» »

AMD ZEN - nova X86 Jedra

AMD ZEN - nova X86 Jedra

Temo vidijo: vsi
««
588 / 623
»»

Jarvice ::

Čestitam za nakup Buggy.

Uporabil sem omenjen PBO Tuner, vsa jedra na -30. V biosu mi ne omogoča nastavljat voltaže, tako da sem bil primoran uporabit ta program. Nastavil sem še Task, da se ob zagonu avtomatsko zažene.

Znižal bi tudi SOC voltažo, ker je avtomatsko na 1.2V, ampak bios noče sodelovat.

Med igranjem imam okoli 65 stopinj, Cinebench 23 pa okoli 82 stopinj. Hladilnik je Bequiet Dark Rock Slim.

Cinebench 23, ST okoli 1500, MT okoli 14800.

Aja, idle stopinje so okoli 39.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarvice ()

Pozabil omenit. Undervolt na -30 vsa jedra, zniža stopinje v mojem primeru za skoraj 10 stopinj.

FireSnake ::

Na kak način si določil undervolt?
Nižal, dokler ni postalo nestabilno?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Nižal sem postopoma za -5 in sproti zagnal Cinebench, da sem videl kaj se dogaja z voltažo in posledično stopinjami.
Kolikor sem ugotovil je -30 največja meja do kam se voltaža niža. Lahko nastavim na -50 in je zadeva enaka kot na -30.
Tako da sem kar pustil na -30 in je to to.
Voltaža niha med 1.16V in 1.20V
Stock gre tudi do 1.28V
Ma pa stock 125W, zdaj 110W, merjeno v Cinebench. V igrah okoli 65W, odvisno od igre.

V igrah konstantno vsa jedra na 4450MHz, v Cinebench padejo na okoli 4375MHz.

Zgodovina sprememb…

Zanimivo bi bilo videti tudi skupno porabo sistema (kako pada) med tem, ko si nižal.
Ja, tako, kot si se lotil je kar logično.
Lepo!

Buggy ::

Jarvice je izjavil:

Čestitam za nakup Buggy.

Uporabil sem omenjen PBO Tuner, vsa jedra na -30. V biosu mi ne omogoča nastavljat voltaže, tako da sem bil primoran uporabit ta program. Nastavil sem še Task, da se ob zagonu avtomatsko zažene.

Znižal bi tudi SOC voltažo, ker je avtomatsko na 1.2V, ampak bios noče sodelovat.

Med igranjem imam okoli 65 stopinj, Cinebench 23 pa okoli 82 stopinj. Hladilnik je Bequiet Dark Rock Slim.

TNx Jarvice!

Ekola, alive and kicking na 5800X3D, komaj sem danes cakal, da se siht konca :))

Predhodno z 5600X naredil par benchev v COD MW2 in DR.2.0 ter nekaj sintetike v CB23 in CPU-z, vec nisem imel zivcev in potrpljenja.
Potem BIOS flash na zadnjo verzijo, ker obstojeca ni podpirala 5800X3D. GB res se nima v novem biosu podpore za CO za 5800X3d tako da bo treba pocakat pa upat. Nato naredil par slikic FAN curva iz BIOS-a, sledil pa load bios defaults in shutdown.
Iskat izvijac, ki je prisel z Mugen 5 Rev.B je bila tudi zivcna vojna a sem ga dokaj hitro nasel, da sem cegu sploh dol lahko spravil. Staro ven - novo not, zrno graha MX4-ke in nazaj kabel od stoma ter trenutek resnice.
Zadeva se posta grem v BIOS in resetiram nastavitve (load bios defaults) in ponoven restart. Preden pa se nalozijo Winsi pa sporocilo "FTPM reset new CPU"...press Y or N. Tole sem sel sicer mal na zegen, ker nisem bit cisto preprican a imam kriptirane diske ali ne...sluzbeni so namrec vsi, tako da sem kat picil z Y pa sta bude-bude :))

No zadeva je prisla v Winse brez problema, diski vsi vidni mi je pa zdrmal Voltage Curve v Afterburnerju za undervolt RTX 3080 zato sem pred benchmark testom moral spet nastaviti vse, kar sem imel dosedaj (2025Mhz@950mV) + FAN.

