Forum » Strojna oprema » AMD ZEN - nova X86 Jedra
AMD ZEN - nova X86 Jedra
Temo vidijo: vsi
Mr.B ::
Miran, tkole imamo:
Ampak je neroden čas, ker so mobo proizvajalci obljubili nove biose za marec-maj, tko da marsikatera plošča ta trenutek še ni nima podpore.. Mislim, da so podporo 5000 seriji obljubili vsi proizvajalci, edino Asus je izpostavil le A320 in X370, ne pa tudi B350, čeprav ni nobene logike. :SS Upam, da pride kasneje, ker ima brat isto plato kot tvoj kolega (Strix B350-F Gaming).
Torej, kdo ne izda bios-a ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
DarwiN ::
Asus.. Oziroma ravno googlam in so se medtem že razjasnili pri Asusu.. Vse štima. Tudi beta bios je zunaj za najino plato, Miran.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
mirancar ::
super.. in upam da tudi vse APU-je podprejo, verjetno bo po 20-em aprilu to začel ven prihajat, pa bomo vidl
bkinjoh2 ::
LGA 775, kolikor se spomnim, ni podpiral vseh CPUjev, ki so sicer imeli nazivno isti socket. Si moral biti previden glede tega.
Core 2 je delal na mislim da 965 in novejših platah (oz. platah s starejšimi čipseti, ki so izšle po izidu 965 in 975 čipseta, mislim da je to veljalo za 945 plate). Starejši Pentiumi so pa načeloma delali na vseh se mi zdi.
Zaradi takih stvari, ki se pojavljajo tudi na AM4, po mojem ni neumno, da se vsaki de leti da ven novo platformo - s tem je povsem jasno, kaj paše skupaj. Pod črto je še vedno ljudi, ki kasneje upgrejdajo CPU, relativno malo. Za zelo majhen efekt se torej naredi ogromno zmede in težav. Pa sem bil tudi na strani upgrejdarja, s single core Core Celerona sem na 965 plati prilezel prek E6750 na Q6600 in v neki točki celo Xeona, s katerim je pa piskalo napajanje na matični in sem ga zamenjal nazaj s Q6600. Ampak recimo, da je bilo to vse znotraj ene generacije.
775 je bil kr en velik mess, kar se tice podpore. Nekatere 945 platke so podpirale core2, ampak je bla to bolj dobra volja proizvajalca kot karkoli druga.
775 lahk razdelis na nekje 3 platforme;
-early p4 robo
-core2 duo 65nm
-core2 duo 45nm/core2 quad
Support je bil kr wild west, ker poleg chipseta in njihovih fsb hitrosti si bil tudi omejen z napajalnim sklopom platke, kateri ni podpiral novejsih core2 procesorjev. Se slabse je blo z OEM platkami, tam je support se bolj spotty.
Je pa res bla izjemno trdoziva platforma. In mislim da edina platforma, ki je podpirala 3 vrste rama (DDR1, 2 in 3) in 2 vrsti grafičnih priklopov (AGP in PCIe).
mtosev ::
Ne pozabite še da so za LGA775 obstajali tudi non intel chipseti kot VIA in SiS.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
PrimozR ::
Re 775 (sicer smo offtopic), za podporo RAM-u in AGP-ju ter PCIe se je za zahvaliti Northbridgu, ki je dandanes v celoti integriran v CPU-je.
Sicer pa lajk za post, iz nice :)
Sicer pa lajk za post, iz nice :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()
opeter ::
Super, točno na ta CPU čakam Ryzen 7 5700X @65W TDP.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
opeter si dobil bios update za tisto asrock plato?
opeter ::
Še ne ... kot je že Darwin nekje zgoraj napisal, naj bi osvežitve BIOS-ov prihajale tekom, oziroma do konca letošnjega leta.
https://www.asrock.com/mb/AMD/Fatal1ty%...
Je pa vse odvisno od posameznih proizvajalcev matičnih/osnovnih plošč.
Bomo videli.
https://www.asrock.com/mb/AMD/Fatal1ty%...
Je pa vse odvisno od posameznih proizvajalcev matičnih/osnovnih plošč.
