» »

AMD ZEN - nova X86 Jedra

AMD ZEN - nova X86 Jedra

Temo vidijo: vsi
««
311 / 626
»»

tikitoki ::

FlyingBee je izjavil:

Gcn vlečejo 7 let, prej so pa na 2 leti menjali. Kaj bi ti sumil, zakaj tak zaostanek v igrah?

To je natolcevanje. In želi tehnično razlago.

Intel cpu arhitekturo vleče že dlje.

gendale2018 ::

lol to je nekje na nivoju tega, da bi rekel, da intel vleče ppro arhitekturo že skor 30 let
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

Predator X ::

FireSnake je izjavil:

klinker je izjavil:

Hja, sej ti noben ne brani dat kontra nasim po tvoje nebulozam, ce ves kaj vec ;)

Ne boš verjel a človek se počasi malo najé teh vaših neblouz.
Kaki kontra? Preprosto vprašanje je bilo. Kaj je pa sledilo pa tako lahko preberemo.
In meni se da preganjat tukaj, po forumu, z vami na nivoju, ki ni dorasel niti osnovni šoli (še za vrtec nisem prepričan)? Ja, seveda.
Sploh ne gre za to, kaj jaz vem in kaj ne. Hotel sem povedati samo to, da eni natolcujete (dopuščam možnost, da to ploh ne leti nate, ker sem, glede na tok debate, le-to začel spremljati bolj bežno) o stvareh, ki jih samo bežno poznate in vlečete "zaključke" od tam, kjer sonce ne posije.
Za pričakovati je (smo na tehničnem forumu), da bo nekdo, ki nekaj trdi, pokazal vsaj osnovno znaje. Oziroma se v zadevo poglobil. No, to ni vrlina današnje mladeži in debata je temu primerna.

Na koncu: ne gre za to, da jaz čemu nasprotujem. Ampak me bega ena stvar in sicer: "kaj oni vedo, česar jaz ne vem".

Vem, preveč pričakujem, ker že vprašanja (nekateri) ne razumete.

opeter je izjavil:

Eno vprašanje: a so že kakšne informacije, kdaj pride 3. generacija Ryzenov z vgrajeno grafiko?

Letos ... mislim, da skupaj z ostalimi, ki nimajo vgrajene grafike.
Vedno se jih je omenjalo skupaj z ostalimi.

AMD verjetn ima nek nov arch v pripravljenosti oziram ga pripravljajo.
Pa tudi ta verjetno ne bo za large die, ampak narejen za multi die.

Zdej tudi intel že nekak govori o stackanju, kar je velik problem zaradi powerja ter temperature. Recimo HBM je neverjetno vroč pa tud požrešn.
Prvo pričakujem multi die GPU. Možno je, da bodo šli delat I/O die tudi za GPU ... AMD ima že nek sistem (HSA) ima izkušnje glede tega in trenutno vse kaže na to, da bomo kmalu dobil MCM čip HBM + CPu + GPU.

Zdej se na polno govori o RT. RT so kr bandwidth požrešni...

FlyingBee ::

tikitoki je izjavil:

FlyingBee je izjavil:

Gcn vlečejo 7 let, prej so pa na 2 leti menjali. Kaj bi ti sumil, zakaj tak zaostanek v igrah?

To je natolcevanje. In želi tehnično razlago.

Intel cpu arhitekturo vleče že dlje.

Senitel je pisal kako je GCN naprednejši od takratne generacije geforcov, bilo je v času Keplerja. Od Maxwella naprej bi že bil čas, da AmD nekaj spremeni. Seveda se to vse nanaša na igre, v compute so boljši, ampak to je že prosumer trg.

dolenc ::

Zakaj sumiš, da je ravno zasnova GCNja zasterela/problem?

Za igre sumim, da je, vse ostale teoretične zmogljivosti ima VII v vrhu ponudbe. Prej so prej menjali in bili konkurenčni, zdaj so pa v vse večjem zaostanku.

Zgodovina sprememb…

tikitoki ::

gendale2018 je izjavil:

lol to je nekje na nivoju tega, da bi rekel, da intel vleče ppro arhitekturo že skor 30 let

O lej, kako macka zacvili, k ji na res stopis:).

FireSnake ::

dolenc je izjavil:

To je bilo moje osnovno vprašanje. Nima smisla več vrtat.

