje si vasak najde primerne soigralce.

Roadkill ::

Kdo od vas, ki tule ropotate, je zadnja leta pogleal kak graf zastopanosti spolov v gamerskem svetu?

Znate biti presenečeni.

Poleg tega pa ne razumem kaj pomeni, da "AAA targetira ženske". To pomeni, da mora biti cooking simulator ali pa morda Barbie expansion za simse?
A WoW targetira ženske? Kaj pa LoL? Zakaj ja/ne?

A se ne gre pri enakosti med spoloma za to, da lahko isti špil igrajo tako ženske kot moški, in pri tem ne bo noben drame delal?
Ü

ohnowhy ::

Roadkill je izjavil:

Kdo od vas, ki tule ropotate, je zadnja leta pogleal kak graf zastopanosti spolov v gamerskem svetu?

Prilepi vsaj link, mi smo preleni, da bi googlali.

ZaphodBB ::

Saj ne, da sem ga jaz ene pet postov nazaj. Facepalm.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

ZaphodBB je izjavil:

Ja, ne vem, če je toliko gamerk, pa naj zahtevajo ženske variacije iger, kaj pa jaz vem :)
Res malo čudno, da ne pritisnejo na trgu :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ohnowhy ()

MrNighthawk ::

ZaphodBB je izjavil:

Toliko FUDa, in bullshita smo sproducirali v tej temi - in to samo zato ker je OP očitno troll.

Women and video games @ Wikipedia
http://askagamedev.tumblr.com/post/8857...

Približno 50% igralcev AAA iger je žensk. Torej več kot dovolj populacije za "ženske igre", čeprav jaz upam da se Mavrik in BigWhale zgolj nesrečno izražata - in imata v resnici v mislih igre, kjer se ženske smatra kot ljudi. Ne vem, meni se že sam koncept "igre za ženske" zdi seksističen in skrajno neprimeren. In jaz že ves čas trdim, da večina je bolj kot ne nevtralnih.

Obstaja pa tudi možnost, da dejansko problema ni in imamo opravka s histerično manjšino...

Nevtralna igra, ki nima možnosti izbirati ženskega karakterja ni nevtralna in to je največji problem celotne zadeve. Poleg tega, da so ženski liki v večini video iger "klasično" uprizorjeni kot "damsel in distress" in za določeno populacijo (na podlagi lastne odločitve prikovanih na kavč) je to še vedno edina možna zgodba, kako najbolj možat moški lik rešuje žensko. In ne rečt, da je takšno prikazovanje ženskih likov nevtralno. Tako ponižujoče ženskih likov še hollywood ne prikazuje. No so izjeme seveda

ohnowhy je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Heh, ne. Samo po 30 letih industrije, ki je bila pretezno usmerjena v mosko populacijo in zaradi druzbe, ki je pretezno patriarhalna, je sedaj precej hinavsko rect, da imamo vsi iste moznosti in da je vsakomur potrebno vloziti isto kolicino truda.

Evo, tvegam, da me brišejo; Zahod ni tvoj glavni problem, niti ni glavni problem gamerk. Industrija pač zaenkrat prepoznava, da največ denarja dobi od moških igralcev (ki so, stereotipno, bolj introvertirani, plahi, in sproščamo skozi virtualno nasilje itd., no, saj sami vemo, kako je). Če hočejo tudi ženske/punce enako, morajo pritisniti na kapitalistične proizvajalce kapitalistično. Sem milijardo trilijonov procenten, da bodo od šuba prileteli neki (tudi brezplačni) add-oni, ki omogočajo ženske junake itd., tudi home-grown. Če tega ni, je zainteresiranih komercialnih odjemalcev premalo, da bi se njihov krik slišal na trgu. Evo, BigWhale, predlagam, da narediš takšne (plačljive in/ali brezplačne) add-one za igre, če jih drugi nočejo, morda se ti bo izplačalo. Dokler pa tule tekmujemo v dolžini, ehm, z argumenti, ne bo napredka v realnem svetu, čeprav si ga tako želiš, kar je samo pohvalno.

ohnowhy je izjavil:

ZaphodBB je izjavil:

Ja, ne vem, če je toliko gamerk, pa naj zahtevajo ženske variacije iger, kaj pa jaz vem :)

Glede na študije nimaš prav Women and video games @ Wikipedia

Že sama ideja da mora ženska naložit add-on, ker je ženska se mi zdi ponižujoč in seksističen. Odjemalk je dovolj in tudi želja iz njihove strani je vendar zastarela patriahalna miselnost žalše obstaja. Ko se pa pojavijo še grožnje takšne kot so pojavile lahko hitro opaziš, da je miselnost res zastarela in teh groženj ne moreš primerjat z nobenimi, ki bi jih ti bil lahko deležn.

Vpliva na igralnost iger kot so CoD ali pa BF, če imaš možnost izbrat ženski lik, spoh ne bi bilo. Nič se ne bi spremenilo za obstoječo "dominantno" ciljno skupino.

Tr0n je izjavil:

Kar se tice razvoja iger bi si upal trditi, da morajo vsi, tako moski kot zenske, vlozit enako kolicino truda v neko igro. Razlika je samo v tem, da moski dejansko ta trud vlozijo, zenske pa ocitno raje vec igrajo, kot pa programirajo. Prove me wrong.

Prikazal si najbolj neumen način argumentiranja, ki obstaja.

