» »

AMD ZEN - nova X86 Jedra

AMD ZEN - nova X86 Jedra

Temo vidijo: vsi
««
584 / 623
»»

GrimReaper ::

FireSnake je izjavil:

Potem nič ne bo s prodajo pol-izdelka?

Sem danes dobil od Computer Universe 553EUR, še za poštnino so mi dali nazaj. 30 dni imaš časa da pošlješ nazaj, top trgovina za rač. komponente v EU.

Zen 4 ni polizdelek, je bila potem res samo plata. Je tudi napisal eden na Mindfactory v zadnjem reviewu, da je BIOS počasen, tako da ni bila samo moja zanič. Nisem še izgubil toliko živcev zaradi ene plate, razen ko je bila Gigabyte 965P-DS3 tudi druga DOA, šele tretja je delala. Pa še z GPU-ji sem imel nekaj problemov. Včeraj sem si naredil prav seznam in je bilo 5 produktov dobrih, 6 pa slabih. Tako da Gigabyte se bom zdaj za nekaj časa izogibal. Ne bo težko, ker Nvidia grafične ne bom mogel kupiti še vsaj 5 let, ker se je Jensen odločil, da bo milkal do suhega. AMD je pa bedarija kupiti Gigabyte, ker imaš dovolj takih, ki delajo samo za AMD.
Zdaj dela vse kot mora, včeraj sem si vzel še čas, da sem nastavil fan krivulje, zdaj ni nobene turbine, ko dela pri 110W in 95°C.

Komponentko mi je danes odpisal za komponente 5600X (samo prodajam, niso moje komponente, da ne boste iskali v prejšnjem postu kje je ta 5600X). Sem točno vedel kaj bo odpisal, 250EUR, kaj pa drugega. Samo eden od 2x 8GB kitov je bil 230EUR komaj leto in pol nazaj.
Nove približno enake komponente pa na Geizhals sestavim za 490EUR.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Zgodovina sprememb…

tikitoki ::

Pa kolk pricakujes za nekaj kar novo stane 500 EUR? 250 EUR od preprodajalca je vbistvu super ponudba.

dolenc ::

Po usklajevanju z ups končno prišla igrača 5800x3d. Nadgradnja iz ryzna 3600.
Mala zverinca bo tole.

Na hiter Tomb raider benč, da videm, če sem kej naredil s tem.
Napoved je bila, mogoče par fps v 1080p, kar me tko ne zanima in 0fps v nativni, mam le rtx3060.
Ostale nastavitve iste, high preset v špilu, 3600cl16 rami.

1920x1080

Ryzen 3600: 120fps
Ryzen 5800x3d:127fps (+7fps)

3440x1440

Ryzen 3600: 68fps
Ryzen 5800x3d: 71fps (+3fps)

Ajt za 1080p ne rečem kak fps, tako in tako je ne uporabljam.
Za native, sem pa kar mal presenečen, ni velka sprememba, neki pa je, pričakoval je res ne bi na rtx3060.

tikitoki ::

Fan je skor vecji k maticna. Kaj je to to nek ultra majhen form factor?

Itx standard

Jarno ::

Sem ravno danes gledal r5 3600 vs r5 5600x z RTX 3060Ti. Pri nekaterih igrah je bilo nekaj malega razlike, pri drugih pa nekaj več.

Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

mtosev ::

dolenc je izjavil:

Po usklajevanju z ups končno prišla igrača 5800x3d. Nadgradnja iz ryzna 3600.
Mala zverinca bo tole.

Na hiter Tomb raider benč, da videm, če sem kej naredil s tem.
Napoved je bila, mogoče par fps v 1080p, kar me tko ne zanima in 0fps v nativni, mam le rtx3060.
Ostale nastavitve iste, high preset v špilu, 3600cl16 rami.

1920x1080

Ryzen 3600: 120fps
Ryzen 5800x3d:127fps (+7fps)

3440x1440

Ryzen 3600: 68fps
Ryzen 5800x3d: 71fps (+3fps)

Ajt za 1080p ne rečem kak fps, tako in tako je ne uporabljam.
Za native, sem pa kar mal presenečen, ni velka sprememba, neki pa je, pričakoval je res ne bi na rtx3060.

Wow. Tole skoraj nima clearance od rama. Enih par centimetrov vidim.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

Lepo da si cel post citiral :P
Kak mm je lufta med hladilnikom in rami, to je že kar luksuz, da luft sploh je.

