» »

Novo ohišje in hlajenje

Novo ohišje in hlajenje

«
1
2

mat11 ::

Glede na ceno se mi zdi da bi bilo tole ohišje precej primerno zame. :)
https://www.pricaraj.si/ohisje-colorovo...
Imam procesor I7 950 Bloomfield, katerega mi hladi orginalni intel hladilnik. procesor je malce lockan, pa imam kar visoke temerature na maximumu, tudi čez 90 stopinj. Doma imam pripravljeno vodno hlajenje zaprtega tipa 120cm radiator. Na stranici imam dva 120 vena ki pihata notri, zadaj en 8cm vent, tudi piha notri in pa 120 zgoraj ki poriva zrak ven.
Zdaj imam pa par vprašanj. :)
Zgornje ohišje ima napajalnik spodaj, kaj je boljše zgoraj ali spodaj? Glede na to da vleče zrak izpod računalnika, kjer je precej prahu je verjetno priporočljiv filter spodaj?
Vodno bi dal na zadnjo stranico,(če dam na zgornjo bo hladilo z že segretim zrakom) da bi porivalo zrak notri(kaj je boljše prvo vent in na to radiator ali obratno?) in pa dva venta 12cm zgoraj da porivata topel zrak ven in dva 12cm venta na stranico da porivata zraka notri in da mi še hladita grafo.
Doma ima kar nekaj let staro termalno pasto Akasa 455, bo ta še uredu ali boljše nabaviti drugo?
Bo tako uredu?
mat

boon45 ::

Poglej si kaj takega link
i7 5960X|Asus X99|2x980GTX STRIX|64GB Dominator Platinum|Bytecc BT-145
All watercooled

mat11 ::

Oblika mi ni všeč(moja leta) pa še manjše je.
mat

dolenc ::

Nima bistvenega vpliva kje je napajalnik, če je spodaj sam vleče bolj mrzu zrak, če je zgoraj še mal ohišju pomaga vlečt, praha niti ne bi smelo biti tolko spodaj(vmes je ohišje pa to), majo pa ponavadi ohišja kak filter tam.
Tudi kako obrneš ventilator ne bo melo bistvenega vpliva, koker se spomnem, ko sem se s tem igral je blo mal boljše če je pihal v hladilnik in ne vlekel.
Na ohišju je fejst da imaš več zraka, ki gre notri, če se ustvari nek pritist, potem že sam lepo poišče kje gre vn in ne vleče dodatnega zraka sam, tako da lahko z filtri malo omejiš nabiranje praha. Pasta je ok.

V vsakem primeru, pa karkoli boš naredil in obrnil, težko narediš kaj narobe :)

mat11 ::

Super, to sem hotel slišati. Hvala.
mat

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mat11 ()

mat11 ::

Še to, je potem dobro dati zgoraj en ali dva 120 venta ki vlečeta ven, ali ni potrebe glede na to, da bom že tako imel 4x120 vente ki bodo potiskali zrak noter?
mat

Mind_Game ::

če je možnost daj tudi gor 2x12, zrak mora krožit

ne pomaga veliko če ti vpihava veliko, izpihava pa skoraj nič
i7 4790K@4.7GHz|NZXT Kraken X41 140|2x Galax GTX980 4GB SOC|8GB 2666MHz|
Asus Maximus VII Hero|120GB/256GB/480GB SSD|SeaSonic M12II 850W EVO 80+|
LG Blu-ray BH16NS40|Corsair Carbide Air 540 White|Logitech G105/G500/Z623

mat11 ::

Ok, bom dal. Hvala
Kako je pa z hladilnikom, bo preveč grel notranjost, če ga dam na zadnjo stranico, da bo pihal sveži zrak notri? Ali je bolje ga dati gor, pa da hladi že z segretim zrakom?
Kolikor gledam to ohišje je precej zračno.
mat

dolenc ::

Kompliciraš za brezveze.

