» »

Kateri hladilnik za i5 950 (socket 1366)

Kateri hladilnik za i5 950 (socket 1366)

matejzima ::

Zdravo,

stock cooler za i5 ima polomljeno nogico in slabo tesni, zato se procesor pregreva tudi do 100 stopinj (upam, da ne bo trajno vplivalo na procesor?). Treba bo nabaviti nov hladilnik. Kateri hladilnik priporočate za uporabo v Antec P182 ohišju, ki ima 3x 12cm ventilatorje: 1x spredaj (vnos), 1x zadaj in 1x zgoraj (iznos). Matična plošča je Asusova za 1366 socket in ima naokoli heat spreaderje v višini 3cm od matične oz 2.5 od procesorja. Višina od procesorja do konca ohišja je 16cm tako da bo šlo s 16cm hladilniki zelo na tesno, pa še za airflow se mi zdi, da ni dobro, če je vse zabito. Na kaj naj bom pozoren?

Najprej vprašanje, če glede na dobro prezračeno kišto pride v poštev pasivni hladilnik (iger trenutno ne igram, razen občasne Civ5). Malce sem si prebral forumske novosti, vendar o zadevah ne vem dosti, ker sem do sedaj ves čas uporabljal stock coolerje, zdaj pa imam namen kupiti nekaj resnejšega za svojo najboljšo kišto. Zato podajam nekaj primerov:

Moja cenovno najugodnejša izbira bi bila Arctic Freezer Xtreme,
nadgradnja z dvema ventilatorjema Spire TME III.
Najbolj se mi dopade Tuniq Tower 120 Extreme, vendar je tule dobil zelo slabe ocene.

Thermalright se mi zdi odlična izbira:
Thermalright HR-02 Macho ali
Thermalright Silver Arrow.

Veliko jih svetuje nakup Noctue, je res toliko boljša?
Gledal sem tudi Zalman CNPS10X, pa se mi ne zdi, da je vreden 60€ zgolj zato, ker ima priložen PWM mate, ki bi sicer znal priti prav. Ocene tega hladilnika so sicer dobre.


Hvala za odgovore.

darkolord ::

Imam Machota, je odličen in ga zelo toplo priporočam, če ti le paše v kišto - je namreč res "mačo".

Ni drag, praktično neslišen, hladi prima.

matejzima ::

Hvala za nasvet,
po daljšem ukvarjanju z modificiranjem kište sem ugotovil, da polomljeni zatič na hladilniku ni glavni problem, po ponovni instalaciji se boljše prilega, hkrati pa sem odstranil preveč termalne paste, ki je izgleda blokirala vse skupaj! :) Temperature se zdaj gibljejo okoli 50 stopinj. Vseeno me zanima, če so visoke temperature morda kaj skurile procesor?
Glede na to, da imam dobro kroženje zraka v kišti, bi morda prišel prav tudi kak pasivni hladilnik. @darklord: Ali Macho hladi tudi kot pasivec?

ST-777 ::

matejzima je izjavil:

Glede na to, da imam dobro kroženje zraka v kišti, bi morda prišel prav tudi kak pasivni hladilnik.
ZALMAN CNPS10X Optima imam na procesorju i5 4570T. Hladilnik ima pri najnižjih obratih še vedno precej glasen ventilator, zato sem ga izklopil, tako da je bil procesor več kot en mesec pasivno hlajen, temperatura pa je redko presegla 50 stopinj. Namestil sem upor na žičko ventilatorja, ventilator se sedaj vrti okrog 800 obr/min, je skoraj neslišen, temperatura procesorja pa je 34 stopinj, ko to pišem po več kot eni uri dela na računalniku.

Svetujem, da kupiš hladilnik, ki ima začetno hitrost ventilatorja precej nižjo, kot jo ima moj ZALMAN (1.000-1.700 obr/min).

matejzima ::

@ST-777:
Kaj pa PWM reguliranje na tvojem Zalmanu, mar nima PWM Mate-a?

solatko ::

Tvoj procesor je dokaj vroč, vendar ima avtomatski izklop proti pregretju, tako da s te strani ni bojazni.
Tudi senzorji niso točni in verjetno realna temperatura ni presegla 90 stopinj.

http://www.anni.si/trgovina/komponente-...

http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...

http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...

http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...

Tu imaš nekaj linkov
Delo krepa človeka

ST-777 ::

@matejzima, ZALMAN CNPS10X Optima nima ročnega reguliranja ventilatorja, zato sem originalni ventilator odstranil in na hladilnik namestil THERMALTAKE ventilator, ki ima ročno regulacijo.

matejzima ::

@solatko: Torej je 50 v idle visoko? V primeru, da imam odprtih nekaj programov, se zadeva dvigne na 60-70 stopinj. Hvala za linke, baje so najboljši hladilniki tisti z največ heatpipe-i, zato so verjetno tile malce cenejši. Je razlika občutna? Hkrati je pomemben tudi ventilator. Če je glasen, bi ga bilo treba zamenjati, pa smo na istem s ceno...
@ST-777: Mislim, da je zame še vedno najboljša rešitev PWM, kajti ventilatorje na ohišju že serijsko reguliram s knofi spredaj in zadaj...

JH84 ::

50 v idle ni nič posebnega in je ok... podnožja 1366 se grejejo in če se ne motim je meja 95-100 stopinj. Imam i7, v idle 50, load 70-75, stress test mi ga pa spravi tudi do 92 stopinj. Stock cooler seveda.

Če imaš denar kupi Noctua-o.

matejzima ::

@six10: ok, potlej je vse skupaj v mejah normale. kaj je tako posebnega na noctua hladilnikih?

