Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
twenzac ::
Odločam se med Krko, Zavarovalnico Triglav in Petrolom.
Imam pa že 35 % Zavarovalnica Triglav, 30 % Krka in 18 % Petrol.
Kaj pravite?
Na tvojem mestu bi dokupil Petrol, je kar lepo padel zaradi Trumpovih mahinacij. Imo je padel neupraviceno, bodo pa v petek objavljeni rezultati tako da pricakujem zelo lepe nadpovprecne.
Kakorkoli, predstavlja ti najmanjsi delez v portfelju, in pri trenutni ceni ima lep nad 4% dividendi donos.
Jaxson11 ::
Ne, to je 83 % delnic, ki jih imam. Ostalih 17 % sta pa Luka Koper in NLB.40% premoženja hočeš imeti na nekem nišnem trgu?? Kaj je razlog, kaj te matra, da to počneš?
Imam pa 30 % portfelja v delnicah.
S tem nakupom delnic bi njihov delež v portfelju premaknil iz 30 na 40 %.
Eni bi pa maxali v Krko.
Matra me to, da SBITOP res dobro stoji.
energetik ::
Hkrati pa samo 1 malce premožnejši posameznik z napačno oddanim orderjem zamaje ceno 30%Ne, to je 83 % delnic, ki jih imam. Ostalih 17 % sta pa Luka Koper in NLB.40% premoženja hočeš imeti na nekem nišnem trgu?? Kaj je razlog, kaj te matra, da to počneš?
Imam pa 30 % portfelja v delnicah.
S tem nakupom delnic bi njihov delež v portfelju premaknil iz 30 na 40 %.
Eni bi pa maxali v Krko.
Matra me to, da SBITOP res dobro stoji.![]()
vires in numeris
Kolikor Krke smo kupili kadarkoli, smo jo premalo in tako bo pomoje tudi v prihodnje :)
Kar tebe zanima je kaj je ta trenutek najbolse zate, best buy, preceni sam, ampak vecina popustov je ze zvodenela (predvsem danes), nekaj delnic je sicer se "dol", gledano zadnje pol leta/leto.
Kar tebe zanima je kaj je ta trenutek najbolse zate, best buy, preceni sam, ampak vecina popustov je ze zvodenela (predvsem danes), nekaj delnic je sicer se "dol", gledano zadnje pol leta/leto.
Malidelničar ::
twenzac: meni je žal, ker sem pred mnogo leti zamudil pri Salusu .....
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Ja Salus mi je zanimiv, nimam ga nic, ampak sem ga pa od vedno "opazoval", nekako nikoli se mi ni zdel prepricljiv, morda ker je bolj "majhen" kaj pa vem, pa se v prvi kotaciji ni. Ampak ja bi moral nabavit, sej najbrz je se vedno "startup" gledano na nasi borzi
Jaz sem prevzel VZZR delnice, kaj pa ostali? Kaj dokupujete? Gledam, nekaj prometa je: https://ljse.si/si/papir/310?isin=SI003...
Ne še, še vedno delam računsko telovadbo, ali se mi sploh splača zaradi tega odpirati INR. Ali pa morda celo navadni trgovalni, ampak nekako nočem plačevati norih provizij slovenskim brokerjem.
No, verjetno bom vseeno odprl INR, zanalašč prevzel VZZR, prodal in držal € na INR. To je zastonj, razen tiste 1x transakcije.
No, verjetno bom vseeno odprl INR, zanalašč prevzel VZZR, prodal in držal € na INR. To je zastonj, razen tiste 1x transakcije.
vires in numeris
musicfreak ::
Kolikor Krke smo kupili kadarkoli, smo jo premalo in tako bo pomoje tudi v prihodnje :)
Jaaaaa.
Zato pa pravim - Petrol, Krka in Zavarovalnica Triglav niso na all-time high. Petrol in Triglav sta 10 % pod Max, Krka pa 6 %.
Pa menda bo šlo gor. Menda.
LeQuack ::
musicfreak je izjavil:
Dokler se Trump čez 2 tedna spet ne odloči, da so jih pa mogoče malo premalo zbombardirali.
razmisljam, da bi sedaj prodal etfe v vrednosti nekaj cez 70.000 evrov in ob naslednjem 10 procentnem padcu sel v micron, san disk in intel za par mesecev.
Če že zdaj ne spiš, pomisli kako boš potem. To so vse meme delnice, ki so zrasle več sto procentov v zadnjem času.
Quack !
Plus, če bi dal vse v SBI, bi bil zdaj v konkretnem plusu. Saj ne da že ene 2 leti govorim, da bo šlo samo gor, in gre samo gor.
