Forum » Programiranje » [C] Naloga
[C] Naloga
Apfelsaft ::
Napisal sem program, ki dana kota v stopinjah, minutah in sekundah pretvori v radiane in sešteje nato pa vsoto pretvori nazaj v stopinje, minute in sekunde.
Ni mi jasno zakaj ne deluje kot bi moral.
Ni mi jasno zakaj ne deluje kot bi moral.
#include <stdio.h> int main(void) { int sekunda1, minuta1, stopinja1; int sekunda2, minuta2, stopinja2; int sekunda, minuta, stopinja; double radian1, radian2, radian; double vsota; printf("Sekunde: "); scanf("%d", &sekunda1); printf("Minute: "); scanf("%d", &minuta1); printf("Stopinje: "); scanf("%d", &stopinja1); radian1 = (stopinja1 * 3600 + minuta1 * 60 + sekunda1) * 4.848e-6; printf("\nSekunde: "); scanf("%d", &sekunda2); printf("Minute: "); scanf("%d", &minuta2); printf("Stopinje: "); scanf("%d", &stopinja2); radian2 = (stopinja2 * 3600 + minuta2 * 60 + sekunda2) * 4.848e-6; radian = radian1 + radian2; vsota = radian * 57.296; stopinja = vsota; vsota = vsota - stopinja; vsota = vsota * 60; minuta = vsota; vsota = vsota - minuta; vsota = vsota * 60; sekunda = vsota + 0.5; printf("\nSekunde: %d", sekunda); printf("\nMinute: %d", minuta); printf("\nStopinje: %d", stopinja); return 0; }
- spremenilo: Apfelsaft ()
epicVoid ::
Ja stopinja je tipa integer vsota pa tipa double in ti shranjujes spremenljivko tipa double v spremenljivko tipa integer.
Seveda razumem.
Bistveno je, da se bo v spremenljivko stopinja zapisalo realno število shranjeno v spremenljivki vsota. Rezultat bo seveda celoštevilski, kar je tudi cilj. Z ostankom pa delam naprej.
Bistveno je, da se bo v spremenljivko stopinja zapisalo realno število shranjeno v spremenljivki vsota. Rezultat bo seveda celoštevilski, kar je tudi cilj. Z ostankom pa delam naprej.
mallard ::
Ne deluje zato, ker računanje s plavajočo vejico že samo po sebi ni natančno, ti pa situacijo še poslabšaš, ker zaokrožuješ in potem še potenciraš napako. Stopinjo, izraženo v radianih, si zakrožil na 4.848 * 10^-6, prava vrednost (v double tipu) pa je v resnici 4,8481368110953599358991410235795 * 10^-6. Ko to parkrat pomnožiš, npr. z 10^6, in potem pretvoriš v celo številski tip, pa potem spet deliš, se ti napake nabirajo in na koncu ti rezultat striže za cele sekunde. Malo poguglaj, kako plavajoča vejica deluje.
ragezor ::
ja meni je tisto zgledalo kot da dobis 0 oziroma 0.xxx
ampak ce hoces to dobiti potem kul.
ampak ce hoces to dobiti potem kul.
Ok, hvala vsem. Očitno ni nikoli odveč uporabiti toliko decimalnih mest kot jih je na voljo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | C in računanje kotovOddelek: Programiranje | 6543 (5596) | RatedR |
» | c napaka .c:4:1: error: expected identifier or '(' before '{' tokenOddelek: Programiranje | 1926 (1499) | MrStein |
» | [C] Vsota števil v poljuOddelek: Programiranje | 1260 (1198) | Cvenemir |
» | [c] char zadevaOddelek: Programiranje | 2243 (2041) | TheCyborg |
» | Kako bi naredil en ultra simple programček?Oddelek: Programiranje | 2316 (1597) | AtaStrumf |