Bomo videli.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
Mislim, da nekatere Asuske B350 že imajo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
Kaj si pa pričakoval? Tole je ZEN2 jajc. V bistvu gre za R5 3600 procesor s 4x manjšim L3 cache-om. AMDju se je malo skisalo.
Ahim ::
LGA 775, kolikor se spomnim, ni podpiral vseh CPUjev, ki so sicer imeli nazivno isti socket. Si moral biti previden glede tega.
Core 2 je delal na mislim da 965 in novejših platah (oz. platah s starejšimi čipseti, ki so izšle po izidu 965 in 975 čipseta, mislim da je to veljalo za 945 plate). Starejši Pentiumi so pa načeloma delali na vseh se mi zdi.
Yup, zanimivo je bilo recimo to, da je na 965 deloval tako dvojedrni kot stirijedrni Core2 prve generacije (65nm), na 945 pa quada ocitno nisi mogel spraviti, je pa brez tezav prezvecil drugo generacijo (45nm) Core2 dvojedrnikov. Sense = 0.
bkinjoh2 ::
Yup, zanimivo je bilo recimo to, da je na 965 deloval tako dvojedrni kot stirijedrni Core2 prve generacije (65nm), na 945 pa quada ocitno nisi mogel spraviti, je pa brez tezav prezvecil drugo generacijo (45nm) Core2 dvojedrnikov. Sense = 0.
tale je očitno delala tudi z quadi, vsaj po support listi sodeč
https://www.asrock.com/mb/Intel/945GCM-...
Itk je vseskupaj bila umetna segmentacija in nič druga. Edina omejitev, ki je dejansko bla s strani chipseta je samo FSB.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bkinjoh2 ()
Ahim ::
tale je očitno delala tudi z quadi, vsaj po support listi sodeč
https://www.asrock.com/mb/Intel/945GCM-...
Itk je vseskupaj bila umetna segmentacija in nič druga. Edina omejitev, ki je dejansko bla s strani chipseta je samo FSB.
Iz opisa (poudarek moj):
Compatible with all FSB 1333/1066/800/533 MHz CPUs except Quad Core
Res se mi zdi sumljivo, da bi podpirala samo eno specificno frekvenco (trije razlicni steppingi) Q9xxx, ne pa Kentsfieldov (65 nm quadi) ali pocasnejsih Yorkfieldov (45 nm quadi Q8xxx) ali hitrejsih Yorkfieldov (Q9xxx); kot da je tisti Q9550 zasel tja po nesreci ...
Dobro ga je spluval.
Wrop ::
Upravičeno.
To sem 4 dni nazaj napisal. R5 4500, je samo še stopničko slabše. Slaba je predvsem cena. Za 80-90 €, bi lahko zgodba izpadla bolj v pozitivni luči.
AMD se s tem produktom (R5 5500) in postavljeno ceno samo dodatno smeši in izgublja mindshare, ki si ga je pridobil v štirih letih.
To sem 4 dni nazaj napisal. R5 4500, je samo še stopničko slabše. Slaba je predvsem cena. Za 80-90 €, bi lahko zgodba izpadla bolj v pozitivni luči.
tikitoki ::
CPU je cisto soliden, sam cena je napacna. To je bil ponavadi opis INTEL CPUjev. So se casi spremenili:)
Jarvice ::
Pocakmo, glede na to da pise da ddr4 handikapira intel platformo .
ziga1990 ::
saj veš kako to gre tisti ki so pro Intel bojo iskali kako predstavit AMD v slabši luči in obratno pro AMD bojo pa iskali kako predstavit Intel v slabši luči.
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900
Sej je kul procesor.. Bo zanimivo videt, kdo zmaga pri polnem potencialu, ko Intela spariš s top DDR5 rami in naviješ za kakšnih 300Mhz.
Največji problem bo cena. Ta dodatni predpomnilnik je vse prej kot poceni in posledično cena ~450€ za nek usrani 8-jedrni procesor. Kdo bo to kupil?
Največji problem bo cena. Ta dodatni predpomnilnik je vse prej kot poceni in posledično cena ~450€ za nek usrani 8-jedrni procesor. Kdo bo to kupil?
Sej je kul procesor.. Bo zanimivo videt, kdo zmaga pri polnem potencialu, ko Intela spariš s top DDR5 rami in naviješ za kakšnih 300Mhz.
