» »

AMD ZEN - nova X86 Jedra

AMD ZEN - nova X86 Jedra

Temo vidijo: vsi
««
251 / 623
»»

FireSnake ::

RegulusDraco je izjavil:

ja, saj. prednost am4 je namišljena, ker jaz pravim tako. Kupiš 2700x in počakaš na naslednji socket.
Oziroma zdaj se najbrž že splača počakat 3700x.

Tako. Sem ti popravil.

Ni za kaj! ;)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

RegulusDraco ::

beggining to hate team red. Kupiš intel in imaš mir. Kupiš AMD in si del religije.
A coding sequence cannot be revised once it's been established.

klinker ::

ziga1990 je izjavil:

eh zakaj bi tako pogosto sploh menjal komponente razen če kaj crkne jaz bom obdržal svojo 1700 dokler ddr5 ne pride ven ali pa ne crkne

Tako je. S tega vidika je tako dolg support brezvezen. 2 generaciji sta ok, kaj vec pa nesmisel ker bos vedno butnu ob kako omejitev. S tem si pa se oni dodatno omejujejo razvoj, ker mora nov cpu delat na 3-4 leta starem chipsetu, namesto da bi stisnili cim vec iz cpuja s pomocjo novega chipseta.

RegulusDraco je izjavil:

beggining to hate team red. Kupiš intel in imaš mir. Kupiš AMD in si del religije.

O cemu ti to? A z Ryzenom nimas mira?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: klinker ()

ziga1990 ::

RegulusDraco je izjavil:

po resnici povedano nisem rdeč,ne zelen in ne moder team ampak ko nagrajujem stvar pogledam in preberem teste in kake izkušnje uporabnikov in potem se odločim kaj bom vzel.
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900

Tocno tako.
Glede na potrebe, finance, prednosti in slabosti se izbere kar je trenutno na trgu. Kake barve je, nema nobene veze.
Ta trenutek je Intel obsolete s svojimi cenami, ker boljsi je pri samo eni kljukici. Poraba, gretje, MT in cena sta pa povsem na strani Ryzena.

gddr85 ::

RegulusDraco je izjavil:

v bistvu kupiš kar želiš in se ne obremenjuješ s forumom ;)

klinker je izjavil:

O cemu ti to? A z Ryzenom nimas mira?

očitno ne. Očitno je treba ryzna nadgrajevat vsaki 2 leti, da je ta am4 taka hudičeva prednost.

Intel kupiš in je čez 10 let še vedno odlično delujoč. In to navadn 4 jedrnik. Pri amd pa rabiš 16 threadov, da je uporaben, zgleda. Če kupiš zdaj slučajno 8 threadnika, bo tako bedasto zanič, da ga boš moral čez 2 leti vreči v smeti in na srečo boš lahko na isto matično dal 16 threadnika.

Zgodovina sprememb…

A res?
A Ryzen kr crkne po 2 letih? :))
Pusti ti ta support ki ga fanboji tolko hvalijo na stran.
V bistvu nimas pojma kaj pises, to je dejstvo ;)

sodeč po mnenju AMD fanboyev postane AMD procesor neuporaben po 2 letih in ga moraš nujno upgradat.

Sodeč po njihovem mnenju se danes splača kupit AMD procesor da prišparaš in imaš samo 10% slabši performance proti intlovemu 8700. Čez 2 leti pa kupiš spet amd cpu za novih 350 € in boš imel procesor, ki bo takrat 10% boljši kot trenutni 8700x in spet 10% slabši kot to kar bo takrat imel Intel na zalogi. Omg kak prihranek. Total win po mnenju team rad fanboyev.

Amd se kupi ker se prihrani. Nima smisla vsaki 2 leti kupit novega.

Počasi razumem treera lol.

D3m ::

Kdor hoče nadgradi. Kje je problem?
|HP EliteBook|R5 6650U|

ziga1990 ::

D3m je izjavil:

Kdor hoče nadgradi. Kje je problem?

ga ni samo osebno ne vidim razloga zakaj bi na leto ali 2 menjal delujoče komponente
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900

KAVINSKY ::

tony1 je izjavil:

AMD je obljubil podobno do 2020 in že tri strani beremo iz zraka potegnjeno jokcanje, da se dogovora ne bo držal.

Ampak, je6enti, Intel se ga pa je. 20 let tega. Vau.

Saj AMD se je že dokazal z socketom AM2+, da je sposoben držati upgrade path ob BIOS updejtih. V njega si lahko vtaknil Athlon 64, Sampron, X2, Athlon 2, Phenom, Phenom 2 in Opterona. Od 1 do 6 jeder. Verjetno bi novejši procesorji še vedno delovali, a se je AMD odločil, da odstrani DDR2 krmilnik iz procesorja in pusti samo DDR3.

