» »

AMD ZEN - nova X86 Jedra

AMD ZEN - nova X86 Jedra

Temo vidijo: vsi
««
531 / 622
»»

D3m ::

10400F se ni priporočal.

A pomanjkanje Ryzen CPU je naredil prav to.
|HP EliteBook|R5 6650U|

AapocalypseE ::

Ni se priporočal, ker folk misli, da mora na budget 10400F dat obvezno drago Z490 plato.

Zgodovina sprememb…

morosito ::

AapocalypseE je izjavil:

Ni se priporočal, ker folk misli, da mora na budget 10400F dat obvezno drago Z490 plato.

asrock z490m-itx se mi sploh ne zdi draga zadeva za 155€..pa se itx format je.

b550 itx ima absirdno ceno....da ne govorimo x570...adijo pamet!¨

ce 3600 se ne bo vrnil na 180-200€ zame bo ta procesor predrag in ni budget gaming....

morosito ::

drugače tu prikazujejo da v gaming razlika med 2666 mhz in 3200 mhz 10400 pridobi skoraj 10 fps...glej gta v in red dead redemption (pri tej igrici skoraj 20 fps razlike)

AapocalypseE ::

4 Generations of AMD Ryzen 5 Benchmarked with RTX 3080

FireSnake ::

morosito je izjavil:

asrock z490m-itx se mi sploh ne zdi draga zadeva za 155€..pa se itx format je.

b550 itx ima absirdno ceno....da ne govorimo x570...adijo pamet!¨

ce 3600 se ne bo vrnil na 180-200€ zame bo ta procesor predrag in ni budget gaming....

Čakaj, ena plata se ti ne zdi draga, če je 155€.
ATX B550 se ti pa zdi draga, pa je tudi 150€?

Pozabi na 3600, ker ti ne diši, pa tudi zaloga je slaba.
i3 pa gasa! Ampak, kar naenkrat nisi v pravi temi.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

klinker ::

FireSnake je izjavil:

Čakaj, ena plata se ti ne zdi draga, če je 155EUR.
ATX B550 se ti pa zdi draga, pa je tudi 150EUR?

Nisi objektiven.
Z490 je kot pri AMDju X570.
In ja, 150EUR za B550 v ATX izvedbi je drago.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: klinker ()

Jarno ::

B550 vsebuje širok nabor ponudbe, boljše B550 so dosti bolje narejene od precej X570 modelov.
Če koga ne motijo stvari, kot npr. da za drugi NVMe SSD izgubiš 2 SATA porta oz. podpora starim procom je to to, plus 'minus chipset fan'.
#65W!

Senior Dev ::

X570 imajo oni mali mlinček za kavo gor? Ko se turbina vključi je to tam 85db potamalem. Je pa čipset hladen, ampak koga briga dokler ne zaneti požara.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

Vuli ::

ah kje, jaz ga še nisem slišal, tudi če ga navijem do konca.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Mr.B ::

Sej ga ne slisis, samo konstantno se vrti z 2500 obrati...Pa je kjub temu odcitana temperatura 60°C. Zato pa je na msi b550 plata bistveno boljsa izbira za vecino uporabnikov, razen tistih hrckov ki imajo radi polja itd....tam ce tudi bi ventilator ropotal, le tega nebi slisal.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Buggy ::

Kakor kje. GB plosce in MSI MEG, ko PcIE 4.0 ni obremenjn od GPU-ja in/ali NvMe je popolnoma tih, ker lahko v BIOS-u nastavis kdaj/ce se bo sploh vrtel. Asus in Arock tega nimata.
Je pa IMO tale fobija pred chipset ventom tudi ena od zelo za lase privlecenih stvari zadnje case.

fuck_it_ ::

Na Asus platah tega ventilatorja ni slišat. Chipset ima v IDLE 58 do 59 stopinj celzija (ko ima GPU 40 stopinj celzija), če je grafična aktivna (v igri) pa gre do 65 stopinj celzija (ko ima GPU 60-65 stopinj celzija, več pa se meni GPU itak ne segreje.

Če dam prednje ventilatorje ohišja na max obrate lahko chipset ohladim na 56 stopinj celzija ko pa se ventilator chipseta ugasne.

Se ni za sekirat za ventilator. Samo poskrbi da v ohišju računalnika ne boš imel ogromno prahu in bo vse vredu.

Buggy je izjavil:

Je pa IMO tale fobija pred chipset ventom tudi ena od zelo za lase privlecenih stvari zadnje case.

jah pri meni naprimer na Asus Crosshair VIII Hero je kar očitno da brez chipset fana bi se chipset kar pošteno segrel saj ga močno greje NVMe SSD. Brez NVMeja pa bi bilo najbrž vse vredu.