Spet nazaj v BIOS (load bios defaults) in omogocit XMP na FuryX RAM-u tako da laufa zdej s svojo privzeto hitrostjo in timingi (3200Mhz Cl14/14/14) prej je bil na 3600 Cl16.

Rezultati pa taki (5600X je s PBO, 5800X3D default):

COD MW2 5600x: 82-95
COD MW2 5800X3D: 95-120

DR2.0 5600x: 104-125
DR2.0 5800X3D: 110-135

Temperatura CPU med spili okoli 65 stopinj (MW2 mislim da je bila malo vec), idla pa ne vem ker bo fante zdej ene 2 ure laufal Prime95 :D

CB23 je score padel.

CB23 5600X: single 1525 / multi 11411 temp max 83
CB23 5800X3D: single 1440 / multi 14218 temp max 86

Prime 95 Small FFT - (hwinfo)
5600X - po 7 minutah MAX 96 stopinj ---all cores okoli 4300Mhz
5800X3D - po 7 minutah MAX 90 stopinj (90 stopinj doseze po 20 sekundah) ---all cores okoli 4000Mhz

Zaenkrat z default je tole to, vec bom sprobal jutri, ko imamo racing session. Predvsem stavim na 5800X3D vrlino in to so min frejmi, ki se najbolj obcutijo ravno v VR (Quest 2) in v ACC bo tole zdej milina, ker je zahteven sim tudi na CPU-ju in je ze na flat monitorju razlike ogromno.

5600X bo nadomestil 4650G v sinovi kisti, ki spila na 1080p high refresh monitorju. Je ze dobil nalogo da malo zbencha tisto kar spila da jutri zamenjava se njemu ;)

Zaenkrat vse stabilno in ne dotikam vec masine naslednjih 2-3let, ker je zdej cist proper zbalansirana za moje potrebe :P

PBO tuner pa probam jutri, da vidim ce je kej haska.

MrStein ::

Buggy je izjavil:

Spet nazaj v BIOS (load bios defaults) in omogocit XMP na FuryX RAM-u tako da laufa zdej s svojo privzeto hitrostjo in timingi (3200Mhz Cl14/14/14) prej je bil na 3600 Cl16.

Koliko se to pozna na performancah?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

LuiIII ::

Jaz sem danes naročil nov, recimo temu mail workstation, z R9 7950X, Asus ProArt plata, 128GB RAM, PNY A4500, 5x8TB U.3 SSD z ustrezno RAID kartico,... Mislim, da se mi bo nekako izšlo s PCIe lani ker je RAID kartica samo 8x PCIe 4.0. No bom videl kako in kaj.

masevc ::

LuiIII je izjavil:

Jaz sem danes naročil nov, recimo temu mail workstation, z R9 7950X, Asus ProArt plata, 128GB RAM, PNY A4500, 5x8TB U.3 SSD z ustrezno RAID kartico,... Mislim, da se mi bo nekako izšlo s PCIe lani ker je RAID kartica samo 8x PCIe 4.0. No bom videl kako in kaj.

Iscem nekaj zelo podobnega. Lahko podrobno konfiguracijo in ceno?

pegasus ::

LuiIII je izjavil:

5x8TB U.3 SSD z ustrezno RAID kartico,
Katero? Do sedaj sem videl samo en prototip, ki dejansko dela dovolj hitro, da lahko nanj obesiš nvme diske ...

Buggy je izjavil:

Jarvice je izjavil:

Čestitam za nakup Buggy.

TNx Jarvice!

