Forum » Strojna oprema » AMD ZEN - nova X86 Jedra
AMD ZEN - nova X86 Jedra
Temo vidijo: vsi

PrimozR ::
Samo kakor gledam je tale 4650G cisti p/p overkill glede na vanila 3600, kaj sele X/XT, ce gledas pac gaming performace in to, da dobis dzabe se dokaj solidno grafo.
Funtech ga ima cca 15€ cenej kot 3600
Če ti P kot performance zadostuje, je valda overkill. Če ti je iGPU performance preslab, potem... hja, je brezveze kupovati APU, kjer dobiš še GPU (ki ga ne potrebuješ) in po možnosti nižje frekvence, manj jeder, itd., za isti denar, ampak raje kupiš navadnega Ryzena. Vse je odvisno od perspektive. Je pa dejstvo, da iGPU, tudi Ryzen varianta, ni za vse. In ne, ne govorim, da so Intelovi GPU-ju boljši, daleč od tega, primerjam izključno z diskretnimi karticami :)
BTW, a je kak APU certificiran v rangu FirePRO-jev? To bi znala biti tržna niša AMD-ja, thin and light CAD workstation brez dGPU-ja :)

Buggy ::
Kot sem bral doloceno prednost napram 3600 dobi zaradi obcutno izboljsanega memory kontrolerja, nekaj izgubi pa zaradi manj cachea.
Kakorkoli za 185Eur me je preprical ze zaradi tega, ker je nekaksen nesojen cudak ;)
Ce bo vse po sreci, ga v petek sestavim z B550 Aorus elite plato in 3600Mhz Rami in povem kaj vec, ce bo sploh laufal :D
Kakorkoli za 185Eur me je preprical ze zaradi tega, ker je nekaksen nesojen cudak ;)
Ce bo vse po sreci, ga v petek sestavim z B550 Aorus elite plato in 3600Mhz Rami in povem kaj vec, ce bo sploh laufal :D

wooohoo. Pohvale Funtechu, mi je dejansko priskrbel robo v enem dnevu, tako da danes sestavim R5 PRO 4650G + Aorus B550 Elite + Patriot Viper 3600Mhz CL17. dodam se M2 512GB Nvme za sistem in 1TB MX500 SSD za spile (mogoce probam se nov StoreMi2, ki je sedaj na B550 platah, sam bi moral en SSD zrtvovat), vtaknem Aorus 1080Ti iz trenutno aktivne Sandy I7 2600K masine, naredim nekaj sintetike...gaming teste bo pa pol sine sam delal.
Me zanima ce bo sploh opazil kako razliko...spila na 1080p 144hz 1ms IPS monitorju Valorant in Rainbow 6 in dota2 AOC 27G2U
Me zanima ce bo sploh opazil kako razliko...spila na 1080p 144hz 1ms IPS monitorju Valorant in Rainbow 6 in dota2 AOC 27G2U
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buggy ()