Drugače pa tale ryzenček, nisem se še nič igral z nastavitvami, pa ni neke temperaturne krize vidit zaenkrat.
Bom ga naštelal sicer, ampak kar lepo tole lavfa že zdej, kulerček le ni neka zverina. Sem ga hotu zbrusit še preden ga dam notri, ma vsaj tolk da prej vidim, če dela. Pa zgleda bo kar obladljivo tole. Mal offseta pa 75w limita, pa ma da šiba.

Nasploh je šlo vse gladko, bios profil se mi je lepo "restoral", vcore zgleda bolj human kot privzeto na 3xxx seriji, ko kar na 1.45v špika. Nastavitve ramov je tud požru, sumim da bodo šli tud na 3800mhz zdej. Mal me je hlajenje skrbel, sem cincal, če ne bi raj 5700x vzel, al zgleda bo kar vredu tole.

Rdeča vrstica je cpu, ko bo sprocesiral se bo mogoče clo kaj vidlo.

temp1337 ::

Zdaj kupiš samo še RTX 4090 da bo razlika med 3600 in 5800X3D več kot samo 3% povprečno. :))

Mam vredu ogrevanje urejeno, ni potrebe po več.

mahone ::

temp1337 je izjavil:

Zdaj kupiš samo še RTX 4090 da bo razlika med 3600 in 5800X3D več kot samo 3% povprečno. :))

Ze z 3080/6800xt bo ogromna razlika

Neki lepzga povem o amdju pa me že v rit ugrizne, kurbe šalabajzerske amdjeve.

Kako ma za naštelat cpu. Lahko nastaviš limite tdp itd... Torej to kar je sedaj "eco mode". Vse opcije undervolta pa so izklopljene, obstaja sicer en simpl programček, pa lahko s tem nardiš, sam jezus marija amd, a je treba tega, a ne bi blo lepo enkrat kej spremenit, ne sam izklopet, da recimo ne moreš overvoltat, kar je problem s tem čipom, še zmeraj lahko pa undervoltaš.... Šalabajzerji!

Na hitro "potweakan"

Kar naredi razliko(kdo bi si mislu, prokleti šalabajzerji), prej je blo okol 61 stopinj, pa kdaj mal gor usekal. Zdej se lepo drži pod 60, okol 56-57 stopinj, kjer je bil tud 3600 prej in temu nekje imam prilagojeno krivuljo venta.

Jaz se pa ne grem več tega s par FPS razlike. Zdaj gledam screen 2500K in 2060S, GPU Bound 47% v Tomb Raider. Ta je pa res že švical na polno. Pa še to potem ko sem dal noter še starih 4GB za skupno 12GB, z 8GB je bilo 32%.
Na 1070 je bilo 80%, v bistvu če si 2016 kupil 1070 in si jo imel za 4 leta, do 2020 res nisi rabil boljšega CPU-ja. 2020 je bilo kar prelomno leto za PC gaming, enako kot 2011, ko je izšel Sandy Bridge. Ampak tisti čas še vedno ni bilo nič pametnega zunaj, še vedno neki derivati Skylaka.

Zdaj sem pa že en čas na 99-100% GPU Bound, CPU FPS-i nekje 2,5x višji od GPU. 7900 XTX se zna že približat CPU-ju, ampak da res zasiči CPU, bo morala biti pa še 2x hitrejša.

Saj ne rečem, Zen 4 3D bodo zanimivi, Zen 5 bodo zanimivi, Zen 6 bodo zanimivi. Ampak ne gre vsako leto menjat, čeprav na Zen 6 pa zna biti da spet bom.

Ja to je pač psiho mentaliteta, ki smo jo mel otroc 15-20let nazaj, ko si konstantno menjal, ker je blo res vse prepočas, software, torej igrice, pa so napredovale bliskovito hitro. Pol leta star bleeding edge pc je bil dovolj za low setting, eno leto star še zagnat nisi mogel špila.

Ampak tega že dolgo ni, špilov je tud toliko, da nemoreš vsega niti sprobat, kaj šele preigrat, pa če nikol več kaj novega ne pride.

Ostal je sam še psiho pristop potrošnje. Že razmišlaš kaj boš nadgradil čez 5 let, pa še sam ne veš zakaj, še to k maš ne uporabljaš.

