Forum » Kaj kupiti » Grafična kartica
Grafična kartica

DamijanD ::
mah lej skoraj kadarkoli kupiš HW se zafrkneš (redka izjema je bila recimo, če si nabavil GPUje pred kriptom)

MihaK3 ::
Evo, "najcenejša" 5090 manj od "najcenejše" 4090
https://geizhals.de/?cat=gra16_512&xf=9...
Napredujemo!

PS: tole sedaj že skoraj ustreza mtosev-im kriterijem, tako da lahko počasi gre v nizki štart...
https://geizhals.de/?cat=gra16_512&xf=9...
Napredujemo!

PS: tole sedaj že skoraj ustreza mtosev-im kriterijem, tako da lahko počasi gre v nizki štart...

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MihaK3 ()

Jarno ::
Microsoft v teoriji potiska naprej voziček grafičnega izrisovanja. Za omenjene novotarije bo potrebna podpora v strojni opremi / čipu.
Odprava določenih bottleneckov in "Neural Rendering" naj bi omogočala do 10x hitrejše izrisovanje.
https://www.techpowerup.com/334455/micr...
Ko bo pa enkrat strojna podpora, pa bo piskrček pristavil še Vulkan, prav gotovo.
Odprava določenih bottleneckov in "Neural Rendering" naj bi omogočala do 10x hitrejše izrisovanje.
https://www.techpowerup.com/334455/micr...
Ko bo pa enkrat strojna podpora, pa bo piskrček pristavil še Vulkan, prav gotovo.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!
#65W!

Buggy ::
...pa ne pozabit AMD finewine. NV trenutno pri driverjih dela tako stalo, da se mene boli, ko berem reveze na Guru3D

...pa se nekaj ne pozabit, ko se primerja FPS sploh average, ki ne odraza pravega stanja pri igranju. Obcutek fluidnosti pri spilu ti da 1% low FPS, kjer imas pri NV konkretne spike, kar pa se med spilom odraza kot stutter in tega noces.

FlyingBee ::
Z 9070 imajo dober produkt za 30% market share čez 2 leti.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan
New Sphincter Kvartet:

Dejstvo je da NV nima vec interesa v gaming sceni, kar nakazuje tudi z zadnjimi driverji.
Fixed Gaming Bugs
N/A
Fixed General Bugs
[GeForce RTX 5080/5090] Graphics cards may not run at full speeds on system reboot when overclocked [5088034]
[GeForce RTX 50 series] GeForce RTX 50 series GPUs crashes with black screen [5120886]
Some NVIDIA Control Panel / NVIDIA App settings changes immediately get reset or give error [5160516]
PC may bugcheck IRQL NOT LESS OR EQUAL 0xa during gameplay with HDR enabled [5091576]
[VRED 2026] Optix compile error with R570 branch drivers [5122360]
[Derivative TouchDesigner ] Application stability issues [4606316]
AMD je zastavil odlicno takticno pozicijo tako cenovno kot tudi fokus za market share. Ne tekmuje za nacelno krono v gamingu, ki je roko na srce brezpredmetno. Cez leto-dve, ko se generacije zamenjajo je cisto usles imeti top-tier GPU, ker vmes kot smo tudi pri AMD opazili, doloceni bomboncki pritecejo zgolj za latest GPU HW in razlike bodo vedno vecje, ker raster nima vec kam it, ce ne mislijo pretiravat s power drainom.
Kako bo to slo z roko v roki z ravzojem iger pa lahko sklepamo po tem, da konzole prednjacijo po prodaji iger (PC gaming je vseeno nisa gledano globalno) in AMD je prisoten tako pri PS kot XBOX...torej porti bojo glede na to vedno bolj naklonjeni AMD arhitekturi ter njihovim open source resitvam, posledicno pa tudi PC srenji.
Go RED
Fixed Gaming Bugs
N/A
Fixed General Bugs
[GeForce RTX 5080/5090] Graphics cards may not run at full speeds on system reboot when overclocked [5088034]
[GeForce RTX 50 series] GeForce RTX 50 series GPUs crashes with black screen [5120886]
Some NVIDIA Control Panel / NVIDIA App settings changes immediately get reset or give error [5160516]
PC may bugcheck IRQL NOT LESS OR EQUAL 0xa during gameplay with HDR enabled [5091576]
[VRED 2026] Optix compile error with R570 branch drivers [5122360]
[Derivative TouchDesigner ] Application stability issues [4606316]
AMD je zastavil odlicno takticno pozicijo tako cenovno kot tudi fokus za market share. Ne tekmuje za nacelno krono v gamingu, ki je roko na srce brezpredmetno. Cez leto-dve, ko se generacije zamenjajo je cisto usles imeti top-tier GPU, ker vmes kot smo tudi pri AMD opazili, doloceni bomboncki pritecejo zgolj za latest GPU HW in razlike bodo vedno vecje, ker raster nima vec kam it, ce ne mislijo pretiravat s power drainom.
Kako bo to slo z roko v roki z ravzojem iger pa lahko sklepamo po tem, da konzole prednjacijo po prodaji iger (PC gaming je vseeno nisa gledano globalno) in AMD je prisoten tako pri PS kot XBOX...torej porti bojo glede na to vedno bolj naklonjeni AMD arhitekturi ter njihovim open source resitvam, posledicno pa tudi PC srenji.
Go RED

Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buggy ()

Glede na dosedanje analize trga je vedno smiselno pocakati na poletni cas, konkretno julij-avgust, ker so glede na keepa Amazon statistiko cene vedno najbolj optimalne za nakup GPU-ja in nasploh HW-ja. Pa se na dopustu smo takrat, ko chillaksamo in brez zadrzkov stisnemo nepotreben buy...win-win 
Brez panike, zadeve se bojo normalizirila kot vedno.

tikitoki ::
Glede na dosedanje analize trga je vedno smiselno pocakati na poletni cas, konkretno julij-avgust, ker so glede na keepa Amazon statistiko cene vedno najbolj optimalne za nakup GPU-ja in nasploh HW-ja. Pa se na dopustu smo takrat, ko chillaksamo in brez zadrzkov stisnemo nepotreben buy...win-win
Tocno tako, ne pa nasedat na sirjenje FOMO.

Škoda, da niso nič izboljšali napram 7900XTX, 9070Xt ni slaba grafa, ampak da ima isti perf in porabo kot 7900xtx pa je bedno.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
Zgodovina sprememb…
- spremenil: FlyingBee ()

z3ro ::
Koliko € so trenutno kakšne rabljene 3080 ali 3080ti - pa da niso ble v minig rigu? Ali je kaj boljšega za nekje 450-500€? Lahko tudi v ZS če prodaja kdo kaj takšnega.

yayo ::
Zanimivo, sem v Geizhals.de dal parameter "do 560 evrov" pa mi je samo par custom backplatov za vodno hlajenje prikazalo. 
EDIT, ok Zotac Gaming GeForce RTX 5070 za 564 pa ppotem še kakih 20 za poštnino...

EDIT, ok Zotac Gaming GeForce RTX 5070 za 564 pa ppotem še kakih 20 za poštnino...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: yayo ()

polozweii ::
Na primer iščeš cenejšo grafično z DisplayPort ali HDMI izhodom in ločljivostjo 1440p 60Hz.
Obstaja spletna stran v katero vneseš želene parametre in pokaže tudi starejše grafične kartice?
https://www.techpowerup.com/gpu-specs
Obstaja spletna stran v katero vneseš želene parametre in pokaže tudi starejše grafične kartice?
https://www.techpowerup.com/gpu-specs
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: polozweii ()

MrStein ::
Geizhals recimo.
Za točne resolucije verjetno ne piše, to potem naknadno preveriš.
Za točne resolucije verjetno ne piše, to potem naknadno preveriš.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/q...
To grafično sem našel na spisku za workstation.
Če je za workstation pomeni da ne gre v klasični PC ali v čem je razlika?
To grafično sem našel na spisku za workstation.
Če je za workstation pomeni da ne gre v klasični PC ali v čem je razlika?