Quack !

CharlieKK ::
En green day in že govorite o koncu "popustov", hitro na vlak haha.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: CharlieKK ()
Zanimivo, da analitiki seveda logično govorijo, da ne smeš biti preveč izpostavljen LJSE, ker se ob krizi lahko zelo zamaje. Ampak če pa si dolgoročno držal blue chipe in jih dokupoval si in z dividendami in na koncu z apreciacijo delnic ogromno zaslužil. Sam sem prepozno vstopil nazaj na LJSE šele 2018.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Malidelničar ()
Pa res mislite, da če bo LJSE padla, bo padlo kar vse?
Ali se mi poleg trgovalnega računa pri NLB splača odpreti INR za karkoli? Kolikor gledam je na koncu ista fora.
Moti pa tudi mene, koliko enih stroškov je pri nakupu slovenskih delnic. Mislil sem, da bom dajal vsak mesec kaj od plače, pa se ne izplača.
Kako ostali tu zmanjšate stroške?
V kaj od tujine oz. ZDA in Evrope pa vlagate? Nekaj zanesljivega kot tale LJSE, ne pa neki Bitcoini, da potem berem vseskozi, kako je to padlo. Ne mislim se s tem ubadati vsak dan.
Ali se mi poleg trgovalnega računa pri NLB splača odpreti INR za karkoli? Kolikor gledam je na koncu ista fora.
Moti pa tudi mene, koliko enih stroškov je pri nakupu slovenskih delnic. Mislil sem, da bom dajal vsak mesec kaj od plače, pa se ne izplača.
Kako ostali tu zmanjšate stroške?
V kaj od tujine oz. ZDA in Evrope pa vlagate? Nekaj zanesljivega kot tale LJSE, ne pa neki Bitcoini, da potem berem vseskozi, kako je to padlo. Ne mislim se s tem ubadati vsak dan.
hunter01 ::
V to kar cel svet - SP500 ETF, Razvita evropa (500+- podjetij) ETF. Velika večina ljudi ne bo uspela out-performat na dolgi rok in pa vzameš accumulating ETF-je in greš zombie mode =)
EDIT: Na IBKR imaš zneske na transakcijo smešno nizke proti našim brokerjem in je veliko bolj primerno za pri plači vlagat, ker te pride nakup nekje v rangu 1k vsega skupaj 2-3EUR.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hunter01 ()
delavec44 ::
3EUR za 1000EUR nakup je kar drago v primerjavi z ostalimi brokerji (Trade Republic, Trading 212, Revolut...). Na Revolutu imajo sedaj nakup večine ETFjev celo zastonj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

CharlieKK ::
Drago? Jaz dam za entry fee po 20 na teden. Kakšni skopuhi ste to.. 
Delavec resno vprašanje zate - ali se skloniš in pobereš 5 centov, ko ti padejo iz denarnice?
Delavec resno vprašanje zate - ali se skloniš in pobereš 5 centov, ko ti padejo iz denarnice?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: CharlieKK ()
Drago? Jaz dam za entry fee po 20 na teden. Kakšni skopuhi ste to..
Ne padejo.
Drugače pa smeti pobiram ja.
Zgodovina sprememb…
3EUR za 1000EUR nakup je kar drago v primerjavi z ostalimi brokerji (Trade Republic, Trading 212, Revolut...). Na Revolutu imajo sedaj nakup večine ETFjev celo zastonj.
Kje si našel 3EUR? Do par kEUR je fee nekje 1,3EUR na XETRA, na US borzah pa tam okoli 40c.. To je vse zastonj, po 10EUR pa verjetno ne boš vlagal...
Tisti brokerji, ki imajo zastonj, pa večinoma notri dobijo pri velikem spreadu.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
aborko ::
Spread je res treba pazit,če nisi pazljiv pa lahko daš tudi 10x več kot pri nekem "fer" brokerju za provizijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: aborko ()
Telekom delnica danes še dodatnih 5%. SBI je res neustavljiv. In pa slovenske nepremičnine, to dvoje ti garantira 20-30% na leto, brez rizika.
Quack !

mtosev ::
Meni je delnica nVidie gor za 200%.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Musashi ::
Meni pa Salus 813%, aja pa dividenda je bila vsako leto obilna (do pred 2 leti nazaj, now, not that much, pokrije pa inflacijo)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Musashi ()
Telekom delnica danes še dodatnih 5%. SBI je res neustavljiv. In pa slovenske nepremičnine, to dvoje ti garantira 20-30% na leto, brez rizika.
