» »

AMD ZEN - nova X86 Jedra

AMD ZEN - nova X86 Jedra

Temo vidijo: vsi
««
249 / 623
»»

Treer ::

Točno tako, samo nekateri tega pač ne razumejo...

Wrop ::

To bomo še videli. Tisti, ki bo rabil največjo zmogljivost pri 4C igrah pri 320p, bo verjetno kupil 8C/16T Intel. Večina drugih bo gledala na trenutne in prihodnje potrebe ter zmogljivost/cena. Če ne bo AMD ponudil več za €, me bo kar presenetilo. Sicer pa ravno ne bi rad da se vrnejo na cene Athlonov 64 FX.

PrimoZ_ ::

Nisem strašen expert za cpu reviewe ampak tule zgleda da je Intel hitrejši priblizno 20% v single thread in za 10% počasnejši v multi thread.
Ryzen pa je trenutno cenejši za cca 140EUR.

Meni vse skupaj deluje kot dober deal, sploh ker sta oba cpu-ja realno gledano zverini.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PrimoZ_ ()

frudi ::

Zgodnji inženirski primerki prve Zen generacije so imeli frekvence 3 GHz in celo nižje.

Če Zen 2 že sedaj, leto dni pred izzidom, dosega 4.5 GHz, je to v resnici noro dobro. V bistvu je to zame vzrok za dvome o tem leaku leaku - 4.5 GHz se zdi skoraj predobro, da bi bilo res, ko smo še tako daleč od izzida.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

RegulusDraco ::

1 leto pred izzidom? Sem mislil da bo Zen2 izšel v začetku leta 2019....je pa res da nisem našel nobene 100% potrditve na to temo.
A coding sequence cannot be revised once it's been established.

D3m ::

PrimoZ_ je izjavil:

Nisem strašen expert za cpu reviewe ampak tule zgleda da je Intel hitrejši priblizno 20% v single thread in za 10% počasnejši v multi thread.

Meni vse skupaj deluje kot dober deal, sploh ker sta oba cpu-ja realno gledano zverini.

Tvoji podatki so stari, sedaj dodaj še min. + 100$ na Intel CPUje ter daljši dobavni rok.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

gendale2018 ::

Wrop je izjavil:

To bomo še videli. Tisti, ki bo rabil največjo zmogljivost pri 4C igrah pri 320p, bo verjetno kupil 8C/16T Intel. Večina drugih bo gledala na trenutne in prihodnje potrebe ter zmogljivost/cena. Če ne bo AMD ponudil več za €, me bo kar presenetilo. Sicer pa ravno ne bi rad da se vrnejo na cene Athlonov 64 FX.

če igraš na 320p priporočam da najprej nameniš denar za očala :))

RegulusDraco je izjavil:

1 leto pred izzidom? Sem mislil da bo Zen2 izšel v začetku leta 2019....je pa res da nisem našel nobene 100% potrditve na to temo.

ja in ne

zen2 arhitektura naj bi bila enkrat v začetku 2019, ampak najprej na epycih, novi ryzeni/threadripperji pa po tem

baje
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

Shijet.

Se pravi vzet zdaj ali pa čakat žnj mesecev, če ne celo 1 leto.

sej če vzameš zdaj itak lahko nadgradiš pol ker bojo pasali v današnje matične

nojs.

Predator X ::

klinker je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Spet bedaki primerjajo CPU za 200 EUR s tistim za 600 EUR. Sej bi bila sramora, ce tolk drazji CPU nebi mel kaj vec za pokazat.

Spet bedak trola neumne cene :)

Predator X je izjavil:

Joj.

AMD ma boljšo tehnologijo kot Intel. To je vsem jasno. Za tist gaming proc ter AVX512 pa verjtno z ryzenom 3000 zrihtal.

Kako boljso, ce 8/16 ne gre mimo 6/12, razen eksplicitno v hard MT.

Boljša v smislu za prodajo ter za večino posameznikov in podjetij.
1 die za vse.

