Forum » Strojna oprema » AMD ZEN - nova X86 Jedra
AMD ZEN - nova X86 Jedra
Temo vidijo: vsi
tikitoki ::
Meh, rahel napredek, visje cene, nic kaj revelucionarnega. Vsaj ne za 99% uporabnikov. Casi, ko je ze osnovno delo na starejsi generaciji trpelo, so ze davno mimo. Hvalabogu.
pegasus ::
Čas je, da se postavi nove razumne omejitve in se začne tekmovati znotraj njih. Predlagam TDP 5W in največ pasivno hlajenje.
FireSnake ::
Ne, nimamo je.
Imamo za Epyce, vso ostalo "šaro", za to pa še ne.
Imamo za Epyce, vso ostalo "šaro", za to pa še ne.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Jarno ::
5W na jedro je edino smiselno za desktop cpu, ker silicij danes dovoljuje višje obremenitve in posledično frekvence.
Sploh pa se pozablja, da se moč pametno porablja glede na porabo, tako da 95W TDP cpu načeloma res povprečno kuri 5W.
Sploh pa se pozablja, da se moč pametno porablja glede na porabo, tako da 95W TDP cpu načeloma res povprečno kuri 5W.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!
#65W!
To že itak imaš v small form factorjih. Če je v malce večji škatli, pa dobiš kak NES mini.
Ne vem, zakaj bi tekmovali z ledicami in ne običajnimi varčnimi žarnicami, lol.
Ne vem, zakaj bi tekmovali z ledicami in ne običajnimi varčnimi žarnicami, lol.
#65W!
#65W!
Malo branja:
https://www.techpowerup.com/review/amd-...
Končno, sem mislil, da nič ne bo:
https://www.anandtech.com/show/17585/am...
Končno, sem mislil, da nič ne bo:
https://www.anandtech.com/show/17585/am...
When it comes to single-threaded and multi-threaded performance, AMD takes comprehensive wins in both elements when it comes to computational workloads across the board. Although Intel's Core i9-12900K is undoubtedly a viable kit for everything, the Ryzen 9 7950X is currently the world's most powerful x86 desktop processor and delivers the performance to back it up. With an MSRP of $699, it's a cheaper insertion point than the Ryzen 9 5950X ($799) by $100, so pricing-wise, it's certainly an improvement for AMD's top-tier processor.
Touching on the Ryzen 5 7600X, this is targeted as more of an affordable processor, with similar performance levels compared to the previous generations of Ryzen 7 5800X. This in itself is an improvement, as it's essentially a 6C/12T Zen 4 processor trading blows with a Zen 3 8C/16T processor. The pricing is even more critical, as the Ryzen 5 7600X has an MSRP of just $299, making it exceptional value for money, especially from the gaming perspective. In contrast, the Ryzen 7 5800X that the 7600X trades blows with had a cost of $449 at launch back in 2020, so AMD is raising the game again in the current economic climate.
AMD has again taken the crown in overall CPU performance, so it's now Intel's turn to see how they respond. While it is expected that Intel will be retaliating in some shape or form, either that be through price cuts to its existing Alder Lake processors or the launch of its upcoming 13th Gen Core series (codenamed Raptor Lake), it has a lot of ground to make up in IPC and compute performance. At the time of writing, the AMD Zen 4 core is powerful and shows good performance efficiency at lower power levels.
When it comes to single-threaded and multi-threaded performance, AMD takes comprehensive wins in both elements when it comes to computational workloads across the board. Although Intel's Core i9-12900K is undoubtedly a viable kit for everything, the Ryzen 9 7950X is currently the world's most powerful x86 desktop processor and delivers the performance to back it up. With an MSRP of $699, it's a cheaper insertion point than the Ryzen 9 5950X ($799) by $100, so pricing-wise, it's certainly an improvement for AMD's top-tier processor.
Touching on the Ryzen 5 7600X, this is targeted as more of an affordable processor, with similar performance levels compared to the previous generations of Ryzen 7 5800X. This in itself is an improvement, as it's essentially a 6C/12T Zen 4 processor trading blows with a Zen 3 8C/16T processor. The pricing is even more critical, as the Ryzen 5 7600X has an MSRP of just $299, making it exceptional value for money, especially from the gaming perspective. In contrast, the Ryzen 7 5800X that the 7600X trades blows with had a cost of $449 at launch back in 2020, so AMD is raising the game again in the current economic climate.
