» »

Grafična kartica

Grafična kartica

««
208 / 209
»»

mtosev ::

Ne še. Bom pa kmalu, ker kupujem zadnje dele za komp.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

klinker ::

Furbo je izjavil:

Morda zato, ker so nove 500€ zdaj?

Bemti pa res, dobrih 480€ je moja Asuska pri funtech...ne vem ce je 3 mesece kar jo imam pa cena skoraj x2 8-O

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: klinker ()

DarwiN ::

Jo imata na Amazonu za 322€. Se komu sanja, zakaj naenkrat ni več ~3% pribitka v ceni zaradi DDV razlike? Hmm, mogoče ker imam Prime?
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

NejcSSD ::

K boš prišel do košarice in vnesel slovenski naslov pa bo ?
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb DDR4, 2x 1TB NVME, AMD 6700XT

SambaShare ::

NejcSSD je izjavil:

K boš prišel do košarice in vnesel slovenski naslov pa bo ?

330.78EUR :).

DarwiN je izjavil:

Jo imata na Amazonu za 322€. Se komu sanja, zakaj naenkrat ni več ~3% pribitka v ceni zaradi DDV razlike? Hmm, mogoče ker imam Prime?

V checkout koraku se pojavi.

Zgodovina sprememb…

Aha, ja, imata prav.. To so očitno spremenili pred kratkim.

yayo ::

mtosev je izjavil:

Trenutno je slab čas za nabavo grafičnih.

Tako se govori od RTX3000 naprej in gre vedno slabše.

pegasus ::

Misliš od začetka crypto mininga?

FlyingBee ::

Recimo, da so bili ob izidi Pascala 2016/17 še zlati časi, korona 2020 pa je vse spremenila, decembra 20 in januarja 21 so bile prve 30X0 še ok. Kdor je čakal, se je načakal.

Darwin, že dolgo časa je tako na amazon.de, na srečo ti 3% niso taka razlika za skrbet, še posebej v primerjavi s cenami v SI.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

tikitoki ::

DarwiN je izjavil:

Meni cisto lepo nabije 3% in imam prime.

pegasus je izjavil:

Misliš od začetka crypto mininga?

Pred enim letom je bil dokaj spodoben cas za nakup. Pravzaprav dobis RADEONe tudi trenutno po dokaj normalni ceni.

scipascapa ::

9070 / xt cheap please ;)

DamijanD ::

Smo že sky high:

Jah, mal prebrskaj ponudbo, al pa ne. Sam ne rabim.

Niso pa cene vec na dnu, kot so bile pred slabim letom.

Ne vem, ce so govorice resnicne. Bodo kmalu cene nekaj stotakov visje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

Magic1 ::

9070 je bila 10 mesecev 550€, XT 620€. Ves ta čas se že ve, da gre spomin v višave. Čudno je bilo, da se ni cena že prej povišala. Sam spomin na teh grafičnih je letos vreden 200€. Kdor rabi in je čakal, ne vem kaj je čakal...
Magic

Sej je znano, da imajo firme dolgorocne pogodbe. Skoki pridejo, k pogodbe potecejo.

Veliko ljudi ni seznanjenih s situacijo.

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

Samo to bo pogrom v gaming industriji. Saj je lani končno izgledalo, da se bo počasi šlo ven iz 8GB omejitev grafičnih. Verjetno je ves razvoj AAA že se delal na predpostavki, da bo folk imel več spomina in moči. To se je postavilo na glavo. Folk bo še dolgo ostal na prastarih grafičnih s 8GB in te nove igre bodo diapozitivi za večino.
Sem šel pogledat cene RTX pri nas. 5060Ti za 700€+8-O. Za 620€ se še dobi 9070 in za 730€ se dobi 9070xt v Nemčiji, vendar cene rastejo tedensko.
Magic

cene pri nam so nenormalne, tko 20-30% višje.

Zgodovina sprememb…

Zato pa narocamo iz Nemcije.

i knows....pri nas edino brez ddv ;)

jazznez ::

Kupil asus prime 5060ti na amazonu.de 20.7. za 593€, danes je cena že 40€ višja. Pri nas je takrat nisem našel pod 680€ (zdaj so 700€+). :|

Asus Prime 5060ti 16GB

Asus Prime 5060ti 16GB

aytim ::

Problem je ta, da je ta tvoja grafa že ob nakupu bila 200 eur predraga ker Ngreedia, kaj šele zdaj.

jazznez je izjavil:

Kupil asus prime 5060ti na amazonu.de 20.7. za 593€, danes je cena že 40€ višja. Pri nas je takrat nisem našel pod 680€ (zdaj so 700€+). :|

Asus Prime 5060ti 16GB

Asus Prime 5060ti 16GB

Damn, sam sem dal 500 eur za rtx 5070. Pa razmisljal, ce bi zamenjal z RX 9070 XT za 600 EUR. Dobro bodo sedaj lupili.

aytim je izjavil:

Problem je ta, da je ta tvoja grafa že ob nakupu bila 200 eur predraga ker Ngreedia, kaj šele zdaj.

