Forum » Problemi človeštva » Videoigre in seksizem
Videoigre in seksizem
Temo vidijo: vsi
ahac ::
Posploševanje je tudi če trdiš, da so vsi gamerji bedaki, ki napadajo ženske. Ampak take stvari najdeš tudi na najbolj obiskanih gaming/tech straneh.
Eno je, da nekoga poznaš. To je razumljivo.
Drugo je pa, če daš 10/10 oceno špilu, ki ga naredi tvoj sostanovalc ali garantiraš zmago na tekmovanju špilu, ki ga naredi prijatelj. V takem primeru se moraš pač izločit oz. če misliš, da ni s tem nič narobe potem to poveš ne pa označiš kritike za najhujše sovražnike žensk samo zato, da jih utišaš.
([1][2][3])
Ne gre za nepokrivanje zadeve. Oni (nekatere največje gaming strani) jo že pokrivajo, ampak zelo enostransko. Druge pa vse skupaj ignorirajo.
Si videl kako so nekateri napadl Wikipedijo? Na koncu se je izkazal, da so samo želel bit nevtralni...
Anyway, debata o gaming novinarstvu je offtopic. Jaz samo hočem povedat, da ne verjet vsemu, kar prebereš na mainstream straneh, ker imajo svoje razloge, da pretiravajo.
Pa ne zato, ker bi bili vsi cehovsko navezani med sabo ampak zaradi tega, ker po dolocenih letih v biznisu nekatere ljudi bolj spoznas in z nekaterimi navezes bolj prijateljske stike kot z drugimi.
Eno je, da nekoga poznaš. To je razumljivo.
Drugo je pa, če daš 10/10 oceno špilu, ki ga naredi tvoj sostanovalc ali garantiraš zmago na tekmovanju špilu, ki ga naredi prijatelj. V takem primeru se moraš pač izločit oz. če misliš, da ni s tem nič narobe potem to poveš ne pa označiš kritike za najhujše sovražnike žensk samo zato, da jih utišaš.
Jaz sicer te teorije zarote ne poznam, ampak taksen ukrep se mi zdi smiselen s komercialnega in nevtralnega vidika. Na svojih forumih noces imeti zealotov ne ene in ne druge strani. Prav tako pa z ne-pokrivanjem celotne zadeve ostanes bolj nevtralen kot ce katerikoli strani naklonis vec pozornosti.
([1][2][3])
Ne gre za nepokrivanje zadeve. Oni (nekatere največje gaming strani) jo že pokrivajo, ampak zelo enostransko. Druge pa vse skupaj ignorirajo.
Si videl kako so nekateri napadl Wikipedijo? Na koncu se je izkazal, da so samo želel bit nevtralni...
Anyway, debata o gaming novinarstvu je offtopic. Jaz samo hočem povedat, da ne verjet vsemu, kar prebereš na mainstream straneh, ker imajo svoje razloge, da pretiravajo.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW
MasterTade ::
MasterTade je izjavil:
@Bigwhale beseda gejmer/ka ni v sskj.
Red herring @ Wikipedia
Evo, tole preberi, da bos vedel zakaj izgubljas v debati.
Nič ne izgubljam v debati, preprosto nisi razumel kaj sem mislil. Ti si mislil da jaz trdim da z besedo gejmer označujem le igralce moškega spola in da s tem spet degradiram ženski spol v gamingu kar ni res..Red herring wtf keri idiomi
BigWhale ::
Posploševanje je tudi če trdiš, da so vsi gamerji bedaki, ki napadajo ženske. Ampak take stvari najdeš tudi na najbolj obiskanih gaming/tech straneh.
Ja, _vsi_ gejmerji, ki napadajo kogarkoli so bedaki. Zenske, moske ali pa loncke petunij, ki slucajno igrajo kak game.
Se strinjam, da je potrebno biti kriticen do vsega. Vendar zaradi tega ne smes pozabiti na problem, ki ostaja.
MasterTade je izjavil:
MasterTade je izjavil:
@Bigwhale beseda gejmer/ka ni v sskj.
Red herring @ Wikipedia
Evo, tole preberi, da bos vedel zakaj izgubljas v debati.
Nič ne izgubljam v debati, preprosto nisi razumel kaj sem mislil. Ti si mislil da jaz trdim da z besedo gejmer označujem le igralce moškega spola in da s tem spet degradiram ženski spol v gamingu kar ni res..Red herring wtf keri idiomi
Ah, nisem videl na kaj se tvoj post nanasa. Zgledalo je tako, kot da mi samo hoces povedati, da uporabljam napacno besedo. Zato sem rekel, da gre za Red Herring.
On the subject, ja, jaz sem te ravno zaradi tega spraseval kaj pomeni 't.i. gejmerka', ker se dostikrat zasledi, ko se omenja gamer girls, pri cemer se da besedno zvezo v narekovaje, ker 'itak je vecina zenska k spila, fake in sam pozornost nase vlecejo v resnic pa niso gamer girls'.
GamerBoy ::
Oprosti, ampak tale zadnji stavek te diskvalificira iz debate. NE mores v isti kos metat zmerjanja z devicnikom in groznje s posilstvi. Resno, premisli malo o tem.
Če gremo do brutalnosti se obešati kaj beseda isto pomeni, definitivno ni isto, je pa nekje isti nivo. Kot mi recimo nekdo napiše, da mi bo zaklal očeta in po*** mamo... Problem bi bil zgolj, če bi se takšne grožnje s posilstvi uresničevale. Pa predno potegneš ven kakšno izjemo (če obstaja), kjer se je to dejansko zgodilo, te naj opomnim, da so se ljudje iz neke igrice šli tudi real life klan PvP s smrtim izidom
Jaz tukaj problem vidim zgolj v temu, da nekateri ta problem predstavljajo, kot da je edini ali pa največji. Ne, jih je cel kup... Samo tega pa se ven vlači iz meni (ne)znanega razloga.