Ekola, alive and kicking na 5800X3D, komaj sem danes cakal, da se siht konca :))

Predhodno z 5600X naredil par benchev v COD MW2 in DR.2.0 ter nekaj sintetike v CB23 in CPU-z, vec nisem imel zivcev in potrpljenja.
Potem BIOS flash na zadnjo verzijo, ker obstojeca ni podpirala 5800X3D. GB res se nima v novem biosu podpore za CO za 5800X3d tako da bo treba pocakat pa upat. Nato naredil par slikic FAN curva iz BIOS-a, sledil pa load bios defaults in shutdown.
Iskat izvijac, ki je prisel z Mugen 5 Rev.B je bila tudi zivcna vojna a sem ga dokaj hitro nasel, da sem cegu sploh dol lahko spravil. Staro ven - novo not, zrno graha MX4-ke in nazaj kabel od stoma ter trenutek resnice.
Zadeva se posta grem v BIOS in resetiram nastavitve (load bios defaults) in ponoven restart. Preden pa se nalozijo Winsi pa sporocilo "FTPM reset new CPU"...press Y or N. Tole sem sel sicer mal na zegen, ker nisem bit cisto preprican a imam kriptirane diske ali ne...sluzbeni so namrec vsi, tako da sem kat picil z Y pa sta bude-bude :))

No zadeva je prisla v Winse brez problema, diski vsi vidni mi je pa zdrmal Voltage Curve v Afterburnerju za undervolt RTX 3080 zato sem pred benchmark testom moral spet nastaviti vse, kar sem imel dosedaj (2025Mhz@950mV) + FAN.

Rezultati pa taki (5600X je s PBO, 5800X3D default):

COD MW2 5600x: 82-95
COD MW2 5800X3D: 95-120

DR2.0 5600x: 104-125
DR2.0 5800X3D: 110-135

Temperatura CPU med spili okoli 65 stopinj (MW2 mislim da je bila malo vec), idla pa ne vem ker bo fante zdej ene 2 ure laufal Prime95 :D

CB23 je score padel.

CB23 5600X: single 1525 / multi 11411 temp max 83
CB23 5800X3D: single 1440 / multi 14218 temp max 86

Prime 95 Small FFT - (hwinfo)
5600X - po 7 minutah MAX 96 stopinj ---all cores okoli 4300Mhz
5800X3D - po 7 minutah MAX 90 stopinj (90 stopinj doseze po 20 sekundah) ---all cores okoli 4000Mhz

Zaenkrat z default je tole to, vec bom sprobal jutri, ko imamo racing session. Predvsem stavim na 5800X3D vrlino in to so min frejmi, ki se najbolj obcutijo ravno v VR (Quest 2) in v ACC bo tole zdej milina, ker je zahteven sim tudi na CPU-ju in je ze na flat monitorju razlike ogromno.

5600X bo nadomestil 4650G v sinovi kisti, ki spila na 1080p high refresh monitorju. Je ze dobil nalogo da malo zbencha tisto kar spila da jutri zamenjava se njemu ;)

Zaenkrat vse stabilno in ne dotikam vec masine naslednjih 2-3let, ker je zdej cist proper zbalansirana za moje potrebe :P

Lepa igra, lepo je videti, da je še kdo tako navdušen nad strojno opremo.
(prizanm, sam sem tudi tak).
Takšne zgodbe bi morali nekje zbirati.
Naj dobro in dolgo služi.
Če boš kaj undervoltal bi bili veseli padanja številk glede porabe.

Edino, kar mi je nerazumljivo: kaj je to DR2.0?

Zgodovina sprememb…

LuiIII ::

pegasus je izjavil:

LuiIII je izjavil:

5x8TB U.3 SSD z ustrezno RAID kartico,
Katero? Do sedaj sem videl samo en prototip, ki dejansko dela dovolj hitro, da lahko nanj obesiš nvme diske ...

Nič posebnega: LSI 9560 8i. Računam na ene 8-10GB/s kar seveda ni veliko glede na SSD-je, ki so 6600/5400 MB/s (read/write), ampak žal rabim tudi kapaciteto. Tako, da zadeva definitivno ne bo maksimalno izkoriščena ampak mislim, da bo prej bottleneck 16 jeder in predvsem 128GB RAM-a.

pegasus ::

Poročaj, če presežeš 2gb/s.