AMD has again taken the crown in overall CPU performance, so it's now Intel's turn to see how they respond. While it is expected that Intel will be retaliating in some shape or form, either that be through price cuts to its existing Alder Lake processors or the launch of its upcoming 13th Gen Core series (codenamed Raptor Lake), it has a lot of ground to make up in IPC and compute performance. At the time of writing, the AMD Zen 4 core is powerful and shows good performance efficiency at lower power levels.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
Mr.B ::
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
keba ::
Nikjer ne najdem porabo v idle, ko je računalnik samo prižgan pa primerjavo z prejšnjo generacijo. Je kdo morda našel?
mtosev ::
Kul. Sedaj imajo vsi AMDjevi cpuji integrirano grafiko.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ziga1990 ::
nevem no mene ravno niso prepričali bom počakal na RPL
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900
DarwiN ::
Mal je zabrinjujoče, da so potrebovali 2 celi leti za tole. Sej ni švoh, ampak ...
Ni čudno, da si je Intel lahko privoščil bremzat z refrešanimi AL procesorji od 13600 in navzdol. Če bi AMD ponudil ornk hud napredek, ste lahko brez skrbi, da bi cela 13. gen. bazirala na RPL arhitekturi.
Ni čudno, da si je Intel lahko privoščil bremzat z refrešanimi AL procesorji od 13600 in navzdol. Če bi AMD ponudil ornk hud napredek, ste lahko brez skrbi, da bi cela 13. gen. bazirala na RPL arhitekturi.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Saj ni tako slabo, 6 jedernik je top dawg za igrice, tudi za Adobe programe, kompajliranje, vse štima razen morda novodobnega načina delovanja in trenutne cene za celotni sistem.
#65W!
#65W!
Homelander ::
nevem no mene ravno niso prepričali bom počakal na RPL
Mene pa so, vsaj 7600X, 7700X ne toliko. Ampak to sem že sam včeraj ugotovil, da še ne bo pravi čas za iti na 8 core, predrago za malo efekta.
Ima pa zadovoljiv gaming performans (pač Alder Lake oz. 5800X3D level), odlična poraba (max 100W), učinkovitost in performance per dollar. S temperaturo 7600X tudi nima problemov.
Za nadgrajevat 5600X seveda ni, ta je v večini grafov še vedno v vrhu, razen gaming performansu seveda. Za zamenjat iz Alder Lake seveda tudi ne. Zen 1 ali 2 itak nadgradiš na Zen 3.
Za koga potem sploh je? Očitno samo za nas na Intel 10-11th gen ali starejših, sploh tistih na i9, ki nam je že dovolj teh 250W. Če nimajo 250W, so pa že prepočasni, recimo 10600K je že zelo na meji še dobrega.
https://www.youtube.com/watch?v=_WubXd2tXOA&t=1098s
Steve dobro razloži kako je z RAM-om. Je kar preprosto, FCLK je max 2000 kot že pri Zen 3, top primerki mogoče 2100, kar je DDR5-6300.
UCLK:MCLK (memory controller in RAM) = 1:1. Ratio FCLK:MCLK je pa 2:3. Pri DDR5-6000 je to potem:
UCLK - 3000 MHz
FCLK - 2000 MHz
Govorili so tudi od 1:2, ne vem kako je s tem, to bi šlo potem do DDR5-8000 oz. do kolikor pač potegne memory controller, pri Alder Lake je max nekje DDR5-6600-6900.
Jaz sem kupil 6000 36-36-36-96 že 15.8.2022 za 282EUR. Pa niti ne zaradi Darwina, ki je govoril, da zna zmanjkati zaloge. Sem tudi že sam opazoval, da enkrat je zaloga, enkrat ni, nikoli je pa ni prav veliko.
No zdaj so 260EUR, EXPO pa 265EUR v Equippr.