Tilen88 ::

In potem ti ga en na bolhi prodaja za 490EUR

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tilen88 ()

Kaj ti bo pečica za 400eur

Mr.B ::

dolenc je izjavil:

Kaj ti bo pečica za 400eur

Sej lahko vzameš intlovo pećko za 750€, 100C je new norm, ali kako pravijo.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

No vglavnem na čem sem pristal, mogoče bolj primerno za tisto eno osebo, ki bo 5800x3d stlačila v malo kištico.

Oziroma, drugače bom začel, cpu tak kot je, je kar solidno "naštelan", vidi se tudi, da je dober "bin" čipa. Lepo skače, voltaže so civilne, za gaming ga ni potrebno nič nastavljat. Če bi imel velik "tower" hladilnik, verjetno tudi ne bi, al imam in želim imet, malo kištico, ki ima svoje omejitve.

Ga je pa privzeto težje hladit v primerjavi z ne-stackanimi čipi, pač še en sloj nad že obstoječo zadevo, je kar je. In če mu daš kaj resnega za poračunat, kjer vžgeš vse niti, tam se pa zapeče. V mojem sistemu brez problema vseka do 90 stopinj, s tem da je trenutna sobna temperatura bolj ugodna kot bo recimo poleti. Kar ne bo šlo.

Kar sem nastavil je dejansko "eko" mode + nekaj undervolta.
Vse skupaj z aplikacijo pbo2 tuner, ker kar nastavim v biosu tko ignorira(bravo amd!).
Kratice, Package Power Tracking(ppt) Thermal Design Current(tdc), Electrical Design Current(edc).
Katero kol od teh vrednosti doseže, je to za cpu omejitev, da neha boostat.

Privzeta 65W nastavitev za ryzne, ki jo bom uporabljal, ppt:88W tdc:60A edc:90A
105W modeli, torej privzeto na 5800x3d imajo recimo, ppt:142W tdc: 95A edc: 140A
Na netu sem našel, da jih veliko uporabi neko vmesno vrednost, ppt:120W tdc:75A edc: 110A, sicer naredi razliko, ampak za moj anemičen kulerček in glede na to da bo obremenjen tudi na polno, vseeno raje vidim nižje vrednosti.

V špilih ne izgubiš nič ker tko ne doseže teh vrednosti, izgubiš pa nekaj malega, ko ga nažgeš na polno.
Tako, da sem dodal še -30 (I guess mV?) undervolta na vsako jedro(kar je sodeč po internetzu kar dober rezultat, yay saj nekje sem zadel), tako da dejansko porabi manj in se boosta višje, dok ga limite ne ustavijo.

Med špilanjem, lepo vent ostane okrog 1k rpm

Tojto od igranja, ni neke znanosti, zdej pa ma da mlinčka nadalnjih nekaj let.

keba ::

dolenc je izjavil:

No vglavnem na čem sem pristal, mogoče bolj primerno za tisto eno osebo, ki bo 5800x3d stlačila v malo kištico.

Oziroma, drugače bom začel, cpu tak kot je, je kar solidno "naštelan", vidi se tudi, da je dober "bin" čipa. Lepo skače, voltaže so civilne, za gaming ga ni potrebno nič nastavljat. Če bi imel velik "tower" hladilnik, verjetno tudi ne bi, al imam in želim imet, malo kištico, ki ima svoje omejitve.

Ga je pa privzeto težje hladit v primerjavi z ne-stackanimi čipi, pač še en sloj nad že obstoječo zadevo, je kar je. In če mu daš kaj resnega za poračunat, kjer vžgeš vse niti, tam se pa zapeče. V mojem sistemu brez problema vseka do 90 stopinj, s tem da je trenutna sobna temperatura bolj ugodna kot bo recimo poleti. Kar ne bo šlo.

Kar sem nastavil je dejansko "eko" mode + nekaj undervolta.
Vse skupaj z aplikacijo pbo2 tuner, ker kar nastavim v biosu tko ignorira(bravo amd!).
Kratice, Package Power Tracking(ppt) Thermal Design Current(tdc), Electrical Design Current(edc).
Katero kol od teh vrednosti doseže, je to za cpu omejitev, da neha boostat.

Privzeta 65W nastavitev za ryzne, ki jo bom uporabljal, ppt:88W tdc:60A edc:90A
105W modeli, torej privzeto na 5800x3d imajo recimo, ppt:142W tdc: 95A edc: 140A
Na netu sem našel, da jih veliko uporabi neko vmesno vrednost, ppt:120W tdc:75A edc: 110A, sicer naredi razliko, ampak za moj anemičen kulerček in glede na to da bo obremenjen tudi na polno, vseeno raje vidim nižje vrednosti.