...obljuba dela dolg. Namestil zadnje AMD chipset driverje, priklopil merilec porabe iz vtikaca, pa malce stestiral, ce bo komu prislo prav za info ali je zadeva z UV na 5800X3D smiselna >:D

PBO2 tuner nstavljen na -30 all cores/ CB23 MC test/ senzorika Hwinfo64 resetiran pri zacetku testa:

default: AVG 4280Mhz allcores, voltaza 1.242 V, temperatura MAX 86 stopinj, score 14180 - poraba cele kiste iz vtikaca 300W
PBO2-30: AVG 4450Mhz allcores, voltaza 1.118 V, temperatura MAX 78 stopinj, score 14573 - poraba cele kiste iz vtikaca 290W

PBO2 tuner nstavljen na -30 all cores/ CB23 SC test/ senzorika Hwinfo64 resetiran pri zacetku testa:

default: AVG 4450Mhz singlecore, voltaza 1.260 V, temperatura MAX 63 stopinj, score 1425 - poraba cele kiste iz vtikaca 204-208W
PBO2-30: AVG 4450Mhz singlecore, voltaza 1.133 V, temperatura MAX 52 stopinj, score 1433 - poraba cele kiste iz vtikaca 195-200W

CPUID integriran bench (3 poskusi - povprecje)

default: AVG 4300Mhz allcores, voltaza 1.250 V, temperatura MAX 73 stopinj, score 610/6210 - poraba cele kiste iz vtikaca 273
PBO2-30: AVG 4450Mhz allcores, voltaza 1.118 V, temperatura MAX 69 stopinj, score 614/6420 - poraba cele kiste iz vtikaca 260W

To je to kar se sintetike tice, real game scenarije pa sprobam danes s kolegi v simracingu na lokacijah in mapah kjer vem da sem imel prej FPS dipe. Od Accorda dobil tudi kodo za Uncharted in jo tudi uspesno claimal.

Tale PBO-30 bo ostal kar lepo stalnica, ker je po uri testov zadeva kot kaze v sintetiki stabilna, v spilih bom pa se videl danes :P

keba ::

Buggy je izjavil:

...obljuba dela dolg. Namestil zadnje AMD chipset driverje, priklopil merilec porabe iz vtikaca, pa malce stestiral, ce bo komu prislo prav za info ali je zadeva z UV na 5800X3D smiselna >:D

PBO2 tuner nstavljen na -30 all cores/ CB23 MC test/ senzorika Hwinfo64 resetiran pri zacetku testa:

default: AVG 4280Mhz allcores, voltaza 1.242 V, temperatura MAX 86 stopinj, score 14180 - poraba cele kiste iz vtikaca 300W
PBO2-30: AVG 4450Mhz allcores, voltaza 1.118 V, temperatura MAX 78 stopinj, score 14573 - poraba cele kiste iz vtikaca 290W

PBO2 tuner nstavljen na -30 all cores/ CB23 SC test/ senzorika Hwinfo64 resetiran pri zacetku testa:

default: AVG 4450Mhz singlecore, voltaza 1.260 V, temperatura MAX 63 stopinj, score 1425 - poraba cele kiste iz vtikaca 204-208W
PBO2-30: AVG 4450Mhz singlecore, voltaza 1.133 V, temperatura MAX 52 stopinj, score 1433 - poraba cele kiste iz vtikaca 195-200W

CPUID integriran bench (3 poskusi - povprecje)

default: AVG 4300Mhz allcores, voltaza 1.250 V, temperatura MAX 73 stopinj, score 610/6210 - poraba cele kiste iz vtikaca 273
PBO2-30: AVG 4450Mhz allcores, voltaza 1.118 V, temperatura MAX 69 stopinj, score 614/6420 - poraba cele kiste iz vtikaca 260W

To je to kar se sintetike tice, real game scenarije pa sprobam danes s kolegi v simracingu na lokacijah in mapah kjer vem da sem imel prej FPS dipe. Od Accorda dobil tudi kodo za Uncharted in jo tudi uspesno claimal.