Je pa največji problem v tem da sem kupil Nvidijino grafično kartico ki ima vgrajene ventilatorje, ki se ugasnejo ko temperatura GPUja pade pod 45 stopinj celzija. Če te ventilatorje prisilim da delajo ves čas (torej tudi ko je GPU v idle), se mi ventilator chipseta skoraj nikdar ne vključi.
Ventilatorji grafične kartice hladijo tako chipset kot tudi hladilna rebra NVMe ssdjev.

Za občutek, pri 59 stopinjah celzija ima chipset fan 1750 RPM.
Pri 60 stopinjah celzija ima chipset fan cca 2500 RPM. Slišim ga lahko le če odpprem ohišje računalnika, odklopim HDDje in ugasnem sistemske ventilatorje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fuck_it_ ()

Buggy je izjavil:

Kakor kje. GB plosce in MSI MEG, ko PcIE 4.0 ni obremenjn od GPU-ja in/ali NvMe je popolnoma tih, ker lahko v BIOS-u nastavis kdaj/ce se bo sploh vrtel. Asus in Arock tega nimata. .

Asus Crosshair VIII Hero po defaultu chipset fana ne vklopi dokler chipset ne doseže 57 stopinj celzija in ima histerezo tako da ga ugasne šele ko se chipset ohladi pod 56 stopinj celzija.

Če imaš grafično kartico ki nikdar ne ugasne ventilatorjev bodo teli ventilatorji hudo dobro pomagali hladiti chipset (ko bo PC v idle se ti chipset fan ne bo skoraj nikdar vključil).

Zgodovina sprememb…

Ce ima Asus sedaj chipset fan control, so ga ocitno dodati naknadno. Na zacetku ga niso imeli.

Asus nima možnosti nadziranja chipset fana. Kar sem opisal dela BIOS povsem avtomatsko.

Ne rabiš ročno nadzorovat ventilatorjev če že BIOS oziroma UEFI to zna dobro delat.

Zgodovina sprememb…

Računalnik imam prižgan 4 ure, v sobi imam 21 stopinj celzija.

Asus 2060 super dual ima 38 stopinj celzija, ventilatorji grafične ugasnjeni.
Chipset matične ima med 57.8 in 58 stopinjami celzija in temu primerno se chipset fan vrti med 1250 in 1800 RPM.
NVMe SSD Samsung 970 ima 48 stopinj celzija ker ne delam nič sistemsko zahtevnega.

Seveda je vse zračno hlajeno ker ne morem videt bedarije od vodnih hlajenj.

Moje ohišje: Fractal Design R6. Originalnim ventilatorjem dodani Noctua ventilatorji, ki se v IDLE (torej temperatura CPUja pod 40 stopinj C) vrtijo na 700 RPM.

Kdor tole sliši in ga moti čez zvoke HDDjev, najbrž sliši tudi travo rast.
Če pa nimate HDDjev pa itak ne razumem zakaj sploh gledate ATX matične in zakaj ne ITX v nekej miniaturnem ohišju.

Skratka ne se obremenjevat s chipset fanom. Samo 1x na 2 tedna posesajte filtre ohišja in to je to.

Zgodovina sprememb…

Ima kdo tu gor chipset fan fobijo?

Jarno je izjavil:

B550 vsebuje širok nabor ponudbe, boljše B550 so dosti bolje narejene od precej X570 modelov.
Če koga ne motijo stvari, kot npr. da za drugi NVMe SSD izgubiš 2 SATA porta oz. podpora starim procom je to to, plus 'minus chipset fan'.

Ni to point.
Point je, da enaka verzija B550 je cenejsa od X570 in enako je pri Intel chipsetih. ITX so pa sploh drazje.
Najcenejsa ITX B550 je Asrock 130€, naslednja pa 180€, X570 pod 220€ nimas.
Tako da tu ima decko prav.

XS!D3 ::

Jaz sem vzel B550 (Gaming Edge WiFi), ker za moje potrebe nisem videl nekega benefita pri X570. Sicer bi dobil za skoraj isti denar istoimenski model tudi z X570, ampak gre v resnici za starejšo matično, ki ima v primerjavi z B550 slabše VRMje, 1GbE namest 2.5GbE, manjko internega USB-C headerja (kar mi je dokaj pomembno, ker imam in rabim USB-C spredaj na ohišju), AC WiFi namesto AX (WiFija sicer ne rabim, sem pa vzel zaradi bluetootha), Bluetooth 4.2 namest 5.1 , itd... Funkcionalno ekvivaletni modeli so pa spet dražji.

dolenc ::

Jaz sem gledal sicer itx kjer ni glih gužva. Cena med b550 in x570 je tko ista, 10eur gordol.

