Forum » Operacijski sistemi » [Windows 10] Vprašanja in težave
[Windows 10] Vprašanja in težave

Alexius Heristalski ::
Cortana ne deluje pri nas, se da to kako vzpostavit? Je sploh uporabna?
Nastaviš regijo sistema (system locale) na državo, kjer je na voljo, npr. ZDA.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Qushaak ::
A ma še kdo težave z zvočnim čipom na Windows 10? Kar kaže, da ni nibene strojne opreme na voljo (rdeč križec). Če namestiš gonilnik dela pol pa spet kr enkrat ne.
To sem opazil že pri večih računlanikih (vsi Conexant Audio).
Je problematičen samo ta čip (gonilnik zanj) ali je to splošna težava v Windows 10 že nekaj časa?
Opažam, da ni samo Conexant: https://www.drivereasy.com/knowledge/fi...
Kaj to Microsoft že misli zrihtat kdaj?

solatko ::
Bo uredil, če prav to ni njihovo delo. Proizvajalcem HW-ja se hebe za potrošnike, si zapomniš za naprej in ne kupuješ več njihove robe.
Delo krepa človeka

andromedar ::
Počasi bo zmanjkalo firm, od katerih še lahko kaj kupiš. Da bi pa dobil plato, na kateri bodo pa vse zadeve podprte, pa je verjetno itak iluzija.
Eh?

MrStein ::
Pa kaj? Važno da obstaja 100% pravilna, črkobralska/birokratska razlaga stanja.

Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Qushaak ::
Problem je, ker je to prenosnik in se moreš res potrudit, da za eno verzijo modela izveš kater zvočni čip ima.

mtosev ::
eno hitro vprašanje: kako lahko brezžično povežem laptop z intel widi in smart tvjem. model tvja je lg 43lf630v,prenosnik pa dell inspiron 13 7000
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

kajetan ::
start menu ne odpre, ne koledarja, ne zvočne nastavitve, niti net info ne dela. v glavnem vse kar pritisnem v opravilni vrstici ne dela - Razen file browser (explorer dela) in Task View. Poskusil sem vse sledeče a ne pali:
http://www.urtech.ca/2015/05/solved-win...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kajetan ()

Enterprise ::
Ja, super je tale Windows. Asus UX303LN
Bluetooth mi konstantno sam onemogoča v Device Managerju. Če ga omogočim, deluje povsem normalno, ampak mi ga potem spet samodejno onemogoči. Če preklopim na generičen gonilnik, deluje normalno, vse dokler spet na silo ne potegne sam "boljših" gonilnikov s spleta, ki moj Bluetooth spet onemogočajo.
Po novem občasno ne dela več zvok po prebuditvi iz spanja ali hibernacije. Treba resetirat.
Po navadi imajo računalniki problem s spanjem, no, jaz ga imam od Windows 10 s hibernacijo. Včasih zahibernera, včasih pa power lučka ne ugasne, disk sicer ni aktiven, ventilator se potiho vrti dalje ... Po predavanju pritisnem Power gumb za prehod v hibernacijo in ga vržem v torbo, ko ga naslednjič odprem imam 0% baterije. Enkratno.
Bluetooth mi konstantno sam onemogoča v Device Managerju. Če ga omogočim, deluje povsem normalno, ampak mi ga potem spet samodejno onemogoči. Če preklopim na generičen gonilnik, deluje normalno, vse dokler spet na silo ne potegne sam "boljših" gonilnikov s spleta, ki moj Bluetooth spet onemogočajo.
Po novem občasno ne dela več zvok po prebuditvi iz spanja ali hibernacije. Treba resetirat.
Po navadi imajo računalniki problem s spanjem, no, jaz ga imam od Windows 10 s hibernacijo. Včasih zahibernera, včasih pa power lučka ne ugasne, disk sicer ni aktiven, ventilator se potiho vrti dalje ... Po predavanju pritisnem Power gumb za prehod v hibernacijo in ga vržem v torbo, ko ga naslednjič odprem imam 0% baterije. Enkratno.

Za problem s posodobitvijo driverja:
https://support.microsoft.com/en-us/kb/...
Za zvok boš moral posodobiti driver. Za hibernacijo posodobi BIOS.
https://support.microsoft.com/en-us/hel...
Če ne dela na novem profilu, imaš težavo z driverjem za grafiko.
start menu ne odpre, ne koledarja, ne zvočne nastavitve, niti net info ne dela. v glavnem vse kar pritisnem v opravilni vrstici ne dela - Razen file browser (explorer dela) in Task View. Poskusil sem vse sledeče a ne pali:

Alexius Heristalski je izjavil:
Za problem s posodobitvijo driverja:
- - vse probal, vendar niti edge ne dela, in niti uporabnika ne morem ustvariti. weird.. driveri za grafo so zdaj lgih posodobljeni, vendar ni sprememb.

Win+R>ms:settings: ne dela?
Win+X>Ukazni poziv (skrbnik).
Če to ni na voljo, odpri Upravitelja opravil: ctrl+alt+del>Upravitelj opravil>Več podrobnosti>Datoteka>Zaženi novo opravilo>To opravilo ustvari s skrbniškimi pravicami>vpiši cmd>V redu
Vpiši ukaz za ustvarjanje uporabniškega računa test, brez gesla: net user test /add
Enter.
Vpiši ukaz, ki temu računu dodeli akrbniške pravice: net localgroup administrators test /add
Enter.
Izpis iz trenutnega računa prek ctrl+alt+del, nato vpis s test.
Če dela, pramakneš podatke na nov profil.
Če to ni na voljo, odpri Upravitelja opravil: ctrl+alt+del>Upravitelj opravil>Več podrobnosti>Datoteka>Zaženi novo opravilo>To opravilo ustvari s skrbniškimi pravicami>vpiši cmd>V redu
Vpiši ukaz za ustvarjanje uporabniškega računa test, brez gesla: net user test /add
Enter.
Vpiši ukaz, ki temu računu dodeli akrbniške pravice: net localgroup administrators test /add
Enter.

Alexius Heristalski je izjavil:
Win+R>ms:settings: ne dela?
Enter.
Enter.
hvala, nekaj takega sem glih prej naredil v cmd - in mu dodelil pravice v windows oknu. (torej podobno kot si ti svetoval). potem sem se loginal s tistim akountom in tam dela vse. Je pa problem, da imam kar veliko programov za glasbo, ki ne delajo na tem profilu zdaj. Nekateri delajo, nekateri ne. Še vedno bi rad star user account fixal, vendar ne vem kako, ker sem tam 2 tedna rabil da sem vse na mesto spravil in konfiguriral. v powershellu sem tudi preveril če so koruptni fajli ali kaj takega in je vse ok. če ne bi bilo ne bi zdaj delalo. Kdo ali kaj mi je lahko zjebalo celi meni??? in ali obstaja kak način da bI samo skopiral APPdata pa bi programi delali? bom poskušal kaj. če ne bo drugače šlo bom moral nekatere programe reinštalirati.
Zgodovina sprememb…

AvtoR ::
Poslušaj v novem profilu na nivo inštalirati program, potem pa kopirati stare Appdata v nov profil.

Kaj ::
Ko se prijavim v Windows 10, tema. Le miška. Namizje in ikone se pojavijo šele po kakšni minuti.
Kaj če bit to? Sistem bil na novo postavljen ravne pred nekaj dnevi, a težava šele od včeraj.
Kaj če bit to? Sistem bil na novo postavljen ravne pred nekaj dnevi, a težava šele od včeraj.

Aphanisis ::
Na raznih straneh se dobijo key-i za Windows 10 po 20 EUR. Kaj to je legit? Kako je lahko 5x ceneje od običajne cene?

broken/link ::
@aphanisis
legit glede na EULO? niso.
ti bo windows update delal normalno in prepoznal sistem kot genuine? bo.

broken/link je izjavil:
@aphanisis
recimo kaj takega? ponavadi iščem keye za igre na allkeyshop.com.. sem pa zdaj vpisal windows 10 in to je najcenejše kar se lahko najde.
https://twed.com/product/windows-10-pro...
za 17EUR je ok. kaj pa če recimo če imam že aktiviran win 10 enterprise pa vpišem to original kodo noter. kaj se bo zgodilo? se windows verzija iz enterprise spremeni v PRo ali moram znova kaj inštalirat?
Zgodovina sprememb…

Aphanisis ::
broken/link je izjavil:
@aphanisis
Kako pa se sfabricirajo tej key-i? Torej si na istem, ko da bi zloadal iz travnika?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aphanisis ()

Dzhimen ::
Danes sem sformatiral računalnik in ponovno namestil Windows 10. OS je posodobljen, prav tako so posodobljene vse aplikacije v trgovini.
Čudna stvar, ki se mi dogaja je, da mi v start meniju live tile za vreme ne deluje, če je velikost ploščice največja (tista velika, kvadratna). Ne kaže vremena, ampak samo tisto ikono aplicacije, tist bel sonček čez celo ploščico. Če zmanjšam velikost na "Široka", potem začne delovati takoj, prikaže vreme za moj kraj v live tile-u. Če spremenim nazaj na velikost "Velika", se live tile izključi in spet kaže samo stacionarno ikono. Poizkusel sem z restarti PC-ja, unpinal sem in ponovno pinal, izklopil live tile in ponovno vklopil, pa nič ne pomaga...
Preden sem formatiral sem imel to največjo velikost in je delovalo bp. Kaj bi lahko zdaj bil problem?
Čudna stvar, ki se mi dogaja je, da mi v start meniju live tile za vreme ne deluje, če je velikost ploščice največja (tista velika, kvadratna). Ne kaže vremena, ampak samo tisto ikono aplicacije, tist bel sonček čez celo ploščico. Če zmanjšam velikost na "Široka", potem začne delovati takoj, prikaže vreme za moj kraj v live tile-u. Če spremenim nazaj na velikost "Velika", se live tile izključi in spet kaže samo stacionarno ikono. Poizkusel sem z restarti PC-ja, unpinal sem in ponovno pinal, izklopil live tile in ponovno vklopil, pa nič ne pomaga...
Preden sem formatiral sem imel to največjo velikost in je delovalo bp. Kaj bi lahko zdaj bil problem?

>>>> Poizkusel sem z restarti PC-ja
Motiti se je človeško.

Kaj ::
Ko se prijavim v Windows 10, tema. Le miška. Namizje in ikone se pojavijo šele po kakšni minuti.
Sem pogruntal. Disk 3 (kjer imam podatke in tudi mesto za Dokumente, Slike, Videoposnetke in Prenose) je enkriptan z BitLockerjem. In nova inštalacija sistema mu očitno ne godi. Sem ugotovil, ker rabi sto let da odpre datoteke ali programe, ki imajo kakšno povezavo s tem diskom. Film šteka, se kopira počasi itd. Kar je na drugih diskih, dela hitro. Zdej da ne bom prehitro zarinil v kšno dekriptanje (4TB), ker nimam časa, me zanima če se vam sličajno kaj sanja, kaj bi ga lahko mučilo? Lastnik diska je Administrators - mislim da isto kot prej.
Potrebne kakšne spremembe glede Varnosti ali bo treba izklopiti BitLocker (in eventuelno potem na novo kriptirati)?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Kaj ()

Dzhimen ::
Ponovni zagon in bo delovalo.
Restartal sem vmes že vsaj 10x, pa še vedno ne dela.
Danes sem prižgal računalnik, preveril posodobitve za OS in v trgovini, vse je up-to-date. Live tile za vreme ne dela. Pol sem pustil računalnik prižgan 2-3 ure, predvajala se je samo muzika. Sem si mislil, da če ima program kaj za "zmlet" al pa nastavit in da rabi to vreme samo čas, sem pustil in v treh urah se bi moglo "nastavit" vse kar je potrebno (če sploh kaj), nato sem računalnik restartal in še vedno ni efekta. Če spremenim velikost na "široko", se takoj prikaže live tile. Ko premaknem nazaj na "Veliko", ne deluje več. Imam še eno drugo ploščico te največje velikosti in live tile tam deluje bp.
Wtf xD

issak ::
Meni lepo kaže vreme v Fahrenheitih.
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2

fucking windows 10.to je najvecji crap res. evo,vceraj ga normalno shutdownam,danes mi napise (he configuration data file is missing some required information.
File:\boot\bcd
error code:0xc000000d
kako se to sploh lahko zgodi!? windows 7 se mi ni nikoli sesul. se da to fixat,kako na hitro in brez dvdja,ker ga niti nimam vgrajenega.
kako se to sploh lahko zgodi!? windows 7 se mi ni nikoli sesul. se da to fixat,kako na hitro in brez dvdja,ker ga niti nimam vgrajenega.