Če pa ti mislš, da je i7 8700K skupaj s delidom ter vodnim hlajenje zelo dobra zadeva... kje pa. Hitra že, ampak je preveč strošđka za tistih par procentov napram R5 2600X (4,2GHz ter 3600-3466 DDR4).

Zgodovina sprememb…

PrimoZ_ ::

D3m je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

Tvoji podatki so stari, sedaj dodaj še min. + 100$ na Intel CPUje ter daljši dobavni rok.

Sem preveril na mlacom strani sedajle in 140e razlike kar drži.
Če pa je kje v tujini 200e razlike pa se bolje.
V vsakem primeru se mi Ryzen za ponujeno zdi dober deal. Sploh ker bo vse več workloada optimiziranega za Mt.

Ahim ::

ziga1990 je izjavil:

intel ne more 10nm procesorja ven dati med tem ko pa AMD ima že ES z 7nm ki je tam tam z intelovim 10nm in da ne omenjam da ima intel težave z dobavo procesorjev in zvišuje cene.

Resnici na ljubo so prvi 10 nm primerki (en mobilni ultra low power Canon Lake) na trgu ze nekaj casa, medtem ko je AMD pri ES Epycih in bo na voljo dobesedno eno leto kasneje. Namizni (Ryzen) pa pride se kasneje.

Ampak toliko bedarij, kot jih je natrosil Treer ... Se je bilo res treba registrirati ponovno? 8-O

>Resnici na ljubo so prvi 10 nm primerki
in če bojo ostali 10nm procesorji enaka jajca je za intel bolje da ostane na 14nm+++++++

PrimoZ_ je izjavil:

V vsakem primeru se mi Ryzen za ponujeno zdi dober deal. Sploh ker bo vse več workloada optimiziranega za Mt.

Če res nujno rabiš nov pc ta trenutek in gledaš na vsake par € okej, sicer pa smo glede vedno boljše optimizacije poslušali že celo večnost (vsaj tam od Phenomov X6, sploh pa potem pri FX-ih), pa se je izkazalo, da gre to tako počasi, da preden bo imel povprečni uporabnik več od 6/8-ih počasnejših jeder kot od 4/6-ih hitrih, bosta že oba cpu-ja zrela za menjavo... In isto je sedaj - preden bo kaka prava korist od 12t Ryzenov napram 6t I5, sploh pa 16t proti 12t, se bo menjala že cela platforma.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

če ne bi blo ryzena ne bi blo 6t i5 :))

Če si developer in virtualke uporabljaš vsak dan nonstop, potem ni neke debate. Ryzen zmaga na polno.

Če pa si študent in računalnik uporabljaš samo za nabijanje iger in misliš da boš kaj boljši v igrah, če boš imel 150 fps namesto "samo" 130 v tistih nekaj igrah....potem pa res rabiš i7-8700 ja. AMpak takoj ko greš na 1440p resolucijo ali več se pa itak procesorska moč ne pozna več toliko, da bi naredila kakšno razliko. Sta i7-8700 in r7-2700x popolnoma izenačena do zadnjega frejma na sekundo.
Razlika je samo če igraš pri 240p.

Bi bil, če ne 2017, pa 2018 sigurno, ker 7000 serija i5-k je začela v nekaterih igrah kazati pomanjkljivosti, kar si za primarno gaming cpu-je ne bi mogli privoščiti v naslednji seriji.

Zgodovina sprememb…

zabavno da meni q9400 še vedno uspešno poganja Tomb Raider pri full HD in 30 fps, (ajde pri Tomb Raider 2 že kar konkretno poklekne), ti pa se kurčiš da rabiš nujno i7-8700 ker ti je 2700x preslab.

Umiri se malo.

holly crapz, moj cpu je star 10 let in je še vedno odličen za HTPC. Hurrray.

Zgodovina sprememb…

Sam ne gejmam že leta, ampak to ne pomeni, da gaming ni real world use - kaj misliš kakšno je razmerje gamerjev proti (resnim) developerjem in t.i. content creatorjem?

Zgodovina sprememb…

Takih gejmerjev, ki bi plačali 460 eurov za procesor, ki dela isto kot procesor za 350 eurov in le malenkost bolje kot procesor za 250 eurov je brutalno malo.