Zadeva laufa. Je pa en problem in sicer so napajlni kabli 8pin prekratki na mojem napajlcu, ki sem ga imel za minanje in bo treba vzet napajalnik iz njegove masine, da bom lahko vtaknil not tudi dGPU. Zdej pac laufa na iGPU ...namesceni winsi. Potem se bo zacel dol vlect spile. Prime95 siba na Wraith Prism (za 15EUR) proc na 43 stopinjah default ce prav HW monitor kaze ?!
K sreci telim tamalim (16 let) dol visi za take in drugace CPU/GPU vojne med tabori in zelijo zgolj performancce in RGB :D
ja teli spili na 1080p bojo dobili mogocce nekaj v min FPS, se je pa plata P67 ze pocas poslavljala z BSOD in vcasih se sploh przgat ni hotla tako, da je bilo treba nekaj zamenjat.
za druge spile ki so bolj CPU demanding bo pa tole od oka 100% gain glede na tole
ZA 30EUR vec kot je trenutno pri Funtechu R5 2600 in 30EUR manj kot je R5 3600 se mi zdi 4560G sweet spot..sploh zdej ko dejasko uporabljam iGPU :D
edit: bo temp kar 78 stopinj...sem zdej z drugim toolom spremljal :D
K sreci telim tamalim (16 let) dol visi za take in drugace CPU/GPU vojne med tabori in zelijo zgolj performancce in RGB :D
ja teli spili na 1080p bojo dobili mogocce nekaj v min FPS, se je pa plata P67 ze pocas poslavljala z BSOD in vcasih se sploh przgat ni hotla tako, da je bilo treba nekaj zamenjat.
za druge spile ki so bolj CPU demanding bo pa tole od oka 100% gain glede na tole
ZA 30EUR vec kot je trenutno pri Funtechu R5 2600 in 30EUR manj kot je R5 3600 se mi zdi 4560G sweet spot..sploh zdej ko dejasko uporabljam iGPU :D
edit: bo temp kar 78 stopinj...sem zdej z drugim toolom spremljal :D
Zgodovina sprememb…

FlyingBee ::
Nujno iGPU stestirat in poročaj.
Tistih 43 stopinj pa si imel v idle
Tistih 43 stopinj pa si imel v idle
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan
New Sphincter Kvartet:
Zgodovina sprememb…
- spremenil: FlyingBee ()

tistih 43 stopinj je HW monitor zgleda kazal temp plate I guess.
sem naredil prvo sintetiko in primerjal mojega oldija R5 2600@4GHZ 3200Mhz cl14 RAM ter default R5 Pro 4650G na iGPGU in 3600Mhz CL17 RAM
driverjev za iGPU pa nebi zdej nalagal (nikol ne ves kaksen mess lahko naredis), ker gre jutri not 1080Ti ter napajalec iz stare masine.
Ce bom imel voljo se bom pa se z BIOS-om mal poigral pa kej potweekal, ker zdej je to sam bolj kot ne not vrzeno in RAM dan na 36 multi.
Mojo bakico R5 2600 sem tweekal dva dni :D
sem naredil prvo sintetiko in primerjal mojega oldija R5 2600@4GHZ 3200Mhz cl14 RAM ter default R5 Pro 4650G na iGPGU in 3600Mhz CL17 RAM
driverjev za iGPU pa nebi zdej nalagal (nikol ne ves kaksen mess lahko naredis), ker gre jutri not 1080Ti ter napajalec iz stare masine.
Ce bom imel voljo se bom pa se z BIOS-om mal poigral pa kej potweekal, ker zdej je to sam bolj kot ne not vrzeno in RAM dan na 36 multi.
Mojo bakico R5 2600 sem tweekal dva dni :D
Zgodovina sprememb…

Horas ::
jao tk lep komp met na tleh je greh, pa še praha je na tleh ki ti ga vleče not, ja sj vem če maš filter spredi...
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

FireSnake ::
Od tega filma je ples s kačo tisto tapravo (tik preden pokažejo zobe in vse pokoljejo).
Pardon, da sem skrenil iz teme a v tem primeru sem moral!
Da ne bo čisto mimo:
take dobre novice prihajajo, da me počasi ma, da bi kaj novega kupil in vgradil v svoje čurunalo
Al pa potešil željo z nabavo ProBooka - neverjetne cene v tujini, pri nas malo manj.
Pardon, da sem skrenil iz teme a v tem primeru sem moral!
Da ne bo čisto mimo:
take dobre novice prihajajo, da me počasi ma, da bi kaj novega kupil in vgradil v svoje čurunalo

Al pa potešil željo z nabavo ProBooka - neverjetne cene v tujini, pri nas malo manj.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()

Pa vintage tipkovnica.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:

D3m ::
Pa prjektor pa laptop....
PA STOL, KI IMA PODPIS OD LE'PUSS. :D
PA STOL, KI IMA PODPIS OD LE'PUSS. :D
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: D3m ()