Ne maraš potuhnjencev in dvoličnežev ?
Potem podpiši:
www.locitev-drzave-cerkve.org/obdavcitev-cerkve
Potem podpiši:
www.locitev-drzave-cerkve.org/obdavcitev-cerkve
Tr0n ::
Morda off-topic za tale thread, ampak definitivno on-topic za ves ta gamergate debakl. Tako imenovani gamerski novinarji se morajo odlocit, ali bodo dejansko pravi novinarji in tako upostevali pravila ter standarde, ki jih ta poklic prinasa, ali bodo pa samo lutke publisherjev, developerjev ipd.
Kar se pa ostalega tice; subjektivno bi rekel, da vsaj 95% gamerjev ne podpira in ne izvaja grozenj, rasizma in taksnega ali drugacnega neprimernega obnasanja, ter da zelijo zdravo, zivahno in raznoliko gamersko industrijo/skupnost, ostalih 5% pa ima svoje motive (politicne, ekonomske etc.) da to gonijo. Te je treba enostavno ignorirat, ce naredijo prekrsek ali kriminalno dejanje, pa ustrezno obravnavat. Pa ne javno seveda.
V teh 5% spadajo tudi bolj "radikalne" feministke, ki jokajo vedno, ko neka igra v glavno vlogo postavi moskega, ki resi zensko, brez, da bi se zadeva pogledala iz dejanskega konteksta igre in njene zgodbe. Jaz bi tudi raje videl vec raznolikosti pri glavnih vlogah v igrah, ampak pretiravat pa spet ni treba.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tr0n ()
ohnowhy ::
V teh 5% spadajo tudi bolj "radikalne" feministke, ki jokajo vedno, ko neka igra v glavno vlogo postavi moskega, ki resi zensko...
Ja, potem pa je naj ne reši, pa je, pa spet ne bo v redu :) Seveda tule zadeva špila na romantiko in željo po intimi. Morda imaš tudi takšne, kjer lahko spremeniš spol (in druge lastnosti) reševane osebe, ampak za večino je tako poenostavljeno, da moški rešuje žensko, pač dovolj zanimivo. Lahko tudi ženska rešuje moškega, ženska žensko, moški moškega. Eno ali več. Pač je potrebno takšno igro poiskat, ne pa jokat, kako je svet krivičen, ker da dela Ferrero svoj Kinder Surprise ločeno in poslovno oportuno za punce in za fante. Namesto nekega prisiljenega kvotiranja raje glasujte z denarjem, boste bolj uspešni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ohnowhy ()
Do nedavnega so bile igre kjer zenske niso bile samo 'prop' in okrasek dokaj redke.
Gender representation in video games @ Wikipedia
Tezko glasujes z denarnico, ce naredijo igro v kateri je glavni lik zenska in ji namenijo manj denarja za razvoj in marketing.
Gender representation in video games @ Wikipedia
Tezko glasujes z denarnico, ce naredijo igro v kateri je glavni lik zenska in ji namenijo manj denarja za razvoj in marketing.
Ja, potem pač moraš prepričati več ljudi, saj razumeš, biznis se bo prilagodil, če bo interes na trgu. Če ga ne bo, pa, sorry, lahko kvečjemu dosežeš, da nekaj prisilno umaknejo s trga, če ni znotraj zakonskih okvirjev... Zaenkrat ženske pač niso bile prepoznane kot odločujoča množica uporabnikov, zato tudi ni bilo investicij v to, čeprav, verjetno, menjat reševano osebo (z vedenjem vred), ni ravno nek zalogaj, glede na vse ostalo v igri. Ni interesa, morda bo, če boš dovolj glasen, nujno pa ni. Aja, sicer pa, menda je tudi precej igre, namenjenih puncam, kar poišči, ne bo težav, pa se potem pritožuj. :)
PS: Ne igram iger, so mi čista izguba časa :)
PPS: Lažem, igram Hay day, ki pa mi je že zoprn, ker zahteva preveč časa od mene (in brez nekega materialnega outcoma), pa imam hiperprodukcijo (skoraj vsi queuei zasedeni), pa ene pol premajhen skedenj za vse, kar bi potreboval.
Zgodovina sprememb…
Ce se igre z mosko glavno vlogo bolje prodajajo, bodo vsi ta vecji pac to stancali in za to jih jaz ne bi obsojal. Ta problem se lahho resi aktivno tako, da zenske same ustvarijo gamersko firmo in delajo igre, kjer so zenske v glavnih vlogah. Bo vec efekta na dolgi rok.
Ce se igre z mosko glavno vlogo bolje prodajajo, bodo vsi ta vecji pac to stancali in za to jih jaz ne bi obsojal. Ta problem se lahho resi aktivno tako, da zenske same ustvarijo gamersko firmo in delajo igre, kjer so zenske v glavnih vlogah. Bo vec efekta na dolgi rok.
Da, se strinjam. Lahko pa tudi res omogočijo (z, domnevno, precej manj vložka) tudi menjavo junakov in reševanih oseb, pa je. Ampak dajte se zorganizirat in jim to povejte v dovolj velikem številu. Z veseljem se bodo odzvali (še za retirane igre), če bodo izračunali, da se splača. Ni se potrebno tu zdirat nad nami, siroteki slo-techovci :)
PS: Pardon, še eno igro občasno igram, ene 10 let staro Command and Conquer Generals+Zero hour.