To niso gamerji ampak merilci tičev, ki orgazmirajo ob tem, da jim v levem zgornjem kotu piše 150 fps...ker reveži pri 60 fps ne zmorejo igrat enako "dobro".

Ampak jebiga, neko zadovoljstvo človek mora imeti, če plača 100 eurov več.

Zgodovina sprememb…

RegulusDraco je izjavil:

Če si developer in virtualke uporabljaš vsak dan nonstop, potem ni neke debate. Ryzen zmaga na polno.

Če pa si študent in računalnik uporabljaš samo za nabijanje iger in misliš da boš kaj boljši v igrah, če boš imel 150 fps namesto "samo" 130 v tistih nekaj igrah....potem pa res rabiš i7-8700 ja. AMpak takoj ko greš na 1440p resolucijo ali več se pa itak procesorska moč ne pozna več toliko, da bi naredila kakšno razliko. Sta i7-8700 in r7-2700x popolnoma izenačena do zadnjega frejma na sekundo.
Razlika je samo če igraš pri 240p.

eni pač ne vidijo, da razen neki robnih primerov si danes na boljšem z amdjevim procesorjem

meh. Karkoli boš vzel, ti bo vse delalo perfektno 5 let brez taknit računalnik, če si že zdaj vgradil 16 gb rama. Po 5 letih pa boš najbrž že moral grafično zamenjat, če boš še imel čas za igranje iger.
Mogoče se bo po 5 letih splačalo tudi zamenjat komplet cpu in matične, če s tem dobiš še kak drug bonbonček (ne le surovo procesorsko moč). Če pa že zdaj kupiš Asus Prime serijo pa je zelo vprašljivo kaj dafuq ti lahko čez 5 let ponudijo da bo upgrade dejansko 100% upravičen za domačo rabo).

Če si developer in kompajlaš nonstop pa ja, boš čez max 5 let kupil nov sistem. Starega pa dal v dnevno sobo za HTPC.

ampak ja, štekam da je seksi imeti gzilijon fpsjev namesto "samo" milijon.

Zgodovina sprememb…

RegulusDraco je izjavil:

holly crapz, moj cpu (Q9400) je star 10 let in je še vedno odličen za HTPC. Hurrray.

Jp, pri Intelih je to mogoče, Xeon L5430 (isti kot Q9450, samo ižji tdp) je za tak namen sploh fantastičen - 4x2,7 Ghz in samo 50w TDP

FlyingBee ::

Baje bo Intel v h2 2019 prišel z 10nm. Danes je bila ena spodbudna novica glede tega.

Treer ima kar prav, samo ravno zdaj so šle cene Intlov res previsoko, da bi se lahko sploh primerjalo.

ziga1990 ::

FlyingBee je izjavil:

Baje bo Intel v h2 2019 prišel z 10nm. Danes je bila ena spodbudna novica glede tega.

Treer ima kar prav, samo ravno zdaj so šle cene Intlov res previsoko, da bi se lahko sploh primerjalo.

A veš kolikokrat so prestavili izid 10nm tako da verjamem ko ga vidim
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900

TOP ::

To kar pravi Treer je brezveze,ker itak v igrah prednjači Intel to se ve in pač tako bo še naprej.Pod pogojem da si blesavo bolan in gledaš na vsak fps,ki se ti izpiše na zaslonu,razlike pa človeško oko ne bo zaznalo,amapk samo številka,spet v račun je treba vzet,da boš dražje plačal proc in + kar nekateri radi gladko ignorirate hladilnik,ker INtel ga nima ob nakupu greje se kot mikrovalovka in posledično rabi vsaj nekje 40e.Spet nekateri se hvalijo gre na 5.0ghz,seveda gre ob dobri plati in ob bolšemu hladilniku kaka Noctua,ki pa stane že 70e eko pa smo tam.Tisti ki je bolan na vsak fps bo krepko preplačal plus pri AMD lahko zamenjaš še eno generacjo procov.Sedaj pa naj vsak preračuna kaj se splača.Pri AMD sestavi maš plato gratis napram Intelu in v igrah človeško oko ne bo zaznalo razlike vse bo teklo gladko.