Glede na to, da si imel se RX 9070 po tej ceni, je problem tudi v samem kupcu.

Zgodovina sprememb…

z3ro ::

Sam sem tudi vjagal 9070xt decembra za 630€, sedaj je 100€ več. Pa sem kolebal med tem in 5070ti, ki je bila že takrat ene 200€ dražja, zdaj je pa razlika še večja. Mi ni žal, 9070xt je za moje pojme ravno sweetspot za 3440x1440.

jazznez je izjavil:

Asus Prime 5060ti 16GB

Asus Prime 5060ti 16GB

za podoben denar bi vzel 9070, ki je boljša. :)

PacificBlue ::

Kupite kar nameravate, ceprav je že dražje ampak bo še veliko dražje.
We are fine without wings.

Lojze1 ::

Jst razmišljam, da bi zamenjal mojo rtx 3060 ti s Msi Rtx 5070 ventus z dvema ventilatorjenam cena 709 eur.
Verjetno cene še lep čas ne bodo padle ?

Za to ceno probaj RX 9070 XT dobiti.

Po najbolj optimisticnem scenariju bo trajalo vsaj kaksno leto. Zelo verjetno dlje.

Hair ::

Kupujem grafično za LLM. Izgleda, da bom šel prvič v življenju dol z nvidie.

Trenutna prva izbira je Radeon AI PRO R9700 32 GB (cca. 1700 EUR), druga bi bila Arc Pro B70 32 GB (cca. 1500 EUR).

Ima kdo kakšne izkušnje? Misli?
To je najcenejših 32 GB VRAM kar sem našel...
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

DamijanD ::

Vau, zanimivo! So pa cene teh kartic toliko poskočile, da bi za svoj namen potem raje vzel 2x radeon in gonil 2 llmja paralelno... mi večji modeli zaenkrat še niso prioriteta (investicijsko :D).

d4vid ::

Trenutno imam 1060 6GB in mi sicer ustreza po zmogljivosti, večinoma rabim le freeCAD in pa slicerji za 3D tiskalnike, včasih kak video (DaVinci Resolve). Mi pa vsak toliko "glitcha" v raznih programih, ker uporabljam Fedoro. Kaj priporočate, da bi kupil, da ima dobro podprt Linux, pa seveda ni high-end.

če mora biti nuja NVIDIA? kako rabljeno 3060/4060 rang?

Beh, 3060 so "vse" zgonjeno rudarsko sranje, rabljene 4060 so pa predrage.

Asus 5060 dobiš za 430€.. Ja, ~100€ so se podražile vse te kartice nižjega/srednjega razreda, ampak to še ni tako hudo.. Smo preživeli že hujše podražitve. :D

No, Asus RX9070 za 665€ je seveda boljši nakup, saj je 2x zmogljivejša, ampak te zmogljivosti očitno niti ne potrebuješ.. In poleg tega je AMD.

tetriandoch ::

d4vid je izjavil:

Trenutno imam 1060 6GB in mi sicer ustreza po zmogljivosti, večinoma rabim le freeCAD in pa slicerji za 3D tiskalnike, včasih kak video (DaVinci Resolve). Mi pa vsak toliko "glitcha" v raznih programih, ker uporabljam Fedoro. Kaj priporočate, da bi kupil, da ima dobro podprt Linux, pa seveda ni high-end.

Glede na opisano bo rx 6600 povsem dovolj. Mogoče 6600 xt, 7600.

Za rdna karte rabiš še par kernel parametrov, da delajo stabilno, priporočam polaris ali vego za hassle-free out of the box.

MihaK3 ::

pegasus je izjavil:

Za rdna karte rabiš še par kernel parametrov, da delajo stabilno, priporočam polaris ali vego za hassle-free out of the box.

Hmmm, samo kako najti kako od teh, ki nima za sabo že zelo težkega življenja? :D Darwin še dosti novejše imenuje "zgonjeno rudarsko sranje" (mogoče malo pretirana, a ne povsem neumestna ocena). Morda edino kaka RX 590, ki je prišla prepozno za prvi veliki minerski bum (2017-2018), pri drugem pa mislim, da ni bila rentabilna glede na porabo. Pa potem konkreten undervolt gor in bi se tudi poraba umirila (samo seveda so lahko isti trik na njej uprabili tudi 2020-2022 :D)

Išči kak radeon pro wx (modre kartice). So bile predrage za minerje ;)

iloveboobz ::

Za inferenco je MI50 32GB kr price/vram/performance combo

170hx je predraga in ni nobene garancije da se bo odklenla
smoki

Za slicer in freecad ne rabis nobene hude grafe. Edino davinci koristi gpu, pa spet je Nvidia boljsa opcija zaradi cude in tensor jeder.

karafeka ::

Pismo, za freecad in prusa slicer imam jaz intelovo hd4000, ki je bogve koliko deset let stara.
Btw. na linuxu seveda.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: karafeka ()

pegasus je izjavil:

Sej maš https://github.com/Speedstu/CUDA-for-AM...

