» »

Grafična kartica

Grafična kartica

««
173 / 201
»»

Wrop ::

Mogoče bi delali "izgubo". Šlo bo kolikor bo šlo. Mogoče dobavitelji ne popuščajo pri cenah, trgovci pa verjetno nočejo tvegati z zalogami, če cene padajo.

FlyingBee ::

Demand supply, eth pa na dobri poti k PoS, nekje se bo poznalo.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

kakopak ::

Kupujem grafično in bi rabil nekaj vaše pomoči.

Odločil sem se za RTX 3060 (zelo pomemben mi je ram), vendar sem sedaj nekoliko izgubljen med številno ponudbo v tej seriji.

Na kaj naj bom pozoren? Kašen so razlike med vsemi temi podeli:

Gledam tule: https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/k...

Se splača to naročati iz tujine?

Hvala :)

Iz izkušnje priporočam 3060 12gb od MSI Gaming X, tiha in mlačna. Drugače pa je dobra primerjava spodaj, kjer je sicer boljša različica s 3 venti:

https://www.techpowerup.com/review/msi-...

Skratka razlikujejo se v glasnosti in temperaturah, perf je v mejah merskih napak.
New Sphincter Kvartet:

DarwiN ::

Mah, 3060 so itak vse tihe.. Jaz sem nečaku vzel single-fan Asusko in je kljub očitnim pomanjkljivostim tiha kot špricer. ;)

Če bi danes kupoval, bi samo gledal, da ima 2 ventilatorja in da je semi-pasivna.

MSI Ventus 2x mogoče? Na Amazonu je par evrov cenejša (460€ z dostavo).
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Če ni velike razlike v ceni seveda, drugače je Gaming X sweet spot, ni velika.
New Sphincter Kvartet:

Caseking jo ima za 526€ shipped.

Jacob ima tudi zanimive ponudbe. Ventus 3X. Če jo dodam v košarico in se potem logiram, mi začuda ne obračuna 3% slo davka in stane 477€ z dostavo.. Če se pa najprej logiram in dodam v košarico, je pa višja cena z davkom. Go figure. :)

45cal ::

Če že gledaš za nakup v SLO je za entry level v redu VENTUS 2X OC, potem pa boljše npr. Gaming X in Gaming Z Trio.

Hvala za odgovore - če povzamem MSI je prava zadeva.

Še dodatno vprašanje, je 3060 kompatibilna z mojo matično ali je potrebna menjava? Trenutno imam Gigabyte B450M DS3H, DDR4, USB3.1Gen1, AM4, mATX

LINK: https://www.mimovrste.com/plosce-amd-pr...

Trenutno imam GeForce GTX 1660 OC TUF GAMING, 6 GB GDDR5 z napajalnikom Inter-tech napajalnik Argus APS-720W V2.31, 720W.

Bo napajalnik zmogel novo grafično?

weasel ::

A se za 1080p gaming splača gledat 3060 ti, ali je dovolj 3060 - da je mir za nekaj let v kombinaciji z npr. i5-12400 oz. i5-12600?

FireSnack ::

Ploščo imaš Gigabyte, kartico pa bi imel MSI. Mislim, da to ni kompatibilno in ne paše v režo. Nisem pa čisto 100%.
Preprodajalec NFT umetnin

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: bedarija ()

kakopak je izjavil:

Hvala za odgovore - če povzamem MSI je prava zadeva.

Še dodatno vprašanje, je 3060 kompatibilna z mojo matično ali je potrebna menjava? Trenutno imam Gigabyte B450M DS3H, DDR4, USB3.1Gen1, AM4, mATX

LINK: https://www.mimovrste.com/plosce-amd-pr...

Trenutno imam GeForce GTX 1660 OC TUF GAMING, 6 GB GDDR5 z napajalnikom Inter-tech napajalnik Argus APS-720W V2.31, 720W.

Bo napajalnik zmogel novo grafično?

V tem primeru oz. cenah je MSI še najboljša izbira. Za entry level ti preostane še Gigabyte, Gainward, PNY in Inno3D. Niso slabe kartice ampak vseeno za enako ceno raje vzameš MSI.

RTX je 3060 je kompatibilna s tvojo matično.

