» »

AMD ZEN - nova X86 Jedra

AMD ZEN - nova X86 Jedra

Temo vidijo: vsi
««
566 / 622
»»

ziga1990 ::

Govorice pravijo, da naj bi AMD razmišljal o izdaji nekaj novih procesorjev za AM4
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900

DarwiN ::

AM4 je trenutno super nakup ja. Intel je 12. gen podražil, AMD pa 5000 serijo še dodatno pocenil.. Nova serija bo pa itak cenovno napihnjena do plafona, vključno z ddr5 rami.

Tko da je AM4 no brainer ta trenutek.

Kdor pa čaka na AM5, še enkrat predlagam, da je pametno rame kupit vnaprej, ker se znajo ddr5 palčke podražit, saj bo ~15. septembra povpraševanje poskočilo za 10000000000000000%. :8) Osebno bi počakal na kakšno akcijo pred koncem avgusta na Amazonu ali kjerkoli.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

FireSnake ::

FireSnack je izjavil:

FireSnake je izjavil:

Upam, da poraba 7900X ne bo previsoka.
To bi znala biti naslednja postaja.

A nisi ti trdil da ti bo 5950X držal vsaj 10 let? Mater, svaka čast kako ste eni potratni pri razmetavanju denarja.

Trol, kje sem jaz to trdil.
Pa 5950 nikoli sploh imel nisem.
Če nimaš spomina kdo je kaj rekel pol bodi tiho, trol.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Mr.B ::

AM5 z 7950X je verjento vmesna stopnja med tistimi ki rabijo TR perfomance, pa je trnutno TR pro serija finančno nedosegljiva. Toliko I/O ki ponuja X670E je ...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

TDP pa so nabili.
Ni mi všeč to.

tikitoki ::

FireSnake je izjavil:

FireSnack je izjavil:

FireSnake je izjavil:

A nisi ti trdil da ti bo 5950X držal vsaj 10 let? Mater, svaka čast kako ste eni potratni pri razmetavanju denarja.

Tocno, ti imas zavest skurjene kace in menjas robo vsako leto, ce rabis, al pa ne.

FireSnake je izjavil:

TDP pa so nabili.
Ni mi všeč to.

7950X bo verjetno vsaj tako hiter kot TR 5955WX z 110W nižjim TDP-jem ter AVX podporo v primerjavi z gen12 konkurenco ?
Vprašanje je le, če nas bo AMD presenetil z alternativo kot je intlov quicksync in tako vrgel s prestola intla.
Ostali bomo pa itak posegali po 7600X ali 7700X.

kolikor jaz spremljam po trenutnih govoricah bosta Raptor lake in Zen 4 tam tam v performansih in bo glavni faktor dejanska poraba in cena.

ziga1990 je izjavil:

kolikor jaz spremljam po trenutnih govoricah bosta Raptor lake in Zen 4 tam tam v performansih in bo glavni faktor dejanska poraba in cena.

Tako da 6Ghz gen13, bo pač 340W PL4 pečka. Pa se prepričan da bore malo kupcev kupuje KS procesorje, kot tudi K procesorje.

samo upam da bo 7800X3D na voljo za kupit decembra

tikitoki je izjavil:

FireSnake je izjavil:

FireSnack je izjavil:

FireSnake je izjavil:

Tocno, ti imas zavest skurjene kace in menjas robo vsako leto, ce rabis, al pa ne.

Ti, pedofil, kaj je dodana vrednost tele tvoje objave?
Meni se je strojna oprema še vedno odplačala. Klošar, tebi se je (glede na to, da vedno cviliš o cenah)? Če si preveč zabit, da bi jo izkoristil: zakaj potem sploh kupuješ?
Ali je tvoja provokacija čisto tretje narave? Ker, kot ponavadi, ne poveš ničesar oprijemljivega.
Pa dajmo enkrat razčistiti. Enkrat za vselej.

Zgodovina sprememb…

FireSnake je izjavil:

tikitoki je izjavil:

FireSnake je izjavil:

FireSnack je izjavil:

FireSnake je izjavil:

Ti, pedofil, kaj je dodana vrednost tele tvoje objave?
Meni se je strojna oprema še vedno odplačala. Klošar, tebi se je (glede na to, da vedno cviliš o cenah)? Če si preveč zabit, da bi jo izkoristil: zakaj potem sploh kupuješ?
Ali je tvoja provokacija čisto tretje narave? Ker, kot ponavadi, ne poveš ničesar oprijemljivega.
Pa dajmo enkrat razčistiti. Enkrat za vselej.

Pedofil, kje? A si se videl v ogledalu?