Han ::
QUADRO serija je namenjena za strojno pospeševanje procesiranja v profesionalnih aplikacijah. Uporabljaš jo lahko tudi v klasičnem PC.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Han ()

Na DVI imam priklopljen 24" monitor, na DisplayPort 27".
Najprej je bil glavni 24".
Ker želim da je glavni 27" sem tako tudi označil v nastavitvah. Po novem so ikone namizja na 27" monitorju kar je prav.
Še vedno pa se ob prižigu PC polje za geslo pojavi na 24" zato ne morem brez sekundarnega monitorja. Kje je še kaj za nastavit?
Ker želim da je glavni 27" sem tako tudi označil v nastavitvah. Po novem so ikone namizja na 27" monitorju kar je prav.
Še vedno pa se ob prižigu PC polje za geslo pojavi na 24" zato ne morem brez sekundarnega monitorja. Kje je še kaj za nastavit?

Kakšno geslo? BIOS ali Windows?
BIOS je včasih bil na vseh ekranih, zna pa to biti odvisno od primera do primera.
Sta oba monitorja na isti grafični kartici?
BIOS je včasih bil na vseh ekranih, zna pa to biti odvisno od primera do primera.
Sta oba monitorja na isti grafični kartici?
Motiti se je človeško.

Meni login screen pokaže samo na main monitorju. Drugi je črn.
Po prijavi pa je slika na obeh.
Windows 11.
Po prijavi pa je slika na obeh.
Windows 11.
Motiti se je človeško.

Tako sem nastavil (Win 10) da bi bil večji 27" monitor glavni.
https://ibb.co/mCc7CkyL
Kot že rečeno se začetne stvari ob zagonu PC vključno z geslom za win še vedno pojavljajo na manjšem 24" monitorju.
https://ibb.co/mCc7CkyL
Kot že rečeno se začetne stvari ob zagonu PC vključno z geslom za win še vedno pojavljajo na manjšem 24" monitorju.

Hair ::
Sem imel podobne težave in sem ugotovil, da mi normalno primejo zadeve ob zagonu samo, če primarnega priklopim na HDMI od grafične, sekundarne pa na DP. Da bi mi pa DP prijelo ob zagonu za primarni monitor mi pa nikakor ni uspelo.
Ti imaš DVI.. drugače, ampak mogoče vseeno za raziskat v tej smeri. Lp!
Ti imaš DVI.. drugače, ampak mogoče vseeno za raziskat v tej smeri. Lp!
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

Moj "drugi" monitor je preko DP. Tisti, ki kaže login.
Zna biti odvisno od gonilnikov. Ali pa od od kake nastavitve.
Zna biti odvisno od gonilnikov. Ali pa od od kake nastavitve.
Motiti se je človeško.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()

DarwiN ::
Verjetno ne bo v pomoč, ampak chatGPT pravi, da je to odvisno od firmwera od GPUja.. Ene grafe si pa menda zapomnijo, kateri je primarni zaslon.
Ena ideja je potem, da izklopiš oba monitorja in priklopiš samo 27tko, da ta postane "primarni zaslon".. Potem ugasneš komp in dodaš še 24-tko.. Zdaj, ali bo 27tka ostala primarni zaslon, ali pa jo bo 24tka povozila preko DVIja.
Ena ideja je potem, da izklopiš oba monitorja in priklopiš samo 27tko, da ta postane "primarni zaslon".. Potem ugasneš komp in dodaš še 24-tko.. Zdaj, ali bo 27tka ostala primarni zaslon, ali pa jo bo 24tka povozila preko DVIja.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()

Ker želim da je glavni 27" sem tako tudi označil v nastavitvah.
Da bomo 100%, vklopil si "Make this my main display" za ta monitor?
Motiti se je človeško.

Ker želim da je glavni 27" sem tako tudi označil v nastavitvah.
Da bomo 100%, vklopil si "Make this my main display" za ta monitor?
Tako je, vidi se tudi grafično na printskrinu na linku. Preverjeno.
Kakorkoli že, zjutraj prižgem PC in je geslo za win ponudilo na 27" kot sem želel.
Še vedno pa se začetne reči pojavijo na sekundarnem 24" kar pomeni da bom moral imet za vstop v bios prižgan sekundarni 24" monitor. Mogoče se bo tudi to popravilo samo od sebe.