Zakaj ne bi upali istega narediti z zen arhitekturo mi ni jasno. Verjetno so že takrat imeli arhitekturo splanirano v naprej. Najslabši možni scenarij je manjša izguba performansa.

ga ni samo osebno ne vidim razloga zakaj bi na leto ali 2 menjal delujoče komponente

Večji smisel ima, če imaš sedaj r5 1600, katerega potem čez 6 let nadgradiš z (rabljenim) r7 3700 in imaš še za par let. Precej manjši strošek, kot če bi kupoval vse na novo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: KAVINSKY ()

Treer ::

RegulusDraco je izjavil:

Tako nekako. Sicer tudi Intel fanboyi najbrž obstajajo (se jih spomnim iz časov Pentiuma 4, ko sem imel sam Athlona), ampak v zadnjem času (no že kar dolgo sedaj) v agresivnosti in obsesiji AMD-jevim ne sežejo do kolen (ne trdim za nikogar tu gor, komur se to zdi, se je sam prepoznal v opisu). Le-ti vsako napoved svoje omiljene znamke pospremijo s huronskim navdušenjem, če pa se istočasno pojavi še kaka težava konkurence (npr tolikokrat omenjena zakasnitev 10 nm) pa padejo v pravi rdeči trans ;((; argumenti, senzibilnost, uvidevnost - to vse leti skozi okno. Se sicer tudi od tule spomnim, da sem lani enkrat bral o tem, da so Intelu šteti dnevi, največ par let do bankrota, lol :))

Mislim amd cpuji so hudi. Ampak tejle religiji pa ne bi rad bil pripadnik. Mi je žal da nisem vzel 8700k dokler je imel še isto ceno kot AMD lol.

mah ne da se mi več. roke pred sabo in gremo začet naprej govorit v transu: A M D, A M D, A M D.....

Zgodovina sprememb…

Wrop ::

RegulusDraco je izjavil:

Mislim amd cpuji so hudi. Ampak tejle religiji pa ne bi rad bil pripadnik. Mi je žal da nisem vzel 8700k dokler je imel še isto ceno kot AMD lol.

Nakup najbolj optimalnega procesorja za dani denar te še ne naredi pripadnika AMD religije. Nakup najboljšega procesorja za igre vsako leto te tudi ne naredi Intel fanatika.
Če si zamudil nakup 8700k imaš še vedno na voljo 8400 za 280 € (mimovrste) ali 8600(K) za 325 €(zadnji kos). Moraš pohiteti, ker naslednji (Ne-K verzija) so po 400 €.
Lahko pa kupiš 1800X za 280 €. Samo če si Intel Inside, se ti lahko posuši roka.

KAVINSKY je izjavil:

Večji smisel ima, če imaš sedaj r5 1600, katerega potem čez 6 let nadgradiš z (rabljenim) r7 3700 in imaš še za par let. Precej manjši strošek, kot če bi kupoval vse na novo.

Tole se v teoriji že sliši fino, ampak v praksi pa najboljši cpu-ji na določenem socketu tudi še lep čas po zamenjavi le-tega držijo visoke cene. Se spomnim, ko sem sam hotel zamenjati 2500k s 3770k, katerih se takrat novih ni dobilo več in so se rabljeni prodajali po takih cenah, da se sploh ni izplačalo (prodajalci so jih tretirali kot nekaj, česar prodaja bi jih osebno prizadela). Na koncu sem plato + proc prodal tako dobro, da sem za novo 1150 matično, 4790k in še dodatnih 8 gb rama doplačal samo malo več kot 200€. Ni bilo računice. Pri AMDju pa ni prav nič drugače - se spomnim ne prav dolgo nazaj so se recimo X6 Phenomi prodajali tudi po 100€ in več.

RegulusDraco je izjavil:

mah ne da se mi več. roke pred sabo in gremo začet naprej govorit v transu: A M D, A M D, A M D.....

Kaj je pa tebe pičilo?
|HP EliteBook|R5 6650U|

Spectre meltdown napad je dobil.

RegulusDraco je izjavil:

sodeč po mnenju AMD fanboyev postane AMD procesor neuporaben po 2 letih in ga moraš nujno upgradat.

Sodeč po njihovem mnenju se danes splača kupit AMD procesor da prišparaš in imaš samo 10% slabši performance proti intlovemu 8700. Čez 2 leti pa kupiš spet amd cpu za novih 350 € in boš imel procesor, ki bo takrat 10% boljši kot trenutni 8700x in spet 10% slabši kot to kar bo takrat imel Intel na zalogi. Omg kak prihranek. Total win po mnenju team rad fanboyev.

Amd se kupi ker se prihrani. Nima smisla vsaki 2 leti kupit novega.

Počasi razumem treera lol.

