» »

AMD ZEN - nova X86 Jedra

AMD ZEN - nova X86 Jedra

Temo vidijo: vsi
««
519 / 626
»»

Buggy ::

A pa se preverjeno dobi FarCry6 tudi od prodajalcev v slo, nisem videl da bi bilo kje oglaševano? Tudi zraven RTX3080 naj bi dobil GeForce Now in Watch Dogs:Legion pa se naši prodajalci delajo, da nič ne vedo o tem, tako da poleg višje cenene še tega ne dobiš (čeprav je npr. na nVidia strani za bundle omenjena tudi Slovenija).

Natancno si lahko sam pogledas v pogojih :)

Kot jaz vidim je za SI na listi Acord-92 d.o.o/PC Plus, ki je verjetno tudi glavni uvoznik od katerega dobi robo vecina ostalih SI stacun. Drugace pa v doticno stacuno lahko tudi poklices in povprasas.

FireSnake ::

Silici je izjavil:

Stvar je preprosta, dejstva so da R/I 5 umre istočasno kot R/I 7 zaradi počasnosti posameznih jeder, 300e za CPU ki mu bo prej kot slej zmankalo število jeder pač ni neki jak nakup.
Informacija je bila 8/16 CPU v konzolah, torej kje so up to date R/I 5 8/16 za 200e?

Kdo in kje ti je obljubil 8/16 za 200€, da se zdaj peteliniš?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

AapocalypseE ::

AMD Robert Hallock promises Ryzen 5000 undervolting with new functionality

https://videocardz.com/newz/amd-robert-...

FlyingBee ::

Nekaj časa je bil 12/24 tr 1920x za 250 eur v DE. Zdaj seveda novih, kot je Tiki enkrat pojasnil, na tsmc 7nm ne bodo kar tako poceni talali, kot prej na GloFo, kjer so jih štancali zaradi pogodbe, ne zaradi potrebe. Rezultat je bil 1600 za 105eur, 2600 za 125, zdaj sicer spet zelo dober deal 3600 za 185eur, ampak januar je blizu in 5600 brez x bi moral biti 250eur.

Jarno, saj so povsod zelo podobni rezultati, v MT je že nekaj časa ryzen king, zdaj so pa še v ST. Peace!
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Zgodovina sprememb…

PARTyZAN ::

A so zaloge že pošle? 5900ke sploh nisem zasledil na mindfactory.

B34ST ::

https://www.techpowerup.com/review/amd-...
https://www.guru3d.com/articles_pages/a...

Gledam Shadow of the Tomb Raider 720p. Prvič ne vem od kje je 100 FPS razlike, če imata oba 2080 Ti, mogoče različne scene v igri.
Drugič, Inteli 10. gen so boljši od AMD samo v Techpowerup testih, a tukaj v tej temi se je sedaj lepilo največ TPU grafov, ki izgledajo še najmanj legitimni.

Techpowerup - 10700K za 6 FPS boljši od 5600X, 8700K za 8 FPS slabši
Guru3D - 10700K za 19 FPS slabši od 5600X, 8700K za 29 FPS slabši

Itak bo vse odvisno od cene, če bo 10600K 100EUR cenejši od 5600X, ni dileme katerega vzet. Na Zen 4/5 greš lahko v obeh primerih.

Sploh če gledaš trenutne cene CU, 240 proti 390EUR (Intel tray verzija, ampak itak ni zraven kulerja):
https://www.computeruniverse.net/en/int...
https://www.computeruniverse.net/en/amd...
i5-10600K | NH-D14 | MSI MAG Z490 TOMAHAWK | F4-3200C14D-16GVR @4000C14
ASUS DUAL RTX 3070 | ADATA XPG SX8200 Pro 2TB | 870 QVO 8TB | 2x WD Blue 4TB
Corsair 600T | Corsair AX760 | G413 | G403 | HP Pavilion Gaming 32

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: B34ST ()

sirotka ::

Težko rečem, da ne privočim, da tudi Intel malo švica zadaj. Ne pozabit, da če ne bi prišel Ryzen, bi še vedno bili na 4/4 za mainstream.

Ce sestavljas nov sistem je tudi nakup Intla v segmentu 10600 cisto smiselen, sploh ob trenutnih cenah 5600X.

Kar se pa zgornjih testov tice:
Ce ni bilo v testu razlike z chipset driverji ali cem drugim SW related, lahko igra vlogo v low resolution rezultatih tudi uporabljena memorija obeh testnih strani. Techpowerup 3200CL14, Guru3D 3600CL16.

