» »

Popravilo elementov grafične kartice

Popravilo elementov grafične kartice

mmzzor ::

Pozdravljeni!

Imam grafično kartico radeon hd7950, katero je kot kaze skurilo. Vedno kadar skušam prikopiti oba pcie priklopa na napajalnik(750W), se računalnik ne prižge. Eden od pcie-jev na grafični kartici povzroče nek električni stik. Kartica testirana na drugem računalnik, kjer prav tako ne deluje. Zato sem odstranil ventilatorje iz kartice in opazil,da je nekaj zasmojenao(kondenzatorja). Prav tako je zraven njih skurjeno še nekaj drugega. Nisem elektrotehnik, zato ne znam razložit kaj to točno je. Sem pa dodal dve sliki.

Zaj pa, ker kartice nimam dolgo, v garanciji ni, bi me zanimalo bi bilo možno tole popraviti z novimi deli ? Ima kdo kaj izkušenj z tem? Po možnosti pozna kod celo koga, ki se s tem ukvarja? Ne bi je pa rad zavrgel, če jo je možno kako popraviti. Sploh zaradi vrednosti le te.

Sliki od grafične kartice:

https://db.tt/pQwUngCW

https://db.tt/Jyv2OBEt

Kakšnakoli pomoč je dobrodošla

Han ::

Če so skurjeni samo uporčki, bo njihova zamenjava "pozdravila" kartico. Odnesi jo na RTV ali podoben servis, kjer obvladajo spajkanje na tiskanih vezjih...

mmzzor ::

Hvala za odgovore, sem našel preko prijatelja nekoga, tako da bom nekaj to naredil, da vidim, če bo pomagalo. Upam, da je samo to in ne kakšni elementi, ki so dragi in jih je težko dobit.

Duhec ::

MIslim, da so kar kondenzatorji, sploh, če je poleg napisano C in številka. Se slabo vidi.
Lahko je kak v šlusu, zato grafa ne štarta, ko vklopiš še dodatno napajanje, ki ga prebit kondenzator spravi v šlus, napajalnik to detektira in vse izklopi.
Če bi za začetek samo odstranil počrnele kondenzatorje in očistil tiskanino bi takoj videl, če je še kaj drugega v šlusu. Napajalnik potem ne bi smel izklopit, le slike po vsej verjetnosti ne bi bilo, saj ti kondenzatorji pomagajo stabilizirati napetost poleg čipov in če manjkajo potem ni rečeno, da grafa sploh štarta.
Po vsej verjetnosti so to vrednosti 100nF (o,1uF), tam 5 do 10V in 0402 package (mogoče 0603).
Če tudi po odstranitvi teh počrnelih elementov in po očiščenju zogledenih ostankov na tiskanini napajalnik izklopi potem je še nek element v šlusu, lahko tudi čip v katerega pa žal ne vidiš. Včssih vidiš samo na površju čipa kako miniaturno luknjico. :)
Kot je že predhodnik napisal, daj to nekemu tv/audio servisu, da ti najprej spuca, da vidiš, če ni še kaj drugega v šlusu.

mmzzor ::

super. Naslednji teden izvem kak je na tem, vam poročam, če bi koga zanimalo.

hojnikb ::

kater napajalnik imaš (točn model) ?
#brezpodpisa

Machete ::

Od katerega proizvajlca pa je grafa? Kaj pa se je zgodilo, a si minal z njo. Meni je isto umrla xfx7950. Sicer se zažene sam jo pc ne zazna. Sem pa sicer poslal v nemčijo ker je še pod garancijo.. Pomoje bojo kar novo poslal nevem če sploh popravljajo..

hojnikb ::

Če maš kakega inter-techa, potem je varno rečit, kdo je prvotn krivec za okvaro :)
#brezpodpisa

mmzzor ::

@hojnikb napajalnik je corsair cx750m. Druga enaka kartica normalno deluje, tak da ni napajalnik, dve bi morale brez težav it gor nekje 250W na eno.

@Machete ja na rig sem jo priklopil, vem pa da pride do stika pri enem od pcie priklopov, samo, če je še kaj naprej hin pol je tak samo za okras. Sapphire je drugače z boostom 925Mhz.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ve kdo kje bi dobil tale trafo ? pri nas

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
111375 (742) #000000
»

Piskanje za nepripet varnostni pas

Oddelek: Na cesti
103123 (2587) Uporabnik
»

PCI express x16

Oddelek: Pomoč in nasveti
242549 (2245) shadeX
»

sestavljam računalnik - nč ne dela !

Oddelek: Pomoč in nasveti
221699 (1226) AndrejS
»

Računalnik se ne zažene

Oddelek: Pomoč in nasveti
61037 (960) Efemit

Več podobnih tem