Zgodovina sprememb…

Tr0n ::

Pac poznam dovolj dobro to sceno, da lahko dokaj natancno trdim, da se morajo tudi moski zelo potrudit, da naredijo, koncajo in izdajo neko igro.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tr0n ()

MrNighthawk je izjavil:

Glede na študije nimaš prav Women and video games @ Wikipedia

Dvomim, da nimam prav, ker če potreba je jasno identificirana, ni pa izpolnjena, je to prostor, ki bo prej ali slej izpolnjen. Če nihče noče delat iger za nazaj in/ali naprej, kjer bi drugačen behaviour morda bil močno zaželen, pa tega ni, je potrebno dodati add-one, da se vsaj približno vzpostavi izpolnjenje. TO je potem priložnost za slo-techovce, da preidejo od moraliziranja k dejanjem, povsem osvojijo srca gamerk in pri tem zaslužijo več, kot so si lahhko kdaj predstavljali. Jaz tule vidim samo priložnosti, če je osrednji del trga neodziven. Se razumemo ali ne? Jaz ne moraliziram, samo ugotavljam, morda nisem povsem mimo?

Nevtralna igra, ki nima možnosti izbirati ženskega karakterja ni nevtralna in to je največji problem celotne zadeve. Poleg tega, da so ženski liki v večini video iger "klasično" uprizorjeni kot "damsel in distress" in za določeno populacijo (na podlagi lastne odločitve prikovanih na kavč) je to še vedno edina možna zgodba, kako najbolj možat moški lik rešuje žensko. In ne rečt, da je takšno prikazovanje ženskih likov nevtralno. Tako ponižujoče ženskih likov še hollywood ne prikazuje. No so izjeme seveda

Da nima to kaj veze s tem, da je večina iger crap in so namnenjene izključno nategovanju kupcev? Just saying.

e sama ideja da mora ženska naložit add-on, ker je ženska se mi zdi ponižujoč in seksističen. Odjemalk je dovolj in tudi želja iz njihove strani je vendar zastarela patriahalna miselnost žalše obstaja. Ko se pa pojavijo še grožnje takšne kot so pojavile lahko hitro opaziš, da je miselnost res zastarela in teh groženj ne moreš primerjat z nobenimi, ki bi jih ti bil lahko deležn.

Vpliva na igralnost iger kot so CoD ali pa BF, če imaš možnost izbrat ženski lik, spoh ne bi bilo. Nič se ne bi spremenilo za obstoječo "dominantno" ciljno skupino.

Podatki katere sva linkala kažejo na to, da se s tem obremenjujejo izključno marginalci.

Moja razlaga pojava je precej bolj pragmatična in lepše preide Occamovo Britev, kot pa tvoja histerična interpretacija.

Kar se tiče "add-onov" si izjavo tipično fundamentalistično vzel iz konteksta. Izjava je bila podana v smislu, da če uspeš pokazat - da je to ključen issue, v smislu - toliko in toliko folka bi kupilo tvojo igro, če bi imel ženski lik - bi založniki izjemno hitro naročili DLC. Izjava implicira, da bi v novejših igrah bili ženski liki default stanje. Seveda je takšno razumevanje v nasprotju s tvojo agendo, zato si rajši kar nekaj izmisliš.

Da ne govorim o tem, da v resnici v večini iger bodisi lahko izbiraš lik, bodisi ne veš kakšnega spola je tvoj lik. Ampak tebe ne zanima dejansko stanje, tebe zanimajo robni primeri na katerih lahko goniš svojo agendo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZaphodBB ()

ZaphodBB je izjavil:

Da nima to kaj veze s tem, da je večina iger crap in so namnenjene izključno nategovanju kupcev? Just saying.

e sama ideja da mora ženska naložit add-on, ker je ženska se mi zdi ponižujoč in seksističen. Odjemalk je dovolj in tudi želja iz njihove strani je vendar zastarela patriahalna miselnost žalše obstaja. Ko se pa pojavijo še grožnje takšne kot so pojavile lahko hitro opaziš, da je miselnost res zastarela in teh groženj ne moreš primerjat z nobenimi, ki bi jih ti bil lahko deležn.

Podatki katere sva linkala kažejo na to, da se s tem obremenjujejo izključno marginalci.

Moja razlaga pojava je precej bolj pragmatična in lepše preide Occamovo Britev, kot pa tvoja histerična interpretacija.

Kar se tiče "add-onov" si izjavo tipično fundamentalistično vzel iz konteksta. Izjava je bila podana v smislu, da če uspeš pokazat - da je to ključen issue, v smislu - toliko in toliko folka bi kupilo tvojo igro, če bi imel ženski lik - bi založniki izjemno hitro naročili DLC. Izjava implicira, da bi v novejših igrah bili ženski liki default stanje. Seveda je takšno razumevanje v nasprotju s tvojo agendo, zato si rajši kar nekaj izmisliš.

Da ne govorim o tem, da v resnici v večini iger bodisi lahko izbiraš lik, bodisi ne veš kakšnega spola je tvoj lik. Ampak tebe ne zanima dejansko stanje, tebe zanimajo robni primeri na katerih lahko goniš svojo agendo.

Link pokaže podatke, da je dobrih 45% žensk uporabnic iger. Sedaj pa primerjaj to z igram, ki te podatke tudi vključujejo. Glede na te podatke vemo, da tudi ženske kupujejo/igrajo igre. Edino kar želijo je to, da imajo malo več možnosti pri izbiru karakterjev ter, da ženski karakterji niso v večini primerov prikazani kot stereotipen damsel in distress.

Tvoja razlaga je bolj ozko gledana kot pragmatična. Na žalost pa v realnem svetu najpreprostejša razlaga ne obvelja vedno.