Skyman ::

tud 10500 za cca 200€ v SLo je dobr deal mislim da,glih kolega ga je cca 14 dni nazaj vzel

mahone ::

sirotka je izjavil:

Težko rečem, da ne privočim, da tudi Intel malo švica zadaj. Ne pozabit, da če ne bi prišel Ryzen, bi še vedno bili na 4/4 za mainstream.

Kwa ste eni res.
Se 1x
Intel je imel pripravljen 6c/12t mainstream cpu za Q1 2018
https://www.extremetech.com/computing/2...
Zaradi Ryzena so potem pohiteli z releasom 8700k Q4 2017

Jarno ::

OEM-i znajo kar požegnat Intelove šestjedrnike, tako, da se ni za bat. :)
Malce sem se tudi zamislil ob dejstvu, da v npr. blenderju 5600X porabi 15W manj kot R5 3600.
Če IPC gain, drugačno krivuljo porabe glede na frekvenco, ter ostale izboljšave prenesemo na laptop/HEDT/server segment, potem bo AMD iz cenejše alternative prešaltal in bo cenejša alternativa Intel - do nadaljnega.

Kwa ste eni res.
Se 1x

Intel je 6/12 i7 izdajal že v začetku 2010 pri 32nm. 6c i5 bi lahko ponudili že s Skylakeom npr. itd.
Ne bom jih advokatal, ker so prehitro štartali na striženje uporabnikov brez dejanskih alternativ.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

sirotka ::

mahone je izjavil:

sirotka je izjavil:

Kwa ste eni res.
Se 1x
https://www.extremetech.com/computing/2...
Zaradi Ryzena so potem pohiteli z releasom 8700k Q4 2017

Se pravi...po izidu ZEN-a.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: sirotka ()

Silici ::

FireSnake je izjavil:

Silici je izjavil:

Stvar je preprosta, dejstva so da R/I 5 umre istočasno kot R/I 7 zaradi počasnosti posameznih jeder, 300e za CPU ki mu bo prej kot slej zmankalo število jeder pač ni neki jak nakup.
Informacija je bila 8/16 CPU v konzolah, torej kje so up to date R/I 5 8/16 za 200e?

Si pod 100 IQ ali pa si na napačnem forumu, predlagam kak forum s Severna Koreja, Kim Jong-un te bo vesel.

Konzoli xbox in playstation najnovejše generacije bosta vsebovali zen2 cpu.
Se kar lepo izzide.
#65W!

nekaj referencih benchov narejenih, BIOS downloadan, ce bo se volja in sreca, pa zvecer kaksen 2600 vs 5600x test na 1440p, kjer sicer s trenutno 1080ti ne pricakujem kaksne omemba vredne pohitritve ;)

..pa hvala Mlacomu za super komunikacijo in hitro posiljanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Buggy ()

petron ::

Lajkam. Po dolgem res en procesor ki me mika (sem še na 4690k).

NoWorries ::

Me veseli, da si prejel želen procesor. Funtech mi je hladno krvno odgovoril pa če prav je bil procesor naročen 4 minute po prejetju maila za zalogo (seveda je kupnina bila poravnana takoj), da so posamični procesorji pošli. V kolikor pa se odločim za celotno sestavo pcja pri njih pa so zaloge na voljo ...>:D To pri meni nebo pilo vode...

Funtech me že moti, da moraš v naprej plačevat. Imam raje plačilo po prevzemu.

Gigabyte je umaknil nov bios iz njihove strani.

Me zanima zakaj.

A ne bo šele januarja uradno support na x450 in x470?
New Sphincter Kvartet:

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

GB-jev umaknjen f60c BIOS lahko naceloma dobis se vedno, tako da za svojo plosco spremenis ime datoteke na koncu, ko downloadas preko uradnega linka zadnjega na strani.
Primer za mojo ultra gaming X470.

download.gigabyte.com/FileList/BIOS/mb_bios_x470-aorus-ultra-gaming_f60c.zip

Baje so ga umaknili zaradi manjkajoce oz bugaste Safe boot opcije, mislim pa da je v ozadnju drug razlog. Support zaenkrat na moj ticket, kjer sem spraseval ali je vseeno safe flashat X470 in dat gor 5600x se ni odgovoril :)

Skyman ::

petron je izjavil:

Lajkam. Po dolgem res en procesor ki me mika (sem še na 4690k).