Napajalnik (čeprav nizkocenovec) bo zmogel napajati kartico, če je res ocenjen na +12V max. 670W.

simnov ::

FireSnack je izjavil:

Ploščo imaš Gigabyte, kartico pa bi imel MSI. Mislim, da to ni kompatibilno in ne paše v režo. Nisem pa čisto 100%.

:))

mtosev ::

Firesnack trolla. Upam, da mu kdo ne bo verjel.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

FireSnack ::

Sem še enkrat preveril. Gigabyte in MSI je oboje Tajvan. Torej lahko kombiniraš plato Gigabyte in MSI grafo. Se opravičujem za zmedo.
Preprodajalec NFT umetnin

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: bedarija ()

FireSnack je izjavil:

Sem še enkrat preveril. Gigabyte in MSI je oboje Tajvan. Torej lahko kombiniraš plato Gigabyte in MSI grafo. Se opravičujem za zmedo.

Hvala za info. :) Bom potem kar MSI 3060 in vidimo kako se obnese, upam, da se bo malo poznalo proti 1660.

Drugače pa... ko gledam cene in iščem ugodne ponudbe...

Jezus. Kaj se dogaja na tem trgu grafičnih kartic. Povsod berem prodajna cena 300 EUR, realna pa x2.

Se kar pozna
New Sphincter Kvartet:

Valvoline ::

https://www.newegg.com/xfx-radeon-rx-64...
A se splaca tole nabavit? Kak je z uvoznimi dajatvami ce nabavis tam? Za poznavalce, nisem najbolj na tekocem, grafika pcie 4.0 v pcie 3.0 slotu zgubi kej na performancah ali ne? Nabavil bi za sff kisto.

scipascapa ::

1. ne bodo šipal
2. 22% na vse

MetalLord ::

Ta ki je samo x4, izgubi 14%:
https://www.techpowerup.com/review/amd-...
x8 pa ni tak problem na PCIe 3.0, samo kak procent ali 2 izgubiš.

Kaj je narobe s to?
https://geizhals.eu/sapphire-pulse-rade...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: MetalLord ()

globoko grlo ::

ajde strokovnjaki povejte a to drži

tnx
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

KTr1sk ::

Ponoven nanos termalne paste in čiščenje ventilatorjev naj bi delovalo podobno kot novo....sem našel na youtubu ko je testiral, ampak zdajle ne najdem.
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

globoko grlo je izjavil:

ajde strokovnjaki povejte a to drži

tnx

FPS perf. se ne bo razlikoval med grafično kartico rabljeno za mining, gaming ali kaj drugega ter med novo kartico. "Težava" so bolj ventilatorji, thermal pads, kakšni kondenzatorji ipd. Dokler to ni zlorabljeno do onemoglosti bo FPS perf. med karticami praktično enak.

Glede razlike med temperaturama kartic bi bilo koristno, da bi vsaj vedeli:
1. fan speed
2. koliko obrabljeni oz., če so zamenjani thermal padi in pasta

In še zadnja stvar. Glede vseh teh YT kanalov s fancy thumbnail in in-game primerjavo grafičnih brez kakršnega koli komentarja osebe ali dokaza o lastništvu grafičnih bi bil osebno precej skeptičen. Enostavno je vtipkat v YT primerjavo med dvema ali več kartic in dobit enih par primerjav s podobnim stilom videa.

Enako kot je enostavno iti na UserBenchmark in pogledat primerjavo v FPS med dvema procesorjema.

45cal je izjavil:

In še zadnja stvar. Glede vseh teh YT kanalov s fancy thumbnail in in-game primerjavo grafičnih brez kakršnega koli komentarja osebe ali dokaza o lastništvu grafičnih bi bil osebno precej skeptičen. Enostavno je vtipkat v YT primerjavo med dvema ali več kartic in dobit enih par primerjav s podobnim stilom videa.

To so vsi 100% fake ja, en video na 1000 mogoče da je res legit, ampak verjetno ni vse tako lepo okičeno kot pri takih kot je ta zgoraj.
Drugače pogledaš ostale videe, če ima vse mogoče grafične in CPU-je, več kot uveljavljeni reviewerji, potem je seveda fake.
V bistvu poleg Hardware Unboxed in Techpowerup ni veliko pametnega.