Morda ves kak razlog zakaj je sel Telekom toliko gor v zadnjih par tednih/mesecih?
Iskreno nisem pricakoval da je sposobn take rasti ko sem ga nedolgo nazaj gledal pri 100 evrih na delnico
Ja, stroški na LJSE preko NLB trgovalnega računa do kar visoki. Ni zdaj to, da bi mesečno kupoval.
Sam sem recimo dal toliko:
- Krka in NLB sem dal 95 €;
- Petrol in Zavarovalnica Triglav pa 150 €.
Obračun ravno jasen ni. Recimo za 35 lotov Krke je nadomestilo 57,33 € ter potem še par evrov drobiža za KDD itd.
Meni kar drago.
Kako bi lahko prišel ceneje skozi?
Sam sem recimo dal toliko:
- Krka in NLB sem dal 95 €;
- Petrol in Zavarovalnica Triglav pa 150 €.
Obračun ravno jasen ni. Recimo za 35 lotov Krke je nadomestilo 57,33 € ter potem še par evrov drobiža za KDD itd.
Meni kar drago.
Kako bi lahko prišel ceneje skozi?
Kje si našel 3EUR? Do par kEUR je fee nekje 1,3EUR na XETRA, na US borzah pa tam okoli 40c.. To je vse zastonj, po 10EUR pa verjetno ne boš vlagal...
Tisti brokerji, ki imajo zastonj, pa večinoma notri dobijo pri velikem spreadu.
V postu na katerega odgovarjam. Osebno IBKR ne uporabljam.
Spread pri ostalih brokerjih je pa čisto odvisno kdaj kupuješ ali prodajaš. Se da ujeti, da je minimalen ob določenih urah ali dnevih recimo pri dovolj likvidnih ETFjih. Drugače pa pač limit order. Verjamem pa da ima tudi IBKR določen spread med bid in ask.
Zgodovina sprememb…
Preko IBKR lahko tudi na Ljubljanski borzi kupuješ vse delnice. Če imaš Tiered pricing vklopljeno naj bi bilo 1.25€ fee za par jurjev vložke.
Nadomestil potem letnih ni, pa preko teh večjih tujih brokerjev imaš dostop do celega sveta brez težav (to za preostali svet imajo vsi zgoraj našteti Trade Republic, Trading 212, Revolut). Jaz sem se odločil za IBKR, ker se mi je zdel najbolj stabilen, skoraj 50let star broker, čeprav je UI za moj okus zelo grob - lesen, rabiš nekaj časa, da se navadiš. Revolut npr ne omogoča prenosa sredstev na drug broker (če bi se za to odločil), prav tako je na IBKR najveć borz podprtih.
Cenovno bodo pa vsi 4 neprimerno nižji kot slovenski, je pa nekaj več dela s tem tudi potem ob prodajah in dividendah, ker moraš sam sporočat.
Nadomestil potem letnih ni, pa preko teh večjih tujih brokerjev imaš dostop do celega sveta brez težav (to za preostali svet imajo vsi zgoraj našteti Trade Republic, Trading 212, Revolut). Jaz sem se odločil za IBKR, ker se mi je zdel najbolj stabilen, skoraj 50let star broker, čeprav je UI za moj okus zelo grob - lesen, rabiš nekaj časa, da se navadiš. Revolut npr ne omogoča prenosa sredstev na drug broker (če bi se za to odločil), prav tako je na IBKR najveć borz podprtih.
Cenovno bodo pa vsi 4 neprimerno nižji kot slovenski, je pa nekaj več dela s tem tudi potem ob prodajah in dividendah, ker moraš sam sporočat.
Revolut npr ne omogoča prenosa sredstev na drug broker (če bi se za to odločil)
Omogoča prenose ven in notri. Je pa v eno smer (mislim da za ven) 35$ fee za en tip delnice. Sprejem je brezplačen.
Zgodovina sprememb…

mtosev ::
Apple mi je gor za 36% in arm holdings 44%.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
Omogoča prenose ven in notri. Je pa v eno smer (mislim da za ven) 35$ fee za en tip delnice. Sprejem je brezplačen.
A ok, sem imel nekje v glavi, da niso dovolili in da si moral prodati (plačat davek), pa kupit drugje.
A ok, sem imel nekje v glavi, da niso dovolili in da si moral prodati (plačat davek), pa kupit drugje.
Ja, saj skozi nekaj dodajajo in spreminjajo. Večinoma na bolje. Tudi ETFjev imajo sedaj mnogo več na voljo kot na začetku.