Glede ventilatorjev, vpih/izpih pa si tole poglej, da ti bo jasno kako se zadeve premikajo :), pol se pa sam odloč kaj bi rad dosegel.

mat11 ::

Saj vem kako zadeve potekajo oziroma kako se trak premika(recimo) ;) , če že menjam ohišje bi rad naredil najboljše kolikor lahko.
mat

Mind_Game ::

prednji venti naj vpihavajo, na stranici naj vpihava, zgoraj naj izpihavajo dal bi pa jaz na dvojem mestu 12cm radiator in vent na zadnjo stran in naj vpihava

tista 2 venta zgoraj bosta dovolj za izpih, le glej da imata čim večji pretok zraka

vent na radiatorju naj ima pa čim večji statični pritisk
i7 4790K@4.7GHz|NZXT Kraken X41 140|2x Galax GTX980 4GB SOC|8GB 2666MHz|
Asus Maximus VII Hero|120GB/256GB/480GB SSD|SeaSonic M12II 850W EVO 80+|
LG Blu-ray BH16NS40|Corsair Carbide Air 540 White|Logitech G105/G500/Z623

mat11 ::

Tako sem tudi jaz mislil.
Če daš dva venta na radiator, eden poriva eden vleče, se kaj pozna pri temperaturah, ima sploh smisel?
mat

Mind_Game ::

na 12cm radiatorju se pozna samo stopinja, če se
i7 4790K@4.7GHz|NZXT Kraken X41 140|2x Galax GTX980 4GB SOC|8GB 2666MHz|
Asus Maximus VII Hero|120GB/256GB/480GB SSD|SeaSonic M12II 850W EVO 80+|
LG Blu-ray BH16NS40|Corsair Carbide Air 540 White|Logitech G105/G500/Z623

mat11 ::

Ok, hvala.
mat

mat11 ::

Tele pri pricaraj.si so pa res hitri, včeraj plačal, danes je ohišje že pri meni. Za ta denar se mi zdi top ohišje,večje kot ostala midi ohišja, zelo dobro zračno, pa še filtre sem dobil poleg. Ko premečem stvari pa kaj več.
mat

mat11 ::

sem že našel eno napako, vent 140cm ki je orginalno na prvi strani ima plave ledice, verjetno jih lahko brez problema odklopim(kable vidim)?
In pa še pozicija računalnika, pod mizo se mi dosti nabira prah(kljub čiščenju), ker bom imel spodaj psu ki bo vlekel zrak in pa še en 120cm vent ki bo tudi vlekel zrak, je verjetno bolje da postavim računalnik na mizo?
mat

dolenc ::

Insan3Lik3 ::

dolenc je izjavil:



najbolsi dust filter
NZXT s340 White | Gigabyte GA-B85-HD3 | Intel i5-4690K | Corsair Vengeance 8GB
1600MHz DDR3 | Gigabyte GTX 970 G1 Gaming | Transcend SSD SSD370, 256 GB |
Western Digital Black 1TB | Corsair CS750M 750W

mat11 ::

:) To poznam. Kljub uporabi le teh in podobnih sem imel kar precej prahu v prejšnem ohišju. Zato bi rad minimiziral nabiranje le tega.
Glede nabiranja prahu, za na mizo mi je malce velik, pa študiram če bi naredil podlogo za na tla da bi ga vzdignil kakšnih 10 cm od tal, bi to kaj pomagalo?
mat

solatko ::

dolenc - Pri enaki količini ventilatorjev je ohišje, ki ima napajalnik spodaj tudi do 20 stopinj hladnejše, od tistega, ki ga ima zgoraj.

Topel zrak se namreč dviga in pri ohišjih z napajalnikom zgoraj imaš najbolj vroče komponenete (cpu, ram, dvd pekač, napajalnik) zgoraj in še tako zračenje, ti prostora med napajalnikom in dvd pekačem, ne ohladi.
Ohišja, ki imajo napajalnik spodaj, imajo v zgornjem delu ogromno prostega prostora, luknje na vrhu in na zadnji strani, tako, da tudi, če nimaš nobenega dodatnega ventilatorja, ne dosežeš nikoli temperatur, ki jih imaš ob napajalniku zgoraj.

Če sestavljaš tiho in zračno mašino, obvezno ohišje z napajalnikom spodaj, dobra, draga ohišja pa imajo celo prekate za vsak sklop komponent.
Delo krepa človeka

trnvpeti ::

racunalnik, ki nima graficne, in ima spodaj napajalnik lahko samo sanjas o 20 stopinj razlike
mogoce v prejsnjem stoletju

racunalnik, ki ima graficno, jo imas spodaj
in ce je spodaj tudi napajalnik, je slabse, kot pa ce je napajalnik zgoraj

20stopinj je pa itak iz riti potegnjeno

solatko ::

trnvpeti - Od kje pa to? Lahko si pogledaš, kako se giblje topli zrak in kadar je zgoraj napajalnik, se le-ta enostavno nima kam umaknit, noben serijski ventilator pa ni naštiman tako, da bi ti odvajal zrak iz prostora med napajalnikom in DVD enoto.

Napisal sem do 20 stopinj, tudi s stock celeronom ne bo velike razlike, z malenkost navitim procesorjem pa je ta razlika lahko še večja.