@horas: comp je pri meni zgolj zacasno, ker smo ga z mulci sestavljal pol gre dva stuka visje in predvidevam, da ga bo tamal dal rs na mizo :D
@hojnikb: poglej kaj mi je na usnejenm stolu tale bastard od macka naredu ko jebil se mlad :D
@FlyingBee: sem restore point naredu pa namestil driverje in zagnal primerjavo moje bakie R5 2600 z 1080ti in default Pro-ja. Samo 1080p sem nastimal pri obeh ker sem jaz na 1440p ostalo default
za integrirko tole cist kul IMO
D3M: na levi mas se moj cockpit za simracing za anlizirat :D
@hojnikb: poglej kaj mi je na usnejenm stolu tale bastard od macka naredu ko jebil se mlad :D
@FlyingBee: sem restore point naredu pa namestil driverje in zagnal primerjavo moje bakie R5 2600 z 1080ti in default Pro-ja. Samo 1080p sem nastimal pri obeh ker sem jaz na 1440p ostalo default
za integrirko tole cist kul IMO
D3M: na levi mas se moj cockpit za simracing za anlizirat :D
Zgodovina sprememb…

Senior Dev ::
Drugje pa maš prepoved in se moraš obnašat letom primerno? Če nagajaš dobiš po riti? Zanimivo, moram priznat.

ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

Mans cave. Vprašanje ostaja kakšen comp bo zase zrihtal, za mulce je že poskrbel.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:

Drugje pa maš prepoved in se moraš obnašat letom primerno? Če nagajaš dobiš po riti? Zanimivo, moram priznat.
to pa itak. Je pa moja vsaj vedno zadnja, Da draga :D
Drugac pa, kaj pa pomeni se obnasat letom primerno? To da se ukalupis v neko sfero in blejes kot je tem letom primerno, ali da furas svojo sceno neglede kaj drugi delajo ali mislijo o tebi?
jaz sem bil vedno out of the box tip..nikoli mainsream!
Zgodovina sprememb…

Hm, zanimivo, Laško na prvi sliki, na zadnji pa Union. WTF?

New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:

D3m ::
Vsa ta inštalacija in ti se sekiraš za porabo štroma. :D
Vidim merilec štroma pri razdelilcu. xD
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: D3m ()

Za porabo se nikoli nisem sekiral. To imam zgolj iz testnih namenov, ker so eni na ST upiljeni na porabo in sem delal pac refrencne teste :D
Moras bit pac kredibilen ko podajas info se mi zdi in tak tool prav pride.
Moras bit pac kredibilen ko podajas info se mi zdi in tak tool prav pride.
Zgodovina sprememb…

Senior Dev ::
Vsa ta inštalacija in ti se sekiraš za porabo štroma. :D
Kaj če ima žena stroga pravila igre in ko pokuri 10kWh gre varovalka za to sobo ven?

ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

Seveda, poraba je za marsikaj važna. Sicer pa koliko si nameril brez dGPU?
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:

DarwiN ::
Bistvo je tukaj, da je med PCIE3 8x in PCIE3 16x dvakrat višja prepustnost, medtem ko bo 3090 le ~50% hitrejša od 2080Ti.
Po teh testih je PCIE3 x8 le za odtenek prešvoh za 2080Ti.. V grobem bi bilo dovolj 9 PCIE linij. Če ta promet povečaš za 50%, pomeni da mora bit 13-14 PCIE3 linij polna kapa za 3090. Tko da po logiki ne bi smelo bit razlike med PCIE3x16 in PCIE4x16. A ne?
Po teh testih je PCIE3 x8 le za odtenek prešvoh za 2080Ti.. V grobem bi bilo dovolj 9 PCIE linij. Če ta promet povečaš za 50%, pomeni da mora bit 13-14 PCIE3 linij polna kapa za 3090. Tko da po logiki ne bi smelo bit razlike med PCIE3x16 in PCIE4x16. A ne?
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()