Zgodovina sprememb…
dev ::
Preko IBKR lahko tudi na Ljubljanski borzi kupuješ vse delnice. Če imaš Tiered pricing vklopljeno naj bi bilo 1.25€ fee za par jurjev vložke.
Tole za LJ borzo ne velja. Min provizije ob nakupu so nekje 3€, potem pa je tudi letni (mesečni) strošek vzdrževanja stanja. Še vedno pa precej ugodneje kot SLO posredniki.
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
Spread pri ostalih brokerjih je pa čisto odvisno kdaj kupuješ ali prodajaš. Se da ujeti, da je minimalen ob določenih urah ali dnevih recimo pri dovolj likvidnih ETFjih. Drugače pa pač limit order. Verjamem pa da ima tudi IBKR določen spread med bid in ask.Spreadi na IBKR so za velike ETF in delnice nižji kot 0,05 %... skoraj zanemarljivi...
vires in numeris
Spread pri ostalih brokerjih je pa čisto odvisno kdaj kupuješ ali prodajaš. Se da ujeti, da je minimalen ob določenih urah ali dnevih recimo pri dovolj likvidnih ETFjih. Drugače pa pač limit order. Verjamem pa da ima tudi IBKR določen spread med bid in ask.Spreadi na IBKR so za velike ETF in delnice nižji kot 0,05 %... skoraj zanemarljivi...
Za primerjavo, tole sem zadnjič ujel na TR:
prodaja 108.196
nakup 108.2
spread 0.004 = 0.0037%
fee 1EUR+1EUR
Ajde, koliko bi plačal spread in fee na IBKR za recimo 1000 delnic?
Zgodovina sprememb…
dev ::
Za zelo likvidne etf je TR po mojih opažanjih zelo ugoden. Kakšne manj popularne delnice je pa druga zgodba
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
HotBurek ::
Evo fantje, da kar tule vprašam, ker vas je kar nekaj v tem investiranju.
Če nekdo kupi ETF, katerega "Dividend Policy" je "Distribution", kako je z davki pri izplačilu dividend:
- Vsako leto se pobere 25%
- Z leti pada (25%, 20%, 15%, 0%)
Če nekdo kupi ETF, katerega "Dividend Policy" je "Distribution", kako je z davki pri izplačilu dividend:
- Vsako leto se pobere 25%
- Z leti pada (25%, 20%, 15%, 0%)
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: HotBurek ()
HotBurek ::
Ja padalo bi, ker gre za dolgoročno naložbo in s časom "bi naj" davek padal.
Vsaj tako je, če nekdo investira v "Capitalisation" ETF. Tam, če pride do prodaje, se upošteva čas nakupa in potem lahko pride do nižjega davka (po 15 letih 0%).
Osnova: 25%
Po 5 lethi: 20%
Po 10 letih: 15%
Po 15 letih: 0%
Vsaj tako je, če nekdo investira v "Capitalisation" ETF. Tam, če pride do prodaje, se upošteva čas nakupa in potem lahko pride do nižjega davka (po 15 letih 0%).
root@debian:/# iptraf-ng
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: HotBurek ()
tony1 ::
Forumski sklep je bil, da je najbolj enostavno kupiti ETF, ki obresti reinvestira v nakup dodatnih ETFje ("accumulating").
ripmork ::
Po vsakem prejemu dividende si naslednjo pomlad dolžan prijavit ter plačat 25% davka na dividendo (oziroma malce manj, ko se upošteva v tujini plačan davek, odvisno od primera do primera).
Držati delnico podjetja dlje časa, pa potem (glede na dolžino trajanja) plačat progresivno nižji davek od dobička pri prodaji, je pa druga kategorija obdavčitve (ločen obrazec).
Tako da ja, načeloma se bolj priporoča investiranje v "Accumulating" etf-e ali delnice, kjer gre dividendni kapital v reinvesticijo (boljša rast) - kar sploh dolgoročno pomeni tudi boljši donos. Pa še izogneš se dodatni birokraciji.
Držati delnico podjetja dlje časa, pa potem (glede na dolžino trajanja) plačat progresivno nižji davek od dobička pri prodaji, je pa druga kategorija obdavčitve (ločen obrazec).
Tako da ja, načeloma se bolj priporoča investiranje v "Accumulating" etf-e ali delnice, kjer gre dividendni kapital v reinvesticijo (boljša rast) - kar sploh dolgoročno pomeni tudi boljši donos. Pa še izogneš se dodatni birokraciji.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
Varja ::
Delnice ne rastejo ali padajo zato, ker je neko podjetje dobro ali slabo, ampak zato, ker veliki igralci premikajo cene, kakor jim paše... ceno delnice včasih namerno napihnejo, da mi začnemo kupovat, potem pa vse skupaj namenoma sesujejo, da nam poberejo denar.