Danes sem gledal to, to je legit:

Zgodovina sprememb…

Mr.B ::

MetalLord je izjavil:

45cal je izjavil:

To so vsi 100% fake ja, en video na 1000 mogoče da je res legit, ampak verjetno ni vse tako lepo okičeno kot pri takih kot je ta zgoraj.
Drugače pogledaš ostale videe, če ima vse mogoče grafične in CPU-je, več kot uveljavljeni reviewerji, potem je seveda fake.
V bistvu poleg Hardware Unboxed in Techpowerup ni veliko pametnega.

Danes sem gledal to, to je legit:

Malo opisi, kaj si si pri prilepljenem video zamislil, razen ce mislis da je rt on manipulacija nepomembna...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Lucio ::

Pozdravljeni,
zanima me kaj je boljše:
AMD RX 6750XT 12 GB
Ali
NVIDIA RTX 3060 TI 8GB

Uporaba na 2K monitorju ter Oculus Rift 2.

Osnova pa je AMD Ryzen 5 5600x
Berem, da naj bi bila NVidia boljša za Oculus, vendar se bojim glede rama da ne bo 8GB premalo.
Cena kartic je nekje enaka.

Hvala za predloge

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lucio ()

Nvidia ima boljšo platformo za VR, Nvenc in načeloma bolj stabilne gonilnike. Drugače je za gaming boljša 6750xt in lahko uporabiš SAM s procesorjem. Je pa 3060Ti trenutno nekoliko cenejša (za koliko odvisno kje gledaš ponudbo).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: 45cal ()

voltaire ::

Živ. Če koga zanima sem dobil grafiko 3080 (nova, z računom in garancijo dve leti) in zraven še 1080ti 11gb za 1150€.

ZS....

globoko grlo ::

Dej se kksno 3060ti dobod, zs...
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

Grafična je malenkost boljša od 1060 (6gb verzije) naj vas 3gb VRAMA ne zavedejo saj grafična deluje super v igrah.

GTX 780 Ti in 2016: Benchmark vs. GTX 1080, 1070, RX 480, More
NVIDIA Ends Game Ready Driver Support for Kepler GeForce 600 & 700 Series GPU Family

Long story short. Kepler grafične so zastarele.

Ta grafična je uporabna samo še za prikazovanje slike. 10EUR je še preveč.
No cene se malo umirjajo na Bolhi, 1060 6GB vidim za 135EUR. Tam ene 110EUR so bile pred izidom 3070, ker vem da sem za vmesno kartico takrat raje vzel 970 za 90EUR. Sicer nek minimum za danes bi rekel da je 1070.

Zgodovina sprememb…

tikitoki ::

VRedna je vec, ce kdo rabi kaj poceni za light gaming. Po drugi strani, ce si lahko privoscis malenksot vec, definitivno ni vredno trpeti s tako zastarelim GPUjem.

Meiniken ::

1060 6gb je še vedno super kartica za nezahtvene uporabnike, le stara je.

Zato pa je še vedno najbolj priljubljena glede na Steam Hardware Survey. Pokaže kako dobra je bila Pascal generacija za svoj denar. Že RTX 3000 bi glede na dvig zmogljivosti morala privlačiti tiste, ki so preskočili RTX 2000, ampak cene so pa to malce zasolile.

Fora je, da ogromno ljudi ostaja na 1080p monitorjih in potem ne potrebuješ ornk GPUja.. Zato tudi XX60 class grafične pridobijo zgolj kakšnih ~20% med generacijami. In še dražijo se.. Za 4060 tudi ne pričakujem več kot 20-30% boosta nad 3060. Večji boost se najde na vrhu ponudbe, kjer se tudi pošteno plača.

Prazvazprav se ne bi čudil, če tokrat izdajo tudi kakšen 4040 vstopni model za množice.. Hitrost okrog GTX1070 in bi šle za med za 150-200€.

Ravnokar je izšla 1630, lol.
New Sphincter Kvartet:

mtosev ::

Za tetris, minesweeper bo dovolj.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

matobeli ::

1060 3gb se je pred norijo prodajala pod 80eur, oziroma, za 80eur si dobil že 1060 6gb.