Sej je odvisno kaj delas. Za malo porezat in popravit barve bo ok, za kake ucinke in ai obdelavo pa je nvidia solidno v prednosti.

karafeka je izjavil:

Pismo, za freecad in prusa slicer imam jaz intelovo hd4000, ki je bogve koliko deset let stara.
Btw. na linuxu seveda.

Kak linux distro to furate?
Bi rad migriral z winsew samo vse kar sem sprobal dela enostavno slabse kot winsi :8)

Zgodovina sprememb…

Ijus ::

ja sej to je problem od linuxov že od nekdaj. pa izgleda je še kar tako. premalo je na nivoju end uporabnikov. preveč na servers sceni. pomoje je to razlog.
soundcloud.com/rising-night-wave ... moja elektronska glasba
deviantart.com/ijus-666 ... moje AI generirane slike
marjan-kaj-delas.blogspot.com ... zgodbice o Marjanu, ki ne ve kaj dela

karafeka ::

klinker je izjavil:

]

Kak linux distro to furate?
Bi rad migriral z winsew samo vse kar sem sprobal dela enostavno slabse kot winsi :8)

Amm, to imam doma za hobi. Ni to kaka firma.

Manjaro z kde plasmo. Nimam že leta nobenih težav. Pa mi grafa celo na 3440×1440 (UWQHD) monitorju dela.
Do neke mere dela celo blender, dokler ne začne z rendanjem, tam je pa konec veselice, če je kaj večjega.

Ma sej nema veze firma ne firma.
Pac, sem sprobal ene 4-5 distrotov in performans nikakor ni na nivoju winsew. V enem mi je se miska stekala mater, na drugem net ni sel nikamor in so se strani nalagale ful cajta ipd gluposti.
Ne vem, eni pravijo kako zadeva leti na starih kistah z malo rama, moja sicer ni nova, a je rama 128gb, rtx5060 in Xeon E5 1660v4 pa winsi in vsi tej programi za video in 3d modeling letijo, na linuxu pa nikamor vse skupaj.
Bi res rad migriral samo ni to to kar sem do zdaj sprobal.

Zgodovina sprememb…

Ijus ::

pri linuxih je problekm ker so free. ja. free so. samo kdo bo pa delal for free?
naj AI dela for free... :))
soundcloud.com/rising-night-wave ... moja elektronska glasba
deviantart.com/ijus-666 ... moje AI generirane slike
marjan-kaj-delas.blogspot.com ... zgodbice o Marjanu, ki ne ve kaj dela

gddr85 ::

sej je tud windows brez aktivacije praktično free, samo uradno je to....a no-go

aytim ::

klinker je izjavil:

Ma sej nema veze firma ne firma.
Pac, sem sprobal ene 4-5 distrotov in performans nikakor ni na nivoju winsew. V enem mi je se miska stekala mater, na drugem net ni sel nikamor in so se strani nalagale ful cajta ipd gluposti.
Ne vem, eni pravijo kako zadeva leti na starih kistah z malo rama, moja sicer ni nova, a je rama 128gb, rtx5060 in Xeon E5 1660v4 pa winsi in vsi tej programi za video in 3d modeling letijo, na linuxu pa nikamor vse skupaj.
Bi res rad migriral samo ni to to kar sem do zdaj sprobal.

Jah, zalomi se ti pri inštalaciji grafičnih gonilnikov. Smo pa na srečo tako dalec, da ti vsak na pol spodoben distro to sam inštalira.
Izvzemši tiste ljubljenčke izpred deset let, ki bi morali svoja vrata zapreti namesto skropucal, ki jih pišejo

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: aytim ()

iloveboobz je izjavil:

Za inferenco je MI50 32GB kr price/vram/performance combo
170hx je predraga in ni nobene garancije da se bo odklenla

To so vse zanimive zgodbe, ampak te kartice se vse kupuje iz druge ali zdaj že tretje+ roke. Novih se ne proizvaja več. Torej je za solo playerje mogoče zanimivo za kakšen eksperiment, ni pa zadeva vzdržna na dolgi rok. Ti crkne kartica in moraš predelat cel sistem.. ali pa spet lovit rabljeno, za katero spet samo upaš... Dodaten protiarguemnt za mene je linux only.

Hvala obema za misli in info... res zanimivo... nisem poznal. Ampak sem se kar za radeona odločil
««
208 / 209
»»