Predstavljaj si, da laufas na maratonu. Na startu, ti na ramena obesijo 20kg utezi, vsi ostali pa so brez utezi. Na polovici poti ti koncno uspe prepricati organizatorje, da ti odstranijo utezi. Na zalost so drugi tekmovalci ze kakih 5km pred tabo in po 5km ugotovis, da jih ne bos vec ujel. Potem prosis organizatorje ce ti lahko pomagajo.
Vsi se zbunijo, da nehaj stokat, ker so pogoji za vse popolnoma enaki. Ze celih 5km si brez utezi, jokica ena, ce se bos bolj potrudil lahk se zmagas. Rajs laufi, ne pa da jamras.
Razumes problem?
Ne, ker se morajo vsi indie developerji konkretno namatrat, da ven spravijo eno igro. Delajo po 5+ let brez placila, zelo veliko riskirajo, nekateri vlozijo vse svoje prihranke (glej The Witness) in so velikokrat moskega spola. Ampak oni vsaj riskirajo, tako kot je Zoe z Depression Quest-om. In prav je tako.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tr0n ()
Da, se strinjam. Lahko pa tudi res omogočijo (z, domnevno, precej manj vložka) tudi menjavo junakov in reševanih oseb, pa je.
Pri DICE (ali pa Activision, ne vem vec kje) so rekli, da nimajo budgeta za narest 'female soldier model'. Kar je totaln bullshit, ker imajo milijonske budgete in female model vojaka ni nekaj kar bi se tako blazno razlikovalo od male modela, da bi za to rabil extra budget.
ZaphodBB ::
Pri DICE (ali pa Activision, ne vem vec kje) so rekli, da nimajo budgeta za narest 'female soldier model'. Kar je totaln bullshit, ker imajo milijonske budgete in female model vojaka ni nekaj kar bi se tako blazno razlikovalo od male modela, da bi za to rabil extra budget.
Edina možna razlaga je, da so patriarhalne seksitične svinje?
Verjetno sem tudi jaz seksist ker v igrah vedno igram ženske like vkolikor so na voljo?
Se kdaj ustaviš za par minut in se vprašaš. Ali tole mogoče rinem predaleč?
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype
Smurf ::
Predstavljaj si, da laufas na maratonu. Na startu, ti na ramena obesijo 20kg utezi, vsi ostali pa so brez utezi. Na polovici poti ti koncno uspe prepricati organizatorje, da ti odstranijo utezi. Na zalost so drugi tekmovalci ze kakih 5km pred tabo in po 5km ugotovis, da jih ne bos vec ujel. Potem prosis organizatorje ce ti lahko pomagajo.
Vsi se zbunijo, da nehaj stokat, ker so pogoji za vse popolnoma enaki. Ze celih 5km si brez utezi, jokica ena, ce se bos bolj potrudil lahk se zmagas. Rajs laufi, ne pa da jamras.
Razumes problem?
Jaz pri tem vidim ekvivalent trgovinam z oblacili, ki dajejo bistveno prednost zenskam.
Mavrik ::
Jaz pri tem vidim ekvivalent trgovinam z oblacili, ki dajejo bistveno prednost zenskam.
Torej hočeš reči da je na celem svetu v zadnjih 10 letih bilo samo kakih 10 trgovin z oblačili za moške? Ali to da se preprosto ne zavedaš razsežnosti problema? Ali so bile moškim, ki so rekli da je premalo trgovin za njih poslane grožnje s posilstvom, objavljene njihove slike in naslovi na internetu in so jih mediji ter javnost skupinsko napadli?
Mislim da se nekateri res ne zavedate o čem točno se govori v tej smeri.
The truth is rarely pure and never simple.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mavrik ()
Torej hočeš reči da je na celem svetu v zadnjih 10 letih bilo samo kakih 10 trgovin z oblačili za moške? Ali to da se preprosto ne zavedaš razsežnosti problema?
A si ravnokar izjavil, da je bilo v zadnjih 10 letih narejenih zgolj 10 iger za ženske oz. iger, ki ne objektificirajo žensk? Obtožujem te svetohlinstva in closet seksizma. Da bova čisto na jasnem.
Whale, glej, tvoj trud je zagotovo sprejet pozitivno, ni pa potrebno dramatizirat. Igričarske firme so firme v entertainmentu. Ne delajo radi nišno, ker razvoj igre je precej draga reč. Če pa se pojavi na trgu dovoljšna zahteva, bodo revidirali svoja stališča in to naredili. Ampak malo se zorganizirajte, naredite neko verodostojno anketo, pošljite njim in še kakšnim medijem, in se bodo lažje odločili. Oni ne gledajo (če niso prisiljeni), da zadostijo vsem okusom, ampak tistim, ki jim prinesejo največ denarja. Jaz, recimo, pozdravljam idejo gamerk in voznic (celo neko mlado kamionistko poznam), ampak to so, zaenkrat, izjeme. Če se bo razširilo, nimam nobenih težav, samo večinsko stanje opisujem, ne spuščam se v sodbe.
Torej hočeš reči da je na celem svetu v zadnjih 10 letih bilo samo kakih 10 trgovin z oblačili za moške? Ali to da se preprosto ne zavedaš razsežnosti problema? Ali so bile moškim, ki so rekli da je premalo trgovin za njih poslane grožnje s posilstvom, objavljene njihove slike in naslovi na internetu in so jih mediji ter javnost skupinsko napadli?
Mislim da se nekateri res ne zavedate o čem točno se govori v tej smeri.
Ne, pravim da se v kapitalizmu ponudba prilagaja povprasevanju. Moski zapravijo vec denarja za igre kot zenske, pri oblekah pa je ravno obratno. Ce resnicno obstaja ogromni trg z zenskimi igrami, potem bo prej ali slej nekdo zapolnil niso. Torej se mi zdi logicno, da so igre bolj usmerjene v moski del populacije.