So se tudi na techspot spraševali ali naj imajo amd sistem z x570 in 3950x s pcie4 za benchmark ali obstoječi pcie3 intelov 10900k.
Ugotovili so, da nima veze, sistem z Intelom je v povprečju hitrejši. Mogoče se bo z zen3 kaj poznalo, ampak takrat bo tudi Intel z pcie4.
Ugotovili so, da nima veze, sistem z Intelom je v povprečju hitrejši. Mogoče se bo z zen3 kaj poznalo, ampak takrat bo tudi Intel z pcie4.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:

Mr.B ::
So se tudi na techspot spraševali ali naj imajo amd sistem z x570 in 3950x s pcie4 za benchmark ali obstoječi pcie3 intelov 10900k.
Jp,
Če NV reče PCIe4 does metter, je intel prisiljen dati ven karkoli. Dobro se morajo pučutiti tisti, ki so kupili Gen10 proce.
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

Wrop ::
Eni bi se dobro počutili četudi bi pri 10. gen dobili pcie 2.0. Važno, da zmaga za par % v selektivno izbranih testih.

globoko grlo ::
Kolk bo ta pcie 4 prišel prav pri 1080p gamingu?
Ker kolkr vem, že 1650S lepo poganja špile na 1080p. Edin ni pa 144 fps na 144 Hz pa 4K resoluciji, to pa res.
Ker kolkr vem, že 1650S lepo poganja špile na 1080p. Edin ni pa 144 fps na 144 Hz pa 4K resoluciji, to pa res.
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

AapocalypseE ::
2080 Ti komaj izkoristi v celoti 3.0 x8 oz. 2.0 x16, tako da s pcie 4 trenutno ne pridobiš nič in še nekaj let bo tako.

Vuli ::
pri grafičnih ne igra vloge, še. je pa videt, da od mid range up igra vlogo ali je pci-e 3.0 x4,x8 ali x16.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Vuli ()

Mr.B ::
AapocalypseE je izjavil:
2080 Ti komaj izkoristi v celoti 3.0 x8 oz. 2.0 x16, tako da s pcie 4 trenutno ne pridobiš nič in še nekaj let bo tako.
Ce bo 3090x bila 24GB, se premikanje takega seta pozna. Pri igricah? vprasanje, ze sedaj testirajo na 2080 ti, da se razlike pri procesorjih sploh poznajo.
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mr.B ()

Vuli ::
yup. zanimvo, na linus video ima ime WST.., bo pa CTR..
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

globoko grlo ::
Sam ne vem zakaj so sam underclockal? Pravjo, da so porabil 30W manj štroma pa malenkost pridobil na perfu. Niso se pa spuščal v večji overclock, ker kao primerek CPUja ni bil ok?
Al sem kj spregledal?
Al sem kj spregledal?
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

FireSnake ::
Če leti tvoje pisanje na tole:
https://www.notebookcheck.net/1usmus-un...
Da. Površno bereš.
Kako bi povečali zmogljivost, če bi "underclockali"?
Oni so "undervoltali".
Še vedno pa ne vem od kje številka 30. Zato menim, da tvoje pisanje ne leti na ta link.
https://www.notebookcheck.net/1usmus-un...
Da. Površno bereš.
Kako bi povečali zmogljivost, če bi "underclockali"?
Oni so "undervoltali".
Še vedno pa ne vem od kje številka 30. Zato menim, da tvoje pisanje ne leti na ta link.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()

Wrop ::
0.1 V manj se lahko precej pozna pri porabi. 20 % manj pri 150 W porabi bi lahko prineslo tistih 30 W.

Silici ::
To je zadj tisti pravi tuning oprijem, pri intlu so napredni, že dobiš gratis cooler za undervolt, z malo sreče ostaneš na stock frekvenci s takim coolerjem.

Za več perf kupiš boljši kuler.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet: