Forum » Operacijski sistemi » Windows 7 + Ubuntu dualboot
Windows 7 + Ubuntu dualboot
i33a ::
Pozdravljeni, v prihodnjih dneh bom namestil poleg že obstoječih Windowsov 7 tudi Ubuntu.
Zanima me, kako čimbolj preprečiti kakšne zaplete. Zaradi službe si ne morem privoščiti več dni brez računalnika.
Zamislil sem si tako, da bom imel 3 particije diska. Po ena za Windowse in Linux, tretja pa za datoteke.
Ob inštalaciji bom imel pri roki Windows 7 in Ubuntu namestitvena CD-ja.
Najbolj me skrbi glede bootloaderjev, da se nebi kaj "tepla" in potem nebi mogel priti v noben operacijski sistem.
Če se to zgodi (zdaj ali pa ob posodobitvah), se to da rešiti z Windows repair? ali pa z Linux cd-jem?
Hvala za odgovore.
Zanima me, kako čimbolj preprečiti kakšne zaplete. Zaradi službe si ne morem privoščiti več dni brez računalnika.
Zamislil sem si tako, da bom imel 3 particije diska. Po ena za Windowse in Linux, tretja pa za datoteke.
Ob inštalaciji bom imel pri roki Windows 7 in Ubuntu namestitvena CD-ja.
Najbolj me skrbi glede bootloaderjev, da se nebi kaj "tepla" in potem nebi mogel priti v noben operacijski sistem.
Če se to zgodi (zdaj ali pa ob posodobitvah), se to da rešiti z Windows repair? ali pa z Linux cd-jem?
Hvala za odgovore.
Zvezdica27 ::
lp,
edino vprašanje je ali imaš UEFI bios ali "navadni" bios?
Če imaš uefi in nimaš pojma, si najprej vzami kak dan za googlanje forumov.
Če je navadni bios, samo glej, da jedno delaš po praivlu najprej win, potem čez linux. Skorajda nimaš kaj zjebat - tudi tu pa prej kaj pogooglaj in ne rabiš nobenga EasyBCD ali ne vem česa vse...
Osebno pa namesto ubuntu priproočam Debian, ampak ... če si začetnik bo morda Ubuntu s shrošči pripomogel vsaj to, da s eboš lahko naučil osnov linux, X in unity/gnome okolja. Vedi pa, da če ne bo polni preklop, boš v linux videl samo pomankljivosti, ne boš pa videl prednosti. Naredi pa si uslugo in vsaj začni z xubuntu, ne ubuntu...
zz
edino vprašanje je ali imaš UEFI bios ali "navadni" bios?
Če imaš uefi in nimaš pojma, si najprej vzami kak dan za googlanje forumov.
Če je navadni bios, samo glej, da jedno delaš po praivlu najprej win, potem čez linux. Skorajda nimaš kaj zjebat - tudi tu pa prej kaj pogooglaj in ne rabiš nobenga EasyBCD ali ne vem česa vse...
Osebno pa namesto ubuntu priproočam Debian, ampak ... če si začetnik bo morda Ubuntu s shrošči pripomogel vsaj to, da s eboš lahko naučil osnov linux, X in unity/gnome okolja. Vedi pa, da če ne bo polni preklop, boš v linux videl samo pomankljivosti, ne boš pa videl prednosti. Naredi pa si uslugo in vsaj začni z xubuntu, ne ubuntu...
zz
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | dual bootOddelek: Operacijski sistemi | 2422 (1144) | zuz3k |
» | Ne gre namestiti Windowsa + ne zažene trenutnega (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 4331 (3497) | MasterKiD |
» | UEFI - kako ponovno namestiti windows 8Oddelek: Pomoč in nasveti | 10798 (8312) | krepki |
» | PowerSaving mode ob zagonu Windowsov in druge težave že ob nakupuOddelek: Pomoč in nasveti | 1018 (840) | Suly |
» | Win 7 se ne zažene po priklopu drugega diskaOddelek: Operacijski sistemi | 1727 (1623) | Icematxyz |