Za EXPO se ne sekiram, ker lahko shrani samo 3 profile, XMP pa 6 profilov. Pa XMP ima 2 user profila, EXPO pa enega. To vseeno če iz interneta prepišem EXPO profil v U1 ali U2 (če bo sploh kaj drugačen od XMP). Tukaj se lepo vidi, da EXPO le ni nič posebnega:
https://videocardz.com/newz/overclocker...
Steve je uporabil 6000 30-38-38-96, ki so verjetno top za Zen 4. Ampak kakšna cena, me prav zanima razlika v performansah med temi, gotovo bo kdo testiral:
Neo 6000 36-36-36-96 - 265-298EUR (Equippr in Computer Universe, pri ostalih enako)
Neo 6000 32-38-38-96 - 310-336EUR
Neo 6000 30-38-38-96 - 367-377EUR
Drugi je skoraj sigurno povsem enak, tretji pa verjetno 1-2% hitrejši. Tako da itak da se ne splača dati 100EUR več, ampak bi vseeno rad videl konkretne teste, da vidim za katerega suckerja sploh delajo te kite.
Potem je še 6000 40-40-40-96, ampak tukaj je pa sigurno razlika in se ne splača šparat 20EUR, okoli 240EUR so.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Homelander ()
mahone ::
Pomnilnik, ki ga je HUB uporabil je 350EUR pri Casekingu.
Good luck early adopters. Odprite denarnce pa uzivajte pri poporodnih problemih
edit: 350EUR je pri CU, pri CK je 400EUR
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mahone ()
Pomnilnik, ki ga je HUB uporabil je 350EUR pri Casekingu.
Bo intel kar znižal cene svojega Gen13.
Aja, največji problem AMD-ja v igrah je 5800x3d .
Cene plat bodo padle, v končni faz bore malo rabi toliko pcigen5 povezav...
Darvinu pač ostane 12400F
PS : no kot sem rekel da bo Zen4 dosegel TR prefromance, no jih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mr.B ()
Ne early adopterji se boste spet pustili nategniti.
Jp intel gen12 so verjento veseli, s temi E cori se da narediti čudeže še sploh ko bo Gen4 flagship 4P in 40E varianta.
In da se strinjam, samo nekod ki je bolnik, bo sedaj letel v trgovino po novo platformo.
Sedaj pa počakajmo še RDNA3.
mahone ::
Jp intel gen12 so verjento veseli, s temi E cori se da narediti čudeže še sploh ko bo Gen4 flagship 4P in 40E varianta.
In da se strinjam, samo nekod ki je bolnik, bo sedaj letel v trgovino po novo platformo.
Pa kaj rines Intel zraven? Sem mogoce omenil Intel kje?
300-400EUR bos placal za kvaliteten ram, ki ga bos verjetno gonil do zacetka ddr6
300-350EUR bos placal za 6c/12t 7600xt
200-300 za plato
potem je tukaj se kvaliteten cooler 80+EUR
Pa si zagonil 1k+EUR
Naslednje leto pridejo pa se 3d cipi...
Totaln idiotizm je trenutno upgradeat iz am4 na am5
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mahone ()
Pa kaj rines Intel zraven? Sem mogoce omenil Intel kje?
300-400EUR bos placal za kvaliteten ram, ki ga bos verjetno gonil do zacetka ddr6
300-350EUR bos placal za 6c/12t 7600xt
200-300 za plato
potem je tukaj se kvaliteten cooler 80+EUR
Pa si zagonil 1k+EUR
Naslednje leto pridejo pa se 3d cipi...
Totaln idiotizm je trenutno upgradeat iz am4 na am5
Kaj se sekiraš, sej boš lahko kupil rebrendanega i5 13400F.
240€ pride G.Skill Trident Z5 schwarz DIMM Kit 32GB, DDR5-6000, CL36-36-36-96
Ko pride 3D verzija, ne rabiš kaj dosti hitrega spomina. Pa namig je že kako se obnese 5800X3D.
Poceni plate pridejo, kolikor vem so najavljene "B670" v tem tednu.
Pa RDNA3 pride tudi...
Ostali bomo počakali do črnega petka ali januarja.
PS : in AMD vemo da boš lahko nadgrajeval, za intla vemo da ne.