V špilih ne izgubiš nič ker tko ne doseže teh vrednosti, izgubiš pa nekaj malega, ko ga nažgeš na polno.
Tako, da sem dodal še -30 (I guess mV?) undervolta na vsako jedro(kar je sodeč po internetzu kar dober rezultat, yay saj nekje sem zadel), tako da dejansko porabi manj in se boosta višje, dok ga limite ne ustavijo.

Med špilanjem, lepo vent ostane okrog 1k rpm

Tojto od igranja, ni neke znanosti, zdej pa ma da mlinčka nadalnjih nekaj let.

Koliko je to zajebano nastavljat, je kje samo kakšna opcija da klikneš možnost 65w ali pa eco mode ali moraš sam nastavljat vse parametre?

Wrop ::

Namestiš Ryzen Master in obkljukaš Eco mode in restartaš windows.

@dolenc, koliko pik dobiš v MT?

x3d nima eko moda.

cinebench r23, s temi nastavitvami dobim 14275 pik, peak temp na mojem kulerčku 83 stopinj, odlično :P

dolenc je izjavil:

x3d nima eko moda.

cinebench r23, s temi nastavitvami dobim 14275 pik, peak temp na mojem kulerčku 83 stopinj, odlično :P

Pri 83C je priöakovana življenska doba skoraj polovična, pa verjetno čez eno leto ne boš brez dviga voltaže dosegel današnjih frekvenc. Kaj šele če bi kupil 7600X, tam je 95C, torej čez pol leta moraš prodat, ker čez eno leto bo samo še stopljen AIO.

Si predstvljaš, v idel lahko AMD uporabiš kot grelec.

Si predstvljaš, v idel lahko AMD uporabiš kot grelec.

keba je izjavil:

Koliko je to zajebano nastavljat, je kje samo kakšna opcija da klikneš možnost 65w ali pa eco mode ali moraš sam nastavljat vse parametre?

Nastavljat ne rabiš nič, jaz imam pač tak primer z "omejenim" hlajenjem. Drugače pa v programček vpišeš vrednost, pripraviš bližnjico z že vpisanimi vrednosti in jo nastaviš, da jo winsi poženejo ob zagonu, pa je. Lahko bi eko mode pustil amd, ali vse to v biosu, sam pač šalabajzi...

To so lepote AMD novejših procesorjev, da se dajo lepo termalno prilagoditi ob skromni CB itd. izgubi performansa.

Za novejše zen procesorje je značilna tudi drugačna p/w krivulja. Pri intelu je smiselno dodajati "moar juice!", ampak, če ga odvzameš, potem se kar pozna.
#65W!

Sem še pri sebi probal 5800X nastaviti na 4200 MHz in najnižja voltaža v razmikih 0,025 V, da gre CB R23 skozi, je 1.025 V. V CB R23 doseže cca 14200 pik, temperature so pa ostale pod 55 stopinj na zračnem hlajenju. Package power na lepih 86 W.

V dveh generacijah so res napredovali. 2700X je pri 4100 MHz lepo kuril med 170 in 180 W, dosegel je pa cca 10k pik. 2700X na eco mode, pa cca pol manj pik (7500) kot 5800X. Za 10000 pik 5800 rabi 0,725 V in med 45-50 W ter 3000 MHz.

Se pravi za 1/3 polne porabe, ima 2/3 zmogljivosti.

Lepo so napredoval ja, tudi "vredu" odločitve so sprejemali, memory kontroler z vsako generacijo boljši (s prvo res porazen), prehod na en ccx za do 8 jeder, tretja generacija in njihov pbo2 polom, s čet..Mislem peto že vse poštimano. Eksperiment s kešom v "3d" modelu.

Sam tale šalabajzerizem, ki ga imajo z agesami in zdej kar so naredil, oz niso z x3djem to mi ne bo nikol jasno. Nove generacije novm komentiral, tle sem mnenja, da so ga spet mal kiksnili, al bo vsaj 8ma generacija bolš zgledala :P

Nova generacija je mimo. Če se kupuje 16C potem ok. Takoj, ko se gleda p/p pa je hard pass. AM5 plate od 220 € naprej. CPU predragi. Kaj pomaga pcie5, če pa potem niti grafičnih ne naredijo, da bi to podpirale. Tri generacije cpu podpore, pa 6000 MHz za DR rame. Bog ne daj, da daš 4 DR palčke notri.
Predrago za kar ponuja.