Že maja? Sicer govorice, a jaz sem presenečen:
https://www.tomshardware.com/news/mothe...
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

hojnikb ::

dolenc je izjavil:

ker v igrah skuri skoraj 2,5x več štroma kot primerljiv geforce ?
To ni problem faba.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

D3m ::

FireSnake je izjavil:

dolenc je izjavil:

Že maja? Sicer govorice, a jaz sem presenečen:
https://www.tomshardware.com/news/mothe...

Nekaj se dogaja.

Maja je 50.obletnica AMD.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: bfranklin ()

klinker ::

FireSnake je izjavil:

dolenc je izjavil:

Kaj bi ti vrtal? Ce grafa zre in se greje vec ter da manj od sebe kot konkurenca, kljub temu da zadevo pilijo ze 7 let, je krivo kaj?

Preberi še enkrat vse kar smo napisali.

dolenc ::

Jaz ne vem, ker nisem inženir, zato pa vprašam.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dolenc ()

7nm pa 300w, ker so frekvence navite do amena. Fab imajo superioren, arch pa očitno ne, fanboyem pa gre to v nos, itak.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: sirotka ()

Ker (tehnično) ne znaš razložit začneš s tem tvojim "fanboy" sranjem?
Najprej si sramota za slovenski jezik. Nadalje se pa še kar smešiš. Raje nehaj. Mi smo že.

Ko boš ti napisal zakaj ni gcn vzrok, tehnično, bom pa še jaz zakaj je, ok?

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: camx ()

Wrop ::

Človek vpraša, ko že nekateri govorite kako je GCN slab in za v smeti ter da v igrah ne dosega konkurence, pa še poraba je večja, itd... kaj je arhitekturi vzrok, da je slaši od konkurence.
Večja poraba o arhiketuri ne pove kaj veliko. Bi pa od forumskih znalcev človek pričakoval malo bolj konkreten in tehničen odgovor. FireSnake se bo pač moral načakati.

Sem zelo vesel, da nekateri razumete mojo zagato.

In nekateri omenjajo uporabnika Senitel. Ja SEVEDA je nehal pisati na tem forumu, če je moral pa prebirati to gnojšnico. Človek je pisal take objave, da sem (ko sem utegnil) zraven bral wikipedio, da sem nekatere stvari sploh razumel. Pa mi procesorska arhitektura ni ravno tuja. Rad se pa kaj naučim.

Eni pač iz riti potegnejo, da "je to tako". Ko postrežeš s pomisleki si pa ti:
- tisti ki naj dokaže nasprotno ali
- "fanboy".

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

AMD ima po specifikacijah močnejše grafične oz. je vsestranska. Treba se je vprašati ali igre in driverji sploh izkoristijo ves potencial, ki ga GCN grafa ponuja.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

Torej GCN ni imel nič pri izboljšavah, ki so jih dosegli napram TeraScale? Mogoče je bil le prehod na 28nm zaslužen za to. Tudi, če bi Senitel uletel in razložil zakaj gcn ni ali je problem pri perf v igrah, bi ravno toliko razumeli dejansko kaj se dogaja kot zdaj.

No, vaju z Wropom držim za besedo, naslednjič kar lepo tehnično razložita svoje mnenje glede tehnologije oziroma rezultatov testov.

D3m je izjavil:

AMD ima po specifikacijah močnejše grafične oz. je vsestranska. Treba se je vprašati ali igre in driverji sploh izkoristijo ves potencial, ki ga GCN grafa ponuja.

D3m, kaj pa trosiš, prosim razloži tehnično, ne pa sklepat kar tako.

Zgodovina sprememb…

FlyingBee je izjavil:

Torej GCN ni imel nič pri izboljšavah, ki so jih dosegli napram TeraScale? Mogoče je bil le prehod na 28nm zaslužen za to. Tudi, če bi Senitel uletel in razložil zakaj gcn ni ali je problem pri perf v igrah, bi ravno toliko razumeli dejansko kaj se dogaja kot zdaj.

No, vaju z Wropom držim za besedo, naslednjič kar lepo tehnično razložita svoje mnenje glede tehnologije oziroma rezultatov testov.

Seveda je imel.

Iz grafike so prešli na compute.