Edina zanimiva stvar danes je eco mode:
Želel bi si le, da je 6.5W, ne 65W ... a vseeno lepo demonstrira, da je vsaj dve tretjini energije, vložene v ta cpu, pretežno vržene stran.
Želel bi si le, da je 6.5W, ne 65W ... a vseeno lepo demonstrira, da je vsaj dve tretjini energije, vložene v ta cpu, pretežno vržene stran.
To me je zanimalo, kako so porihtali.
(nisem imel prej časa brat)
(nisem imel prej časa brat)
Zimonem ::
To me je zanimalo, kako so porihtali.Saj ni kaj za porihtat ... fizika je fizika. Najdi kako primerjavo istega intla v T, navadni in naviti K izvedbi, bodo številke zelo podobne. Na koncu je samo stvar platform softvera (biosa), če ti dovoli zadevo vozit na nižjih močeh ali ne oz. ali je proizvajalec pripravljen ponuditi pakiranja, namenjena nižjim močem.
IMHO, to, kar so danes laptopi, bi morali biti desktopi in to, kar so danes telefoni, bi morali biti laptopi. Očitno se mora elektrika še ene 100x podražit, da pridemo do tega.
A je še kje kakšen podatke koliko to porabi v idle?
Cel članek sem preletel, pa tega podatka ni.
Tole je pa čudno.
Idle poraba
66W (en graf nižje, desni gumb)
https://www.computerbase.de/2022-09/amd...
19W
https://www.hardwareluxx.de/index.php/a...
66W (en graf nižje, desni gumb)
https://www.computerbase.de/2022-09/amd...
19W
https://www.hardwareluxx.de/index.php/a...
Maxlos ::
Torej cakajmo zimo in nove grafične. Gen13 ne pride v trgovino čez 1 mesec in če ne moreš zdržati ?
Barking up the wrong tree
Ma ta Steve iz Gamers Nexus vedno govori za klošarje, meni gre kar malo na K v svojih zaključkih. Kje so potem šele bogatuni, ki dajejo 1-2kEUR za ploščo.
Enako ko je izšla 3070, ni dobro vedel ali bi priporočal nadgradnjo iz 1070 ali 970, ko je bilo vsem ostalim jasno, da se splača zamenjat že iz 2060S ali 2070.
500EUR za mid range plato, ki jo bom imel 5 let, meni ni niti majhen problem. Enako ne 300EUR za rame, že za DDR4 sem dajal 350EUR. Za hladilnik sem dal samo 50EUR, mid tower je povsem dovolj za 7600X.
Skupaj torej 1200EUR, samo za grafično bom povsem verjetno dal več, tam 1200-1600EUR.
7600X je odličen CPU za tiste, ki si lahko privoščijo in pika. Best P/P bo pa še nekaj časa 5600X.
Sploh ker bo šla zraven high end grafična, ne moreš to dajat skupaj z zastarelim CPU-jem. AMD in Intel niti nista dala veliko druge izbire, vse ostalo je na EOL platformi, 7700X pa že ni vreden denarja za tistih 3% več. Ko bodo igre dejansko profitirale vsaj 10% z 8 core CPU-jem, pa lahko tudi takrat zamenjaš.
Sem pa že s 3070 začel nabavljat prvo minuto ob 15h, danes bo enako, moram kar hitro iz šihta.
Enako ko je izšla 3070, ni dobro vedel ali bi priporočal nadgradnjo iz 1070 ali 970, ko je bilo vsem ostalim jasno, da se splača zamenjat že iz 2060S ali 2070.
500EUR za mid range plato, ki jo bom imel 5 let, meni ni niti majhen problem. Enako ne 300EUR za rame, že za DDR4 sem dajal 350EUR. Za hladilnik sem dal samo 50EUR, mid tower je povsem dovolj za 7600X.
Skupaj torej 1200EUR, samo za grafično bom povsem verjetno dal več, tam 1200-1600EUR.
7600X je odličen CPU za tiste, ki si lahko privoščijo in pika. Best P/P bo pa še nekaj časa 5600X.