Ne vem kaca, sam si se nazadnje vame spotaknil. Mislis, da si nad vsemi?

Cisto upraviceno sem se spotaknil v druzbeno skodljivo ravnanje, ki privede do dodatnih smeti, ki ga z nicemer ne znas upraviciti. Ok, vem da zdravis komplekse, sam meni je cisto okolje bolj pomembno od tvojih kompleksov.

Kolikokrat si ze objavil za koliko si domnevno prodal RTX 3090? Ze ena objava je bila prevec, tedensko objavlja domnenega "dosezka" verjetno veliko doda k kvaliteti foruma?

scythe ::

https://www.mindfactory.de/product_info...

5600X za 169€ če kdo rabi, cene pa lepo padajo, v 1 tednu iz 200€ na 169€....:)
X870 | 9700X | 2x32Gb | 6000Mhz/CL30 | RTX3090FTW3 | HP X27i | Phanteks NV7|

hujsk1999 ::

5600X mora iti kmalu tudi pod 100€. To bo potem res steal, ker ta procesor je zmaga generacije. Zraven dobiš tudi super hladilnik. Sem bil presenečen ko sem delal en build kako hladen je 5600X in samo kakih 5% počasnejši v igrah od 5950X pečice.
Intel Core i9-13900KS/MSI GeForce RTX 4090 SUPRIM X 24G/EKWB Custom

Horas ::

hujsk1999 svetovni prvak v trolanju. admini?
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

hujsk1999 je izjavil:

5600X mora iti kmalu tudi pod 100€. To bo potem res steal, ker ta procesor je zmaga generacije. Zraven dobiš tudi super hladilnik. Sem bil presenečen ko sem delal en build kako hladen je 5600X in samo kakih 5% počasnejši v igrah od 5950X pečice.

No povej katere igre? Ker si troll, še 2600 ni bil pod 100€ in ti bi mel 5600X za 100€. Drugi teden sestavljam 2 setupa in imam možnost testirati 5600X.

scythe je izjavil:

hujsk1999 je izjavil:

No povej katere igre? Ker si troll, še 2600 ni bil pod 100€ in ti bi mel 5600X za 100€. Drugi teden sestavljam 2 setupa in imam možnost testirati 5600X.

3600 sem videl za 110 EUR pred kaksnim dnevom.

Drago prve cene
Verjento bo AM4 postal budget, glede na to kar se govori o GenovaX.

Homelander ::

https://gamegpu.com/action-/-fps-/-tps/...
https://www.computerbase.de/2022-08/spi...

Pa imamo končno igro kjer so CPU-ji pod 12900K in 5800X3D bottleneck že na 1440p.
Ter če ni bilo nobene igre že prej, je ta končno končala pot 8GB VRAM karticam. Z RT na 1440p enako 43 FPS tako na 3060 12GB kot na 3070 8GB. Itak je pa vsak vedel že konec 2020, da bodo to kartice za 2 leti in ne za 4 leta. 16GB+ kartice ki pridejo zdaj, bodo pa res spet za 4 leta. Za 1440p mogoče tudi 4070 12GB.
No še ena kjer je 3060 hitrejša od 3070 že na 1440p, in to celih 80 proti 60 FPS:
https://gamegpu.com/action-/-fps-/-tps/...

The Core i5-10600K also gets into trouble, albeit less strongly.

With ray tracing, more memory is required and everything slides up a VRAM level. With 8 GB, the frame pacing is already a bit restless in WQHD, with 10 GB this is the case from Ultra HD upwards. Spider-Man Remastered will then remain playable, but won't run quite as smoothly as before. From 12 Gb there are no more problems even in the highest resolution.

Pa ne samo 10600K, tudi 10900K ni dosti boljši in se je končno izkazalo da je 5600X boljši gaming CPU, ker prej sta bila vedno izenačena.
Tako da kar je pod Zen 3 in Alder Lake ter pod 12GB VRAM, je sedaj zgodovina. Moj 10900K in RX 6800 sta pa po novem čisti minimum.

smrko ::

scythe je izjavil:

5600X za 169€ če kdo rabi, cene pa lepo padajo, v 1 tednu iz 200€ na 169€....:)

In zakaj je ta trenutek cena 188€?

Se cene spreminjajo gor in dol vsakih par minut al lažeš kot pes teče?

mahone ::

Ni bila laz. 169EUR je se bil par ur nazaj. Cene se spreminjajo glede na zalogo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mahone ()

Še vedno je 169€.. Moraš kliknit na promocijsko stran

smrko ::

DarwiN je izjavil:

Še vedno je 169€.. Moraš kliknit na promocijsko stran

Jaz sem kliknil na priloženi link...