Pa je bila b550 boljša(za moje potrebe). Recimo od x570 modela gigabyte, ma boljše vrmje, en fan konektor več, nima ventilatorja.

Pol je pa tko bla še asrock, ki ni mela ax wifija (rabam), msi ki ni bla nevem kaj in takrat mela 30eur višjo ceno, in asus, ki ima najmanj usbjev zadej, kar spet rabim.

Druzga pa tko ni :)

Sheteentz ::

Mr.B je izjavil:

Tole je zunaj za 126€ MSI MPG B550 Gaming Plus (7C56-003R) Vrh glave za vecino uporabnikov... ter ima moznost nadgradnje iz 3600 .... vse do 5950X..

Tole je Mictro ATX Gigabyte B550M Aorus Pro-P za 99€ . Ima sicer velik hladilnik , testa kako se obnaüa z 5950 pa nisem nasel... Da Zagotovo pa za nek 5600X overkil.

Nadgradnjo omogočajo tudi B450, ki se jih dobi že za 60€
https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/k...

Mr.B je izjavil:

Tole je zunaj za 126€ MSI MPG B550 Gaming Plus (7C56-003R) Vrh glave za vecino uporabnikov... ter ima moznost nadgradnje iz 3600 .... vse do 5950X..

Tole je Mictro ATX Gigabyte B550M Aorus Pro-P za 99€ . Ima sicer velik hladilnik , testa kako se obnaüa z 5950 pa nisem nasel... Da Zagotovo pa za nek 5600X overkil.

ITX decko, ITX. So malo drugacne cene teh formatov plat. Primerjaj enako, ne iskat nekih alternativ, ki to niso.

Vuli ::

Mr.B je izjavil:

Sej ga ne slisis, samo konstantno se vrti z 2500 obrati...Pa je kjub temu odcitana temperatura 60°C. Zato pa je na msi b550 plata bistveno boljsa izbira za vecino uporabnikov, razen tistih hrckov ki imajo radi polja itd....tam ce tudi bi ventilator ropotal, le tega nebi slisal.

ni tko hudo, ni. jaz sem sicer termal pad zamenjal s pasto in je na okoli 40C brez vrtenja, nekje okoli 50C se vklopi na silent.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

klinker je izjavil:

Mr.B je izjavil:

ITX decko, ITX. So malo drugacne cene teh formatov plat. Primerjaj enako, ne iskat nekih alternativ, ki to niso.

Aha, ok, nisem vsega bral. Pa ajde, gremo si komplicirat lajf z ITX, prečudovito. Ker standardna ohišja so prevelika in ne gredo pod mizo. Đizuskrajst ljudje...

mailer ::

ITX so v primerjavi z mATX in ATX 25% dražje pri istih čipsetih. Spremljam že nekaj časa, sem upal na kakšno ugodno ponudbo za cca 200EUR pa so cene od 240EUR naprej, celo podražile so se tiste najboljše, ki jih gledam cca teden pred bf-jem. V bistvu bi morala bit cena zelo podobna vsem ostalim formatom. Materiala je kar nekaj manj gor, cena pcb-ja pa ne presega četrtino tistih z manj sloji. ATX pri Asusu ima najmanj 6 layerjev, itx verjetno nekje od 8-10. Nikjer nisem našel podatkov, mogoče so kje na strani proizvajalca ali navodilih za uporabo. Sem pa našel približno oceno podražitve po layerjih:

Here is a general comparison of the cost increases:

1-Layer to 2-Layers: (35% to 40% cost increase)

2-Layers to 4-Layers: (35% to 40% cost increase)

4-Layers to 6-Layers: (30% to 40% cost increase)

6-Layers to 8-Layers: (30% to 35% cost increase)

8-Layers to 10-Layer: (20% to 30% cost increase)

10-Layers to 12-Layers: (20% to 30% cost increase)
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mailer ()

Sheteentz je izjavil:

klinker je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Aha, ok, nisem vsega bral. Pa ajde, gremo si komplicirat lajf z ITX, prečudovito. Ker standardna ohišja so prevelika in ne gredo pod mizo. Đizuskrajst ljudje...