Odvisno zakaj imas PC.. za igre(tiste igre ko pridejo do konec leta 2021 bo še vedno dobra zadeva samo en gpu mu dodaj) ce imas za programe in obdelava pa ja.. izvoli

Drugace sam imal malo bolsi procesor od tvojega bom pocakal se malo ddr5...in ostali bomboncki

GB jaz ravno zarad teh beta in ostalih zadev ne kupujem ko so po vec mesecev te beta biosi..potem pa jih ni vec

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Skyman ()

Tudi npr. ASUS za B550 in X570 priporoča "zgolj" beta BIOS, izdan 4.11.2020 oz. 5.11.2020 + konfuzija na support strani od produkta.
Je bilo celo nekaj časa nerazpoložljivo za vse driverje po vrsti.

Sem gledal video na GamersNexus, da so BIOS teami načeloma zelo obremenjeni v določenih časovnih obdobjih in gre za relativno majhne ekipe.
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

bios F60c flashan na X470 in ja, res je notri AGESA 1.1.0.0, kar kaze dobro za namestitev 5600X, se bolje pa to, da 2600 se zmeraj dela :))
Zdej mal benche spuscam na R5 2600 in zgleda tudi s tem biosom stabilno, celo performance na CPUz benchu je sel s tem biosom malo gor:
- BIOS F51 (zadnji uraden) AGESA 1.0.0.6 : Single 451, Multi 3731
- BIOS F60c (beta umaknjen) AGESA 1.1.0.0: Single 462, Multi 3756

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Buggy ()

FireSnake ::

Silici je izjavil:

FireSnake je izjavil:

Silici je izjavil:

Si pod 100 IQ ali pa si na napačnem forumu, predlagam kak forum s Severna Koreja, Kim Jong-un te bo vesel.

Težko ti komu bleješ glede IQja.
Vir: tvoje pisanje. Tebe bi bilo potrebno poslati nazaj v 6 razreda OŠ.
Če od tam še nisi prilezel se opravičujem.

Buggy je izjavil:

bios F60c flashan na X470 in ja, res je notri AGESA 1.1.0.0, kar kaze dobro za namestitev 5600X, se bolje pa to, da 2600 se zmeraj dela :))
Zdej mal benche spuscam na R5 2600 in zgleda tudi s tem biosom stabilno, celo performance na CPUz benchu je sel s tem biosom malo gor:
- BIOS F51 (zadnji uraden) AGESA 1.0.0.6 : Single 451, Multi 3731
- BIOS F60c (beta umaknjen) AGESA 1.1.0.0: Single 462, Multi 3756

Odlično!

Čestitke za dober nakup (glede na zalogo pa tudi ulov) :)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

Bolj je Mlacom njega ulovil, ampak vseeno, nice.
New Sphincter Kvartet:

Zgodovina sprememb…

Woohoo it is alive!

Presaditev srca (na R5 5600x) na X470 z F60C BIOS-om uspesna. Ce je se kdo v dvomih..GB beta BIOS je za 4xx cipset delujoc z 5000 serijo procov in ni treba cakati do januarja ;)

Zaenkrat se mi ni dalo hladilnika prestavljat in sem kar na obstojecem Mugen 5 Rev.B.

zaenkrat vse na auto (prej seveda naredil Load bios defaults) ter novimi chispet driverji:
- 5600X: Single 621, Multi 4709

@FireSnake: hvala lepa za cestitke, sem bil v precepu kaj bi zamenjal za prihajajoco next-gen grafo..tega bastarda ali pac 3800XT, pa je bil ta badboy za 310€ skorajda steal ;)

Zaenkrat kaze dobro, kasneje naredim se iste teste, ki sem jih z ingame benchi naredil z 2600...pol bo pa pocas ze cas za petkov session, tako da bo tweakanje pocakalo do jutri >:D

Silici ::

Lepa, evo še primerjava z alternativo R7 3700x:

null

null

Ps: Kača, relax

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Silici ()

D3m ::

Ufff je šel ST v nebo.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zakaj se 3000 serija sploh več ne zdi tako dobra. 7700k se še dobro drži.
New Sphincter Kvartet:

Zgodovina sprememb…

D3m je izjavil:

Ufff je šel ST v nebo.

In samo to še je rabil.

Vsaka čast AMD.

Zgodovina sprememb…

NoWorries je izjavil:

Me veseli, da si prejel želen procesor. Funtech mi je hladno krvno odgovoril pa če prav je bil procesor naročen 4 minute po prejetju maila za zalogo (seveda je kupnina bila poravnana takoj), da so posamični procesorji pošli. V kolikor pa se odločim za celotno sestavo pcja pri njih pa so zaloge na voljo ...>:D To pri meni nebo pilo vode...