Ne, ne razumes, se manj pa znas brat zgleda.
To se navaja kot prednost AM4, ne pa nuja. Imas opcijo, ki jo bos lahko koristu ali pa ne. Zase vem da je ne bi, ker furam platformo vedno vsaj 4 leta, trenutno sicer ze 5 leto, server je se celo na 1366 socketu, in ko posodobim, posodobim vse.

FlyingBee ::

Naj se javi junak, ki je kupil am4 in ryzen 3, da bo enkrat v času am4 podpore kupil najnovejšega ryzna oziroma vmes nadgradil z ryznom 7.

Truga ::

Jaz sem kupil amd64, ko je prisel dual core sem upgrejdal na tisto za ceno enega cpuja namesto cele gajbe. Niso sicer pogosto tako veliki preskoki, ampak delat se da isti socket na vec generacijah nima nobene prednosti je pa tud afnanje.

Zakaj pa ne. Tisti, ki kupil R5 1600 za 240 €, bo lahko kupil nek ryzen 4xxx za podoben denar in ga vrgel v isto matično. Tako so obljubili, če ne bo tako, si zaslužijo kritiko.

FireSnake ::

klinker je izjavil:

Tocno tako.
Glede na potrebe, finance, prednosti in slabosti se izbere kar je trenutno na trgu. Kake barve je, nema nobene veze.
Ta trenutek je Intel obsolete s svojimi cenami, ker boljsi je pri samo eni kljukici. Poraba, gretje, MT in cena sta pa povsem na strani Ryzena.

Dodal bi samo še: glede na "luknjavost" :D
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Wrop je izjavil:

Zakaj pa ne. Tisti, ki kupil R5 1600 za 240 €, bo lahko kupil nek ryzen 4xxx za podoben denar in ga vrgel v isto matično. Tako so obljubili, če ne bo tako, si zaslužijo kritiko.

Mogoce bo, verjetno pa ne bo procesor polno izkoriscen, tako kot 2700x ni na 3xx chipsetu, ker XFR2 ne dela enako kot na 4xx chipsetu.
Sploh nocete razumet, da bodo neke omejitve tu, ceprav procesor bo seveda delal, vprasanje pa kako, poleg tega so se druge zadeve na plosci poleg cpuja, ane in par generacij novejse vedno ponujajo nekaj vec.

To ni nič hudega, če samo XFR2 ne dela.

Je Intel večje omejitve delal.
|HP EliteBook|R5 6650U|

https://www.notebookcheck.net/AMD-will-...

Še točno 3 mesece in pridejo novi ZEN procesorju. Se ne splača več kupit novega kompleta. Počakat do izzida novih CPUjev.

Zgodovina sprememb…

AapocalypseE ::

Pa ni dolgo od tega, ko je prišel zen+.

Štancajo to že kot telefone vsako leto ;((

S prvim so morali pohiteti z drugim so naredili kot je treba, s tretjim bodo izkoristili novi proizvodni proces, s četrtim pa morajo na 5gh priti in Intel postaviti pred zid z njegovim 10nm vred, ker počasi pa bo takrat že čas za nekaj boljšega od Skylake archa.

AapocalypseE je izjavil:

Glede na male izboljšave od Zen do Zen+ in na to, da očitno še Zen2 ne bo šel čez 4,5 Ghz, jim kaj drugega niti ne preostane, ker sicer jih bo Intel slej ko prej spet dobil s spuščenimi hlačami...

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

Kdo je koga sedaj dobil?
|HP EliteBook|R5 6650U|

Treer je izjavil:

AapocalypseE je izjavil:

Glede na male izboljšave od Zen do Zen+ in na to, da očitno še Zen2 ne bo šel čez 4,5 Ghz, jim kaj drugega niti ne preostane, ker sicer jih bo Intel slej ko prej spet dobil s spuščenimi hlačami...

To ne ti, ne jst, ne noben tu ne ve na kolko bodo tiktakali dokoncani cpuji.
Ce je 4,5Ghz all core, se lahko gre Intel jokat v kot ;)

Tako kot bi z Vego pri 2.0ghz bila Poor Volta. Bomo videli, Zen ni ravno ljubitelj visokih frekvenc.

BT52 ::

gendale2018 je izjavil:

a si hotel namesto zen3 napisat ddr5 al sem jst neumen pa ne razumem?

>Lahko tudi temu tako rečeš.
jst mu rečem implicitno dogovarjanje, drugi pa tacit collusion :D

Vredu odvisno od osebe Haha.

Wrop je izjavil:

No pa še to. To je kritika bolj na strani proizvajalcev matičnih.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BT52 ()

FlyingBee je izjavil:

Tako kot bi z Vego pri 2.0ghz bila Poor Volta. Bomo videli, Zen ni ravno ljubitelj visokih frekvenc.