Gre se za primerjavo, nic drugega. Preberi kaj za nazaj, ce ne ves o cem je debata.
In ja, jst imam pol k...c ogromnih kisturin. Ze zdaj sem na SFF in bi zelel se kaj manjsega, oz. bo v bliznji prihodnosti kr nekaj se manjsega.

mailer je izjavil:

ITX so v primerjavi z mATX in ATX 25% dražje pri istih čipsetih. Spremljam že nekaj časa, sem upal na kakšno ugodno ponudbo za cca 200EUR pa so cene od 240EUR naprej, celo podražile so se tiste najboljše, ki jih gledam cca teden pred bf-jem. V bistvu bi morala bit cena zelo podobna vsem ostalim formatom. Materiala je kar nekaj manj gor, cena pcb-ja pa ne presega četrtino tistih z manj sloji. ATX pri Asusu ima najmanj 6 layerjev, itx verjetno nekje od 8-10. Nikjer nisem našel podatkov, mogoče so kje na strani proizvajalca ali navodilih za uporabo. Sem pa našel približno oceno podražitve po layerjih:

Here is a general comparison of the cost increases:

1-Layer to 2-Layers: (35% to 40% cost increase)

2-Layers to 4-Layers: (35% to 40% cost increase)

4-Layers to 6-Layers: (30% to 40% cost increase)

6-Layers to 8-Layers: (30% to 35% cost increase)

8-Layers to 10-Layer: (20% to 30% cost increase)

10-Layers to 12-Layers: (20% to 30% cost increase)

Se strinjam. Tudi ohisja niso lih poceni, ce hoces malo bolj solidno, ceprav je spet manj materiala. Razumi ti to.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: klinker ()

|HP EliteBook|R5 6650U|

settler ::

Za to, ker dela je ravno toliko kot za večjo plato, možno celo da ga je več, saj je treba skoraj podobno št. komponent zbasati na manjšo površino, pa tudi količina prodanih izdelkov je veliko manjša. Enako za ohišja.

D3m je izjavil:

No pa še MSI danes uradno

MSI Rolls Out AMD Ryzen 5000 CPU Support BIOS For Its B450 & X470 Motherboards, Based on AGESA 1.1.0.0 Firmware

meh...Kasno Marko na Kosovo stize...GB ga ima z 1.1.0.0 ze cel mesec zdej cakamo AGESA 1.1.8.0 s PBO2 :))

pegasus ::

Papermaster je mojster kako veliko govoriti in povedati nič novega ;)

Politik 8-)

Ja, ironično ima Sujeva pri AMDju več jajc kot marsi kateri dec.
Ne bom pozabil, ko je Ryzen procesorje napovedala.
Kar naenkrat ga je imela v roki, pa gledam: od kod, hudiča, ga je potegnila.

Previjem nazaj: potegnila ga je iz zadnjega žepa na kavbojkah.
Na glas sem se začel smejati! Se vidi, da je inženir ne ekonomist.

Super za njih, na police naj še dajo:
https://www.pcmag.com/news/asrock-launc...

AMDja treba bojkotirat ker so lagali o zalogi za nove Ryzene in potem še za Radeone. AMD izgubil kredibilnost. Z gonilniki pa so tudi na dobri poti da gre vse v 3 krasne počasi. Upam da se bo fajn sesuvalo v naslednjih mesecih.

Kako jih boš bojkotiral če pa:
- jih ni na polici,
- raja v trenutku razgrabi tisto, kar pride?

---------------------------

Programje za igrat se:
https://hothardware.com/news/ryzen-cont...

Probam za moj ProBook.

Bom poročal.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Predator X ::

Zen 3 laptop chip (APU) naj bi imel 16MB LLC(L3).
Verjetno skupaj z iGPujem. Zen 2 je imel 8MBL3.

Bwaze6 ::

Senior Dev je izjavil:

AMDja treba bojkotirat ker so lagali o zalogi za nove Ryzene in potem še za Radeone. AMD izgubil kredibilnost. .

V celotnem novembru je AMD na Mindfactory prodal praktično več Zen 3 procesorjev kot pa vseh Intelov, kljub temu da jih večino časa ni bilo na zalogi. ;)

Glede grafičnih kartic je pa situacija res slaba, bi bilo vseeno če bi rekli, da je izid januarja, očitno. Če se bo takrat kaj spremenilo.

Serije 5000 se je prodalo kar nekaj.
Čeprav tukaj eni govorijo drugače.
Pa govorimo o samo eni štarcuni.

FireSnake je izjavil:

Super za njih, na police naj še dajo:
https://www.pcmag.com/news/asrock-launc...

In kje takšen sfaljen hibrid uporabljat? Za igričarstvo prešvoh, za pisarniško delo premočan.

gddr85 ::

itak, al si tajnica al si pa gamer, druzga ni :P

4000 je veliko?
Meni se ne zdi:
https://www.tomshardware.com/news/ryzen...
(aja, samo za eno trgovino, pol je OK)

Zgodovina sprememb…

Najdem na bolhi B550 matično in 5900X, si rečem, bom pa vzel to zadevo.
B550 še vseeno lahko sam prodam.

Dobim odgovor, da sem že drugi, ki piše in, da je cena narasla :))

petron ::

Mali podjetniki.

Malo zanimivega večernega branja:
https://www.anandtech.com/print/16261/i...

B550 live stream.

Zgodovina sprememb…

««
531 / 622
»»