Update: sem situacijo uspešno rešil tako, da pohvala ekipi Funtech.

Kot obljubljeno se 1440p ingame benchi z 1080ti na 1440p iste nastavitve pri obeh CPU-jih, kot jih imam za igrat.

Dirt Rally
2600 avg: 137; min 117; max 167: CPU util 25%; GPU 99%
5600X avg: 137; min 117; max 167: CPU util 16%; GPU 99%

Horizon Zero Dawn
2600 avg: 80; min 8; max 187: CPU util 55%; GPU 85-98%
5600X avg 81; min 13; max 220: CPU util 45%; GPU 90-99%

Red Dead Redemption 2
2600 avg: 60; min 55; max 64: CPU util max 55%; GPU 99%
5600X avg: 62: min 61: max 64: CPU util max 50%; GPU 99%

DIRT5
2600 avg: 70: min 8: max 142
5600X avg: 74: min 23: max 129

Pri tem spilu nisem uspel gledat utilizacije, ker ima probleme z RivaTunerjem, logiral pa nisem.

Pa se sintetika:
Heaven 1440p, dx11, medium quality, AA 2x, tess off
2600 avg: 182; min 15; max 321
5600x avg: 186: min 42: max 353

Cinebench 20
2600 single 413; multi 3021
5600x single 590: multi 4121

Skratka z 1080ti je bil 2600 cisto lepo v ravnotezju za 1440p in nastavitvami grafike na kvaliteto (kjer je bilo le mozno). Znalo bo pa priti do razlik pri novi grafiki in streamanju med igranjem.

Temperature pri prime95 smalFFT so cca 10 stopinj nizje z istim hladilnikom in ne presezejo 64 stopinj.
Pod crto, kar se mojega konkretnega primera zgolj glede gaminga tice, nobene razlike...sem pa kobajagi zdej ready za nov GPU enkrat drugo leto :))

Ce bo kdo kej tweakal pa se vidimo v Ryzen-OC temi, da ne bom kle svinjal. Roger&out, grem zdej mal vozit ;)

Senior Dev ::

NoWorries je izjavil:

NoWorries je izjavil:

Si jih razkrinkal na forumu. Lepa antireklama za Funtech, ker takšen način poslovanja je na nivoju držav južneje od nas. Čeprav smo že sami bolj južno. :D
Napihnjene cene bi naj držale samo kak teden ali dva dokler se ne naštanca resnih zalog. Potem cene okoli pomoje pod priporočenimi za črni petek.

Buggy, lep 0% boost z novim procesorjem. :))
Za 4k bi znal biti dovolj 2600 še kakih 5 let.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

Zgodovina sprememb…

Buggy, lep 0% boost z novim procesorjem. :))
Za 4k bi znal biti dovolj 2600 še kakih 5 let.

me veseli da te zabava in sem ti polepsal dan;)
S to grafo boosta na tej resoluciji in CPU nezahtevnih spilih, kot sem napisal tudi nisem pricakoval, morda zgolj v min frejmih, kar je v igri prakticno bolj pomembno za celotno izkusnjo kot pa max (avg).
Tole bo na tej plosci po vsej verjetnosti tudi zadnji updgrade, nakup GPU-ja pa kot receno enkrat drugo leto, tam bo pa IMO stvar prisla do izraza za 1440p high fps gaming.

Za 4K60 se pa strinjam, da bi znal tudi stari 2600 se kej pokazat ob ustreznem GPU-ju...samo 60hz res ne zelim vec sprobat :))

NoWorries je izjavil:

NoWorries je izjavil:

Pohvala? Pohvala bi bila, da bi danes ali jutri že imel procesor in se ne bi rabil sploh s tem ubadat.

Mr.B ::

Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

AapocalypseE je izjavil:

NoWorries je izjavil:

NoWorries je izjavil:

Pohvala? Pohvala bi bila, da bi danes ali jutri že imel procesor in se ne bi rabil sploh s tem ubadat.

Dajmo rečt šum v komunikaciji. Včasih pač ne gredo zadeve tako gladko kot bi si jih kupec želel. Naročil sem v preteklosti že kar nekaj zadev pri njih in vedno bil zadovoljen (tudi cenovno glede na konkurenco v tujini). Potihoma sem pričakoval težave po fiascotu Nvidie tako, da se je kljub temu dobro izšlo. Se pa zelo "bojim", če je že pri procesorjih takšno pomanjkanje kaj bo še le z Gpuji.