Ne samo v igrah, jaz že ko sem kupoval sedanji cpu (4790k) že nekaj časa nisem več gejmal, pa sem vseeno želel zadevo, ki bo v vseh vsakdanjih taskih najbolj odzivna in lahko rečem da mi ni žal. Par kolegov in znancev je tam okoli vzelo FX-e in večina je bila nezadovoljna praktično from the get go. Glede hladilnika pa mislim, da ima marsikdo kakega od prej, luknje na platah so pri intelu iste že nevemkoliko generacij. Jaz imam recimo gor prvega Mugena iz leta 2006? tam nekje, 4 leta sedaj popolnoma brez problemov, res pa z Noctua ventilatorjem. Zdajle po tej ceni sicer tudi jaz ne bom menjal, ampak lahko mirno še lep čas počakam, ker sem pač prej pravilno izbral.

Zgodovina sprememb…

gddr85 ::

ja, praktično vsakemu se doma valja kak 2 kilski kuler za spodobno hlajenje latest intel pečk, ki potem boostajo na 5ghz+ ;)

Treer je izjavil:

Ne samo v igrah, jaz že ko sem kupoval sedanji cpu (4790k) že nekaj časa nisem več gejmal, pa sem vseeno želel zadevo, ki bo v vseh vsakdanjih taskih najbolj odzivna in lahko rečem da mi ni žal. Par kolegov in znancev je tam okoli vzelo FX-e in večina je bila nezadovoljna praktično from the get go. Glede hladilnika pa mislim, da ima marsikdo kakega od prej, luknje na platah so pri intelu iste že nevemkoliko generacij. Jaz imam recimo gor prvega Mugena iz leta 2006? tam nekje, 4 leta sedaj popolnoma brez problemov, res pa z Noctua ventilatorjem. Zdajle po tej ceni sicer tudi jaz ne bom menjal, ampak lahko mirno še lep čas počakam, ker sem pač prej pravilno izbral.

Ti si ostal s tehnologijo toliko let nazaj in pozabi FX proce,sedaj je drugi čas 2018 in AMD je z Ryznom naredu super potezo s katero je Intelu vrgu krono iz glave in zbudu ga je iz spanja.

gddr85 je izjavil:

ja, praktično vsakemu se doma valja kak 2 kilski kuler za spodobno hlajenje latest intel pečk, ki potem boostajo na 5ghz+ ;)

Seveda boostajo sam ga držati na tej frekvenci in delat je pa misija nemogoče.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: TOP ()

https://www.enaa.com/oddelki/racunalnis...

https://www.mlacom.si/intel-core-i7-870...

cena je šla še gor.

dajmo no,a resno mislite da se bolj splača kupit intel i7 za prokletih 500 eurov (in še 50 eurov za hladilnik, se pravi 550 eurov), če dobiš za 350 eurov odličen amdjev procesor ki je le 10% slabši od intllovega in zraven dobiš še odličen hladilnik.

Fanboyi primerjate procesor za 550 eurov vs 350 eurov. Porka madona to je 200 eurov razlike. in le 10% performančne razlike. Pa dajmo no.

https://www.techspot.com/review/1655-co...

Amd 2700x je v 35 testiranih igrah povprečno 10% slabši od Intla 8700k. _in stane 200 eurov manj_

drops mic.

Zgodovina sprememb…

Okej, ta cena je zdaj rahlo smešna, ampak več kot očitno jih še vedno prodajajo; ga ni produkta ki bi se kar dražil brez povpraševanja. Nekdo ki pljune sedaj za 2080Ti (da ne omenjamo tistih ki kupijo 2), in ima 144/165/240Hz ekran, ga bo pač vzel in mu teh dodatnih 200€ ne bo predstavljalo hudega bremena. Ostali bomo pač malo počakali.

gddr85 ::

itak, šteje vsak fps

Saj sem lepo napisal pri AMD dobiš plato gratis.

