» »

JEK 2

JEK 2

Temo vidijo: vsi
««
49 / 161
»»

LightBit ::

10 let za gradnjo je že kar realistično. Optimistično je 7 let.

kow ::

Korejci so v Emiratih reaktor zgradili v 9 letih.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Lonsarg ::

Fora je da gradnja jedrske je hkrati gradnja tudi vse okoliške infrastrukture.

Ampak krško že ima precej okoliške infrastrukture in je to prec par let manj. Vseeno pa je treba bit realist, ker naši ne spadajo med najhitrejše glede birokracije in je 10 let kar realna ocena.

Ja, samo ce bi gradili novo, bi verjetno gradili mocnejso? To verjetno vpliva tudi na infrastrukturo. Domnevam, da bi potem zrihtali tudi ogrevanje krskega itd.

Kebo ::

Pri nas nimamo ene gradbene firme ki bi speljala drugi tir, kako si vi predstavljate, da bi mi gradili JEK 2, ki je desetkrat večji projekt?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Kebo ()

Ja bi pa Turki gradili.

Realno je edina možnost, da mi dobimo še en reaktor, če se nas francozi usmilijo in nam "na ključ" zgradijo njihov reaktor po neki normalni ceni. Vse ostalo nas bo koštalo 20 milijard in več, ker pač ne moreš za male pare uvozit za eno mesto delavcev in gore opreme, ki jo tak projekt potrebuje.

Zakaj pa rabis veliko delavcev za gradnjo nuklearnega reaktorja? To se ne slisi smiselno. Verjetno stevilo zelo niha v kateri fazi gradnje so. Rabis ogromno ljudi, pa vendarle ne hkrati. Vprasanje koliko jih rabis na vrhuncu gradnje.. 1k do 2k?

Zgodovina sprememb…

Mnogo večja elektrarna ampak na Hinkley Point C dela 22 tisoč ljudi skrati, kumulativno skupaj več kot 70 tisoč.

Ja, samo tezko je zdaj reci koliko dodatne infrastrukture je zraven... in koliko bi bilo pri krskem. Verjetno sem res rekel prenizko stevilko. Gotovo pa ni 10k ljudi.

Truga ::

Kebo je izjavil:

Realno je edina možnost, da mi dobimo še en reaktor, če se nas francozi usmilijo in nam "na ključ" zgradijo njihov reaktor po neki normalni ceni. Vse ostalo nas bo koštalo 20 milijard in več, ker pač ne moreš za male pare uvozit za eno mesto delavcev in gore opreme, ki jo tak projekt potrebuje.
nasi debilni politiki kej takega ne bojo hotli zrihtat

ko so 10 let nazaj kitajci rekli da nam pridejo zgradit drugi tir je pahor rekel da ne smejo. in zdaj namest da bi ze 8 let mel zeleznico se vedno nimamo nicesar lmao

se ne splaca, ce ti nekdo drug vse zgradi nimas kje delat korupcije

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Truga ()

Jaz mislim, da bomo precej boljše prišli skozi, če zgradimo vse predlagane HE, postavimo tiste vetrnice pri nanosu, volovji rebri in pohorju in sončne celice, tam kjer je pač to možno. JEK pa pač podaljšamo življensko dobo za še kakšnih 20 let do 2060.

PrimozR ::

Spet tele blodnje?

nirburu ::

Jp. Sem ravno začel pisati, pa si me prehitel.

Kebo je izjavil:

Jaz mislim, da bomo precej boljše prišli skozi, če zgradimo vse predlagane HE, postavimo tiste vetrnice pri nanosu, volovji rebri in pohorju in sončne celice, tam kjer je pač to možno. JEK pa pač podaljšamo življensko dobo za še kakšnih 20 let do 2060.

Potem pa lahko da ne bo dovolj vode za vse te HE. Jaz mislim da bi morali vsega po malem.
Morda tudi kako geotermalno na vzhodu?

gruntfürmich ::

mislim da nič ne bo z NEK 2. ker je trenutna vlada, z golobom na čelu, izrazito nenaklonjena drugemu bloku nuklearke...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

cias ::

Kje bomo pa gorivo dobili sedaj ko se bojkotira Rusija?

Ce gredo na kolena in prosijo odpuscanja - ter dajo velik popust - lahko tudi pri njih.

Mario, preberi si kaj novega:
Uranium mining @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

cias je izjavil:

To je tako kot bi vprašal kje bodo Rusi hrano dobili sedaj ko ni McDonald's-a.

gruntfürmich je izjavil:

mislim da nič ne bo z NEK 2. ker je trenutna vlada, z golobom na čelu, izrazito nenaklonjena drugemu bloku nuklearke...

Po čem to sklepaš?

cias ::

LightBit je izjavil:

cias je izjavil:

To je tako kot bi vprašal kje bodo Rusi hrano dobili sedaj ko ni McDonald's-a.

Cene na pumpi so šle nekaj gor. Globalno segrevanje?

A ti uran pumpaš?

Sicer v primerjavi z izgradnjo jedrske elektrarne je gorivo poceni tudi če se precej podraži.

LightBit je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Po čem to sklepaš?
po zadnjih čenčah. dobesedno.

fikus_ ::

Gorivo za JE ni tak problem, ga lahko 10 let vnaprej naročiš in začneš graditi JE. Vsako naslednje polnjenje goriva je manjše.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

gruntfürmich je izjavil:

LightBit je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Po čem to sklepaš?
po zadnjih čenčah. dobesedno.

Sej je javno povedal, da hoče 1 MW sončnih celic...

Čimprej potrebujemo referendum pa dobro predstaviti stanje, da gre referendum skozi pozitivno, da ne bo trte mrte.

Soncne celice pa nuklearka se ne izkljucujejo. V bistvu je oboje smiselno.

Res je. Razen sončnih celic.

Soncne celice so izjemno predvidljiva in zanesljiva oskrba z energijo. Dvomim, da smo v Slo ze izkoristili vse smiselne lokacije.

kow je izjavil:

Soncne celice so izjemno predvidljiva in zanesljiva oskrba z energijo.

Sončne celice bodo hitreje (postopoma) začele proizvajati elektriko kot jedrska, zato verjetno jedrske ne more predstaviti kot rešitev "energetske draginje".

Problem je samo, da bodo celice povzročale draginjo...

Za razliko od PrimozR, se nisem slisal za neke blazne remonte solarnih elektrarn. Medtem, ko so francozi kar ugasnili jedrske zaradi neke korozije. Skratka, sonce je kar zanesljiva in predvidljiva zadeva. Enako je s soncnimi celicami. Cakam tudi na kaksen nenapovedan soncni mrk - ze cel lajf, pa ga ni. Tudi oblacnost kar dobro napovemo, koliko vem.

Zgodovina sprememb…

Kako če je pa tako poceni. Un fanatik je ves čas limal grafe kako je jedrska predraga.
Jaz mislim da moramo izkoristiti vse. Najdražja elektrika je tista, ki je ni.

tilen03 ::

kow je izjavil:

Soncne celice so izjemno predvidljiva in zanesljiva oskrba z energijo. Dvomim, da smo v Slo ze izkoristili vse smiselne lokacije.

Vetrske tudi nismo izkoristili. Sicer pa je nuklearka hrbtenica...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tilen03 ()

Tukaj sem samo komentiral, da je tehnologija zanesljiva in proizvodnja predvidljiva (temperature, oblacnost seveda vplivajo - ampak nekih blaznih odstopanj od predvidene proizvodnje ne bos videl).

Za SE in VE rabiš rezervo na čakanju, ko ni sonca in vetra. To precej podraži elektriko!

It goes both ways. Tudi poceni, ko ga je na pretek. Ko bomo imeli avte z 40-100kwh baterijami, bomo to izkoriscali. Pa poleti klime ponoci ne laufas, ampak nekje do 20h. Zadeva je seveda komplicirana, ker bodo v enacbi kmalu tudi baterijski hranilniki ter mnogih drugih faktorjev itd. Koliko soncne energije je trenutno smiselne, upam da so naracunali strokovnjaki pravilno - ter da ni naracunal kar Golob, hehe.

Zgodovina sprememb…

Eno so scenariji v tvoji glavi, drugo realnost!

Realnost je, da so emisije toplogrednih plinov previsoke. Kaj predlagas ti? Da 10 let cakamo na nuklearko?

Saj rezervo že imamo. Če je sila (v EU omrežju ni dovolj sonca, vetra) lahko tudi premog kurimo.

Nemci so ugotovili, da je 20% SE in VE v omrežju hudo nepredvidljivih. Šlepali so se na RU plinu in elektriko iz cele EU.
Se je zgodilo celo to, da je bila v špicah proizvodnje cena elektrike SE in VE celo negativna.

Kako da Nemci še niso ugotovili, da bi bilo pametno zagnati jedrske elektrarne?

ales85 ::

kow je izjavil:

It goes both ways. Tudi poceni, ko ga je na pretek. Ko bomo imeli avte z 40-100kwh baterijami, bomo to izkoriscali. Pa poleti klime ponoci ne laufas, ampak nekje do 20h. Zadeva je seveda komplicirana, ker bodo v enacbi kmalu tudi baterijski hranilniki ter mnogih drugih faktorjev itd. Koliko soncne energije je trenutno smiselne, upam da so naracunali strokovnjaki pravilno - ter da ni naracunal kar Golob, hehe.

60+kW na dan ni tako enostavno skuriti, ko to "moras" storiti. Razen, ce v obeh 40kWh avtomobilih skoraj do konca izpraznis baterije vsak dan in mocno uporabljas klimo.
Vsa dodatna oprema (baterije etc) se dolgo ne bodo imele smisel za tiste, ki zelijo ziveti "normalno". Razen. Ce bos dejansko privarceval ogromen znesek vsak mesec z upostevanim ROI ma vso to kramo in posledicno "zahtevnostjo" uporabe.

LightBit je izjavil:

To se tudi jaz ze nekaj cas sprasujem. Mogoce pa ni dovolj kadra, sel drugam?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ales85 ()

sekvap ::

so zeleni, pa naj stane kolikor hoče. Sj plača itak raja...

nirburu ::

fikus_ je izjavil:

Nemci so ugotovili, da je 20% SE in VE v omrežju hudo nepredvidljivih. Šlepali so se na RU plinu in elektriko iz cele EU.
Se je zgodilo celo to, da je bila v špicah proizvodnje cena elektrike SE in VE celo negativna.

Ko jih jebe. Na nas balkance so vedno gledali zviška. Naj jih sedaj malce zebe v rit.

LightBit je izjavil:

Zato prosim nehajte mi ponavljat "pa saj ostali evropejci tudi počnejo _to_". (konkretno se nanašam na pretekle covid ukrepe)
Očitno so zabiti in to niso več potomci starih nemcev.

nirburu je izjavil:

Zato prosim nehajte mi ponavljat "pa saj ostali evropejci tudi počnejo _to_". (konkretno se nanašam na pretekle covid ukrepe)

Jest nikoli nisem.

GizmoX ::

fikus_ je izjavil:

Tehnično gledano se lahko proizvodnjo električne energije iz velikih SE hitro zmanjša in po potrebi tudi ugasne. In tudi hitro vklopi nazaj.
Seveda v primeru, da sme ELES daljinsko upravljati SE. Novih 1.000 MW SE bo pod ELES-om, tako da tukaj ne bi smelo biti problema.
Bodo že naredili računico, ali se v nekem trenutku bolj splača plačevati nekomu za odvzem elektrike, ali začasno zmanjšati/zaustaviti proizvodnjo.

Težji problem je dobiti elektriko iz teh velikih SE, ko je oblačno, pa pozimi kratki dnevi. :P
udirač => uni. dipl. inž. rač.

ViperR ::

Eles sigurno ne upravlja z SE. Lahko pa, v primeru, da je v omrežju res veliko preveč elektricne energije, izklopi SE iz omrežja zaradi zagotavljanja varnosti.

evropska unija (beri nemčija) sili banana države (beri slovenija), da morajo do 15. oktobra imeti polno delujoče VSE elektrarne, kar pomeni da se katerna elektrarna ne sme zaustavljati, in da se bo v NEK predčasno začel remont.

gruntfürmich je izjavil:

evropska unija (beri nemčija) sili banana države (beri slovenija), da morajo do 15. oktobra imeti polno delujoče VSE elektrarne, kar pomeni da se katerna elektrarna ne sme zaustavljati, in da se bo v NEK predčasno začel remont.

Saj to je pametno, a ni?
Škoda sicer da Nemci ne naredijo tega.
««
49 / 161
»»