A si ravnokar izjavil, da je bilo v zadnjih 10 letih narejenih zgolj 10 iger za ženske oz. iger, ki ne objektificirajo žensk? Obtožujem te svetohlinstva in closet seksizma. Da bova čisto na jasnem.
AAA iger ki targetirajo žensko publiko je verjetno bilo manj kot 10 (ne vsi možni dodatki za Sims ne štejejo kot ločene igre). Prav tako te prosim da mi ne podtikaš izjav (nisem rekel da ne objektificirajo). Prav tako je ta tvoj red herring, kjer se probaš prčkati o tem a je bilo 0,5% ali 2% iger za ženske, popolnoma nepomemben za debato. Še posebej ker si izpustil vse dele o grožnjah s posilstvom in ostalo nadlegovanje vsem puncam, ki so si sploh upale izraziti željo da bi pa MORDA CELO MOGOČE kdaj kdo kako igro lahko izdaj targetirano njim.
Ne, pravim da se v kapitalizmu ponudba prilagaja povprasevanju. Moski zapravijo vec denarja za igre kot zenske, pri oblekah pa je ravno obratno. Ce resnicno obstaja ogromni trg z zenskimi igrami, potem bo prej ali slej nekdo zapolnil niso. Torej se mi zdi logicno, da so igre bolj usmerjene v moski del populacije.
Ej, a si ti sploh prebral o čem gre debata? To kar punce trenutno delajo JE POVPRAŠEVANJE. Tako kapitalistično. Kjer pravijo da NAJ ZAČNEJO delati igre za njih ker trenunto NE MOREJO kupiti nič primernega. Ti pa uporabljaš "kapitalizem" kot opravičilo za diskriminacijo.
Zgodovina sprememb…
Po novem je kapitalistično grebarjenje denarja dovolj dober izgovor za diskriminacijo?
Da, segmentiranje trga je osnovni postulat kapitalizma. Smeš centralizirano prisiliti proizvajalce iger, da spremenijo svoje produkte? Me zanima uspeh. Smeš pa poskusiti preko denarnice prisiliti proizvajalce; to najbolj boli, seveda, če igre kupuješ, jaz jih :) Če iger ne kupuješ, tvoj glas velja ravno 0,000000000000000.
Zgodovina sprememb…
nurmaln ::
Kako točno pa naj ženske zapravijo več za igre kot moški, če ne delajo primernih iger? Zamenjal si namreč vzrok in posledico. Prav tako mi ni jasno kaj točno hočeš s tvojim argumentom povedati - da punce ne smejo si želeti iger targetiranih za njih ker trenutno moški več zapravijo? Po novem je kapitalistično grebarjenje denarja dovolj dober izgovor za diskriminacijo?
To je glih ene tolk diskriminacija kot je diskriminacija s strani proizvajalcev škornjev s petkami, ki ne delajo škornjev s petkami za moške.
Ja normalno da moški ne nosimo škornjev s petkami, če nas pa proizvajalci diskriminirajo in jih ne delajo v številki 47. Svinje šovinistične.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln
even if I have to do it myself!" - nurmaln
AAA iger
Tukaj imaš vse odgovore.
Prav tako je ta tvoj red herring, kjer se probaš prčkati o tem a je bilo 0,5% ali 2% iger za ženske, popolnoma nepomemben za debato.
Ne, vztrajam da si ti seksist, ker neprestano govoriš o tem "koliko je iger za ženske". To je na nivoju islamske (ali old school katoliške) segregacije. Jaz mislim, da je dovolj, da so igre "ženskam prijazne" oz. "nevtralne".
Ti jih naštejem par iz svojega Steam Libraryja?
Borderlands, Braid, Dead Space (1, 2, 3 - evo tri AAA igre!!!), Divinity: Original Sin, Dota 2, Dragon Age (1, 2, 3 - AAA igre), Hawken (AAA streljačina, nevtralna), Planetary Annihilation, The Stanley Parable, Portal (1, 2), Star Conflict, Elite Dangerous, Torchlight (I, II), Trine (I, II)...
Ej, a si ti sploh prebral o čem gre debata? To kar punce trenutno delajo JE POVPRAŠEVANJE. Tako kapitalistično. Kjer pravijo da NAJ ZAČNEJO delati igre za njih ker trenunto NE MOREJO kupiti nič primernega. Ti pa uporabljaš "kapitalizem" kot opravičilo za diskriminacijo.
Jaz tudi delam povprasevanje v trgovinah z oblekami ene 2x letno, pa se kar nimam enakovredno velikega oddelka kot zenske. Z veseljem bi si kdaj kupil se kaj, pa si ne morem, ker ni ponudbe.
Zakaj?
Oz. z drugimi besedami, prepricam se, da vse vecje igralniske firme delajo raziskavo trga in vedo kaj se jim splaca in kaj ne. Njihov cilj je pomoje se zmeraj ustvarjanje dobicka in ne biti sovinisticen.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smurf ()
Jaz tudi delam povprasevanje v trgovinah z oblekami ene 2x letno, pa se kar nimam enakovredno velikega oddelka kot zenske. Z veseljem bi si kdaj kupil se kaj, pa si ne morem, ker ni ponudbe.
Zakaj?
Oz. z drugimi besedami, prepricam se, da vse vecje igralniske firme delajo raziskavo trga in vedo kaj se jim splaca in kaj ne. Njihov cilj je pomoje se zmeraj ustvarjanje dobicka in ne biti sovinisticen.