Najcenejsi i9 12900k ne KS, ki ga imajo v doticnem testu je 600€. i712700k je pa 400€. Glede na pokazan test, me prepiicaj, da je i7 sploh konkurencen ?
Torej ?
tikitoki ::
Top DDR5 je poceni in zelo smiselen nakup:)?
BTW. AMDJeve CPU je pri nekaterih igrah INTEL pustil dalec zadaj. TKo, no ene 50% vec FPS. Presenetljivo. Sam ga ne mislim nabaviti, me pa zanima, ce bo pri ZEN4 to bolj razirjena opcija.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
Največji problem bo cena. Ta dodatni predpomnilnik je vse prej kot poceni in posledično cena ~450EUR za nek usrani 8-jedrni procesor. Kdo bo to kupil?
Najcenejsi i9 12900k ne KS, ki ga imajo v doticnem testu je 600EUR. i712700k je pa 400EUR. Glede na pokazan test, me prepiicaj, da je i7 sploh konkurencen ?
Torej ?
12700k je 12-jedrni procesor, odklenjen in z igpu-jem. Neprimerljiv produkt. Če že primerjaš, glej 12600KF ali 12700F in ta staneta 270-330EUR. Ja, v gamingu bo malo slabši, v produktivnosti pač boljši.
Ni poceni, ampak ko se gre za okronanje zmagovalca, denar ne igra nobene vloge.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
Največji problem bo cena. Ta dodatni predpomnilnik je vse prej kot poceni in posledično cena ~450EUR za nek usrani 8-jedrni procesor. Kdo bo to kupil?
Najcenejsi i9 12900k ne KS, ki ga imajo v doticnem testu je 600EUR. i712700k je pa 400EUR. Glede na pokazan test, me prepiicaj, da je i7 sploh konkurencen ?
Torej ?
12700k je 12-jedrni procesor, odklenjen in z igpu-jem. Neprimerljiv produkt. Če že primerjaš, glej 12600KF ali 12700F in ta staneta 270-330EUR. Ja, v gamingu bo malo slabši, v produktivnosti pač boljši.
V glavnem 8 jederni amd drzi stango top of the top intel procu, ki je med drugim konkretno drazji. in top of the top intel produk zagotovo nabije i7 12700( katerakoli crka in kombiinacija ti je ljubsa)
V gamingu ja.. Ampak ne moreš kar tako na suho primerjat cene procesorjev z različnim številom jeder. Ker potem lahko rečeš da I3-12100 skoraj drži štango 5x dražjemu 5950X.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
ko jaz kopujem procesor gledam performance,porabo,temperaturo in ceno število jeder ni pomembno
Krona za price/performance.
V gamingu ja.. Ampak ne moreš kar tako na suho primerjat cene procesorjev z različnim številom jeder. Ker potem lahko rečeš da I3-12100 skoraj drži štango 5x dražjemu 5950X.
A ni nekdo rekel, da pri top of the top cena ne igra vloge?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()
Ja. Ampak nekdo se je tudi vprašal, kdo bo kupil procesor z najslabšim p/p razmerjem na trgu? Ali pa ti pod p/p šteješ samo gaming?
Ko se gre za gaming krono na papirju, potem jasno denar ne igra vloge. Nazadnje bo en sistem v gamingu boljši za par odstotkov. Ali bo to 5800X3D@ddr4, ali pa rahlo navit 12900KS@DDR5.
Kaj bo človek kupil, je pa čist druga zgodba.
Ko se gre za gaming krono na papirju, potem jasno denar ne igra vloge. Nazadnje bo en sistem v gamingu boljši za par odstotkov. Ali bo to 5800X3D@ddr4, ali pa rahlo navit 12900KS@DDR5.
Kaj bo človek kupil, je pa čist druga zgodba.
Lej, sam si rekel, da ko kronaš zmagovalca, denar ne igra vloge, potem pa rekel, da ne moreš primerjati različno dragih procesorjev z različnimi jedri. Meni je prekleto jasno, da cena še kako igra vlogo (QED price/performance krona pa to), jaz samo izpostavljam, kako si kontradiktiral samega sebe v razmaku 12 minut in dveh postov.