Vuli ::

kdaj naj bi prišle plate z am5 ven?
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Septembra skupaj s procesorji, kakopak. Mogoče najprej samo dražji X670 modeli, B650 pa malo kasneje?

AMD X670 motherboards now available for preorder

Pa ja ne bodo se bolj zasoljene cene kot pri x570?

Vuli ::

uf, 600€ je pa malo kruta.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Horas ::

mahone je izjavil:

seveda bojo, vsako leto bolj. pa še inflacija je.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Horas je izjavil:

mahone je izjavil:

MSI MPG X570S Carbon Max WIFI je bila tudi jurja , pa MSI MPG Z690 jew bila tudi 400€.

Ostali pa bomo poöakali da cenejüe öipovje kar toliko periferij pač zagotovo ne rabi večina no večina uporabnikov.

Lahko pa tudi malo prcam, pa rečemo, naj da intel kaj konkurenčnega ven, kot pa da rabiš novi čipset za Gen13 proc, če hočeš vstaviti KS.

Mr.B je izjavil:

Horas je izjavil:

mahone je izjavil:

MSI MPG X570S Carbon Max WIFI je bila tudi jurja , pa MSI MPG Z690 jew bila tudi 400€.

Ostali pa bomo poöakali da cenejüe öipovje kar toliko periferij pač zagotovo ne rabi večina no večina uporabnikov.

Lahko pa tudi malo prcam, pa rečemo, naj da intel kaj konkurenčnega ven, kot pa da rabiš novi čipset za Gen13 proc, če hočeš vstaviti KS.

Ne vem zakaj vedno branis AMD? A ti placujejo za white knighting?
Takoj ob launchu so bile se najcenjese x570 plate blizu 200€

Mr.B je izjavil:

Horas je izjavil:

mahone je izjavil:

X570S Carbon Max je bila samo 1 dan 1k€, drugi dan je takoj padlo na 340€, potem so se pa cene gibale med 330-290€. Pa tisti za 1k€ je bil scam :D

mahone je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Horas je izjavil:

mahone je izjavil:

Ne vem zakaj vedno branis AMD? A ti placujejo za white knighting?
Takoj ob launchu so bile se najcenjese x570 plate blizu 200€

A dej no. Ce hoces jajca od plat pojdi in kupi enogeneracijsko z690 plato, pa se to ne v1.0 ce noces imeti tezave z pcie..
Od tu dale pa cene x570 plat

scythe je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Horas je izjavil:

mahone je izjavil:

X570S Carbon Max je bila samo 1 dan 1k€, drugi dan je takoj padlo na 340€, potem so se pa cene gibale med 330-290€. Pa tisti za 1k€ je bil scam :D

Jokaj dalje..
Predstavljene plate za AM5 so to da nabrcajo intla s cimerkoli boprisel venz z790 chipsetom.

Realno pa redki ki rabijox570 plate za vecino vkljucujoc gamerjev j za cca 100€ B550 plata vrh glave.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

Jaz govorim za 1 leto nazaj in za tvoj model plate X570S Carbon Max ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: scythe ()

scythe je izjavil:

Jaz govorim za 1 leto nazaj in za tvoj model plate X570S Carbon Max ;)

Ja in... tu imas listo vseh msi x570 plat..in 700$ ni bilo nic kaj...

Od tu dalje ce resno rabis vse kar nudi z i/o 6700Extream extream plata bos verjetno posegal po 7900x procu in visje tako da...600$ ravno ne bo..

Jarno ::

Za caa. 200€ bodo že zelo dobre plošče. Na začetku bo zaradi omejitev pri kapacitetah 5nm TSMC AM5 neke vrste premium, AM4 pa budget.
Kasneje se bodo zadeve porihtale.
#65W!

Tako je...
V koncni fazi so najavljeni B650, X670, X670E. Sedaj imamo le X670E kot referenca, proti cemu se bo moral intel z gen13 z790 chipset primerjat.

Jaz sem že pripravljen na nov CPU. Hladilnik sem našel ta:
https://www.tweaktown.com/reviews/9876/...
Ga kar precej hvali. Zdaj imam sicer že NH-D15, ampak rabiš prste od zobotrebcev, da lahko delaš karkoli okoli njega, pa še tiste klipsne za vent ima precej tanke ter hitro se pomotoma iztaknejo. S Shadow Rock 3 imam ravno obratne izkušnje (pa prej z NH-D14). Ampak sem potem videl (sicer mi je malo čudno), da je Shadow Rock Slim 2 še 2-3°C boljši.