jerry jaz mam polno licenc za programe,ki jih moras preden hoces prenesti na drug os deaktivirati preko online servisa plus miljon programov. vsak dan vidim v tej temi nek win 10 problem.pac si lucky. men se bo pa pocasi zmesalo.mi lahko kdo razlozi kaj spkoh izgubim ce grem bek na win 7?10tka je lepa,mogoce malo lepse dela,KO DELA.to je pa tudi vse
drugace pa kam smo prsli ko rabis da fixaš en boot problem celi instalacijski dvd!?saj pa to je samo par komand v cmdju.
drugace pa kam smo prsli ko rabis da fixaš en boot problem celi instalacijski dvd!?saj pa to je samo par komand v cmdju.
Zgodovina sprememb…

Malajlo ::
fucking windows 10.to je najvecji crap res. evo,vceraj ga normalno shutdownam,danes mi napise (he configuration data file is missing some required information.
Na tvojem mestu bi jaz preveril disk, ker ti je šel bootloader v cvet.
Popraviš lahko samo tako, da štartaš repair (lahko tudi iz USB).
Npr. tole za Win7 velja tudi za Win10:
http://superuser.com/questions/628038/b...
In za to napako niso krivi Win10.

Jerry000 ::
jerry jaz mam polno licenc za programe,ki jih moras preden hoces prenesti na drug os deaktivirati preko online servisa plus miljon programov. vsak dan vidim v tej temi nek win 10 problem.pac si lucky. men se bo pa pocasi zmesalo.mi lahko kdo razlozi kaj spkoh izgubim ce grem bek na win 7?10tka je lepa,mogoce malo lepse dela,KO DELA.to je pa tudi vse
No, jaz ga imam za domačo uporabo in v službi. Mogoče bi bilo boljše da greš na Apple namesto MS? Tam baje vse lepo laufa (vsaj tako userji pravjo).

Na tvojem mestu bi jaz preveril disk, ker ti je šel bootloader v cvet.
Popraviš lahko samo tako, da štartaš repair (lahko tudi iz USB).
Npr. tole za Win7 velja tudi za Win10:
http://superuser.com/questions/628038/b...
In za to napako niso krivi Win10.
hvala, se ne da brez repaira to fixat? A ne gre tako kot tam piše, da zaženem win 10 setup CD pa grem v CMD pa tam napišem:
attrib -r -s -h c:\boot\bcd - unhide BCD so it can be deleted
del c:\boot\bcd - delete the current BCD
bcdboot C:\windows - create a new BCD on the C drive
...... nočem izgubiti mojih inštaliranih programov namreč, in licenc. bo šlo?

Saj popravek boot kode ti nič ne spremeni aplikacij, niti Windows.
Priročno je imeti USB ključek z Win10 namestitvijo (ali kaki utility komplet, ampak za 80% primerov je verjetno "kopija" install DVD-ja dovolj).
Priročno je imeti USB ključek z Win10 namestitvijo (ali kaki utility komplet, ampak za 80% primerov je verjetno "kopija" install DVD-ja dovolj).
Motiti se je človeško.

Saj popravek boot kode ti nič ne spremeni aplikacij, niti Windows.
zdaj sem si potegnil WinPE in ga zagnal is USB keya.
Moja particija kjer je windows gor je drugace C:, tukaj pa je na particiji G:.
Kaj naj napisem da popravim boot kodo?

