» »

AMD ZEN - nova X86 Jedra

AMD ZEN - nova X86 Jedra

Temo vidijo: vsi
««
243 / 623
»»

filip007 ::

Nekam nizki rezultati za 720p?
Prenosnik, konzola, TV, PC upokojen.

gendale2018 ::

ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

Potem imajo kripto valute zadosti jeder za obdelavo?

nikoli ni dovolj za kripto 8-)

Isotropic ::

ni napisano kako so dobili te številke

tony1 ::

Ah, končno se vračajo časi, ko so tudi AMDjevi proci dragi... 8-)

Spomnilo me je na leto 2000, ko sem za 700-megaherčnega Athlona (Thunderbirdov še ni bilo) odkartal 42k SIT :D

FireSnake ::

Res je :)

S Threadripperji je tako: kdor to rabi se mu investicija v parih tednih povrne.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

tbh teli threadripperji niti niso dragi, če gledaš na to kaj vse dobiš

je pa res da je zaenkrat za večino ljudi 8c/16t več kot dovolj

b3D_950 ::

Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

D3m ::

Ni zanesljivega vira. Zna biti podobno kot CTS Lab fiasko za zbijanje delnice.

BTW delnica se sedaj suče pri 23$.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

Predator X ::

Eno patentno bitko so dobili.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Athlon GE 2C/4T + 3NCU za 50EUR

Zgodovina sprememb…

Brane3 ::

To bo verjetno bolj za kake plate z zalotanim čipom in po možnosti tudi RAMom, verjetno za kake terminale in blagajne itd.

Težko si predstavljam da se bo kdo navduševal nad prišparanimi €40 za APU, čew to zbledi ob skupni ceni ( + plata + RAM + ohišje itd).

hojnikb ::

je ta athlon kakšen nov die (Banded Kestrel) al je to obstoječi die od bolših apujev .. ?

https://ibb.co/hmBpic
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Verjetno nov die.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

Če dajo dovolj nizko frekvenco da bo poraba dovolj nizka bi blo za kako poceni tablico.

Ne verjamem.

Pri tzalblicqah in podobnih ztadevah je pomembna poraba ini taym nihče ne bo gledal na pol odžaganih CPU in GPU jeder, ki požirjao štrom.

Tablici je bolj ustrezen model z vsemi jedri na toliko nižji frekvenci, da je učinek enak poraba pa veliko manjša...

mislim, da bo kr enak die

Zgodovina sprememb…

gddr85 ::

Brane3 je izjavil:

To bo verjetno bolj za kake plate z zalotanim čipom in po možnosti tudi RAMom, verjetno za kake terminale in blagajne itd.

Težko si predstavljam da se bo kdo navduševal nad prišparanimi EUR40 za APU, čew to zbledi ob skupni ceni ( + plata + RAM + ohišje itd).

mogoče se bolj splača, kot pa kak pentium s spešl u/hd grafo..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gddr85 ()

Ne vem, ob teh cenah tabletov, kje je problem dati teh pardeseet EUR več, sploh ob solidni avtonomiji ?

BT52 ::

No to so predvsem embeded rešitve. Pač SOC je custom made po naročilu. To pa je lahko za razne stvari, kjer se ne splača implementirat full destop verzijo. Pač domišlija inženirjev ne pozna meja. Recimo so dobli projekt za neke ultrazvočne mašine. Recimo v raznih aparaturah, kjer je performance, mogoče varnost in podpora numero uno. Za tablice mogoče preveč, vendar heck why not. Pač lep čas za inženirjev, ko imaš tako izbiro od ARMa, Intel, Nvidia, Amd, Samsung čipovja za raznorazne namene...

Ahim ::

hojnikb je izjavil:

je ta athlon kakšen nov die (Banded Kestrel) al je to obstoječi die od bolših apujev ..?

Katerih boljsih APUjev? Raven Ridge pac, oskubljen do amena ...