Tukaj imate razlike med VLIW in GCN.

https://www.anandtech.com/show/4455/amd...
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

Wrop je izjavil:

Človek vpraša, ko že nekateri govorite kako je GCN slab in za v smeti ter da v igrah ne dosega konkurence, pa še poraba je večja, itd... kaj je arhitekturi vzrok, da je slaši od konkurence.
Večja poraba o arhiketuri ne pove kaj veliko. Bi pa od forumskih znalcev človek pričakoval malo bolj konkreten in tehničen odgovor. FireSnake se bo pač moral načakati.

Vega VII in vse karte od ~2011 so evolucije GCNja. GCN, kot je očitno, je compute friendly arhitekura, kar pomeni, da zna dober delat z general purpose taski. Kar je super za računske karte, ne pa kaj prida za gaming.

Evolucioniranje obstoječe arhitekure pač nemore prinset nekih drastičnih izboljšav, če zadeve ne nardiš frišno z nekim ciljnim namenom (ie gaming).

Pol je tuki še dokaj bandwidth inefficient design. Z razlogom so že pred časom šli na hbm; z gddr5 takrat enostavno nebi bli več konkurenčni; niti v performancu niti po porabi.

Pol so tuki še kakšni bedni bottlenecki, kot je recimo število ROP enot na ostale specifikacije.

Pa seveda R&D budget RTGja je dost manjši kot Nvidie. To se lepo kaže, da sekajo vsak možni ovinek in iščejo vse možne bliznjice, da so še vedno v igri.

Z drugimi besedami; če hočejo bit še naprej konkurečni v _gaming_ segmentu, rabijo clean sheet design z igrami v mislih. 500W kartic si noben ne želi, niti noče (poleg tega da so z večjo uporabo še druge implikacije kot je drazji vrm sklop, bolši cooling, bol kompleksen pcb itd itd).

Tako da power efficiency je first and foremost zelo bistvenega pomena, ker omejuje marsikaj. Tisti, ki misli drugače; i've got news for you, kaj se lahko zgodi, ko vržeš efficiency out of the window.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Točno tako, na anandtech linku pa je tudi tehnično opisan GCN
Moving on, it's interesting that GCN effectively affirms most of NVIDIA's architectural changes with Fermi. GCN is all about creating a GPU good for graphics and good for computing purposes; Unified addressing, C++ capabilities, ECC, etc were all features NVIDIA introduced with Fermi more than a year ago to bring about their own compute architecture. I don't believe there's ever been a question whether NVIDIA was "right", but the question has been whether it's time to devote so much engineering effort and die space on technologies that benefit compute as opposed to putting in more graphics units.

klinker ::

FireSnake je izjavil:

Ti si tudi tu marsikaj iz riti potegnu, poleg tega da tu samo svojo luno sproscas in nic drugega, ker ce bi bolje bral, vedno omenjam primerjavo s konkurenco. Napram konkurenci je zadeva pac drek, sama po sebi me pa ne briga kaj je. Nekoc je zadeva blestela, danes pa je konkurenca sla mimo, ker ce nekaj po 7 letih glancanja samo vedno manj sije, verjetno nekaj ne stima, ane. Fakin logic, ane.
In ja, eni pac razmislimo s svojo glavo, glede na svoje potrebe, ne rabim doktorirat iz GPUjev, da vem kaj bom kupu. Grafe ne rabim zato da vem vse mikrodetajle o proizvodnem procesu itd, ampak je zadeva neko orodje, ki necemu sluzi tako da razen tega kaj dobim za svoj namen in denar, me kot kupca ne briga zakaj in kako, ampak le p/p/w.
Sicer pa kot sem ze napisal, bo jasno z izidom Navija, ki btw ni dzabe brez high-end razreda. Ne pricakujem kaj vec kot performans med 2060 in 2070, z ene 50-100W vec porabe.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: klinker ()

Ok, zen tema. Kaj pravite cl19 3600mhz rami za 2700x oziroma enkrat najnovejšo itaracijo, ki bo šla na b450.