Sploh ker bo šla zraven high end grafična, ne moreš to dajat skupaj z zastarelim CPU-jem. AMD in Intel niti nista dala veliko druge izbire, vse ostalo je na EOL platformi, 7700X pa že ni vreden denarja za tistih 3% več. Ko bodo igre dejansko profitirale vsaj 10% z 8 core CPU-jem, pa lahko tudi takrat zamenjaš.
Sem pa že s 3070 začel nabavljat prvo minuto ob 15h, danes bo enako, moram kar hitro iz šihta.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Homelander ()
Homelander je izjavil:
Ma ta Steve iz Gamers Nexus vedno govori za klošarje, meni gre kar malo na K v svojih zaključkih. Kje so potem šele bogatuni, ki dajejo 1-2kEUR za ploščo.
Lepo pove kot ostali..
GPU bottelneck.
Cash Grab, ko pride gen 13 napolice bodo üle cene dol.
Do takrat paö öe imaü preveö dnarja, go for it.
Mislim da bosta oba AMD in Intel spustila cene, če bo prodaja slaba
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Rokim ()
Jaz sem mislil vzeti takoj, pa bom počakal.
Najbolj me moti:
- poraba (OK se da preprosto urediti)
- dolgi čas nalaganja OS (HALO! Pri vseh svijnsko hitrih NVMe diskih, kaj je to?)
Če ne do novega leta pa nekje drugo leto do marca.
Najbolj me moti:
- dolgi čas nalaganja OS (HALO! Pri vseh svijnsko hitrih NVMe diskih, kaj je to?)
LuiIII ::
Potencialen napredek za poceni workstation-e. Zakaj? Predvsem dodatni 4 PCIe lani, integriran GPU in pa seveda performance/power, kjer se o Intel platformi sploh ne pogovarjamo več, ki je glede na Zen3 kot kaže še boljša. Aja še link: . Bolj so problem osnovne plošče kjer je situacija zaradi novega podnožja še nekoliko foggy. Tako, da sam bom počakal kakšen mesec ali dva in potem videl kaj se da narediti, da bom imel lahko dedicated GPU, minimalno 12TB NVME storage-a, minimalno 10Gb network za nižjo ceno kot jo ponuja TR 5000 Pro. Izgledi so dobri.
Homelander je izjavil:
Se vedno cakas sponzorje, k ostali klosarji, k si ne morejo privosciti?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
Jaz sem mislil vzeti takoj, pa bom počakal.
Najbolj me moti:
Poraba te moti pri ZEN 4 potem ti bojo RPL se manj vseč.
mtosev ::
Mislim, da je pač normalno, da CPUji/GPUji imajo višjo porabo z vsako novo generacijo. Smo se že navadili na to.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
Potencialen napredek za poceni workstation-e. Zakaj? Predvsem dodatni 4 PCIe lani, integriran GPU in pa seveda performance/power, kjer se o Intel platformi sploh ne pogovarjamo več, ki je glede na Zen3 kot kaže še boljša. Aja še link: . Bolj so problem osnovne plošče kjer je situacija zaradi novega podnožja še nekoliko foggy. Tako, da sam bom počakal kakšen mesec ali dva in potem videl kaj se da narediti, da bom imel lahko dedicated GPU, minimalno 12TB NVME storage-a, minimalno 10Gb network za nižjo ceno kot jo ponuja TR 5000 Pro. Izgledi so dobri.
65W, to pa ja!
Pa še vedno osramoti i9-12900K.
Noro, pravzaprav.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
Maxlos ::
65W, to pa ja!
Pa še vedno osramoti i9-12900K.
Noro, pravzaprav.
To je glavobol za Intla, ko govorimo predvsem prenosnikih.
To je glavobol intal tudi za Serverski segment, kjer bo moral intel konkurirat 96+ jedernim AMD-jem.
TR ? Verjento bo samo PRO, ampak intel do jeseni naslednje leto nima ničesar.
Desktop ? Padec prodaje je očiten na celem segentu.
? OEM verjetno čakajo APU, torej CES.
Barking up the wrong tree
Rokim ::
Kaj pa 95°c na 100% 360 aio nebo noben komentiral? ok recmo 85 u gejmingu na fakin 100% fan speedu na 360 aio. Kaj je to,kaj jz gledam? Kaj jz fakin gledam?