Tale PBO-30 bo ostal kar lepo stalnica, ker je po uri testov zadeva kot kaze v sintetiki stabilna, v spilih bom pa se videl danes :P

Hvala za tole, poročaj še v špilih.

enkrat drug teden dobim z Nemčije 5800x3d pa rx6800. Bom potreboval malo vaše pomoči da tole nastavim, nisem še nikoli.

Hvala za tole, poročaj še v špilih.

enkrat drug teden dobim z Nemčije 5800x3d pa rx6800. Bom potreboval malo vaše pomoči da tole nastavim, nisem še nikoli.

NP, sharing is caring

Zaenkrat z mojimi svedi spilali 2 uri Forza Horizon 4. Vse stabilno na -30. FPS sem pa imel ze prej v tem spilu FPS lockan preko RivaTunerja na native Gsync monitor 165 Hz - 4Hz, torej vedno konstantnih 161 FPS brez dipov. Naceloma niti pred tem CPU ni bilo tezav v tem spilu, lahko pa povem da je MAX CPU temp v spili prisel do 80 stopinj AVG pa po dveh urah spilanja 70 stopinj. Kako je bilo prej nisem spremljal, sem pa na drugem monitorju spremljal utilizacijo po jedrih in je bila cez vse priblizno enaka okoli 40%.
Za info. Cel sistem z RTX 3080 12GB (UV/OC na 2025@950mV - vedno na 90-98%) ter 5800X3D PBO2-30 je v tem spilu iz vticnice med voznjo (volan je tudi gor) po merilcu kazal odjema ~410W >:D

Zdej imam seanso se s bivsimi sodelavci v DOTA2, po tem pa morda se kaksen Dirt Rally 2.0 (DR2.0), kjer je bilo na progah v hosti na mojih video settingih, kar dosti FPS dipov pod 100fps, sploh ko je bila ob progi mnozica.

Zaenkrat z nakupom zelo zadovoljen in priporocam vsakomur, ki bi zelel AM4 platformi vdihniti se malo zivljenja.
Long live AMD CPUs ;)

BTW: opazil sem da imam FAN curve v BIOS-u nastavljen insto kot sem ga imel na 5600X in na CPU v spilu niti ni dosegel svojega MAX potenciala, kar pomeni cca 1200rpm ...je pa tisina zlata vredna. Med CB23 se ga praktivno ni slisalo.

...pa zgoraj v CB23 SC test sem napacno napisal MAX- moral bi biti AVG, ker je single core pac daljsi test in sem vzel za referenco AVG, napisal pa narobe MAX...sry.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Buggy ()

sry spet sem se zlagal. Volan in monitorji so na drugem wall socketu. Na merilcu porabe je zgolj masina in zvocniki :P

BBB ::

Buggy, če ti ni odveč, te prosim za informacijo, o porabi računalnika v idle načinu.

Jarno ::

10. januarja naj bi AMD splovil non-X zen4 procesorje s precej nižjim TDP-jem in tudi nižjimi cenami. Menim, da bo zadeva, če odmislimo cene matičnih in DDR5, cenovno kar konkurenčna.

https://wccftech.com/amd-ryzen-7000-zen...
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

BBB je izjavil:

Buggy, če ti ni odveč, te prosim za informacijo, o porabi računalnika v idle načinu.

Idle cela kista iz vticnice vlece okoli 100W +/- 10W

Seveda samo ce imam v Nvidia CP nastavljeno Power management mode na "Normal", ce je na "Prefer maximum performance" je v idle poraba kiste 180W merjeno iz vticnice (RTX 3080 12GB). Od zgornjih testov torej lahko odstejete 80W na porabi iz stekarja, ker sem imel GPU med tistimi testi na Max performance in ne normal.

