Forum » Šola » Matematika[kotne funkcije neenačbe]
Matematika[kotne funkcije neenačbe]
Yacked2 ::
Nariši enotsko krožnico in nanjo nariši premico, ki ponazaraja ctan, nato pogledaš za katere kote je tann večji ali enak 1 ter zapišeš interval.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!
izpit bo še vedno moral pisati sam.
joze67 ::
Kako na enotsko krožnico narisat premico tudi meni ni jasno.
Za rešitev pa zadošča, če človek ve, da je ctg(x)=cos(x)/sin(x). Torej (velja za OP) rešuješ cos(x)<=sin(x). To pa je med pi/4 in 5pi/4 (ker pri pi/4 je sin(x) = cos(x), prav tako pri 5pi/4, ostalo ...). In to je na eni periodi, torej še +2k pi.
Katera šola bi to bila?
Za rešitev pa zadošča, če človek ve, da je ctg(x)=cos(x)/sin(x). Torej (velja za OP) rešuješ cos(x)<=sin(x). To pa je med pi/4 in 5pi/4 (ker pri pi/4 je sin(x) = cos(x), prav tako pri 5pi/4, ostalo ...). In to je na eni periodi, torej še +2k pi.
Katera šola bi to bila?
Zixan ::
Saj ves da hoce nekaj kar lahko uporabi za dobesedni prepis za domaco nalogo. Itak :D, lih domača naloga je hahaha matobato, ne bit smesn ;)
Rešu sm pol sam, ne lih na tak način .. Hvala Yacked2
Rešu sm pol sam, ne lih na tak način .. Hvala Yacked2
Narisu sm si graf, tko se mi zdi se najlazje, vem da je zamudno in je boljsi tvoj način, ampak se mi zdi da je manjsa moznost da nardim napako
Aha, no saj je isto, samo da je pri enotski krožnici risanje malo kompaktnejše.
Mam sam še eno uprašanje, moram zračunat naklonski kot med premicama:
x=3
y=-3x+3
Jaz dobim 18°, v rešitvah pa piše 36°.
arctan(-3) = -72°
to pomeni iz skice, če si jo narišeš, da je kot med x osjo in premico = 72°, zdaj dobim pravokotni trikotnik (180-72-90=fi(iskani kot))
Je to pravilno?
x=3
y=-3x+3
Jaz dobim 18°, v rešitvah pa piše 36°.
arctan(-3) = -72°
to pomeni iz skice, če si jo narišeš, da je kot med x osjo in premico = 72°, zdaj dobim pravokotni trikotnik (180-72-90=fi(iskani kot))
Je to pravilno?
lebdim ::
imam pa še jaz eno vprašanje: kako se nariše kote, ki imajo tan(x) = -3/2?
a se nariše takole:
- najprej narišeš enotsko krožnico in na x-osi pri 1 narišeš vzporednico z y-osjo
- potem greš pa za -3/2 dol v y smeri in narišeš vzporednico z x-osjo
- tam, kjer se sekata ta premica x = 1 in y = -3/2, potegneš premico skozi (0, 0)
a je prav?
a se nariše takole:
- najprej narišeš enotsko krožnico in na x-osi pri 1 narišeš vzporednico z y-osjo
- tam, kjer se sekata ta premica x = 1 in y = -3/2, potegneš premico skozi (0, 0)
a je prav?
in pa, kako narisat graf
zapisati je treba še definicijsko območje, zalogo vrednosti in osnovno periodo ...
f(x) = \frac{1}{2} \cos(\frac{x}{2} - \frac{\pi}{4}) + 1?
zapisati je treba še definicijsko območje, zalogo vrednosti in osnovno periodo ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lebdim ()
imam pa še jaz eno vprašanje: kako se nariše kote, ki imajo tan(x) = -3/2?
a se nariše takole:
a je prav?
Priporočam, da narišeš graf, je manj možnosti da se boš zmotil, sploh pri neenačbah.
vem vse to ... ampak sem vprašal, ker mi je sosed poslal to nalogo, da morajo v testu rešiti na enotski krožnici.