Res je.
Zato pa pravim da treba videt kaj bo dal od sebe koncni produkt. Preskok iz 12 na 7nm bi neko razliko mogu nardit. Glede na to da 2700x fura 4Ghz all core, bi na 7nm pricakoval vsaj 4,3Ghz+, kar je ze kr nevarno Intelu.
Jst imam plan naslednje leto nekaj ubost. Intel mi je vsec ker ima ze iGPU, i7 in i9 9xxx sta soldered in frekvence zelo visoke. 100EUR vec mi ne bo problem, ker me tolko stane tudi dGPU z DP porti, tudi visja poraba ne, ker hlajenje imam vedno dobro postimano.
Samo ce bo Ryzen 3xxx na vsaj podobnem nivoju s konkretno nizjo ceno, je izbira jasna.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: klinker ()

BT52 ::

Wrop je izjavil:

Spectre meltdown napad je dobil.

:D

Predator X je izjavil:

ZEN3 naj b bil še na AM4

MIslim,da nimaš prav. Koliko vem z DDR5 po defaltu pride nov socket. Že če bo? Bo tole kvečjemu AM4+. Še tole bo po mojem mnenju presenečenje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BT52 ()

Zakaj pa bi se moral it Intel jokat v kot, če bi šal zen 4.5GHz all core?

Zen se zelo slabo navija, tako da, če ma po defaultu 4.5, ne bo šal nič višje, medtem, ko Intel pa gre višje od reference clockov in gre 5GHz+ all core...

Sploh zdaj, ko bo soldered zadeva in ne bo več čungalunge spodaj, bo še več GHz in manj °C.

Ima Ryzen boljši IPC od Intela. Zato pa rabi 5Ghz da konkurira 4 Ghz od Ryzena.
|HP EliteBook|R5 6650U|

:)) Ryzen boljši IPC, Intel samo konkurira, hahaha ;(( vic leta

Zgodovina sprememb…

D3m je izjavil:

Ima Ryzen boljši IPC od Intela. Zato pa rabi 5Ghz da konkurira 4 Ghz od Ryzena.

Novice iz vzporednega sveta ne veljajo.

Miha20 ::

O ye of litle faith.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Precej blizu so si, žal ima ZEN arch težave z višjo frekvenco, 2600x pri 4ghz že šiša 8700k v porabi pri 4ghz, dočim ima intelov še možne višje frekvence in spet se vse vrti v krogu.

Evo, za dober deal, spodaj link do caseking.de, kjer ponujajo za 380eur pack ryzen 5 1400, 16gb 3ghz ram, wraith cooler in b350 matično. Torej za ceno, bivšo ceno 8700k, samo 1 proc, ki je malo hitrejši.

https://www.caseking.de/king-kits-upgra...

Zgodovina sprememb…

FlyingBee je izjavil:

Precej blizu so si, žal ima ZEN arch težave z višjo frekvenco, 2600x pri 4ghz že šiša 8700k v porabi pri 4ghz, dočim ima intelov še možne višje frekvence in spet se vse vrti v krogu.

Točno, še ena stvar katera se prevečkrat pozabi pri primerjavi - rdeči tulijo kako so sedaj Intel pečke, a je njihov clock per clock p/w še vedno boljši. Če bi se dalo Ryzene čudežno naviti na 5Ghz, bi bili spet dobri stari space heaterji... Sicer pa IPC je nekje 3-5% slabši, potem dosežejo 20% nižje frekvence in smo na 25% zaostanka v single threadu. Glede na skoraj povsem potrjenih 5,5-5,6 Ghz pri 9000 seriji bo to pomenilo že 35% deficit >:D

Zgodovina sprememb…

Iz katere luknje si prilezel s svojimi 5.6 Ghz?

Intel je že sedaj kalorifer. Še čakamo na novo serijo.
|HP EliteBook|R5 6650U|

gendale2018 ::

>5.6 Ghz

a smo že zalaufali nek2 :))
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

gddr85 ::

Treer je izjavil:

FlyingBee je izjavil:

Točno, še ena stvar katera se prevečkrat pozabi pri primerjavi - rdeči tulijo kako so sedaj Intel pečke, a je njihov clock per clock p/w še vedno boljši. Če bi se dalo Ryzene čudežno naviti na 5Ghz, bi bili spet dobri stari space heaterji... Sicer pa IPC je nekje 3-5% slabši, potem dosežejo 20% nižje frekvence in smo na 25% zaostanka v single threadu. Glede na skoraj povsem potrjenih 5,5-5,6 Ghz pri 9000 seriji bo to pomenilo že 35% deficit >:D

a si ziher, da ne bo kr 6ghz?
..seveda s priloženo flaško ln2ja :))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gddr85 ()

Wow. Base clock A N?
|HP EliteBook|R5 6650U|

AapocalypseE je izjavil: