Forum » Pomoč in nasveti » One computer to rule them all :)
One computer to rule them all :)
Vaseer ::
Razmišljam o postavitvi PC-ja, kateri bi služil kot router/firewall, data server, media streaming in čez čas, verjetno še kaj.
Moje razmišljanje gre v tej smeri:
Znotraj Ubutnu Server-ja bi teklo:
- Samba
- uTorrent Server
- VirtualBox, v katerem bi tekel pfSense, ki bi služil kot router/firewall
Sedaj me pa zanima, če bi omenjena konfiguracija delovala?
Kaj priporočate za HW PC-ja? Bi kakšen Atom zadostoval za normalno delovanje?
Kakšne so omejitve glede virtualiziranja? Nekaj sem bral, da mora procesor podpirati virtualizacijo, da zadeva optimalno deluje.
Moje razmišljanje gre v tej smeri:
- Samba
- uTorrent Server
Sedaj me pa zanima, če bi omenjena konfiguracija delovala?
Kaj priporočate za HW PC-ja? Bi kakšen Atom zadostoval za normalno delovanje?
Kakšne so omejitve glede virtualiziranja? Nekaj sem bral, da mora procesor podpirati virtualizacijo, da zadeva optimalno deluje.
tx-z ::
Odvisno kok boš rabu met gor uporabnikov..Js sm vse to uporablu na 366MHz računalniku (razn media streaming), sicer je delal mal počasnej, ampak zdej pa na 1.8GHz enojedrnem pentium 4ki deluje suprca :)
Sicer pa zakaj bi firewall mel posebej OS? Sej je linux že zadost dobr da maš gor vse potrebno - firewall,routing,.. Sam nepotrebna porabljena sredstva; razen če maš kakšn posebn razlog?
Sicer pa zakaj bi firewall mel posebej OS? Sej je linux že zadost dobr da maš gor vse potrebno - firewall,routing,.. Sam nepotrebna porabljena sredstva; razen če maš kakšn posebn razlog?
tx-z
Vaseer ::
Za enkrat bo uporabnikov ~10.
Pozabil sem omenit, da se bo uporabljal tudi backup (verjetno OwnCloud, oz. kaj podobnega).
Glede delovanja pa sem skeptičen le pri virtualizaciji, da bo dovolj resourcov.
Trenutno imam podobno (brez firewall/router opcije) nastavljeno na Athlon-u 3500+ (2,2GHz), 1Gb RAM in imam občutek, da se ob polnem download/upload-u (15/5) in ~10 (od ~40) aktivnih torrentih malo zmatra
@zigam
Glede uporabe Ubuntu-ja kot firewall, bom pa še premislil. Imaš mogoče kakšen nasvet/vodič, kako se lotit nastavitev?
Pozabil sem omenit, da se bo uporabljal tudi backup (verjetno OwnCloud, oz. kaj podobnega).
Glede delovanja pa sem skeptičen le pri virtualizaciji, da bo dovolj resourcov.
Trenutno imam podobno (brez firewall/router opcije) nastavljeno na Athlon-u 3500+ (2,2GHz), 1Gb RAM in imam občutek, da se ob polnem download/upload-u (15/5) in ~10 (od ~40) aktivnih torrentih malo zmatra
@zigam
Glede uporabe Ubuntu-ja kot firewall, bom pa še premislil. Imaš mogoče kakšen nasvet/vodič, kako se lotit nastavitev?
black ice ::
Poskusi ufw (frontend za iptables). Katere funkcije omogoča pfSense, ki jih iptables in ostala orodja ne?
tx-z ::
Kaj boš pa rabu vse za firewall? Sam kšne porte odpirat pa forwardirat al še kej druzga?
tx-z
Hayabusa ::
- Samba
- uTorrent Server
Saj lahko uporabiš sam Ubuntu Server kot router/firewall ter za ostalo brez vboxa.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?...
http://www.yourownlinux.com/2013/07/how...
(google search "Ubuntu Server as router")
Ne sanjaj o pII 366 mhz & 10 uporabnikih in hkrati še media streaming.
hw config
http://www.mlacom.si/konfigurator?mycon...
Dodaš še pcie-e 1gbit mrežno, nekaj podobno temu http://www.amazon.com/Intel-Gigabit-Net... .
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Hayabusa ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Virtualizacija Proxmox, zfs, količina RAMa?Oddelek: Pomoč in nasveti | 2046 (1680) | krho |
» | pfSense VPNOddelek: Omrežja in internet | 2836 (2239) | He-Man |
» | Spreminjanje HTTP prometa v HTTPS/SSLOddelek: Omrežja in internet | 1540 (1415) | Vaseer |
» | Programi za "router" računalnikOddelek: Programska oprema | 2078 (1347) | tx-z |
» | M0n0wall virtual machine na Ubuntu Server 8.10Oddelek: Omrežja in internet | 1765 (1573) | ABX |