Brane3 je izjavil:

Ne vem, ob teh cenah tabletov, kje je problem dati teh pardeseet EUR več, sploh ob solidni avtonomiji ?

lahko da je že boljše, ampak dolgo časa je bilo pri poceni x86 tablicah tako da pri teh poceni si dobil bay/cherry/.. trail atom, 1/2 gb rama in nek blazno počasen emmc

da bi dal recimo 100 eur več za 4/8 gb in hitrejši flash ni šlo

AMD Ryzen 7 2800X bo imel 10 jeder?
https://www.gamestar.de/artikel/amd-ryz...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: filip007 ()

klinker ::

Se mi je zdelo, da cakajo na odgovor Intela za 2800x. Nic ne pise o frekvencah in porabi. To bi znala bit kr pozresna stvarca, verjetno 125W TDP, ce bodo frekvence na nivoju 2700x.

10 jeder ne paše v trenutno razporeditev jeder/ccxov

klinker je izjavil:

Se mi je zdelo, da cakajo na odgovor Intela za 2800x. Nic ne pise o frekvencah in porabi. To bi znala bit kr pozresna stvarca, verjetno 125W TDP, ce bodo frekvence na nivoju 2700x.

Odgovor prihaja na 7nm ter 4x4 konfiguraciji.
Mislim, da AMD ne bo dodajal jeder sploh pa ne na AM4... kjer naj bi bilo 2x 4C/8T.

- IPC
- Higher clocks
- Power eff.

To je verjetno fokus AMD za Ryzen 3000. Zen 2 mora imet +15% IPC in + 10% higher clocks pa tud RAM podporo do 4266MHz (da IMC in IF dosežeta višje frekvence ter nižjo latenco)

Če bodo pa šli še na več jeder pa nerazumem kako jih bi lahko povprečen uporabni sploh izkoristil.

https://www.anandtech.com/show/13343/am...

Zgodovina sprememb…

meni bi blo zakon 6 oziroma 8 jeder na ccx, torej 3700x 12c/24t oziroma 16c/32t za 350 eur

gendale2018 je izjavil:

meni bi blo zakon 6 oziroma 8 jeder na ccx, torej 3700x 12c/24t oziroma 16c/32t za 350 eur

Ne bi blo dobr za gaming.
- dražje bi bilo (die bi bil dost večji)
- večja latenca

Za perf morjo dvign IPC ter clocke.

Zgodovina sprememb…

dol mi visi za gejming + zakaj pa ne in več jeder in višji ipc8-)

gendale2018 je izjavil:

dol mi visi za gejming + zakaj pa ne in več jeder in višji ipc8-)

2x 8 bo stal več... če te že zanima potem te zanima 4x4c

dolenc ::

Kdaj pa kej oblubljajo zen 2?

Ahim ::

dolenc je izjavil:

Kdaj pa kej oblubljajo zen 2?

Najprej v serverskih CPUjih (naslednje leto), se leto za tem pa desktop.

Wrop ::

Predator X je izjavil:

klinker je izjavil:

Odgovor prihaja na 7nm ter 4x4 konfiguraciji.
Mislim, da AMD ne bo dodajal jeder sploh pa ne na AM4... kjer naj bi bilo 2x 4C/8T.

- IPC
- Higher clocks
- Power eff.

To je verjetno fokus AMD za Ryzen 3000. Zen 2 mora imet +15% IPC in + 10% higher clocks pa tud RAM podporo do 4266MHz (da IMC in IF dosežeta višje frekvence ter nižjo latenco)

Če bodo pa šli še na več jeder pa nerazumem kako jih bi lahko povprečen uporabni sploh izkoristil.

https://www.anandtech.com/show/13343/am...

Kako veš, da bo 4x4 konfiguracija, karkoli naj bi že to pomenilo?
Zakaj ne bi AMD dodajal novih jeder (na AM4)?
Kako bo kar zvišal maksimalno podprto frekvenco do RAM iz 2933 MHz na 4266 MHz?
Zakaj bi 2x8 stal več kot 4x4?
Zakaj bi bil 4C na CCX dober za igre, 6/8C na CCX pa ne?

