» »

Kako popolnima izbrisati disk?

Kako popolnima izbrisati disk?

overklocker ::

Zanima me, kako lahko popolnoma izbrišem disk?

Govorim ne samo da daš format, ali pa hitro formatiranje, ali pa da zbiješ particijo, ampak toliko da ni možno več recoverija narediti, da ga čisto zgladiš na takega kot je prišel iz tovarne.

Obstaja kak program, postopek?

Hvala na odgovorih
Motherboard:Asus X579XStrix E CPU:AMD 5950X ,GPU: EVGA RTX 3080,
128GB RamDDR4,Hladilnik NoctuaNU15s,Tipkovnica:Crosair K95 Miška:Logitech g900
2x Samsung m.2 980PRO 500 gb,2x Samsung 860evo 2tb,Monitor:Samsung Odyssey G9

shinko ::

Težko, z pravimi postopki lahko vedno prideš do podatkov, tudi po večkratnem formatiranju diska. Tudi če ga fizično uničiš (do neke mere), se lahko marsikaj dobi.

Robi :P ::

disk v celoti prepišeš sformatiraš spet v celoti prepišeš načeloma po 2 celotnih zaplotnicah nebo več uporabn za kakšne stare podatke pridobit. Mal poguglaj za programi, ki kaj takega naredijo sami oz. avtomatsko

IL_DIAVOLO ::

Freedata destruction software.

PacificBlue ::

Ribič ::

Enkratni prepis z naključnimi podatki bo moral zadostovati, da prepreči recovery povprečnega uporabnika. Če pa želiš preprečiti forenzični recovery, boš pa zgodbo moral nekajkrat ponoviti - če si res paranoičen uporabi Gutmann35 metodo. Pri diskih je pa še vedno tako. Prepis podatkov deluje le na uporabnih sektorjih. V primeru, da so se na tvojem disku pojavili slabi sektorji (bad blocks), se zna zgoditi, da jih je krmilnik nadomestil z rezervnimi. Ti slabi sektorji pa lahko še vedno vsebujejo kakšne informacije, ki pa jih ne moreš z normalnim metodam enostavno prepisati.

Pri SSD-jih pa je spet drugače. Če citiram nekega govorca na eni konverenci: Flash podatkovni nosilci ne hranijo tvojih podatkov, vendar le približek teh. ko ti shraniš datoteko na flash, se bo ta zapekla vsaj na 6 različnih lokaciji. Ko pa jo prebereš, pa ti krmilnik vrne "povprečje" vseh teh šestih kopiji. Razlog je v tem, da flash ni zanesljiv za shranjevanje podatkov in se znotraj podatkov kmalu pojavijo napake (npr. kakšen bit se spreobrne). Zato se podatki hranijo na večih lokacijah hkrati in se med seboj dopolnjujejo. Večina flash naprav ima če nekaj rezervnih sektorjev, ki jih redno izmenjuje s tistimi v trenutni rabi in s tem skrbi za "zdravje" naprave. Torej če greš prepisovati flash napravo z naključnimi podatki, ostaja še velika verjetnost, da se originalni podatki skrivajo na določenih neuporabljenih oz. rezervnih sektorjih.

lp

737 ::

Za Windows je dober Heidi Eraser. Drugače pa na Piratebay najdi Hiren's boot cd 9.9 ali Falcon's four boot cd 4.6, kjer je par teh orodij. SSDjev ne briši z Active kill disk ali podobnimi, uporabi namenski program za SSD. Lahko mu izbrišeš še firmware.

Za Windows je dober Heidi Eraser. Drugače pa najdi Hiren's boot cd 9.9 ali Falcon's four boot cd 4.6, kjer je par teh orodij. SSDjev ne briši z Active kill disk ali podobnimi, uporabi namenski program za SSD. Lahko mu izbrišeš še firmware.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 737 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Data wiping vprašanje

Oddelek: Strojna oprema
91763 (1270) mizimasi972
»

Kako pridi do diska, NUJNO!! (WD My Book Home)

Oddelek: Pomoč in nasveti
111811 (1586) poweroff
»

kako naj sformatiram disk brez namestitve OS

Oddelek: Pomoč in nasveti
101446 (1302) gumby
»

kako naložit image sistema

Oddelek: Pomoč in nasveti
102439 (2439) McMallar
»

Odstranjevanje BAD sektorjev na Disku

Oddelek: Pomoč in nasveti
121985 (1740) kixs

Več podobnih tem