Vztrajno se izogibaš odgovoru, ki je srž problematike: ali si zaradi tega sporočila (tvojega nezadovoljstva okoli trgovin) zaslužiš biti nadlegovan, vsi tvoji podatki objavljeni na forumih, vključno s slikami stanovanja, večkrat na dan poklican z grožnjami s smrtjo in posilstvom ali ne? Ali imaš pravico to mnenje javno izražat in ga tudi povedat podjetjem, ki delajo obleke?
Največji založniki niso sposobni releasati stabilne/delujoče in inovativne igre v zadnjem letu, ti pa zdaj misliš da so popolnoma racionalni pri raziskavi trga in si upajo odpirati nove trge? Daj pa saj res niti tako zabit, da bi ignoriral bias velikih podjetij k stagnaciji.
Zgodovina sprememb…
Ja, _vsi_ gejmerji, ki napadajo kogarkoli so bedaki.
Vsi _ljudje_, ki napadajo kogarkoli so bedaki.
Do nedavnega so bile igre kjer zenske niso bile samo 'prop' in okrasek dokaj redke.
Tudi akcijski filmi imajo večinoma moške junake. A to pomeni, da so vsi ljudje, ki hodijo v kino seksistični bedaki, ki sovražijo ženske?
Sploh pa... saj nikoli ni prav. Baynonetta je preveč sexy, Lara Croft je preveč švoh in se na začetku igre pusti ujet moškemu, itd.
Pri DICE (ali pa Activision, ne vem vec kje) so rekli, da nimajo budgeta za narest 'female soldier model'.
Ubisoft. Šlo je za Assassins Creed co-op multiplayer, kjer vsak igralec sebe vidi kot character iz single player (ki je tip, because story), ostale tri pa kot sebi podobne assassine (da ni preveč razlike med tem kako vidiš sebe in kako te ostali, vsi imajo enake animacije, itd). Sicer mislim, da bi bilo kul, če bi bil vsaj en od teh ženska, ampak gre za zelo specifičen primer.
Ali so bile moškim, ki so rekli da je premalo trgovin za njih poslane grožnje s posilstvom, objavljene njihove slike in naslovi na internetu in so jih mediji ter javnost skupinsko napadli?
Kdaj so pa mediji in javnost skupinski napadli ženske?
Meni se zdi ravno obratno... napadli so ljudi, ki so rekli, da ni tolk slabo kot se prikazuje (torej take kot si ti, ko praviš, da je tudi za moške dovolj trgovin).
Ok, zdaj bom brisan, si kar mislim, pa so what :)
Ne sklepaj na osnovi nekaterih ekstremistov na celotno populacijo, sem mislil, da si pametnejši ;)
Predlagam, da jih podučiš, kako se tej v industriji streže :)
zaslužiš biti nadlegovan, vsi tvoji podatki objavljeni na forumih, vključno s slikami stanovanja, večkrat na dan poklican z grožnjami s smrtjo in posilstvom ali ne?
Ne sklepaj na osnovi nekaterih ekstremistov na celotno populacijo, sem mislil, da si pametnejši ;)
Največji založniki niso sposobni releasati stabilne/delujoče in inovativne igre v zadnjem letu, ti pa zdaj misliš da so popolnoma racionalni pri raziskavi trga in si upajo odpirati nove trge? Daj pa saj res niti tako zabit, da bi ignoriral bias velikih podjetij k stagnaciji.
Predlagam, da jih podučiš, kako se tej v industriji streže :)
Ne, vztrajam da si ti seksist, ker neprestano govoriš o tem "koliko je iger za ženske". To je na nivoju islamske (ali old school katoliške) segregacije. Jaz mislim, da je dovolj, da so igre "ženskam prijazne" oz. "nevtralne".
Oprosti, ampak precej punc se ne strinja in so se odločile to javno povedati. Mislim da so one precej boljša metrika kot jaz pa ti a ne?
Prav tako bi te prosil da ne operiraš z osebnimi žaljivkami.
Edina možna razlaga je, da so patriarhalne seksitične svinje?
Strawman. Kje sem to zapisal? Samo povedal sem do kaksne situacije je prislo. V resnici je pa problem se veliko hujsi. Problem je v tem, da je seksizem tako privzgojen, da jim je blo verjetno nerodn, da bi rekl: 'cist smo pozabil na to in nihce ni niti pomislil na to, da bi nardil en zenski model v igri, ker nam je samoumevno, da tole igrajo samo moski'.
Nikjer nisem rekel, kaj so ali jih cesarkoli obtozil. Problematicno je predvsem to, da je patriarhalna ureditev v nasi podazvesti in se problema marsikdo niti ne zaveda. Zaradi tega se ni seksisticna svinja. Prosim ne podtikaj izjav za brez veze.
Verjetno sem tudi jaz seksist ker v igrah vedno igram ženske like vkolikor so na voljo?
Red herring.
Se kdaj ustaviš za par minut in se vprašaš. Ali tole mogoče rinem predaleč?
Ad hominem?
Glej, cilj debate je predvsem to, da se ugotovi zakaj je prislo do tega, da je game industry pretezno naravnan na mosko populacijo, da se ugotovi koliko je seksizma (in konec koncev tudi drugih -izmov) v igrah in kako se lahko stvari izboljsajo. Odziv publike je pa precej negativno nastrojen, opleta se z zaljivkami, groznjami in tako naprej.
Zdaj se bo jasno spet nasel nekdo, ki bo rekel 'feministke tudi grozijo!', ne bo pa pomislil, da je to del nekega drugega, morda sicer ne povsem nepovezanega problema, in da pravzaprav ne sodi v debato. Kdo drug bo pa pripomnil, da je nekje se en tretji, bistveno vecji problem in bo poskusal problem o katerem se pogovarjamo zbanalizirat. Eden tretji bo pa na koncu pripomil, da je taksno trzisce in da zivimo v kapitalizmu. Odlicno, zato ker je kapitalizem nekaj kar potem opravicuje prikrit seksizem in ne-enakopravnost.