RAM sem pa itak vzel ta 6000 36-36-36, tukaj ni bilo neke dileme:

Komplet CPU+plato pa že zdaj dobim za 520€:
https://geizhals.eu/intel-core-i5-12600...
https://geizhals.eu/gigabyte-z690-gamin...

Tako da AMD bo moral biti prvič vsaj 10% hitrejši, potem pa še cena ne sme biti več kot 20-30% višja. Price/performance itak ne bo zmagal proti Alder Lake, zato nisem rekel 10%. Zdaj se gre samo za to kdo bo najhitrejši.
Zgoraj seveda vidim že besedo enogeneracijski. Raptor Lake sicer tudi podpira, ampak ta bo itak toliko dražji in požrešnejši kot bo hitrejši in tako ne bo nikomur na Alder Lake zanimiv, tako da se strinjam z uporabo te besede. Tako da to zna biti res prednost AMD-ja, ampak ne verjamem da bo Zen 5 toliko boljši, da se bo že splačalo menjat. Zen 6 pa vprašanje če boš dal lahko še na isto plato.

Zaenkrat pravijo da $300 za 7700X, tako da je vprašanje samo še performansa ter cen plat (upam da ne drži tisto s 400€, ker potem so si lastnoročno izkopali grob, kdo pa bo dajal 350€ CPU na 400€ plato, in še to najbolj budget, ne neki srednji model, cena za Carbon je zaenkrat 600€):
https://wccftech.com/amd-ryzen-9-7950x-...

Tako da +10% 12600K (mora biti boljši od 12900K in 5800X3D v gaming), Cinebench R23 vsaj enih 2000/20000, ter cena kvečjem 350+300€ za 7700X + X670, potem se pa lahko pogovarjamo.

Homelander je izjavil:

Jaz sem že pripravljen na nov CPU. Hladilnik sem našel ta:
https://www.tweaktown.com/reviews/9876/...
Ga kar precej hvali. Zdaj imam sicer že NH-D15, ampak rabiš prste od zobotrebcev, da lahko delaš karkoli okoli njega, pa še tiste klipsne za vent ima precej tanke ter hitro se pomotoma iztaknejo. S Shadow Rock 3 imam ravno obratne izkušnje (pa prej z NH-D14). Ampak sem potem videl (sicer mi je malo čudno), da je Shadow Rock Slim 2 še 2-3°C boljši.

RAM sem pa itak vzel ta 6000 36-36-36, tukaj ni bilo neke dileme:

Komplet CPU+plato pa že zdaj dobim za 520€:
https://geizhals.eu/intel-core-i5-12600...
https://geizhals.eu/gigabyte-z690-gamin...

Tako da AMD bo moral biti prvič vsaj 10% hitrejši, potem pa še cena ne sme biti več kot 20-30% višja. Price/performance itak ne bo zmagal proti Alder Lake, zato nisem rekel 10%. Zdaj se gre samo za to kdo bo najhitrejši.
Zgoraj seveda vidim že besedo enogeneracijski. Raptor Lake sicer tudi podpira, ampak ta bo itak toliko dražji in požrešnejši kot bo hitrejši in tako ne bo nikomur na Alder Lake zanimiv, tako da se strinjam z uporabo te besede. Tako da to zna biti res prednost AMD-ja, ampak ne verjamem da bo Zen 5 toliko boljši, da se bo že splačalo menjat. Zen 6 pa vprašanje če boš dal lahko še na isto plato.

Zaenkrat pravijo da $300 za 7700X, tako da je vprašanje samo še performansa ter cen plat (upam da ne drži tisto s 400€, ker potem so si lastnoročno izkopali grob, kdo pa bo dajal 350€ CPU na 400€ plato, in še to najbolj budget, ne neki srednji model, cena za Carbon je zaenkrat 600€):
https://wccftech.com/amd-ryzen-9-7950x-...

Tako da +10% 12600K (mora biti boljši od 12900K in 5800X3D v gaming), Cinebench R23 vsaj enih 2000/20000, ter cena kvečjem 350+300€ za 7700X + X670, potem se pa lahko pogovarjamo.

Dihaj. Kupil si mrtvo platformo. jeseni pride ven z790 chipset. v smislu nadgradnje na na vecjedernika, razen ce sanjas 30% pohitritev z i5 13600K.
In ko govoris igre, plata ki jo bos vzel je b650.
po drugi strani b550 plata za 100€ + 5600 za 170€ / 5600x za 200€ + 120€ za 32 gb kit.
320 € kolikor bos dal za ram pa dodaj k budgetu za graficno... potem pa razlagaj igre itd..
Pa 5800x je pod 300€.