Ali se kaj ve bo ZEN 4 samo DDR5 ali bo kot Alder Lake DDR4 ali DDR5 ?
Lej, sam si rekel, da ko kronaš zmagovalca, denar ne igra vloge, potem pa rekel, da ne moreš primerjati različno dragih procesorjev z različnimi jedri. Meni je prekleto jasno, da cena še kako igra vlogo (QED price/performance krona pa to), jaz samo izpostavljam, kako si kontradiktiral samega sebe v razmaku 12 minut in dveh postov.
Nič nisem kontradiktiral.
Enkrat je bilo govora o gaming kroni kot takšni, drugič pa o smiselnosti nakupa, primerjavi med izdelki, oziroma p/p razmerju.
Jarno ::
Gaming krona je vedno smiselen nakup, če pa povzamem GN in HU pa je glede jeder že hitrih 6/12 super deal.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!
#65W!
RedDrake ::
Kdo bi to kupil?
Nekdo, ki bi želel iz AM4 platforme iztisniti čim več. Praktično vsi z raznimi 3600/3700/5600/5700 so kandidati. Mogoče tudi kdo ki je kupoval kak 3100 ali 3300, pa je čakal na upgrade do sedaj, ker so bili 5xxx predragi. Kaj jaz vem. Zagotovo bodo prodali _nekaj_ kosov.
Itak je tu bolj prestiž v igri (kao, smo najboljši), in pa da se pokaže, da stvar tehnično špila.
To je nekje na nivoju prvih intelovih P4 extreme exdition (aka extremely expensive). Stvar je bila top-of-the top, stala je zajeten kupček in bila bolj kot ne "krona" in proof-of-concept.
Nekdo, ki bi želel iz AM4 platforme iztisniti čim več. Praktično vsi z raznimi 3600/3700/5600/5700 so kandidati. Mogoče tudi kdo ki je kupoval kak 3100 ali 3300, pa je čakal na upgrade do sedaj, ker so bili 5xxx predragi. Kaj jaz vem. Zagotovo bodo prodali _nekaj_ kosov.
Itak je tu bolj prestiž v igri (kao, smo najboljši), in pa da se pokaže, da stvar tehnično špila.
To je nekje na nivoju prvih intelovih P4 extreme exdition (aka extremely expensive). Stvar je bila top-of-the top, stala je zajeten kupček in bila bolj kot ne "krona" in proof-of-concept.
Seveda bodo prodali, saj vendar danes denar marsikomu ni nek oviralni faktor v življenju.
Smiselnost gor ali dol. 5700X/5800X košta ~300€ in bo na račun višje frekvence verjetno celo odtenek hitrejši od 5800X3D v večini non-gaming workloadov, pa še za vzorec lahko zadevo naviješ. Po drugi strani boš pa z X3D imel pri 1080p gamingu 220fps namesto 195fps, v kolikor si lastiš high-end GPU. :)
Smiselnost gor ali dol. 5700X/5800X košta ~300€ in bo na račun višje frekvence verjetno celo odtenek hitrejši od 5800X3D v večini non-gaming workloadov, pa še za vzorec lahko zadevo naviješ. Po drugi strani boš pa z X3D imel pri 1080p gamingu 220fps namesto 195fps, v kolikor si lastiš high-end GPU. :)
iz tech powerup...
if you're only looking for gaming performance and have been eyeing the Core i9-12900K ($600) or 12900KS ($750), the 5800X3D is definitely worth considering. Its gaming performance is "close enough," and its lower application performance won't make any difference for most gamers
Seveda bodo prodali, saj vendar danes denar marsikomu ni nek oviralni faktor v življenju.
stevilke za 1080p gaming so jasne... https://www.techpowerup.com/review/amd-...
i3 je pri dolocenih testih pri 4k celo na drugem mestu, nic povezano z ucinkovitostjo, zato oa plate z b660 chipsetom , ki podpirajo "polno" k, ks in i9 proce toliko kot z690 proce. skrivnost je v teh micro burstih, verjetno tdp za socket lga1700 ni definiran tako visoko ce temu nebi bilo tako...
Aplikacije imas pa razen photoshopa, no 5950x je tam pri procentu z intlovo 24 jederno 300W pecko.
Da testi bodo tekom tedna leteli...