Mah, kako pogledaš. Za večino kupcev je bil zen3 super nakup. Nekateri bi pač radi neko malenkost pridobili s precenjenimi pomnilniškimi moduli itd.
Če vzameš zen4 in bussiness ter laptop segment, potem bi znalo biti zabavno. V odgovor lahko intel svoje P-jedra kar odžaga in dela server ter laptop procesorje z E-jedri. :))
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

Wrop je izjavil:

Nova generacija je mimo. Če se kupuje 16C potem ok. Takoj, ko se gleda p/p pa je hard pass. AM5 plate od 220 € naprej. CPU predragi. Kaj pomaga pcie5, če pa potem niti grafičnih ne naredijo, da bi to podpirale. Tri generacije cpu podpore, pa 6000 MHz za DR rame. Bog ne daj, da daš 4 DR palčke notri.
Predrago za kar ponuja.

?
Razloži...
i5 13600K je overal boljš proc, ampak če si ga kupil za MC in e-jedra, boš dal tistih 100€ več i7 13700K.
Najboljši gamin proce je še vedno 5800X3D in alternativa je AM5 7600X, ki te kot platforma stane cca 30-50€ več kot i5 13600K, s tem da imaš zagotovljeno nadgradnjo na ZEN6. In če bo na koncu AM5 platforma AMD dal nekaj kar je naredil z 5800X3D, je tistih 30€ več drobiž.

pegasus ::

Jarno je izjavil:

V odgovor lahko intel svoje P-jedra kar odžaga in dela server ter laptop procesorje z E-jedri. :))
Ne skrbi, vse to pride že kar kmalu :)

pegasus je izjavil:

Jarno je izjavil:

V odgovor lahko intel svoje P-jedra kar odžaga in dela server ter laptop procesorje z E-jedri. :))
Ne skrbi, vse to pride že kar kmalu :)

Da 4c Epyc, samo verjetno ne rabiš toliko jeder.

Jarvice ::

A je normalno, da ima 3600 80 stopinj na stock small ffts?

Cooler je Be Quiet dark rock slim.

Mr.B je izjavil:

Wrop je izjavil:

Predrago za kar ponuja.

?
Razloži...
i5 13600K je overal boljš proc, ampak če si ga kupil za MC in e-jedra, boš dal tistih 100€ več i7 13700K.
Najboljši gamin proce je še vedno 5800X3D in alternativa je AM5 7600X, ki te kot platforma stane cca 30-50€ več kot i5 13600K, s tem da imaš zagotovljeno nadgradnjo na ZEN6. In če bo na koncu AM5 platforma AMD dal nekaj kar je naredil z 5800X3D, je tistih 30€ več drobiž.

Za MC je pri Intlu najboljši p/p nakup 13900K glede na CB R23 rezultate ter ceno celotne platforme. Pri meni je no go zaradi porabe v MC.
5800X3D je dober za nadgradnjo, sicer še bolje je nakup 5800X. 5800X3D stane 50 % več, za 15 % večjo zmogljivost v igrah. Ob najboljši kartici. V 4K pa ima samo še 7 % prednosti. Praktično zanemarljivo. Izključno za igre, se pa splača nakup 5600, če je to samo nadgradnja. 140 €, pa samo nekaj % slabši v igrah napram 5800X. Pa še tu je Intel z nekaterimi CPU dominira v p/p metriki.

Zagotavljajo lahko marsikaj. 4000 MHZ za 4 palčke 2R na zen4, pri zen6 bo pa koliko? Hvala, ampak ne hvala za tako ceno. Pri B350/X370 so hoteli skenslati podporo za zen3. Za 100 € za neko B650 plato bi delal kompromise, za 200+ € precej manj.

Do sedaj je bilo v mesecu in pol prodanih slabih 2700 kosov zen4 cpu. Intelovih 13. gen je bilo v treh tednih prodanih skoraj 3100 komadov. Gledano pri Mindfactory.
Za AMD je bolje, da štanca in prodaja poceni zen3 čipe še naprej, če hoče obdržati tržni delež.

Wrop je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Wrop je izjavil:

Predrago za kar ponuja.

?
Razloži...

