Forum » Omrežja in internet » Kako naredim domače omrežje (LAN + Wifi vidno)
Kako naredim domače omrežje (LAN + Wifi vidno)
SkyEye90 ::
Znašel sem pred pred naslednjo težavo: imam Iskratel modem z vgrajenim Wi-Fi-jem, do sedaj sem imel nekaj računalnikov priklopljenih preko LAN portov, nekaj preko Wi-Fi omrežja. Računalniki so se med seboj videli v omrežju (večina Windows 7, nekaj XP).
Sedaj pa sem za Wi-Fi omrežje kupil močnejši router (D-Link), ki mi oddaja Wi-Fi in ga povezal v LAN port Iskratel modema. Wi-Fi omrežje Iskratel modema sem ugasnil. Sedaj se med seboj vidijo računalniki, ki so preko LAN portov povezani v Iskratel modem, prav tako se med seboj vidijo računalniki povezani v Wi-Fi omrežje D-Link-a, težava pa je v tem, da se med seboj tisti v LAN (Iskratel) in tisti v Wi-Fi omrežju (D-Link) ne vidijo!??
Verjetno bi se to moralo kako nastaviti. Kako, ne vem, zato vas tukaj lepo prosim za pomoč. Rad bi, da se vsi računalniki med seboj vidijo, ne glede na to, ali so na Iskratelu ali D-linku.
Vnaprej hvala.
Sedaj pa sem za Wi-Fi omrežje kupil močnejši router (D-Link), ki mi oddaja Wi-Fi in ga povezal v LAN port Iskratel modema. Wi-Fi omrežje Iskratel modema sem ugasnil. Sedaj se med seboj vidijo računalniki, ki so preko LAN portov povezani v Iskratel modem, prav tako se med seboj vidijo računalniki povezani v Wi-Fi omrežje D-Link-a, težava pa je v tem, da se med seboj tisti v LAN (Iskratel) in tisti v Wi-Fi omrežju (D-Link) ne vidijo!??
Verjetno bi se to moralo kako nastaviti. Kako, ne vem, zato vas tukaj lepo prosim za pomoč. Rad bi, da se vsi računalniki med seboj vidijo, ne glede na to, ali so na Iskratelu ali D-linku.
Vnaprej hvala.
Ne poznam prav dobro teh zadev.. Iskratel podeljuje IP-je 192.168.1.x, D-Link pa 192.168.20.x Misliš to?
Ali bi moral spremeniti le tisto 255.255.255.0 v 255.255.0.0, a kje, v modemu, ruterju ali oboje?
Ali bi moral spremeniti le tisto 255.255.255.0 v 255.255.0.0, a kje, v modemu, ruterju ali oboje?
dukedl ::
ee..to je to...
če maš iskratel na 192.168.1.1 dej dlinka na 192.168.1.2
odloči se kdo bo podeljeval ipje in na drugemu izklopi dhcp strežnik
če maš iskratel na 192.168.1.1 dej dlinka na 192.168.1.2
odloči se kdo bo podeljeval ipje in na drugemu izklopi dhcp strežnik
lp dukedl
SeMiNeSanja ::
Lahko tudi spremeniš netmasko na 255.255.0.0 - ampak pri tako malem številu naprav, kot jih imaš doma, je bolje imeti obe netmaski 255.255.255.0 in izklopiti DHCP na enemu od routerjev.
Če pa skonfiguriraš DHCP rezervacije za vse naprave ki jih imaš (na obeh routerjih), potem lahko laufaš tudi oba DHCP strežnika (ni ravno smiselno za tipičnega domačega uporabnika).
Poenostavljeno: odloči se, kateri router naj streže DHCP, oba routerja nastavi tako, da bosta na istem omrežju (192.168.1.xxx), oba z različno IP adreso, netmasko pa na obeh na 255.255.255.0, pa bo stvar morala delovati.
Če pa skonfiguriraš DHCP rezervacije za vse naprave ki jih imaš (na obeh routerjih), potem lahko laufaš tudi oba DHCP strežnika (ni ravno smiselno za tipičnega domačega uporabnika).
Poenostavljeno: odloči se, kateri router naj streže DHCP, oba routerja nastavi tako, da bosta na istem omrežju (192.168.1.xxx), oba z različno IP adreso, netmasko pa na obeh na 255.255.255.0, pa bo stvar morala delovati.
Najprej hvala za pomoč, bil sem odsoten in sem testiral šele danes. Drugemu routerju sem dal naslov 192.168.1.2, DHCP izklopil, sedaj deluje. Moti me le, ker v nastavitvah tega drugega (1.2) nekje piše da je DHCP vključen, v drugem zavihku pa disabled. Ok, zaenkrat dela, računalniki se vidijo.
Tudi če bi oba podeljevala IP-je (torej bi bil DHCP vključen na obeh), bi bilo OK pod pogojem, da oba podeljujeta 192.168.1.itd?
Še nekaj, sedaj, ko pogledam v lastnosti mrežne kartice računalnika na prvem routerju, ali računalnika na drugem routerju, so IPji Prehod, DHCP in DNS enaki - 192.168.1.1 ..mogoče to pomeni, da torej vsi pobirajo IP-je od prvega?
Tudi če bi oba podeljevala IP-je (torej bi bil DHCP vključen na obeh), bi bilo OK pod pogojem, da oba podeljujeta 192.168.1.itd?
Še nekaj, sedaj, ko pogledam v lastnosti mrežne kartice računalnika na prvem routerju, ali računalnika na drugem routerju, so IPji Prehod, DHCP in DNS enaki - 192.168.1.1 ..mogoče to pomeni, da torej vsi pobirajo IP-je od prvega?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: SkyEye90 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Težava s TP-linkomOddelek: Omrežja in internet | 4590 (4105) | Hayabusa |
» | 2 routerja, težava s QoSOddelek: Pomoč in nasveti | 1500 (1321) | Vaseer |
» | Domače omrežje - linija in wirelessOddelek: Omrežja in internet | 4574 (4053) | amigo_no1 |
» | 2x LAN + 2x ADSL + 2x DHCP = kako?Oddelek: Omrežja in internet | 1810 (1537) | b |
» | Kako nastaviti router?Oddelek: Omrežja in internet | 8501 (7527) | Miha_T |