Pač cene so zdaj previsoke, vsi pa si želimo poleg poceni ryznov tudi da prehitijo konkurenčne. Saj je r5 2600 za 150 v Nemčiji zmaga, ampak hočem, da prehiti Intela, ne samo dobre cene. Vsak si na koncu kupi kar mu pač paše, pogovarjamo pa se lahko o relativno počasnih ryznih, kar ni smiselno, ker to vsi vemo, ni pa prepovedano v ryzen temi bashat AMD, ali pač?

Wrop ::

gendale2018 je izjavil:

če igraš na 320p priporočam da najprej nameniš denar za očala :))

Namen je bil samo prikazat absurdnost primerjave zmogljivosti dveh procesorjev na 720p z najboljšo grafično kartico. Zmogljivost procesorjev se testira s pravilno izbranimi programi. Ko se testira igre, pa je treba zagotoviti, da se dejansko iste stvari izračunavajo. Ne pa da, je en procesor na 100 % izkoriščenosti, drugi pa na 60 % izkoriščenosti in z 10 % manj fps kot prvi. Račun se nekako ne izzide.

Za ušivih 4-9% razlike jamrajo. Cena pa 200€ razlike.

Eni ste padli z lune.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Cena je šele zadnje čase poskočila, prej sta bila 8700k in 2700x precej bolj blizu. Jaz za home entertainment več od i3 8100 sploh ne bi kupoval, ko je bil še 130eur. Zdaj je ali Ryzen ali počakat, če ne rabiš nadgradnje.

FireSnake ::

D3m je izjavil:

Za ušivih 4-9% razlike jamrajo. Cena pa 200EUR razlike.

Eni ste padli z lune.

Ko mamica da in ata položnice plača potem gre.

Sploh pa: kakšna je razlika z nameščenimi popravki?
Otročad gleda eno leto stare teste.

Me pa zanima, kaj ta folk sploh počne z računalnikom.

Jaz programiram, pa je 2700x vrh glave.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

Zadnji bench je bil 30.8. Phoronix

https://www.phoronix.com/scan.php?page=...
|HP EliteBook|R5 6650U|

Jarno ::

Sicer je že bilo omenjeno, ampkak pri kakšni gtx 1070 bo grafična bottleneckala sodoben 6 core cpu pri 1080p in je dejansko vseeno, če se vzame r5 2600 ali i5 8400 (prvega lahko tudi navijemo). Kdor vzame boljši cpu, že ve, zakaj.
Testi pri 720p in z GTX 1080Ti so zanimivi, ampak za lase privlečeni glede realnih konfiguracij.

Sure, pri 2080Ti malce počakaš na 9900K, da bo izkoristek optimalen, ampak drugače so Ryzni soliden nakup za 80% gamerjev.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

microchip ::

Jarno je izjavil:

Sicer je že bilo omenjeno, ampkak pri kakšni gtx 1070 bo grafična bottleneckala sodoben 6 core cpu pri 1080p in je dejansko vseeno, če se vzame r5 2600 ali i5 8400 (prvega lahko tudi navijemo). Kdor vzame boljši cpu, že ve, zakaj.
Testi pri 720p in z GTX 1080Ti so zanimivi, ampak za lase privlečeni glede realnih konfiguracij.

Sure, pri 2080Ti malce počakaš na 9900K, da bo izkoristek optimalen, ampak drugače so Ryzni soliden nakup za 80% gamerjev.

Če kupiš 2080ti je pričakovati da boš uporabljal 4k, kjer je procesor bolj postranskega pomena.

Jarno ::

Lahko pa tudi 144Hz/ultrawide. V 4K nisi tako kompetitiven. :D
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

144hz monitorji sigurno Intela še mal ven vlečejo. Vsak kupi za svoje potrebe, zmožnosti, tukaj sploh ni debate o tem. Debata sploh ni več smiselna, ker se že dobro ve kje ima modri nabijalec cen prednosti in kje zeleno rdeči popuši, malenkostno.