V BIOS-u imam nastavljeno se :

AMD CBS > NBIO > SMU > CPPC Enabled
AMD CBS > NBIO > SMU > CPPC Preferred Cores Disabled
AMD CBS > CPU > Global C-State Control Enabled

...ter v winsih PBO2 tuner na -30 kot ze receno ter High performance power plan...Min processor state je na 100% max pa tudi, ker nisem opazil razlike v porabi, saj core clock ne gre nikoli pod base frekvenco 3600Mhz ;(

Zgodovina sprememb…

temp1337 ::

Jarno je izjavil:

10. januarja naj bi AMD splovil non-X zen4 procesorje s precej nižjim TDP-jem in tudi nižjimi cenami. Menim, da bo zadeva, če odmislimo cene matičnih in DDR5, cenovno kar konkurenčna.

https://wccftech.com/amd-ryzen-7000-zen...

Tukaj se čaka na 7800X3D. Če bo zadeva stabilna in ne bo pečka seveda. Do takrat pa bo že nova noctua, ki bi morala biti kar tiha za hlajenje take vrste pečk.
Govorim seveda za gaming, za kar se računalniki te dni tudi največ uporabljajo. Mogoče celo 7900X3D za kakih 500EUR?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: temp1337 ()

Dvomim, da bi pri AMD-ju izdali nekaj na nivoju R7 5800X3D + 5%, zato bodo najverjetneje novi 3D procesorji kar atraktivna zadeva.
V predpomnilniku je dogajanje kar dinamično, zato bodo verjetno all-core frekvence malenkost nižje pri primerljivi porabi, ampak se bo seveda dalo potweakat voltažo itd.
#65W!

sbawe64 ::

Za am4 obstoječe cpu bodo cene padale, sedaj ko je zunaj am5 roba ?
Gledem občasno 5700G na MF.de https://www.mindfactory.de/product_info...
in je trenutno na 196, v novembru je bil ~230.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

MrStein ::

Buggy je izjavil:

BBB je izjavil:

Ni to malo preveč?
To je ekranom v Sleep?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zimonem ::

Preveč celo za idle. Monitor ne vleče velik vprašanje je potem grafićna in periferija. Ampak 100w je precej. Ima pa volan pa te zadeve. Če se prav spomnim.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

opeter ::

G serija 7000-k pride naslednje leto?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Ob teh cenah AM5 matičnih plošč bo za namizne računalnike bolj ugodna kombinacija DDR4 + kakšna RX 6500XT, katere so prodajali že za 90$.
Smisel namiznih računalnikov z -G procesorji je vsekakor prihranek pri ceni ob še vedno zmogljivem grafičnem delu.
Prenosniki so druga zgodba o uspehu, ker bodo dejansko vsebovali zmogljivejši grafični del in ne bodo potrebovali monster VRM-jev ter PCIe 5.0, torej bodo lahko cenejši.
Menim, da bi lahko -G procesorje na AM5 dobili, ko bodo na voljo tudi zen4 laptopi.
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

MrStein je izjavil:

Buggy je izjavil:

BBB je izjavil:

Ni to malo preveč?
To je ekranom v Sleep?

100% preveč.

https://www.techpowerup.com/review/amd-...

Test konfiguracija

opeter je izjavil:

G serija (am4) je X (am5) po novem.
5700G -> 7600X

Zakaj spreminjajo poimenovanje, ne vem.

https://www.amd.com/en/product/11171

https://www.amd.com/en/product/12166
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

MrStein je izjavil:

Buggy je izjavil:

BBB je izjavil:

Ni to malo preveč?
To je ekranom v Sleep?

NWM. To je s prizganima dvema monitorjema 165Hz, 6x venti, 2x Nvme in 2x SSD + 1x HDD na X470 plati (s povisano voltazo na RAM-u) in 3080 GPU-jem pod 1100W gold PSU-jem. V winsih na High performance power planu. Volan in rocna sta ugasnjena.
Ce iztaknem DP iz sekundarnega monitorja in dam na Balanced power plan, po merilcu niha v idle poraba tega sistema med 65-71W. Nwinfo celo pokaze da frekvencu CPU-ja sedaj zniza na 2880Mhz, ki pa v high power planu ostaja 3600Mhz.