Eh, a nima originalni DVD (skopiran na USB) menu točko "Repair Windows"?
Zakaj z nekimi tretjimi orodji poskušaš?
Sicer če ima CMD in imaš navodila kako ročno popraviti, lahko tudi tak...
Motiti se je človeško.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()

Eh, a nima originalni DVD (skopiran na USB) menu točko "Repair Windows"?
ker ni šlo repairat - Windows repair je shit! zato sem moral v command prompt. in to lahko storiš tudi z Windows PE. zdaj sem fixal vendar z veliko težavami.
najprej sem šel v CMD in napisal:
bootrec /RebuildBCD -- našel je Windows inštalacijo.. Me je pa potem vprašal Add installation to boot list. Y - N. pa sem dall Yes. in ni nilo uspešno/ni šlo.
bootrec /fixMbr
bootrec /fixboot
torej ni šlo bootati..
potem sem še enkrat šel v CMD in vpisal bootsect /nt60 ALL.
se vrnil nazaj in ponovil zgornji ukaz bootrec /RebuildBCD in še ostale. in komaj takrat je šlo.
zdaj pa vprašanje, kako si to lahko v nadaljnje poenostavim? Če mi spet zjebe boot sektor. se dajo recimo kaki sistem fajli ki so zdaj na c: kjer imam Windows skopirat na USBključ in v primeru da spet ne bo bootal - uporabit, tako da jih skopiram nazaj na C: ?
Po včerajšnem update-u ne dela start knof. Kaj sedaj? Restart ne pomaga..
probal že malo morje vsega pa nič ne dela. koledar ti dela? lahko klikneš na zvočnik itd? jaz ne morem nič. sem ustvaril novega uporabnika in samo tam dela. :|
Zgodovina sprememb…

Ne dela start, lupa, pregled opravil, koledar, zvočnik..
isto pri meni:) če najdeš rešitev javi, bom tudi jaz. Res sem poskusil marsikaj. pa še boot mi je zjebalo kakšen dan pozneje
kaj pa je to: Uninstall latest preview build?
Zgodovina sprememb…

klekej ::
Na drugem forumu so mi svetovali tole, nisem pa še probal: http://www.majorgeeks.com/mg/getmirror/...
Samo ne moreva biti edina s tem problemom. Meni se je en rač. normalno updatea-l, ne vem kaj je s tem.
Samo ne moreva biti edina s tem problemom. Meni se je en rač. normalno updatea-l, ne vem kaj je s tem.

broken/link ::
a je mogoče že kak workaround za bluescreen + kindle kombinacijo? Neki sem na hitro brkljal po netu, pa nič pametnega našel, samo to, da je MS priznal še eden izmed zajebov in da delajo na popravku.

kitajc ::
Na laptopu imam naložene Win 10. Rad bi vse skupaj naložil in novo in ob tem formatiral vse pogone in particije. Kako lahko to naredim najhitreje? Se to da narediti na kakšen način preko Microsoft-ove uradne strani?

bluefish ::
W10 sam po sebi omogoča svežo namestitev: http://www.howtogeek.com/224342/how-to-...
Druga opcija je, da uporabiš recovery particijo, če jo tvoj prenosnik ima. Lahko pa seveda z MS strani preneseš ISO in orodje za zapis tega na USB ključek ter izvedeš svežo namestitev. Tekom postopka lahko poljubno formatiraš disk(e).
Druga opcija je, da uporabiš recovery particijo, če jo tvoj prenosnik ima. Lahko pa seveda z MS strani preneseš ISO in orodje za zapis tega na USB ključek ter izvedeš svežo namestitev. Tekom postopka lahko poljubno formatiraš disk(e).

kitajc ::
Ja. Sicer sem downloadam iso file iz Microsoftove spletne strani. Vidim pa, da ima Win10 to drugače urejeno kot praviš. Settings/Update and Security/Recovery je vse kar rabim. Le datoteke, ki jih želim ohraniti presnamem na kak USB in sem opravil. Verjetno tu ni nič dodatnih nastavitev, le zaženem zadevo in izberem clean install ali pa, da naloži čez obstoječ sistem.

Enterprise ::

fineninja ::
Eno vprašanje za uporabnike Lumie 950- se da kako naštimati, da bi telefon ohranil izgled fotografije take, kot je, in je ne editiral (pri živi (premikajoči) sliki mi npr. ta, ko se premika izgleda bolje, kot pa potem ko se 'skontrastira' oz. editira). Pri navadni sliki napiše 'dodajanje zadnjih podrobnosti', jaz bi raje brez teh 'podrobnosti', if that makes sense :D Ni mi všeč pretiran vibrance, kontrast in sivina na 'končni' sliki.
Hvala.
Hvala.