Prav nobena zalozniska hisa, ki izdaja AAA naslove ne bi propadla, ce bi naredili igro tako, da bi bilo moc izbirati glavnega junaka tudi po spolu in da potem zenski glavni junak ne bi bil overly sexualized.
Predalec gredo zalozniske hise, ki razlagajo, da uporabniki hocejo zenske like z vecjimi joski. Itak, stranka je car, tudi ce hoce Hansa z brcicami v tanku, kako se vozi preko gomile zidov. Kruha in iger. Aja za slednje ni kruha.
Kdaj so pa mediji in javnost skupinski napadli ženske?
Meni se zdi ravno obratno... napadli so ljudi, ki so rekli, da ni tolk slabo kot se prikazuje (torej take kot si ti, ko praviš, da je tudi za moške dovolj trgovin).
Oprosti, ampak se res moraš delati namenoma neumnega da izjaviš kaj takšnega ko je cel tematika se začela z nadlegovanjem parih žensk.
The Tropes vs Women project triggered a campaign of sexist harassment, including rape threats, efforts to obtain and distribute her personal contact information (doxxing) [23] and attempts to gain access to her Twitter and Google accounts. She was sent images of herself being raped by video game characters[24] and threatening and negative comments were posted to her YouTube and Facebook pages.[4][25][26]Her Wikipedia article was repeatedly vandalized with images of sex acts while the Feminist Frequency website was also subjected to denial-of-service attacks.[27][23]
Stephanie Guthrie, a supporter of Sarkeesian, also received rape and death threats after criticizing the game Beat Up Anita Sarkeesian, in which users could punch Sarkeesian's image until the screen turned red.
In to vse zato si je upala reči... da bi morda, morbit morda, veliki založniki lahko kdaj pomislili tudi kako prikazujejo punce.
Zgodovina sprememb…
Oprosti, ampak precej punc se ne strinja in so se odločile to javno povedati. Mislim da so one precej boljša metrika kot jaz pa ti a ne?
So te punce kupile igre ali izkazujejo resničen namen, da bojo? Naj se jih zbere kakšnih 10.000 (ali še več, pač velika teža je cena igre x število prednaročil in bodo zagotovo več dosegle kot to, kar zdaj :)
Zgodovina sprememb…
Isti argument lahko uporabim proti tvojemu. Očitno je tvoje mnenje napačno, ker se precej fantov ne strinja... Daj se malo bolj potrudi.
Kar se pa "žalitev" tiče... Boš začel vpiti "Assault!!!"? To, da si užaljen še ne pomeni, da nisi seksist.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZaphodBB ()
mailer ::
Z velikostjo odelka v trgovinah se strinjam, primer H&M razmerje 10% moškega oddelka, podobno drugje, našteval ne bom. Pa se vrnimo nazaj na temo. Igram FPS igro, kjer nas je v klanu 50. Do pred tedna smo imeli notri eno žensko (dobro leto), zdaj je prišla še ena. Z njo se vsi dobro razumemo, tudi če je kdo imel kakšne izpade je bil s strani drugih članov tako ali drugače izključen. Tudi zaradi žaljenja drugih članov je bilo banano cca 5 igralcev, prav tako je dobil ban na team speaku. Tudi ta je prijetna za pogovor, zna se zabavat in zaenkrat ni nič narobe. Kljub temu, da s(m)o tipi v veliki večini, je klan bolj "domač", dobr je slišat ženski glas pa tudi igrajo bolj timsko, niso solerke. Tisti primeri, ko si mislijo kaj boš ti pi*ka igrala, pejt raje kuhat pa hitro ratajo osamljeni. Na koncu koncev je od igralcev samih odvisno kako se bodo obnašali do žensk in tudi kako bodo v primeru žaljenja le teh odreagirali. Še to, v igri so bili nekaj časa tudi ženski skini, ki so bili dokaj izzivalni, povdarjene obline,... Zaradi pritožb, da so take in take so jih tudi umaknili, so se pa redke igralke potožile, da bi jih rade imele saj so ženske in si želijo tudi tako izgledat v igri sami. Prošnje (še) niso uslišane.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mailer ()
Vztrajno se izogibaš odgovoru, ki je srž problematike: ali si zaradi tega sporočila (tvojega nezadovoljstva okoli trgovin) zaslužiš biti nadlegovan, vsi tvoji podatki objavljeni na forumih, vključno s slikami stanovanja, večkrat na dan poklican z grožnjami s smrtjo in posilstvom ali ne?
Tega ni nihče v tej temi trdil.
To kar punce trenutno delajo JE POVPRAŠEVANJE. Tako kapitalistično. Kjer pravijo da NAJ ZAČNEJO delati igre za njih ker trenunto NE MOREJO kupiti nič primernega.
Kakšne igre naj bi bile to?
Me resno zanima kaj točno si predstavljaš kot "igre za punce".
Prav nobena zalozniska hisa, ki izdaja AAA naslove ne bi propadla, ce bi naredili igro tako, da bi bilo moc izbirati glavnega junaka tudi po spolu in da potem zenski glavni junak ne bi bil overly sexualized.
Dokler se boš fokusiral na tistih par naslovov, ki tega nimajo ne boš videl, da to kar si ti želiš je standard v veliki večini (tudi AAA) naslovov.