Nekako se ne sekiram za idle, ker masina je ali v pogonu v igrah na 400W+ ali pa ugasnjena ;)

Zgodovina sprememb…

Izmeri samo kišto, ne vse ostalo zraven.

3.5" hdd poraba 8W, ssd/nvme 1.5W (vse v idle)
https://ssdsphere.com/ssd-power-consump...

ventilatorji
https://www.buildcomputers.net/power-co...
80 mm Case Fan (2,000 RPM)

0.6 to 1.8 W

80 mm Case Fan (3,000 RPM)

2.4 to 3 W

120 mm Case Fan (1,200 RPM)

0.6 to 2.3 W

120 mm Case Fan (2,000 RPM)

3.6 to 6 W

140 mm Case Fan (1,000 RPM)

0.9 to 1.7 W

140 mm Case Fan (2,000 RPM)

4.2 to 6 W
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

sbawe64 je izjavil:

G serija (am4) je X (am5) po novem.
5700G -> 7600X

Zakaj spreminjajo poimenovanje, ne vem.

https://www.amd.com/en/product/11171

https://www.amd.com/en/product/12166

Hmm...po novem imajo vsi zen4 desktop procesorji neko osnovno grafično zmogljivost (2 "jedri" na I/O čipu), ampak X definitivno še ne pomeni G.
Tapravi G zen4 procesorji še niso izšli. Arhitektura je navadno podobna laptop procesorjem, torej zmogljiv grafični del in manj L3 predpomnilnika.
#65W!

hujsk1999 ::

Grafika na čipu je fina. Mulci preprodajo par kartic na bolhi in pridejo iz RTX 3060 postopoma do RTX 4090 in nisi vmes brez kompa ko čakaš na novo karto. Pri vsaki preprodaji pa komot potegneš 200€, ker so karte pri nas res brutalno drage in jo s takim profitom prodaš 123. Preprodaš 5 kart in si na vrhu sveta!
Intel Core i9-13900KS/MSI GeForce RTX 4090 SUPRIM X 24G/EKWB Custom

Še zanimivost za kupce 5800X3D iz tega threada:

#65W!

opeter je izjavil:

Zdaj so vsi "G" serija.
Vsi imajo vgrajeno grafično jedro.

Jarno je izjavil:

Še zanimivost za kupce 5800X3D iz tega threada:

AM5 lahko kar preskočimo in počakamo na AM6.

Ali mogoče kak 9800X3D na AM5.

Zgodovina sprememb…

scipascapa ::

mah kmalu bom res menjal r5 2600...kaj naj vzamem 200-250€ max?

Mr.B ::

Dlje ko boste plačevali influencerjem za čustveno stanje,
slabše bo za ukjince in posledično tudi Evropo.
Vseeno je včasih potrebno pogledati stanje na terena.

Mr.B ::

scipascapa je izjavil:

mah kmalu bom res menjal r5 2600...kaj naj vzamem 200-250€ max?

5700X za 200€
Dlje ko boste plačevali influencerjem za čustveno stanje,
slabše bo za ukjince in posledično tudi Evropo.
Vseeno je včasih potrebno pogledati stanje na terena.

Nekaj povsem drugačnega:

https://www.fudzilla.com/news/ai/55944-...

AMD-ju je uspelo certificirati posebne čipe za delovanje pri določenih ekstremnih pogojih, kot npr. v vesolju.

The XQR Versal AI Core adaptive SoCs offer advanced signal processing and AI inferencing capability in a heterogeneous computing platform.
The devices feature dual-core Arm(R) Cortex-A72 and dual-core Arm Cortex-R5 embedded processors, 400 AI/ML compute engines, almost 900,000 logic cells, and 191M bits of memory, all connected with a network-on-chip and fabricated on a 7nm CMOS process.
#65W!