V vsakem primeru pomeni spodaj instaliran napajalnik nižje temperature v ohišju ali uporabo manj ventilatorjev pri enaki konfiguraciji, iz enostavnega razloga, da topli zrak dobro zapušča kišto skozi odprtine, ki jih ima večina ohišij z napajalnikom spodaj, česar ohišja z napajalnikom zgoraj, po defaultu nimajo (smo pa tudi to počeli - vrtali luknje v ohišje in dajali dodaten 120 ventilator, odpirale so se stranice,....
Delo krepa človeka

trnvpeti ::

napajalnik cisto spodaj sesa mrzel zrak
in piha topel na graficno
in tako je lahko _do_ 25 stopinj(wow, se bolje se slisi kot do 20) razlike pri temperaturi
se bolj je pa zanimivo, ce se procesor tako fejst greje(katerega leta?) in ne das ventilatorja, da to ven vlece

solatko ::

trnvpeti - Nisem še videl napajalnika, ki bi imel luknje na nasprotni strani ventilatorja, torej, gre vroč zrak iz napajalnika, skozi luknje zadaj, samo ohišje napajalnika pa po navadi ni tako vroče, da bi to motilo hlajenje grafične.
Ko je napajalnik zgoraj pa dobiva vroč zrak grafike, tako da je taka namestitev slaba tudi za napajalnik, sploh če je malo podhranjen in še kako rabi hladen zrak iz okolja.
Tudi ohišje napajalnika je pri zgornji namestitvi veliko bolj toplo, saj se greje še z vročim zrakom iz hladilnika procesorja.

Vsak malo bolj navit procesor je veliko bolj vroč, kot v tovarniških nastavitvah, če mu pa še onemogočiš hitro odvajanje zraka iz okolice (cel zgornji del ohišja) bo toplota še večja.
Ravno zaradi tega, so se včasih delala big tover ohišja, da je bilo prostora, nad vročimi komponentami, za hlajenje dovolj.

Sicer je pa čisto enostaven način, da se o tem prepričaš sam (toplo vodo so že drugi odkrili), da namestiš svoje komponente v drug tip ohišja.

Ohišje stoji na nogicah, napajalnik pa na nosilčkih. Vročega zraka na dnu ohišja ne boš dočakal, zazen če ti ohišje stoji na šporgetu.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

trnvpeti ::

ohisje stoji na tleh, in ko spodaj namestis napajalnik, si ga namestil, da je ventilator obrnjen dol v plocevino/tla??
in ce pol dobi vroci zrak namesto mrzlega je bolje a ne :)
in ko imas vroco graficno in vroc cpu , pol ne das ventilatorja na ohisje zraven cpuja :)
ko te ze skrbi vrocina v ohisju...

mat11 ::

Ventilator od Psuja vleče od od spodaj mrzli zrak, toplejšega na zadnji strani izpiha ven. Kolikor sedaj gledam, kako sem delal priklope mi je ta verza precej boljša. Mislim da mi bo jutri ratalo kakšno sliko ko končam. Ohišje je super.
mat

mat11 ::

Končal premestitev. Sem močno presenečen nad ohišjem ki za ceno 26 evrov nudi veliko.Veliko že pripravljenih prostorov za ventilatorje, tudi za večje,140 ventilator(kateremu sem odklopil ledice :) )hitri priključki za diske, filtri spodaj in spredaj,veliko ohišje, za moj okus tudi ni kičast.
Z vstopnim modelom vodnega in z ohišjem sem zmanjšal temperature , ena ura prime95, na 70 stopinj, prej mi je računalnik, ko sem vklopil prime95 po petih minutah zlezel čez 100stopinj. Skratka zadovoljen.
 slika

slika



Sedaj je moja pasivna grafika še dodatno hlajena od spodaj.
 grafa

grafa



Zgoraj imam 2 140venta, možno bi bilo tudi večja.
 zgoraj

zgoraj



 spredaj

spredaj

mat

Napajalc ::

Všečno, simpl, a un ventilator od vodega hlajeja mora bit zunaj?

Janac ::

Sicer nevem kako je obrnjen zunanji ventilator, vendar zakaj zrak vpihuješ s tem belim ventilatorjem? Jaz bi ga obrnil.

mat11 ::

Ja, ker mi eden vpihuje eden pa vleče. Bom pa še testiral, kako je če imam samo enega.