Zgodovina sprememb…

klinker je izjavil:

FireSnake je izjavil:

Ti si tudi tu marsikaj iz riti potegnu, poleg tega da tu samo svojo luno sproscas in nic drugega, ker ce bi bolje bral, vedno omenjam primerjavo s konkurenco. Napram konkurenci je zadeva pac drek, sama po sebi me pa ne briga kaj je. Nekoc je zadeva blestela, danes pa je konkurenca sla mimo, ker ce nekaj po 7 letih glancanja samo vedno manj sije, verjetno nekaj ne stima, ane. Fakin logic, ane.
In ja, eni pac razmislimo s svojo glavo, glede na svoje potrebe, ne rabim doktorirat iz GPUjev, da vem kaj bom kupu. Grafe ne rabim zato da vem vse mikrodetajle o proizvodnem procesu itd, ampak je zadeva neko orodje, ki necemu sluzi tako da razen tega kaj dobim za svoj namen in denar, me kot kupca ne briga zakaj in kako, ampak le p/p/w.
Sicer pa kot sem ze napisal, bo jasno z izidom Navija, ki btw ni dzabe brez high-end razreda. Ne pricakujem kaj vec kot performans med 2060 in 2070, z ene 50-100W vec porabe.

Prav imaš! Vprašanje: "zakaj je ravno GCN kriv", sem potegnil iz riti.
In vse, kar sem dobil so natolcevanja in žalitve. Tvojemu zadnjemu pisanju pa lahko dodamo še: izmotavanje.

Potegnimo črto: da je GCN kriv je plod vaše domišljije (zgornje pisanje to tudi dokazuje). Bilo je veliko napisanega, a niti en stavek ni podkrepil tega, kar trdite.
Zato sem tudi napisal, da se že nehajte smešiti.

Hkrati pa je to tudi zadnji prispevek na to temo.

gddr85 ::

v desktop gamingu gcn pač zaostaja in tukaj je nvidia v ospredju, sicer pa pogledaš lahko zadnjo 7nm gaming "noviteto" aka radeon 7 ;)

Heheh, kakšen šaljivec ta FireSnake.

Gledano drugače je Radeon VII čisto ok, za gaming.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

BIOS na moji Asuski sem posodobil, saj ga nisem že vse od nakupa.
Zdaj sem pripravljen na serijo 3000.

Razmišljam, da bi vzel 3600X.
Glede na 2700X zbijem porabo in še pridobim na zmogljivosti.

Kero Asusko imaš?

P.S.

Novejši test Vega VII.

https://www.guru3d.com/articles-pages/a...
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

Sn pozabil, haha.

Tole, se mi zdi:
https://thinkcomputers.org/asus-prime-x...

Upam, da se ne lažem. Bom jutri preveril.

Porabo?

In vse, kar sem dobil so natolcevanja in žalitve. Tvojemu zadnjemu pisanju pa lahko dodamo še: izmotavanje.

Potegnimo črto: da je GCN kriv je plod vaše domišljije (zgornje pisanje to tudi dokazuje). Bilo je veliko napisanega, a niti en stavek ni podkrepil tega, kar trdite.

Kaj bi še druga rad ? Smo ti že neštetokrat podkrepil inferiornost GCNja z raznimi grafi porab. Razloži mi nekaj; če arhitekura ni problem, pa fab je nekje primerljiv z konkurečnim, od _kod_ taka razlika v efficiency ? Kozmični žarki ?
#brezpodpisa

Ja ampak, pogovarjate se o gamingu.
Problem ni samo arch, tud arch GCN bil kr konkretno hiter, če bi se igre razvijale v to smer.

Radeon VII ~ 331mm^2
https://www.guru3d.com/articles_pages/m...

Če bi nvidia overvoltala svoje gpu in jih postavila na -50MHz max OC bi rad videl porabo pascalov, ki so v osnovi kr power limited.
Sicer se strinjam, da je učinkovitost problem. Ni pa to tako velika razlika kot se vidi.

Tudi HBM ni nedolžen pri porabi... ker pa tele RTje tako radi omenjate, mislim, da je RT kr nuca bandwidtha.

Zgodovina sprememb…

Ssj so mu gddr6 dali.

Ravno point HBMja je nizka poraba glede na bandwidth. Daj gddr5x al pa 6 na 1TB/s pa primerjaj z istim HBM
#brezpodpisa

60W pri RADEON VII

Zgodovina sprememb…

hojnikb je izjavil:

Kaj bi še druga rad ? Smo ti že neštetokrat podkrepil inferiornost GCNja z raznimi grafi porab. Razloži mi nekaj; če arhitekura ni problem, pa fab je nekje primerljiv z konkurečnim, od _kod_ taka razlika v efficiency ? Kozmični žarki ?