Nimam nikakršne "agende" še manj sem pa histeričin. Mogoče samo projeciraš lastne probleme na druge ;)

Link pokaže podatke, da je dobrih 45% žensk uporabnic iger. Sedaj pa primerjaj to z igram, ki te podatke tudi vključujejo. Glede na te podatke vemo, da tudi ženske kupujejo/igrajo igre. Edino kar želijo je to, da imajo malo več možnosti pri izbiru karakterjev ter, da ženski karakterji niso v večini primerov prikazani kot stereotipen damsel in distress.

Ti ravno veš kaj želijo. Ker nimaš podatkov si izmišljuješ in podtikaš. Če bi tvoje trditve držale, potem bi ne igrale GTA, temveč Dragon Age. Kali?

Da se še enkrat izjasnim, empirični podatki kažejo, da je ženskam v opštem smislu malo mar za blodnje radikalnih feministk. Če so špili kul za igrat jih igrajo, če niso jih pa ne.

Kar ne pomeni, da je objektivizacija žensk kul. Trdim, pa da jo je neprimerno manj kot trdite nekateri. A bi bilo fino, če še te ne bi bilo? Seveda. Ali podpiram idejo špila "Rape Simulator 2016" - seveda ne.

Gejspodar ::

Videoigre so umetnost.
Če v umetnosti ne znaš uživati se je ne poslužuj.
Mene tako ne zanima nobena slika, pa naj bo na njej ženska, moški, ali pa spolni akt konja z beloglavim jastrebom, ki je transseksualec.
Nihče se ne bo v časih svobode govora prilagajal s svojimi deli tegobam nekaterim, ki jih to delo ali žali ali pa diskriminira.

jype ::

ZaphodBB> Ali podpiram idejo špila "Rape Simulator 2016" - seveda ne.

Saj ti ni treba podpirat. Dovolj drugih moških jo podpira, da bo zagotovo izšla.

jype je izjavil:

ZaphodBB> Ali podpiram idejo špila "Rape Simulator 2016" - seveda ne.

Saj ti ni treba podpirat. Dovolj drugih moških jo podpira, da bo zagotovo izšla.

Dafuq? No... Lahko bi vedel. Vendar obstoj te igre, v ničemer ne dokazuje, da je gamerska populacija pretežno posiljevalska.

In nenazadnje, verjetno bodo ta naslov kupovale in igrale tudi ženske... Obstaja precej dobra verjetnost, da bo igro igralo več žensk kot moških, recimo.

https://www.psychologytoday.com/blog/al...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZaphodBB ()

Jaz sem celo prepričan, da večina uporabnikov (oziroma kupcev) te igre ni posiljevalcev (in da je med njimi zagotovo tudi kakšna ženska) - vseeno pa investicija v tako igro priča o tem, da fantaziranje o nasilju ni omejeno na streljačine.

jype je izjavil:

Saj ti ni treba podpirat. Dovolj drugih moških jo podpira, da bo zagotovo izšla

Evo, tu pa res bodite glasni, protestirajte ipd., ne pa pri tistih avtomobilskih nalepkah iz slovenskih trafik. Čeprav, hmm, kaj pa vem, mogoče bi psihologi/psihiatri/psihoanalitiki to znali celo kako obrazložiti in upravičiti kot nekakšen ventil, kaj pa vem. No, kakorkoli, meni je tole pa res bad.

fartman> Evo, tu pa res bodite glasni, protestirajte ipd.

Zakaj, sej je čist uredu game. Decent boob physics, mal češki audio sicer... 7/10.

ZaphodBB je izjavil:

Ti ravno veš kaj želijo. Ker nimaš podatkov si izmišljuješ in podtikaš. Če bi tvoje trditve držale, potem bi ne igrale GTA, temveč Dragon Age. Kali?

Kaj si izmišljujem. Podatki, da ženske igrajo so veljavni. Gamergate se je tudi zgodil in tudi želja po ženskih karakterjih je prisotna. Tako, da ne vem iz katere odprtine si privlekel izmišljevanje in "podtikanje".

Matek ::

Gejspodar je izjavil:

Videoigre so umetnost.
Če v umetnosti ne znaš uživati se je ne poslužuj.
Mene tako ne zanima nobena slika, pa naj bo na njej ženska, moški, ali pa spolni akt konja z beloglavim jastrebom, ki je transseksualec.
Nihče se ne bo v časih svobode govora prilagajal s svojimi deli tegobam nekaterim, ki jih to delo ali žali ali pa diskriminira.
Stvari niso tako enostavne.

Na eni strani so avtorji umetniških izdelkov v masovni kulturni industriji (kamor so se v zadnjem desetletju z relativne margine prebile tudi igre) vkalupljeni v splošne kulturne vzorce. Iluzorno je govoriti, da oni pač vsak po svoje veselo in svobodno izražajo svoja stališča skozi svoja umetniška dela, ker jih ne. Tisti toliko načelni, da to zares počnejo, pa načeloma niso tako komercialno uspešni in se gibljejo v alternativnih vodah.

Na drugi strani je še toliko bolj iluzorno prepričanje, da človek pač konzumira, kar želi, ostalo pa ga ne zadeva. Popularna kultura je pomemben faktor v socializaciji, vsebine oblikujejo realnost njihovih konzumentov, kar posameznike posredno in neposredno zadeva. Tudi LGBT skupnost si prizadeva, da bi se njeni predstavniki pojavljali v filmih in TV serijah. To ni samo zato, da bi jih sami raje gledali, ampak tudi zato, da bi se jih drugi člani družbe, ki tudi konzumirajo te vsebine, "navadili" in jih posledično tolerantneje sprejemali tudi v resničnem svetu, od koder jih je bistveno težje odstraniti, kot s televizije.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matek ()

Sriple Tix ::

Ne vem, morda je simracerska populacija, ki poganjamo rFactor2 starejša ali morda zrelejša in tudi mladci v naših vrstah se obnašajo do redkih mladenk, ki sedejo v dirkalnik, precej spoštljivo. Takole me je sinoči na ovalu prehitela April v belem avtomobilu, ni bilo prvič in najbrž niti zadnjič, saj se dekle v naši družbi počuti odlično in skoraj ni dirke, kjer bi manjkala v startni vrsti.

shubell ::

če se kdo želi naamehnit naj tole pogleda, je pa parodija na tisto gamergate bejbo
https://m.youtube.com/watch?v=x9_MVPq1S...