Janac, imam procesor I7 950 Bloomfield, ki je znan po vročini, pa je po moje bolje če vleče hladen zrak skozi radiator. Misliš, da to nima smisla? Obrniti ga ni noben problem.
mat

b4d ::

CPU vente bi jaz obrnil, oba. Pa preveri potem ce dva venta na zgornji strani sploh potrebujes. Glej da jih vec piha noter kot ven, saj bos posledicno manj prahu nabral.

Jest pridno cakam na novo ohisje :D

Bom nalepil kako sliko.
b4d.sablun.org

mat11 ::

Če naredim to se bo kaj manj prahu nabiralo na radiatorju? Sedaj imam filter, potem ga seveda ne bom imel.
Glede zgornjih sem že sam študiral, kljub najmanši hitrosti imam prepih pri nogah, ko se zrak odbije od mize proti meni. ;)
mat

dj_uro ::

me veseli, da si zadovoljen; konec koncev, na koncu samo to šteje! =)
vw-klub.si

Napajalc ::

Pri meni so tudi ventilatorji na zunanji strani ker, sta dva radjatorja zelo blizu in se ne zide drugače, sem pa še dodatno namazal z termalno pasto med radjatorjem in ohišjem da vleče malo nase temperaturo, pač maximalo kolkr se da iskoristit zavoljo čimnižjih obratov ventilatorjev za spodoben efekt.
Z dvema ventilatorjema je bolje, manj obratov za isi efekt, pa ne obračaj ventilatorjev ker bo slabše hladilo oz boš rabu večje obrate za isti efekt.

Mind_Game ::

zgornja dva sta zate čisto zadost in pusti kot imaš
ne spreminjaj kar ni poterbno
i7 4790K@4.7GHz|NZXT Kraken X41 140|2x Galax GTX980 4GB SOC|8GB 2666MHz|
Asus Maximus VII Hero|120GB/256GB/480GB SSD|SeaSonic M12II 850W EVO 80+|
LG Blu-ray BH16NS40|Corsair Carbide Air 540 White|Logitech G105/G500/Z623

mat11 ::

Bom kar tako pustil, zgornja in vente za hladilnik. Ravnokar mi že kakšno uro, pc editira video, pa piha ven kar topel zrak. Temperatura CPUja pa gre največ do 71stopinj.
mat

Mind_Game ::

na kakšnih procentih jeder pa je takšna temperatura?
i7 4790K@4.7GHz|NZXT Kraken X41 140|2x Galax GTX980 4GB SOC|8GB 2666MHz|
Asus Maximus VII Hero|120GB/256GB/480GB SSD|SeaSonic M12II 850W EVO 80+|
LG Blu-ray BH16NS40|Corsair Carbide Air 540 White|Logitech G105/G500/Z623

mat11 ::

V glavnem 100%, plus trenutno procesor iz 3.0 overlockan na 3,7.
mat

Mind_Game ::

to so kar ok temperature glede na hladilnik

brez problema ga pa naviješ na 4ghz s tem hlajenjem in bo še vedno ok
i7 4790K@4.7GHz|NZXT Kraken X41 140|2x Galax GTX980 4GB SOC|8GB 2666MHz|
Asus Maximus VII Hero|120GB/256GB/480GB SSD|SeaSonic M12II 850W EVO 80+|
LG Blu-ray BH16NS40|Corsair Carbide Air 540 White|Logitech G105/G500/Z623

mat11 ::

Se mislim spraviti k temu. ;) Z stock programom ne pridem stabilno na 4. Bom moral preko biosa.
mat

Mind_Game ::

navijanja se NIKOLI ne lotiš preko programa

voltaža bo tam okoli 1,3 do 1,35v
ram daš na 1,65v, oz na voltažo, ki je napisana na palčkah
in pa nastaviš deklarirane latence rama - napisane so na palčkah

ko to nastaviš, testiraš stabilnost in če bo s tem stabilno, potem lahko spuščaš voltažo
če ni stabilno, zvišaš voltažo postopoma
i7 4790K@4.7GHz|NZXT Kraken X41 140|2x Galax GTX980 4GB SOC|8GB 2666MHz|
Asus Maximus VII Hero|120GB/256GB/480GB SSD|SeaSonic M12II 850W EVO 80+|
LG Blu-ray BH16NS40|Corsair Carbide Air 540 White|Logitech G105/G500/Z623

Zgodovina sprememb…

mat11 ::

Uh, hvala ti. :) Se bom drugi teden igral.

Aja, bo še vedno znal preklopiti na nižjo ferkvenco, če ne bom potreboval polne zmogljivosti?
mat

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mat11 ()

KTr1sk ::

to ohišje sem videl da se najbolj cenovno splača in sem ga našel tukaj
http://ttc.si/komponente/napajalniki/i_...
ter
http://kupiti.si/ohisja-in-napajalniki-...

in me zanima, če ste že v kateri od teh trgovin kupovali, hvala
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

solatko ::

http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...