Homelander: dobro trolaš.
Že dooolga leta imam samo Noctua hladilnike (tudi tadva, ki ju omenjaš).
In nikoli se mi ni nič iztaknilo.
Se je komu drugemu?
Tiste klipsne držijo ventilator kot pes ježa.
Očitno ti ne znaš namestiti.
Če kaj, sem bil od Noctue krvav parkat (malo bolj rukneš notri pa že teče).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

Sheteentz ::

FireSnake je izjavil:

Se je komu drugemu?

Oh ja, preljuba Noctua NH-D14, ki me že desetletje mrcvari. Hladi ko šus, te pa tudi vseka do kosti, če kaj nepremišljeno prčkaš okoli nje :D

NejcSSD ::

Grda kot čevelj bi rekel kolega ampak ta isti kolega je menjal že vodno in mu spet use ropota, meni pa tiho hladi NH-D14 že več kot desetletje.
Iz Intel 2500k sem jo prestavil na AM4 5600X
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb 3200Mhz CL16, 2x 1TB NVME, MSI 1070Ti

Sheteentz je izjavil:

FireSnake je izjavil:

Se je komu drugemu?

Oh ja, preljuba Noctua NH-D14, ki me že desetletje mrcvari. Hladi ko šus, te pa tudi vseka do kosti, če kaj nepremišljeno prčkaš okoli nje :D

Ok, pol nisem samo jaz "neroden" haha.
Oštra psica, bi rekli.

NejcSSD je izjavil:

Grda kot čevelj bi rekel kolega ampak ta isti kolega je menjal že vodno in mu spet use ropota, meni pa tiho hladi NH-D14 že več kot desetletje.
Iz Intel 2500k sem jo prestavil na AM4 5600X

Pa vmes zahteval brezplačni mount kit, ane?
Jaz isto.
Le, da sem 14 menjal za 15 malo po tem, ko je petnajstka prišla ven.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

NejcSSD ::

Brezplačni mount kit nisem omenil ja...
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb 3200Mhz CL16, 2x 1TB NVME, MSI 1070Ti

FireSnake je izjavil:

Se je komu drugemu?

Če primem ventilator, gre tudi do 1cm preč od hladilnika, tako da prav trdno že ne more biti. Sploh so pa lističi hladilnika preveč skupaj in so morali tako dati tanke klipsne. S tankimi je pa seveda težje delat.
Glede iztikanja se sedaj ne spomnim v katerih primerih točno je problem, vem pa da je bil problem. Seveda samo med nameščanjem, ko imaš montirano itak da se ne iztika.
Za tiste z OCD-jem je tudi katastrofa, ker moraš šteti tistih nešteto lukenj, da je enako spredaj kot zadaj. Pri DH14 to ni bil problem.
Ne vem, ko sem šel iz DH14 na DH15, je kot bi šel iz Mercedesa na Fiat.
Je pa res da nisem prebral slabega komentarja glede NH15. Me kar malo čudi, ker perfekten sigurno ni.

Krvav pa še nisem bil od Noctue.

Jaz moram misliti za 10 let vnaprej. S tem DH15 bi se jebal vedno ko bi menjal grafično (zdaj sicer nekaj izumljajo ali rame (sprednji vent je nad rami) ali priklapljal CPU 8-pin. 14nm 250W CPU-ji so pa itak za nami, pa čeprav še vedno obstajajo 250W CPU-ji, bo zame od sedaj naprej max AMD-jev TDP 105W, kar je nekje 142W (nimam pojma česa, ker je tolk teh enih kratic, oddane toplote sigurno) ali pa Intelov PL2 150W (12600K).

Shadow Rock 3 sem že montiral in je za 50EUR to to. Zdaj mi edino ni jasno kako je Tweaktown nameril 2-3°C manj s precej manjšim Shadow Rock Slim 2. Tako da čeprav je samo 5EUR cenejši, sem se vseeno hotel še sam prepričat.
Kakorkoli, na Tweaktown je dobil 96%, enako kot DH15, tako da prav slab ne more biti.

Zgodovina sprememb…

Glede vrntilatorjev preveč skupaj: Noctua ima najtišje ventilatorje glede na pretok zraka. Potem verjetno vedo kaj delajo.
Glede štetja reber: ventilator nastaviš na (spodnji) rob in ga fiksiraš. Končano.
Glede vlačenja ventilatorja stran od reber: KAJ???? Zakaj bi nekdo to počel?

««
566 / 622
»»