To kar punce trenutno delajo JE POVPRAŠEVANJE. Tako kapitalistično. Kjer pravijo da NAJ ZAČNEJO delati igre za njih ker trenunto NE MOREJO kupiti nič primernega.
Kakšne igre naj bi bile to?
Me resno zanima kaj točno si predstavljaš kot "igre za punce".
Bolj pomembno je, kaj si predstavljajo ženske in kaj jih moti pri trenutnih igrah. To je nekaj kar očitno precej sogovornikov v tej debati ne razume - načeloma je pomembno vprašati tiste, ki imajo s trenutnim stanjem problem a ne? :)
Zakaj govoriš "ne bi"?
Dragon Age Inquisition je bil najbolj nagrajen špil leta 2014 in mislim, da se je super prodajal, pa še zdaleč ni edini tak.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ahac ()
>Vztrajno se izogibaš odgovoru, ki je srž problematike: ali si zaradi tega sporočila (tvojega nezadovoljstva okoli trgovin) zaslužiš biti nadlegovan, vsi tvoji podatki objavljeni na >forumih, vključno s slikami stanovanja, večkrat na dan poklican z grožnjami s smrtjo in posilstvom ali ne? Ali imaš pravico to mnenje javno izražat in ga tudi povedat >podjetjem, ki delajo obleke?
Nikjer nisem napisal, da si zasluzijo. Kdorkoli. Jaz v tem ne vidim samo problema zensk, ampak nasplosno nestrpnost, ki se pojavla, kot posledica anonimnosti.
>Največji založniki niso sposobni releasati stabilne/delujoče in inovativne igre v zadnjem letu, ti pa zdaj misliš da so popolnoma racionalni pri raziskavi trga in si upajo odpirati >nove trge? Daj pa saj res niti tako zabit, da bi ignoriral bias velikih podjetij k stagnaciji.
Sklepas, da se najbolje splaca releasati stabilne in inovativne igre. Jaz mislim, da izbira koliko dati v razvoj v igro (in koliko loviti deadline/budget) ni najbolj trivialna zadeva. O inteligenci povprecnega kupca in njegovi dejanski zelji po inovativnosti pa niti ne bi zacel.
Nikjer nisem napisal, da si zasluzijo. Kdorkoli. Jaz v tem ne vidim samo problema zensk, ampak nasplosno nestrpnost, ki se pojavla, kot posledica anonimnosti.
>Največji založniki niso sposobni releasati stabilne/delujoče in inovativne igre v zadnjem letu, ti pa zdaj misliš da so popolnoma racionalni pri raziskavi trga in si upajo odpirati >nove trge? Daj pa saj res niti tako zabit, da bi ignoriral bias velikih podjetij k stagnaciji.
Sklepas, da se najbolje splaca releasati stabilne in inovativne igre. Jaz mislim, da izbira koliko dati v razvoj v igro (in koliko loviti deadline/budget) ni najbolj trivialna zadeva. O inteligenci povprecnega kupca in njegovi dejanski zelji po inovativnosti pa niti ne bi zacel.
Ja, _vsi_ gejmerji, ki napadajo kogarkoli so bedaki.
Vsi _ljudje_, ki napadajo kogarkoli so bedaki.
Seveda.
Tudi akcijski filmi imajo večinoma moške junake. A to pomeni, da so vsi ljudje, ki hodijo v kino seksistični bedaki, ki sovražijo ženske?
Se enkrat: tega nikjer ne trdim. Pravim samo, da zivimo v svetu kjer je seksizem nekaj tako vsakdanjega, da ljudje niti ne razmisljajo o tem.
Ubisoft. Šlo je za Assassins Creed co-op multiplayer, kjer vsak igralec sebe vidi kot character iz single player (ki je tip, because story), ostale tri pa kot sebi podobne assassine (da ni preveč razlike med tem kako vidiš sebe in kako te ostali, vsi imajo enake animacije, itd). Sicer mislim, da bi bilo kul, če bi bil vsaj en od teh ženska, ampak gre za zelo specifičen primer.
Sem nasel. Infinity Ward je bil, slo je pa za Call of Duty.
http://www.vg247.com/2013/08/17/call-of...
Se enkrat: tega nikjer ne trdim. Pravim samo, da zivimo v svetu kjer je seksizem nekaj tako vsakdanjega, da ljudje niti ne razmisljajo o tem.
Ne samo to, nekateri ga celo vzpodbujajo. Pa očitno "večine" ne moti. Še več, če bi bil nepazljiv - bi pomislil, da ga celo ti vzpodbujaš.
http://injusticestories.com/i-aborted-m...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZaphodBB ()
So te punce kupile igre ali izkazujejo resničen namen, da bojo? Naj se jih zbere kakšnih 10.000 (ali še več, pač velika teža je cena igre x število prednaročil in bodo zagotovo več dosegle kot to, kar zdaj :)
Se enkrat si preberi moj opis maratona. Ti sedaj od zensk zahtevas, da naj se se extra bolj potrudijo za to, da bi jim morda kdo ustregel.
Se enkrat si preberi moj opis maratona. Ti sedaj od zensk zahtevas, da naj se se extra bolj potrudijo za to, da bi jim morda kdo ustregel.
Ti pričakuješ, da bo nekdo uporabil/tvegal svoj denar za dokazovanje tvoje hipoteze? Meni se to zdi sick.
Sorry, ne spremljam cele storije, samo zadnjih nekaj strani, nimam časa, žal, dosti. Za maraton - kdo jim brani, naj se ga udeležijo, če jim paše. Če se ne morejo, naj pritisnejo na organizatorje, samo od sebe se ne bo spremenilo, sploh pa ne preko slo-tech foruma. Jaz jim, mimogrede, ziher ne branim, bi pa branil sebi, da me ne bi kak infarkt po poti :)
Ti pričakuješ, da bo nekdo uporabil/tvegal svoj denar za dokazovanje tvoje hipoteze? Meni se to zdi sick.