Pithlit ::

Sriple Tix je izjavil:

Ne vem, morda je simracerska populacija, ki poganjamo rFactor2

Škoda da ni za Linux.

Tr0n je izjavil:

Te je treba enostavno ignorirat, ce naredijo prekrsek ali kriminalno dejanje, pa ustrezno obravnavat. Pa ne javno seveda.

Sovražni govor (kar grožnje s posilstvi pa umori definitivno so) je kriminalno dejanje. In ja, javno je treba take bedake naučit 'kozjih molitvic'. Edino tko bo bolje.

Pa me sploh ne zanima komu grozijo. Tebi, meni, sosedovemu Lojzeku ali pa neki Jaqueline s tahitija.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

MasterTade ::

@Pithlit
Pravijo da je kaznivo dejanje, a glede tega noben nič ne more, zato pa je tako kakor je. Poleg tega pa.. kdo drug piše grožnje o posilstvih kot pa osnovnošolski otroci s posebnim besednim zakladom? :))..Se organom več kot ne ljubi se s tem ubadat

Zgodovina sprememb…

Matek ::

MasterTade je izjavil:

@Pithlit
Pravijo da je kaznivo dejanje, a glede tega noben nič ne more, zato pa je tako kakor je. Poleg tega pa.. kdo drug piše grožnje o posilstvih kot pa osnovnošolski otroci s posebnim besednim zakladom? :))..Se organom več kot ne ljubi se s tem ubadat
Kdo pa grozi s tem, da bo izvedel strelski napad, če bodo pustili kritičarki seksističnih iger izpeljati predavanje na to temo? Ali pa z lažnimi prijavami nakoplje nekomu obisk SWAT teama? Ali pa mu po pošti pošlje paket nadležnih žuželk, fekalije, droge? Niso vse spletne grožnje brez realnih posledic, kar pomeni, da je strah pred njimi vedno realističen. Če si ti tisti, komur nekdo grozi s smrtjo, ni enostavno kar odmahniti z roko in reči "ah, otroci na internetu".
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Kdo pa grozi s tem, da bo izvedel strelski napad, če bodo pustili kritičarki seksističnih iger izpeljati predavanje na to temo? Ali pa z lažnimi prijavami nakoplje nekomu obisk SWAT teama? Ali pa mu po pošti pošlje paket nadležnih žuželk, fekalije, droge? Niso vse spletne grožnje brez realnih posledic, kar pomeni, da je strah pred njimi vedno realističen. Če si ti tisti, komur nekdo grozi s smrtjo, ni enostavno kar odmahniti z roko in reči "ah, otroci na internetu".

Ampak potem se moramo boriti proti trollom na splošno, ne samo proti tistim s katerimi smo na nasprotnem ideološkem bregu. Kanjeda?

ZaphodBB je izjavil:

Ampak potem se moramo boriti proti trollom na splošno, ne samo proti tistim s katerimi smo na nasprotnem ideološkem bregu. Kanjeda?

A seveda!

Kaj pa če bi se kdo sprijaznil, da so profanosti in žaljivke, tudi grožnje, del "igričarske" kulture?
Seveda lahko vaša izkušnja variira in ni nujno, če neke stvari niste izkusili v krogu kolegov, da se te ne dogajajo med "navadno sodrgo".

Ljudje postajajo preveč občutljivi in menijo, da se za vsako tako imenovano težavo skriva preprosta rešitev politične korektnosti.
Narod lahko v zasebnosti svojega anonimnega avatarja/gamertaga/steam imena počnejo kar jih je volja.
Ali boste prijavili na policijo vse, ki vam bodo na 4chanu napisali "faggot", ko boste odprli novo temo? Didn't think so.

SimplyMiha ::

Če so ti žaljivke tako ljube, potem mirne volje ostani na 4chan-u. Tega govna ti res ni treba vlačit povsod kot blato na čevljih.

Niso mi ljube, jih pa znam enostavno ignorirati. Zgleda da večina tako imenovanih "gaemerjev" tega ne zna in rajši naokrog mečejo še svoje žaljivke.
Podal sem primer, kjer je neko vedenje, oziroma v tem primeru profanost, vsajeno v neko kulturo. Lahko bi rekel tudi partis.si, tam pri komentarjih ni nič boljše. Še huje! Lahko bi omenil izklop.com, bi vas tam žalili Don-Don krofi in pa Goran Obrez? Mogoče fakisman?

Gre za vsiljevanje lastnih pravil v neko kulturo o kateri večina ljudi, kot npr. OP, nima pojma.
Kot da bi se jaz sprehodil po amazonskem pragozdu, našel neko neznano pleme in jim začel tolmačiti kako so žaljivi, ker furajo špartansko vzgojo pri lastnih otrocih. Klical bi CSD, ziher ga deževni gozd ima.

Nikakor ne zagovarjam seksizma ali mizoginije, ampak a ne bi najprej popravili situacije pred lastnim pragom (osnovne šole, medsebojni odnosi in "bullying" mladoletnikov), šele nato pa bi se spravili na navidezni prag videoiger? Priorities pls.