Ti priporočam tega, malo dražje, je pa kar masivno in tiho ohišje.

Zgornje znamke ne poznam izgled ni slab, vprašanje pa kako je narejeno, da ne boš potem poslušal koncert ventilatorjev, ki ti ga bo predvalalo celo ohišje, ob full load grafiki pa prijetno brenčanje vrat ohišja.

Pojdi v trgovino in preizkusi stabilnost in trdnost izdelave. Cena je dovolj nizka, da kvaliteti preveč ne zaupam, je pa za preizkusit.
Če si ga boš fizično ogledal, napiši v nadaljevanju svoje mnenje. Predvsem glej, kako mehke so stranice, koliko se zvijajo, kako trdna je podlaga za matično in kakšne so kletke za vgradnjo enot.
Delo krepa človeka

mat11 ::

Glede na količino ventilatorjev, ki jih imam notri je precej tiho, ostalo je pa tudi zelo uredu sploh za to ceno. Vsi diski imajo hitri priklop, dobiš filtre 14cm ventilator....
mat

solatko ::

mat11 - Glej kompaktnost - trdnost ohišja, da ti ne bo ob tresljajih ventilatorjev, prepevalo celo ohišje. Če so stranice mehke, se zvijejo z dvemi prsti, to nikoli ne bo tiho ohišje.
Ne glej stvari, ki niso tako pomembne. Če moraš tiste dva diska pritrdit z vijaki in DVD enoto, če jo boš imel, je manj pomembno, kot to, da ti tresljaje grafične, ventilatorja hladilnika, oglašanje HDD-ja (znajo bit nekateri kar glasni), preneslo na celotno ohišje, ker ni iz dovolj debele pločevine in trdno narejenih stranic.

Nedolgo nazaj sem sestvil mašino v podobnem ohišju, ko sem komponente zagnal, sem se počutil kot v TAS-ovi dvojki diesel. Na srečo so bile komponente kupljene pri nas in smo kišto zamenjal za tisto, ki sem ti jo dal v linku. Mašina tudi v full loudu ne zapoje in brenči.
Delo krepa človeka

mat11 ::

Mogoče se nisva razumela. Jaz imam to ohišje in sem nadvse zadovoljen. Vse je trdno, stranico boš težko z dvema rokama zvil, prostora vrh glave, lepo speljani kanali(luknje) za kable. Vse tip top. Edini problem sem imel, ko je bila led lučka odlepljena. Še enkrat se upam trditi za to ceno daleč najboljše ohišje v tej velikosti. Pa nisem osebno vezan na njega. ;)
mat

solatko ::

Odlično, bomo ob prvi priložnosti preizkusili.
Delo krepa človeka

Dzhimen ::

Lep pozdrav,

imam eno vprašanje in sicer...
Pred kratkim sem nabavil nov PC po delih (brez grafične, bom kupil rabljeno). Ohišje ki sem si ga izbral je Zalman T4. Sedaj pa razmišljam, da bi kupil SAPPHIRE VAPOR-X R9 280X 3GB GDDR5 OC in me malo skrbi, da bo tale grafična blokirala pretok zraka, saj bo zapolnila praktično celotno širino in dolžino ohišja.

Moja situacija je naslednja:
Dimenzije te konkretne grafične so: 276 x 121 mm
Prostora v ohišju pa je (če disk premaknem v desno režo): 285 x 140 mm



Zanima me, ali je nakup tako velike grafične kartice za tako majhno ohišje pametna odločitev, glede na to da imam samo en 92mm exhaust fan odzadaj (možnost imam vgraditi en 120mm intake fan spodaj spredaj in dva 120mm intake fan-a na stranico)? Skrbi me da bo prišlo do previsokih temperatur v ohišju...

solatko ::

Ohišje je dimenzionirano za kartice do 300 mm, imaš tudi vsa navodila tako, da berz skrbi.
Delo krepa človeka
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hlajenje ohišja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
304821 (4295) Seljak
»

računalnik včasih začne "preskakovati" - zvoku in sliki se začne zatikati in "kolcati

Oddelek: Strojna oprema
432086 (1754) solatko
»

Menjava ventilatorjev na ohišju

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
313577 (3181) Architect
»

Postavitev napajalnika

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
131812 (1303) solatko
»

Optimalna postavitev ventilatorja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
264760 (2413) svetetko

Več podobnih tem