Za MC je pri Intlu najboljši p/p nakup 13900K glede na CB R23 rezultate ter ceno celotne platforme. Pri meni je no go zaradi porabe v MC.
5800X3D je dober za nadgradnjo, sicer še bolje je nakup 5800X. 5800X3D stane 50 % več, za 15 % večjo zmogljivost v igrah. Ob najboljši kartici. V 4K pa ima samo še 7 % prednosti. Praktično zanemarljivo. Izključno za igre, se pa splača nakup 5600, če je to samo nadgradnja. 140 €, pa samo nekaj % slabši v igrah napram 5800X. Pa še tu je Intel z nekaterimi CPU dominira v p/p metriki.

Zagotavljajo lahko marsikaj. 4000 MHZ za 4 palčke 2R na zen4, pri zen6 bo pa koliko? Hvala, ampak ne hvala za tako ceno. Pri B350/X370 so hoteli skenslati podporo za zen3. Za 100 € za neko B650 plato bi delal kompromise, za 200+ € precej manj.

Do sedaj je bilo v mesecu in pol prodanih slabih 2700 kosov zen4 cpu. Intelovih 13. gen je bilo v treh tednih prodanih skoraj 3100 komadov. Gledano pri Mindfactory.
Za AMD je bolje, da štanca in prodaja poceni zen3 čipe še naprej, če hoče obdržati tržni delež.

Da sem se nasmejal.

Jarvice je izjavil:

V idle bi moral imeti do 45 stopinj in kakšnih 85 stopinj v CB, ob privzetih voltažah.
Če malce undervoltaš, recimo -0.1000 mV z offsetom, potem je do 10 stopinj manj.
Single core boost situacije ti lahko povzdignejo poročano temperaturo do kakšnih 70 stopinj.
#65W!

Buggy ::

Prime95 small ffts meni od vseh programov za test stabilnosti CPU/RAM-a pozene temperature najvisje. Konkretno mi 5600X s PBO pride okoli 90 stopinj, brez PBO pa cca 20 stopinj manj na Mugen rev.B...festa s temperaturo se zacne po 7-mi minuti. Realno v programih takih temeratur kot jih dobis tam ne bos videl, niti v cinebenchu.
Kako se 3xxx obnasa sicer ne vem, sem imel pa z 2600 podobne temperature kot ti.
Kot je Jarno povedal splaca se undervoltat, ker stock ima cist prevec voltaze. Jaz na moji plati in zaradi PBO na 5600x tega ne morem narediti, se pa zaradi temperatur, dokler boosta OK niti ne sekiram....

@dolenc: dobro si tole nabavil, ce ni skrivnost poves kje? Cene grejo spet pocasi gor, skrbi pa me da ne bo pocasi prislo do situacije (poidejo zaloge), ko 5800X3d sploh ne bo vec mozno dobiti. Upam da bo BF prinesel kaksen drodaten drop cene pod psiholosko mejo 300EUR ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Buggy ()

V casekingu, maš pr nas za isti keš, sam sem hotu Uncharted zravn.

Dvomem, da jih ne bo več, a niso izmet milana?

Mr.B je izjavil:

Wrop je izjavil:

Da sem se nasmejal.

Ti se lahko. AMD se bolj kislo smeji. V datacentru jim gre na bolje. Ostalo pa padec. Pa ne majhen.
Tudi 7600 jim ne bo pomagal, brez plat po 100 €. 7700 enako. Morebitni 10C bodo namenjeni komu že? Ostanejo samo še 3D čipi, ki se bodo dobro prodajali, če bo tudi cena ok, skupaj s matičnimi.

Jarno je izjavil:

Jarvice je izjavil:

V idle bi moral imeti do 45 stopinj in kakšnih 85 stopinj v CB, ob privzetih voltažah.
Če malce undervoltaš, recimo -0.1000 mV z offsetom, potem je do 10 stopinj manj.
Single core boost situacije ti lahko povzdignejo poročano temperaturo do kakšnih 70 stopinj.

Jaoo... Menjal sem bios, ker bom dal noter 5800X3D in sem pozabil, da imam zdaj stock. Moram spet undervoltat. Ni čudno potem, da na toliko stopinj nabija. Cca. 1.35V je na stock oz. tudi na 1.38V zna it. Koliko pa ma 5800X3D voltaže na stock?

Wrop je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Wrop je izjavil:

Da sem se nasmejal.