BigWhale ::

Gejspodar je izjavil:

Kaj pa če bi se kdo sprijaznil, da so profanosti in žaljivke, tudi grožnje, del "igričarske" kulture?

To potem pomeni, da so tisti, ki se imajo za pripadnike 'igricarske kulture', en kup debilov, ki se ne zna obnasati in ne vedo, da se drugim pac ne grozi. Ker, ce ne drugega, je to kaznivo.

Gejspodar je izjavil:

Ljudje postajajo preveč občutljivi in menijo, da se za vsako tako imenovano težavo skriva preprosta rešitev politične korektnosti.

Ne, ljudje postajajo vse bolj debili, ce se obnasajo tako in se jim zdijo groznje del kulture.

Gejspodar je izjavil:

Narod lahko v zasebnosti svojega anonimnega avatarja/gamertaga/steam imena počnejo kar jih je volja.

Ce resnicno mislis, da si na internetu anonimen, potem se motis. Ce pa mislis, da lahko zaradi navidezne anonimnosti pocnes kar te je volja si pa najbrz zrel za kak strokovni pregled.

Gejspodar je izjavil:

Ali boste prijavili na policijo vse, ki vam bodo na 4chanu napisali "faggot", ko boste odprli novo temo? Didn't think so.

A se delas neumnega al res ne razumes razlike med enim takim zmerjanjem, ki ga ti opisujes in bolj resnimi groznjami? Ce ne razumes kaksna je razlika, povej. Ti bomo razlozili.

Buggy ::

A se delas neumnega al res ne razumes razlike med enim takim zmerjanjem, ki ga ti opisujes in bolj resnimi groznjami? Ce ne razumes kaksna je razlika, povej. Ti bomo razlozili.

v bistvu pa mene resnicno zanima kaksne travmaticne izkusnje iz BF3 tanka si imel, da stvari tako potenciras. Kaj vec kot to da naj grem fotru potegnit in da so bili vceraj na moji mami se nisem slisal...sem se pa ob tem bolj kot ne nasmehnil, saj sem mu ob priliki spustil nekaj med oci, da ga je potem se bolj razganjalo.

Res me zanima o kaksnih groznjahv igrah je govora, ker sam resnicno nisem tudi "g" od potencialno resne groznje zasledil, pa gejmam razne zanre ze prekleto dolgo casa...

tnx

To potem pomeni, da so tisti, ki se imajo za pripadnike 'igricarske kulture', en kup debilov, ki se ne zna obnasati in ne vedo, da se drugim pac ne grozi. Ker, ce ne drugega, je to kaznivo.

Be my guest, implementiraj v anti-cheat programe današnjega časa (UAC, VAC, PunkBuster) filter, ki bo vsako besedo "rape, kill, murder...." zaznal in logiral IP ter ime uporabnika, te pa nato posredoval policiji, ki bi ustrezno ukrepala.

Kaznivo je tudi posedovanje večine narkotikov v Sloveniji, pa glej ga zlomka, narod jih kar še vedno zlorablja! :O

Ne, ljudje postajajo vse bolj debili, ce se obnasajo tako in se jim zdijo groznje del kulture.

Hence moj zgornji post. Problem je v ljudjeh in ne v videoigrah. Nima smisla spreminjat videoiger, če so krivi ljudje.
Boste spremenili mobilne telefone, ker lahko ljudje grozijo tudi čez njih? Hmm...

Ce resnicno mislis, da si na internetu anonimen, potem se motis. Ce pa mislis, da lahko zaradi navidezne anonimnosti pocnes kar te je volja si pa najbrz zrel za kak strokovni pregled.

Bolj anonimen, kot če nekomu v obraz rečem da je kreten in da mu "skačem po mami" že. Tega ne počnem, žal pa to počno drugi, mene pa to prav nič ne moti, saj sem zmožen prenesti kakšno žaljivko ali grožnjo.

Tu ne gre za problematiko videoiger ampak za socialne probleme nezrelega naroda. Če mi kdo napiše v kakšni igri, pa vzemimo kot primer WoW ali pa ArmA2, mogoče tudi Call of Duty, da me bo ubil/posilil/zažgal hišo in posilil otroke ga lahko mirno ignoriram.
Zakaj? Ker ga lahko in so njegove besede brezpomenske.
Če pa človek z vsem svojim "internetnim intelektom" na javne spletne strani objavlja svoje osebne podatke, telefonske številke in domače naslove, je pa malo tudi njegova krivda, da ga "trollajo" tudi tam. Tudi vrata zakleneš ponoči in jih ne puščaš na stežaj odprta.

Buggy je izjavil:

Res me zanima o kaksnih groznjahv igrah je govora, ker sam resnicno nisem tudi "g" od potencialno resne groznje zasledil, pa gejmam razne zanre ze prekleto dolgo casa...

Ja, ce se tebi ne dogaja, potem se ziher ne dogaja. Imas prav. Nekaj postov nad mojim je bilo razlozeno za kaksne groznje gre.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

Gejspodar je izjavil:

Hence moj zgornji post. Problem je v ljudjeh in ne v videoigrah. Nima smisla spreminjat videoiger, če so krivi ljudje.

Kdo pa govori kaj o tem, da bi bilo treba igre spremeniti, ker so ljudje, ki jih igrajo debili?

Gejspodar je izjavil:

Boste spremenili mobilne telefone, ker lahko ljudje grozijo tudi čez njih? Hmm...

Resno, kako hudica si prisel do tega zakljucka?