Heh, ne. Samo po 30 letih industrije, ki je bila pretezno usmerjena v mosko populacijo in zaradi druzbe, ki je pretezno patriarhalna, je sedaj precej hinavsko rect, da imamo vsi iste moznosti in da je vsakomur potrebno vloziti isto kolicino truda.
Po vrhu vsega se pa se marsikdo pretvarja, da problema sploh ni ali ga pa ne enostavno ne vidi.
Toliko FUDa, in bullshita smo sproducirali v tej temi - in to samo zato ker je OP očitno troll.
Women and video games @ Wikipedia
http://askagamedev.tumblr.com/post/8857...
Približno 50% igralcev AAA iger je žensk. Torej več kot dovolj populacije za "ženske igre", čeprav jaz upam da se Mavrik in BigWhale zgolj nesrečno izražata - in imata v resnici v mislih igre, kjer se ženske smatra kot ljudi. Ne vem, meni se že sam koncept "igre za ženske" zdi seksističen in skrajno neprimeren. In jaz že ves čas trdim, da večina je bolj kot ne nevtralnih.
Obstaja pa tudi možnost, da dejansko problema ni in imamo opravka s histerično manjšino...
Women and video games @ Wikipedia
http://askagamedev.tumblr.com/post/8857...
Približno 50% igralcev AAA iger je žensk. Torej več kot dovolj populacije za "ženske igre", čeprav jaz upam da se Mavrik in BigWhale zgolj nesrečno izražata - in imata v resnici v mislih igre, kjer se ženske smatra kot ljudi. Ne vem, meni se že sam koncept "igre za ženske" zdi seksističen in skrajno neprimeren. In jaz že ves čas trdim, da večina je bolj kot ne nevtralnih.
Obstaja pa tudi možnost, da dejansko problema ni in imamo opravka s histerično manjšino...
Samo po 30 letih industrije, ki je bila pretezno usmerjena v mosko populacijo in zaradi druzbe, ki je pretezno patriarhalna, je sedaj precej hinavsko rect, da imamo vsi iste moznosti in da je vsakomur potrebno vloziti isto kolicino truda.
Budget za AAA igro je čisto "equal opportunity". Ker so budgeti veliki so firme konzervativne in samo štancajo kar vejo, da se prodaja. Tukaj ni problem samo seksizma, temveč še cele serije drugih zadev. Od zanič igralnih mehanizmov (COD, bruh), do rasnih predsodkov (ameri vs muslimani, etc...). Povedano drugače, kdor bo šel delat "AAA igro za ženske" (tukaj "za ženske" jemljem dobesedno - usmerjeno pretežno v žensko publiko) bo riskiral toliko, da mu investitorji ne bodo dali denarja. Pa ne zaradi seksizma ampak iz istega razloga, kot gledamo miljon in en remake klasičnih filmov in prequelov in sequelov. Pri tako velikih budgetih imajo vsi raje zmeren uspeh z visoko verjetnostjo, kot pa majhno verjetnost za ogromen uspeh.
Ali povedano drugače, moral se bo najti en studio/založnik, ki bo pripravljen zastaviti svoj obstoj, za potrditev tvoje hipoteze - da obstaja trg za "ženske igre". Jaz mu napovedujem fail. Kaj pa ti?
Heh, ne. Samo po 30 letih industrije, ki je bila pretezno usmerjena v mosko populacijo in zaradi druzbe, ki je pretezno patriarhalna, je sedaj precej hinavsko rect, da imamo vsi iste moznosti in da je vsakomur potrebno vloziti isto kolicino truda.
Evo, tvegam, da me brišejo; Zahod ni tvoj glavni problem, niti ni glavni problem gamerk. Industrija pač zaenkrat prepoznava, da največ denarja dobi od moških igralcev (ki so, stereotipno, bolj introvertirani, plahi, in sproščamo skozi virtualno nasilje itd., no, saj sami vemo, kako je). Če hočejo tudi ženske/punce enako, morajo pritisniti na kapitalistične proizvajalce kapitalistično. Sem milijardo trilijonov procenten, da bodo od šuba prileteli neki (tudi brezplačni) add-oni, ki omogočajo ženske junake itd., tudi home-grown. Če tega ni, je zainteresiranih komercialnih odjemalcev premalo, da bi se njihov krik slišal na trgu. Evo, BigWhale, predlagam, da narediš takšne (plačljive in/ali brezplačne) add-one za igre, če jih drugi nočejo, morda se ti bo izplačalo. Dokler pa tule tekmujemo v dolžini, ehm, z argumenti, ne bo napredka v realnem svetu, čeprav si ga tako želiš, kar je samo pohvalno.
Zgodovina sprememb…
Kar se tice razvoja iger bi si upal trditi, da morajo vsi, tako moski kot zenske, vlozit enako kolicino truda v neko igro. Razlika je samo v tem, da moski dejansko ta trud vlozijo, zenske pa ocitno raje vec igrajo, kot pa programirajo. Prove me wrong.
...vlozit enako kolicino truda v neko igro...
Vidiš, to je meni nepojmljivo, resno. Sam imam precej neprijeten občutek, če kakšne igrice igram, se mi resnično zdi čista izguba časa in denarja. No, za moje že kupim kakšne kinekt ali pa lego variante. Sam pa nimam potrpljenja za to, če pa je že kaj res zanimivega, pa preberem recenzije, morda pogledam walkthrough in to je to.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | GNOME ponuja štipendije za punce (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 18600 (15464) | Mipe |