ST-777 ::

matejzima je izjavil:

kaj je tako posebnega na noctua hladilnikih?
Noctua ventilatorji imajo odlične ležaje, so zelo tihi, vendar dražji od ostalih. Dva Noctua ventilatorja imam na ohišju in sta skoraj neslišna.

"Noctua is reportedly a highly regarded manufacturer on the enthusiast market and have, according to the official website, received more than 3000 awards for their products" Noctua (company) @ Wikipedia

solatko ::

Procesorji i7 prve generacije so kar vroči, vendar je za hlajenjne dovolj hladilnik v rangu 20-30€, sam imam na enakem procesorju nek nizkocenovni TT in mi na full ne pride preko 80 stopinj. Bolj pomembno je, da imaš ohišje z napajalnikom spodaj - so cenovno že pod 40€, saj samo s tem, pridobiš 10-15 stopinj. Če ima vroč zrak kam it, boš težko prišel preko 85 stopinj v full.
Že original hladilnik dovolj ohlaja te procesorje, vendar so ventilatorji kmalu zelo glasni.

Bistvo hlajenja je, da se ti vroč zrak ne kopiči okoli procesroja in grafike, za samo delovanje pc-ja pa ni pomembno ali imaš 40 ali 60 stopinj, samo ventilatorji znajo bit bolj glasni.
Delo krepa človeka

matejzima ::

@solatko: Ja, kot sem že rekel, imam Antec-ov P182, ki naj bi kar dobro hladil. Ima tudi ločen prekat za napajalnik... 3 ventilatorji na minimumu, je pa problem ker je procesorski stock hladilnik najglasenejši, zato se ravno pri kakih 50 stopinjah začne sukati z 2000rpm, kar pa se že kar sliši iz kište. V Windowsih imam nainštaliran motherboard software za power management, v Linuxu pa je s tem malce več dela in je ventilator na hladilniku kar glasen. TT=? Je to Thermalright, ki ga vseskozi mešam s Thermaltake? :| Torej ti ne bi dal za hladilnik več kot 30EUR?
@ST-777: Noctua se verjetno pozna tudi na ceni. :) Ampak OK, če je res toliko boljši od ostalih? Če že zaradi glasnosti, ker nimam pa namenov navijat. Ampak tu so verjetno pomembnejši sami ležaji ...
Ali pa probam pasivno hladit procesor. Tlak v kišti je negativen, tj več iznosa kot vnosa, kar naj bi pobralo več toplote iz mrtvih kotov...

ST-777 ::

matejzima je izjavil:

... probam pasivno hladit procesor.
Kateri procesor i5 imaš?

matejzima ::

@ST-777: i7 950 (v naslovu teme sem narobe napisal :8) )

ST-777 ::

matejzima je izjavil:

@ST-777: i7 950 (v naslovu teme sem narobe napisal :8) )
Pasivno hlajenje brez vključenega ventilatorja je možno na nekaterih i5 procesorjih, na i7-950 pa na žalost ne. Če bi rad imel neslišno delovanje, razmisli o vodnem hlajenju.

i7-950 Processor : "Max TDP ... 130 W, T CASE ... 67.9°C
Case Temperature is the maximum temperature allowed at the processor Integrated Heat Spreader (IHS)."http://ark.intel.com/products/37150/Int...

matejzima ::

@ST-777: OK, torej moram pogledati za en hladilnik z malce tišjim ventilatorjem in zna bit ok. 3 ventilatorji so 120mm, tako da kišta ze nasploh ni cisto tiha.

RejZoR ::

Vzemi closed loop vodno. Ti ne bo žal. Sam imam na Core i7 920 navitem na 4GHz Antecov H2O 920 sistem, imaš pa podobnih od drugih proizvajalcev na tone. Zadeva je zakon, na najmanjših obratih s custom ventilatorji mi drži na 4GHz temperaturo pod 70°C. Kar je za tak clock zelo dobro, pa še praktično povsem neslišno.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

solatko ::

RejZoR - Kot vedno tudi tokrat ne prebereš kaj OP sploh želi. Ne bo navijal.

Za hlajenje i7 950 na default nastavitvah, je vsak hladilnik, tudi stock, dovolj. Tam 30€ je največ, kar je potrebno, vse ostalo je preseravanje. Katerikoli hladilnik iz mojih linkov, bo dovolj tih in dovolj ohladil.

http://www.anni.si/trgovina/komponente-...

http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...

http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...

http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...
Delo krepa človeka

matejzima ::

@Rejzor: Ja, kot pravi solatko, ne nameravam navijat.
@solatko: Linki ne delajo, so pa verjetno isti kot v enem tvojih zgornjih postov?

solatko ::

Meni delajo, sicer so pa isti copy-paste. Karkoli boš vzel, če boš vzel v Funtek-u pa ti bodo še svetovali, kateri je tišji.
Delo krepa človeka

s6c-gEL ::

Linki ne delajo, ker manjka njihov zadnji del.

solatko ::

Meni delajo, sicer pa oni zgoraj sigurno delajo in pač uporabi te.
Delo krepa človeka


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

vroč procesor? (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
515976 (4399) Sssaga
»

Hladilnik za navit i5 4670K

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
13917 (740) hojnikb
»

Hladilnik za I5 4670k

Oddelek: Kaj kupiti
81749 (1573) djready
»

Nakup novega procesorja

Oddelek: Kaj kupiti
331940 (1576) technolog
»

hladilnik za I5 2500K

Oddelek: Kaj kupiti
273066 (2633) klkkkkkkkkkk

Več podobnih tem