» »

2-3 mesece star računalnik in slabši od prejšnjega

2-3 mesece star računalnik in slabši od prejšnjega

1
2
»

54j0 ::

Tepih prahu.

Janac ::

54j0 je izjavil:

Tepih prahu.


kaj je to?

Lavish ::

hojnikb je izjavil:

kolk si plačal ?


phr3

nevem "tepih" pise
evo temperatura procesoerjev je 30-40

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lavish ()

solatko ::

Med ventilatorjem in režami za odvod vročega zraka, se naredi nekaj mm debela flika prahu, kocin, maščobe in tvori takoimenovan tepih, kot pas za uro šiork, za prehod zraka nepropusten, filcu podoben trak. Temu servisanti pravimo dekca ali tepih - povprečno se to naredi v prenosniku v cca 2-eh letih, če pa se prenosnik uporablja v kakšnih prašnih prostorih ali na deki, pa lahko že v pol leta.

Sicer pa je počasnost računalnika veliko odvisna od komponent, ki so uporabljene. Ravno sedaj imam v pošiljanju na servis v tujino, tri mesece star Sony vaio, v katerega je bil vgrajen 8-9 let star HDD - 2.5 s SATA priklopom in dodatno možnostjo napajanja na molek, kot ga imajo flopy-i. Teh diskov ne delajo že kar nekaj let. To so HDD sata 1 diski, ki so zelo počasni. Nov se ni odzival tako, kot pričakuješ od i5 procesorja in 6GB DDR3.

Hvala bogu je disk pobralo v treh mesecih in pričakujem vgradnjo novega, vsaj SATAII.
Delo krepa človeka

SuperVeloce ::

Veliko praha imaš v stanovanju, če se ti je v 3 mesecih naredil konkreten tepih na hladilniku. Gonjenje ventilatorja na ful (ker ni uspel ohladiti procesorja) pa je tudi pomagal pri tem ;).
Kje živiš? Jaz imam v MB s prahom precej večje probleme, kot recimo v Velenju. Kakšno ohišje s filtri mi je praktično obveza.

solatko ::

SuperVeloce - Ne boš verjel, ampak nekateri uporabniki notesnike uporabljajo v postelji na klasičnih dekah, zraven imajo še domače ljubljenčke - pse, mačke, papagaje.... kar nastane v računalniku lepa dekca teh odpadajočih ostankov - teh uporabnikov/ic ni tako malo. Tri mesece normalnega, dnevno več urnega delovanja, brez problemov, predstavlja že mali čudež.

Večji problem je, da so ti prenosniki večinoma v garanciji, ki pa propade, če mašino odpre nepooblaščena oseba, na servisih pa razen kompresorja (dekce ne odstrani), ne razdirajo mašine. Hitro po poteku garancije, take mašine, večinoma odpovedo, zaradi pregretja matičnih plošč in posledične odpovedi posameznih komponent.

Uporabniki/ce večinoma ne upoštevajo navodil o pretoku zraka, pod prenosnikom.
Delo krepa človeka

SuperVeloce ::

ja imaš prav, sicer imamo tudi psa in dolgodlakega zajčka, pa je to manjša kriza kot črn prah v MB :). Vsaj za laptope... Avtor teme je pa itak govoril o desktopu, ne?

mihec87 ::

Če se ko se sesa po stanovanju še dobro presesa hladilne reže ali pa z kompresorjem spiha(ventilator je treba blokirat drugače gre rakom žvižga) in se ne vlači ravno po tahudem prahu pa če ni hladilni sistem fail izdelave do "dekce" teško pride...Ko se enkrat zabije potem pa res samo še odprtje pomaga..

Prenosnik star 6let z zgoraj omenjenim tretmajem ob odprtju ni bilo kaj čistit..

solatko ::

mihec87 - Pri računalnikih je sesanje bolj škodljivo, kot koristno. Obvezno suhi kompresor. Vendar ima prenosnik preveč zaprto hišje, da bi šlo brez razdiranja. Pri večini je z odstranitvijo tipkovnice (2vijaka) ali odprtjem spodnjega dela, hladilnik možno odstranit in spihat svinjarijo, vsake 3 leta pa je priporočljivo zamenjat še termalno pasto na procesorju in termalni trak na grafiki.

Dela za nepoznavalce, cca 20 minut do pol ure.
Delo krepa človeka
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Temp. procesorja

Oddelek: Pomoč in nasveti
211712 (1277) Seljak
»

Glasen ventilator- procesor

Oddelek: Pomoč in nasveti
354216 (3714) gddr85
»

Ali je to možno? (procesor okrog 90 C)

Oddelek: Pomoč in nasveti
495003 (4165) bond007
»

Rabim hlajenje? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
11421253 (19696) Xserces
»

Racunalnik kar ugasne

Oddelek: Pomoč in nasveti
334262 (3863) pol3ni

Več podobnih tem