Gejspodar je izjavil:

Če pa človek z vsem svojim "internetnim intelektom" na javne spletne strani objavlja svoje osebne podatke, telefonske številke in domače naslove, je pa malo tudi njegova krivda, da ga "trollajo" tudi tam. Tudi vrata zakleneš ponoči in jih ne puščaš na stežaj odprta.

Temu se rece blame-shifting in je nekaj kar se ne pocne. Zrtev ni kriva zato ker je bila napadena. V mestu so te pretepli? Sam si si kriv, kaj pa hodis po mestu in se kazes v javnosti.

Nekateri imajo osebne podatke objavljene zato, da se jih lahko kontaktira. Razmisljanje, da je to narobe in da so zaradi tega sami krivi, da se jim to dogaja je tako zelo napacno, da bolj napacno ne bi moglo biti. Tudi na postnem nabiralniku imas priimek gor zato, da ti lahko postar posiljko dostavi, hkrati se pa mimo postnega nabiralnika vsak dan sprehodi na stotine ljudi.

Temu se rece blame-shifting in je nekaj kar se ne pocne. Zrtev ni kriva zato ker je bila napadena. V mestu so te pretepli? Sam si si kriv, kaj pa hodis po mestu in se kazes v javnosti.

Ne, temu se reče victim blaming in je popolnoma legitimna taktika debate.
Če človek ni sam zmožen določiti kaj se mu lahko na spletu zgodi, bi morali organizirati izobraževalne tečaje na to temo. "Večina" IT pismenih ljudi tudi ve, da ne sme odpirat phishing mailov in v fake strani vpisovati osebnih informacij.
Trollov ne boš izkoreninil, prav tako ne boš izkoreninil neumnih in neukih ljudi, kaj šele zlonamernih osebkov.

Če mi kdo reče "faggot" al pa "stvor" (zato ker drugih argumentov itak nima... pa je ubožec 'primoran' paro skoz uha spustit) je to ena stvar.

Takoj ko mi začne kdo groziti s posilstvom al umorom... al pa začne s takimi stvarimi groziti komurkoli drugemu... gre prijava na policijo.

Prvo je žaljivka s katero se pač sprijaznimo, ali pa jo vrnemo. Nima groznega vpliva na potek življenja. Ni kaznivo dejanje... niti prekršek ni. Pač nekoga je nekaj razpizdilo in mora, hja, pizdit. Drugo je pa sovražni govor. Tega pa ne smemo tolerirat.

Ja, se bojim da bo tak sovražni govor (ki postane del igračarske... nekulture) lahko prestopil meje. Oziroma, saj jih že. Takoj ko se to pojavi izven "igre". Samo stvar časa je kdaj se bodo te zadeve začele udejanjati v fizičnem svetu.

kornhole ::

Pithlit je izjavil:

Če mi kdo reče "faggot" al pa "stvor" (zato ker drugih argumentov itak nima... pa je ubožec 'primoran' paro skoz uha spustit) je to ena stvar.

Takoj ko mi začne kdo groziti s posilstvom al umorom... al pa začne s takimi stvarimi groziti komurkoli drugemu... gre prijava na policijo.

Prvo je žaljivka s katero se pač sprijaznimo, ali pa jo vrnemo. Nima groznega vpliva na potek življenja. Ni kaznivo dejanje... niti prekršek ni. Pač nekoga je nekaj razpizdilo in mora, hja, pizdit. Drugo je pa sovražni govor. Tega pa ne smemo tolerirat.

Ja, se bojim da bo tak sovražni govor (ki postane del igračarske... nekulture) lahko prestopil meje. Oziroma, saj jih že. Takoj ko se to pojavi izven "igre". Samo stvar časa je kdaj se bodo te zadeve začele udejanjati v fizičnem svetu.

Upam da se kdaj vprašaš zakaj se ti take stvari dogajajo. Sploh si ne morem predstavljati da lahko prideš v tako situacijo drugače, kot pa namensko.
Meni izgleda kot da zelo dobro veš kaj počneš, ali pa preprosto namensko lažeš in zavajaš, ker imaš nek cilj, isti kot čisto vsak anti hejt osebek.

Zgodovina sprememb…

• predlagala izbris: Pithlit ()

Imaš vso pravico prijaviti nekoga, ki je storil kaznivo dejanje oz. prekršek policiji. Kako resno bo policija to vzela, ker se je zgodilo v videoigri pa je druga stvar.
Če gre za komuniciranje po socialnih omrežjih tipa Facebook in Twitter je pa stvar že resnejša. Če ne vidiš zakaj, je to malo žalostno.

Takoj ko se to pojavi izven videoigre se udejanji v fizičnem svetu, postane resnična grožnja in s tem kaznivo dejanje/prekršek/whatever. Ni več del neke virtualne kulture pač pa socialni problem.

You can't play paintball and sue the person who shot you for assault because "it hurts". No ja, v Ameriki se to najbrž lahko zgodi, tudi Slovenija verjetno ne zaostaja preveč.

Looooooka ::

Aha. Pa streljat bojo začel tud. Pa skakat s stolpnic v prepričanju, da znajo letet. Hitr ustavit to svinjarijo.

Zakaj? Zato ker ste šovinistični izmečki ki brez takih izpadov ne zmorejo živeti. In pol se še čudite da se pogovarjamo o tej tematiki ker kao ne obstaja, spljoh.

Včasih mi je žal da sem zapustila svojo moško persono.

Gejspodar je izjavil:

Če gre za komuniciranje po socialnih omrežjih tipa Facebook in Twitter je pa stvar že resnejša.

Nič drugače ni. Ne vem zakaj bi bilo?