Ti se lahko. AMD se bolj kislo smeji. V datacentru jim gre na bolje. Ostalo pa padec. Pa ne majhen.
Tudi 7600 jim ne bo pomagal, brez plat po 100 €. 7700 enako. Morebitni 10C bodo namenjeni komu že? Ostanejo samo še 3D čipi, ki se bodo dobro prodajali, če bo tudi cena ok, skupaj s matičnimi.

Dober argument za blodnje ki jih ne moreü argumentirat.
Intlova plata z Pcigen5 15x in enim M2 PciGen5 slotom stane ENAKO kot AMD-jeva plata.
Intel i5 13600K je dražji od AMD 7600X.

Sedaj pa samo čakam da butneš ven : Ampak DDR4.

Kaj točno je namen te debate/krega? Kdo ma bolj prov kateri izdelek megakorporacije je potrebno kupit?

dolenc, ti imaš 5800X3D. Koliko je stock voltaža in zanima me ali se ga da undervoltat?

keba ::

Zdaj ste me malo prestrašili s temi temperaturami pri 5800x3d.

Kateri hladilnik pa je priporočljiv?

kaksen 240/280mm AIO bi bil kar ok (tudi za prihodnost), ce ti je tisina ob zadostnem hlajenju primarna stvar in seveda ce imas prostor za to. Funtech ima akcijo za zadnjo serijo be quiet! Pure Loop 2 FX 240mm za 100EUR

sicer pa sam glede p/p priporocam Mugen 5

Zgodovina sprememb…

filip007 ::

Tomb Raider ne mara 8 jeder.

Sem ravno naročil Need for Speed za Xbox, za 16€, potreba po hitrosti za sindikalno ceno.:))
Prenosnik, konzola, TV, PC upokojen.

tikitoki je izjavil:

Pa kolk pricakujes za nekaj kar novo stane 500 EUR? 250 EUR od preprodajalca je vbistvu super ponudba.

Na eBay sem dobil 350EUR. Že na Bolhi sem skoraj siguren, da bi dobil 350EUR. Za 10600K komponente s 16GB RAM sem že dobil toliko aprila 2021.
Ti preprodajalci hočejo vse zastonj. Najbolj sem se pa pri njih zajebal 2015 s prodajo avta za 2200EUR, naprej se je prodajal po LJ med parimi potem za 4000EUR. Bolje če bi ga imel sam za rezervo.
Enako je s temi komponentami, 5600X za 250EUR je bolje da ti leži v omari. Samo za en kit 2x 8GB ramov sem dal 230EUR, pač 3600 14-15-15. Ti top RAM kiti so sploh hudič, veliko stanejo, ob prodaji pa niso vredni nič. Enkrat mi je eden na Bolhi celo zalolal nazaj, ko sem prodajal enake 2x 16GB za 200EUR, češ da so novi tolk (pajade, pa ne taki), na eBay potem tudi dobil samo 170EUR, izgubil 200EUR napram novim.

V glavnem, tako pri avtu kot komponentah moraš gledati, da kupiš dobro in tisto kar tebi ustreza (zanesljivost, dovolj moči in tiho delovanje drži kar za oboje), da ne kupuješ predobro kar sploh ne bi mogel izkoristit, ter da imaš za čim dlje, avto za 15+ let, komponente za 5+ let, drugače izgubljaš denar še pa še.

Zgodovina sprememb…

V glavnem, tako pri avtu kot komponentah moraš gledati, da kupiš dobro in tisto kar tebi ustreza (zanesljivost, dovolj moči in tiho delovanje drži kar za oboje), ter da imaš za čim dlje, avto za 15+ let

tole je nekako v okvirih mojega razmisljanja, ceprav avta si jaz ne predstavljam drzat 15let..raje pol manj in po drugo zadevo, ker je takrat ze blizu 300Kkm in je lastnisvo take gare ze obcutno drazje ;)
Komponente v racunalniku pa probavam vedno drzati nekako v ravnotezju, ce je to na 5 let (PSU/ohisje/NVMe/hladilnik) ali pa malo manj casa kot recimo RAM oz MB pa ni glih faktor. CPU in GPU sta ponavadi tiste komponente, ki se najhitreje menjajo oz vsaj enkrat na platformi. Kupis potrebno enkrat malo drazje in kvalitetno, za ostalo pa si pragmaticen.

Zivis zgolj enkrat in ce imas sredstva, ki jih lahko porabis brez da ogrozas eksistenco in te to tudi veseli...zakaj ne?

Zgodovina sprememb…

««
584 / 623
»»