Vuli ::

majo pa fore...
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Vuli ::

tale je tudi lepa
 latence

latence

|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

tikitoki ::

FlyingBee je izjavil:

Lahko nehaš s tem negativizmom.

Kaj je tukaj toliko za razumeti, predvsem se ignoranti odločite, da ne boste poskušali razumeti. Zen3 je končno na vrhu tudi na fps low res grafih, spodbudno.

Ne povsem, ampak blizu

Spet TPU. Mah, k mas opravka z otroci. REs morma nehati.

Jarno je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Ryzen 5600 zamerim zgolj višji mrps.

V bistvu je R5 5600X konceptualno kolosalen napredek glede na R5 3600, ker je CCD monoliten in bo novi zen3 BP prežvekal vse možne situacije.
Predno so določene zadeve optimizirali, so recimo pri razvpitem PS3 emulatorju zaradi komuniciranja med jedri v začetku imeli boljše rezultate, če so igre poganjali zgolj na enem CCX-su, torej 3 jedrih (6 niti) - zadeva pa optimalno deluje na 8 jedrih.

R5 5600X je IMO podražan iz več razlogov:
1. da bi več kupcev poseglo po višjih modelih, trenutno so razlike pri gamingu dokaj majhne
2. začetno povpraševanje presega zalogo
3. gre za končne produkte na AM4 platformi, sploh pa za 4x0 plošče
4. čaka se odgovor konkurence in morda še kaj

@FlyingBee
Kaj je tukaj toliko za razumeti, predvsem se ignoranti odločite, da ne boste poskušali razumeti. Zen3 je končno na vrhu tudi na fps low res grafih, spodbudno.
Ne povsem, ampak blizu

PBO pri R7 5800X ni bil stestiran, s tem, da PBO pri igrah da bolše rezultate od skrajnega all-core-OC-ja (na TOM's so testirali tudi s PBO-jem). Ampak pustimo tista 2% in mal veselja tudi Intel entuzijastom. :)

Vazno zgolj, da je INTEL CPU navit na 5,3 GHz. Lol. Ko govorimo o prilagajanju rezultatov:)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

Tiki proti TPU. Mislim, da bo TPU izgubil.
New Sphincter Kvartet:

Zgodovina sprememb…

FlyingBee je izjavil:

TPU je ze izgubil, sam ti nisi dovolj brihten.

ekola zdejle vozil Dirt Rally 2.0 cca 2 ure in tukaj se pozna razlika. Ni vec dipov pod 80 fps in vztraja okol 100fps all the time. Opazil sem spremembo tudi na tisti zastojnski COD MW kjer je CPU utilizacija vedno cca 60% in so frejmi iz cca 85 sli zdej na okoli 100 in je redko dip pod to stevilko.
...sem dal pa vse vente na silent in ni lepsega kot vonj po sveze peceni Arctic silver 5 :))

tikitoki je izjavil:

FlyingBee je izjavil:

TPU je ze izgubil, sam ti nisi dovolj brihten.

Ne me vmešavat v svoje blodnje.
New Sphincter Kvartet:

Zgodovina sprememb…

Ne skrbi, te ne. Še realnosti nisi dorasel.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

D3m ::

Na TPU sem že jaz velikokrat opozoril na čudne teste in uporabo SW driverjev.

Specifikacije testov je treba vedno prebrati, če ga napišejo.
|HP EliteBook|R7 8840U|

A, potem pa bo res.
New Sphincter Kvartet:

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

FlyingBee je izjavil:

A, potem pa bo res.

Že dva posta nisi prilepil tisti zveličavni graf iz tpu. Ali si kaj bolan?

Nisem bil popolnoma prepričan kaj je težava s TPU, ampak vi trije ste me z argumenti popolnoma prepričali.
New Sphincter Kvartet:

Zgodovina sprememb…

Predator X ::

FlyingBee je izjavil:

TPU je bullshit bench... so intel biased tech site.

Pa ne, da bi sploh gledal AMD vs Intel.
Oni nekako zmeraj prikazej razliko med intel old gen vs new gen.
I7 8700K je skylake tech in je navit na 4.7GHz!!! I9 10900k je tud skylake tech (brez zamere) in je 10c/20t, ampak bo sel samo okoli 5-5.1GHz in ne 5.3GHz.
««
519 / 626
»»