Nismo sicer več v kameni, ampak kaj več od bronaste pa tud ne.

Homelander ::

Jaz konec septembra 2020 (čakanje na izid 3070) za do 100EUR nisem dobil 1060 6GB, še za 970 sem dal 90EUR. Mislim da so bile 1060 6GB 110-150EUR. Takrat se je pravilo da je 1070 vredna 150EUR, ampak to si moral imeti res srečo, jaz sem svojo prodal za 170EUR. Prav tako sem zelo ugodno prodal 2060S, za samo 280EUR. Tedvema kupcema se še danes verjetno smeji, ker to sta še po dveh letih dobri ceni.
Ne vem zakaj se mi je sploh tako mudilo s prodajo, saj ko izide nova serija, tudi kar čez noč ne pade cena starim karticam.

Drugače spremljam nove in rabljene kartice in zaenkrat še nobena ni očitno dober nakup. Saj kako le naj bi bila, potem bi itak takoj šla in je sploh ne bi uspel opaziti. Res pa da gledam iz vidika, da že imam 3080 12GB, drugače bi pač nekaj moral kupiti, čeprav nad ceno. Verjetno kakšno 3070 za 600EUR. Za 3080 12GB mi je zdaj že škoda 1000EUR, ker boš čez 4 mesece za enak denar dobil 4080 16GB.

Zgodovina sprememb…

Motion ::

MetalLord je izjavil:

Ta grafična je uporabna samo še za prikazovanje slike. 10EUR je še preveč.
No cene se malo umirjajo na Bolhi, 1060 6GB vidim za 135EUR. Tam ene 110EUR so bile pred izidom 3070, ker vem da sem za vmesno kartico takrat raje vzel 970 za 90EUR. Sicer nek minimum za danes bi rekel da je 1070.

1070 še vedno žene večino igre vsaj na high (če že ne na ultra) nastavitvah pri 1080p z nekimi spodobnimi fps-ji (50-60). Tako da zna še dolgo služit.

1070 še vedno žene večino igre vsaj na high (če že ne na ultra) nastavitvah pri 1080p z nekimi spodobnimi fps-ji (50-60). Tako da zna še dolgo služit.

Res je. Ampak zanjo bi bilo neumno plačati prejšnje leto 40% več kot sedaj, glede na to, da je poganjala igro enako dobro takrat, kot jo sedaj. Po drugi strani je pa stanje na trgu bilo oz. je še takšno kot pač je...

In glede na cene novih (GTX 1630 za 150$) lahko verjetno pričakujemo kako bo z RTX4000/RX7000.:|

Msrp x 1.5
New Sphincter Kvartet:

opeter ::

Je kar velika razlika med 1630 in 1650:

1630 bo težko konkuriral RX 6400-ki, ki je le malenkost počasnejša od 1650.
https://www.gsmarena.com/nvidia_gtx_163...
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/g...

Po neuradnih informacij 1630-ka nima podpore za strojni video kodirnik (NVENC). :|
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Lol, slabša od 6400.
New Sphincter Kvartet:

Me zanima kakšne bodo cene v naših trgovinah v primerjavi s 1650 in 1030.

Verjetno 200Eur+, ko se ustalijo
New Sphincter Kvartet:

Magic1 ::

Jaz dvomim, da bodo pretiravali z navitjem cen, ker drugače bodo drastično manj prodali. Trg bo itak preplavljen s rabljenimi 3000 in 2000, kriza bo pa konkretno stisnila finančno zmožnost ljudi. Bo folk raje nabavil PS5/XboX, kot pa dal več za samo grafično. Zadnje dve leti je bil problem večine ljudi, kako preživet zaradi dolgčasa doma, zdaj bo kako plačat mesečne stroške.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Mr.B ::

Realnost,
Proizvajalci se bodo izgovarjali na chip shortage itd...
Te poceni grafične bodo šle tako ali drugače OEM...
Next-gen grafične, pa bodo pa zunaj najprej primerki zgornjega cenovnega razreda....
Dokler se trg rabljenih grafičnih ne ustali in zaloge v trgovinah ne bodo kritične, ne pričakovati kaj resnega za normalnnega uporabnika/ normalno ceno.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
««
173 / 201
»»