wrop kaj ti ni jasn?
1. Nevem
2. Sej noben ne govori of official (ampak o OC)
3. Zato, googlaj
4. Zaradi latenc. Trenutno so špili kr hudo odvisni od hitrost in latenc rama in ti dodatn L3 cache ne pomeni veliko (poglej kaj se dogaja skylake X). 8C in 16MB bi rabl več powerja za doseganje podobnega performanca. Kar bi bilo za AMD fajn je, da bi za AM4 naredil drug dizajn. Zlahkoto obdržijo 4Cx2CCX dizajn in spremenijo dizajn IF, ki pa je ključen za samo učinkovitost ryzena. Če bi se IF vrtel nad 3GHz se sploh noben ne bi stem ukvarjal.

pegasus ::

Prej kot "nov dizajn za AM4" boš videl nov socket. In priznajmo, AM4 je že zrel za menjavo.

pegasus je izjavil:

Prej kot "nov dizajn za AM4" boš videl nov socket. In priznajmo, AM4 je že zrel za menjavo.

Nevem zakaj bi nekdo rabil imet 2x8, kot večina folka to govori.
Velik več powerja boš rabil. AMD bolj kot ne zaostaja samo v gamingu in AVX2/3 drgač imajo pa prednost. R7 2700 se ti bo vrtel na 3,2-3,4GHz in pri tem porabil ~65W... in to je 8 jeder. Pa tud ram lahko furaš na 2666-2933MHz in bo zadeva zelo učinkovita. i7 8700K se ti bo tud vrtel pri 3,0-3,2GHz in porabil prbližn 65W.. (6 jeder). Dokler ti pa na desktopu ni omejitel TDP bi mogl pa sam frekvenco IFja dvignt

Zgodovina sprememb…

Jarno ::

1x8 CCX bi znal biti kul, če bi se potrudili in odpravili potrebo po IF za 4,6,8 jeder. Primerljivo z Intel pristopom. Let's face it, poraba IF zna biti precej visoka, zato nizke frekvence. Pri 4x4 bi pri 4266MHz (oz. polovici tega) gladko presegla porabo jeder samih.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

Jarno je izjavil:

1x8 CCX bi znal biti kul, če bi se potrudili in odpravili potrebo po IF za 4,6,8 jeder. Primerljivo z Intel pristopom. Let's face it, poraba IF zna biti precej visoka, zato nizke frekvence. Pri 4x4 bi pri 4266MHz (oz. polovici tega) gladko presegla porabo jeder samih.

Hah, kako bi IF odpravili če je tak design... sej 2400G in 2200G imata IF.
Noben ne pravi, da bi imel 4Cx4CCX ter DDR4 4x8GB 4266MHz DDR4... Za AM4 bi se lahko bolj optimiral design za višje frekvence in višjo porabo.

Bomo vidl kaj bo prinesel Ryzen 3000, čeprav me zanima bolj "AM5" in nasledniki ter DDR5 ali ter nove opcije za hitrejši sistemski ram.

LuiIII ::

Jaz sem naročil eno workstation mašino za test z Threadripper-jem 2 2950X, 64GB RAM, PCIe kartico za 4xNVMe RAID, 4x2TB NVMe SSD. Baje je podpora na X399 za tozadeven RAID dobra. Pride, ko bo procesor dobavljiv. Verjetno konec meseca. Rabim veliko res hitrega prostora ;-)

nočem ddr5, to bo še hujši nateg s cenami kot je ddr4, naj dajo raje frekvenco ifja na 2x frekvenco rama pa bo

pegasus ::

LuiIII: boš zadovoljen z izbranim, vsekakor pa poročaj ko dobiš.

RAM bo šel samo na gor, software se več ne napihuje, je dosegel svoj namen.

Wrop ::

Predator X je izjavil:

wrop kaj ti ni jasn?
1. Nevem
3. Zato, googlaj
4. Zaradi latenc. Trenutno so špili kr hudo odvisni od hitrost in latenc rama in ti dodatn L3 cache ne pomeni veliko (poglej kaj se dogaja skylake X). 8C in 16MB bi rabl več powerja za doseganje podobnega performanca. Kar bi bilo za AMD fajn je, da bi za AM4 naredil drug dizajn. Zlahkoto obdržijo 4Cx2CCX dizajn in spremenijo dizajn IF, ki pa je ključen za samo učinkovitost ryzena. Če bi se IF vrtel nad 3GHz se sploh noben ne bi stem ukvarjal.