Vsakega po malem. Še najbolj so tovarniške nastavitve voltaž.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

tovarniške nastavitve nebojo povzročle 2,5x efficiency drop. Kaj misliš, da proizvajalci nebi optimiziral vsak W (within reason) ?

Vsak prihranjen W pomeni prihranek na coolerju, pcbju, vrmjih......
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

hojnikb je izjavil:

tovarniške nastavitve nebojo povzročle 2,5x efficiency drop. Kaj misliš, da proizvajalci nebi optimiziral vsak W (within reason) ?

Seveda, da ne. To bodo naredili za malo dražjo varianto z XXX Gaming nazivom. Tok, da se bo malo poznalo.

GCN je all-around čip.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

hojnikb je izjavil:

kakšen 2.5x efficiency?
https://www.computerbase.de/2019-02/amd...

karte, ki se višje clockajo (xxx edition) majo kvečjemu višji leakage in s tem še slabšo porabo.

Predator X je izjavil:

hojnikb je izjavil:

kakšen 2.5x efficiency?

novejši fab in undervolt, pa še vedno ne dosega efficiency ? Yup yup
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

to je pa recimo če primerjaš primerljivo z primerljivim (oba 12nm faba).....

2

,

5

x
#brezpodpisa

hojnikb je izjavil:

karte, ki se višje clockajo (xxx edition) majo kvečjemu višji leakage in s tem še slabšo porabo.

Predator X je izjavil:

hojnikb je izjavil:

kakšen 2.5x efficiency?

novejši fab in undervolt, pa še vedno ne dosega efficiency ? Yup yup

Sej je tam tam.
Morš pa tud upoštevat, da ima VII 1TB/s bandwidtha in ~60W (HBM2) in se jo spravi na ~210W porabe. RTX 2080 pa samo 0,5TB/s.
Sicer GCN je all arounder in mu bandiwdth ne pomaga veliko v gamingu... so še druge stvari, ki ga limitajo. Nikakor pa to ne pomeni, da AMD nima šanse.. ima tehnologijo, software in vse. Poreben bo samo čas in veliko $$$$$.

hojnikb je izjavil:

to je pa recimo če primerjaš primerljivo z primerljivim (oba 12nm faba).....

2

,

5

x

RX 590 je max oc in ima 85% več kompute powerja.

Zgodovina sprememb…

Against AMD's Radeon RX 590, which was just recently released and uses a 12 nm production process too, the Ventus is 2.5x more power-efficient; that's 250%!
#brezpodpisa

Jarno ::

nVidia ima par dobrih fint implementiranih, ker sem primerjal raw performance med Radeonom VII in RTX 2080.
Radeon VII prednjači po specifikacijah (bandwidth, pixel & texel fillrate, fp performance).
Pri AMD ju bi se lahko zamislili nad možnimi fintami in kakšno implementirali, imo.
Sicer pa se vidi, da lahko amd-jeva kartica včasih brute-forca performance (Strange Brigade, BF V, Dirt 4, Prey...).
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

hojnikb je izjavil:

Against AMD's Radeon RX 590, which was just recently released and uses a 12 nm production process too, the Ventus is 2.5x more power-efficient; that's 250%!

Jah TPU in njihova poraba. Sej po njihovem je bil tud kepler odličen napram GCNju.

Morš pa tud upoštevat, da ima VII 1TB/s bandwidtha in ~60W (HBM2) in se jo spravi na ~210W porabe. RTX 2080 pa samo 0,5TB/s.

utterly pointless za gaming karto. Tudi če bi mela sam 100GB/s bandwidtha, pa če bi se obnesla enko v igrah, je to to.

Nikakor pa to ne pomeni, da AMD nima šanse.. ima tehnologijo, software in vse. Poreben bo samo čas in veliko $$$$$.

Česar RTG nima in je najbolj bistven pri tem.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

hojnikb je izjavil:

utterly pointless za gaming karto. Tudi če bi mela sam 100GB/s bandwidtha, pa če bi se obnesla enko v igrah, je to to.

Na čem si ti?
Mene zanima kako bo radeon VII poganjala RTje v cryenginu.
««
311 / 626
»»