Delid am5 cpu (7900X), debelina ihs-ja bo amd tepla

razlika je -20C
prej 1:27 , potem 16:50
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

Hmmmmmm.
Tole metanje garancije skozi okno kar naenkrat postane privlačno :))

Termalno pasto bo naredil?
Tole bom pa skoraj zagotovo vzel.

Zgodovina sprememb…

za okus 5600x+PBO (4800Mhz) vs. 5800X3D (4450Mhz) se nekaj benchev z isto grafo in istimi nastavitvami:

Dirt 5

5600X

5800X3D

Forza Horizon 4

5600X

5800X3D

Horizon Zero Down:

5600X

5800X3D

CPU med benchanjem dosegel MAX kot 76 stopinj in AVG 58 stopinj

...kar fejst zadevca tale rdeci AM4 monstrum :P

keba ::

Top, komaj čakam, da ga še jaz dobim enkrat naslednji teden. Traja ta pošiljka iz Nemčije.

navdusen bos...pa naj se kdo rece, da je upgrade path na AMD mit :P

AM4 - 2600(non X) -> 5600X -> 5800X3D...vedno konkreten perf bump!

Zgodovina sprememb…

2700X ---> 3700X ---5900X
Na višku kripto mrzlice vse razprodal (vključno s 3090).
Tudi projekti so se zaključili.

Zdaj na 5800G. Bolj kot ne sameva, ker kurim službeni prenosnik.

A me spet mika nadgradnja.
Nekje do 3.2023 bomo zagotovo nekaj nadgradili.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

trenuten setup upgrade delas, predvsem iz PRAKTICNIH razlogov in ne zaradi benchev. Benchi so zgolj nek pavasalen pokazatelj glede gaina, kar pa se bojim je, da je 50% ljudi takih, ki to delajo zgolj ker je kosher, ne pa ker bi dejansko zeleli uravnotezili svoj sistem za potrebe, ki jih imajo. Delat upgrade per-se je IMO idiotsko, stejejo izklucno prakticni rezultati, ce ves za kaj zadevo "rabis".

Moj swap 5600X -> 4650G od sina bo naredil razliko na 1080 high FPS gamingu, meni iz 5600X -> 58800X3d pa pripomogel v min FPS v VR a teh benchev v VR vam ne morem sharat. Zadeva je epic na platformi stari skoraj 5 let! Beat that Intel!
Ce bi na sihtu se zmeraj fural VM na HW-ju in nebi bili prisiljeni iti v Azure, bi si omislil rack z AMD platformo!

mtosev ::

Buggy je izjavil:

za okus 5600x+PBO (4800Mhz) vs. 5800X3D (4450Mhz) se nekaj benchev z isto grafo in istimi nastavitvami:

Dirt 5

5600X

5800X3D

Forza Horizon 4

5600X

5800X3D

Horizon Zero Down:

5600X

5800X3D

CPU med benchanjem dosegel MAX kot 76 stopinj in AVG 58 stopinj

...kar fejst zadevca tale rdeci AM4 monstrum :P

Tole je fajn boost. 5800X3D bo postal legenda AM4 socketa kot npr i5 2500K.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Med 5600X in 5800X3D je v igrah torej cca 10% pospeška za 5800X3D, če gledam average fps.

S tem da je cena 5600X 188 eur, 5800X3D 382 eur.
Mlacom ponudba.

5700X za 225 eur je pomoje v igrah tam-tam z 5800X3D.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

Edit, cca +5% maks. za 5800X3D vs 5700X

Tudi intel i5 12400f za 185 oz. 221 (brez f, z igpu) eur ga pri določenih igrah prehiti.

Karkoli iz tega izbora vzamete, vse je good enough.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

Tukaj imaš proper test z 3090 Ti

AMD Ryzen 7 5800X3D - Gigabyte B450 Aorus Elite - MSI GeForce RTX 4080 SUPRIM X
G.Skill 32GB 3600 - Be quiet! Straight Power 11 850 - Be quiet! Pure Base 500DX
Dell 32 Curved 165Hz S3220DGF - LG OLED55B13LA HDR 120Hz 4K - Sony PlayStation 5
««
588 / 623
»»