Večino vseh delnic na svetu od 80 do 90 procentov ima v rokah peščica najbogatejših ljudi in skladov.Tudi analitiki so najbrž samo del njihove igre, kjer so pravila postavljena vnaprej v korist elit. Zato pa so mi smešni ti slovenski investitorji ko so sami sebi všeč in poslusajo predavanja investitorja Maksa ali kaj podobnega in se zdijo sami sebi zelo pomembni. V resnici pa je raja vsa manipulirana.
Večino vseh delnic na svetu od 80 do 90 procentov ima v rokah peščica najbogatejših ljudi in skladov.Tudi analitiki so najbrž samo del njihove igre, kjer so pravila postavljena vnaprej v korist elit. Zato pa so mi smešni ti slovenski investitorji ko so sami sebi všeč in poslusajo predavanja investitorja Maksa ali kaj podobnega in se zdijo sami sebi zelo pomembni. V resnici pa je raja vsa manipulirana.
GupeM ::
Ja padalo bi, ker gre za dolgoročno naložbo in s časom "bi naj" davek padal.
Davek pada na kapitalski dobiček, ne pa na dobiček od dividend. Dividende se vedno obračunajo s 25% v Sloveniji.
Če kupiš distubicijski ETF ti dividende pač izplačajo vsako leto/polletje/četrtletje/whatever in vedno moraš plačat davek. Tako kot če kupiš delnico Krke in ti vsako leto plačajo dividende. Tudi po 50 letih boš na dividende plačal davek. Po 15 letih pa ne boš plačal davka na dobiček, ki si ga z držanjem ETF-a/delnice ustvaril.
Primer: Kupiš 100 ETF enot za 1000 EUR. Držiš 15 let in vsako leto dobiš 100EUR dividend. Vsako leto plačaš 25EUR davka. Po 15 letih prodaš 100 ETF enot za 2000 EUR in davka ne plačaš, ker si držal 15 let.
Če kupiš akumulacijski ETF (Capitalisation ETF, kot je tudi poimenovan), pa se dividende reinvestirajo v ETF na način, da se vrednost ETF-a poviša, ne na način, da dobiš dodatne enote ETF-a. Ko ta ETF prodaš, si naredil kapitalski dobiček, zato se upošteva davek na kapitalski dobiček.
Primer: Kupiš 100 ETF enot za 1000 EUR. Držiš 15 let in vsako leto ETF dobi 100EUR dividend. Vsako leto oni plačajo kolikor pač v njihovi državi plačajo davka na dividende oz glede na njihovo zakonodajo, recimo da 15 %. Vrednost tvojega portfelja pa se poveča za 85EUR, čeprav še vedno držiš samo 100 enot ETF-a. Po 15 letih prodaš 100 ETF enot za 3500 EUR in davka ne plačaš, ker si držal 15 let.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GupeM ()
GregiB ::
Delnice ne rastejo ali padajo zato, ker je neko podjetje dobro ali slabo, ampak zato, ker veliki igralci premikajo cene, kakor jim paše... ceno delnice včasih namerno napihnejo, da mi začnemo kupovat, potem pa vse skupaj namenoma sesujejo, da nam poberejo denar.
Malo je tole teorija zarote, ni? Mja, dnevno ali celo tedensko gibanje delnic je lahko stvar špekulacij, dolgoročno pa smer gibanja vseeno določajo "fundamenti", sploh pri "etabliranih" vrednostnih papirjih... Kar pa se tiče razpršenosti lastništva delnic... No ja... vse je javno dostopno, vsaj na razvitih trgih... Ne vidim, da bi med lastniki bila le "peščica najbogatejših"...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica
Varja ::
Malo je tole teorija zarote, ni? Mja, dnevno ali celo tedensko gibanje delnic je lahko stvar špekulacij, dolgoročno pa smer gibanja vseeno določajo "fundamenti", sploh pri "etabliranih" vrednostnih papirjih... Kar pa se tiče razpršenosti lastništva delnic... No ja... vse je javno dostopno, vsaj na razvitih trgih... Ne vidim, da bi med lastniki bila le "peščica najbogatejših"...
Ni toliko teorija zarote.To je kar splošno znano in ti tudi ai to potrdi.Ne rečem, da se ne splača vseeno investirati in dobro zaslužiti samo vprašanje je, koliko je gibanje sploh odvisno od ekonomskih zakonitosti.
Obstaja kaksna stava na polymarketu da bo Krka do konca leta 2026 dosegla 300€ na delnico :)