Gejspodar je izjavil:

Takoj ko se to pojavi izven videoigre se udejanji v fizičnem svetu, postane resnična grožnja in s tem kaznivo dejanje/prekršek/whatever. Ni več del neke virtualne kulture pač pa socialni problem.

Sovražni govor JE kaznivo dejanje... ne glede na medij. Ni nobene potrebe da čakam poštarja da mi prinese grožnjo s smrtjo.

Gejspodar je izjavil:

You can't play paintball and sue the person who shot you for assault because "it hurts".

In kaj ima to veze z debato? I can play paintball and call the cops on anyone who threatens to rape me.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

Zato ker ste šovinistični izmečki ki brez takih izpadov ne zmorejo živeti.

Blah, muh patriarchy!
Vsi moški smo isti. Dve največji skupini človeštva (razen živih pa mrtvih) posplošuješ. Vsi moški izmečki in šovinisti, vse ženske uboge in zatirane žrtve.
Ni tako preprosto.

Nič drugače ni. Ne vem zakaj bi bilo?

Ker v videoigri "igraš" neko osebo, ki ni ti. Igraš naprimer vojaka, tajkuna, srno, v primeru RapeLay tudi posiljevalca. Ko te naprimer v Call of Duty ustreli sovražnik, si misliš da je to tudi v resnici vojak in da te je ubil? Izvrstna reinkarnacija ob naslednjem respawnu!

Sovražni govor JE kaznivo dejanje... ne glede na medij. Ni nobene potrebe da čakam poštarja da mi prinese grožnjo s smrtjo.

Mogoče za igralca na drugi strani virtualnega avatarji veljajo drugi zakoni. Lahko pa tudi prijaviš vse v videu Saleel al-Sawarim Islamske države, češ, da pobijajo ljudi in da je to kaznivo dejanje. Film je tud umetnost, kot so to videoigre.

In kaj ima to veze z debato? I can play paintball and call the cops on anyone who threatens to rape me.

Point proven. Povdarek je na tem, da ti pri paintballu grozi človek, v videoigri pa ti lahko grozi tudi avtomatiziran bot, kaj pa veš?
Naš kolega jype bi pomoje brez večjih težav skodiral IRC bot-a, ki bi vsakemu prišleku na kanal vlival mizoginistična sporočila, nobeden pa ne bi vedel, če je ta bot sploh človek, mogoče srna ali celo preživeli holokavsta.

Lahko pa brez problema, za lastno veselje, narediš spletno igro, kjer je za registracijo potreben EMŠO, davčna številka, ime in pa strinjanje s pogoji, da jih kakršenkoli sovražni govor zavezuje h kazenski odgovornosti.

Gejspodar je izjavil:

Ne, temu se reče victim blaming in je popolnoma legitimna taktika debate.

Ja, za nekoga, ki ni sposoben debatirati in za nekoga, ki se mu zdi, da je zrtev sama kriva za stvari, ki so se ji zgodile in za nekoga, ki iz nekih neznanih razlogov brani napadalca in opravicuje njegova dejanja.

Zrtev ni _nikoli_ sama kriva za dejanje, ki ga je nad zrtvijo storila druga oseba. Takoj, ko bos zacel tako razmisljati si lahko reces, da si boljsi od ostalih, ki ne razmisljajo tako.

Ne, hodi zdaj sem, s hipoteticnimi scenariji in zgodbicami kako je v resnicnem zivljenju, ker nima prav nobene veze s to debato.

Gejspodar je izjavil:

Trollov ne boš izkoreninil

To se ne pomeni, da jih moramo zato scititi in jih opravicevati s tem, da krivimo zrtve.

Troli obstajajo ravno zaradi tega, ker vse prevec ljudi rece: 'saj so si mami krivi'.

Gejspodar je izjavil:

Point proven.

Kaksen point? Da se motis? Ja, potem ze.

Gejspodar je izjavil:

Povdarek je na tem, da ti pri paintballu grozi človek, v videoigri pa ti lahko grozi tudi avtomatiziran bot, kaj pa veš?

Lahko ti grozi tudi leteca spagetna posast, pa se vedno lahko poklices policijo, ce se pocutis ogrozenega. To, da ne ves kaj se skriva za video igro se ne pomeni, da ni nekdo necesa naredil narobe. Anonimnost ne da prav nikomur pravice za to, da grozi kar vsem povprek.

Gejspodar je izjavil:

Lahko pa brez problema, za lastno veselje, narediš spletno igro, kjer je za registracijo potreben EMŠO, davčna številka, ime in pa strinjanje s pogoji, da jih kakršenkoli sovražni govor zavezuje h kazenski odgovornosti.

Ze precej casa se gres derailment teme. Brez veze.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

Gejspodar je izjavil:

Če gre za komuniciranje po socialnih omrežjih tipa Facebook in Twitter je pa stvar že resnejša. Če ne vidiš zakaj, je to malo žalostno.

Groznje so groznje. Ce tega ne vidis, to ni samo malo ampak zelo zalostno.

Gejspodar je izjavil:

Vsi moški smo isti.

Kdo je pa to izjavil?

Gejspodar je izjavil:

Dve največji skupini človeštva (razen živih pa mrtvih) posplošuješ. Vsi moški izmečki in šovinisti, vse ženske uboge in zatirane žrtve.

Posplošuješ ti. "Šovinistični izmečki" je letelo na kornhole in njemu podobne (ki me iz teme v temo zasledujejo in zmerjajo... ker jim v prejšnji temi ne uspe pač isto taktiko uporabijo v naslednji).