BT52 ::

No 720p testi so zgolj iz razloga prikaza "future proofa" izbranega procesorja. Ce gledate vsaj kateri bolj tehnicni portal bi mogli tole vedet. Gamers Nexus recimo dobro opise metodologijo kako pa zakaj. Seveda je pa price per performance tezaven in si ga zaradi razlik na trgu moras izracunat sam. Seveda se se moras vprasat ali ti je recimo razlika med 120 in 140 fpsi vredna par stotakov. Plus, da so 0.1 low pri ryzen arhitekturi stabilni. Vsekakor veliko razlika proti buldozerju, kjer se navljub "visokim" povprecnim stevilkam opazi trokiranje slike oz. stuttering. Vsak z svojo denarnico seveda dela po svoji vesti. Da ne zacnemo govoriti o celotni amd plaforni. Od dobrega stock coolerja, podpore xfrju, ocju, ter stabilnosti am4 se vsaj 2 generaciji (zen2 in zen2+)...

Tako je, a tega nekateri (no kar veliko jih je) kar nočejo in nočejo razumeti. Res je, na 720p ne gejma noben self-respectable gamer (razen morda kak CSGO pro ali kaj takega), dočim 1080p bo pa še lep čas ostala najbolj pogosta resolucija, sploh ker imaš trenutno samo pri tej najvišje refresh rate (200Hz+). Najbolj smešni so pa tisti, ki sedaj, ko 2080Ti že na 1440p kaže konkretne razlike med cpu-ji, pravijo da bo vsak kupec le-te uporabljal 4k ekran - to preprosto ne drži; z 2080Ti lahko končno maksimiziraš 1440p 165Hz displej in je to tudi najbolj smiselna kombinacija. Glede am4 pa se poraja vse več dvomov, če bodo Ryzeni 3000 res kompatibilni, vsaj high-end modeli, obstaja tudi možnost da bo fizični socket ostal isti, a bo plata morala biti druga, tako kot coffee lake 1151, kar so rdeči tako spljuvali; me zanima kaj bodo rekli, če se to uresniči? >:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Treer ()

ziga1990 ::

Treer je izjavil:

Tako je, a tega nekateri (no kar veliko jih je) kar nočejo in nočejo razumeti. Res je, na 720p ne gejma noben self-respectable gamer (razen morda kak CSGO pro ali kaj takega), dočim 1080p bo pa še lep čas ostala najbolj pogosta resolucija, sploh ker imaš trenutno samo pri tej najvišje refresh rate (200Hz+). Najbolj smešni so pa tisti, ki sedaj, ko 2080Ti že na 1440p kaže konkretne razlike med cpu-ji, pravijo da bo vsak kupec le-te uporabljal 4k ekran - to preprosto ne drži; z 2080Ti lahko končno maksimiziraš 1440p 165Hz displej in je to tudi najbolj smiselna kombinacija. Glede am4 pa se poraja vse več dvomov, če bodo Ryzeni 3000 res kompatibilni, vsaj high-end modeli, obstaja tudi možnost da bo fizični socket ostal isti, a bo plata morala biti druga, tako kot coffee lake 1151, kar so rdeči tako spljuvali; me zanima kaj bodo rekli, če se to uresniči? >:D

Možno je, da AMD izda kak 3800X ki bo potreboval matično z boljšim VRM samo pa upam da bojo novejši procesorji še vedno kompaktibilni z AM4 sicer pa ko bom jaz menjal bo že AM5 ali AM6
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900

FireSnake ::

Ni videti, da bi AM4 šel hitro v pozabo.
Do 2020 smo še dobri.

Potem pa živi bili, pa videli :D
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

AapocalypseE ::

Naslednje leto zen 2 7nm in 2020 zen 2+, oba na AM4, 2021 zen 3 pa že na AM5 ali pač kaj bo.

Lepo, da tako dolgo vlečejo en socket.

Ja, dobro za kupce. Tržni delež bi se moral okoli 50-50 vrteti, vprašanje, če jim s tem archom uspe. Naslednik ZENa verjetno ne bo tako uspešen ali poceni.
««
249 / 623
»»