Vprašanje. "To naj bo moj glavni zaslon" vpliva samo na Windows, ne pa na BIOS.
Včasih se te zadeve kažejo na vseh priklopljenih monitorjih. Ampak to je odvisno od marsičesa.
Včasih se te zadeve kažejo na vseh priklopljenih monitorjih. Ampak to je odvisno od marsičesa.
Motiti se je človeško.

Furbo ::
Na DVI imam priklopljen 24" monitor, na DisplayPort 27".
Vtipkaj geslo na slepo, saj ne rabiš gledati na ekran menda?
Jaz sem imel isto težavo, dokler sem imel še DVI monitor, po neki kurji logiki dajejo zastarelim tehnologijam prednost.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

pc-game ::
Pozdravljeni
Rabim bi pomoč pri izbiri grafične kartice za gaming pc, kaj naj izberem? Izbira je velika? Cena do 800eurov Je ok amd rx 9060 xt? Hvala lp.
Rabim bi pomoč pri izbiri grafične kartice za gaming pc, kaj naj izberem? Izbira je velika? Cena do 800eurov Je ok amd rx 9060 xt? Hvala lp.

Če cena ni hud problem Rx 9070 (Xt). Odvisno od cene. V se si dobil že za 570 in drugo za 620 Eur.

Mogoce poglej se na CU, sploh ce bos narocal se kaksen dodaten HW zraven ker postnina je zlatarskih 40€ a je fiksed na narocilo/paket.
Imas trenutno na voljo GIGABYTE Radeon RX 9070 XT GAMING OC 16G za 717€
Od Steel Legend se GB Gaming OC razlikuje po visjem TBP 304 vs 330W ima vapor chamber ter 3x8pin vs 2x8pin priklop kot je na SL. Obe imata Hynix memorijo (naj bi imela) kar posledicno pomeni malce boljsi perf kot Samsung a zato nekaj visje VRAM temperature.
GB je glede na specifikacije in ceno dobra izbira, pa na AMD menda tudi ni tezav z gel leakom.
Drugace so imel Steel legend tudi pri Funtechu ta teden na zalogi za pri nas sprejemljivih 799€, ce ti SI garancija vec odtehta kot 40€ razlike.
Imas trenutno na voljo GIGABYTE Radeon RX 9070 XT GAMING OC 16G za 717€
Od Steel Legend se GB Gaming OC razlikuje po visjem TBP 304 vs 330W ima vapor chamber ter 3x8pin vs 2x8pin priklop kot je na SL. Obe imata Hynix memorijo (naj bi imela) kar posledicno pomeni malce boljsi perf kot Samsung a zato nekaj visje VRAM temperature.
GB je glede na specifikacije in ceno dobra izbira, pa na AMD menda tudi ni tezav z gel leakom.
Drugace so imel Steel legend tudi pri Funtechu ta teden na zalogi za pri nas sprejemljivih 799€, ce ti SI garancija vec odtehta kot 40€ razlike.

duky25 ::
#pc-game
Definitivno raje vzami 9070xt ce igras na 2k ali 4k.
Ce pa igrs 1080p bo pa 9060xt dobra izbira.
Sam imam 9070xt zelo zadovoljen 2k gaming.
Lp
Definitivno raje vzami 9070xt ce igras na 2k ali 4k.
Ce pa igrs 1080p bo pa 9060xt dobra izbira.
Sam imam 9070xt zelo zadovoljen 2k gaming.
Lp

800eur za cel PC?
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:

neutronium ::
Ima kdo izkušnje z get4u.eu? Cene grafičnih imajo dobre napram slovenskim, pošiljanje vidim, da je free. Skrbijo me bolj komentarji glede počasne dobave in da zadeve prikazana na zalogi niso ravno ažurne in da preklic ter vračilo traja predolgo (da niso to neki estonski mimovrste nateguni). Skrbi me, ker se odločam za rtx 5070 ti, ki jo je že tako težko dobit po normalni ceni. Mogoče bi rx 9070 xt kupil... Vaše izkušnje, tisti ki jo imate? Sam bi imel primarno za gaming (vsaj 2k, mogoče 4k), moja pa primarno za grafično oblikovanje in s tem povezane stvari. Res pa je, da je razlika med cenama obeh tako majhna, da ne vem, če ni bolje vzeti nvidio v takem primeru