Gejspodar je izjavil:

Ker v videoigri "igraš" neko osebo, ki ni ti

Sej na frisbukli tud "igraš" osebo ki ni ti. To nikakor ne opravičuje groženj nekomu drugemu. Še najmanj pa tipa "bom pršu na dom pa ti jajca odtrgu in ti jih v usta zagatu!".

Gejspodar je izjavil:

Igraš naprimer vojaka, tajkuna, srno, v primeru RapeLay tudi posiljevalca. Ko te naprimer v Call of Duty ustreli sovražnik, si misliš da je to tudi v resnici vojak in da te je ubil? Izvrstna reinkarnacija ob naslednjem respawnu!

Banalni argumenti. Igraš vojaka? Igraj vojaka. To nikakor ne opravičuje groženj nekomu drugemu. Še najmanj pa tipa "bom pršu na dom pa ti jajca odtrgu in ti jih v usta zagatu!".

Tudi če igraš posiljevalca ti to še vedno ne daje nobene pravice da opletaš s takimi grožnjami. Omeji se na igro. Tko kot se streljanje v CoD omejuje na igro (in se ne hodi s snajperjem na bljižnji cerkven turm).

Gejspodar je izjavil:

Mogoče

Mogoče.

Gejspodar je izjavil:

Film je tud umetnost, kot so to videoigre.

Filmi ne grozijo ljudem s posilstvi pa umori. Če pa se hitro zgodi da se jih prepove (ustvarjalce pa na sodišče nažene). Enako videoigre (s to razliko da se v igrah tako obnašanje očitno igralcem zdi primerno).

Gejspodar je izjavil:

Naš kolega jype bi pomoje brez večjih težav skodiral IRC bot-a, ki bi vsakemu prišleku na kanal vlival mizoginistična sporočila, nobeden pa ne bi vedel, če je ta bot sploh človek, mogoče srna ali celo preživeli holokavsta.

Mhm. In bil kazensko odgovoren.

Ko bo pa jype skodiral AI ki je ne bomo ločili od človeka bo dobil pa nobelovo nagrado.

Tko da prosim ne glumi o stvareh o katerih pojma nimaš.

Gejspodar je izjavil:

Mi ni treba. Je z zakonom prepovedan. Zakaj bi v pogoje uporabe tlačila redundantne člene?

vostok_1 ::

Zaradi mene lahko ima oseba vse poznane psihološke motnje, ampak če pove nekaj argumentiranega in/ali resničnega potem ji prisluhnem.

PS. Sicer pa ne mislim, da ima kakršnekoli psihične motnje (če govorimo o dotični oseb). Zgolj bolj agresiven ton. Razumem, pa da se marsikateri moški ob tem pokaka.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: vostok_1 ()

Oh ubogi dojenčki zaviti v vato in prenašani v rokavicah.

Filmi ne grozijo ljudem s posilstvi pa umori.

Sem mislim da tema govori tudi o samem seksizmu v videoigrah, se pravi mizoginističnim prikazom žensk kot "damsel in distress" in podobnim "Anita Sarkeesian" argumentom.
Film ti lahko grozi, a ni duplex komunikacija, lahko pa prikazuje grozodejstva in druge tegobe, ki lahko pri občutljivih otročkih zavitih v vato prikličejo PTSD. Pic related.

Ko bo pa jype skodiral AI ki je ne bomo ločili od človeka bo dobil pa nobelovo nagrado.
Tko da prosim ne glumi o stvareh o katerih pojma nimaš.

Blah blah, kdo je govoril o napredni AI? Sklepam, da te že stavek "(insert nickname here), posilil te bom" spravi na policijsko postajo, ne potrebujemo nobene višje znanosti.

Zakaj bi v pogoje uporabe tlačila redundantne člene?

A je pisanje v navodila od pralnega stroja, da se vanj ne smemo zapreti in oprati redundantno? V bizarnih primerih iz ZDA ni, saj prepreči tožbo.
Ker sklepaš, da je igričarska populacija polna mizoginističnih nezreležev, lahko tudi sklepaš, da ne vedo, da je žaljenje neprimerno in grozenje kaznivo.

Še dobro da ti veš kaj je feminizem.

Ravno toliko ve, kot ti kaj in kdo so igričarji.

Mavrik ::

Ehm, vsi, dajte pritisnit RESET na dvojem egotu in NEHAJTE z osebnimi napadi in gremo nazaj na topic.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mavrik ()

Gejspodar je izjavil:

Sem mislim da tema govori tudi o samem seksizmu v videoigrah

Dokler je temu bilo tako se jaz nisem vmešavala v debato.

Gejspodar je izjavil:

Blah blah, kdo je govoril o napredni AI?

Ti. Ko si rekel da noben ne bi ločil bota od realne osebe.

Gejspodar je izjavil:

Ker sklepaš, da je igričarska populacija polna mizoginističnih nezreležev

Jaz v bistu tega ne sklepam. Ker vem da temu ni tako. Sem čist dost preigrala. Takih nezreležev je veliko, ja. Ampak so še vedno v manjšini (kar pa jih ne opravičuje).

Gejspodar je izjavil:

lahko tudi sklepaš, da ne vedo, da je žaljenje neprimerno in grozenje kaznivo.

A ti policistu tud rečeš "Ja bedak, zakaj me pa nisi opozoril da ne smem skoz rdečo?!? Tam pod semaforjem nič ne piše!!!!"

Gejspodar je izjavil:

Ravno toliko ve, kot ti kaj in kdo so igričarji.

Jaz precej bolje vem kaj in kdo so igračarji kot on ve kaj je feminizem (kaj šele da bi vedel zakaj je feminizem _dober_ zanj).

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

GNOME ponuja štipendije za punce (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
11318600 (15464) Mipe

Več podobnih tem