1. Neveš. Ok. Špekuliraš.
2. Najprej napišeš da bo moral imeti podporo do 4266 MHz, nato pa rečeš, da samo OC. OC pač ni podpora.
3. Ti trdiš nekaj, ne moreš pa povedati zakaj? Boš pa ja dal kak relevanten argument.
4. Kaj se bo spremenilo z latencami do RAM če bi imel 4C/CCXx4 ali 8C/CCXx2? S 8C na CCX bi dobil tudi 2x več L3. AM4 ostane tak kot je, zaradi kompatibilnosti za nazaj, ne vem zakaj bi ga šli spreminjali. 4C/CCXx2 sicer lahko obdržijo, toda Intel ima tudi 8C/16T, kako bodo bili boljši samo s tem? Vprašanje če si lahko AMD lahko s 7 nm procesom privošči z zen2 generacijo lepo pomolziti kupce.

5. Zakaj bi 8C/CCXx2 porabil veliko več energije kot 4C/CCXx4?

Wrop je izjavil:

Predator X je izjavil:

wrop kaj ti ni jasn?
1. Nevem
3. Zato, googlaj

2. Najprej napišeš da bo moral imeti podporo do 4266 MHz, nato pa rečeš, da samo OC. OC pač ni podpora.
3. Ti trdiš nekaj, ne moreš pa povedati zakaj? Boš pa ja dal kak relevanten argument.
4. Kaj se bo spremenilo z latencami do RAM če bi imel 4C/CCXx4 ali 8C/CCXx2? S 8C na CCX bi dobil tudi 2x več L3. AM4 ostane tak kot je, zaradi kompatibilnosti za nazaj, ne vem zakaj bi ga šli spreminjali. 4C/CCXx2 sicer lahko obdržijo, toda Intel ima tudi 8C/16T, kako bodo bili boljši samo s tem? Vprašanje če si lahko AMD lahko s 7 nm procesom privošči z zen2 generacijo lepo pomolziti kupce.

Kaj te tako zelo zanima?
Intel se tako rečeno že dolgo časa ukvarja samo porabo uncora. Kje in kako boš ti porabil W je čist tvoja stvar in vsaka stvar ima svoje napake. Ryzen imam L3 na enaki hitrosti kot core medtem ko Intel nima, LLC (L3) se vrti pri nižjih frekvencah. Sicer je to na dekstop ponavad razlike samo ~100MHz, na serverjih pa je hitr frekvenca lockana na 1800MHz ali 2400MHz - LLC je pri intel povezan z NBjem.

Na internetu je velik snovi... extremetech ima veliko primerov bolj na splošno zapisanih primerov. To so kompleksne zadeve, kjer 1000 ali več ljudi dela na procesorski arhitekturi.

Zen+ ko samo jedro ima zelo nizke latence lahko bi rekl, da ima 2400G (ZEN core) nižje latence do LL3 kot i7 7700K.. medtem ko ima i7 7700K NB povezana na LLC ima 2400G NB (IF - DF) povezan na IMC.

Zaradi takega dizajna boš sedaj videl R7 2700E delovati na 45W TDP pri 2,8GHz.

Predator X je izjavil:

čeprav me zanima bolj "AM5" in nasledniki ter DDR5 ali ter nove opcije za hitrejši sistemski ram.

Kaj pa ti počneš z računalnikom?
(To, da z njim tu gori stresaš neumnosti pustimo ob strani.)

Wrop je izjavil:

Predator X je izjavil:

wrop kaj ti ni jasn?
1. Nevem
3. Zato, googlaj

Škoda, ker se trudiš.
Mulo ne ve niti tega, kaj CCX dejansko je.

Vsak njegov post je isti: naklada o CCX, latencah in IF. Za nič od tega dejansko ne ve, kaj pomeni.

Kot sem rekel: zaman se trudiš.
Ko ga vprašaš konkretno vprašanje pa začne slepomišiti (kot je bilo v tvojem primeru)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()
««
243 / 623
»»