Magic1 ::
Zakaj vsi tako preferirate 9070xt? S 60-70€ nižjo ceno je 9070 celo boljši deal. Drugače ja pa trenutno 9060 16Gb P/P king za 380€.
Magic

9070 za 560, kot je že bil v Nemčiji je super deal trenutno. Počakaš, da pride nova pošiljka

Malo sumljivo, neutronium. Prenizke cene, pa trgovina očitno posluje komaj ~1 leto.. Najcenejša 5070Ti 771€ in 9070XT za 686€, kar je ceneje kot v Nemčiji. Za dostavo meni izpiše strošek 10€, teža paketa pa 0.00kg (ker ničesar ne pošljejo?). \o/ 
Na Trustpilot ocena 2.7, ampak tam ima tudi Mindfactory oceno 2.5, tko da..
Najbrž ni nateg, ampak ...
p.s., če je posredi kakršnokoli delo, potem raje Nvidijo ja.. To je neko nepisano pravilo. Žiher je žiher.

Na Trustpilot ocena 2.7, ampak tam ima tudi Mindfactory oceno 2.5, tko da..
Najbrž ni nateg, ampak ...
p.s., če je posredi kakršnokoli delo, potem raje Nvidijo ja.. To je neko nepisano pravilo. Žiher je žiher.

Notesbilliger je več k verodostojna trgovina.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()

mtosev ::
Škoda, da ne pošiljajo v Slovenijo.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Malo sumljivo, neutronium. Prenizke cene, pa trgovina očitno posluje komaj ~1 leto.. Najcenejša 5070Ti 771€ in 9070XT za 686€, kar je ceneje kot v Nemčiji.
Ja get4u sem našel na idealo.at ob pregledu cen. Ne vem koliko se da zanest na njih, da nimajo scam trgovin gor. Podobne cene včasih zasledim na italijanskem idealu. Vendar iz italije pošilja manj trgovin (ne vem ali imajo mailboxde alternativo), imam dobre izkusnje z bpm power iz preteklosti, ki pa ima zasoljeno poštnino 30 eur (kar je včasih kljub temu ceneje kot iz DE). V Sloveniji cen za rtx 5070 ti niti ne gledam, niti rx 9070 (xt). Definitivno sem se nasral z mimovrste (slučajno imam darilni bon in bi me prišla rtx kartica z bonom ceneje kot iz kjerkoli iz EU), dobro, da sem v 3 dneh dobil denar nazaj

Zakaj vsi tako preferirate 9070xt? S 60-70€ nižjo ceno je 9070 celo boljši deal. Drugače ja pa trenutno 9060 16Gb P/P king za 380€.
Če je razlika samo 60 - 70 eur potem vseeno raje vzamem 9070 xt

yayo ::
neutronium je izjavil:
Podobne cene včasih zasledim na italijanskem idealu. Vendar iz italije pošilja manj trgovin (ne vem ali imajo mailboxde alternativo), imam dobre izkusnje z bpm power iz preteklosti, ki pa ima zasoljeno poštnino 30 eur (kar je včasih kljub temu ceneje kot iz DE). V Sloveniji cen za rtx 5070 ti niti ne gledam, niti rx 9070 (xt). Definitivno sem se nasral z mimovrste (slučajno imam darilni bon in bi me prišla rtx kartica z bonom ceneje kot iz kjerkoli iz EU), dobro, da sem v 3 dneh dobil denar nazaj![]()
raje geizhals.eu kot Idealo. Je bolj podroben in več najde. Za prepošiljanje paketov iz Italije imaš brezmeje.si v Miljah. Govorijo slovensko. Bo pa štorja z garancijo verjetno precej bolj komplicirana kot z nemci, če boš kaj moral uveljavljati. Najprj zaradi jezika, če ne znaš italijansko in potem, ker verjetno nimajo veliko izkušenj z mednarodnim poslovanjem. Zelo malo italijanov na internetu pošilja v tujino razlog pa je verjetno njihova baročna birokracija s katero raje nimajo opravka.